Det finns hopp

Profile picture for user Snödroppen

@Tröttiz
Problemet är också att kroppen rent fysiskt tar stryk. Hela kroppen blir fysiskt utbränd, även om jag de flesta dagar är optimistisk och är i ett med mig själv så är kroppen rent fysiskt slutkörd.
Det blir en lång väg tillbaka.

Profile picture for user vår2022

@Snödroppen Håller med, hälsan såväl psykisk som fysisk, är så viktigt för ett välmående. Lyssnade på P1 idag där Anders Hansen och någon forskare pratade om hur motion är så effektivt och är en bra metod när man är deprimerad. Gärna att man höjer pulsen så man blir lite andfådd, några gånger i veckan. Hur motion påverkar alla möjliga organ och hjärnan i kroppen. De har grupper som är deprimerade och har motionspass med dem. De har gjort en studie om detta som är på gång att publiceras. De sade att det kan ta lite tid 2-4 veckor innan man själv upplever en skillnad, men att omgivningen kan se det tidigare, att man är lite gladare mm. Jag tror verkligen på fysisk träning, det är så viktigt för mig för att jag ska vara välmående, ha balans, bli starkare, ha bättre ork och bättre motståndskraft.

Ha en fin söndag!❤️

Profile picture for user Snödroppen

@vår2022
Ja, jag har lyssnat på programmet och har insett själv att det skulle skyddat mig från den fysiska utbrändhet jag har.
I Tyskland så skriver läkaren ut recept på motion vid lätt till medelsvår depression.
Är kroppen utbränd och man utmanar den så riskerar tillståndet att bli värre när man fortfarande är i den akuta fasen.
Man har redan pressat sig långt förbi den gränsen som kroppen har för att klara av att återhämta sig.
Jag har kontaktat en sjukgymnast själv för att jag vill ha hjälp att bygga upp kroppen igen. Jag tror faktiskt att jag kört slut på binjurar och allt som nu involveras vid hög stress.
Tack ❤️ önskar dig detsamma 😊

Profile picture for user vår2022

@Snödroppen Ja, är man helt slutkörd så orkar och kan man helt enkelt inte motionera och framförallt inte med ökad puls. Har varit gått i väggen för jätte länge sedan bakåt i tiden, skilsmässa mm. Minns att jag endast orkade jättelångsamma promenader, orkade knappt plocka ur diskmaskin eller liknande. Promenerade fast det tog emot och det blev en ventil på många sätt. I programmet pratade de även om att genom motion kan man förebygga depression, och det tror jag har hjälpt mig i många svåra stunder på senare år. Det allra viktigaste jag gjort för att förebygga är när jag slutade dricka alkohol helt samt motionerar. En riktigt bra kombo💪😁.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Kameleont

@Snödroppen
Fortsätt skriv här 💛
Tycker om att höra dina tankar, tunga som lätta. Upp o ner.
Forumet blir som en levande dagbok, en dagbok med lite respons. 😊

Mycket klokt sagt av alla, om motion o rörelse. Instämmer!
När kroppen är för sliten, om Utbrändheten tagit för mycket ork o energi, då måste man låta kroppen vila.
Jag blev nästan folkskygg i min utbrändhet för några år sedan o för att inte ge vika helt åt den känslan o för att få dagsljus, skogsljus o lite rörelse kunde jag tvinga mig ut på en liten liten lugn promenad. Tog en liten slinga stig som jag gillar o sen hem igen. Kanske bara 10 minuter i början. Sen blev det ofta lite längre när jag väl kommit över tröskeln ut o mådde gott i stunden.
Skogsbad 💚
Numera är det ett måste för både min fysiska o psykiska hälsa att komma ut o springa i skogen ett par gånger i veckan. Ger så mycket!
Men jag får lov att bromsa o se till att det inte blir för hårt, då kroppen är skör. Hård träning tar mycket o kräver lång återhämtning. En balansgång hela tiden.
Motion är verkligen så viktig för hälsan!
Så klokt o smart av dig att ta hjälp av en sjukgymnast i detta!
Trevlig helg min vän!
💛

Profile picture for user Snödroppen

@Kameleont
Vad inspirerande att höra kära du.
Att du gått från att vara så utbränd till att du springer. 🌸🍀
Jag får börja göra likadant, ut i skogen korta rundor och sen trött.
God natt och sov gott 💚

Profile picture for user Självomhändertagande

@Snödroppen
Hej på dig. Har inte varit här på en stund. Tack för att du skriver. Jag blir påmind om vilken resa jag själv gjort. Det tar tid att landa. Nu är det 5,5 år sedan mitt ex flyttade. Jag har ett helt annat liv idag, det jag alltid velat ha, men förstås utmaningar har jag hela tiden. Jag prövar inte gå igång på min ADHD och funderar på att testa medicin. Jag har fått tillbaka min energi och kunde sluta med sömnpiller nyligen. Det är som natt och dag. På samma sätt som att leva med en alkoholist och hela tiden släcka bränder, rädda liv, torka upp det som kommer ut, osv.
Och nu, yogamattan framme hela tiden. Där gör jag yin yoga övningar. Mediyoga och avslappning.
Men jag har landat i att jag behöver gå till en grupp och göra det med andra, det kan vara lättare så. Vad jag vill säga till dig just nu, är att jag tror att det kan vara hjälpsamt för dig med en Mediyoga och bara göra enkla övningar. Känna kroppen. Och landa i kroppen.
På vissa ställen erbjuds Mediyoga inom vården. Kanske värt att kolla upp!
Ta hand om dig på alla sätt.
Kram🌸

Profile picture for user Snödroppen

@Självomhändertagande
Hej kära forumvän.
Så lustigt att du tipsar om det, jag är precis hemkommen från en sjukgymnast som jag själv bokade tid hos för att jag kände behov av det du beskriver.
Det tar tid att landa och jag börjar förstå det. Fick bra tips om en sida som heter
Viktigt på riktigt, där de som bra beskriver "flight and fight" systemet och det andra lugna systemet (minns inte namn) samt tips på hur man kan få balans mellan dessa.
Yoga är ett sätt, andning, jag valde vägen att bygga upp styrkan i kroppen. Träning ger mig lugn och jag tror det blir en livslång medicin för mig med träning.
Det finns många vägar, det gäller att hitta något man trivs med.
Kram

Profile picture for user Snödroppen

När jag uppsummerar allt som hänt inom mig sedan maj så känns det som ett annat liv jag levde.
Det var inte bara att lämna utan jag behövde bearbeta det jag hade inom mig.
Jag fick gå traumabehandling, fattade ens inte att jag hade PTSD, trodde det handlade om annat.
Efter att ta emot stöd från psykolog och läkare så kan jag säga att jag står på en helt annan plats i mig själv.
Jag har nu en plan för vad jag vill i livet, jag har fått verktyg till att hantera livet och förstår att det är viktigt för mig att leva i min värderade riktning.
För två år sedan var jag djupt medberoende och kände att jag inte hade några val i livet öht, ett löv för vinden, jag led och kände att mitt liv var ett fängelse.
När jag ser tillbaka på relationen så ångrar jag inte en sekund att jag lämnade, jag skulle gjort det långt innan.
Lite spännande är att när jag fick gå igenom med mig själv om hur jag vill ha det i mina olika livsområden så ledde till beslutet att flytta igen, för att gå mot min värderade riktning.
Igår damp det ner ett erbjudande om en lgh centralt och med bra hyra, nästa vecka ska jag på visning i den nya staden.
Har gjort två jobb intervjuer varav den ena verkar väldigt intressant och i linje med mina planer.
Äntligen känns det som att jag äger mitt liv och gör mina val utifrån det jag vill ha i mitt liv, det trodde jag aldrig för två år sedan.
Har sökt de kurser jag vill läsa nästa termin på halvfart och satsa på min dröm om att bli polisutredare.
Att börja "äga" sitt liv och sina val är att i ledningssystem slänga sig ut i en ovisshet som medberoende, att börja göra val utifrån sig själv krävs väldigt mycket mod som medberoende men vill man bli fri så går det även om det är läskigt.
Jag har lärt mig att be om hjälp när jag behöver, det gjorde jag aldrig förr.
Bet ihop och skulle "klara" allt själv, varför? Den stoltheten låg bara ivägen för att komma vidare i livet.
Vill bara säga en sak som jag själv upplevt och stöter på att andra medberoende sliter med; du har inte ansvar över en annan människas liv och du väljer själv hur länge du vill följa med på den djävulsdansen. Jag var inte mogen att släppa förrän jag slog i backen med min hälsa och det är jag glad att jag gjorde.
Önskar alla en fin lördag.

Profile picture for user vår2022

@Snödroppen Hej! Så härligt att läsa om hur ditt liv förändrats och att du idag står på en helt annan plats i dig själv. Att du fått verktyg till att hantera livet och följa din värderade riktning. Det är så helande och magiskt att hitta sin värderade riktning. Man hittar och får kontakt med sig själv. Man för ett samtal med sig själv om vad det är som är viktigt i livet, hur man vill att det ska se ut och vad det ska innehålla. Göra de förändringar som krävs för att kunna följa sin inre röst och staka ut den kursen som leder mot sin värderade riktning. Resan kan ha påbörjats många år tidigare, men det kan ta tid att hitta samtalet med sig själv utan massa störningar och att staka ut riktningen. När man hittat detta kan resan fortsätta med en annan kraft och energi. Man har fått en bättre skärpa i synen och synfältet är mycket vidare. Man vet vilket pick och pack som man vill ta med sig på resan, det som tidigare kändes omöjligt att besluta om. Ha en härlig resa mot din värderade riktning❤️

Profile picture for user Snödroppen

@vår2022
Hej och underbart.
Det var det du tipsade mig om, några veckor efter gav psykologen mig i uppgift att se på vart min värderade riktning låg, senare att skriva dagbok om vad jag gjorde under varje dag som gick emot min värderade riktigt eller från. Varje vecka nya uppgifter.
Jag upptäckte att jag gjorde ganska mkt redan varje dag och vad jag återkommande gjorde som gick från .in värderade riktning.
Jag håller med dig 🙏 det händer något magiskt när man blir medveten sik egna värderade riktning.
Tack och detsamma 😃🫶

Profile picture for user vår2022

@Snödroppen Och jag reser i min värderade riktning varje dag. Jag får ibland justera om i riktningen om jag stöter på hinder på vägen, men det finns alltid en annan väg som leder dit ändå😁

Profile picture for user Snödroppen

@vår2022
Ja så sant det är en skatt 🤩🍀
Det pappret jag skrivit ner allt på behandlar jag som ett värdepapper, det ligger framme för att påminna mig, rätt fantastiskt egentligen hur ett papper kan bli en livskompass.
Så spännande, det du skriver om att du alltid hittar en väg.
Jag ser framemot att möta utmaningar och förfina kartan 🍀🩷🙏⭐️

Profile picture for user Snödroppen

Följer ju många kloka på både medberoendesidan och beroendesidan.
Av och till så läser jag om vissa som tar joggingturen eller sin träning.
Jag har tänkt att det skulle jag också vilja göra men inte haft ork, gjort det en gång och sen tappat det.
Nu har jag skaffat en träningsklocka som visar hur mkt jag egentligen rör mig och varje gång jag når målet (somär relation till lågt men högt för mig) så säger den "bra jobbat" 😂 det känns faktiskt härligt med positiv feedback även om det är från en klocka.
Idag kände jag hur svetten rann, det var en härlig känsla.
Tänk vad många människor här som är kloka och delar med sig.
Ni är fantastiska var och en ❤️

Profile picture for user Snödroppen

@Kevlarsjäl62
Ja, det har nog varit den mest utvecklande tiden jag haft i vuxen ålder.
Värderad riktning var något jag tänkte lät lite fyrkantigt och inget för mig i början men har förändrat rätt mycket för mig.

"innebär att klienten/patienten ska reflektera över och gradera vad som är viktigt i livet och sedan skapa sig nya mål med livet"
Googla på det, skriv ut ett ark med olika livsområden, ge det en chans, berätta för nån du litar på och som stöttar dig.
Det förtydligar egentligen för dig själv vad DU vill, åt vilken riktning DU vill.
Är säker på att @vår2022 kan förklara det mycket bättre än jag.
Ta hand om dig.

Profile picture for user vår2022

@Kevlarsjäl62 Hej! Jag gör ett inlägg i din tråd, då du önskar få veta lite mer om min värderade riktning. Alltså, det är lite svårt att med korta ord berätta så jag har försökt göra en sammanfattning av ACT (Acceptans and Commitment Therapy) där begreppet värderad riktning ingår. Var beredd på ett långt inlägg😁

Profile picture for user vår2022

@Snödroppen Vad nice! Min träningsklocka är min motivator till träning. Var lite skeptisk till att det skulle bli så, men det har hållit i snart två år då jag köpte den😁. Det som är bra att man utgår från sin egna nivå och jämför med sina egna framsteg. Att sedan få positiva tillrop är alltid uppmuntrande💪.

Profile picture for user Snödroppen

På väg att flytta igen, väntar bara på att rätt lgh ska dyka upp. Har två möjliga lgh, förstår inte riktigt hur jag fått erbjudandena på lgh som ligger ganska centralt. Den första kändes inte bra, fick en olustig känsla där.
Jobb finns det ett där de behöver folk nu typ.
Vill gärna flytta så snart som möjligt, vantrivs så här i stan.
Livet rullar på och jag går mot mina mål.

Profile picture for user Snödroppen

Svårt att hitta balans.
Kör på när jag är pigg för att sedan helt och hållet bli helt slut. Ligger då i ett mörkt rum i flera timmar, ibland tar det dagar innan energin kommer igen.
Förstår inte alls vart det kommer ifrån..
Övar på balans.
Var ute på en lång skogspromenad på jakt efter svamp idag, känner hur hela kroppen kalibrerar sig i skogen och tystnaden.
Ha en bra dag alla fina 🍂🍀

Profile picture for user Tröttiz

@Snödroppen
Hej.
Svårt att hitta balans, on - off liksom låter det som ... 🤔
Har du haft någon situation där du funderat om du ska göra något eller inte? Kanske idé att inte göra det om du blir så slut? Hur tänker du kring det? 💜
Att så att säga hushålla med krafterna? 🌹

Profile picture for user Snödroppen

@Tröttiz
Ja, jag vill bara flytta med en gång och ta första bästa lgh.
Jag inser att jag får räkna med några månader och då kommer det ske med ett lugn.
Jag blir stressad av att leva i mellanläge.
Men beslutet känner jag fullt ut att jag vill genomföra.

Profile picture for user Självomhändertagande

@Snödroppen
Läser att du kämpar med dina energier och balansen. Det tar tid. Det viktigaste är att du är medveten. Och provar dig fram, vad du orkar. Prioritera och sortera. Fyll på med energi och snällhet till dig själv.
Om du bodde i min stad, då skulle jag ta med dig till den yogastudion som jag just hittat till. Det dröjde åratal innan jag vill prova den. Det rör sig ett klientel där som jag inte kommer att lära känna eller bli kompis med. Men jag är ju bara för för yogan. Jag får frågor av andra medlemmar, men jag är trygg i mig själv och svarar efter vad jag vill svara på. Många är högutbildade och/eller förmögna. I alla fall så verkar det så. Men jag är är och bara landar. Jag tog mediciner tillfälligt under en månad för att inte varva upp på mitt nya jobb. Och sedan kunde jag sätta ut dem. Nu är allt normalt för mig igen. Somnar tidigt och vaknar tidigt. Får mina 8 h sömn, tränar fysiskt och mindfulness. Prioriterar varje dag. Prioriterar arbete och hälsa. I den ordningen.
Sedan pojkvän, familj och vänner. Orkar även med grannar. Och kultur. Och att skriva. Utöver alla vardagssysslor.
Jag har två vänner som skrivit om mig och min balans i deras bloggar. De kallar mig vid andra namn. Ville vara anonym.
Eftersom när jag sökte arbete och skrev i det personliga brevet om min erfarenhet med psykisk ohälsa kom jag aldrig vidare, till någon intervju. Jag valde att inte prata om min erfarenhet med bipolaritet.
Till slut fick jag arbete. På min arbetsplats har ryktet gått att jag skulle varit utmattad. De får tro vad de vill.
Jag har sagt att jag inte varit det. Att det har tagit tid att få utredas för ADHD och att det var kaos i mitt liv förr.
Tror inte många förstår. Me jag behöver inte att andra förstår.
Jag behöver bara förstå själv. Hur jag ska ta hand om mig. Och skita i hur andra gör och lever
Nu går jag min egen väg. Har alltid gjort det. Och idag är jag rak och säger vad jag tycker, på ett smidigt sätt.
Jag prövar anpassa mig så gott jag kan och så kör jag mitt eget race, efter regler.
Jag tror det är så jag sparar på min energi. Att göra på mitt sätt. Och att leva på mitt sätt.
Det är svårt i ett samhälle där man förväntas göra som andra.
Men jag och många med ADHD är inte som andra. Vi förändrar när det behövs.
Och som Audrey Hepburn sa "If you obey all the rules, you miss all he fun*.
Och jag, jag vill ha roligt i livet. Vi måste skratta. Tillsammans med människor vi mår bra av att umgås med.
Lycka till med ditt utforskande. Du är på god väg. Du är medveten.
Kram 💕

Profile picture for user Självomhändertagande

@Snödroppen
Läser att du kämpar med dina energier och balansen. Det tar tid. Det viktigaste är att du är medveten. Och provar dig fram, vad du orkar. Prioritera och sortera. Fyll på med energi och snällhet till dig själv.
Om du bodde i min stad, då skulle jag ta med dig till den yogastudion som jag just hittat till. Det dröjde åratal innan jag vill prova den. Det rör sig ett klientel där som jag inte kommer att lära känna eller bli kompis med. Men jag är ju bara för för yogan. Jag får frågor av andra medlemmar, men jag är trygg i mig själv och svarar efter vad jag vill svara på. Många är högutbildade och/eller förmögna. I alla fall så verkar det så. Men jag är är och bara landar. Jag tog mediciner tillfälligt under en månad för att inte varva upp på mitt nya jobb. Och sedan kunde jag sätta ut dem. Nu är allt normalt för mig igen. Somnar tidigt och vaknar tidigt. Får mina 8 h sömn, tränar fysiskt och mindfulness. Prioriterar varje dag. Prioriterar arbete och hälsa. I den ordningen.
Sedan pojkvän, familj och vänner. Orkar även med grannar. Och kultur. Och att skriva. Utöver alla vardagssysslor.
Jag har två vänner som skrivit om mig och min balans i deras bloggar. De kallar mig vid andra namn. Ville vara anonym.
Eftersom när jag sökte arbete och skrev i det personliga brevet om min erfarenhet med psykisk ohälsa kom jag aldrig vidare, till någon intervju. Jag valde att inte prata om min erfarenhet med bipolaritet.
Till slut fick jag arbete. På min arbetsplats har ryktet gått att jag skulle varit utmattad. De får tro vad de vill.
Jag har sagt att jag inte varit det. Att det har tagit tid att få utredas för ADHD och att det var kaos i mitt liv förr.
Tror inte många förstår. Me jag behöver inte att andra förstår.
Jag behöver bara förstå själv. Hur jag ska ta hand om mig. Och skita i hur andra gör och lever
Nu går jag min egen väg. Har alltid gjort det. Och idag är jag rak och säger vad jag tycker, på ett smidigt sätt.
Jag prövar anpassa mig så gott jag kan och så kör jag mitt eget race, efter regler.
Jag tror det är så jag sparar på min energi. Att göra på mitt sätt. Och att leva på mitt sätt.
Det är svårt i ett samhälle där man förväntas göra som andra.
Men jag och många med ADHD är inte som andra. Vi förändrar när det behövs.
Och som Audrey Hepburn sa "If you obey all the rules, you miss all he fun*.
Och jag, jag vill ha roligt i livet. Vi måste skratta. Tillsammans med människor vi mår bra av att umgås med.
Lycka till med ditt utforskande. Du är på god väg. Du är medveten.
Kram 💕

Profile picture for user Snödroppen

@Självomhändertagande
Jag skulle gärna följa med till Yogastudion 🙏
Ja, det handlar om att lära sig balans mellan aktivitet och återhämtning.
Vet inte vad en bra återhämtning är än men jag provar mig fram.
Jag tror som du att det är viktigt att vara omtänksam och snäll mot sig själv, att vara sin egna bästa vän.

Profile picture for user Snödroppen

Vaknar efter helt underbar fest igår med dans till småtimmarna, det var längesedan sist.
Flytten är nu bestämd och planerad.
Känner pirr i magen för att jag nu börjat mim resa mot mina mål.
Är så tacksam för livet, för att jag lär mig mer om mig själv och min värderade riktning. Upptäckte igår hur mycket jag älskar att dansa.
Livet är tufft ibland men känslan av när inser att man kan hantera det med öppenhet och villighet att lära sig och förstå för att ta sig igenom det , att övervinna det är faktiskt fantastisk.
Det blir en söndag i vila 😄
Ha en fin söndag kära forumvänner och tack för att ni finns, lär mig så mycket från alla härinne ❤️

Profile picture for user Självomhändertagande

@Snödroppen
Åh, det låter så härligt med din dansanta upplevelse💃.
Jag dansar och sjunger hemma. Och läser mina dikter och texter högt.
Det är så viktigt att ge sig kärlek, omtanke och självomsorg. Fortsätt med det som gör dig gott. Och njut av pirret.
Stor kram till dig 🤗