Andra halvlek har inletts

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek Det måste ha känts bra att berätta för dina kompisar? Skönt att det landade så odramatiskt.

Intressant att du nämner att du var mer tystlåten än tidigare. Just kontrollen över hur man beter sig i sociala sammanhang måste vara en stor vinst. Den ser jag fram emot! När man är berusad finns ju liksom bara ett läge, prata mest och högst…

Jag gillade inte cha cha cha heller, tröttnade halvvägs in i den låten… 😁 Kul för Loreen och Sverige!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Ja, det kändes riktigt bra. Att dessutom göra det helt odramatiskt, när frågan kom. I början var jag helt uppslukad av att ”folk undrar nog, vad ska de säga, vad ska jag säga?” Väldigt mycket anspänning inför varje festlighet. Att dessutom inte kunna vaddera anspänningen i lite alkohol gjorde anspänningen än värre.

Men allt man övar blir man bättre på! Om jag inte har lust att dricka vatten hela kvällen tar med mig något gott, tex en stor flaska grapefruktdrink. (Ofta är ju dealen ”ta med egen dricka”.) Mina närmaste, släkt och nära vänner, köper alltid alkoholfri öl till mig, de är väldigt noga med det.

Det är viktigt att man berättar precis så mycket man känner sig bekväm med. Från gång till gång. Man har ingen skyldighet att berätta någonting. Jag är personligen bekväm med att berätta om min pappas drickande, och ärftligheten är ju tyvärr snudd på hundraprocentig. Jag kan berätta att jag märkte att jag drack mer och mer och fler dagar i veckan. Till slut fick jag nog och valde därför att avstå helt, för min hälsas och välbefinnandes skull. Mer detaljer än så behöver ingen få veta. Ingen mer än ni här på forumet vet de värsta fyllehistorierna, och knappt det, det gynnar ingen att få veta.

Som nykter på fest är min fingertoppskänsla bättre, jag är mer lyhörd, jag är mer nyfiken på de andra festdeltagarna, min tajming vid skämt är bättre, maten smakar bättre, jag slipper springa på toa hela tiden, och jag märker när jag känner mig mentalt och fysiskt trött - och då kan jag avvika.

Det blir inte roligare för att man håller på till sist. Tvärtom är det skönt att kunna köra hem när de andra börjar fyllegagga. Vid en viss gräns pratar alla i munnen på varandra, säger samma saker gång på gång, och ingen lyssnar på andra öht. Jag är tacksam och glad över att inte tillhöra den skaran längre.

Det är en enorm skillnad på att vilja vara nykter på fest och att tvingas vara nykter för att man måste köra. Jag har faktiskt roligare. Förutom på rena sjöslag till fest, men de undviker jag gärna. De ger mig ingenting längre. Men den typen av umgänge har jag inte längre. Personalfest har jag dock dissat senaste gångerna, de tenderar att urarta i sjöslag tyvärr.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Idag är det kristihimmelsfärdsdag. Ledig torsdag. Där jag bor är det tradition att gå ut i naturen i ottan och njuta av sommarfägringen. Så kallad gökotta. Man ska lyssna efter göken, som aldrig brukar höras just denna torsdag. Ofta är det kyligt, allra helst tidiga morgontimmar.

Gå upp i ottan är inte min grej, även om nykterheten (och åldern sannolikt) har gjort mig mer morgonpigg. Äta frukost och dricka kaffe halvsittande i sängen uppskattar jag mer en ledig dag. Om en stund ska jag åka och hämta min yngsta dotter. Vi ska åka båt ut till en ö, och där ska vi först promenera och njuta av ölivet och sen ska vi luncha ihop innan vi tar båten hem igen.

En lagom utflykt som passar oss båda, och det kan nog bli en fin tradition också. Jag har ju svårt att uppleva saker ihop med tusentals andra och vissa saker blir finare lite off season. Vi lär ju inte bli ensamma på varken båten eller ön, men lite mindre folk än under högsommaren lär det ju bli. Bad hoppar vi dock över, det är inte mer än 14 grader i havet. Eller? Kanske ska jag ta med mig badkläder ändå, ifall jag får lust 🤔

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Vi hade en superhärlig mamma-dotter-utflykt 🥰 Lagom lite folk, precis i min smak. En rask promenad upp och ner för klippor, utan ont i knät, och en smarrig räkmacka till lunch. Båtresan var en fröjd också, 15 min dit och sen tillbaka några timmar senare.

Och vi hörde göken, redan när vi stod och väntade på båten faktiskt. Den kokoade en lång stund. I väster = bästergök ❤️

Efter utflykten var vi båda trötta och nöjda, bannemej att havsluften tröttar. Bad skippade jag dock. Det får vara lite varmare på land först, idag var det lite kyligt i skuggan och blåsten. Men det var klarblå himmel och strålande sol.

Kram 🐘

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek Vilken fantastisk dag ni verkar ha haft! ☀️🚤 Låter definitivt som en bra tradition.

Havet är verkligen en av de bästa platserna för en utflykt! 😍

Profile picture for user Andrahalvlek

Fem nya brillor hämtade jag ut idag. Dyrt var det. Två exakt likadana rumsprogressiva för skärmarbete, så jag kan ha ett par liggande på jobbet och ett par på hemifrånarbetsplatsen. Perfekt inställda, så himla skönt. Sitter perfekt dessutom, känns knappt att jag har dem på mig.

Sen köpte jag två privata progressiva, varav ett par med solglas. Så otroligt skönt och vilsamt för ögonen med solglasögon OCH allt var knivskarpt omkring mig. Ovant.

Sen köpte jag slutligen ett par läsglasögon. Kanske kan jag läsa en bok igen. Och alla billiga läsglasögon, som jag har sittande på skallen på jämnan för att alltid ha dem med mig, kan jag nu kasta! Skönt.

Just nu försöker jag vänja mig vid att titta på rätt ställe när jag tittar på tv respektive mobilen. Det krävs en viss vinkel. Men allt man övar på blir man bättre på!

Jag hade brillor på heltid när jag var 20-34 år. Då laseropererade jag höger öga, mot närsynthet. Sen klarade jag mig utan brillor. Den senaste tiden har jag dock upplevt att jag ser sämre, och mycket riktigt - all effekt efter operationen är nu borta. Cirka 20 år senare. Synen på vänster öga har däremot inte försämrats alls på alla år, förutom ålderssynsvaghet de senaste åren.

Så nu är det brillor på heltid igen som gäller, fast denna gång progressiva. Jag vänjer mig nog snart.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

PS. Jobbrillorna var perfekt inställda på avståndet till skärmen, tjoho! De privata progressiva funkade perfekt både på håll och för att läsa, men det krävs tillvänjning för att titta på rätt ställe i rätt situation. Och slutligen läsglasögonen - svinbra! Kan hålla bok, padda, mobil på lagom avstånd och se jättebra. Så trots att det var svindyrt var det väl investerade pengar. Igår var första dagen på evigheter som jag inte hade huvudvärk. Sannolikt har mitt dåliga seende frestat på ögonen och indirekt skallen enormt mycket.

Profile picture for user Vjlo

Grattis till de nya glasögonen!

Jag har själv i många år haft linser - det var lätt få bra styrka tidigare, sedan när åldern tog ut sin rätt började jag med progressiva linser, och kompletterade med progressiva glasögon + läsglasögon som jag nästan aldrig använde pga att jag var mer van med linser. Nu, efter jag råkat få en jobbig ögoninfektion så använder jag glasögon mycket oftare, och oj vad mkt bättre skärpa det är med dem - men jag har lite svårt att enbart ha glasögon pga vana.. gissar dock att jag inom något eller några år slutat med linser helt :-) :-( för det är ganska skönt se perfekt på skärm istället för suddi luddigt.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Jag har ju haft glasögon på heltid tidigare, men det krävs viss invänjning innan jag slutar tänka på att jag har brillorna på mig märker jag. Ett riktigt lyft är de progressiva solglasögonen. Jag har märkt att solljus är obehagligt, sannolikt för att ögats lins blir mindre flexibel med åren. Även mörkerkörning är jobbigt. Sen jag började med brillorna har jag helt sluppit daglig huvudvärk - så de gör stor nytta.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag var hos psykologen idag. Samma psykolog som jag har gått till regelbundet sen 2007, via Företagshälsan. När jag mådde som sämst i fjol nådde dock inte ens hon fram till mig 😢

Våra samtal handlar mest om hur jag ska hitta den förbannade balansen, som är så oerhört viktig för mig. Bokföra plus för att inte gå minus, och inte gå all in på allt. Hia mig.

Jag jobbar heltid nu, men mitt ansvar på arbetsplatsen är som en loj västanvind i jämförelse med innan. Alla dessa jävla möten som jag slipper. Nice. Det känns inte ens sorgligt. I början var det ovant, men jag sörjer inte helhetsansvaret ett endaste dugg.

Med mina före detta arbetsuppgifter blev jag aldrig klar. Möjligen en halvtimme då och då, sen ramlade det in ett nytt sjukfall eller dyl.

I fredags fick en kollega hjärtinfarkt och fick opereras akut i helgen. Så himla läskigt, men tack och lov att han fick snabb hjälp. Med mina före detta arbetsuppgifter hade jag på en millisekund tänkt: ”Hur fan ska jag lösa det?” Några få veckor innan semesterperioderna drar igång. Nu kom tanken till mig, av reflex tror jag, men jag kunde direkt tänka: ”Inte min apa”.

Jag pratade med min psykolog om den utredning som jag vill göra angående bipolaritet. Har inte hört ett knyst från psykiatrin om det. Min psykolog sa att svårare fall medicinerar men annars är det rutiner, sömn, motion och vila som gäller. Allt det som jag redan jobbar på. Så kanske är det bara slöseri med allas tid att ens göra en utredning. Jag får suga lite mer på den karamellen.

Kram 🐘

Profile picture for user Skillnaden

Tack för kommentar hos mig! Jag märker att jag vill minimera mina problem i text 😂 och är ändå ”här”, har varit här förr och återvänder stup i kvarten 😆

Ska läsa din resa, ser redan att här finns tröst och motivation att få genom allt du delat och delar - tack 🌸

Profile picture for user Andrahalvlek

@Skillnaden Ett tips är att klicka på min signatur. Då får du upp mina två trådar. Den första tråden skildrar tiden 0-6 mån nykter och den är fylld med tips på böcker, poddar och Youtube-klipp. Jag tror på det jag kallar faktametoden - att hjärntvätta sig med nyktra fakta så att även ens undermedvetna fattar grejen. Det är i ditt undermedvetna som ryggmärgsreflexer och ovanor bor.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Nu är det klart. Min åtta veckor långa höstsemester börjar fredag kväll 18/8, den dag då jag beräknas hämta hem valpen 😍 Håll nu alla tummar och tår för att det blir en valp i slutändan! Tiken har lagt på sig rejält om magen, så dräktig är hon åtminstone hälsar pudeluppfödaren.

Jag längtar massor, men jag ska verkligen försöka njuta av sommaren fram tills dess. Även om jag ska jobba mest. Till och med vecka 30 ska jag jobba. Sen är jag ledig 31-32, jobbar vecka 33 och från vecka 34 har jag åtta veckors valpledigt 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Jag håller alla tummarna för att du ska få din efterlängtade valp🐕💕. Så bra att du fått till det med semester så att du kan bonda och vara tillsammans med den lille parveln den första och så viktiga anknytningstiden. Så spännande! Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sattva Nej, jag vill hitta en dagmatte/husse. Men det är ingen panik. I mitt nya jobb kan jag jobba lika bra hemifrån. Kan jobba halvdagar på varje ställe tex. Jag vill att den ska vänja sig vid att vara själv också.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag är ledig idag och på måndag. För att vila innan jag dels ska nattvandra med tjejjouren på lördag kl 19-01 och på söndag ska jag på spa med middag och övernattning tillsammans med äldsta dottern. Vi ska fira Mors dag ❤️ Och ikväll ska jag fira Mors dag i förskott med yngsta dottern, vi ska på ett ställe med grillbuffé och karaoke. Hon bjuder, det blir hennes present.

En sak har jag lärt mig av mina tre utmattningar: Vila ordentligt INNAN du ska iväg på något kul. Även roliga saker slukar massor av energi och ork. Vila innan och vila efter är viktigt. Dansa, pausa, dansa, pausa 💃🏼 ⏸️. 💃🏼. ⏸️

Jag har en intensiv period bakom mig. Den 12/2 bytte jag del inom organisationen och delvis även arbetsuppgifter. Mina närmaste kollegor sitter nu spridda över halva södra Sverige. Vi träffas aldrig fysiskt. Med de allra närmaste har jag dagliga videomöten, alla andra kommunicerar jag skriftligen med via Slack. Ett kanonprogram, men man kan verkligen drunkna i info och lätt tappa bort viktig info.

Först nu känner jag att jag har koll och att det jag gör dagligen är fullt tillräckligt, till och med mer än helt okej. Ingen säger något, men jag kan göra den bedömningen själv. Jag behöver inte lägga ribban högre, ingen tackar mig för att jag verkligen köttar varje dag, den nivån kan jag spara tills det verkligen behövs. Jag har en växel till, men den kan jag inte ligga på dagligen för då slutar det med utmattningsdepression igen. Nej tack, tre gånger räcker.

Jag har börjat jobba heltid, från den 12/3. Sista procenten från 75 till 100 är tuffa. De sista två timmarna på eftermiddagen är jag ofta helt mentalt uttröttad. Vill inte ta ett beslut till, kan inte tänka en kreativ tanke till. Då skulle jag behöva växla ner lite även arbetsmässigt, men jag famlar lite fortfarande på den punkten. Provar mig fram. Jag har valt att jobba mycket hemifrån, då slipper jag resan och allt sorl i det öppna kontorslandskapet. Jag har inte riktigt landat i 100 procent mentalt, men jag jobbar på det.

Jag fick huxflux artros i knät, som har krävt artrosgympa 2 gg/vecka i 6 veckor och några besök hos fysioterapeut. Skräcken var nästan värst. Ska jag bli en innesittare nu? Så blev det inte. Tack vara regelbunden träning fixar jag numer promenader och landar nu på cirka 7.000 steg per dag. Långt från de 12.000 steg där jag låg innan, men 7.000 steg är fullt tillräckligt ur en hälsoaspekt.

Ligger kvar på den nivån ett tag känner jag, hellre att jag lyckas med det dagligen än att bli sämre i knät. Jag märker att jag får en jobbig tröttvärk i benen om jag aktiverar mig uppåt cirka 10.000 steg enstaka dagar. Jag känner förstås av artrosen dagligen, men smärtan är inte outhärdlig. Kanske en 1-2 på en 10-gradig skala. Fysioterapeuten sa att jag kan sikta på 3-4 i smärta, då utmanar jag mina gränser och utvecklas.

Slutligen har jag börjat jakten på valpen. Först hade jag en valp på gång, sen flög den sin kos, och sen hittade jag en annan valp som jag kanske ska få bli sambo med. Inget är klart förrän du har betalat, för att citera min äldsta dotter. I detta vakuum befinner jag mig någon månad till. Jag längtar, längtar, längtar men måste ändå försöka njuta nu, nu, nu.

Igår när jag stängde av datorn var jag SÅ trött, jag behövde verkligen min fyradagarsledighet. Jag skulle hämta tjejerna på fritidsgården på kvällen så inte förrän klockan 21 landade jag i badkaret. Att bada varje kväll har verkligen blivit en livsnödvändig nedvarvning. Både kropp och hjärna blir skönt vilsam och mjuk i kanterna. Njutbart till max 😍 Ett perfekt substitut för vinet! Jag känner exakt samma njut som vid det första glaset vin. ”NU, leeeedig”. Vissa kvällar är det bara ett skönt bad, men vissa kvällar kan jag längta till badet på samma sätt som jag längtade till fredagsvinet. I bilen hem: ”Nu hem och baaaaada”.

Eftersom jag inte drack vin igår, vilket jag inte gjort på över tre år, så somnade jag som en stock vid 23.30. Verkligen som stock. Och jag har drömt massor! Korta stunder har jag varit halvt vaken och märkt hur jag drömt. Det var något med jobbet och ordning och reda hit och dit. Minns inga detaljer.

Klockan 9 vaknade jag. Först sömndrucken av allt drömmande, men nu halvsittande i sängen med en kaffekopp och frukost bredvid mig känner jag mig pigg som en lärka. Idag ska jag städa på min balkong, så jag kan sitta där och njuta korta stunder då och då i sommar. Det ser ut som en soptipp nu, men balkongen är bara 1,5 x 2 m så det är snabbt gjort. Jag ska handla blommor och plantera i balkonglådorna också. Efter balkongprojektet ska jag vila innan kvällens ståhej 💃🏼 ⏸️ 💃🏼 ⏸️

Kram 🐘

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek Låter som en välplanerad och rolig helg! 🥳

”Vila ordentligt INNAN du ska iväg på något kul.” är jag själv extremt dålig på. Jag ska verkligen tänka på det också. Jag säger ofta att jag ska vila, men…

Slack ja… 🤪 Som sagt, å ena sidan ett smidigt verktyg (inte alltid dock), å andra sidan grymt bra på att skapa stress. Numera går det ju iaf att slå av läsnotifikationen (eller om den är av default, osäker). 👍 Det var för j-kligt innan när avsändaren kunde se när man läst ett meddelande. Det skapar ju krav på omedelbums svar… Alla dessa Slack-kanaler man ska följa och förväntas svara i. Och så har man kära gamla Outlook parallellt som spär på allt det roliga, eller hur? Ibland längtar man tillbaka till Stenåldern…

Hoppas artrosen i knät stabiliseras. Inga knäböj under 90 grader? De reglerna gäller bara om man inte leker med hunden! 😉 Förstår att du måste längta efter den där lilla krabaten! Jag är säker på att det kommer fixa sig snart! Inget klart när det är betalt, men kanske du kan få tinga en valp någonstans? Då känns det iaf LITE bättre. 😊

Ha en fin dag i solen! ☀️

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Mycket på gång och mycket som händer hos dig. Det är bra att du är så metodisk och att du kan dansa och pausa mellan varven😁. Skönt med fyra dagars ledighet och hoppas att du hittade fina blommor till din balkong🌺

Ha det gott!🌞❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Jag har en valp tingad, men tiken får inte valparna förrän i mitten av juni så mycket kan hända. När valparna är två veckor blir de kollade hos veterinär och efter det betalar man handpenning. Då kan jag pusta ut. Just nu känns det som att själv vänta barn nästan 🤣

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Balkongen blev jättefin 🥰 Jag har just kommit hem efter nattvandringen. Låg i sängen till kl 18 idag i princip. Fick ihop cirka 15.000 steg ikväll. Pust. Mina ben kvider. Det blir skönt att spaa imorgon 😍

Kram 🐘