Vill sluta nu!

m-m

Så härligt med båten! Önskar ibland att jag vore en båtmänniska, men uppvuxen mitt i landet har det aldrig blivit så. Blir dessutom lätt sjösjuk så det är nog inget för mig... Förstår vad du menar med att ha alkohol omkring. Jag har haft det från dag ett. Ingen öppnad vinbox som väntat på att bli urdrucken, men några flaskor av både vin och sprit finns hemma. Jag jobbar 100 m från Systembolaget och mannen tar något sällsynt glas ibland. Kanske gjorde det det svårare i början, jag vet inte, men det har funkat för mig. Nu tänker jag inte på det som finns hemma. Kom hem efter semestern när sonen bott hemma några dagar och lämnat kylen välfylld med öl och en öppnad flaska rosé, den där flaskan stod där i ett par veckor innan jag hällde ut den, ungefär som en flaska ketchup eller ngt annat jag inte dricker.... Tänker inte att jag är botad, mer omprogrammerad :-)

Det är så roligt att höra från dig och att du mår bra, var nästan lite oroad över din frånvaro ett tag... Hoppas du har det bra med din familjesituation också.
Kram!

PP

Ligger och funderar på ett svar jag fick av kloka Santorini."När man väl fattat beslutet att aldrig mera dricka ska man inte tvivla på det". Idag känns perioderna med funderingar att dricka alkohol mycket avlägsna. Lusten är obefintlig och det krävs ingen kraftansträngning att säga nej. Förra veckan var jag iväg på konferens och oavsett om det serverades fördrinkar vin och bar så var självklart och enkelt att hålla sig till alkoholfritt. Fördelarna finns, när de andra fick var sitt glas Champagne, fick jag en hel flaska alkoholfritt bubbel för mig själv ;-) Många unga var med och många som frågade varför jag inte dricker. I sådana arbetssammanhang är det fortfarande otänkbart att visa att det är på grund av problem med drickat som jag inte dricker alkohol. Blir mest något i stil med "har slagit vad med en vän att vi ska" eller något i den stilen. Någon sa att det hade jag redan sagt i somras..... Vill minnas att jag läste här inne att någon skrev att det tagit flera år innan allt lägger sig på plats i nykterheten. Upplever idag att visst har jag kommit en mycket lång bit på vägen, men känner jag mig klar? Absolut inte! Jag hoppas att det finns många fina steg att ta i den personliga utvecklingen och att det nyktra livet ska bli ännu bättre.
Molnen på den alkoholfria himlen finns kvar, men de har blivit så mycket lättare att leva med. Just nu skrivs det och talas det en del om medberoende i media. Även om jag inte vill se att det varit lika fasansfullt för mina nära som en del av berättelserna skildrar, så vet jag ju inte hur dom har uppfattat det. Försöker fokusera på positiva tankar som får mig att känna mig nöjd med den förändring jag uppnått. Mina barn slipper ju uppleva en personlighetsförändrat pappa.

Men ändå känner jag mig ibland förändrad i min personlighet. Även om jag avskydde mig i mitt drickande så var jag aldrig direkt självkritisk. Idag är jag nog mer självkritisk fast jag säkert blivit en vettigare person. Fortfarande är jag nyfiken på vad de riktigt långsiktiga positiva konsekvenserna som nykterheten kommer att ge.

Många har skrivit att man måste ha stort tålamod och inte skynda på nykterheten.

Ta vara på er!

//PP

PP

Åter till mitt lilla nya båtprojekt. Jag är ju redan innan segelbåtsägare, så det är sannerligen inte behovet av en båt som gjorde att jag skaffade en till. Vacker, klassisk och mycket jobb. Ja, det är de vanligaste reaktioner jag fått här i hemma hamnen. Beslutet att köpa sig en massa arbetet kan tyckas vara oerhört irrationellt men för mig är det ett projekt som faktiskt har med min fortsatta nykterhet att göra. Köpeskillingen motsvarar ganska exakt det jag hade levererat till Systembolaget under de gångna 10 månaderna utan supande. När jag ser på den är det med andra ord en bild av ett materialistisk värde som nykterheten för med sig. Tiden det tog att bygga båten motsvarar säkert den tid jag tänkt på alkohol och hängt på forumet under de gångna 10 månaderna. Det är med andra ord kopplat till att kunna gå vidare och förlika mig med historien och det pris som mitt drickande haft i livet. Det andra priset jag betalat är vanskötseln av relationer, apati och den osunda livsstil som drickandet ledde till.

Även dessa tankar kopplar jag nu till mitt projekt. Folk säger att det är mycket jobb med träbåtar. Tjena! Jag vet något som tar mycket mera tid och som den som har ett oproblematiskt förhållande till alkohol fattar ett smack om. Drickandet har tagit tid! Planera, handla, dricka och återhämta sig. Om jag under perioder har ägnat mig åt detta minst låt säga 4 timmar per dygn, vad är då lite träbåtsvård i jämförelse? Realiteten ser naturligtvis ännu värre ut. Dricka 18 - 23 Vaken 04 - 06 Bakis 08 - 10 och så lite köra bil till bolaget och så. Ja det har vissa perioder handlat om en "normal arbetsdag" i nedlagd tid.

Ni fattar? Investerar jag endast "bakistiden" så är jag inte ens i närheten av vad detta kommer att kosta i tid!

Om jag klarar biffen har jag alltså uppnått flera goda syften. Samtidigt som jag visualiserat mitt tidigare drickande har jag chansen att på se den nu lite "tilltuffsade" skönheten, förvandlas till något vackert och välvårdat. Exakt på samma sätt som den egna förvandlingen från "tilltuffsad" kommer att gå mot en sundare bättre person både på in och utsidan. Det får ta sin tid som Berra och Adde sa. Man kan inte stressa fram nykterheten och även detta projekt kommer att få ta sin tid.

Måhända en alldeles för lång och komplicerad förklaring på beslutet att köpa en liten båt?! Men det finns faktiskt en tanke bakom detta. Små träbåtar mår bra av omvårdnad linolja och balsamterpentin. Små Pellepennor mår också bra av omvårdnad. Dock inte av att inte mättas med alkohol.

Skepp Åhoj!

//PP

PP

Så känns det på en kryssning. Besättningen är ju nyktra iofs. Leveransen på ett par burkar NU öl var lång vin middagen. Lättare för de som dricker alkohol. Kranar med öl, vin och läsk. Men det är en lite spännande upplevelse.
Det är som en resa i främmande land när man är på en plats där det mesta bygger på alkohol och berusning. Jag hänger lite här på Forumet trots att jag sitter i baren:-) Känns bra att det finns hopp om ytterligare en morgon utan baksmälla för min del.

Då ska jag ta en tidig morgon promenad.

Känner mig äckligt präktig ikväll ;-)
/PP

PP

Vet inte Fenix. Tyckte nog inte jag var kung, men mådde som en prins! Oj vad det har vevats i barer genom åren...
Idag satt jag där som "panelhöna" (Eller tupp kanske) och beskådade skådespelet. Jag lovar dig, för ett år sedan hade blotta tanken på
Att göra en sån sak varit näst intill omöjlig och sorglig. Sorgen över att inte FÅ dricka är nu inget jag tänker på.
//PP

konstnären

Hej panelhönan
Ser dig framför mig, faan vet om jag klarat en sådan pärs. För ett år sedan hade en sådan sak varit näst intill omöjlig skriver du, och jag kan bara hålla med.
Har vi vuxit så vet inte, ofta nu lite förvirring allt har gått fort trots allt. Ett år är en väldigt kort tid. Men det blir ju lättare och lättare att leva nykter.
Kram till pelle och strongt gjort
Konstnären

PP

Förstod inte riktigt vad du menade. Känner du att det är lite förvirring för tillfället? Du har rätt, den tid jag varit nykter är både lång och kort. Är ju inte ens ett år ;-) Men det beror på hur vi ser på det. Samtidigt är det ju ett tag...
Det som är intressant är att om man känner att man inte VILL dricka så är inte ens en risk att befinna sig på en plats som är gjord för att dricka.
Lite intressant tycker jag det är att tänja på vad som är bekvämt, och se hur man regerar.

I konferensen flödar maltwhisky´n redan på förmiddagen innan lunch.
Ett klart och tydligt tecken på vår komplicerade relation till alkohol, för vem gör så som inte har ett laddat förhållande till alkohol?
Det blir så tydligt att folk bara spelar på sitt ENORMA whiskyintresse. För 10 - 20 år sedan fanns redan då en mängd kvalitetswhisky i världen.
Men på svenska färjor såldes nästan bara "fulwhiskey" Visst är det intressant att det kan bli en folksport bland främst män på ett par år.
Nu ska fina flaskor hem för att bygga en whiskeybar. Problemet är bara att hos de flesta så sups den upp på precis samma sätt som innan.
Tror att det var Weekend som skrivit om detta i sin tråd. Hu man häller upp ett stadigt dricksglas av en högkvalitativ produkt och tar en stor klunk.

Hur går det annars för dig och Gagarin? Hoppas han får och tar till sig hjälp och att det nu håller i sig. Och att er tillvaro känns bra!

Ta vara på dig!

//PP

Stingo

För 10-20 år sedan räckte ofta en riktigt god whisky för mig en hel kväll. Också i baren var bästa sättet för mig att begränsa, att sitta och rulla en god whisky under näsan, med ett stort vattenglas bredvid. De senaste åren gick det sedan inte lika bra förstås, men jag skulle inte säga att det var whiskyns fel att det gick som det gick. Missbruket byggde jag med andra drycker.

Så jag skulle inte helt döma ut alla dem som har ett stort whiskyintresse. Men om det börjar före lunch, så är det nog en annan femma, konferens eller inte.

Ja, det där med nykter besättning. Jag har åkt med bekanta i besättningen, det var nog jävligt blöta fester efter att skiftet var slut - men många år sedan, så kanske det har ändrat sedan dess?

konstnären

Det går framåt för Gagarin, tillsammans lite trevande men inte skynda på. En månad för honom och det är bra. Måste berätta att vi varit i stugan i två dygn utan A.
Var inte så svårt som jag trott, men har väl inte varit mogen för det. Ilade till lite i köket på fredagkvällen att det varit gott med lite vin, fick ta en snack med mitt inre så det försvann ganska fort. Jobbar du mycket med båten nu innan vintern.
Förvirrad var kanske att ta i, lite vilsen kanske i det nyktra livet, men inte svårare än att klarar det. Snart ett år för dig pelle och mm som jag oxså tänker mycket på.
Ha det gott
Konstnären

PP

Hallo Stingo

Det var inte min tanke att döma ut ett intresse. Jag har själv varit där och har under hela mitt vuxna liv haft ett intresse för främst vin, men även olika sorter av andra drycker - och mat för den delen. Helst i kombination med dryck.Idag finns inget kvar av mina samlingar. Vare sig i baren eller i vinkällaren Det jag syftade på var att för den som har begynnande alkoholproblem ligger det naturligtvis nära till hands att legitimera sig, och gömma sig bakom ett genuint intresse.

Sedan kan jag naturligtvis konstatera att de flesta på den här resan var där - enbart - på grund av alkoholen. Men det är ju ingen hemlighet att det är så. Ett par av oss alkisar ombord hade ännu inte kommit till punkten när man har en önskan att förändra sitt drickande, om man säger så. Talade med ett par som den mesta tiden stod ute och rökte och drack taxfreesuperstarköl. De berättade att ibland åks det tre fyra dygn på raken. Det var SÅÅ fruktansvärt prisvärt. Dom berättade spom om dom verkligen var på en minisemester från vardagens slit. Fast det är klart man måste ju äta något med så lite pengar går det ju åt. Det är ju många av oss som vet att det funkar med en ostskiva om dagen här vi hårdkrökar. Jag frågade om det var nödvändigt att checka ut, och det var det. Då gick man av båten för på mycket vingliga ben ställa sig i kö för att gå på igen.

På frågan om jag ville ha en bira ur kartongen svarade jag helt enkelt som det var: Jag har druckit klart. Varårå? "Jo du förstår att jag har problem med drickat som så många andra, och varken vill eller kan dricka mer".

Svaret på det blev ett: åhjävlar då fattar jag. Sen var det inte mer med det.

Vi kan bara ta våra egna beslut. Jag mina egna, och det slita paret från Eskilstuna sina. Kanske åker dom ett tag till fram och tillbaka? Kanske känner dom att det är nog läge att försöka förändra? Eller kanske blir det till och med likgiltigt att organisera ett "billigt" supande på det sättet, och det blir parkbänken framöver? Jag hoppas naturligtvis för alla att det blir än förändring, vi vet ju att det faktiskt är möjligt. För egen del känner jag mig på inget sätt bättre än paret. Jag vet att vi är så lika inför alkoholen. Det blev så tydligt när jag i vintras besökte mitt första/enda AA möte. Ingen är sämre eller bättre än den andre.
Genom att vi delar våra erfarenheter kan vi vara både positiva/negativa bilder av vad alkoholen gör med oss när vi har tillåtet oss att dricka oss till ett beroende. Om vi gör det med sprit för 1000 kronor flaskan eller med något billigare gör ingen skillnad.

//PP

PP

Fint att höra att ni var i stugan! Känns som ytterligare ett steg på det vidare livets väg för dig. Vi får väl helt enkelt acceptera vad vi gjort och gå vidare ;-)
Jag har själv så många platser som jag gillar att vara på som är förknippade med drickat. Skulle jag vilja undvika dessa skulle jag inte kunna göra en sak som jag gillar.
När det kommer till förfluten tid tänkte jag länge att när det är si eller så länge så är det kirrat, klart, fixat.

Idag försöker jag istället tänka att jag är i början av min nykterhet. Även om det är ok, kommer det bli bättre.

Någon av tjejerna skrev här inne att det faktiskt tog flera år innan nykterheten satte sig. Börjar bli vän med den tanken. Då får jag njuta av det som nu är, och helt enkelt vänta på att det blir ännu bättre :-)

Håller vi oss från drickat så får vi ju se hur det blir med det.

Hälsa Gagarin så gott förresten

//PP

konstnären

Så är det nog att det tar ett par år innan nykterheten sätter sig. Det börjar mer och mer bli en naturlig del av livet. Idag känns som en fin dag. Tänkte på min fina vinsamling som jag tömde på någon vecka. Så var det då, och så är det inte nu. härligt. Tänk bara att slippa lägga pengar på sådant som jag blev sjuk av.
Nu ska jag gå mina 5 km runt en udde och filosofera lite.
Ha det fint vännen
Konstnären. Förresten har jag ingen brådska med att det ska sätta sig.

PP

Ditt inlägg fick mig just att ta beslut om att skjuta upp arbetsdagen en timme eller så.
Här och nu konstnären!

Gör dig sällskap på promenaden i solen, lika bra att passa på. Snart går ju mörkret ner över Norden.
Man ångra ju inte heller en promenerad promenad.

//PP

God morgon PP,

Hoppas du mår fint. Här är det grått och regnigt idag. Funderade lite kring de här med att närma sig 1-års dagen. Det verkar ha skakat om lite hos Konstnären och nu även hos m-m. I och för sig har det kanske absolut inget med det att göra, utan råkar vara omständigheter som sammanfaller. Men du har väl också årsdag snart? Eller har du redan passerat kanske? Hur känner du egentligen?

Kram från GodisGrisen

PP

Har idag en månad kvar så det är lite tidigt att säga om det följer ett mönster. Det har skrivits mycket om mönster och när eventuella dippar i så fall skulle infalla.
Tror inte det är lätt att sätt upp någon "regel" som har allmän giltighet. Enligt vad jag själv minns, och vad andra skrivit är det kanske möjligt när det gäller den första tiden? Att hitta likheter i måendet. Först några veckors lidande under abstinens, sedan ett par månaders eufori, och sedan kanske någon form av nedstämdhet sorg etc. som sitter i ett tag. Så var det för mig.

Många har sagt att det gäller att se upp lite extra vid 3, 6 och 9 månader, och är det så, så borde det ju vara statistiskt rimligt även vid 12 ;-)

Jag vet inte om jag tror på det. Generellt går det sakta uppåt, med dippar och toppar lite upp och ner. Det som är skönt att veta är att det i alla fall inte längre har med ny alkohol i systemet att göra. Själv tycker jag på något sätt att både topparna och dalarna har suddats ut. Kanske lite likt en manodepressiv person som går på medicinering?
Ångesten är borta men kanske har den totala glädjen ännu inte infunnit sig?

Jag har stor tilltro till att m-m och Konstnären som du nämner, och även mig själv för den delen;-) Mycket beroende på att vi fortfarande befattar oss med problematiken. Kanske kan det vara så att när man börjar känna sig frisk så är man som närmast att bli sjuk igen? Naturligtvis är det ingen superkul tanke att behöva gå och tänka på ett tidigare drickande hela livet. Frågan är väl om vi egentligen har något val?

Kram till Gottegrisen!

//PP

Kloka PP.

Tycker om att läsa din inlägg. Känns tryggt och bra på något sätt. Hoppas att jag också kan resonera så klokt någon gång i framtiden.

Ha en fin fredag! // GG