@Jan.3. Nä, börja aldrig om igen för fan!😂. Det suger musten ur en. Vad bra att du bygger på ditt hus på en stadigt gjuten grund och du har ju kommit mycket längre än så i ditt bygge. Det häftiga är att man kan bygga till och ut hur mycket man vill, det är bara att fantisera på.

Ha det gott!❤️

@vår2022 Bra beskrivning! 😁
Jag trodde aldrig jag skulle lära mig bygga hus, men här på forumet börjar jag lära mig grunderna. En skruv i taget. Trodde helt ärligt inte att jag skulle klara en så här lång period utan alkohol. Vill absolut inte tillbaka till ruta 1!

Trevlig kväll! 😊🎶

@Daemon Detta forum är värsta byggkursen😂. Precis, en skruv i taget och huset växer allt mer och mer. Blir allt stadigare och klarar stormiga vindar, skyfall och snöoväder. Men byggfusk kommer att skapa röta i huset, så det gäller att följa sin byggplan till punkt och pricka och inte göra några avstamp från det.

Du jobbar på så otroligt bra och är en ambitiös och flitig snickare! Sov gott!❤️

Idag är jag trött men lycklig😁. Kom hem vid 02 efter att ha firat studenten med mina närmaste. Det blev en lång dag från tidig morgon, utspring, fixande och firande till sen natt. Det var trevliga samtal med både unga vuxna och vuxna. Alkohol från välkomstdrink till kaffe med avec. Alltså, jag hade noll sug och det var som den självklaraste saken i mitt liv att jag inte dricker eller tänker på alkohol. Jag kände mig inte heller ”utanför” som jag kunnat känna som den nyktra på festen. Jag var bara mig själv, nykter, trygg och självklar. Det var en fantastiskt känsla! Jag sjöng och kunde släppa loss, vara med i samtal som om jag hade druckit, fast i en så mycket bättre version.

Jag har varit ganska rolig och så när jag drack, men det kunde jag vara som nykter också! Alltså, jag behöver verkligen inte alkohol för att kunna släppa loss och vara med i festen. Faktiskt den roligaste festen jag varit på, och dessutom nykter. Och tänk att slippa vara bakfull och eländig med ångest. Fick så bra och förtroliga samtal med de unga vuxna och nära, jag var närvarande och där. Vilken gåva och tänk vad det stärker både relationerna och banden. Och att få vara en förebild för nykterheten för dem. Jag fullkomligt älskar att vara nykter! En sån jävla kick det är! 586 dagar i frihet och mer ska det bli för resten av livet!

Ha en fin dag!🌞❤️

@vår2022 Jag är så himla glad för din skull ❤️ Den typen av erfarenheter är så viktiga att samla på sig. Bra att du berättar om det så att andra blir inspirerade. Min upplevelse är också att från år 2 kände jag mig bekväm på fester, lika bekväm som om jag hade druckit. Ibland var jag så sprallig och pratglad att jag till och med tänkte ”hmm, har jag råkat få i mig alkohol” 🤣

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tack❤️. Ja, det är nog första gången det känns så här himla självklart. Det tar sin tid att få igenom förändringen helt, även om jag varit en som inte dricker länge, så var detta en ny erfarenhet, att det är en självklarhet och nu sitter i märgen😂. Ja, igår var jag bland de spralliga och jag sade till mina närmaste, vi som var kvar till sist, att så här blir man som nykter🥳.

@vår2022 Låter fantastiskt bra, och kul! 😀👍🎶 Härligt när det går att sälja in så mycket positivt runt att vara nykter!

En ny trend? Ingen full person kommer våga gå ut med nyktra längre, för de som inte dricker blir så himla spralliga! 😂

@Daemon Ja, det är lite som med olika hälsopiller eller liknande. I reklamen vittnar folk om att det mår så mycket bättre och man vet inte vad man ska tro. Man måste testa själv för att se vad som funkar och är sant. För min del så blev det verkligen sant när jag blev nykter och måbra-effekterna är långt över mina förväntningar. Bara man ger processen tid och tilltro.

Ja, de nyktra tar över, dansar på borden och slår klackarna i taket utan att vingla🤣. Samtidigt som de är mycket fräschare och utan ångest. De fulla somnar eller går hem mitt i festen för de är så utslitna, ser dubbelt, är gaggiga och trötta. Kan ju inte bli bättre😂

@Woman52 Hej, vad trevligt att du kikar in😁. Vilket bra och långsiktigt mål att vara nykter på din minstings student. Det är ju verkligen en dag då man firar barnets prestation och väg in i vuxenlivet. Jag blir alltid så rörd av studenten, de tjoande och tjimmande unga vuxna, så fint uppklädda och vackra. Alla förväntningar som de har, alla tuffa motgångar det ska stöta på väg in mot vuxenlivet, men som de växer av. Hur viktigt det är att vi som föräldrar och andra vuxna kan vägleda och stötta dem på vägen. Det var så fantastiskt att vara nykter hela denna dag och ta in den, vara en förebild för trygghet och stabilitet som nykter. Jag känner hur de unga vuxna och vuxna barnen är stolta över mig, över att jag är nykter. De ser det, känner det och blir trygga av det❤️

@vår2022 Härligt! Jag minns att du var lite förvånad och skeptisk när jag för ca 1 år sedan beskrev hur jag var uppe längst på ett kalas och var piggast och gladast av alla.😂 Men nu är du där, och jag förstår dina lyckliga känslor.❤️ Det tar onekligen sin tid, att känna sig riktigt avslappnad och bekväm när de flesta andra runtom dricker alkohol. Att vara helt närvarande med alla sinnen i icke förgiftat tillstånd är en stor fröjd. Då orkar man hålla igång hur länge som helst! 😁

Att bli yr i bollen är verkligen inget att sträva efter. 🤣

Kram

@Torn Ja, trodde nog inte att man skulle orka vara med så länge och piggast och gladast av alla. Nu var det iof inget supande på denna fest och ingen som blev påtagligt full. Vi som var kvar sist var en liten skara där samtalstonen var normal😁. Säkert kommer jag inte orka vara kvar så länge om det är fylla och ”hockeymatchvolym”😂. Men, det har onekligen hänt något ju längre tiden som gått nykter gällande fest och att närvara på den om det är trevlig stämning.

Kram❤️

@vår2022 Tack för fin respons! ❤️ Tänkte på en sak som SAS i en ljudbok idag… Vi är nyktra när barnet är i magen… då är barnet viktigt, men sedan släpper vi det! Funderat kring detta flera gånger idag. Det var ju inte svårt att vara nykter med barn i magen?Varför släppte jag nykterheten när barnen föddes? Här ligger nog många av svaren, för mig. Kram och tack för att vi klarar detta tillsammans!

@Woman52 Intressant! Jag tänker att det ligger i samhällsnormen, som gravid dricker man inte och det kan skada barnet. Det är tabu. Sedan när barnet är fött och amning över är det dags att få slappna av och fira igen, vilket innebär att dricka alkohol. Vi behöver ett glas för att kunna varva ned och hantera stress. Vi överöses av reklam och på sociala medier om att glädje, lycka, umgänge och guldkant i tillvaron sker genom att dricka alkohol i olika sammanhang. Jag såg på personer som inte drack som torrbollar och lite tråkiga, som inte kunde släppa loss, galet! Samhällsnormen att dricka är många hundra år och det ”normala” beteendet. Det är inte tabu att dricka och festa på massor av alkohol med barn i sammanhanget, så gör ju vuxna när de socialiserar och har roligt och barnen tar efter. Man inbillar sig att barnen inte märker eller inte ser så mycket, de går i säng tidigare eller sover när man dricker. Jag har vågat fråga mina nära unga vuxna och mina vuxna barn om de märkte något och de svarade JA!

I början av min nykterhet kände jag skam över detta, men efter längre tids nykterhet tänkte jag, att nu visar jag vägen istället och kan prata med dem om att det finns gener även hos dem som gör dem mer sårbara för att utveckla beroende. Jag har försonats med mig själv och känner inte skam idag.

Ett tips är att läsa boken ”Tänka klart” av Annie Grace som finns på svenska. Den finns endast som ljudbok på engelska. Den är omtyckt här på forumet. Hon pratar om att genomskåda samhällsnormen som råder kring alkohol. Hur man blir beroende och hur hjärnan påverkas av det. Att det finns kognitiv dissonans, ett kluvet tänkande som ger en inre konflikt. Konflikten sker i det omedvetna, man vill både dricka och inte dricka, man vet hur dåligt det är för dig men drickandet, beroendet vinner kampen. Boken går ut på att få syn på detta, att få slut på den inre konflikten som tär på oss, att få en medvetenhet om sig själv och varför man dricker.

Själv har jag lyckats knäcka denna kod, jag har inte längre en inre konflikt. Jag har fått en medvetenhet om mig själv och om det omedvetna som styrt mig tidigare. Jag har genomskådat det. Jag har läst på och fått kunskap om hur beroendet påverkar min hjärna, mina tankar och mina känslor. Mitt sätt har varit mitt motto ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Det innebär att jag uppmärksammar och lägger fokus på hur jag vill ha mitt liv och vad det ska innehålla. Det är sköna saker och det ger sköna tankar och känslor. Det skapas tillväxt i dessa positiva tankar när jag fokuserar och uppmärksammar det. Tidigare när jag velat dra ned lade jag så mycket uppmärksamhet på negativa tankar som ”vad tråkigt och grått det blir att inte få ta ett glas, vad synd det är om mig som inte får dricka”. Det gav negativa tankar, negativa känslor och det skedde tillväxt i detta negativa. De positiva tankarna kör över de negativa då de inte får uppmärksamhet. Jag byter fokus om jag börjar tänka negativt. Det krävs en träning, men till slut förändrar dina tankebanor i hjärnan. Det har hjälpt mig i min inre konflikt som inte längre är en konflikt. Underbart!

Jag har insett att jag inte kan hantera alkohol efter många försök att dra ned på konsumtionen och kunskapen om hur ett beroende påverkar hjärnan ledde till det enda beslutet att inte dricka mer. Jag väcker mitt beroende direkt om jag skulle ta ett glas och då är det kört. Men, jag är så oerhört tacksam över att jag genomskådat alkoholromantiken och att jag förändrat min tankebanor i hjärnan. Jag mår tusen gånger bättre och är så mycket lyckligare som nykter. Det enda som jag kan sakna och ångra är att jag inte fattat detta tidigare! Att man kan få ett liv i frihet och med livsglädje🌞❤️

Ännu en skön och härlig dag med sol🌞. Känner mig så glad över att mitt knä nu är helt bra igen och att det funkar så bra att springa. Har tagit det lugnt och ökat på sakta och idag sprang jag hela rundan i skogen med mina hundar, inte ont någonstans, vilken lycka! Njuter av pyssla i min trädgård och att se mina grödor växa och frodas. Lika spännande varje år att se hur allt tar sig🌱.

Löpningen är verkligen en stund för att bolla olika tankar och känslor, märker knappt att jag springer ibland. Idag bollade jag med tankar om vad man kan säga om någon frågar varför man inte dricker. Något som jag tyckte var bra gällande mig är att det går i linje med min värderade riktning. Att för att göra något så behöver det finnas ett värde i det, att det ger mig något, att jag vinner något på det. Värdet i att dricka och må dåligt som jag gör av det, har inte ett värde för mig längre, det är helt enkelt inte värt det. Värdet i att vara nykter och de effekter jag får av det, slår värdet av att dricka, det ger mig det jag eftersträvar och jag vinner massor på det. Det går i linje med min värderade riktning, de värden jag vill sträva mot och som jag vill att mitt liv ska innehålla. Mina värden är inga mål som jag vill uppnå, utan det är en riktning eller livsstil som jag vill gå mot och leva efter. Riktningen kan justeras beroende på vad som sker i mitt liv och om jag önskar det.

Mitt svar är då att jag följer min värderade riktning och att dricka har inget värde för mig längre. I min livsstil och i mina värden av den, finns inte alkohol inkluderat. I min livsstil har jag fått nya goda vanor som jag trivs med och det är att inte dricka alkohol. Jag vill inte bryta mina goda vanor som jag trivs med och värderar högt genom att dricka ett glas vin, för det har inget värde för mig. Jag värderar en god alkoholfri öl mycket mer och det går i linje med mina livsvärden. Så det är ett val jag gjort för mitt liv och jag trivs väldigt bra med det, det blir värdefullt för mig.

Ha en fin nationaldag!🌞🇸🇪🌺

@vår2022 Vilken fin nationaldag! ☀️
Kan inte påstå jag har firat den i stil med norrmännens 17:e maj, men skönt att vara ledig och vädret är kanon.

Jag håller med om att löpning är riktigt härligt. Det rensar verkligen skallen på allt. På senare år har jag lagt både klocka och musiklurar, tycker det ger en känsla av extra frihet.

@vår2022
Glad Nationaldag!
Jag kommer från anhörigsidan och fastnade för ditt inlägg.

Det är för mig något nytt som växer fram, jag är inne i en förändringsfas där jag börjar ifrågasätta allt jag gör och varför jag gör det och inser att jag lever ett liv för att få det att funka men som inte har ett värde för mig.

Jag fastnade för dina tankar om vad du säga till andra om att du slutat dricka och din konklusion blev så klockren.
Har själv funderingar på att säga upp mig på ett jobb jag nyss började på och nu sjukskriven för utmattning för det ger mig ingenting längre att jobba inom området.
Jag vill studera vidare, få ny kunskap och jobba med ett annat område.

Tack för att ditt inlägg, det gav mig en väldigt viktig pusselbit.

Allt gott!