Dag 270! 9månader nykter! Nästa steg 1år!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Efter nio månader känner jag mig mer stabil i de nya banorna jag skapat i hjärnan. När något går emot mig i livet går tankarna inte längre till att döva med alkohol. När jag känner för att fira vill jag per automatik dricka alkoholfri öl eller alkoholfritt bubbel! När jag tänker på att dricka alkohol ser jag ingen romantiserad bild av hur mysigt det hade varit, jag ser hela filmen, den spelas väldigt fort nuförtiden, jag har tränat mycket på den filmen, filmen visar från första glaset och allt däremellan tills jag vaknar dagen efter! Bästa filmen för att aldrig vilja dricka alkohol igen!

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Hipp, hipp, hurra! Grattis till 9 månader!🥳🎉🌺. Det är härligt att höra hur du utvecklas på din resa och underbart med nya banor i hjärnan😁. Det är fint att få följa dig och ha samtal med dig. Du är en fin förebild här på forumet och ett bra stöd. Njut och fira dig själv, du ska vara så stolt❤️❤️❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Tack underbara du❣️Du har varit en enorm stöttepelare för mig, alla dina kloka resonemang och din tröst när jag mådde hemskt❣️Du betydde helt obeskrivligt mycket för mig under den tiden❣️Jag kan inte finna ord för hur mycket jag uppskattat allt från dig❤️ Du är en helt otrolig människa❣️

Profile picture for user Daemon

@Himmelellerhelvette 9 månader, grattis!! 😀🍾(alkoholfritt)
Måste kännas fantastiskt fint att kunna bocka av en så lång period. Du verkar ha hitta en bra väg framåt och är i harmoni med tillvaron, härligt!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack fina @Andrahalvlek❣️ Du har verkligen varit med och stöttat mig hela vägen, så aktiv och viktigt på forumet❤️Sedan första dagen har du varit där med dina fina tips och råd❤️Så starkt du tagit dig igenom först alkoholen, sedan depressionen och tillsist ut ur utmattningen, vilken stark kvinna du är och ett sånt innehållsrikt liv du lever, du lever verkligen varje dag, tar vara på dig själv och dina relationer❤️Det har alltid varit tryggt att veta att du finns där och ger respons på det jag skriver❤️
Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Tack snälla för fina ord ❤️ Det är verkligen fint att följas åt, att peppa och stötta när det behövs - och glädjas åt varandras framsteg 🤗

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Daemon Tack❤️Det känns helt underbart! Vägen har inte varit spikrak men jag har tagit vara på nykterheten genom att lära känna mig själv och lära mig att inte fly med hjälp av alkohol när det kommit upp förträngda minnen m.m, jag har bearbetat och tagit mig igenom och lärt mig otroligt mycket om livet och hur härligt det är. Att känna allt både dåligt och bra med äkta genuina känslor har gjort mig starkare. Jag älskar mitt nyktra liv!

Kram

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Stort grattis till 9 månader i frihet! 🤩 Nu är det inte långt kvar tills du når 1 år. Jag ser fram emot att fortsätta följa din resa.

🤗

Profile picture for user Himmelellerhelvette

På tal om invanda banor i hjärnan. Nu när jag möter min första nyktra vår blir det tydligt hur van jag är att skämmas inför grannar, att de ska se att jag dricker öl/vin. Jag går runt här i trädgården och fixar, är sugen på mitt a-fria bubbel ut ett fint champagneglas men vågar inte. Skäms och tänker vad grannarna ska tro! Jobbig känsla!

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Det är intressant hur olika man är.😅 Du och flera andra här tycker liksom att det är tillfredsställande och mysigt med fina glas och A-fria alternativ. Jag drack inte ens A-fri öl under det första året, pga att det påminde om den jäkla alkoholen.😂 Nu kan jag ta en a-fri öl i bland, men jag ser det som vilken dryck som helst. Det behöver inte vara upphällt i ölglas osv.

Ha det gott i trädgården!🤗

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Förstår hur du menar. Skammen som påminns om hur man druckit förut i tid och otid. Jag drack vin ur kaffemugg när jag drack i trädgården för att dölja mitt drickande, så de vet inget om hur jag drack. Vill ändå inte dricka alkoholfritt ur finare glas som syns för grannarna, för att de kanske tror att det är alkohol, så galet egentligen. Nästan så att jag vill visa att jag verkligen har kaffe i min kaffemugg och inget annat😂 Har inte insyn överallt, så där kan jag göra hur jag vill. Men, tankar är ju bara tankar och inget annat, förmodligen struntar de i vad man dricker eller ser det inte överhuvudtaget. Alla har fullt upp med sig själva. Kanske finns mest i huvudet.

Ha en fin trädgårdsdag🌞❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Men det är lite så att man ska ta sig igenom alla högtider och alla årstider nykter. Skapa sig nya nyktra vanor i alla sammanhang. Det är därför år 2 är så häftigt, för då tänker man knappt på alkohol. Det är liksom helt naturligt att inte dricka alkohol i tid och otid. Och drivkraften att dricka annat styrs av törsten och inget annat, precis som det ska vara.

Det är som med sorg, man ska ta sig igenom ett helt år innan de börjar lätta litegrann. Man glömmer det aldrig, minnena finns, man kan påminnas ibland, men det gör inte så förbannat ont hela tiden.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Torn Ja det är verkligen intressant. Jag tycker det blir en extra guldkant med det fina glaset eller den alkoholfria ölen. Känslan av att kunna dricka som andra infinner sig också. Jag kan ta ett glas och ett till men jag slipper att bli berusad, när jag sedan går in och sätter mig framför tvn vill jag inte ha mer. Det är så jag föreställer mig alla ”normaldrickare” känslan är så skön!

@vår2022 Haha jag drack också ur kaffemugg! Drack bara nån gång ibland ur finglasen så det skulle se ut som om jag bara drack nått glas nån gång ibland. Jag tror också det bara är i huvudet och att grannarna inte ens ser varken vad jag har för glas eller ens funderar på om jag dricker eller inte.

@Andrahalvlek Jag undrar om det kommer ändras att jag vill ha guldkanten med den a-fria ölen eller vinet? Det kanske det gör?

Kram och hoppas ni haft en fin dag❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Du är fortfarande lite duperad av alkoholromantiken. Slå upp något riktigt gott, min grapefruktjuicedrink tex, i ett fint vinglas och sätt dig i trädgården och njut 🥰 Det är stunden där, sitta helt stilla i en vilsam stund, som ger dig njutningen. Jag lovar! Vilan och njutningen kan ta lite längre tid på sig, men den kommer. Och när den kommer är den mer genuin och långvarig. Jag lovar! Prova.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Jag har kunnat njuta massor❤️Det är riktigt njutningsfullt att sitta i solen med något gott att smutta på, har haft en underbar dag men inte utan att jag tänkt mer på alkohol idag än på länge. Inte att jag vill ha det men det invanda i mig har fått tankarna dit mycket idag.
Ska prova din drink framöver, låter riktigt smaskigt❤️

Kram

Profile picture for user Ny dag

@Himmelellerhelvette Härligt! Jag har provat AHs drink idag och den kan jag starkt rekommendera! Så god… och grattis till alla nyktra dagar, själv på dag 50 men följer i dina fotspår. Kram och önskar fortsatt härlig lördag🥰❤️

Profile picture for user Ny dag

@Himmelellerhelvette Såg i Vårs tråd att du också har eller haft bulimi/ätstörning precis som jag. Blir lite intresserad över hur du tänker. Jag fick anorexia som tolvåring, efter ett år hade det slagit över till 100 % bulimi och jag var åter normalviktig (såg ut som innan jag fick anorexi). Var/är naturligt smal, kan typ äta vad jag vill osv. Så min sjukdom är/var ”enbart” ett hjärnspöke. Detta hjärnspöke tog mer eller mindre över mitt liv under många år med trasslig skolgång etc. Lider också av sk inbillad fulhet. Min bulimi var ett sätt att koppla av, lätta på trycket, hjärnan fick vila osv ungefär lika som jag använt alkohol. Alkoholen har därutöver hjälpt till med min blyghet… när jag på egen hand bemästrat bulimi smög sig alkoholen sakta in i mitt liv. Kan se det klart och tydligt nu, alltså långt innan alkoholen blev ett problem. Kunde tex ta ett glas vin när jag skulle lösa en uppgift bara för att lösa upp mina inre knutar och tänka fritt. Så höll det på i många år, drack då i linje med FHM rek. Per vecka (som jag då inte visste fanns utan jag o min man delade en flaska vin fredag+lördag till maten) så det varningen fara på taket. Hur var det för dig, du behöver såklart inte svara. Jag pratar med min psykolog om dessa saker, om sambandet mellan beroendena, om min självkänsla osv. Stor kram till dig! Jag vill dit du är❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Ny dag Hej! Har inte sett att du skrivit förrän nu.

Jag tror min anorexi började för jag var tjock. Hade en trasslig dysfunktionell och åt kanske på känslor? Eller så fick jag dålig mat? Minns inte men tjock blev jag. Jag hade nog inte tänkt på att jag var tjock, var så väldigt ung men så sa en kille som jag tyckte om ”tjockis” till mig. Då började jag sluta äta och gick fort ner i vikt. Sedan tror jag att jag kom på att jag kunde spy för en kompis spydde, är inte säker. Men en dag hade jag ätit fler knäckebröd än vad som var tanken och då testade jag att spy. Efter det tyckte jag det var mycket lättare att äta det jag ville och sedan spy än att svälta mig själv. När jag sedan kom på att om jag tog 1-2 glas vin en kväll så försvann hungerkänslorna så började jag göra det oftare. Jag har spytt när jag har ätit sånt jag inte tyckt varit okej. Vissa dagar har det varit många gånger men oftast har det varit någon gång i bland. Eller en gång om dagen.

När jag slutade dricka alkohol blev min vikt normaliserad och jag märkte att jag kunde äta det jag kände för utan att gå upp i vikt, tycker det är helt underbart! Så nu lever jag i balans med min kropp och mitt psyke. Det är helt underbart att vara fri från både alkoholen och ätstörningarna❤️

Stor kram till dig❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Inatt var mitt undermedvetna och jag helt överens. Vi har dragit helt jämnt känns det som❤️

Jag drömde att det var världens mysigaste kväll och det fanns allt man kan tänka sig i drinkar, vinet, ALLT! Fri bar, underbart, harmonisk och jag får välja precis vad jag vill och jag säger ” Jag dricker inte alkohol, finns det något alkoholfritt” det finns det inte men jag kan få precis vad jag vill av det med alkohol ler han som serverar, en som jag tycker väldigt mycket om och trivs så bra med.
Jag är inte det minsta osäker, inte ett unns osäker utan ler bara och säger ”ta du det du är sugen på, jag har en flaska alkoholfritt bubbel med mig, jag kan ta den❤️

När jag vaknade var jag så glad! Jag kände sådan lycka över hur fullständigt säker jag var i drömmen och tolkade det som om att mitt undermedvetna nu är helt bearbetat och fullständigt med på noterna. 🙏❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Så coolt😎 ” ta du det du är sugen på, jag har en flaska alkoholfritt bubbel med mig, jag kan ta den”. Det är fascinerande med det undermedvetna, förmodligen mår du bra och har balans nu i livet. Jag tänker att det undermedvetna speglar hur man mår, hur man upplever och känner i olika situationer och fragment från dagen. Så det vi drömmer ger oss en temperaturmätning av hur vi mår just nu. Skönt att vakna upp från en dröm med ett leende på läpparna😁.

Ha en fin lördag i solen i all växtlighet som växer och knakar🌱🌞❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Wow 🤩 Vilken underbar dröm. Det verkar onekligen som du har processat klart, att dina tveksamheter har övergått i övertygelse. Livet som alkoholfri är riktigt nice 😎

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Tack🥰Ja jag känner en bra balans med mig själv just nu och önskar verkligen att det kommer hålla i sig och fortsätta bli ännu bättre. Jag är fortfarande oerhört nyfiken på mig själv och lär mig hantera mina känslor genom att acceptera dom, inte fly från dom. Låta de komma, analysera dom, låter det kännas, djupandas, finner lugn och försöker observera tankar och känslor de ger. Älskar allt man kan lära om att må bättre❤️

Hoppas du haft en härlig dag❤️Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Tack🥰 Ja jag är fullkomligt övertygad om att jag inte kan må bra av alkohol och att det inte är för mig❤️

Ibland kan jag oroa mig för hur det kommer gå i framtiden men då får jag påminna mig om att jag är här och nu och nu mår jag så bra och är fullkomligt 100% säker på att jag inte vill ha alkohol nu❤️ och som du brukar säga ”man lovar i nöd och lust när man gifter sig för det är det man vet då” så är det med alkoholen nu med❤️

Hoppas du haft en underbar dag❤️Kram

Profile picture for user Daemon

@Himmelellerhelvette Din dröm måste vara en stark indikation på att du är på helt rätt väg och att du står stark där. Hade det funnits tveksamheter hade du garanterat tackat ja till att botanisera fritt i baren (gratis dessutom! 😁), men du tackar inte bara nej utan du har dessutom en flaska alkoholfritt bubbel med dig. Vilken intressant och häftig dröm! 😀👍

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Daemon Ja det var en så underbar dröm!
I de drömmarna om A tidigare de senaste månaderna har jag bestämt mig för att ett glas inte är så farligt och har varit så besviken på mig själv när jag vaknat. Eller så har jag drömt att jag tackat ja men inte tyckt det var gott och slängt det. Min tolkning är att jag successivt i drömmarna tagit bort A mer och mer och tillsist nu då helt och fullt valt bort det med hela mig❤️Finns inga tveksamheter kvar❤️

Det är detta som är så häftigt med processen, från att ha ett uppehåll med A till att mer och mer förstå att det inte finns något positivt med skiten. Man vänjer av hjärnan från det som varit så normaliserat i en långsam process där alla bitar av hjärnan tillsist är helt överens. ❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag måste nog säga att det är efter nio månader jag mått som allra bäst. Jag har mått väldigt bra mycket under alla månader fram tills 9 månader men efter 9månader har jag jobbat mig igenom så ofantligt mycket med mig själv, med min bakgrund, med att lära känna kroppens signaler. Lärt mig hantera svårigheter. Jag känner mig genuint lycklig, känner lugn och harmoni.

Jag ser otroligt ljust på framtiden och allt jag mer kan lära mig. Har blivit väldigt intresserad av att lära mig. Älskar livet!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag ska opereras och är orolig över att drogerna man får på sjukhuset kommer göra något med mig? Har någon blivit opererad och fått återfall efteråt? Tänker att jag inte tagit något som påverkar hjärnan på hela tiden och nu kommer få det. Tänk om det kommer trigga alkoholsug? Känns som om jag bryter min nykterhet. Känner mig jätte orolig!

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Vet inte hur det är för dig om du kan berätta för vården om ditt beroende? En av behandlarna som är beroende men varit nykter i 25 år pratade just om detta med operationer. Vet inte vad det var man ville ge honom men han hade bett om ngt annat. Jag vet att när jag opererade bort mina äggstockar 2016 då jag var aktiv i mitt beroende berättade jag för narkosläkaren om mitt beroende. Läkaren sa att det var viktigt att hon visste men jag minns inte. Jag skulle prata m narkosläkaren men du kanske inte vill. Jag tänker inte att du bryter din nykterhet men kanske behöver stöd i vad som kan vara bra för dig. Hoppas att det löser sig på bästa vis🙏🏻Kram🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Själva narkosen behöver du nog inte bekymra dig för, även om det är obehagligt när man vaknar upp ur den.

Om du behöver morfin eller oxiliknande preparat efteråt pga smärta bör du dock vara vaksam eftersom det är ruskigt beroendeframkallande.

Be att få prata med narkosläkaren innan operationen och berätta att du är orolig, att du absolut inte vill trigga beroendelen av hjärnan.

Det kommer att gå bra! Utgå från det. Allt annat får du hantera om/när det händer och allt löser sig på något sätt.

Kram 🐘

Profile picture for user Charlie70

@Himmelellerhelvette jag gjorde en operation tidigt i min nykterhet (ca 3 månader). Det morfinet jag fick efter väckte alkoholsuget till liv. Det tyckte jag var jättejobbigt, lite som om jag backade i processen. För någon månad sedan blev jag akut sjuk och fick då morfin (hade så ont så jag var inte i stånd att överväga att tacka nej) medan jag väntade på läkare. Men då väcktes inget till liv öht. Tre års nykterhet hade gjort sitt helt enkelt. Jag tänker att nu har du varit nykter 9 månader vilket är betydligt längre än mina 3 som jag hade första gången. Som AH säger, var vaksam och beredd, tacka nej till morfin om det inte är absolut nödvändigt. Behöver du och det skulle väcka något till liv så har du ju ditt pannben som fungerat tidigare så jag tänker att du inte behöver vara så orolig!

Kram!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack för era svar @Charlie70 @Andrahalvlek @Varafrisk ❤️

Jag kom fram till det också efter all oro igår, att jag får ta det när det/om det kommer, jag får ställa in mig på att det kan bli jobbigt några dagar efter operationen när/om alkoholdjävulen väcks till liv, jag får kanske kämpa med honom några dagar tills han kryper tillbaka till skamvrån där han inte får någon luft. För jag vet att jag aldrig vill hamna i den onda spiralen igen. Jag vet hur mycket jag uppskattar mitt ångestfria liv där min självkänsla kommit tillbaka. Det vill jag aldrig förlora igen.
Och är det jobbigt får jag lyssna om Annie grace bok igen och stöta och blöta med er på forumet.
Jag är förberedd, tagit på mig krigaruniformen och ska bryta ner alkoholdjävulen igen om han väcks till liv.

Jag är så tacksam över forumet, över er underbara människor som stöttar när jag möter på patrull❤️

Det är inget alternativ för mig att berätta om mitt beroende till sjukvården. Det är därför jag är nykter idag. För att jag inte ville ha i min journal att jag är beroende. Jag stoppade innan stupet och backade därifrån med hjälp av läkaren som ville att jag skulle vara nykter i tre månader för att utesluta att ett prov var högt pga alkohol, för att jag fann forumet och för att jag tagit till mig det jag läst om beroende och vad det gör med människor. Jag har tagit mig ur mitt beroende med viljan att leva lycklig och frisk.

Kram

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Vad skönt att du kände att fick stöttning. Jag blir bara lite nyfiken vad det är som gör att du inte vill att det ska stå i din journal att du är alkoholberoende? Jag förstår att det är så många som inte vill det men jag undrar vad man är rädd för.

Kram🥰

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Varafrisk Jag är rädd för konsekvenserna, om jag blir sjuk i framtiden kan de tro att det beror på alkohol även om det inte gör det, jag är rädd att bli dömd som man lätt blir. Att det alltid kommer komma att dras slutsatser som grundas på hur dom tror att jag druckit. Att de ska bli blinda och gå på tron att det är alkohol som är orsaken istället för att leta efter orsakerna till eventuella framtida sjukdomar.

Hade jag inte kunnat sluta dricka på egen hand hade jag självklart sagt som det är till sjukvården men jag hann inte bli såpass beroende att jag behövde någon hjälp.

Jag är bara 40år och vill inte höra om 10år att ”det är för att du druckit för mycket” jag vill inte att det ska hänga med mig, om jag får leva i 40år till så vill jag inte bli dömd för att jag under 10år tid drack för mycket. 10år av ett helt liv vill jag inte ska säga dom vem jag är.

Förstår du hur jag tänker?

Kram

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Tack för att du tog mina undringar rätt. Jag var rädd att de kunde landa fel även om mina avsikter endast var goda. Jag förstår hur du tänker även om jag själv inte tänker så.

Jag är 60 år och har druckit de senaste 12 åren av mitt liv. Har 120 nyktra dagar idag. Jag har druckit mig t en IBS-mage och min lever är lite påverkad pga min övervikt. För två år sedan gjorde jag en gastroskopi och ett ultraljud på levern. Jag var visserligen aktiv i mitt drickande då. Hade inte min läkare vetat om mitt beroende hade jag nog inte fått dessa undersökningar.

Vad jag vill förmedla är hur jag tänker vilket är att oavsett hur någon kommer döma mig känner jag att det är viktigt att vården har kännedom om mitt alkoholberoende oavsett om det är aktivt el vilande. Jag tänker att den kännedomen är viktig för deras bedömning. Stödet fr forumet är jätteviktigt men vad som gäller den enskilde individen tänker jag att det är medicinen som bedömer det bäst. Så tänker jag,

Hoppas att din operation kommer att gå bra🙏🏻och att den smärtlindring du får inte väcker sug🙏🏻

Ha en fin dag☀️Kram🤗

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Varafrisk Stort grattis till dina 120dagar🥳

Jag ser det fina i hur vi kan ta olika vägar till våra mål och att vi gör det som känns bra för att nå dit❤️ Jag tror inte att det finns rätt eller fel jag tror att vi gör det som behövs för oss själva❤️

Tack, jag känner mig rustad inför eventuellt kommande sug efter operationen, jag tar det som det kommer🙏

Kram

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Det kommer att gå bra med din operation och att hålla din nyktra linje. Vi får hjälpas åt och jag kommer att finnas som ett stöd om det skulle behövas❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack underbara, fantastiska @vår2022❤️ Det känns så tryggt när du skriver så❤️

När jag satt med mitt kaffe nu på morgonen och planerade allt jag ska göra i helgen slog tanken mig hur galet mycket jag kan planera för på mina lediga dagar❤️ När jag drack planerade jag så lite som möjligt eftersom jag inte viste hur jag skulle må, om jag skulle vara för bakis och att det jag skulle göra inte fick ta för lång tid för jag ville hinna hem och ha så många timmar till drickandet som möjligt bara för jag var ledig!
Sicket fängelse jag satte mig själv i!

Jag känner mig så fri och det är helt fantastiskt underbart❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Idag funderar jag på varför folk tar återställare? Jag kunde ta det när ångesten var fruktansvärd men idag kom frågan till mig om ifall det är så för alla som tar återställare eller om det finns andra anledningar? Varför tog du återställare?

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag tog återställare för min ångest på morgonen som var en del av min abstinens. Om jag var riktigt bakis så stabiliserade jag den med en återställare, blev lugnare och påverkad igen. I mina värsta händelser blev jag full på nytt för att dämpa den tunga ångesten. Fy vad skönt att denna tid är över!😁

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Operationen igår gick fint och idag har jag inte behövt smärtlindring, smärtan är hanterbar🙏 Känner inte att drogerna på sjukhuset gjorde någonting med mitt sug. Jag är exakt lika fast vid tanken om att aldrig behöva dricka igen, aldrig behöva göra/säga något under berusning som jag har ångest över dagen efter, aldrig behöva vakna med ångest. Min frihet från alkoholen är det värdefullaste jag har.

Jag är glad att jag tog upp min oro här och fick lugnande svar. Det gav mig extra styrka till att förbereda mig på det värsta.

Kram❤️