@Ny dag Jag läser boken Tänka klart och förstår mer och mer att det kan vara lättare att sluta än att sedan hålla i. Har du inte läst den så kan den ge väldigt mycket stöd och info. Jag hoppas det går bra denna gången.🙏🏻❤️

@Amanda L 🙏 Har lyssnat på boken flera gånger och måste tydligen göra det igen☺️ och om om igen! Jag kan även tipsa om boken Skål tamejfan som också är mkt bra. Nu ska jag bannemig hålla i nykterheten, en dag i taget och aldrig ta första glaset. Jag vill bli hon som inte dricker på riktigt!

Sovit dåligt, många tankar och stor oro. Jag måste klara att komma ur detta helvetet som jag genom mitt missbruk orsakar. Supermycket att göra på jobbet vilket iofs är bra för då behöver jag inte tänka på mitt miserabla missbruk. Längtar till läkarbesöket senare i veckan. En positiv sak var iaf att kaffet smakade gott i morse. Och att jag vaknade nykter, än har den härliga känslan inte infunnit sig men jag vet ju av erfarenhet att det tar ca fem dagar att må lite bättre och efter 10 brukar jag må riktigt bra. Efter 30 dagar mår jag toppen osv. Låt denna gång bli den sista, jag orkar inte ha det så här, detta dubbelliv tar knäcken på mig.

@Ny dag Det är jobbigt att börja om, men jag tror du är närmare målet nu än förut. Man lär sig… 🙏🏻❤️Har du hört ”Äntligen en ny dag” med Nynningen. Värd att lyssna på!

Mår lite bättre idag, har varje gång jag vaknade under natten lyssnat på Tänka klart av Annie Grace och tack vare det somnat om ganska omgående. Haft kinetics drömmar där jag slutat dricka a men inte berättat varför och alla runt om kring mig blev arga och inte ville bjuda med mig längre… sen vaknade jag😔 så jag fick aldrig veta hur jag reagerade…. Jag kommer att säga att tillsammans med mina antidepressiva/klimakteriet vill jag inte dricka och att jag mår så mycket bättre utan. Idag nykter och jag ska aktivt lyssna på två nya kapitel från Annie Grace, för nattens lyssningar var bara det som jag redan lyssnat aktivt på under gårdagen. Det måste gjort ngt i det undermedvetna kan man hoppas.

@Varafrisk Jag fick tipset att haka på dig från @vår2022. Och både du och jag har ju funnits här länge och nu har du verkligen ”fått upp farten” och de nyktra dagarna blir bara fler och fler. Fortsätt så, du inspirerar speciellt eftersom jag vet hur mycket du kämpar för att komma dit du är ❤️!

@Ny dag Lite orolig för min del att du läst boken Tänka klart flera ggr och ändå trillat dit. Hade hoppats att det undermedvetna skulle vara så pass påverkat att det inte blir lockat. Kanske naivt, men jag hade hoppats det. Du skriver också att du mått så bra nykter. Vad hände som gjorde att du återföll? Inte konstigt så klart, men finns något som du tror kan orsaka eller vara extra svårt? Som vi andra kan lära av?
Så bra att du kämpar vidare.🙏🏻🥰

Hej @Ny dag. Bra mindset, en gång kommer vara din sista. Fortsätt säga till dig själv varje dag att du är en nykter person så är jag övertygad att du kommer bli det. Har också läst Tänka klart. Upplevde den kanske lite "Amerikansk", den lovar väldigt mycket i början men helt klart en väldigt bra "motivationsbok".
Vad tror du själv gör att du faller dit igen, ångest? Har också gammal problematik med ångest. Fick boktips från terapeut om "Sluta grubbla börja leva", den har väldigt mycket bra övningar, hjälp mig en hel del.

Beror bakslagen på att ett litet hopp fortfarande lever kvar att kunna dricka normalt igen? Vissa kan lyckas hitta ett sätt men det kräver oerhört mycket självdisciplin. Tillsammans med en del nya vanor (mycket motion) lyckades jag dricka kontrollerat i drygt 2 år. Trots jag kände att jag hittat en perfekt balans så smygökade ändå min konsumtion med ytterst små mängder och det räckte för att känna av ångest igen så för snart 5 månader sedan bestämde jag mig för att ge upp det helt. Jag upplever att kampen nu att hålla mig nykter har varit ganska likvärdig med när jag skulle hålla mig till de 2-3 glasen, skillnaden nu är att jag är nykter och aldrig nånsin haft ett sånt här långvarigt stabilt och stressfritt välmående och är övertygad om att denna kampen försvinner för varje vecka som går. För en alkoholist som vill fortsätta dricka kommer alltid vara en balansgång på knivsudden och den kampen tror jag aldrig du vänjer dig av med.

@Pianisten 🙏! Har haft ångest och varit ängslig i hela mitt liv, haft långdragen ätstörning först anorexia sedan bulimi från jag var 12 år. Blev fri från bulimi i 35års åldern. Använde hetsätning för att döva mina känslor och släppa på ångesten. Är naturligt smal idag utan viktproblem. Jag vill vara/bli hon som inte dricker, jag vill inte dra i mig ett gift. Jag har slutat dricka i sällskap med andra pga att jag inte mår bra av det och det ökar min ångest. Men efter nyktra veckor, ibland månader är det som om jag bara vill koppla av min hyperaktiva hjärna och slippa alla känslorna, all ångest. Och då tar a-djävulen över. Jag har tydligen inte den rätta styrkan att hålla emot trots att jag läser och tar till mig både det ena och det andra. Jag vill verkligen inte dricka längre, alkoholen ger mig inget mer än ångest men ändå så gör jag det. Äter medicin mot ångesten men känner inte att den riktigt hjälper. Tar till mig boktipset👍🙏. Jag vet med mig själv att när jag tidigare i livet haft bra perioder så förstör jag alltid för mig själv, tidigare hetsätning och nu med alkoholen. Ger mig dock aldrig och är en högfungerande person men vill verkligen inte leva på detta sätt mer. Vet inte hur jag ska förklara bättre men detta var tankar som kom upp när jag läste din fina text🥰🙏🥰🙏

@Pianisten Precis så känner jag ang normaldrickande. Att bara dricka två glas kräver så mycket koncentration och kamp för att klara av att det inte är värt det. Nykter är jag lugn och avspänd…

@Ny dag Börja med att läsa boken du fick tips om. Jag tänker två saker:

1) När ditt liv blir för uppvarvat (tänk hamsterhjul) får du ångest. Och lösningen på det är att dra ner hastigheten hela tiden. Prioritera hårdare. Och prioritera betyder välja bort - inte att det ska stå längst ner på to-do-listan.

2) Du måste hitta andra sätt att hantera ångesten och få regelbunden nedvarvning. Meditation är ett bra sätt. Helst dagligen. Jag badar varje kväll - väldigt avkopplande. Jag längtar hem till badet på samma sätt som jag kunde längta efter ett glas vin.

Men det har krävts många bad innan jag så tydligt förknippade badet med avkoppling. Så nya nyktra vanor måste nötas, nötas, nötas.

Du fixar detta!

Kram 🐘

@Ny dag Mardrömmar kan vara något positivt, ett sätt för ditt omedvetna att berätta något för dig som är värt att ta tag i. Kan det handla om att du smygdricker och att din man inte vet något om det? Att du har dåligt samvete över det och som ger dig ångest? Att du inte känner dig ärlig och sann? Du kommer säkert på vad som skaver innerst inne. När jag försöker tyda mina drömmar handlar det oftast inte exakt om det jag drömmer om, men att det är något som skaver eller som jag inte rett upp eller tagit tag i eller något jag undviker. Så drömmar är en process av våra tankar och känslor men helt nakna och utan filter. Det kan ge oss vägledning om att något inte riktigt är som vi önskar eller vill att det ska vara. Det kan också ge vägledning i hur man ska göra.

Andas lugnt och vila lite emellanåt också. Måla upp sköna bilder om hur du vill att ditt liv ska se ut och vad det ska innehålla. Det ger sköna och positiva tankar och därmed också fina känslor och det är möjligt. Du är bra och du kämpar hårt, ibland kanske för hårt. Du är värd ett fint liv och det kommer att gå bra för dig. Vi hjälps åt och du har förmågan att komma vidare. Tro på dig själv att du kan, för du kan och det har du visat❤️.

@vår2022 Som vanligt sätter du fingret på det som är känsligt 🙏🙈 och jag måste berätta men vill ha fler nyktra dagar först. Jag vill ju leva i sant äktenskap med mannen jag älskar innerligt! Jag ska, kan och vill bli nykter och ett första steg är motion för ökat välbefinnande och ”hjärnhjälp”. Har inga stora krav på det bättre att börja smått men minst 20 minuter promenad per dag, det hinner jag…. ❤️
@Varafrisk Vågar inte trots att jag bor där jag kan vara relativt anonym. Att skriva här är läskigt nog❤️
@Andrahalvlek Precis så, prioritera bort inte längst ner och meditation 🧘‍♀️ behöver jag lära mig.

Mår tack och lov mycket bättre idag (som vanligt så att säga). Sprudlade av energi på jobbet och är naturligtvis helt slut nu. Hänger i soffan med familjen och te. Stökigt hemma men det får det vara även om det stressar mig innerst inne. Andas nästan i fyrkant men huvudsaken är att jag är fyra dagar bort från A och imorgon ny dag, nytt löfte.❤️

@Ny dag Jag har full förståelse för att du inte vågar. Jag själv vågade första gångerna i höstas i grannstaden och nu efter att jag började på behandlingen har jag varit i min stad. Det har varit dock en mycket lång resa för att komma hit. Anledningen att jag frågade var att det kan kännas skönt att fysiskt få träffa andra i samma situation. Man behöver liksom inte köpa konceptet helt och hållet utan ta de bitar som passar en själv. Det kan även vara skönt om man vågar prata på mötet att säga det högt som man vill dela för man är bland människor som förstår. Gör det som känns rätt för dig.

Kram🥰

@Varafrisk Kanske kommer jag dit någon gång, är inte rädd för själva konceptet men för alla människor som är där och tänk om någon ser mig där och anar min skamliga hemlighet. Avskyr mig själv för dessa tankar. Idag är jag iaf fortsatt nykter och har inget direkt sug men har precis ätit en påse bilar som jag egentligen inte gillar och är lätt illamående 🤢. Men men huvudsaken att jag nykter. Ensam hemma ikväll och det är dom gjort för A men den dörren har jag stängt idag🙏!
Var hos läkare idag, vi pratade såklart om alkoholen och mitt allmänna mående. Att även när jag är nykter längre perioder så mår jag dåligt trots att jag äter Snri. Landstinget är väldigt fyrkantigt och jag blir matt när jag tänker på hur mycket skattepengar som går förlorade för att man befinner sig i olika stuprör. Har dock tagit kontakt med en privat psykolog för jag med behöver hjälp också med mig. Fruktansvärt trött men det har sin förklaring i A är jag övertygad om. Idag är det fem dagar sedan 👿 och har strategier inför helgen som innebär många mil i bil såväl morgon som kväll. Kram till alla oss som kämpar mot 👿. 🥰🥰