@Fia L Jag har inte något exakt antal tillfällen/enheter som jag ser som måttligt, för mig är det svåra för mig att inte dricka när jag är ensam, på något dumt sätt så känns det mindre ensamt med enheter i kroppen.

God morgon! Äntligen fredag, så skönt!!!@Fia L Min budget är max två enheter per tillfälle och max sex enheter per vecka. Jag är inte helt stabil där ännu men jobbar med det. Strax dags för jobb, önskar god och glad fredag!

Önskar alla en fin fredag och kommande helg.
Tack för svar om enheter. Jag gissar att 1 enhet är ungefär 1,5 dl vin ?
Tidigare drack jag lätt 1,5 flaska på en lördag - jag kommer sätta upp gränser för mig framöver.
Men vet inte riktigt vad man ska sätta upp.
Just nu skulle jag vara glad för ETT glas vin - men tror det blir svårt att stanna där…

Jag vill också önska en fin fredag till alla! Varning för långt inlägg här, jag gick in för att ge lite faktasvar till @Fia L om vad som räknas som en enhet men det slutade med att jag gick igång på den spännande diskussionen ni har här om bra måttlighetsmål. Hoppas det är okej!

När det kommer till vad som räknas som en enhet så är det samma som brukar kallas glas/standardglas, och vad det är finns beskrivet här: https://alkoholhjalpen.se/standardglas Om du vill minska hälsorisker över tid kan de nya rekommendationerna för lågriskkonsumtion (under 10 glas/vecka, under 4 glas per tillfälle) vara bra att utgå från. Utöver det är det i vår erfarenhet viktigt att fundera på vad syftet är med förändringen är för just dig, när du ska sätta ditt mål.

För att exemplifiera: ett glas om dagen kommer inte över gränserna för lågriskkonsumtion, men kan ändå vara ett vanskligt måttlighetsmål att sätta om en t ex vill komma bort ifrån vanedrickande och är orolig för beroendeutveckling över tid. För den som har haft problem med kontrollförlust när den väl dricker och inte vill dricka för mycket behövs det ofta, förutom ett tak på hur många glas en ska dricka, ytterligare strategier för hur en ska sprida ut dem över kvällen så det inte blir fler än planerat. Det gäller att prova sig fram, och vissa märker att det blir lättare att inte dricka alls. Så även om det finns vissa gränser att förhålla sig till är det alltså individuellt vad som är ett bra mål när en vill minska sitt drickande.

Som sagt, det blev långt det här, och jag vet inte om det här blev hjälpsamt för dig @Fia L eller nån annan, men det skulle vara spännande att höra hur du och ni andra i tråden resonerar kring det här för egen del! Vill också flika in att vi finns tillgängliga för att bolla målsättningar kopplat till måttligt drickande utifrån forskning och erfarenhet, både på telefon och via frågelådan här på sidan.

@Kristoffer
Tack för klargörandet.
För egen del vill jag komma ifrån unnandet i veckorna (tex ta nåt när man lagar mat eller framför tvn).
Så för min del kan det kanske bli som mål max 3 på fre max 3 på lör. Ev nåt på söndag om det vankas finmiddag. Då hamnar jag inte över.
Känns som om jag skulle kunna hålla det.
Men då blir det inget lunchvin eller innan själva maten - och det är nog bra det 😅

Godmorgon alla i kaffestugan! Och tack Kristoffer för din input!
Härlig morgon med kaffe i muggen och morgontv. Idag blir det lite sociala aktiviteter med några vänner, ska bli trevligt.

Önskar er en finfin lördag!

Hallå i stugan 🙂

Vad gäller måttlighet tänker jag att det är viktigt att vara ärlig mot sig själv vad gäller de gränser man sätter för sig. Men också att det beror på vilka mål man har med sin minskning. Om man tänker sig ha en fortsatt veckovis konsumtion tycker jag det är viktigt att vara just ärlig gent emot vad som föranleder viljan att exempelvis fortsätta dricka just veckovis så det inte är beroendet eller suget som skapar planeringen. Men det beror förstås på vilka mål och besvär man har sedan innan. Pratar utifrån mig själv och jag har ju haft en långvarig beroendeproblematik nu men för mig att dricka enstaka glas 2-3 ggr i veckan skulle inte ta mig ifrån min beroendebesväret, det skulle bara underhålla mitt beroende även om intagen inte skulle anses vara ett riskbruk eller ett skadligt bruk. Sug och krångliga impulser skulle inte avta. Men det beror som sagt på vad man själv har för mål. Fixar man att vara måttlig utan att det kräver för mycket ansträngning och uran besvärande impulser eller överkonsumtioner däremellan så varför inte men för mig skulle det inte gå att tillåta flertal kvällar varje vecka om jag vill ifrån beroendebesväret. För mig, och det är som jag jag det, skulle det vara som att tänka att nu då jag varit borta så länge från mitt dagliga bruk av narkotikaklassade tabletter känner jag mig trygg i min avhållsamhet och planerar att börja använda 2 tabletter per tillfälle, 2-3 kvällar per vecka. Det ska jag förstås inte men det skulle inte vara svårt att begripa att det skulle bli vanskligt för mig att göra så och att jag skulle återupprätta det beroendet igen om det skulle ske veckovis.

Nåväl, det är en fin dag igen och nu tycker jag vi gör det bästa av den!

@Kristoffer Hej, så roligt att "hitta" dig här och värdefullt att ta del av det du skriver. Mina tankar och planer har en hel del beröringspunkter. Min nuvarande plan är max sex enheter per vecka, kan komma att justeras uppåt till max åtta. Målet är max 2 enheter per tillfälle och max två dagar i rad eftersom jag annars märker att det väldigt lätt blir en dag till, och en dag till utan paus. Efter två enheter kan också mitt omdöme påverkas, så det idealiska är att stoppa där. Jag använder en hel del strategier härifrån programmet och andra forumister, som att inte dricka på fastande mage och att inte dricka endast alkohol utan också vatten, samt att dricka långsamt.
Jag botaniserar friskt bland goda alkoholfria alternativ och ser till att ha dem hemma.
Jag är också här i forumet varje dag, för även om jag gjort val som jag inte tycker var bra så bromsas bakslaget upp och blir mindre och kortare. Nå, det var en hög reflektioner från mig denna vackra lördagseftermiddag. Strax skall min partner och jag på utflykt och sen på bio. Önskar en fin nykter lördag!

Skönasöndag!! 🌞

Ännu en solig dag och jag har haft en lång kaffestund på balkongen. Var inte måttlig igårkväll men mår ändå bra tycker jag, brukar faktiskt inte må särskilt dåligt dagen efter. Även om jag har svårt att vara specifikt måttlig per tillfälle har jag ändå gränser men ångesten direkt vid uppvaknande är förstås inte trevlig. Den har jag dock skakat av mig under morgonstunden tillsammans med kaffe, lek och gos med kissarna och massa citronjuice så nu känns dagen gladare igen. Det är faktiskt en riktigt bra dag och jag är på ett strålande humör! Ni vet en sån där dag man bara känner sig lycklig, fullkomlig och tillfreds liksom och jag älskar söndagar 🥰

Efter de här sköna balkonghänget ska jag iväg och handla lite, träffa träningskompisen på en promenad i det jättehärliga vädret och sen tänkte jag ordna nån riktig godfika och åka till mina föräldrar. Jag vill ta en stund att fira tillsammans med dem. De har varit med mig genom allt ovälmående åren bakåt, genom start av tablettsubstanser och alla avslut. De enda som är gladare än jag över att jag mår bra och att dessutom alla tabletter är borta sen ett par år är mina föräldrar. Jag äntligen redo att ta mig an igen och måendet är gott. Om ungefär en vecka börjar jag arbeta full tid och det ska bli spännande! Det är värt att fira ❤
Det har varit en så himla lång och svart period bakåt och min tacksamhet över att få må såhär pass bra igen är oändlig. Det var svårt för mig att se att jag nånsin skulle kunna må bra igen, trodde faktiskt att jag aldrig skulle bli människa. Alla omkring var oroade och jag ville inte leva mer men upprättade min egen krisplan och det var många som fick ta emot sena samtal med panikattacker där allt jag ville var att försvinna. Det var inte ett hot, det var en önskan. Jag förstod heller inte just då och i det måendet hur illa tabletterna inverkade och att de skapade ett ännu sämre mående för mig än jag egentligen hade behövt ha. De bidrog till än ännu mörkare svärta, panikattacker, utmattning, dödslängtan, självskada och så mycket annat. Allt det där försvann när jag slutade med dem. Det bara upplöstes och det är som natt och dag. Jag mår lika bra som jag gjorde innan det blev svart, nästan bättre för jag har blivit bättre på att vara sann mot mig själv och att balansera mig själv och dagarna. Jag tar en dag i taget och gör det bästa jag kan av dagarna. Är glad och tacksam för varje ny dag. Min acceptans är stor.

Hoppas ni också har det fina vädret hos er. Nu tycker jag vi skapar oss en riktigt skön söndag!

Kram ❤

@Natalia Blev verkligen berörd av det du skrev. Det är så viktigt att uppskatta det vi har just nu, och ett sätt att verkligen göra det är att sätta det i relation till där vi var förut. Jag blir så glad och inspirerad av de förändringar du gjort!!

Hallå i stugan!

Idag har jag mycket energi och skänker gärna lite till er! Det sker en explosion av idéer i huvudet och jag älskar det. Motivationen på top 💯
Passar på att använda explosionen till saker i hemmet som ska fixas och ändras. Har ägnat några dagar åt sånt nu. På tal om hemmet ska jag titta på en ny lägenhet i veckan. En mindre, behöver inte bo såhär stort när jag bor själv. Skulle spara mycket pengar om jag får möjligheten att ta den. Det skulle vara en välkommen flytt även om det skulle innebära två större omställningar på en gång. Men en dag i taget och det återstår ju också att se vad jag tycker om den på visningen. Den är ganska mycket mindre men har en trevlig balkong och en naturskön utsikt, bara det är guld värt för mig 🙂

Ville bara kika in och säga hej,
ta hand om er och om dagen ❤

Godmorgon 🙂

Jag passar på att avnjuta morgnarna medan jag inte behöver ha bråttom iväg. Vaknade på tok för tidig men kikar på film och gosar med kissarna. Lugn morgonstund är bra härligt ❤

Ha en fin dag och kram på er

@Natalia Låter mysigt! Håller med, älskar när jag inte behöver åka till jobbet utan kan sitta i lugn och ro och dricka kaffe och kolla på morgontv.
Vi skapar en fin tisdag och en enhetsfri sådan!

Idag blev en dag att ta gå in lite djupare i sorg, minnen och tankar igen. Det är nödvändigt. Ta det inte fel om jag säger att det är skönt, men när jag går in i minnen fullt ut känns som han är precis intill. Sånahär dagar skärmar jag av allt annat. Jag går nästan in i en bubbla, en plats där jag kan få vara ifred med umgänget av de minnena som känns så verkliga. När jag fokuserar på något annat försvinner han igen och jag vill att han ska stanna kvar 💝
Det kändes skönt stt skriva ner det för det blir så intensivt.

Stor kram