Nykter livet ut

Profile picture for user Se klart

Och tack för grattis @sattva, vi fattade inte ens själva att det var jubileum, hehe. Motgångarna har funnits, många, men tror vi ganska snabbt insåg att man fick kalla problemen för ”en snårig väg” för annars hade det inte varit annat än - problem… Vi har också haft förmånen att kunna resa, uppleva mycket tillsammans, förslösa alla eventuella arv på egen hand. Hade vi haft det väldigt knapert hade det varit tuffare. Att få lämna vardagen ibland är viktigare än man tror, men just nu är vardagen den nya festen. Livets faser.

Profile picture for user Se klart

Sov till 10 idag och kroppen och knoppen vill inte riktigt vakna och sätta fart utan det går långsamt idag. Fotboll, mulet, barn (stora) på besök men sådan kräver inte så mycket av mig längre utan det ger värme, gemenskap, känsla av trygghet snarare än att vara en duktig och bra mamma. Jag duger bra såhär.
På måndag börjar jobbet på riktigt. Flyttar hem till stan men behåller fre-måndag på landet ett tag om vädret är ok.
Klurar på mina höstutmaningar. Ska ta en tur till skogen, laga en gryta som behöver några timmar på spisen. En dag av varva ner och vara i källarförrådet av livet och inventera utan stress.
Lite kattpyssel såklart. Läsa.
En dag som nu är oändlig av möjligheter istället för tyngd av ångest och skamkänslor, som då.
Njut av dagen, hörni. 🙏🌱

Profile picture for user Se klart

Det blev en dag med kanatarellplock, lång promenad och gryta igår. Idag skiner solen och efter att ha varit på ett fint barnkalas där alla småbarn (och många stora) var samlade känner jag mig som en miljardär. Lycka att vara åter i stan, vardagen drar igång utan för mycket knöl och noll ångest (så som jag kunde ha förr). Har en tillfrisknande katt i knät och en man som jag gillar mycket på balkongen. (Min egen man för tydlighetens skull 😄)
Några timmar utan måsten.
Känner en stark känsla av frid. Jag vet ju att allt möjligt kommer och går, men just idag är allt extra mycket som det ska.
Min dotter som haft det mycket kämpigt u många år, hennes liv har liksom klarnat upp. Ett par av barnen som haft konflikter- har kommit vidare. Mamma som jag allt som oftast har lätt eller svårt dåligt samvete över, hon verkar glad och självförsörjande- som i att inte be-hö-va mig, vilket hon gör i perioder och det har jag svårt med (mitt problem kanske.)
Jag vilar en stund och räknar my blessings.
Kram på er!

Profile picture for user Se klart

Idag räknar jag trötta andetag efter en nästan sömnlös natt (händer ibland och just nu kör jag utan imovane). Halsbränna från helvetet och förflyttningar till olika bäddar i lägenheten för att komma till ro.
Imorgon är det kontorsarbete så jag måste sova. Sitter en stund på balkongen och katterna glor stint på mig och försöker rymma ut. Längtar tills vardagen är etablerad och inte känns som något att pröva sig fram i, dra igång diverse maskiner (hjärnan tex), ja komma in i flow.
Det ger sig nog. Kram på er.

Profile picture for user Se klart

I know @andrahalvlek 😍 tack.
Många av de enklaste ledorden är ju stora mysterier som man får öva på hela livet.
Enkelt var det dock att köpa medicin mot halsbrännan (intresseklubben kan vässa pennorna nu…)
Försöker komma in i fas med sömnen utan sömntabletter, vilket är extra svårt när man försovit sig. För mig handlar det aldrig egentligen om när jag somnar- utan när jag vaknar.
Rolig första dag på kontoret, mitt gäng är ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Katterna försöker fatta att vi har bytt hem. Det går rätt så bra men tycker de är snåla med gos… Vet inte om ni läst Sommarboken- av Tove Jansson, där barnet Sofia får en katt och beskriver kärleken ungefär som; ju mer jag älskar henne desto mindre älskar hon mig.
Fast mycket bättre uttryckt.
Idag har jag mailat till två ridskolor för att se om det går att vara nybörjare på det med, alltså vara livrädd och sedan våga mer och så småningom behärska på en okej nivå. Som körkortet.
Jag har ju också blivit nyfiken på detta med djur- alltså lite större och sällskapligare än akvariefiskar som jag hade när jag var liten.
Det känns nytt och fint och spännande. Rotar runt i de innersta delarna och det behöver jag.
Kram och godnatt (I hope) 🛌🛌

Profile picture for user Sisyfos

Ja, jag känner igen det där med katter. Det ska vara på deras villkor. Ju angelägnare man är, desto mindre intressant. Och så funkar väl en del människor också…
Kul med nya utmaningar, men rida 😀? Jag tänker nog fortsätta att leva med att hästar är lite läskiga. Hoppas det går bra för dig.
Bara nu för att du skrev det där blir jag lite nyfiken på kommunikationen med hästar förresten. Jag har alltid tyckt att hundar är lite för ”enkla”, dvs ingen direkt utmaning att få kärlek ifrån dem… men det har ju heller aldrig stämt och nu när jag haft en hund är det så mycket att utforska där med. Spännande helt enkelt.

Profile picture for user Amanda L

@Sisyfos @ Se klart
Som tidigare hästägare så kan jag berätta att hästar är väldigt beroende av att man är deras ledare. Annars känner de sig otrygga.
I en hästs värld finns det bara följare och ledare.
Om det inte finns någon tydlig ledare i den lilla tvåmannaflocken, så måste de själva vara det, vilket inte alla hästar vill.
Att uppfostra en häst är ungefär som att uppfostra en fyra-åring.
De testar nästan varje dag om man verkligen är ledare genom att göra olika små tester eller bus. Varje dag måste man upprepa, nej, du får inte puffa på mig, nej du får inte gå först, nej du får inte...osv. Konsekvens handlar det om.
Eftersom en häst är så mycket större än en hund är det ännu viktigare att vara konsekvent och trygg.
"Ingen fara, det här fixar jag!"
Ibland har jag tänkt att människor, hundar och hästar inte är alltför olika, förutom att hästar är flyktdjur, inte rovdjur. Därför extra beroende av trygghet. Men annars... :)

Profile picture for user Se klart

@AmandaL tack för tips! Jag har uppfostrat (med viss framgång) en stor skock barn- och är mycket bekant med ledaregenskaper både i fostran och i arbetslivet. Även om jag på intet sätt vet precis hur det ligger till med hästar.
Men jag tror att jag skulle tycka om det.
Har iaf en vän med häst så jag ska börja med att prya i hennes stall. Därefter privatlektioner eller nybörjarkurs.
På landet är vi omgivna av hästgårdar.
Fortsättning följer!
@sisyfos det lilla jag har fostrat hund, så är det förstås en helt annan sak än med katter, för de är egentligen inte fostringsbara. Man får gå bredvid och servera mat. Gos kommer då och då liksom väckning (av hunger) medelst små bett på smalbenen.
Jag skulle gärna ha hund, men just nu funkar det inte med våra arbeten.
Vi får se var allt landar! 🐴

Profile picture for user Charlie70

@Se klart fint att katten kryat på sig! Inte utan att jag blir lite avundsjuk på dina ridplaner! Jag red mycket som ung. Nu kan jag dagdrömma om veckoritter på Island eller Irland. Men det är inte bara att ge sig i väg. Rumpan (och säkert andra kroppsdelar också) måste tränas först. Någon gång kanske :-D

Kram!

Profile picture for user Amanda L

@Charlie70 Har ridit flera veckoritter på Island. Rekommenderar Flygande Pass framför alla andra. Jättebra hästar. En ritt går bland annat på havsbotten när tidvattnet drar sig tillbaka. Du rider med en flock på 60-70 hästar och det är helt underbart.😀🥳😀🥳
Normal kondis, ridvana och lite skavsårsplåster räcker…

Profile picture for user Amanda L

@Charlie70 Har ridit flera veckoritter på Island. Rekommenderar Flygande Pass framför alla andra. Jättebra hästar. En ritt går bland annat på havsbotten när tidvattnet drar sig tillbaka. Du rider med en flock på 60-70 hästar och det är helt underbart.😀🥳😀🥳
Normal kondis, ridvana och lite skavsårsplåster räcker…

Profile picture for user Varafrisk

Hej @Se klart💗

Så skönt att din lilla kisse har kryat på sig🙏🏻 Är dina katter innekatter? Jag tänker att de kanske är det med tanke på att du bor i centrala stan. Min dotter har ju en katt som är innekatt och anledningen till det är att hon bor centralt i vår stad.

Jag sett klart nu på ”The bear”. Eftersom det är lite tufft nu m min dotter så var det så skönt att koppla bort tankarna för en stund. Jag tycker att det var väldigt stressig miljö men mot slutet blev det bättre. Ja….ett beroende är verkligen så destruktivt😔.

Tänker på dina tankar om att börja rida. Jag tycker att det är modigt men jag skulle aldrig någonsin göra det. Jag har mycket rädslor inom mig och en av dem är att vara rädd för hästar. Tror det beror på minnen fr min barndom. Grannen som hade hästar, man fick rida när han ledde hästen. Ibland var han inte nykter så det var otryggt. Men, jag tror att om man har intresse för att rida tror jag att det är fantastiskt! Har kollegor som rider och en vän som både rider och äger hästar.

Önskar dig en fin lördag🌺

Kram🥰

Profile picture for user Se klart

Tack fina @varafrisk för dina rader, tack också @charlie70 och @cloette för hästpepp ❤️
@varafrisk, jag har verkligen också en massa rädslor inom mig och det känns helt overkligt att jag skulle kunna rida en häst. MEN. Det kändes minst lika overkligt att jag skulle kunna köra bil, så jag tänker att det går att lära sig nytt. Nu kan jag köra bil, var som helst, i stan och på motorväg.
Jag tänker att de handlar om att våga vidga bilden av sig själv, på samma sätt som att bli en som inte dricker. Eller snarare- en som lever livet utan att geggiga filter. Om du förstår hur jag menar?
Vad roligt att du såg The Bear- ja den är stressig, men också hoppfull på ett lite annorlunda sätt.
Kram 🥰

Profile picture for user Se klart

Jag har varit två dagar på stor fest, långt hemifrån, herrgård och aktiviteter, utflykter och långa middagar, dans och vickning. Nu snarkar min man och jag ska straxt sova. (Sov middag idag på em- behövs om jag ska orka såna långa sittningar…)
Det har varit bara bra och fint, så lyxigt att få åka iväg med min man, timmar i bil och hinna prata om allt möjligt, stanna på mack och fika och sånt enkelt som jag uppskattar.
Mycket socialt med över 70 personer på plats, prata och mingla, babbla och hålla liv i samtal under middag med bordsplacering.
Just det sistnämnda var aningens enklare när jag drack- jag kunde ha kanske mer överseende- eller så kändes det bara lite lättare att hålla igång samtal. Ibland tycker jag inte det är någon skillnad men idag var det lite klurigare att ”få ihop bordet”. Men sen kom jag på att det faktiskt inte är mitt ansvar.. (note to self allt jag trott varit mitt ansvar).
Varit på sightseeing idag samt dansat ett par timmar = fötterna är möra.
Imorgon åker vi hemåt och jag ska köra. Men först flera koppar gott gott kaffe, god frukost och en croissant.
Kram och godnatt 😴

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Det är en riktig aha-upplevelse när man inser att det faktiskt inte är mitt ansvar att alla vid bordet trivs och mår bra. Jag kan sitta här och njuta av maten och lyssna på sorlet och om någon börjar prata med mig kan jag försöka anstränga mig lite.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Helt rätt @andrahalvlek, not my business… att ansvara för- men såklart att vara delaktig i, om jag tackat ja till att vara gäst. 🥳
Nu hemma i soffan, ska läsa bokklubb-bok men fastnade i Agenda och nu malous intervju med fru Zelenska.
Bra för denna gumma som ej hunnit uppdatera sig så mycket på nyheter denna helg.
Nu kör vi måndag! Kram 🤗

Profile picture for user Sattva

@Se klart Det blev lite ketchupeffekt för dig med festerna, först hemma med lille katten hela sommaren o sedan två stora fester nästan i rad😊❣️
Jag undrar vad det är som formar en del att ta ansvar för samtal? Vet att min dotter har pratat om det för flera år sedan, att det var jobbigt att åka bussen hem från skolan med vissa, för hon kände att hon var tvungen att ställa alla frågor o fick just inga frågor själv. Då var hon kanske 15-16? Att bära ett samtal kan vara energikrävande om man inte är en extrovert person.
Vad kul med ridningen! Det kommer gå bra. Hästar luktar jättegott. Deras mular är alldeles lena❤️
Själv gör jag som sagt inga "modiga" saker i höst. Jag borrar djupare ner i yogans värld o ser jättemycket fram emot start av en längre fördjupning. Mycket att läsa, o det handlar om texter kring konsten att leva. Om vem man väljer att vara, förhålla sig, val och handlingar, tankar. För att uppnå stillhet i det som rör till det för oss människor. Helt applicerbart idag, även om det skrevs för väldigt länge sedan.
🌸❣️🌼

Profile picture for user Se klart

Godmorgon och vad fint att se dig här @sattva 🥰 Jag är helt säker på att det är modiga saker du arbetar med - i din yoga och dina utvecklande kurser.
Hade ett spännande samtal på festen med en coach som utövar 10 dagars viphasana (kan det heta så?) dvs stillhet och tystnad och meditation. Så spännande.
Kanske kan du arbeta mer ute i världen kring allt du lär dig?
Ja att vara ”frågaren” är tjatigt som bara den- i alla livets skeden.
Nu ska jag rivstarta måndagen. Kram 😍

Profile picture for user Se klart

Det blixtrar och spöregnar. Har varit på ett jobb-mingel men hem tidigt, tog en kopp te med en vän på vägen hem.
Jobbet har dragit igång med en rivstart, ganska kul. Passar mig dock för att dra igång nya projekt (jobb) på eget bevåg- eftersom jag tänkt att nya projekt ska ligga i mitt intresse- ridningen först nu då.
Och så har jag inte varit på landet på snart två veckor- måste plockas blommor och tomater!
Jobbet är på intet sätt marginaliserat men det ligger inte på topp tre i mitt liv längre.
Kanske dyker något nytt upp så småningom eller så gör det inte det. Jag kommer att gilla, acceptera, eller ha superkul. Om jag (och mina viktiga människor) får vara friska.
Ser framtiden an med tillförsikt, lust, glädje. Jag njuter väldigt mycket av ”små” eller snarare stora saker, vänner, mina utfina barn och deras barn. Att få lära mig nytt (körkortet) öppnade dörren till att så mycket är möjligt, att lära sig, utmana sig, att inget ännu är för sent. (Ung och lovande möjligen…)
Tackar för allt jag har fått. Och tackar forumets goda vänner för att ni hänger med 🧡

Profile picture for user Se klart

Idag var jag på min bokklubb sedan många år. Jag var på så himla gott humör, jag tror det var solen och återseendet av kära vänner. Så god och fin mat (jag drack vatten- passar till allt) vi babblade om allt och om sommarens hela 3 böcker vi läst.
Kom hem vid 20 (vi började tidigt). Haft en så bra dag på jobbet- det är STOR skillnad när jag inte har körlektioner så ofta som jag hade i vintras och våras. Rätt så stressigt och flängigt. Nu är medarbetarna glada (I hope) att jag är på plats, inte för att jag är så kul men jag behövs för diverse.
Funderar mycket på min karriär som ju avstannat i samband med ny organisation och ledning. Och hur bra jag trivs med att inte tänka på karriär- vilket jag gjort SÅ mycket i mitt liv. Jobbat jämt.
Jag har ju så lyxigt just nu att jag har samma lön som tidigare, men kan gå hem i tid, jobbar hemma två dagar i veckan. Har fina kollegor, och en chef som inte lägger sig i (eller kan…) något av det jag gör.
Det känns skönt att känna: vi får se hur det blir. Att inte själv styra och ställa. Att känna tillit istället för oro.
Jag tror inte @torn såg denna chilla hållning komma! Eller @andrahalvlek eller @sattva heller för den delen. 😍😍😍
Kram på er forumisar!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Ja, det är underbart. Och vi vet att vi kan göra jobbet, men vi slipper. Så jävla skönt att slippa!

Jag fick gå ner några tusenlappar i lön, men det var det värt. Min äldsta dotter tjatar på mig om att jag ska gå ner i sysselsättningsgrad, och jag funderar faktiskt på det. 7 tim/dag istället för 8 skulle ge mig mer ork för annat.

Det är precis som med nykterheten, man fattar inte hur bra det kan bli förrän man fått uppleva det själv. Verkligen uppleva. Det är fan sunt att få möjlighet att växla ner lite mot slutet i yrkeslivet - och en ynnest. Inom vården tex finns inte den möjligheten, där får alla springa snabbare oavsett hur gamla de är 😔

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Du har helt rätt @andrahalvlek, jag kunde inte i min fantasi föreställa mig hur skönt det skulle vara att inte maxa på jobbet. Det är fint att vi har möjligheten. Krösamaja (en av mina personas) säger att man ska kolla noga vad lägre arbetstid betyder för pensionen, men det har du såklart koll på! 🧠 😍

Profile picture for user Amanda L

@Andrahalvlek Jag hade tänkt jobba till 67, men slutade nästan på dagen vid 65. Aldrig någonsin ångrat det.
Inga extra pengar kan ersätta tiden jag fick.
Flera vänner har redan drabbats av artros, och andra mystiska krämpor som gör att de inte kan göra det de hade sett fram emot. Så om du har möjlighet och inte din egen Krösamaja anser att det är förfärligt kostsamt, välj tiden :)

Profile picture for user Se klart

Helgen har varit fylld av mycket, landet där vi röjde, städade ute och plockade av en hink blommor, men allt detta regn…
Sedan säsongens sista fest-det har varit ovanligt mycket denna sensommar och det är ju roligt eftersom vi knappt träffat en själ på hela sommaren förutom familjen (nog så fina själar). Kul och fint men när promillen går upp vill jag gå hem till katterna och tur nog vill min man ofta ta sällskap. Nu blir det en slapp morgon med kaffe i sängen ihop med tidningen. Sedan kommer familjen på middag- men det mesta är preppat och klart.
En för hektiskt helg för min smak. Jag behöver mer tid att vila men det är också fint att ha båda delarna och det går inte alltid att ha balans.
Nu har jag en katt på magen, hennes favoritkudde… njut av dagen alla.

Profile picture for user Se klart

Igår var det full fart men ändå mysigt. Mitt värdinne-komplex har släppt helt, jag stressar inte upp mig som förr. Blir arg på min man eller irriterad. Allt flyter och vi hjälps åt. Lagade så god mat, det är verkligen kul, och uppskattas så av alla.
Idag är det kort måndag då jag slutar tidigare och hämtar minsta barnbarnet. Jag har så mkt innestående semester så jag plockar ut lite timmar när jag kan.
Är på kontoret tre dagar i veckan och det är verkligen en otrolig lyx vi har fått efter pandemin. Att få starta måndagen fokuserat och lugnt istället för att stressa iväg. Makes all the difference.
Katterna sover som stockar, det regnar, jag har en lista att bocka av och i den ingår en 15 min rast på förmiddagen. Jag är en snäll chef mot mig själv 🤓

Profile picture for user Se klart

Hösten är här. Mysigt tycker jag.
Kaffe i sängen och lite sovmorgon idag.
Efter umgänge med människor känner jag DIRR hur snuvan kommer. Mitt immunförsvar alltså. Överväger allvarligt något kosttillskott.
Har spenderat en ansenlig summa på att spruta in en dos botox i panna, haka, hals.. stramar lite och syns inte för andra- men för mig. Ser piggare ut och det glädjer mig på ett mkt ytligt plan men jag gillar ju att röra mig i höjdled 🤗

Profile picture for user Daemon

@Se klart Hösten är superhärlig! 🍂🍁
Längtar efter att få peta in första pinnen i brasan.

Men hösten slår verkligen också undan benen på immunförsvaret. Nya varianter varje år, alltid lika spännande.

Profile picture for user Se klart

Hösten ja @deamon
Kom kanske inte plötsligt, men sommaren försvann så snabbt. För första gången någonsin reflekterar jag över att antalet återstående somrar är begränsat. Det har de ju alltid varit men jag har inte tänkt på det förrän nu- snart 60.
Såg en så gripande och fantastiskt dokumentär ikväll på SVT. Döttrar. Se den (om ni inte har en extra känslig dag.)
På landet, sovmorgon och kaffe har jag att se fram emot, frukost med barnbarn och en helg som ska gå i återhämtningens tecken. Slut efter arbetsveckan. Längtar efter att jag ska sparka mig själv i rumpan så jag kommer igång med träningen. Hur hårt krävs egentligen?
Kram på er och ha en finfin helg 💕

Profile picture for user Daemon

@Se klart Lite sommar har kommit tillbaka nu igen, i alla fall i den här delen av landet! ☀️ Någonstans står det skrivet hur många somrar man har kvar, men man vill ju inte veta antalet. Man vill bara att det ska vara ett stort antal! Och förhoppningsvis påverkar man det antalet i positiv riktning genom att undvika alkoholträsket.

Om man ska sparka sig själv i rumpan någorlunda hårt så får väl det nästan ske genom ett upphopp? Och upphopp räknas ju som träning! Då är du ju igång med träningen i samma sekund som sparken landar. 👍

Profile picture for user Se klart

Haha @deamon en mkt bra instruktion 😍
Igår läste jag en lång artikel i National Geographic som handlade om hur otroligt skadlig alkohol har visat sig vara för just kvinnor. Inte bara den mycket tydliga kopplingen till bröstcancer utan många fler sjukdomar och ökad dödlighet.

För länge sedan ville man inte skriva i media om att kvinnors fertilitet minskar redan vid 25. Det skulle uppfattas som hets för att ”tvingas” skaffa barn.
Ingen skriver heller om detta- är det missriktad hänsyn tro?
Sanningen gör oss fria.
Kram på er!

Profile picture for user Amanda L

@Se klart Jag visste inte att bröstcancer var kopplad till alkohol?
Har bara läst att japanska kvinnor som tidigare växt upp med traditionell mat (mkt grönsaker, fisk, men lite mejeri- -och köttprodukter) visade sig oftare få bröstcancer när de bytte kost.
Det här är gammal forskning, men då när den kom förstod man i alla fall att även kost har betydelse för uppkomsten av cancer.

Profile picture for user Se klart

@AmandaL Alkoholintag ökar absolut risken för att drabbas av bröstcancer, det är en av de tydligaste sambanden (eller hur man nu uttrycker det). Att få barn tidigt, att få många barn och att amma länge minskar också risken - men det är ju få av oss som kan göra något åt det här och nu. (Beror på att kroppens ”hormonduschar” ju sätts på paus när vi inte har ägglossning.)
Att kvinnor i Asien har mindre förekomst av cancer (bröstcancer inte minst) hänger säkert ihop främst med kosten som ju förändrats mycket under de senaste 20-30 åren, med mer socker och processad mat.
Obs obs att denna forskning ju inte är på individnivå. Obs obs också att bröstcancer i högre åldrar ofta har god prognos, men oavsett så vill man ju göra det man kan för att undvika.
😍

Profile picture for user Se klart

Idag är jag dödstrött- typisk ”ge mig ett glas vin”- känsla och det var länge sen.
Lång dag på kontoret, jobb med att hitta rätt i utmaningar och jag har ju ingen vidare chef att få stöd av eller ens resonera med.
Det har också varit en tid av mkt socialt- få kvällar att göra inget alls, och det inser jag är mycket viktigt för att jag ska må bra.
Östrogenet är slut och hittar inte rätt på min gynekolog som verkar ha flyttat- tandläkaren måste jag också boka in och imorrn bitti är det mammografi.
Är åtminstone nyklippt…
Vad jag reflekterade över idag var att på samma sätt som när man rökte- så var de där ”drickapauserna” ett (nåja) legitimt sätt att få varva ner.
Jag behöver inte förklara hur missvisande det var- är- men jag behöver gång på gång förklara för mig själv att mitt behov av att vila, andas, läsa, lägga mig i tid. Inte är något onödigt hittepå.
Nu ska jag lägga i en tvätt, ta på mig pyjamas och sen lufsa ner (med kappa utanpå då..) till Ica och köpa knaprig mat till mina små gosiga kissar. Tacksam!
Min man lagade god middag.
Imorgon kommer städerskan.
Counting my blessings 🙏🏠

Profile picture for user Sisyfos

Åh, vad jag tror att det dör stämmer - just att vinet förknippades med att det var tid för vila. Jag upptäckte att det gick alldeles utmärkt att vila utan vin. Tog kanske lite längre stund att varva ner, men en mycket behagligare vila.
Just den där ”ge mig ett glas vin”-känslan är nog viktig att borra lite i. Jag tror ofta precis som du skriver att det varit för mycket och att man är trött helt enkelt.
HALT är inte så dumt. Så är det inget av de andra hungrig, arg, ledsen/lonely så är det nog trött. Eller kanske ofta en kombination (för mig i alla fall) av ledsen/ensam och trött. Det är lätt att bli lite deppig också när man kört på för hårt.
Skönt med nystädat hem, SeKlart.

Profile picture for user vår2022

@Se klart Ibland blir det bara för mycket av allt på olika livsområden på en och samma gång. Det tar massor av energi och krafter. Om dessutom östrogenet är slut så kan balansen rubbas. Men du är åtminstone nyklippt😁. Du vet vad som behöver göras vila, andas, läsa och lägga dig i tid. Så försök att frigöra tid för detta. Stryk något möte för reflektionstid och återhämtning. Även utmaningar på jobbet behöver tid för reflektion och paus för att bli klarare. Du vet vad du behöver, så gör det. Kram❤️

Profile picture for user Se klart

Tack för pepp @sisyfos 🙏 och tack för påminnelsen @vår2022, jag vet ju precis vad som behöver göras 😍
Idag gick jag hem efter lunch, jobbade undan i lugn takt, tog tag i några saker jag legat efter med och var hemma när min man kom hem. Vi hann ligga och prata en lång lång stund om hur allt är precis nu, för oss båda. Hur vi kan hjälpas åt på bästa sätt.
Nu blir det sushi (vill inte stöka ner detta hem haha) och rensa lite i garderoben, läsa en ny bok.
Vi konstaterade att allt är bra- men vägen är lite knölig just nu med jobb och familj, och sjukdom i extended family som tynger mig lite. Här och nu får vara mitt ledord.
Ps. Vill bara förtydliga att även om jag skrev om en situation som förr innefattade vin- så finns inte ett spår av att jag ens skulle tänka tanken att dricka det (kan knappt skriva orden). Nykterheten är orubblig, påverkas av inget.
Kram på er. 🤗

Profile picture for user Se klart

När en får sova- vaknar en tidigt. Som ett barn! Dock väckt av katten denna morgon som ville ligga under täcket en stund.
Skriver långt nu och främst för att för egen del sorterar mina tankar- dvs inget som direkt kan vara till nytta för någon- men så får ju forumet vara.

Haft en lite kämpig vecka- dels tampas jag med ”utsidan” - hur mitt liv rent praktiskt ser ut, och hur jag ska få ihop det på bästa sätt. Och så med insidan- hur jag ska organisera mitt vardagsliv och vems behov som får vara med och styra.
Jag tycker inte alltid att livet är så socialt men på något sätt har det blivit så sista året kanske? Vill hinna träffa vänner, bokklubben, och ställa upp när en kompis behöver. Familjen är stor, mitt gigantiska kapital men tar även ut ränta 😅
Jobbet- även om jag inte är på toppen av min karriär så har jag svinmycket att göra. Start av diverse projekt och högsäsong i min bransch.
Jag/vi hämtar barn 2 dagar/vecka (en dag/familj)
En dag var det meningen att jag skulle gå på kurs som jag anmält mig till, och sedan hade jag ju planen att börja rida.
Kurs och ridning samma termin inser jag är icke möjligt.
Min man tycker att vi gör ”för lite” saker tillsammans bara han och jag (jag har ett större liv utanför vår relation) samtidigt spenderas all övrig tid ihop, helger, mm.
Jag blir också tröttare av både jobb och ”flängande” än förr. Min träning då, när ska jag få tid till den?
Ja, det är lätt att läsa förvirringen här.
Det svåra blir avvägningen kring hur tillgänglig för de här småbarnsfamiljerna. De behöver avlastning, och jag vill säga ja till att komma mitt i veckan om det är vabb och stressigt för dem.
Hjälpa till med vardagen.
Jag vill ju inte det för att jag är en martyr utan för att jag 1) älskar att vara tillsammans med mina minsta människor 2)vill vara en hjälpsam mamma/svärmor.

Men det är ändå något här som skaver med gränserna. Att jag tex försöker gå tidigt från jobbet för att avlasta dem- ökar min stress, för jag hinner inte med.
Jag tror jag ska börja där:
* Just nu är mitt jobb så mycket så all hjälp jag kan bistå med kommer efter arbetstid.
* En kväll i veckan med min man- och någon aktivitet- för att få in energi och nya intryck i vårt gemensamma liv.
* stanna hemma i stan vissa helger- vi måste inte till landet, och ibland blir det bara extra stressigt att ”komma iväg i tid” mm.
Tre grejer att fokusera på och det får räcka gott och väl. Sen ser jag var det landar.

Just denna helg är vi hemma så nu ska jag gå och fixa naglarna. Sedan lång promenad och lunchdejt. Imorgon har jag INGENTING planerat, så denna helg känns precis rätt och vad jag behöver.
Kram alla kämpar och räkmacka-seglare! 😍

Profile picture for user vår2022

@Se klart Men vad bra att du kunde nysta ut och sortera ut tre grejer för att hämta hem dig själv😁. Tycker också att det var tre bra, möjliga och handfasta punkter som kan ge dig återhämtning, energi och utrymme för dig själv, er.

Hoppas du blev nöjd med naglarna❤️

Profile picture for user Sattva

@Se klart Håller med Vår, konkreta saker att ta fasta på! Och sedan behöver man ju utvärdera hur det blev. Att pröva under en tid, ge det tid. Men kanske inte slå fast i sten att "såhär ska det vara". Just den där balansen mellan att hålla ut i något nytt, och faktiskt se att en justering behöver göras, är svår. ❣️🌷🌸

Profile picture for user Amanda L

@Se klart Kanske bra att berätta för dina barn om hur du känner? Så kanske det är lättare att säga nej utan att få dåligt samvete?
Könns som du tar väldigt stort ansvar eftersom du själv jobbar fortfarande. Inte pensionär med mängder av tid…

Profile picture for user Se klart

Tack för kloka råd @sattva @Vår2022 och @AmandaL
Tar till mig. Att prata med barnen- det tar emot- handlar om allt möjligt, att jag gärna vill vara en ”orkar allt”-are (de flesta av er här känner igen typen) Sen är det säkert dåligt samvete från när de var små och jag jobbade jämt! Tror på något enfaldigt vis att det går att ”ta igen”. Deras pappa är numera inkapabel att ta föräldra-ansvar (eller morfar/farfar-ansvar) så på något vis försöker jag kompensera där med.
En vän till mig sa: ”du kanske är medberoende med din exman” och det skulle jag svara tvärt nej på- men att jag försöker täcka upp barnens ”förlust” av sin pappa är helt klart. Min man är morfar och farfar (och pappa till alla våra barn) 110% så det är det minsta problemet.
Men helt klart tar jag en annan roll, liksom att dessa saker går runt i huvudet.
Fina naglar och en kaffe på uteservering har en läkande effekt på nästan allt som skaver. 🙏

Profile picture for user Se klart

Godmorgon
tidig vakning också denna dag
Fått kaffe och läst papperstidningen, idag ska delar av dagen användas till rens av skåp/byte av klädsäsong mm i hemmet.. samt planera för veckan så att den blir bra. Handla, rensa kyl, ja ni vet. Lite familje-admin (ekonomi) och en biltur.
Pratade med en kompis som svimmat av stress och alkohol (på en fest).
Jag har gått många mil från de markerna.
Kram och njut av söndag!

Profile picture for user Se klart

Idag styrde jag om barnbarns-hämt OCH skippade kören = kunde jobba i lugn och ro tills jag blev klar. En mycket avkopplande syssla eftersom jag legat lite lite efter med diverse.
Om man ska tänka på detta med stress-hantering (som många av oss gör) så går det liksom på tvärs emot vad man kanske skulle tipsa om- men för mig helt rätt, just idag.
Nu lite choklad och en stund tv-tittande. Allt är bra och i någon sorts balans- är det inte dit vi strävar mest hela tiden?
Kram på er. 🌸

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Se klart Så klokt av dig att sätta några mål som kommer ge dig energi och att begränsa det du ser tar för mycket av din energi. Det är mysigt att läsa om din vardag trots att den just nu är något som behöver balanseras. Tänk vilken lyx egentligen! Ett så fullt liv, ett så härligt liv som du givit dig själv.
Kan inte låta bli att tänka på hur fattigt det hade varit om du inte slutade dricka.

Stor kram❤️

Profile picture for user Se klart

En äkta kulturtant varvar ner (’ord svårt)efter två fina utställningar och en middag med kär vän.
Massor på jobbet men ändå under kontroll och just nu hinner jag med det mesta, det är helt okej- och helt okej är det nya bra när det kommer till mitt jobb.

Funderade över att den väldigt stränga rösten inombords som jag trott varit min personlighet- mitt DNA- och som eldats på ordentligt av mitt drickande- att jag inte hört den på länge.
Allt jag varit arg på mig skälv. Allt jag hittat att klaga på. Alla irriterade blickar i spegeln- som ett default-läge, fel, ful.

Jag tror inte så mycket handlar om utsidan- lite förstås. Jag blir glad av mina kläder, mitt hem ger mig ro. Till och med botox i arg-rynkan ger någon sorts banal men trots allt glädje.
Men det är nog inte alls det som tystat rösten som klagar över att jag inte gör tillräckligt- är ”lite lat” eller inte nyttjar tiden på rätt sätt.
Jag ska fundera lite mer på detta, men nu klipper ögonen, och jag ska sova.
Kram och godnatt 😴

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Se klart Jag har också funderat en del på rösten som driver mig. Att den är så träng. Letar fel på mig. Jag har länge övat på att betrakta den och förändra den till en snällare röst. En som inte ställer så mycket krav utan känner efter vad jag orkar och vill. Det blir lättare ju mer jag övar och jag har blivit väldigt mycket snällare mot mig själv.

Kram❤️

Profile picture for user Se klart

Ja vi har varit såna slavdrivare- @himmelochhelvete
Jag har också jobbat mycket med detta, övat och övat.
En härom dagen kom bara insikten om att det var tyst i det där oförsonliga hörnet. Tid är en faktor vi ibland glömmer bort- men att låga tid gå är faktiskt otroligt läkande.
❤️‍🩹❤️‍🩹

Profile picture for user Se klart

Oj vad många korrfel denna morgon.
Jobbar hemma- och än så länge har jag haft en mycket vilsam för att inte säga lat morgon, men nu sätter jag igång här från min hörna.
Jag upplever att det är en sån otrolig lyx att få jobba hemifrån två dagar i veckan. Måndag kan jag starta veckan lite lugnt- fredag kan jag avsluta den med att hinna handla, packa ihop katterna och annat till landet.
Denna helg är min man bortrest på tjänsteresa och jag överväger att åka själv till landet- men det är en körning jag inte gjort tidigare på egen hand.
Ikväll ska jag i vilket fall på aw med lite kompisar, så jag bestämmer mig imorgon.
Ha en fin fredag nu! 🌸

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Se klart Där tänker jag att det är en till sak vi kan öva på. Göra sånt vi inte gjort innan, utmana oss i våra begränsningar. Köra till landet själv för första gången. Tänka igenom vilka begränsningar som finns i att göra det, varför man har dom, är det någon form av rädsla att inte klara av det eller är det någon gammal tankebana man kan ändra?
Hoppas du hade en toppenkväll igår.

Kram❤️

Profile picture for user Se klart

Du har helt rätt @himmelellerhelvete, att alls ha ett körkort är för mig en enorm utmaning- seger, går knappt att sätta ord på! Kram 😍

Profile picture for user Se klart

Jag har ju börjat på kör, vilket är otroligt skojigt, sjunger högt här hemma och har fått en lättare hybris över att jag dessutom tror att det låter snyggt (vilket det ju gör när man sjunger många tillsammans)
Ridningen kommer jag att köra igång med genom att följa med en vän till hennes stall/häst, däremot får själva ridskolan vänta till nästa termin.
Men en ny sak att testa varje termin känns himla kul.

Idag har jag haft den slappaste dagen i ÅR, varit på hudfix (sista omgången för nu- skulle skrämma barnen om de säg mig men svullnaden går över på nån dag)
Var helt utmattad efter det och sov en stund på em, en hederlig tupplur skulle jag säga.
Jag hade kul igår, aw i en annan och livligare del av stan. Drack gott a-fritt bubbel, favorit. Sen blev det spontan middag hos en kompis, jag åkte hem vid 21, trött efter veckan, och helt lagom socialt för mig.
Tog en lång lång promenad vid 17-tiden och sen lite middag och tv. Jag har kämpat emot de där borde/måste-tankarna idag för det var så otroligt länge sedan jag inte hade något projekt eller socialt en ledig dag.
Tänkte mycket på att veckan varit så intensiv att det är rätt med motion och återhämtning en dag.
Imorgon ska jag en sväng till Nationalmuseum med en av mina döttrar, sedan tidig middag här hemma.
Jobba en kortis och så måste jag lösa allt från mitt Sats-abonnemang till DN-pren, ja ni vet- de där grejerna man aldrig får tid till i veckan.
Kram på er 💕

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Se klart Klappa dig själv på axeln för att du varit så snäll mot dig själv idag. Visst är det svårt att öva bort ”borden och måsten” men det är kul när man inser att ett som man tror är ett måste inte är det. Jag kan tänka att jag till exempel, måste åka och handla, men så tänker jag ett varv till, jag måste inte det idag, kan göra det imorgon😁

Kram❤️

Profile picture for user Se klart

Borde och måste är tankar som verkligen vuxit sig groteskt stora i en missbrukare.
Då var de på sätt och vis sanna?
Var mycket man borde och även måste- men istället valde att dricka på?
Allt från borde förnya abonnemang till att betala in skatten, rensa kökslådorna eller stryka en skjorta.
För det mesta gjorde man det flesta av borden och måsten även när man drack.
Många av oss. Det var därför det var så otroligt tröttande- och tiden var verkligen knapp för riktig återhämtning.
Jag gör de flesta borden och måsten utan att tänka nu för tiden.
Jag har dagarna fulla.
Men när en dag är nästan tom behöver jag fortfarande öva på att det är precis som det ska vara.
Idag ska jag laga en bolognese för att bjuda min dotter och kille på, innan dess promenad till utställning och just det- stryka lite…
Läsa klart tidningen i sängen är dock prio ett!
Tack @himmelochhelvete- jag lyder dig och känner mig glad att jag valde en riktigt lugn dag igår 😍

Profile picture for user Se klart

Idag kom jag äntligen ut och sprang! Tjoho till 2 km glädjerus efter så långt uppehåll.
Jag tror jag behövde den här übersofta helgen för att liksom komma igång. Att det fanns tid- även om själva springet tog mindre än en kvart.
Och att jag igår kom på: att jag saknar de där endorfinerna. Att skavet i kroppen som kommer ibland- behöver mötas upp med att anstränga sig fysiskt och svettas, den ljuvliga känslan efteråt. Nu ska jag köra en streak ett tag, sen springa lite längre.
Nu känns det som att detta ”megaprojekt” återaktivera mitt gymkort inte är långt borta bakom stresshögen- utan imorrn.
Glad och nöjd! Kram på er. 🏃‍♀️🏃‍♀️

Profile picture for user Se klart

Tack för pepp, har jagat upp barnen till en spring-tråd men för egen del blir det först imorgon
Har också äntligen lyckats få igång mitt Sats-konto/kort. Efter tusen inlogg och fyra samtal.. men nu har jag hopp om hösten- beträffande träning (och annat också)
Segar mig igenom såna här grejer som legat ”på listan” länge, så skönt att bocka av.
Och ser fram emot att hitta nya favoritklasser och tider att träna.
Var på min nya KÖR i måndags, jättekul men också svårt- bra gympa för hjärnan och fokus. Idag är det kören på jobbet.
Nej, jag har ju ingen vettigt att skriva om men kikar in för att kolla läget med er andra 💕💕 att fylla i min egen lilla dagbok som detta är. Och nån gång när dagen kör ihop sig alldeles så sätter jag mig i mitt ”gamla” rum på jobbet- där jag satt och andades de allra första veckorna. Och tänker på vad annorlunda och bra livet har blivit. Och hur viktigt det forfarande är att andas.
Ha en fin torsdag! 😍

Profile picture for user Se klart

Jag har tänkt hela veckan på idag, vilodag! Ingen väckarklocka-dag.
Landet-dag.
Efter den vanliga bit-väckningen av katt klockan 06, somnade jag om och vaknade vid 8 med sol in genom fönster. Gott kaffe på sängen, ingen stress. Tog en förmiddag i trädgården där allt fortsätter att växa. Plockande in massa blommor. Tog bilen och handlade. Plockade ett par liter kantareller på vägen hem. Lyssnade på en bra podd, gosade med katterna, löste korsord i solen. Bjöd barn och deras vänner (som bor i ett eget hus) på en drink. Gräddade bröd som blev gott.
Det är helt vanliga saker ser jag ju när jag skriver det men för mig är det inte vanliga saker. Det är lycka.
Jag har tänkt iaf ett par gånger under dagen - hur otroligt skönt det är att alkohol inte är en del av mitt- eller vårt liv.
Jo, min man tar en drink innan maten, någon gång ett glas vin till maten. Men dricker aldrig någonsin ”vidare”. Aldrig.
Vi lever ett nästan alkoholfritt liv, det dricks aldrig nånsin en vardag.
Jag har såklart känt massa lyckokänslor också när jag drack. Men som en ständigt molande värk var ändå; att förhålla sig. Dricka eller inte. Ett glas, två?
Allt det är borta. Och hur konstigt det än låter så känns det som om livet kan börja om, en gång till. Att känslan av att vara levande fördjupas eller förhöjs- och når nya våningsplan.
Kram på er 💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Visst är det häftigt!? Att något man slipper göra (dricka) kan få så mycket positiva effekter på typ allt i livet. Jag är nästan glad att jag blev beroende så att jag fick chansen att sluta och få livet tillbaka. Ett liv som nästan alltid genomsyras av tacksamhet. Förnöjsamhet. Jag vill absolut inte var utan den här upplevelsen och med tiden erfarenheten. Det är så himla mycket annat som har påverkats i spåren av alkoholstoppet.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Se klart God morgon! De där helt vanliga sakerna du skriver om är sådana saker som ger mig lycka idag. Som nu på morgonen, att vakna och dricka sitt goda kaffe på sängen, läsa lite nyheter, ha sköna goa hundar som ligger tätt intill och värmer mig. Fundera på vad jag ska göra denna dag. En promenad eller löpning med hundarna är alltid given. Blir det en promenad kan jag plocka svamp i skogen till middagen. Idag vet jag vad jag ska göra efter det. Började igår med att höststäda i trädgården i mina land och idag ska jag tvätta soldäcket med trallborsten och sedan lägga på ett lager linoljesåpa som får torka in. Det kommer att kännas så fint och njutningsfullt både under och efter städningen. Tidigare var detta mer av en plåga, bakis och slitsamt, men som nykter finns orken och även njutningen. Brukar lyssna på olika poddar under tiden och det blir ganska många😁. Sen ska jag vila i en skön fåtölj med fötterna på en pall och njuta av lite mer kaffe och känna mig nöjd. Laga något gott till middag av svampen och ha gott samtal med min man.
Det där helt vanliga, är det njutningsfulla för mig. Det räcker så och det gör mig tillfreds.

Ha en fin söndag!❤️

Profile picture for user Se klart

Tack @andrahalvlek och @vår2022 😍
Jag har ofta så späckade dagar - jag njuter ofta- men jag har också bråttom, brist på tid under dagarna, jobbet går nästan alltid i ett. Vår organisation är mycket slimmad men vi har vant oss och jobbar på- och hittar en massa arbetsglädje. Men det kräver att man/jag är väldigt fokuserad och därför är vilodagarna så oerhört värdefulla, som en skattkista.

Idag började morgonen tidigt, men vilodagen är bytt mot en mer aktiv dag. Söndagslunch med familjen, och så iväg med mamma på konsert. (Födelsedagspresent)
Klockan 9 ska jag rensa svamp och äta frukost, kl 10 sätta ett bröd och plocka ihop (katterna…), sen tänkte jag ta ett bad innan hemfärd 🐳🐳

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag lyssnar mest på poddar på Sveriges radio😁. P3 dokumentär gillar jag och perfekt att greja till och även tex P1 dokumentär, I hjärnan på Louise Epstein, Familjehemligheter. Sedan Sommar i P1 under sommaren. Vilka poddar brukar du lyssna på?

Profile picture for user Se klart

Tipsar om rättegångspodden- lite obehaglig men också spännande- finns hur många fall som helst att lyssna på. Jag lyssnar alltid på Alex och Sigge och ibland på Unge werthers lidanden
Men lyssnar kanske mest på nyhetspoddar- Europapodden, Krimpodden, lite olika.
Och så böcker då. Ska läsa Liza Marklunds nya nu- så bra serie. 💕

Profile picture for user Se klart

Startade dagen med ett bad i sjön. Helt ljuvligt! Nu i soffan och eländigt Agenda om alla upptänkliga sätt att ”slippa” flyktingmottagande- när barnkroppar flyter i Medelhavet.
Kört jättemycket bil idag, så roligt!
Måndag inorgon och ännu en ny organisation (och roll?) ska presenteras.
Bokat in yoga på lunchen- så förhoppningvis landar jag där innan möte på em. Tröttsamt är det med energikrävande ledning och deras stolleprov- dvs ej förankrade i verkligheten pga ledningen numera inte deltar i vår verklighet.
Men det är imorrn det. Kram på er.

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Du beskriver alltid allting mycket vackert när du skriver. Det får mig att tänka på min fd frissa som kunde beskriva hur hon tillagade ”vanlig” spagetti nästan som i en restaurang som man kan hitta i Guide Michelin. Ibland undrar jag om du har fler timmar i ditt liv än vad jag har för du tar väl vara på tiden. Ibland tänker jag ” var rädd om dig, Se klart” el ofta🤗 Efter att du hade skrivit om när du rensade bort lite i din kalender då du nämnde att du brukar hämta barnbarn mm så tänkte jag att jag skulle skriva h dig. Jag har inte orkat utan bara skrivit i min egen tråd. Nu tror jag att du pratade m dina barn. Du nämnde att du hade dåligt samvete för att du jobbade mycket när dina barn var små och nu ville du hjälpa dem istället. I mitt arbete möter jag många föräldrar som inte tänker på att de är de allra viktigaste personerna i sitt barns liv. Jag tänker att det är guld värt att kunna hjälpa sina barn och att mor- och farföräldrar är bonus i tillvaron m. Men om man nu jobbade mycket själv när barnen var små då repeteras mönstret att ens barn jobbar också mycket när deras barn är små? Det bästa vore ju om de kunde jobba mindre för att vara tillsammans m sina barn. Nu har jag inte barnbarn men tror också att jag skulle nog vända ut och in på mig för att kunna hjälpa till men också för att det är mysigt. En kollega till mig fick en ”Farmorbok” av sin svärdotter. Första barnbarnet. Hon har tre barn. Det skulle kunna bli många Farmorböcker. Just den biten skulle jag kunna vara utan…..

Ha det fint🥰Kram❤️

Profile picture for user Se klart

@varafrisk tack för dina tankar och ditt inlägg här hos mig. Mina barn jobbar helt normalt- det som jag inte tycker är normalt nuförtiden är att barn ska hämtas så tidigt på förskola. Vem hinner jobba heltid om barnen måste hämtas kl 15:30?
Det är förstås så att många i Stockholm som inte jobbar tex inom vård och omsorg- har viss flex i schemat nuförtiden. Så var det inte när jag hade småbarn. Då var det 8:15 sharp på kontoret. Lämningsturnen startade vid 07:30…
Jag upplever också att barnen behöver mer stöd än vad jag kanske gjorde? Jag tycker inte att jag curlar dem- men jag har mycket omsorg om dem. Jag känner mig tacksam att jag är stark och frisk- kan hugga i. Om tio år kanske jag inte orkar?
Jag har en vilodag i veckan- den njuter jag av något otroligt. Sen har jag ju lärt mig ta små pauser- flera gånger om dagen. En av många bra grejer med nykterheten.
Kram 🥰

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Jag vet inte riktigt i vilken ålder dina barn är i även om du och jag är kanske i ungefär samma ålder? Fast jag är kanske ca fem år äldre? Mina barn är födda -94 och -98. Jag tänker att det är en stor skillnad för hur det var när mina barn var små emot hur det är idag. När jag hade mina barn på som det hette då, dagis, så var det få föräldrar som båda två arbetade heltid medan jag idag möte så många föräldrar där båda arbetar heltid. Det är ju faktiskt en förmån vi har i Sverige att vi kan ner i arbetstid till 75% ända till barnen är 8 år utan arbetsgivarens tillstånd. Det är ju få människor som på ålderns höst önskar att de hade jobbat mer under sin yrkesverksamma tid i livet. Hur som helst så missuppfattade jag nog dig. Jag uppfattade det som om det blev lite mycket att hämta dina barnbarn så jag ville bara hjälpa till lite och sortera.

Kram:)

Profile picture for user Se klart

Du har uppfattat helt rätt- det ÄR lite mycket vissa veckor. Att ha balans är ju svårt, jag tror knappt jag vet någon som inte tampas med dessa frågor.
Vilja, orka, lust, som går över i trötthet- däremellan växlar man liksom hela tiden. Jag tror det är ett livslångt projekt. I synnerhet när man kommer in i livets nya faser, såsom småbarnsåren, tonåringar, barnbarn, jobba mycket eller lite.
Då får man vända och vrida på allt! Kram 🥰

Profile picture for user Sisyfos

SeKlart, du skriver att barnen MÅSTE hämtas tidigt på förskola, det stämmer inte. Vem bestämmer det? Är det förskolan som stänger tidigare, eller dina barn som har satt de tiderna? Kanske har de valt en förskola med dåliga öppettider, men de ska ha rätt att ha barnen där längre.
När mina barn var små pendlade jag långt. Jag hade så dåligt samvete för att jag ibland hämtade sist av alla. Men när man kom fram hade barnen ofta en väldigt mysig lässtund med personalen. Ibland sätter man egna krav som ”duktig förälder” som skapar en enorm stress. Nu förespråkar jag inte att ha barnen på förskola så länge som möjligt. Jag tror att det är utmärkt att gå ner i tid om det funkar, men att de skulle vara tvungna att hämta 15:30 verkar jättekonstigt med de regler som finns. Så antingen har de satt de tiderna själva för att vara ”duktiga föräldrar”, eller så gör förskolan fel. Nu vill man kanske inte bråka om sånt, men det går.
Jag tycker också att du är helt fantastisk som ger så mycket stöd. Tänker att man ”behöver” så mycket stöd som man kan få. Att du tar dig tid är ovärderligt och skapar bra relationer med barnbarnen (och barnen). Tror som du att det är svårt med balans för många. Viljan och lusten är stor hos många, men orken varierar, kanske med årstider och ålder och att det är viktigt att inte köra sig själv i botten.
Tänker att när det ”roliga” känns som måsten, då behöver man säga stopp.
Ha det fint!

Profile picture for user Se klart

Hej @sisyfos
Nej, jag skrev inte att barnen måste hämtas tidigt- men oavsett så handlar det i första hand om att jag resonerar med mig själv, och här- kring tidens anda (tidiga hämtningar) och en mormors roll, både i allmänhet men också specifikt. Jag dividerar inte med mina barn om vad de anser vara en lämplig tid att hämta på förskolan, för det handlar ju om deras val och prioriteringar i livet. Jag hämtade alltid sist- de prioriterar pä annat vis.
Att hämta är egentligen inte den viktigaste hjälpen, utan med tiden inser jag att detta att vara en stabil vuxenperson i detta ”familjeblivande” är något viktigt- för vissa. Mina barn har olika inställningar till allt möjligt. Jag vill vara nyfiken och hänga med i deras tankar, värderingar. Inte alls verka fantastisk- jag är allt annat än det. Man lika väl som människor på jobbet, eller vänner, eller forumkompisar är spännande! En livs-energi. Så är ju också barnen, och barnbarnen det. Det handlar mindre om att ställa upp- och mer om att få vara med i livets olika flöden! Kram 🤗

Profile picture for user Se klart

Idag är dag för återhämtning. Hämta sig själv åter som jag brukar tänka.
Det har varit mycket på jobbet av olika karaktär- jag funderar väldigt intensivt på mina ”sista år” i arbetslivet. Hur ska de se ut? Är jag ”klar” med karriären- och är jag klar med utvecklingen på jobbet. Det känns ofta så- men jag är också oerhört van vid att alltid vilja fram, mer, lära mig.
Nu lyfter jag fram andra, lär ut.
Jag hör att det låter som det ska- men det är ett paradigmskifte i hjärnan som pågår och det verkar ta mycket kraft.
Ungefär som när man ”blev familj” med allt vad DET innebär. Nu när jag blir pre-pensio, vilken sort blir jag?
Och jag hittar inte riktigt, får inte helt fatt i. Ina drivkrafter som aldrig någonsin varit pengar.
Men nu känner jag att det är oerhört skönt att få den fasta lönen som räcker- istället för att ge sig ut i en konsultbransch som jag vet väldigt lite om. Och av vilket skäl?
Lite friare liv- har jag alltid tänkt.
Men sanningen är att mitt liv är ganska så fritt. Jag kan då och då ta en dag ledigt- som idag.
Jag har en stor frihet inser jag när jag skriver. Mina tankar behöver visst gå ett varv till kring dessa frågor- och då får de det, helt enkelt.
Jag ägnar en tacksamhetens tanke- varje dag- över att jag är nykter och framförallt-vad nykterheten lärt mig.
Om mig själv och andra. Låter mig växa stark och rak i ryggen.
Låter mig sväva ut- och sen komma tillbaka.
Njut av fredagen, här ska det göras så lite som möjligt. Sortera i lite skåp. Ta en kort springtur.
Hunnit med 2 x Pilates denna vecka- bra där! Jag är nog igång nu.
Kram på er. 😍

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Jag har 11 år kvar till pension, eller mer om pensionsåldern höjs. Jag har jobbat på samma ställe i 31 år, i olika konstellationer. Uppåt i hierarkin, men också i olika typer av projekt, och sen var jag personalansvarig under 15 av de åren.

Jag är också nöjd med min fasta lön och uppskattar mina nygamla arbetsuppgifter. Jag är kreativ och får utlopp för min problemlösande ådra, jag får ett färdigt resultat inom någon-några timmar, kan hålla mina arbetstider, ta ledigt när jag vill och jag slipper helhetsansvar. Jag kan leva med det 😊

Det jag saknar från mitt personalansvariga jobb är att introducera nya medarbetare - praktikanter och vikarier. Det var guldkanten i mitt jobb - att lära känna nya förmågor och se dem blomma ut och ta mer och mer ansvar. Det kan jag sakna, men jag tänker att det lätt skulle kunna införlivas i mitt nuvarande jobb. Att jag får en nykomling bredvid mig på jobbet som jag kan vara farsan Baloo till: ”Jag ska lära dig allt jag kan.” Jag ska suga på den karamellen lite.

Fördelen med att växla ner lite de sista åren innan pensionen är nog att man orkar jobba litegrann även efter pensionen. På timlön eller deltid. Det tror jag att jag skulle må bra av, istället för att sluta tvärt.

Kram 🐘

Profile picture for user Charlie70

@Se klart det där med pension funderar jag på en hel del. Fattar inte hur jag ska orka till 67 när jag känner mig i behov av pension i dag. I min bransch finns inte jättemånga möjligheter att arbeta lite grand efter pension (tänker om man går tidigare) då får jag hitta något helt annat (som jag inte har utbildning för). Kan känna mig lite bakbunden. Nu fattar jag varför jag känner mig trött och pensionsmässig just nu och också att det kommer bli bättre (det blir det alltid). Kanske jag orkar och vill jobba in i 70 när den dagen kommer, man vet ju liksom inte alltid på förhand. Mycket kan hända på några få år.

Kram!

Profile picture for user Se klart

Tack fina @andrahalvlek 😍 och @charlie70 😍 för att ni ”orkar” mina… å ena- å andra sidan. Det är ju ändå min erfarenhet att man behöver vända och vrida på lite olika modeller i skallen för att så småningom landa. Tack för ert tålamod. (Jag ska komma ihåg att tacka min man också ikväll… han har ju hört mitt snack några vändor)
Idag känns det såklart toppen med ett jobb, särskilt när jag kunde gå och träna på morgonen, och sen hinna hem till dusch, kaffe och redo vid datorn 8:45
Mitt jobb går inte heller att utöva på något annat än heltid- däremot kan man möjligen vara konsult i min bransch. Men jag som varit egen företagare i många år känner inte 100% sug efter detta…
Vi får se. Inget måste bestämmas idag, sån tur. Idag ska jag istället gå på kören.
Hängt med barn hela helgen så igår var det så jäkla skönt att bara vara två vuxna hemma. Städade bland mediciner och smink, och såna där diverse-lådor. Köpt genomskinliga små boxar med lock så man ser vad som är i. Life hack!
Ikväll ska jag ta itu med kylen.
Närmar mig/oss med stormsteg min mans (eller vårt!) arbetsrum vilket jag varnat honom för.
Och idag är det höst. Dags att hämta upp riktiga höstskor och bära ner det sista av sommarens plagg.
Kram på er ❤️

Profile picture for user Se klart

Haha ja, ikväll ska han träna @daemon så jag kanske tjuvstartar.. men jag känner mig också som en väldigt bjussig fru som låter honom ha sina högar av papper- jag ockuperar å andra sidan ett badrum helt på egen hand- det andra delar vi på. 😬

Profile picture for user Se klart

Idag har vi haft städhjälp hemma, lite oftare sedan katterna flyttade in och det är verkligen och nästan en orimlig lyx. Jag gillar dessutom att städa- men jag har lite för lite tid för att systematiskt hålla ordning/rent och dammfritt.
Gick hem lite tidigare för att faktiskt bara få njuta av tystnad och fint omkring mig.
Vår minsta kisse kommer alltid och lägger sig PÅ mig när jag lägger mig i soffan eller på sängen. Så gulligt. Samma rutin. Trampar runt lite och lägger sig sen på mina ben och somnar.
Tränat både måndag och tisdag på gymmet (gruppträning) så idag ska jag springa en kortis bara. Imorgon bitti Pilates, min absoluta favoritträning. Och det visar sig att mitt närmsta gym är mycket trevligt, luftigt och fint- hade inte riktigt koll. Tar mig cirka 4 minuter att gå dit (inteessenlubben se hit 🤗)

Glädjer mig åt det- träningen.
Åt att åka till landet imorgon.
Ja det finns tusen grejer men just idag känner jag mig mest som en prick i universum med ett oredigt inre, och så får det helt enkelt vara.
Kram 🥰

Profile picture for user Se klart

En skön grej med att inte dricka är att när jobbiga grejer tornar upp sig (på jobbet) så känner man mer; det här ska jag mangla mig igenom- inte ”var är flyktvägen?”
Då blir det heller inte någon direkt ångest- utan mer en känsla som går att ta upp- vrida och vända på- lägga ner.
Det går också att växla lättare. Mellan det riktiga livet - livet. Och det inte fullt så viktiga jobbet-livet.
Ikväll ska vi köra till landet, ser fram emot att komma fram och få sätta mig utomhus och blicka upp en stund.
Perspektiv om inte annat. Äta något. Titta lite på tv, kanske elda brasa.
Livet ruckas inte så lätt när man står i snart fyra år nykter.

Profile picture for user Se klart

I morse när jag vaknade var det frost- solen sken in genom fönstret, himlen var orange. Katten satt i fönstersmygen och värmde sig.
Jag hade massa möten inför förestående omorganisation (har tappat räkningen) men spänning i käkar har släppt. Jag får låta allt gå som det går.
Men nu tänkte jag straxt ta em ledig.
Jag tänkte ligga på min säng och läsa. Planera för middag. Njuta lite av den här lilla sekunden på jorden som man har ynnesten att få finnas till!
Ha en fin fredag 🌸

Profile picture for user Se klart

En hel vecka- så länge har det aldrig gått mellan mina uppdateringar, även om jag varit inne och läst mitt i veckan.
Det är nog som det ska. Jag behöver känna den här styrkan, även om jag knappast känner mig svag av att skriva här. Tvärtom.
En vecka som gått i väldig fart, och ganska så tuff jobb-wise. Härom kvällen hade jag en sån ångestbesläktad känsla av allt rörigt på min arbetsplats. Ledsen och låg.
Dricka skulle förstås aldrig falla mig in- men jag blir påmind vid såna tillfällen, på något vis?
Jag hämtar upp mig ganska snabbt numera. Jag behöver gå ett varv med olika känslor men jag har blivit skicklig på att också ta mig ur.
Nä- aldrig aldrig att jag låter mitt rätt banala jobb och än mer banala chefer störta mig i källaren.
Idag är jag på resa med min man. Så mysigt. Hotell och promenader står på agendan. Kram alla fina forumkompisar! 😍

Profile picture for user Se klart

Men jag rullade min väska över kullerstenarna mot tågstationen kände jag liksom en ren glädje i avsaknaden av den trötthet som alltid förr omgärdade den här typen av helger. Sena kvällar många glas.
I lördags var vi ute med vår dotter (som vi hälsar på) på lång promenad, mini-shopping samt lunch på stan. Sol och blåst. Många steg. Beslutade att ta en stunds vila på hotellet innan middag och annat.
Jag somnade och sov 3 timmar. Inte klokt, men insåg sen att jag är trött. Jag behövde sova efter en vecka som tagit väldigt mycket kraft och tankemöda.
Så skönt också att veta att tröttheten faktiskt inte kan bero på så mycket annat än att jag just är - trött.
Har haft en så fin helg. Provat och köpt en skjorta jag spanat på minst två år- och inte velat beställa online. Nu hängde den i ett butiksfönster och skrek på mig..
Pulat hemma hos dottern, köpt krukväxter och sorterat på vinden. Sett en fin utställning, ätit god sushi. Och förstås frukost! Denna ljuvliga måltid på lediga dagar.
Det enda som skaver är att min jobbstress (?) gjort mig hungrig. Ätit mycket mer än vanligt. Varit sugen på godis och allt som kommit min väg.
Imorrn får det bli ordning har jag tänkt.
Kram från tåget. 💕