Hej alla!
Nyinflyttad idag från "att förändra sitt drickande". Helnykter sedan 1 jan i år, och så kommer det förbli!
Har valt att behålla mitt trådnamn "Det är aldrig försent". Det står för att utveckling i och av livet aldrig tar slut, man blir aldrig "klar". Men det är aldrig försent att hitta nytt, både inom och utom sig!
Ser fram emot att lära känna er härinne, som dem ni är i denna del av forumet!

@Sattva En chef som inte är tydlig och rak skapar otydlighet och osäkerhet på arbetsplatsen. Att prata över huvudet eller bakom ryggen skapar underminering och irritation. Kanske känner chefen sig skamsen, men kan inte om be om ursäkt och låtsas inte om. Bra av dig att ta upp detta, mer kan du inte göra och jag tycker inte att att du överreagerar. En naturlig reaktion. Kanske tar hon till sig ändå och gör inte om samma sak igen. Kanske kan du be om att ni tar upp spelregler och bemötande på arbetsplatsen på ett APT? Vila nu på den bästa dagen i veckan😁. Ha det gott!❤️

@Sattva Falskhet och ljug har jag också svårt för! Vi har en på jobbet som håller på med detta, men jag lider liksom inte av det pga att jag ”vet hur hon är” och därmed tar jag henne inte på allvar. Svårt att förklara, men jag ser henne som ”luft” på något sätt. Jag tror det är mitt sätt att se på jobbet som gör att jag inte irriterar mig mera. 🤔 Mitt jobb är bara ett jobb, inte allvarligt nog för att tänka på under icke arbetstid. Allt fixar sig alltid, på ett eller annat sätt.😃

Ha en go helg! 🤗

Varit på samtal på personalhälsan. Jättebra person jag pratade med. Hon bekräftade att mina reaktioner o känslor är helt naturliga. Att det handlar om kommunikation, en pressad organisation o otydlighet från chef. Att min frustration o känsla av att stå o stampa inte är konstig, då vi haft kollegor som kommit o gått o varje gång ska den mindre arbetsgrupp jag ingår i börja om. Ineffektiva möten. Mycket vab och sjukdom hos en av kollegorna som ger stress hos mig då dagarna måste planeras om= kontrollförlust. Men skuldbeläggande på mig för att jag tar upp vabbandet som ett problem. Chefens oförmåga att se att det inte handlar om att jag klagar på själva vabbandet, som ju ingen kan rå på, utan försöker signalera att detta blir en ökad belastning.

Det märktes att hon var van att reda i sånt här. Nu är frågan vad jag gör med det hela, eftersom det handlar om chefen mycket.
Vad jag själv kommer göra med mig själv är att bli mer medveten om vad det egentligen är som händer i rummet. Ta ett steg tillbaka o iaktta. Tänka före jag reagerar.

Vad skönt att få detta bekräftat @sattva och av någon du känner tilltro till. Minst lika viktigt. Att ta ett steg tillbaka tänker jag är en vishet- som sällan kommer snabbt till oss, utan som vi får erövra, och det blir lite grann ett sätt att ”leva” som nykter, då vi ju får lära oss att vänta ut- och vänta in- känslor.
Önskar dig en fin fredag, kram 🤗

@Sattva Så otroligt skönt att ni klickade. Du behöver nog stöta och blöta detta. Ditt skav bottnar i frustration. Och du kan inte påverka varken din chef eller kollegans vabbande. Det enda du kan påverka är hur du förhåller dig till det. Och det får du hjälp med nu. Lovely ❤️

Kram 🐘

@Sattva Vad skönt att du fått prata med en bra person på personalhälsan. Att få bekräftelse i det du känner och att det inte alls är konstigt. Man blir lite snurrig i sina egna tankar och det är skönt att få bolla dem. Det låter klokt att ta ett steg tillbaka och iaktta och hinna tänka innan du reagerar. Känslor är svåra att stoppa, de kommer som ett brev på posten när något händer, men man kan träna på att stannar upp när känslan kommer, registrera den och inte reagera eller agera på den direkt. Sova på saken. Det tränar jag på och det blir en skillnad på hur man beter sig om man avvaktar. Man trasslar inte in sig på samma sätt och det man säger eller gör blir mer förankrat inom sig själv.

Det finns många chefer därute som skulle behöva få mer kunskap om och träning i hur man hanterar knepiga situationer på en arbetsplats. Alla är inte lämpliga i dessa situationer och det går ut över personalen som försöker lösa eller fördjupar en konflikt. Jag står också i en knepig situation på jobbet som du vet och det bästa jag kan göra är att skydda mig själv genom stå upp för mig själv. Vara saklig och hålla mig till saken. Så klart fundera över hur jag själv agerar, hur och varför det triggar mig.

Ha en fin lördag!❤️

Jag fick en så bra förklaring av den jag pratade med kring vad som händer. Hon utgick från en modell som bla används inom selfcompassion. Att vi har tre system som vi skiftar mellan; 1. driv/ belöning/ utforskande 2. Hot/ skydd (stress) 3. Lugn/ trygghet. I jobbsammanhang befinner man sig mestadels i system 1. Så händer något, och blixtsnabbt reagerar system 2. För att reglera detta behöver man gå till system 3. Men oftast gör man inte det, utan återvänder till system 1. System 3 är man i oftast utanför jobbet. Det blir snedfördelat o inte bra. I system 3 innebär det att man känner sig tillfreds, trygg, etc. Detta får man på jobbet genom bra relationer, trevliga fikor, känna sig omtyckt för den man är. Annars får man se till att dkapa det sjäkv, långa djupa andetag etc (aktivera lugn o ro systemet).
Jag tror inte min chef har en aning om sånt här. Hon är alltid i system 1. Och visste hon mer om hjärnans psykologi hade vi haft ett mjukare klimat på jobbet.
Detta att stanna upp o tänka, är ju för att mildra o fördröja system 2 att kicka igång.

Blev så glad att få denna kunskap. Christina Andersson är frontfigur på detta i sverige. Hon har skrivit flera böcker, o jag upptäckte att jag redan har en av dem, "Yogahjärnan". Upptäckte att jag även har en bok "Utan press, om medkänsla, prestationbo stress" av Sofia Viotti, där denna modell finns med.

Så värdefullt för mig att få detta till mig!

Ps. Tack för era inlägg alla tre❤️!
Vår, ja exakt. Du säger samma som personalhälsan men på ett annat sätt!

Sol o härligt väder. Varit iväg på yoga med min favvolärare, så mycket energi nu!
Snart ut o iväg med hundarna💕🌸🌟

@Sattva Har precis kommit hem från en lång skogspromenad med hundarna med en paus för fika i solen, underbart! Tänkte på att ibland hinner man inte sova på saken, tex om något sägs vid ett fikabord som rör upp känslor. Innan man svarar kan man tex säga att man behöver gå på toa, då kan man gå bort och få lite tid att stanna upp i känslan som kommit, eller så kan man säga typ ”bra fråga, måste fundera lite på det” eller liknande. Allt för att inte agera på känslan direkt. Jag har gjort det flera gånger och det tar ned stressystemet en hel del

Ha en riktigt skön promenad🌞💕

Skriver detta mest för mig själv😊
Hade ett samtal med Leva sockerfri. Trillade in på deras hemsida häromdagen o insåg att det är dags att ta tag i den biten på riktigt också. Sockerberoendet har varit mer och mer synligt tycker jag.
Iallafall, terapeuten jag pratade med ställde några frågor, bla om det finns beroende i släkten. Och det gör det ju. Vi kom fram till att jag med all sannolikhet har ett känsligt beroendecentrum. Jag hade redan när jag bokade samtalet (i mitt riktiga namn) skrivit där under info att jag är nykter från alkohol sedan över två år. Så vi pratade helt naturligt om det. Jag satt på mitt rum på jobbet. Dörren stängd såklart, men jag hade aldrig vågat ha ett sånt samtal på jobbet tidigare. Kände när vi hade lagt på en djup insikt om att "jag är född sån här. Så funkar min hjärna". Helt befriat från skam eller skuld. Så skönt!

@Andrahalvlek Ja, precis som med alkoholen. Hon menade på, och jag köper det, att jag är där och aktiverar belöningssystemet med ett ämne det reagerar starkare på än någon utan denna känslighet. Och då blir det inte tillfrisknande helt och fullt. Jag har ju känt att jag har en förväntan på helgens gotterier. Inte samma dignitet på sug som med alkoholen, men lik. Osund. Har mina godisgömmor. Kollar av så att det ska räcka. Fyller på för att gardera mig. Japp, likheterna är stora.
Däremot har sockret inte samma negativa påverkan på mitt liv som alkoholen. Men upptar för stor del av mitt liv på ett osunt sätt.

@Sattva Det är verkligen intressant att det hänger ihop med en sårbarhet för beroende. Jag är rätt bra på att avhålla mig från godis, äter glass på helgen, ibland godis. När jag varit på konferens där det kryllar av godis och gotter är det kört om jag börjar äta lite. Då vill jag bara ha mer och mer, sötsug hela tiden. Det är därför jag aktar mig för att ens smaka. Kan inte ha godis hemma. Mörk choklad kan jag ha hemma och äta några rutor av. Minns också i början av nykterheten då jag åt mycket godis som substitut, fick en gång en märklig ångest och jag kopplade det till godiset. Det var då jag slutade med det. Så visst hänger det ihop med sårbarheten för beroende.

@Sattva Och precis som med alkoholen är det allra enklast att avstå helt. Efter tre sockerfria veckor har jag inget sug alls. Jag snubblar ofta på fredagsfikat på jobbet. Så nu jobbar jag hemifrån på fredagar 🤣 Jag har aldrig sötsaker hemma.

Och nu är det snart påsk 😱

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja jag har aldrig avstått helt eftersom jag inte tyckt att jag haft svårt att begränsa mig. "Mölar" liksom aldrig. Men har känt ett skav o obehag, och långsamt har suget blivit större. Så jag kommer lägga om tankesätt. Äta sockerfritt o se vad det ger på sikt. Och då är det inte bara sötsaker utan även pasta, bröd etc etc. Och att "unna" sig det bara på helgen etc är lika förrädiskt som att "unna" sig alkohol lite då o då. För min hjärna. Alla är unika!

Lördsg, bästa dagen på veckan! Sovit många timmar o sovit gott, härligt.
Ska strax iväg o träffa en vän. Prata, strosa i mysiga kvarter, fika/ äta. Som i gamla tider. Vi har känt varandra i typ 30 år. Då var vi i 25-års åldern o jag minns attvi vred o vände på livet o uppväxten. En sån där person man klickar med på alla plan. Vi har följt varandra hela livet sedan dess. När jag var nyskild för 10 år sedan tog hon o hennes man "hand om" mig o jag bodde hos dem de veckor jag inte hade barnen. "Du tillhör familjen" brukade de säga. En sådan ovillkorlig kärlek jag fick!
Nu träffas vi inte lika ofta, men kärleken är orubblig. Ser fram emot dagen❤️

@Sattva Härligt! Jag har också en gammal kompis som betyder extra mycket. I bland hörs vi inte av på länge, men när vi väl gör det, så känns det som om man hördes av dagen innan.😅

Själv ska jag i väg till mina Svärföräldrar i dag. Inte min favoritsyssla, men det är helt ok ändå.😃 Nästa vecka ser det förresten ut som om att våren kommer på allvar.☀️ Riktigt gött!

Ha en bra dag! 🤗

Godmorgon @sattva, tänker inte sällan på lördagen- att ”det här är Sattvas bästa dag” 😻 Mina lördagar- om i stan- är inte sällan mycket ärenden. Söndagar är mer softa och man gör lite som man vill. Igår bar jag upp mina sommar-kartonger från källaren= rensning av höst/vinter som ska packas ner idag alltså. Tvättar ljusa kläder som behövde luftas lite. Dricker kaffe!
Hoppas promenaden och häng med din kära vän blev riktigt bra. Kram 🥰