Hej!
Jag är ny här. Hittade av en slump alkoholhjällpen.se igår när jag surfade på alkohol och viktökning. Oj, om jag hade vetat att dessa forum funnits tidigare... Har ägnat större delen av gårdagen och dagen av att ta del av alla era starka historier och hur otroligt konstruktiva och peppande ni är mot varandra! I många historier känner jag väl igen mig. Nu får det vara nog och det är dags att försöka göra något åt saken!

Vi får se hur det går att skriva nu. Jag lider sedan ett par år av utmattningssyndrom och det tar sig i uttryck bland annat av "fågelkvitter i huvudet" när jag försöker tänka eller skriva, vilket är extremt frustrerande. Jag hamnade i utmattning efter ett antal år varit duktig mamma med stort engagemang för barnens skola och fritidsaktiviteter, full fart på ett krävande arbete etc. Förstår när jag läser i andra trådar att jag inte är ensam om att ha hamnat i alldeles för hög alkoholkonsumtion som ett resultat av detta.

Jag har under många år kunnat hantera måttlig alkoholkonsumtion (1-2 glas 4-7 dagar i veckan) men i samband med att jag fick utmattningssyndrom och var sjukskriven började jag dricka vin oftare. Framför allt i samband med att jag skulle göra något som krävde koncentration. Jag blev frisk, men det hände saker som gjorde att utmattningen i form av panikångest, koncentrationssvårigheter och en extrem stresskänslighet kom tillbaka. Sedan 2014 har allt varit en nedåtgående spiral, blev tröttare och tröttare, huvudet funkade sämre och sämre, ångesten blev värre och värre och samtidigt ökade alkoholintaget sakta men säkert.

För drygt två år sedan fick jag en ny VD och vi saknade samsyn i det mesta så vi kom överens om att jag slutar. Jag fick ett sjysst avgångsvederlag och tänkte att nu får jag möjlighet att vila och tänka efter och god tid på mig att hitta något annat. Bara veckor efter att jag hade slutat brakade det dock rejält och jag ramlade hela vägen ner i källaren. Det var egentligen här mitt osunda beteende började. Jag var ensam hemma och "unnade" mig ett glas vin på eftermiddagen för att lindra ångesten.

Mitt avgångsvederlag började närma sig slutet och det fanns inte på kartan för mig att söka jobb. Hur skulle jag kunna göra det när jag var fullständigt utmattad? Vilket jobb skulle jag kunna ta? Fanns inte en susning att jag skulle kunna skriva CV / personligt brev. Jag hade ett inledande samtal med Arbetsförmedlingen och förklarade detta. De var mycket förstående och tyckte att jag skulle kontakta läkare så att jag kunde bli sjukskriven. Sagt och gjort. Men, tror ni att jag fick någon sjukskrivning? Icke sa nicke. De bollade mig tillbaka till arbetsförmedlingen. Då hade jag fått en ny kontaktperson som sa att för att få A-kassa måste man söka jobb... OK. Då var det bara att börja kämpa (fast jag vet sedan mina KBT samtal att det är just det man inte ska göra när man lider av utmattning). Så jag började söka jobb. För att tillgodose arbetsförmedlingens krav. För att klara att skärpa hjärnan var jag tvungen att dricka vin samtidigt. OK, detta var i samband med att jag skrev ansökningar, alltså inte varje dag. Just i detta skrivande nu har jag rest mig flera gånger för att gå och hämta vin, då min hjärna vill ha det när jag skriver (men hittills har jag lyckats hejda mig).

Det var ju egentligen inte relevant för mig att ta en anställning på heltid. Jag gick en starta eget kurs på trygghetsrådet förra våren och för ungefär ett år sedan startade jag mitt företag. Det är jätteroligt, MEN. Det var mycket krävande arbete i samband med detta, så min vinkonsumtion ökade dramatiskt. Företaget går egentligen bra, efterfrågan finns och jag skulle kunna expandera kraftigt. OM JAG BARA ORKADE!!! URK! För att få ork har jag druckit mer och mer vin och nu under sommaren har det spårat ur helt.

Jag har länge velat förändra mina alkoholvanor men inte vetat hur. Hur ska jag få motivation? Hur ska jag kunna vara uthållig (har rättså kass impulskontroll) ? Det är många gånger jag tagit ett glas vin till frukost eller lunch bara för att det är ett sådant fågelkvitter i huvudet att jag inte klarar av att exempelvis ta fram en skål, öppna kylen och hälla i lite youghurt och sen hälla i lite müsli och ta fram en sked för att sedan äta. Det är så mycket att öppna kylen och tappa av lite från en box...Vinet stillade hungern.

Senaste månaden har jag haft mycket oro i kroppen på förmiddagarna och har vid ett par tillfällen druckit vin på morgonen bara för att stilla den.

Den senaste veckan har jag kommit till flera insikter.
Jag har märkt att jag blir supertrött så fort jag dricker vin och att min trötthet numera inte beror på utmattning utan alkohol.
Jag har insett att det faktiskt finns riktigt stora hälsorisker och det på allvar (vilket jag tror kommer att vara den tanken jag vill komma tillbaka till när det blir jobbigt). Under de senaste 5 åren har jag gått upp i vikt mer än 20 kg (vilket är mycket för en tjej på 158 cm). Har en stadigt expanderande ballongmage vilket varken är sunt eller roligt.

Så, då kom det lite fågelkvitter... vad skulle jag skriva nu? Nä, jag går INTE och hämtar ett glas vin nu.
Jo, i onsdags gjorde jag en ansats att bestämma mig för att bli sundare både vad gäller mat och alkohol. Jag inbillar mig att det kan vara fördelaktigt att ta bort både socker och alkohol samtidigt. Så att man inte ersätter ett "sug" med ett annat. Jag har kört LCHF för och det fungerar bra för mig. Jag blir pigg, får energi och tappar vikt (dock funkade det inte förra gången, men då drack jag samtidigt en hel del alkohol, smart va!). Införde att jag inte får dricka alkohol förrän 18.00 och då inte mer än 1-2 glas vin. Det har gått ganska bra hittills. I förrgår blev det 3 glas vin (för att jag glömde av mig) och i förmiddags blev det ett halvt glas för att motverka ångest eftersom jag var tvungen att prestera något.

Mina mål är att få tillbaka min energi och min hjärna, bli av med min övervikt (visar mig helst inte längre) och att snart börja en vit period. Förhoppningsvis en ihållande sådan. Tills dess, en begränsad konsumtion på 1-2 glas per dag. Tycker förresten att jag redan märker skillnad i toleransnivåerna. Kan det vara möjligt?

Min stora utmaning är att jag har så kass impulskontroll. Jag är även mycket dålig på att ta motgångar. Någon som har några bra strategier för att hantera detta?

Är lite i din situation , har tappat det lite på grund av olika omständigheter. men hoppet finns kvar och jag försöker inte låta känslorna styra för mycket.
Skriv av dig vad om händer så har du något att gå tillbaka och analysera vad som händer när du mår bättre igen.
Själv har jag utelämnat mig själv och är rätt ynklig varelse just nu.
🌸

@Majaela Jag tyckte ditt inlägg var modigt. Och jag tror att det är rätta vägen att gå. Om man inte talar om vad som är problemet kan man ju inte heller få stöd och hjälp. Heja dig, säger jag. 🥰👍

Just den där hopplösheten har jag också känt. När jag väl hade ”hamnat” (kämpat mig till) andra sidan så känns det lite overkligt. Det är väldigt lätt, men samtidigt också väldigt svårt. När jag väl fick till ett avbrott, då är det svårt att fatta varför det var så svårt. ”Det är ju bara att sluta dricka”. Jag tror jag prövade en massa olika metoder med mer eller mindre framgång. Att inte ge upp var väl den viktigaste. Och nu är du också här igen.

Jag tror att du behöver bryta helt. Jag tror att du skulle må bra av det. Du skriver att du behöver din snuttefilt vinet, men jag tycker att jag känner igen beskrivningar av hur du har det och hur du tänker som visar att du INTE behöver din snuttefilt. Snuttefilten har motsatt effekt. Det fattar man efter ett tag och det känns som att du är jäkligt trött på att dricka.
Nu vet jag inte om ni har alloholsanerat hemma? Du beskriver utmattning och annat i vardagen. Alla de sakerna spelar in på om du kommer att kunna motstå eller inte. Att förlita sig på att man har självkontroll när man är trött och utarbetad tror jag är dumt. Så bort med all alkohol är steg 1.
Sen att jobba med strategier för att inte skaffa alkohol när du blir trött och utarbetad.
Jag tror verkligen att alkoholen är en starkt bidragande orsak till att du inte mår bra. Du ser alkohol som din räddning men det är i själva verket precis tvärtom.
Sömnen blir lidande och då också koncentrationen. Känslan av misslyckande när man inte klarar det. Och ännu svårare att stå emot.
Det går att söka hjälp. För jag tror verkligen att du behöver en längre paus från alkoholen. Et sånt inlägg som att du håller på att tappa det, är en så tydlig signal om att det är dags. Och det finns inga skäl alls att tro att du inte skulle kunna greja det. Det klarar du.

Jag är ju inte riktigt klok!!
Hur kunde jag tillåta mig att falla tillbaka i beroendet. Jag som hade läst på och klarat av att leva sunt i 9 månader!
Förmodligen beror det på en av mina största sårbarheter. Bristande impulskontroll. Något jag haft hela livet. Pannbenet har svårt att tränga sig fram och ta kommandot i mitt liv.
Det blev stressigt i januari och då började jag tappa det och sen dess har det sakta men säkert blivit värre. Jag har de senaste två veckorna försökt bromsa mig, men det har inte gått. Jag är i en konstant avtrubbning, minns knappt vad jag har sagt. Orkar inte bry mig. Sover länge, men eftersom det är alkoholsömn är jag som ett vrak på morgonen. Det blir värre för varje dag. Har tappat mina rutiner med dagliga morgonpromenader. Får skakningar och hjärtklappning på förmiddagen. Det är då jag tar en återställare. Sen håller jag på. Vet inte exakt mängderna men ca 1 fl vin per dag. Helt vansinnigt. Hur kan jag bara hålla på så? När jag vet att det är ett gift. Idag kunde jag i alla fall stoppa mig så jag lägger mig 0 promille. Jag vill tillbaka där jag var för ett år sedan. Pigg, lugn stabil positiv. .

@Sisyfos såg ditt inlägg från 5/6 först nu. Har inte varit inne här på ett tag. Du skriver så klokt. Det du skriver om att ”När jag väl fick till ett avbrott, då är det svårt att fatta varför det var så svårt” är mitt i prick. När jag bröt i mars 2022 var det lätt. Men är det svårt att få till avbrottet nu. Jag har inte hittat tillbaka till en tillräckligt stark motivation. Jag försöker jobba på det.
Nej, vi har inte alkoholsanerat och jag tror inte det skulle hjälpa. Jag skulle åka och handla ändå om det var tomt🥹 Under denna perioden har jag i princip bara smygdruckit, så familjen vet inte.
Att alkoholen är orsak till mitt mående är jag helt övertygad om och medveten om.
Ja, du har rätt, jag behöver bryta med alkoholen nu, innan det blir värre.
Tack för din stöttning🥰

Jobbar på motivationen och målbilden. Idag ska jag försöka hålla i tanken att det är alkoholen som gör mig trött. Det vet jag ju egentligen redan. Jag vill inte vara trött, därför ska jag inte dricka. Jag ska stå ut med oron om den kommer.
Uppdaterar ikväll hur det gick.

Första vita dagen på länge. Har haft ett par urspårade månader och riktigt illa de 3 sista veckorna. Så nu försöker jag ta nya tag. Har varit väldigt hungrig och törstig hela dagen, säkert bäljat i mig 2 liter bubbelvatten. Största motivationen nu är att jag vill få mer ork och vara körbar i alla lägen. Idag gick det bra. Har känt mig pigg hela dagen. Imorgon är en ny dag. Planen är att fortsätta välja vatten😊

@Vinägermamman Jo du är klok💕Det handlar inte om klokhet för då hade vi ju aldrig blivit beroende. Alkoholen är så j-a lömsk! Men så gott att du är här igen🙏🏻 Heja heja dig💪🏻

Varm innerlig kram t dig❤️

@Vinägermamman Välkommen tillbaka! Bra jobbat med en första nyktra dag på länge, idag blir din andra💪. Håll i nu så att du får en ny start så att tankarna blir klara och känslorna mer lugna. Fokusera på hur du mådde för ett år sedan, som du skriver pigg, lugn, stabil, positiv. Du kan komma dit igen och enda vägen dit är att inte dricka. Stå ut och ge inte upp. Få till en nykter vecka så blir det lättare igen och då kan motivationen bli starkare. Sök hjälp om det är svårt att klara detta själv för det är värt allt att få tillbaka ett bra liv.

Kämpa på, du kan fixa det!💪❤️

@vår2022 Fina, omtänksamma vår💕 Tack för dina, som alltid, vänliga, välvilliga och kloka ord🙏🥰

Jajamen, jag ska göra allt jag kan för att hålla i och hålla ut. Vill verkligen tillbaka dit jag var förra sommaren. Tror det var något som någon sade till mig i förrgår som slog an en sträng som gjorde att jag vaknade till och helt plötsligt kunde jag stänga av alkoholknappen. Tacksam för det. Jag jobbar för att den känslan ska stanna kvar.

Ingen A på 46 timmar nu. Känner bara lätt oro. Lite svårt att somna och sover inte så länge, men är pigg ändå.

Kan redan hantera motgångar bättre😅. Blev inte direkt glad imorse när jag såg att hela min odling av squashplantor var helt invaderad av svarta bladlöss. Suck! Och jag som hade sett fram emot att få frossa i squash. Nä jag tog ett glas bubbelvatten och satte igång med årets värsta surdeg, bokföringen och årsredovisningen.

Måste bara säga att jag tycker du är helt fantastisk som fortsätter att på ett konstruktivt och vänligt sätt stötta forumet. Stor kram och tack❤️

@Vinägermamman Tack för dina fina ord❤️. Låter som en bra start, även om det är så tråkigt med dina squashplantor. Minns förra året att jag fick någon invasion av något kryp på en stor och vacker växt, typ alla blad var puts väck, bara en massa hål! Måste också ta tag i en rapport att skriva, tar emot, men det är bara att hugga i och sätta igång. När man väl kommit igång så brukar det gå lättare och det bli snabbare klart😁.

Ha en fin dag och släpp inte taget!💪❤️

Dag 2 avklarad. Förstår inte att det bara gick att stänga av alkoholen. Igen. Men det var inte självklart. Ända sedan jag började tappa fotfästet i våras har jag hela tiden varit medveten om hur fel det var. Men inte mäktat med att göra något åt det Jag visste hela tiden och kände hur det stegvis blev värre. Men var oförmögen att göra något åt det. Varför? Jag vet inte. Märkligt är det. Men jag är tacksam att jag i lördags eftermiddag, efter småpimplande sedan förmiddagen, plötsligt hörde en tydlig och bestämd inre röst ”nä nu får du skärpa dig” och bara tvärstoppade. Som flera sagt, vägen är ofta krokig, alla har sin alldeles egna väg. Jag vet inte om och när jag kör i diket, men just nu är jag stadigt på en hyfsat rak väg.

@Vinägermamman Låter bra! Det gäller att ta tag i det när ”fönstret är öppet”, det finns då en kraft att stå emot. Nu gäller det att inte låta kraften tappa fart, att fortsätta tänka ”skärp dig, nu fortsätter jag” för att du ska komma tillbaka på ett nyktert spår. Tänka positiva tankar om hur otroligt skönt det är att vara nykter och tankar om att du vill komma dit där du var för ett år sedan då du mådde bra. Låt dessa tankar vara din ledsagare och vägvisare. Du vill, du kan, du ska! Visa vem som bestämmer i ditt liv och låt inte självömkan ta över. Det finns ingen kraft i det, bara offerkofta.

Så du bestämmer! Du är stark och du ska tillbaka till ett liv där du mår bra💪❤️

Strax 3 dygn avklarade. Inget direkt sug. Småjobbigt idag eftersom sömnen är sådär i början när man slutat dricka. Så, haft en stor betongklump av odefinierbar oro nästan hela dagen och är ganska trött och sömnig. Nu blir det sen lunch och förhoppningsvis lite energi efter det.

@vår2022 Så samt. Och vilken bra formulering; passa på ”när fönstret är öppet” spot on.

Jag mår förhållandevis bra, det är mest sömnen som spökar, så är rätt trött. Förra gången rättade den till dig ganska snabbt, hoppas på samma nu. Jämfört med för ett år sedan så är koncentrationsförmågan avsevärt bättre nu. Det är Gaba och Seratonin som blir mest påverkade av alkoholen för mig, Gaba enbart när jag dricker, men Serotonin långsiktigt. Sen kroppsligt finns ju oxå en rad negativa konsekvenser som jag har behövt påminna mig om: risker för hjärt-/kärlsjukdom, cancer för att nämna några.

Idag är det spöregn och 16 grader. Tog en promenad med en motvillig hund i regnet (han avskyr regn).
Laddar mentalt för att ta tag i ett par surdegar.
Snart 4 dygn avklarade😀

@Vinägermamman jag har också problem med att sömnen är hackigare. Jag hoppas att det kommer att ordna upp sig. Förra gången, för 1½ år sedan, då jag hade en nykter period sov jag inledningsvis sämre, och efter det började jag drömma och drömma. Mindes också drömmarna när jag vaknade. Med det sagt; vi kämpar vidare :)