@Daemon Din känsla på fredagar hänger ihop med att du är så himla van att dricka vin då. Förväntan inför fredagsvinet triggar dopaminet (må-bra-hormon), och nu när du inte får fredagsvinet blir dopaminet helt vilset och vet inte hur det ska bete sig. ”Va, inget vin?” Då störtdyker det istället, och du mår urkasst.

Hitta något annat istället som du förknippar starkt med rast och vila. Jag badar i badkaret varje kväll. Vissa jobbdagar kan jag nästan längta ihjäl mig efter badkaret. Inte ens vilda hästar hade fått mig att avstå. Och när jag sjunker ner i det varma vattnet omsluts jag av lugn och njut 🥰

Allt som har med alkohol att göra är dåliga ovanor som du har skaffat dig under lång tid. Nu måste du lägga krut på att få till goda vanor istället! Träning, bra kost, goda sömnrutiner osv. Till 80 procent handlar den nyktra resan om att skapa nya goda hållbara vanor.

Kram 🐘

@Daemon 12-stegsprogrammet används både av AA och NA ( NA inkluderar alla beroenden) samt behandlingshem men även inom öppenvården (Socialtjänst) där jag gick.

En del personer klarar av att bli nyktra genom forumet andra blir det genom AA/NA och en del är som jag behöver behandling som leds av professionella behandlare, en terapeutisk behandling. Jag behövde den behandlingen. Inte jobba men ändå leva i vardagen. Meditation och läsa Dagens text varje dag. Skriva ner min livshistoria och berätta för alla i gruppen. Det är endast min man som vet mer annars vet gruppen det mesta.
Vi började med de två, tre första stegen i programmet. Då man pratar om vilka man har gjort illa tex om man har barn hur har det varit för dem, om man har gjort kriminella handlingar, vad man har försakat mm.
Pratar inte särskilt mycket om alkohol el droger eller vad man kan dricka istället. I den grupp som jag gick i kom vi fr vitt skilda bakgrunder, några hade suttit i fängelse, ngn hade en ganska ”vanlig” uppväxt. Det handlar även om gottgörelse. Nu går jag på eftervård varje måndag två timmar. Har en sponsor ( ngn som gjort programmet) och jobbar vidare m stegarbetet. Har köpt en lättläst bok fr AA som heter Leva Nykter börjat läsa lite grann och känns bra.
Om man vill testa att gå på ett möte så är det ändå bra om man går på flera få lite mer känsla. Jag gillar konceptet att träffa m människor att ta del av andras delningar.

Kram🤗

@Amanda L ”Ursäkta Daemon att jag snodde din tråd” Bara trevligt! 😀👍 Och visst är det så att alkohol hjälper folk att släppa blyghet och rädsla. Jag är ingen ordforskare, men inte omöjligt att ordet ”styrketår” har en viss koppling här? Och man behöver ju inte vara speciellt blyg för att dra nytta av den effekten. Man blir ju sällan blygare av alkohol…

Sjukaste/”roligaste” exemplet jag varit med om var under en fest för, många många, år sedan. Där satt en ny flickvän till en kompis. Ingen av oss hade träffat henne tidigare. Hon sa inte ett pip under en extremt lång tid på festen, vi satt först och åt och fortsatte sen i vardagsrummet. Tiden gick. Fortfarande ingenting från henne. Men hon drack… oh yes… hon drack!

Sen… plötsligt… tar hon till orda, och då drar hon en av de fräckaste/snuskigaste historierna jag hört, än idag. Jisses, det enda man hörde sen var hur hakorna åkte ner av förvåning på alla i gänget. 😁

Alkoholen ”gjorde sitt jobb” där…!

@Andrahalvlek ”och nu när du inte får fredagsvinet blir dopaminet helt vilset och vet inte hur det ska bete sig”
Precis så där har jag känt. Vissa saker är så starkt förknippade med alkohol att man nästan undviker dem, även hemma. Favoritplatsen hemma (där man brukar ta fredagsvinet), etc. Det är för j-kligt tycker jag. Första tiden orkade jag inte vara på dessa platser hemma, för de påminner mig om vinglaset, som nu saknas.

Men jag har börjat jobba med att återerövra dessa platser nu, en och en. Sitter på en av dem nu i uterummet och skriver. 😊

Går och funderar på hur jag vill att mina rutiner ska se ut nu när alkoholen inte längre finns där. Förhoppningsvis kommer det finnas mycket mer tid och ork att göra saker! 😊

Ha en fin dag! ☀️

@Varafrisk 12-stegsprogrammet låter fantastiskt bra. Just att kontinuerligt träffa folk och prata om det tror jag också är superviktigt.

Jag får se lite hur jag ska göra. Vi har pratat lite om det där programmet här hemma, min fru tog också upp att det finns, om jag känner att jag inte klarar det på annat vis.

Här tar jag (för en gångs skull) det dag för dag. Det viktigaste är att man har rätt riktning hela tiden, sen är inte tempot av betydelse. Viktigt att man känner att man har rätt hjälp och stöttning hela tiden! Jag behöver som sagt prata om detta, ofta! Det är ett sätt att processa alltihop och forma framtiden.

Ha en härlig dag i solen! ☀️

@Daemon Jag går ju på NA-möte eftersom AA inte finns i min stad.
Jag minns att jag fick rådet att titta/lyssna till likheterna och inte olikheterna före jag gick på möte. Men naturligtvis tittade jag om jag kunde identifiera mig med någon. Och, jag kan väl säga som så att 60-åriga kvinnor lyste m sin frånvaro😉
Jag minns att jag tänkte att oj, vad en del såg kriminella ut och vad pratade dem om egentligen?? Men, jag gav det en chans och nu ser jag bara likheterna. Under själva mötet är det mycket lyssnande men under ”delning” har den som vill möjlighet att säga vad den vill utan någon annan kommenterar. Många kommer före mötet börjar för att få prata med andra och efteråt är det många som stannar kvar en liten stund. När jag är tillräcklig stabil i min nykterhet skulle jag vilja jobba för att kvinnor i min åldersgrupp kommer på möten för att slippa sitta hemma i sin ensamhet.

🌸❤️🌸

@Varafrisk Jag kan förstå att det tog ett tag att hitta rätt i en sådan grupp. Måste vara nervöst första gångerna. Jag antar att de flesta som går på sådana möten är seriösa, eftersom det är frivilligt? Låter intressant med delningen. Och att man får prata ostört, hur lång tid får man på sig…? 😊 Har man någon form av diskussioner under mötet, eller det blir innan man startar?

@Daemon Jag skulle vilja säga att det är mycket seriöst. Alla har ju ett gemensamt ansvar för att det ska bli ett bra möte men som ny så krävs det inget direkt utan man kan sitta med i lugn och ro. Vid varje möte har man två mötesvärdar, en kvinna och en man, tror funktionen handlar om att det ska vara lugnt i lokalen. Man får stanna kvar om man har tagit ngt så länge man är lugn men man får inte dela. Det finns ingen tidsgräns somliga pratar länge somliga säger inget alls men när det är 20 min kvar så frågar den som håller i mötet om det är ngn som bär på en ”tickande bomb” för då får den personen gå före. Under den tiden jag gått har det varit lugnt och inga tickande bomber.
På tisdagar är det stegmöte ( läser det steget som är i tur att läsas), torsdagar är det känslomöte och på söndagar litteraturmöte ( då läser ngn en text ur en särskild bok). När man delar behöver det inte vara relaterat t vilket möte det är för dagen utan man får dela det som man är fylld utav men man kan även dela om ngt relaterat t dagens tema .

Många kommer 30-40 minuter före mötet. Någon öppnar lokalen och kokar kaffe. Efter mötet går man kanske fram till ngn som har delat ngt som berör en, kanske pratar m ngn man känner lite mer och ibland går man direkt hem.

🐬🌸🥰

@Varafrisk Låter lugnt och välplanerat. Bra att det kan skapas utrymme för att prata lite grand, inte minst efteråt. Antar att det kan uppstå en hel del frågor och nyfikenhet kring tex delningen.

Misstänker att det nog är någorlunda samma koncept på de flesta ställena, oavsett ort, men det kan så klart skilja i detaljerna. Gissar jag. Huvudsyftet är ju iaf detsamma. Jag får fundera över det här och se hur det känns. En månads alkoholfritt på måndag morgon. Det får väl fungera som någon slags check-point.

Ha en fin söndag! 😊☀️

@Daemon Grattis till 4 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Det är lite svårt att veta hur man ska räkna. Man börjar med dagar, övergår till veckor, sen till månader, halvår, helår. Nästan exakt samma utveckling som med små barns ålder, haha 🤣

Jag kan rekommendera appen Nomo. Den håller räkningen på dagarna åt mig. Idag visar den 1.205. Jag tänkte att jag ska uppmärksamma dag 1.234 för att det är en cool siffra. Så just nu får jag hålla lite tätare kollar, men annars kollar jag några gånger per år endast.

Den 9/2 är min årsdag, och den känns nästan mer viktigt för mig än min födelsedag. Jag firar varken med dryck eller sötsaker, och ingen i min fysiska närhet vet om det utan bara ni på forumet. Men mentalt struttar jag runt hela dagen som en mallgroda 🐸

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tackar!! 😀

Ja, det är lite trixigt med räkningen. 4 veckor idag, men en kalendermånad imorgon. När dagen är avverkad… 😁 Eller hur man nu ska räkna.

08:00 1:a maj räknar jag som min start.

Jag använder faktiskt också Nomo. 😀👍 1234 är definitivt en cool siffra! Kodac moment (= screen shot 😂)!

Trevlig kväll! 😊

@Daemon Grattis till cirka fyra veckor! Tyckte du kom hit nyss, men tiden bara ramlar iväg.
Hur känns det nu med sömn och träning? Har det blivit någon skillnad på de fronterna?
🙏🏻👍

@Amanda L Tackar! 😀 Ja, tiden rusar på!
Jag tycker att jag redan sover mycket bättre också. Känner mig lite mer utvilad. Tröttheten kommer då och då tillbaka, men jag har längre perioder nu där jag är fylld med energi. Får även mer perioder på jobb då jag kan jobba så fokuserat som jag vet att jag egentligen kan. För första gången har jag på riktigt börjat uppskatta sömn och förstå värdet av den. 😴💤

Har börjat få gjort lite mer saker generellt. Fortfarande en bit att vandra, men definitivt på rätt spår! 😀👍

Träningen går bra, när jag väl tränar. 😂 Det bli ju en del, men inte riktigt så mycket jag önskar. Men jag pressar mig inte, det kommer. Får balansera energin så att det räcker lagom mycket till hemmet, jobbet, och träningen - så att jag inte bränner allt på en grej. Men kondisen har helt klart fått en ”gratis-boost” när jag slutade med alkohol! 😎 Men som sagt, snart vill jag komma igång med ännu mer träning… 😀👍

@Daemon GRATTIS!! Till din första månad.🥳💥✨
Check på den.✅
Själv hittade jag hit när jag skulle försöka mig på en vit månad, men tack vare responsen som jag fick här på forumet så fortsatte jag av bara farten.
Nu är det bara att köra vidare och sätta Check på nästa månad.

Ha det bra.😊

@Daemon Grattis till en månad!🥳 wow! Jag brukar räkna det datumet jag slutade, som i ditt fall den 1:a, som en ny månad. Det blir ett bra och lätt datum att minnas😁. Jag har den 25:e, också ett bra datum som bli lätt att minnas för det är löningsdag😁. Fint att du sover bättre och är mer utvilad, de goda effekterna av att vara nykter.

Det gäller att hitta rytm på sin träning. Jag var på boxningen idag och det var ca 1,5 vecka sedan senast, röd dag och vila förra veckan med knät. Fasiken vad jobbigt det kändes😅. Sedan sprang jag lite lätt idag, rehabträning och snubblade och stukade fingret😂. Så nu är två fingrar tejpade, men det går ju att träna ändå. Blir lite svårare att skriva på datorn dock. Ja, ja det kunde vara värre!

Ha det gott!🌞