Jag har nu klarat av nio hela dagar utan bag-in-box vin, utan smygandet och smusslandet.
För tio dagar sen rämnade fasaden och min man gav mig ett ultimatum.
”Bli nykter eller skilsmässa. ”
”Tala om för barnen och dina föräldrar att du är alkoholist. ”
Morgonen efter tömde jag mina gömmor av vin och åkte hem till mina föräldrar med det.
De hade inte anat någonting och tyckte jag var stark som tar tag i det.
Våra barn sa ” vi älskar dig mamma och vi vill inte oroa oss mer”
Det skar i hjärtat 💔
Det är klart att de har vetat även om de inte bor hemma längre.
Första veckan har gått jättebra
Jag sover gott all tyngd o ångest pga alkoholen har släppt.
Alla runt mig stöttar mig och jag har inga problem med att säga
Nej tack jag kan inte dricka alkohol längre !
Var på restaurang åt gott drack vatten.
För att jag har BESTÄMT mig.
Kroppen reagerar med huvudvärk men en Alvedon tar hand om det.
Tänk att jag efter 4 års eskalerande drickande kommit till denna punkt
Jag skall fan i mig klara av detta med.

Nykter morgon 484
Igår var vi hos min son och hans sambo på middag innan vi gick på en julkonsert. Han serverade en god soppa o bröd och vi drack vatten till. När vi kom till konserthuset så gick vi till baren och beställde vad vi ville ha och när vi satt oss ner och jag lyfte min flaska med öl mot munnen sa han ” Mamma är du säker på att den är alkoholfri? ”
Mitt inre brast ❤️ hans omsorg men också hans oro. Där sitter min 30 åriga son och hans ansikte är fyllt med oro. Jag försäkrade honom om att JAG kommer ALDRIG mer dricka alkohol.
Han kramade om mig och sa ” Tack mamma jag är så stolt över dig❤️

@Helahea Grattis till 484 dagar!🥳. Vad fint❤️. Minns också en gång då jag frågade min son om han ville ha bubbel. Han sa ”Men mamma du dricker väl inte längre” och jag sade nä, helt rätt för det är naturligtvis alkoholfritt. Han blev så glad och kramade om mig❤️.

Ha en fin söndag, så himla bra jobbat av dig!💕

Nykter morgon dag 541
Förändringar i livspusslet har gjort att jag tänker på alkohol. Istället för det röda vinet som jag verkligen vill ha trycker jag i mig smågodis. Jag vet ju att jag byter ett beroende för ett annat.
Varför kan jag inte bli beroende av något nyttigt??
Är i o för sig stolt över mig själv att jag håller mig borta från alkoholen men måste ta tag i sockerproblemet…..
annars går det bra tycker jag.

@Helahea det blir väl 1,5år?💪 Låter jobbigt att du fortfarande känner sug på rödvin! Har du hört uttrycket att ta sig fram på vita knogar? Det låter som att det är vad du gör för att hålla dig nykter. Berätta gärna om hur du håller dig nykter om du vill för jag blir så nyfiken på hur du fortfarande kan känna sug. Kram❤️

@Himmelellerhelvette jag håller mig nykter för att jag tar aktiva val ALLTID. Jag har oftast inget ”sug” förutom när det är stora förändringar…. Yttre stress…. Andra människor som lägger sin stress på mig. Då kommer min inre frustration.
Suget på rödvin kommer jag ALDRIG att slippa.
Men här köpa inte hem något. Inte ens alkoholfritt. Har provat och svepte en flaska på ett kick. En riktig ögonöppnare,
Viljans makt ! Är mitt ledord

@Helahea Riktigt starkt! Jag är så rädd att trampa på tårna men hoppas vi kan utbyta tankar utan att ta illa vid?❤️
Jag undrar om du läst eller lyssnat på sånt som handlar om beroende? Böcker som ”Beroendepersonligheten” finns på storytel eller poddar som ”en beroendepodd” eller ”alkispodden”.

Det har hjälpt många och mig att bli nykter utan kamp, utan sug, utan tanken att jag alltid kommer behöva vara sugen på vin resten av livet, utan att behöva utöva viljestyrka. Där beskrivs också skillnaden mellan att ”Ta sig fram på vita knogar” och ”När vi känner med hela vårt väsen att kampen är över och vi slipper att dricka”

Statistiskt sätt funkar inte sättet med ”vita knogar” i längden, det kan fungera i många år men tillslut orkar man inte på ren illvilja.

Har du hört om det jag försöker beskriva? Kram❤️

@Himmelellerhelvette ja jag har lyssnat på alkospodden mm grejen är att jag har inte alltid sug. Det händer en hel del runt omkring mig just nu som jag måste förhålla mig till. Det påverkar mitt beroendebeteende. Precis som när jag blev nykter tog jag till sockret igen. Det för med sig att alkoholens ”romantiska skimmer” gör sig påmind. Det är inte så att jag inte kan hantera det. Jag tror starkt på att alla med ett grundläggande alkoholproblem genomgår sådana här perioder under livet. HELA livet.
Det gäller att reagera på signalerna veta hur man skall hantera det. Just nu hanterar jag det med socker tyvärr. Hade varit glad om det var frukt men tyvärr ….. Jag kommer ALDRIG kunna dricka alkohol igen. Många tror att jag kan hantera det. Men jag vet att det är inget jag skulle klara av. Då får man kämpa sig i genom en period förhålla sig till den nya situationen låta nya vardagsrutiner sätta sig. Så blir det bättre snart igen. Tack för att du frågar 😊

@Helahea Tack för att du ville förklara❤️Nu förstår jag, jag blev orolig att du ständigt kämpade med suget.
När det händer mycket som är svårt att hantera förstår jag att vi beroendepersonligheter lätt hamnar i suget att få dämpa med vinet. Jag tror alla vill dämpa med något när man mår dåligt, jobb, äta, träna, dricka, droga. Att äta tror jag är det absolut vanligaste. Att träna tror jag hjälper bäst sålänge det inte går till en överdrift, det går att missbruka även träning!
När jag gått igenom kämpiga perioder under min nykterhet har det hjälpt mig mycket att skriva, både här på forumet för att få bolla med kloka människor men också för hand, skriva och skriva tills handen nästan skriver av sig själv, det kommer ur mig så mycket då som jag inte riktigt viste att det fanns inom mig, det blir läkande och det lugnar, jag kan gråta ohejdat när jag skriver och vara helt slut efteråt, behöva sova en stund men sen känns det så mycket lättare. Har du provat? Stor kram!❤️

@Himmelellerhelvette skriva ligger inte alls för mig tyvärr. Har försökt under min första tid som nykter. Träning är svårt då jag lever med smärt/ värkproblematik men rör på mig var dag och mår bra av det. Men som sagt tankarna på vin 🍷 är bara just nu tills allt faller på plats och att jag hittar nya rutiner.

@Helahea Så jobbigt med smärta/värk! Det kan man känna att man blir galen av, jag hoppas du får hjälp med det.
Har du hittat några strategier som hjälper dig framåt i livet? Jag läser jättemycket, helst inom personlig utveckling, om hur hjärnan fungerar, om hur man kan lära in nya strategier i vardagen som gör att jag mår bättre, som att komma på mig själv när jag tänker för mycket, övergrubblar och fastnar i negativa spiraler av tankar som ger känslor som ger mer tankar och ännu värre känslor. Att avbryta och ge mig grubbleri tider, typ mellan kl:17-18 varje dag, då får jag grubbla. Kommer jag på mig en annan tid på dygnet så tränar jag på att stänga av de tankarna för att det inte är grubbleri-tid. Tycker jag det är viktigt och är rädd för att glömma så skriver jag ner det. Tar fram min grubblerilista klockan 17 och grubblar.