@Smillans Tänker att det är en bra strategi, att fokusera på nykterheten just nu så den blir stadig, balanserad och stabil. Göra bra saker framåt, fokuset och tänka positivt om allt bra man ska göra framåt. Köpa julklapparna till barnbarnen och ordna en fin jul. Min ånger och min skam har jag tagit bit för bit. När jag känt mig redo och trygg i mig själv. Berättat för mina nära om att jag gjort saker jag ångrat i fyllan och bett om ursäkt, berättat att jag har alkoholproblem, att jag nu är nykter. Att jag mår så mycket bättre nu och det som hände, det jag ångrar, hade med alkoholen att göra med förvridna tankar och handlingar. Överslag av känslor upp och ned. Att jag förstår det nu som nykter. Det har varit en befrielse att få berätta, att be om ursäkt. Att liksom försonas. De jag berättat för har inte alltid upplevt det som jag, de har sett vissa händelser, men det har varit större hos mig. Jag har dömt mig så mycket hårdare än de. Att berätta har givit mig frid och jag plågas inte längre speciellt mycket. Jag har förlåtit och försonats med mig själv också. Nu ser jag framåt, vill göra så bra jag kan, utan överdrifter. Bara vara mig själv, som den jag är som nykter. Rätt trevlig att prata och umgås med, faktiskt😁.

Ha en fin andra advent! Med tiden kommer det till dig om vad som ska göras.❤️🎄🤎

@vår2022 åh tack för din berättelse ❤️ då är jag nog på rätt spår att ta det lite pö om pö. Det att försonas med mig är ju också en viktig del i det. Tack för alla fina och kloka kommentar 🥰

Vecka 21. Lucia idag🕯️✨
Jag har spånat vidare på det här med ånger och jag tror det är dags nu att ta det första steget. Ska träffa ett av mina barn i helgen, vi ska umgås på tumanhand, shoppa lite och äta gott. Vår relation är den som är mest svajig, hon blir ofta irriterad på mig och ger mig tjuvnyp titt som tätt. Jag är lite nervös för det samtalet, vet inte alls hur hon kommer reagera.
Jag läste om när svenska kyrkan uttalade en ursäkt till samiska folket för historiska övergrepp. Det kom frågor om det att varför kyrkan inte bad om förlåtelse som anses ”tyngre” men kyrkan menar att be om förlåtelse förväntas man få ett svar ja/nej men en ursäkt visar att man tar fullt ansvar för handlingen och mottagaren behöver inte svara. Bara bejaka och begrunda.
Jag tyckte det lät så fint på nåt sätt, så ska jag göra.
Nåväl, jag kanske fegar ut och stoppar huvudet i sanden men nån gång ska det bli av. Tänker inte ligga på min dödsbädd och ångra saker, det är ett som är säkert.

Önskar er en fin och vit Lucia❄️

Vecka 22. Och jag firar 5 nyktra månader idag🌟
Det är nästan obeskrivlig hur stolt jag är över min resa. Jag har gått från att bara leva för nästa glas vin, trött och jävlig, ångest från h-e, dödstankar, glömsk, opålitlig, ingen ork eller energi, stressad och jagad, till detta, nykter, pigg, glad, nyfiken, utmärkt minne, lugn i ro och själ, en känsla att jag är viktig. På bara fem månader!
Jag är så tacksam för så mycket, att jag tog beslutet, det här forumet (har nog läst ALLT), tog mina sista jävlar anamma och gjorde slut med alkoholen. För gott!
Jag har haft några dipar där allt känts meningslöst men aldrig för en sekund har jag varit nära att trilla dit. Jag har viftat bort tanken direkt om den farit dithän.
Just nu är jag så hög på livet och det känns riktigt bra att starta denna måndag. Fasen tänk att det gick. Framåt mot 6 månader.
Önskar er en skön måndag?🎄✨

@Smillans Grattis till 5 nyktra månader! 🥳🥳🥳 Det är alltid lika roligt och rörande att läsa inlägg där poletten ramlat ner ordentligt, hur man vänder på skutan och får ett helt nytt och mycket bättre liv ❤️ Det är vi värda ❤️

Kram 🐘

@Andrahalvlek @Millan12 @Se klart tack snälla ni för stöd och styrka❤️✨

Jag är i god fas inför jul 🤶🏼🎄 julfirande är planerad i två dagar här hemma och jag-har-läget-under-kontroll! Det har inte hänt på det senaste 15-20 åren.
Det är alltså så här det är att vara nykter 🤩 Noll stress att inhandla alkohol, hur mycket ska man handla, kommer det räcka, var ska jag strategiskt placera ut så jag kan ta en hutt i smyg osv i oändlighet. Här blir ingen alkohol inhandlad av mig, vill maken handla får han lösa det själv. Jag ser till så julmust kommer flöda och räcka till alla.
Jag har gjort listor för inköp och planering av maten, och jag bockar av allt eftersom.
Tänker på tidigare år när jag stressat sönder i sista stund och det enda jag ville var att strunta i julen och sitta ensam och pimpla vin. Så sorgligt hur många år jag misshandlat julen och mig själv.

Jag ser så mycket fram emot den här julen och det ska bli härligt att uppleva den nykter. Mående: 4,8/5

@Amanda L tack och detsamma till dig🥰✨
Det är verkligen skönt att slippa stressen och oron.

Julafton. Vill önska er alla en riktigt god och fin jul. Och även passa på att tacka för alla insiktsfulla inlägg på forumet. Så många härliga kämpande människor på ett gemensamt ställe ger vi alkoholen en rejäl match. Jag har läst och lärt mig så mycket av er, ingen nämnd ingen glömd. Utan forumet hade jag aldrig varit där jag är nu och med er känner man sig mindre ensam. Tack alla!🌟
Nu blir det kaffe och skinksmörgås till frukost.
God Jul 🎄☃️🤶🏼

@Smillans God julaftonsmorgon! Underbart med kaffe och skinksmörgås till frukost. Visst är det härligt att vakna nykter på julafton och att fira en helt nykter jul. Umgås med familjen och verkligen vara tillgänglig😁

Önskar dig en riktig god jul och du har gjort ett fantastiskt nykterhetsjobb! Den bästa julklappen av alla! Kram❤️🎄🤎

God fortsättning 🎄☃️✨

Vecka 23. Annandag jul och jag ligger i sängen med en kopp kaffe. Vårt julfirande är nu över och jag ligger här och reflekterar. Sån underbar jul jag haft. Den har varit 10/10. Julafton var lugn och fin, mycket god mat, varm brasa, alkoholfri glögg, tv, promenad.
Juldagen åkte maken till sin gamla mor och till mig kom mina vuxna barn med deras respektive och barnbarn och det var min bästa juldag på många många år. Jag har så fina barn, hjälpsamma, glada, omtänksamma. Vi hade det så kul, mycket och många höga skratt, pin kiv och smarta meningsutbyten.
Vi åt underbart gott som jag och ett av barnen som också har matlagningsintresse kockade ihop. Vi spelade julklappsspelet som höll på att stressa livet ur oss😂, tomten kom till barnbarnens stora förtjusning, vi fikade, pratade, umgicks så varmt.
Och vet ni, när vi skulle äta ställde jag fram julmust och alkoholfriöl och hade tänkt erbjuda vin om nån ville ha. VINET GLÖMDE JAG BORT. Så långt har jag kommit 😃kom på det när jag och ett av barnen dukade av: oj, jag glömde kolla om någon ville ha vin!
Underbar dag, ville inte den skulle ta slut. När dom åkt städade jag upp och ställde i ordning disken, tog en ask choklad och slog mig ner framför tv:n. Lycklig och tillfreds. Jag kommer komma ihåg den här dagen länge.
Jag är så glad och tacksam för allt, alkoholen har inte plats här, och livet blir bara bättre och bättre.
Mående: 5/5

Vilken härlig tid. Att vara nykter är en självklarhet för så många men för oss alkoholister är det inte så självklart. Jag lyckades bli nykter 23/12. Återfall men nu förstår jag vad som är viktigt. Hoppas ni får en fin julvecka.

Oh så inspirerande att läsa din tråd det behövde jag.
Jag har försökt otaliga gånger att minska ner. I år kom det till punkten att jag ”blev tvingad” att gå i öppenvårds behandling. Ja ja sagt och gjort men inte lyckats helt ändå fortsatt lura mig själv med att jag kan dricka ibland men såklart dolt det än mer numera när det är varit ”tillåtet”. Lyckats ”bra” med det fram tills för en tid sedan. Gör nu ett aktivt ärligt försök på riktigt för att jag själv inser problemet att det kommer aldrig fungera som för många andra. Jag är beroende!
Besökte med darrande ben ett AA-möte idag. Vet inte riktigt vad jag tyckte om det än. Men ska gå igen ge det chansen eftersom så många anser gemenskapen de får där hjälper det att bibehålla nykterheten. Är nykter sedan en tid. Men vinsterna har jag inte fått så många än mer än mindre halsbränna och klarare hjärna samt givetvis kommer ihåg kvällen. Men sömnen är ett problem och huden och magen ska vi inte tala om. Men förhoppningsvis vänder även det. Men du inspirerar mig när jag ser vad du fått tillbaks genom din nykterhet. Tack för det!

@Andrahalvlek du har inspirerat mig så mycket❤️tack✨
@aeromagnus Nykterhet är verkligen inte självklart för oss. Men vi krigar på för det finns inget annat❤️
@JMIN Jag blir så GLAD av att läsa din kommentar. Det här forumet är en guldgruva. Jag har plöjt igenom så många trådar och det har hjälpt mig enormt mycket. Det finns alltid nån man kan känna igen sig i, man känner sig mindre ensam, man blir peppad och får energi att kämpa på. Det vi önskar av livet finns där inom räckhåll.
Kämpa på du starka krigare, du fixar detta❤️
Och allt kommer bli lättare och lättare.
Stor varm kram 🤗

Det börjar dra sig till årsskifte.
2024 - välkommen, hoppas du är snäll.
Jag har några nyårslöften jag ska avge, har inte gjort det på väldigt länge. Känner hopp och nyfikenhet för vad som ska ske. Och första gången på säkert 20 år som jag är helt nykter en nyårsafton, ska skåla i Pommac. Maten har jag planerat och inhandlat, det ska bli gott med toast Skagen till förrätt, ryggbiff till varmrätt och vid 12-slaget blir det hummer, mums!
2023 började riktigt riktigt illa, jag var på väg utför ett stup, och fort gick det. Jag hade som gett upp om livet, hade nästan accepterat att alkoholen blir min död på ett eller annat sätt. Jag är så förundrad över att jag kunde sköta mitt jobb? Inget kvalitetsjobb förvisso, men ändå.
Och nu det här, strax innan nyårsafton, nykter, glad och ska aldrig mer tillbaka.
Aldrig glömma!✨☃️

@Smillans Det är så härligt att läsa dina inlägg, som en vitamininjektion! Jag känner igen mig i det du skriver om din start på 2023, så var min start 2021 fram till oktober då jag tog tag i mitt liv. Det var underbart att fira in nyår 2022 som nykter och få den starten på året och uppleva fortsatta år som nykter med ett nytt liv och ny livsstil.

Vilken fantastisk meny du ska bjuda på, det vattnas i munnen på mig😁. Jag tror att du kommer att få ett fantastiskt år 2024, så otroligt positiv och livsnjutare som du är. Gott nytt år och kram🥳🎉❤️

@Smillans Det låter jättegott! Och Pommac i glasen är också festligt! 🥳🥳🥳 Själv har jag köpt en Odd bird för 85 kronor och jag hoppas att den är värd pengarna.

Gott nyttårkram 🐘

PS. Besökte bolaget igår för första gången på flera år. En ynka hylla med alkoholfritt hade de. Där stod en alkoholfri whisky. Jättekonstigt. Jag gillade inte whisky med alkohol, sannolikt inte utan heller. Två flaskor fransk cider och en flaska alkoholfritt rödvin fick göra sällskap med Odd bird. Så tre alkoholfria drycker ska jag prova på nyår, det ska bli spännande.

NYÅRSAFTON 2023

Tacksam för att vakna nykter och utvilad. Drar mig lite i sängen, sträcker ut. Fri från ångest och misär. Känner mig förväntansfull inför nya året och vad som skall komma. Jag lovar mig att jag ska leva fullt ut. Jag ska inte hålla igen på nåt. Jag ska vara rädd om mig och vårda mig som en magisk skatt. Jag ska vårda och fördjupa mina relationer. Jag ska upptäcka en bit av jorden. Jag ska vara tacksam för det lilla och det stora. Tänk att jag får göra det här!

Jag har aldrig sett eller hört Nyårsklockan - ring klocka ring i sin helhet så jag googlade, det är en jättefin och tänkvärd text.
Men jag tog mig friheten att ändra lite för oss på detta forum (hoppas ingen tar illa upp).

Jag har gjort det nyårsfint hemma, vit duk och tulpaner i våriga färger. Jag ska göra mig lite nyårsfin och ge dagen lite eftertanke och tacksamhet.

Önska er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR💫

NYÅRSKLOCKAN(mod. version)

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö; det gamla året lägger sig att dö.
Ring själaringning över land och vatten!

Ring in det nya och ring ut det gamla
i årets första, skälvande minut.
Ring alkoholens makt från världens vänner ut,
och ring in sanningen till oss som famla.

Ring våra tankar ut ur rusets arrest,
och ring tro hopp och kärlek till sargad gäst.
Ring vacklan ut emellan förnuft och känsla
och ring styrka och mod in till jordens hälsa.

Ring ut vad dödsdömt räknar sina dagar
och vanföreställningar av sprit och vin.
Ring in ett ädlare, ett högre liv
med bättre syften, mera vita dagar.

Ring ut bekymren, sorgerna och nöden,
och ring den frusna tiden åter varm.
Ring ut till tystnad reklamens gatularm,
men ring till den sökandes verklighet.

Ring ut den stolthet, som blott räknar anor,
förtalets lömskhet, avundens försåt.
Ring in det rätta på triumfens stråt,
och ring till seger mänsklighetens fanor.

Ring, klocka, ring... och berusningsmedel ohälsa vike;
det dagas, släktet fram i styrka går!
Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
ring in den kämpande nyktres rike!