@Delfinen80 God kväll!! Du har helt rätt. Man har ju även om alkoholen fört med sig en massa skit o tråkiga händelser har man ju haft roligt med den med. Vi får fokusera på baksidan med den och kämpa mot suget. Vi ska klara det. God natt!!!!

@Delfinen80 @erivan Det som hjälpt mig är att fokusera på positiva tankar. Att tex tänka på hur skönt det är att vakna nykter och fräsch på morgonen, slippa ångest och skam, orka mer och vara tillgänglig. Det ger sköna känslor. När man fokuserar på negativa tankar som tex vad synd det är om mig som inte får dricka, det är så tråkigt mm, då får man negativa känslor och det skapar sug. Så att bryta de negativa tankarna genom att flytta fokus på positiva tankar genererar positiva känslor och kör över sug. Tankens makt är stor. Prova får ni se😁

@vår2022 Så klokt o inspirerande skrivet av dig! Det är de hjälpsamma tankarna man ska utveckla. Jag har haft väldigt svårt för det men med hjälp av psykolog o er här lyckats vända den negativa spiral jag så länge varit i. Alkohol har bara gjort allting sämre. Mår så otroligt mycket bättre efter snart 5 månaders nykterhet o ska inte låta alkoholdjävulen viska att ett glas vin kan jag ta för det är just det jag ej kan.

@Stellabruden Just dina ord är också så väldigt inspirerande 🙏 jag underskattar absolut inte terapi och psykologer (arbetar ju inom sektorn själv 😜) men raderna från er som har erfarenhet och är en bit in på resan är helt ovärderliga 🙏❤️ Tack!

Tack! Så bra att vi kan stötta i. inspirera varandra. Man är långt ifrån ensam att ha problem med A. Vanligare än jag trott. Nu ny dag o nya möjligheter. Börjar med hundpromenad med mina två fina. Ha en bra fredag alla!😊

Igår kväll innan jag somnade funderade jag en del . Jag kan tilltalas av det här med symboliker /metaforer när det kommer till alkohol -problematiken för min del. Som ”alkohol-djävulen ” m m. Tänker som många beskriver hur det är som att göra slut med en kompis men i det här fallet en kompis som gör en väldigt illa . Som att min relation till alkoholen är som att leva i en relation med en våldsutövare tänkte jag då. I mitt fall är alkoholen en våldsutövare för mig , som å ena sidan intalar mig att den får mig att må bra , den gör mig glad som ingen annan, den får mig att slappna av , den får mig lugn så att jag kan somna bättre , listan kan ju göras lång om varför den fått en så central plats i mitt liv. Ja den gör mig helt enkelt till en bättre människa och är min guldkant i livet (säger den för att övertala mig ) ! För att inte tala om vilka romantiska stunder vi kan ha jag och alkoholen , svårslaget . Kanske har det varit kärlek vid första ögonkastet också och dessa underbara stunder vill man ju bara återskapa och återkomma till. De gånger det blivit för mycket alkohol så säger våldsutövaren att det är ”enstaka tillfällen ” ”om du bara har bättre kontroll nästa gång så går det bra ” osv osv . Och när jag får för mig att lämna (sluta ) så intalar den mig hur ensam jag kommer bli, hur tråkigt det kommer att kännas och hur dåligt jag kommer att må. I en vålds-relation har det ju såklart inte startat med våld på en gång , då skulle de ju allra flesta inte välja att fortsätta , det startar ju med känslor av attraktion - förälskelse -kärlek , sen kommer våldet (varvat med bra stunder ) och långsamt bryts ju också självkänslan ner mer och mer . du vet att du inte mår bra men vet inte hur du ska ta dig ur . En annan liknelse är hur omgivning /samhälle kan säga om den som blir utsatt för våld ; lämna -gå därifrån! Som att likna vid alkoholproblem ; sluta drick bara! Med det ökar skammen och självkänslan blir allt mer dålig för särskilt lätt är det ju inte .

För mig är det viktigt känner jag att ta in och acceptera hela bilden av den här alkohol- djävulen/våldsutövaren. Att det inte alltid har varit dåligt , att jag har haft så fruktansvärt roligt ibland (men å andra sidan mina mest fruktansvärda stunder ) och mått så bra men att det dåliga helt klart överväger så därför måste jag lämna- bryta. Jag kan inte stanna kvar och fortsätta intala mig att jag bara kan få det goda av våldsutövaren, att jag kan kontrollera det på så sätt . Min kontroll i det här fallet är att bryta . Det går inte att bryta ”halvt ” (tro att jag kan dricka med måtta ) . Jag måste ta in hela bilden och hela ”relationen ” med min alkohol -jävul för att kunna vara förlåtande mot mig själv på sikt då jag annars lätt kan hamna i ett slags självhat ”hur fan kunde du vara kvar så länge och låta dig gå ner dig så pass ” osv
För mig var det viktigt att få ner de här orden - för mig själv främst att gå tillbaka till om jag vacklar framöver. Alkoholen är en våldsutövare för min del , den kan vara charmig och omhändertagande och rolig och fin men den är framförallt våldsam mot mig och det är överordnat allt . Och jag väljer att gå -bryta.

Stor risk att det här blev bara svammel för dig som läser … men för mig igår kväll och idag på morgonen blev det viktigt att få uttrycka de här orden 🙏 (hoppas också att ingen tar illa upp av mina jämförelser , jag har ju såklart respekt för att det finns stora skillnader i våld i nära och beroende -problematik ; jag valde att fokusera på likheterna som jag ser det )

Ett klokt resonemang @delfinen80.
Det finns en massa saker som vi upplevt som härligt, mysigt, kul med alkoholen. Det ska man liksom inte blunda för- och det är en sorts sorgeprocess att skiljas även från en destruktiv (ibland kärleksfull) partner.
Acceptansen att man är en sån som inte kan dricka- är jätteviktig.
Många kan. Många tar ett glas eller inget.
De flesta av oss här på forumet är inte som ”många”. Vi kan inte. Vi tar inte ett glas eller inget, tackar aldrig nej.
Att komma till den insikten- detta gäller för mig- (oavsett vad som gäller för andra) kan vara både smärtsamt men också skönt.
Då finns ett nytt utgångsläge och alla chanser till ett härligt liv. Kram 🤗

@Delfinen80 Håller med, väldigt klokt resonemang. Det är så bra att resonera med sig själv och se på saken från olika håll. Det ger insikt och självkännedom och man hittar lättare vilka värden som är viktiga i sitt liv. Vad är det som gör mitt liv värdefullt och vad det är som behöver göras för att det ska bli det. Och sedan fylla livet med detta. Det är spännande för allt är möjligt att fylla det med😁.

Ha en fin fredag!❤️

@vår2022 Ja precis 😍 Jag får en känsla av att det nyktra livet kan ge en hel del energi och tid över som annars ägnats åt alkohol både inför intag (hur mycket ska jag dricka , hur ska jag upprätthålla kontroll , hur ska jag må så bra som möjligt ) och EFTER intagen framförallt med ångest , energi -löshet alla tankar och känslor som handlar om att ha druckit för mycket ytterligare en gång .

Idag känns det som en bra dag och jag ska försöka njuta av det och att det känns spännande . Förstår att inte alla dagar kommer att kännas så.

Nu ska vi iväg och bada 🐬😀

Kram alla ❤️

@Delfinen80 Jag tycker du gör en bra liknelse med våldsutövaren. Jag beskrev det som att jag misshandlat mig själv med alkoholen.

Jag var också rädd att andra skulle ta illa upp om hur jag skrev saker förut men mer och mer släpper jag den tanken. Vi måste våga skriva hur vi känner och vad som far omkring i huvudet. Det är ärligheten i det vi skriver som behöver skrivas. Om någon undrar hur man menar ligger ansvaren på den att fråga. Något jag lär mig är att jag inte kan ta ansvar för hur någon annan uppfattar mig utan ansvaren ligger på den som undrar att fråga sålänge jag menar väl och inte har för avsikt att såra någon.

Kram❤️

@Himmelellerhelvette Tack ❤️🙏! Jag har stor respekt och ödmjukhet för att jag är ny inför detta och inte erfaren som andra . Av den anledningen så tror jag att min farhåga är att kanske vara ute och svamla eller i värsta fall trampa någon på tårna . Därtill så hänger det nog ihop med självkänslan , som ju såklart är stukad av skammen, skulden , ångesten osv. Med tiden , och förhoppningsvis det fortsatta valet av nykterhet, så kommer också min självkänsla att stärkas och precis som du klokt beskriver låta andra ta ansvar för att fråga hur jag menar t ex. Samtidigt ; än om jag är ”ny” så känner jag ju mig själv och mitt beteende väl så jag jag borde ju ha rätten att kunna få uttrycka hur jag känner med liknelser och annat 😊
Kram 🥰

@Delfinen80 Svamla på bara, det är helt rätt. Jag svamlade säkert på hur mycket som helst i början. Speciellt då jag trodde att jag inte var lika beroende som andra på forumet, att jag var en som skulle lära mig dricka måttligt framöver. Som tur var fanns ärliga, härliga @torn där då och sa åt mig vänligt men bestämt att jag visst är beroende.
Jag fick processa det då jag först blev arg, självförsvar, haha. Men sedan sjönk hans ord in och jag fick kapitulera mot mitt självförsvar och erkänna för mig själv att jag visst var beroende.

Jag hade dåligt med erfarenhet av att beroenden ser olika ut och tänkte att jag sitter inte på någon parkbänk så jag är inte alkoholist. Haha, idag vet jag mer. Även en som ”bara” dricker fredagar och lördagar kan också vara alkoholist, det är så olika för oss. Det vi ofta har gemensamt är att vi har svårt att hålla oss till den mängd vi bestämt oss för och att många tankar går åt till att tänka på när vi får dricka nästa gång.

Kram❤️

@Delfinen80 hej! Läste ditt inlägg om våldsutövare. Väldigt bra liknelse! Tycker du har väldigt kloka tankar överlag. Idag har jag det kämpigt, ena stunden tänker jag att jag skiter i det, ena stunden tänker jag att ska du ha så jävla dålig karaktär, skärp dig, du måste ju alla fall klara 3 månader idiot. Ja så går mina tankar fram och tillbaka. Tuff eftermiddag. Hur går det för dig(och er andra som
Läser det här kram

@erivan Hej! Det är bra att aktivera sig mycket den första tiden när suget ligger på. Promenader, träna, städa i garderober mm. Sedan att lyssna på de tips som @Himmelellerhelvette skrev om i din tråd, alkispodden, skål tamejfan, tänka klart, googla på Craig Beck på youtube, han är riktigt bra och lite rolig. Det är bra att lyssna och läsa om hur alkohol påverkar dig, nu när du startat och för att höja din motivation.

Kämpa på nu! Du fixar detta! Det blir bara bättre och bättre för var dag nykter!💪❤️