Dag 270! 9månader nykter! Nästa steg 1år!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Efter nio månader känner jag mig mer stabil i de nya banorna jag skapat i hjärnan. När något går emot mig i livet går tankarna inte längre till att döva med alkohol. När jag känner för att fira vill jag per automatik dricka alkoholfri öl eller alkoholfritt bubbel! När jag tänker på att dricka alkohol ser jag ingen romantiserad bild av hur mysigt det hade varit, jag ser hela filmen, den spelas väldigt fort nuförtiden, jag har tränat mycket på den filmen, filmen visar från första glaset och allt däremellan tills jag vaknar dagen efter! Bästa filmen för att aldrig vilja dricka alkohol igen!

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Hipp, hipp, hurra! Grattis till 9 månader!🥳🎉🌺. Det är härligt att höra hur du utvecklas på din resa och underbart med nya banor i hjärnan😁. Det är fint att få följa dig och ha samtal med dig. Du är en fin förebild här på forumet och ett bra stöd. Njut och fira dig själv, du ska vara så stolt❤️❤️❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Tack underbara du❣️Du har varit en enorm stöttepelare för mig, alla dina kloka resonemang och din tröst när jag mådde hemskt❣️Du betydde helt obeskrivligt mycket för mig under den tiden❣️Jag kan inte finna ord för hur mycket jag uppskattat allt från dig❤️ Du är en helt otrolig människa❣️

Profile picture for user Daemon

@Himmelellerhelvette 9 månader, grattis!! 😀🍾(alkoholfritt)
Måste kännas fantastiskt fint att kunna bocka av en så lång period. Du verkar ha hitta en bra väg framåt och är i harmoni med tillvaron, härligt!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack fina @Andrahalvlek❣️ Du har verkligen varit med och stöttat mig hela vägen, så aktiv och viktigt på forumet❤️Sedan första dagen har du varit där med dina fina tips och råd❤️Så starkt du tagit dig igenom först alkoholen, sedan depressionen och tillsist ut ur utmattningen, vilken stark kvinna du är och ett sånt innehållsrikt liv du lever, du lever verkligen varje dag, tar vara på dig själv och dina relationer❤️Det har alltid varit tryggt att veta att du finns där och ger respons på det jag skriver❤️
Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Tack snälla för fina ord ❤️ Det är verkligen fint att följas åt, att peppa och stötta när det behövs - och glädjas åt varandras framsteg 🤗

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Daemon Tack❤️Det känns helt underbart! Vägen har inte varit spikrak men jag har tagit vara på nykterheten genom att lära känna mig själv och lära mig att inte fly med hjälp av alkohol när det kommit upp förträngda minnen m.m, jag har bearbetat och tagit mig igenom och lärt mig otroligt mycket om livet och hur härligt det är. Att känna allt både dåligt och bra med äkta genuina känslor har gjort mig starkare. Jag älskar mitt nyktra liv!

Kram

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Stort grattis till 9 månader i frihet! 🤩 Nu är det inte långt kvar tills du når 1 år. Jag ser fram emot att fortsätta följa din resa.

🤗

Profile picture for user Himmelellerhelvette

På tal om invanda banor i hjärnan. Nu när jag möter min första nyktra vår blir det tydligt hur van jag är att skämmas inför grannar, att de ska se att jag dricker öl/vin. Jag går runt här i trädgården och fixar, är sugen på mitt a-fria bubbel ut ett fint champagneglas men vågar inte. Skäms och tänker vad grannarna ska tro! Jobbig känsla!

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Det är intressant hur olika man är.😅 Du och flera andra här tycker liksom att det är tillfredsställande och mysigt med fina glas och A-fria alternativ. Jag drack inte ens A-fri öl under det första året, pga att det påminde om den jäkla alkoholen.😂 Nu kan jag ta en a-fri öl i bland, men jag ser det som vilken dryck som helst. Det behöver inte vara upphällt i ölglas osv.

Ha det gott i trädgården!🤗

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Förstår hur du menar. Skammen som påminns om hur man druckit förut i tid och otid. Jag drack vin ur kaffemugg när jag drack i trädgården för att dölja mitt drickande, så de vet inget om hur jag drack. Vill ändå inte dricka alkoholfritt ur finare glas som syns för grannarna, för att de kanske tror att det är alkohol, så galet egentligen. Nästan så att jag vill visa att jag verkligen har kaffe i min kaffemugg och inget annat😂 Har inte insyn överallt, så där kan jag göra hur jag vill. Men, tankar är ju bara tankar och inget annat, förmodligen struntar de i vad man dricker eller ser det inte överhuvudtaget. Alla har fullt upp med sig själva. Kanske finns mest i huvudet.

Ha en fin trädgårdsdag🌞❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Men det är lite så att man ska ta sig igenom alla högtider och alla årstider nykter. Skapa sig nya nyktra vanor i alla sammanhang. Det är därför år 2 är så häftigt, för då tänker man knappt på alkohol. Det är liksom helt naturligt att inte dricka alkohol i tid och otid. Och drivkraften att dricka annat styrs av törsten och inget annat, precis som det ska vara.

Det är som med sorg, man ska ta sig igenom ett helt år innan de börjar lätta litegrann. Man glömmer det aldrig, minnena finns, man kan påminnas ibland, men det gör inte så förbannat ont hela tiden.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Torn Ja det är verkligen intressant. Jag tycker det blir en extra guldkant med det fina glaset eller den alkoholfria ölen. Känslan av att kunna dricka som andra infinner sig också. Jag kan ta ett glas och ett till men jag slipper att bli berusad, när jag sedan går in och sätter mig framför tvn vill jag inte ha mer. Det är så jag föreställer mig alla ”normaldrickare” känslan är så skön!

@vår2022 Haha jag drack också ur kaffemugg! Drack bara nån gång ibland ur finglasen så det skulle se ut som om jag bara drack nått glas nån gång ibland. Jag tror också det bara är i huvudet och att grannarna inte ens ser varken vad jag har för glas eller ens funderar på om jag dricker eller inte.

@Andrahalvlek Jag undrar om det kommer ändras att jag vill ha guldkanten med den a-fria ölen eller vinet? Det kanske det gör?

Kram och hoppas ni haft en fin dag❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Du är fortfarande lite duperad av alkoholromantiken. Slå upp något riktigt gott, min grapefruktjuicedrink tex, i ett fint vinglas och sätt dig i trädgården och njut 🥰 Det är stunden där, sitta helt stilla i en vilsam stund, som ger dig njutningen. Jag lovar! Vilan och njutningen kan ta lite längre tid på sig, men den kommer. Och när den kommer är den mer genuin och långvarig. Jag lovar! Prova.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Jag har kunnat njuta massor❤️Det är riktigt njutningsfullt att sitta i solen med något gott att smutta på, har haft en underbar dag men inte utan att jag tänkt mer på alkohol idag än på länge. Inte att jag vill ha det men det invanda i mig har fått tankarna dit mycket idag.
Ska prova din drink framöver, låter riktigt smaskigt❤️

Kram

Profile picture for user Ny dag

@Himmelellerhelvette Härligt! Jag har provat AHs drink idag och den kan jag starkt rekommendera! Så god… och grattis till alla nyktra dagar, själv på dag 50 men följer i dina fotspår. Kram och önskar fortsatt härlig lördag🥰❤️

Profile picture for user Ny dag

@Himmelellerhelvette Såg i Vårs tråd att du också har eller haft bulimi/ätstörning precis som jag. Blir lite intresserad över hur du tänker. Jag fick anorexia som tolvåring, efter ett år hade det slagit över till 100 % bulimi och jag var åter normalviktig (såg ut som innan jag fick anorexi). Var/är naturligt smal, kan typ äta vad jag vill osv. Så min sjukdom är/var ”enbart” ett hjärnspöke. Detta hjärnspöke tog mer eller mindre över mitt liv under många år med trasslig skolgång etc. Lider också av sk inbillad fulhet. Min bulimi var ett sätt att koppla av, lätta på trycket, hjärnan fick vila osv ungefär lika som jag använt alkohol. Alkoholen har därutöver hjälpt till med min blyghet… när jag på egen hand bemästrat bulimi smög sig alkoholen sakta in i mitt liv. Kan se det klart och tydligt nu, alltså långt innan alkoholen blev ett problem. Kunde tex ta ett glas vin när jag skulle lösa en uppgift bara för att lösa upp mina inre knutar och tänka fritt. Så höll det på i många år, drack då i linje med FHM rek. Per vecka (som jag då inte visste fanns utan jag o min man delade en flaska vin fredag+lördag till maten) så det varningen fara på taket. Hur var det för dig, du behöver såklart inte svara. Jag pratar med min psykolog om dessa saker, om sambandet mellan beroendena, om min självkänsla osv. Stor kram till dig! Jag vill dit du är❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Ny dag Hej! Har inte sett att du skrivit förrän nu.

Jag tror min anorexi började för jag var tjock. Hade en trasslig dysfunktionell och åt kanske på känslor? Eller så fick jag dålig mat? Minns inte men tjock blev jag. Jag hade nog inte tänkt på att jag var tjock, var så väldigt ung men så sa en kille som jag tyckte om ”tjockis” till mig. Då började jag sluta äta och gick fort ner i vikt. Sedan tror jag att jag kom på att jag kunde spy för en kompis spydde, är inte säker. Men en dag hade jag ätit fler knäckebröd än vad som var tanken och då testade jag att spy. Efter det tyckte jag det var mycket lättare att äta det jag ville och sedan spy än att svälta mig själv. När jag sedan kom på att om jag tog 1-2 glas vin en kväll så försvann hungerkänslorna så började jag göra det oftare. Jag har spytt när jag har ätit sånt jag inte tyckt varit okej. Vissa dagar har det varit många gånger men oftast har det varit någon gång i bland. Eller en gång om dagen.

När jag slutade dricka alkohol blev min vikt normaliserad och jag märkte att jag kunde äta det jag kände för utan att gå upp i vikt, tycker det är helt underbart! Så nu lever jag i balans med min kropp och mitt psyke. Det är helt underbart att vara fri från både alkoholen och ätstörningarna❤️

Stor kram till dig❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Inatt var mitt undermedvetna och jag helt överens. Vi har dragit helt jämnt känns det som❤️

Jag drömde att det var världens mysigaste kväll och det fanns allt man kan tänka sig i drinkar, vinet, ALLT! Fri bar, underbart, harmonisk och jag får välja precis vad jag vill och jag säger ” Jag dricker inte alkohol, finns det något alkoholfritt” det finns det inte men jag kan få precis vad jag vill av det med alkohol ler han som serverar, en som jag tycker väldigt mycket om och trivs så bra med.
Jag är inte det minsta osäker, inte ett unns osäker utan ler bara och säger ”ta du det du är sugen på, jag har en flaska alkoholfritt bubbel med mig, jag kan ta den❤️

När jag vaknade var jag så glad! Jag kände sådan lycka över hur fullständigt säker jag var i drömmen och tolkade det som om att mitt undermedvetna nu är helt bearbetat och fullständigt med på noterna. 🙏❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Så coolt😎 ” ta du det du är sugen på, jag har en flaska alkoholfritt bubbel med mig, jag kan ta den”. Det är fascinerande med det undermedvetna, förmodligen mår du bra och har balans nu i livet. Jag tänker att det undermedvetna speglar hur man mår, hur man upplever och känner i olika situationer och fragment från dagen. Så det vi drömmer ger oss en temperaturmätning av hur vi mår just nu. Skönt att vakna upp från en dröm med ett leende på läpparna😁.

Ha en fin lördag i solen i all växtlighet som växer och knakar🌱🌞❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Wow 🤩 Vilken underbar dröm. Det verkar onekligen som du har processat klart, att dina tveksamheter har övergått i övertygelse. Livet som alkoholfri är riktigt nice 😎

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Tack🥰Ja jag känner en bra balans med mig själv just nu och önskar verkligen att det kommer hålla i sig och fortsätta bli ännu bättre. Jag är fortfarande oerhört nyfiken på mig själv och lär mig hantera mina känslor genom att acceptera dom, inte fly från dom. Låta de komma, analysera dom, låter det kännas, djupandas, finner lugn och försöker observera tankar och känslor de ger. Älskar allt man kan lära om att må bättre❤️

Hoppas du haft en härlig dag❤️Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Tack🥰 Ja jag är fullkomligt övertygad om att jag inte kan må bra av alkohol och att det inte är för mig❤️

Ibland kan jag oroa mig för hur det kommer gå i framtiden men då får jag påminna mig om att jag är här och nu och nu mår jag så bra och är fullkomligt 100% säker på att jag inte vill ha alkohol nu❤️ och som du brukar säga ”man lovar i nöd och lust när man gifter sig för det är det man vet då” så är det med alkoholen nu med❤️

Hoppas du haft en underbar dag❤️Kram

Profile picture for user Daemon

@Himmelellerhelvette Din dröm måste vara en stark indikation på att du är på helt rätt väg och att du står stark där. Hade det funnits tveksamheter hade du garanterat tackat ja till att botanisera fritt i baren (gratis dessutom! 😁), men du tackar inte bara nej utan du har dessutom en flaska alkoholfritt bubbel med dig. Vilken intressant och häftig dröm! 😀👍

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Daemon Ja det var en så underbar dröm!
I de drömmarna om A tidigare de senaste månaderna har jag bestämt mig för att ett glas inte är så farligt och har varit så besviken på mig själv när jag vaknat. Eller så har jag drömt att jag tackat ja men inte tyckt det var gott och slängt det. Min tolkning är att jag successivt i drömmarna tagit bort A mer och mer och tillsist nu då helt och fullt valt bort det med hela mig❤️Finns inga tveksamheter kvar❤️

Det är detta som är så häftigt med processen, från att ha ett uppehåll med A till att mer och mer förstå att det inte finns något positivt med skiten. Man vänjer av hjärnan från det som varit så normaliserat i en långsam process där alla bitar av hjärnan tillsist är helt överens. ❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag måste nog säga att det är efter nio månader jag mått som allra bäst. Jag har mått väldigt bra mycket under alla månader fram tills 9 månader men efter 9månader har jag jobbat mig igenom så ofantligt mycket med mig själv, med min bakgrund, med att lära känna kroppens signaler. Lärt mig hantera svårigheter. Jag känner mig genuint lycklig, känner lugn och harmoni.

Jag ser otroligt ljust på framtiden och allt jag mer kan lära mig. Har blivit väldigt intresserad av att lära mig. Älskar livet!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag ska opereras och är orolig över att drogerna man får på sjukhuset kommer göra något med mig? Har någon blivit opererad och fått återfall efteråt? Tänker att jag inte tagit något som påverkar hjärnan på hela tiden och nu kommer få det. Tänk om det kommer trigga alkoholsug? Känns som om jag bryter min nykterhet. Känner mig jätte orolig!

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Vet inte hur det är för dig om du kan berätta för vården om ditt beroende? En av behandlarna som är beroende men varit nykter i 25 år pratade just om detta med operationer. Vet inte vad det var man ville ge honom men han hade bett om ngt annat. Jag vet att när jag opererade bort mina äggstockar 2016 då jag var aktiv i mitt beroende berättade jag för narkosläkaren om mitt beroende. Läkaren sa att det var viktigt att hon visste men jag minns inte. Jag skulle prata m narkosläkaren men du kanske inte vill. Jag tänker inte att du bryter din nykterhet men kanske behöver stöd i vad som kan vara bra för dig. Hoppas att det löser sig på bästa vis🙏🏻Kram🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Själva narkosen behöver du nog inte bekymra dig för, även om det är obehagligt när man vaknar upp ur den.

Om du behöver morfin eller oxiliknande preparat efteråt pga smärta bör du dock vara vaksam eftersom det är ruskigt beroendeframkallande.

Be att få prata med narkosläkaren innan operationen och berätta att du är orolig, att du absolut inte vill trigga beroendelen av hjärnan.

Det kommer att gå bra! Utgå från det. Allt annat får du hantera om/när det händer och allt löser sig på något sätt.

Kram 🐘

Profile picture for user Charlie70

@Himmelellerhelvette jag gjorde en operation tidigt i min nykterhet (ca 3 månader). Det morfinet jag fick efter väckte alkoholsuget till liv. Det tyckte jag var jättejobbigt, lite som om jag backade i processen. För någon månad sedan blev jag akut sjuk och fick då morfin (hade så ont så jag var inte i stånd att överväga att tacka nej) medan jag väntade på läkare. Men då väcktes inget till liv öht. Tre års nykterhet hade gjort sitt helt enkelt. Jag tänker att nu har du varit nykter 9 månader vilket är betydligt längre än mina 3 som jag hade första gången. Som AH säger, var vaksam och beredd, tacka nej till morfin om det inte är absolut nödvändigt. Behöver du och det skulle väcka något till liv så har du ju ditt pannben som fungerat tidigare så jag tänker att du inte behöver vara så orolig!

Kram!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack för era svar @Charlie70 @Andrahalvlek @Varafrisk ❤️

Jag kom fram till det också efter all oro igår, att jag får ta det när det/om det kommer, jag får ställa in mig på att det kan bli jobbigt några dagar efter operationen när/om alkoholdjävulen väcks till liv, jag får kanske kämpa med honom några dagar tills han kryper tillbaka till skamvrån där han inte får någon luft. För jag vet att jag aldrig vill hamna i den onda spiralen igen. Jag vet hur mycket jag uppskattar mitt ångestfria liv där min självkänsla kommit tillbaka. Det vill jag aldrig förlora igen.
Och är det jobbigt får jag lyssna om Annie grace bok igen och stöta och blöta med er på forumet.
Jag är förberedd, tagit på mig krigaruniformen och ska bryta ner alkoholdjävulen igen om han väcks till liv.

Jag är så tacksam över forumet, över er underbara människor som stöttar när jag möter på patrull❤️

Det är inget alternativ för mig att berätta om mitt beroende till sjukvården. Det är därför jag är nykter idag. För att jag inte ville ha i min journal att jag är beroende. Jag stoppade innan stupet och backade därifrån med hjälp av läkaren som ville att jag skulle vara nykter i tre månader för att utesluta att ett prov var högt pga alkohol, för att jag fann forumet och för att jag tagit till mig det jag läst om beroende och vad det gör med människor. Jag har tagit mig ur mitt beroende med viljan att leva lycklig och frisk.

Kram

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Vad skönt att du kände att fick stöttning. Jag blir bara lite nyfiken vad det är som gör att du inte vill att det ska stå i din journal att du är alkoholberoende? Jag förstår att det är så många som inte vill det men jag undrar vad man är rädd för.

Kram🥰

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Varafrisk Jag är rädd för konsekvenserna, om jag blir sjuk i framtiden kan de tro att det beror på alkohol även om det inte gör det, jag är rädd att bli dömd som man lätt blir. Att det alltid kommer komma att dras slutsatser som grundas på hur dom tror att jag druckit. Att de ska bli blinda och gå på tron att det är alkohol som är orsaken istället för att leta efter orsakerna till eventuella framtida sjukdomar.

Hade jag inte kunnat sluta dricka på egen hand hade jag självklart sagt som det är till sjukvården men jag hann inte bli såpass beroende att jag behövde någon hjälp.

Jag är bara 40år och vill inte höra om 10år att ”det är för att du druckit för mycket” jag vill inte att det ska hänga med mig, om jag får leva i 40år till så vill jag inte bli dömd för att jag under 10år tid drack för mycket. 10år av ett helt liv vill jag inte ska säga dom vem jag är.

Förstår du hur jag tänker?

Kram

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Tack för att du tog mina undringar rätt. Jag var rädd att de kunde landa fel även om mina avsikter endast var goda. Jag förstår hur du tänker även om jag själv inte tänker så.

Jag är 60 år och har druckit de senaste 12 åren av mitt liv. Har 120 nyktra dagar idag. Jag har druckit mig t en IBS-mage och min lever är lite påverkad pga min övervikt. För två år sedan gjorde jag en gastroskopi och ett ultraljud på levern. Jag var visserligen aktiv i mitt drickande då. Hade inte min läkare vetat om mitt beroende hade jag nog inte fått dessa undersökningar.

Vad jag vill förmedla är hur jag tänker vilket är att oavsett hur någon kommer döma mig känner jag att det är viktigt att vården har kännedom om mitt alkoholberoende oavsett om det är aktivt el vilande. Jag tänker att den kännedomen är viktig för deras bedömning. Stödet fr forumet är jätteviktigt men vad som gäller den enskilde individen tänker jag att det är medicinen som bedömer det bäst. Så tänker jag,

Hoppas att din operation kommer att gå bra🙏🏻och att den smärtlindring du får inte väcker sug🙏🏻

Ha en fin dag☀️Kram🤗

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Varafrisk Stort grattis till dina 120dagar🥳

Jag ser det fina i hur vi kan ta olika vägar till våra mål och att vi gör det som känns bra för att nå dit❤️ Jag tror inte att det finns rätt eller fel jag tror att vi gör det som behövs för oss själva❤️

Tack, jag känner mig rustad inför eventuellt kommande sug efter operationen, jag tar det som det kommer🙏

Kram

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Det kommer att gå bra med din operation och att hålla din nyktra linje. Vi får hjälpas åt och jag kommer att finnas som ett stöd om det skulle behövas❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack underbara, fantastiska @vår2022❤️ Det känns så tryggt när du skriver så❤️

När jag satt med mitt kaffe nu på morgonen och planerade allt jag ska göra i helgen slog tanken mig hur galet mycket jag kan planera för på mina lediga dagar❤️ När jag drack planerade jag så lite som möjligt eftersom jag inte viste hur jag skulle må, om jag skulle vara för bakis och att det jag skulle göra inte fick ta för lång tid för jag ville hinna hem och ha så många timmar till drickandet som möjligt bara för jag var ledig!
Sicket fängelse jag satte mig själv i!

Jag känner mig så fri och det är helt fantastiskt underbart❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Idag funderar jag på varför folk tar återställare? Jag kunde ta det när ångesten var fruktansvärd men idag kom frågan till mig om ifall det är så för alla som tar återställare eller om det finns andra anledningar? Varför tog du återställare?

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag tog återställare för min ångest på morgonen som var en del av min abstinens. Om jag var riktigt bakis så stabiliserade jag den med en återställare, blev lugnare och påverkad igen. I mina värsta händelser blev jag full på nytt för att dämpa den tunga ångesten. Fy vad skönt att denna tid är över!😁

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Operationen igår gick fint och idag har jag inte behövt smärtlindring, smärtan är hanterbar🙏 Känner inte att drogerna på sjukhuset gjorde någonting med mitt sug. Jag är exakt lika fast vid tanken om att aldrig behöva dricka igen, aldrig behöva göra/säga något under berusning som jag har ångest över dagen efter, aldrig behöva vakna med ångest. Min frihet från alkoholen är det värdefullaste jag har.

Jag är glad att jag tog upp min oro här och fick lugnande svar. Det gav mig extra styrka till att förbereda mig på det värsta.

Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Daemon Tack ❤️ Ja det har gått jättebra och mest glad är jag att det inte triggade någonting över huvudtaget! Jag känner mig helt och fullt stabilt nykter och som jag älskar det! Jag är kär i nykterheten! Den har givit mig allt! Jag önskar att jag hade kunnat övertala alla som kämpar att det är hundra procent värt allt som varit påvägen till där jag är idag!

Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Känner mig deppig, det är rörigt i tankarna, varför måste det drickas alkohol exakt överallt? Det är ett så sjukt samhälle där ingen bara kan vara sig själv, inget kan upplevas utan att det behöver vara A till. Man tycker det är helt normalt, precis som att äta glass. Och jag bara undrar hur fan jag ska kunna passa in någonstans. Jag undrar hur det blev så att ingen längre kan umgås, fira, göra någonting utan A, då tycker dom det är tråkigt! Hur blev samhället på detta viset? Gick igenom Stockholm igår och bara tittade på alla människor, alla berusade och det är helt normalt, spelar ingen roll hur små deras barn är, det är såhär vi gör det majoriteten.

Det är jobbigt att se på det med detta perspektiv, jag har varit som dom och inte förstått hur man kan fira någonting utan A. Men dom är majoritet, jag är udda och jag ska förstå min plats och hur jag ska kunna leva på den. Jag är noll sugen och kommer som jag känner nu aldrig någonsin gå över på deras sida igen. Jag tycker det är gift som förändrar människor, folk blir annorlunda, är glada på kvällen och sura på morgonen. Helt tvärtemot mig, vist jag är glad på kvällen om det är något som är kul, men att bara sitta och dricka sig berusade och prata strunt gör mig inte glad, blir bara trött, passar inte in, tvingar mig att vara med för att inte vara utanför eller ensam. Vaknar pigg och vill hitta på saker, dom är sega och längtar till lunch då man kan ta en öl som alla andra bara för det är fint väder, sommar och man bara känner till den här vägen, man har inte utforskat hur det är att inte dricka.

Hur i helvette ska jag ta mig igenom hela sommaren med detta tänk? Jag måste kunna förstå dom och acceptera dom men jag ser bara hur de dricker gift och jag kan inte göra något annat än att se på!

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Skrev igår i min tråd om min upplevelsen jag hade efter en studentfest jag varit på. Hur det nog var första gången det kändes så här himla självklart att bara vara mig själv, nykter och trygg. Och att det tar sin tid att få igenom förändringen helt inom sig själv, även om jag varit en som inte dricker länge, så var detta en ny erfarenhet, att det var en självklarhet och nu sitter i ryggmärgen. Jag kände mig inte heller ”utanför” som jag kunnat känna som den nyktra på festen. Jag var bara mig själv, nykter, trygg och självklar. Det var en fantastiskt känsla!

Jag tror också att det handlar om ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. I det du beskriver går uppmärksamheten och fokus på de som dricker. Det är inget du kan påverka, det ser ut som det gör i samhället och precis som du säger var vi också en del av det tidigare. Lägg din uppmärksamhet inåt och mot sig själv, genom att man förändrar sig själv kan man förändra andra. Du kan genom att vara ett gott exempel påverka dina barn genom att visa hur man också kan bete sig, vara nykter. Fokusera på dig själv och det liv du vill ha och följ det. Det ger goda tankar och sköna känslor. Att rikta uppmärksamheten på hur andra super och hur de mår skapar negativa tankar och känslor, då blir det svårt att uppbåda positiv energi. Du är ett gott exempel här på forumet för andra om hur bra livet kan bli som nykter och andra vill följa din väg mot nykterhet.

Som jag skrev i min tråd, tänker jag att det tar tid för den egna förändringen innan den känns helt integrerad, precis som de som varit nykter i flera år vittnar om. Jag samtalade på studentfesten med unga vuxna och jag kände mig stolt över att vara en förebild som vuxen nykter. Vi fick förtroliga samtal och det var en fantastisk känsla att känna mig närvarande, vara där och de hade tillgång till mig. Detta samtal hade aldrig ägt som om jag varit drucken.

Så mitt råd är låt uppmärksamheten gå mot dig själv, den härliga känsla av att vara nykter och låt det ske tillväxt där. Det genererar sköna känslor och var en förebild för detta. Det är coolt och häftigt att vara nykter😎❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Jag instämmer till hundra procent! Jag struntar numer helt i att folk dricker. Låt dem hålla på.

Jag avstår gärna sammanhang där dricka är hela grejen. Jag tar initiativ till mer aktiva träffar, då vi faktiskt GÖR något, även om det bara är att spela kubb eller sällskapsspel. Inför midsommar ska alla ha med sig varsin lek, och i fjol hann vi knappt äta mellan alla lekar. ”Bäst i test” har tydligen gett ut en bok med lekar som passar på vuxenkalas. Barnen i sällskapet älskar när de vuxna deltar och tramsar sig. Och jag behöver ingen alkohol för att våga delta.

Jag brukar tänka att vi som har valt bort alkoholen tillhör de upplysta. Vi som går före. Vi som gärna är positiva förebilder, för både ungdomar och unga vuxna. The Sober Club. En liten exklusiv skara.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Passerat 300dagar fri från giftet som skulle förstört allt om jag hade fortsatt! Det plockade sakta men säkert bort bit efter bit från mitt liv, jag märkte det men förstod inte att man kunde sluta helt utan envisades med att försöka lära mig vara måttlig men förlorade gång på gång mot alkoholdjävulen.

Tack @vår2022 och @Andrahalvlek för era svar igår❤️Jag kunde ändra mitt fokus under dagen som gick och förstå att jag mår som jag tänker. Lägger jag fokus på det jag inte kan förändra blir jag dränerad på energi. Jag oroar mig för mycket för alla andra och där kan jag inte lägga mitt fokus för då mår jag dåligt själv. Jag ska fokusera på att jag ska må bra och sen hoppas att andra inspireras av det.

Kram

Profile picture for user Amanda L

@Himmelellerhelvette Det är svårt, men ett mycket bättre förhållningssätt. Jag kämpar också med att inte försöka förändra det jag inte kan och slösa energi till ingen nytta. Förhoppningsvis finns det då energi till det jag KAN påverka och förändra…😀

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Stort grattis till 300 dagar! 🤩 Snart ett år som sagt, och då är grovjobbet gjort, och ”det stora lugnet” infinner sig.😃

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Amanda L Det är verkligen jätte svårt att inte spilla energin där den ingen nytta gör. Jag är inne i en period nu där min hjärna går på högvarv kring allt som är problem, försöker innerligt att tänka på allt som är positivt men går automatiskt hela tiden över på problemtänket! Fruktansvärt irriterande och enormt energikrävande! Tips mottages gärna på hur jag kan göra.

Kram

@Andrahalvlek Tack❤️ Är detta en del i processen? Att hjärnan går på högvarv kring problemlösning eller är det detta jag tidigare dämpat med A så jag inte behövt vara med om det förut?

Kram❤️

@Varafrisk Tack! Det känns helt otroligt! 2 månader kvar så är jag inne på år två❣️

Kram❤️

@Torn Tack, jag längtar❣️Denna perioden som är nu har jag svårt för, mycket A överallt, det är ju inte lika synligt på vinterhalvåret, nu ska folk ha A till exakt varenda tillfälle! Tänker på hur hjärntvättat samhället är med hur accepterat A är, ingen som tänker på att det är farligt och att de leker med ett beroendeframkallande gift.

Kram❤️

@vår2022 Tack❣️Gick din hjärna på högvarv kring problemlösning? Hur fick du tyst på hjärnverksamheten och ändrade fokus? Jag försöker men sekunden senare är jag tillbaka i problemen och lätt i katastroftänk!

Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Du har garanterat hällt alkohol på de känslostormarna. Du måste hitta andra sätt att stänga av. Meditera tex, eller löpträning. Då får din kropp fysiskt utlopp också.

Häromdagen var jag så upprörd över en sal som hänt. Hela dagen tänkte jag på det, letade efter all info som gick att uppbringa. Det bara malde på. Tack och lov hade tankarna lugnat ner sig efter en god natts läkande sömn 🙏🏻

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag kan älta jag också och fastna där. När jag inte kan komma ur så brukar jag sticka ut och springa. Kan känna mig förbannad en längre stund men till slut släpper det. Oftast gör jag något fysiskt eller så slänger jag på en fil, serie för att komma ur mina tankar. Meditation med kroppsskanning av hela kroppen är också bra. Jag brukar också prata med min man när det fastnar saker i mig eller med en god vän. De kan få mig att se saker i ett annat perspektiv. Så att sätta ord på sina känslor är väldigt förlösande. Om jag minns rätt har du inte gått i samtalsterapi va? För mig har terapi varit oerhört viktigt. Det har verkligen fått mig att se saker ur synvinklar, men främst har jag fått kontakt med mig själv och mina känslor, min skam. Jag har sett det som en lyx att få bolla mig själv med en terapeut, någon som verkligen förstår och som satt igång min process och upptäcktsresa om mig själv. Som hjälpt mig att bli av med min skam och som hjälpt mig att se hur jag tänker om mig själv.

Det som är viktigast är att träna, träna tankarna, precis som du gjort kring alkohol. Detsamma gäller att träna på ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt” och bryta rundgången genom att distrahera sig fysiskt, sätta ord på sina känslor och att fortsätta den inre resan om sig själv. Det är där du hittar svaren❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek och @vår2022 Tack❤️ Fysisk aktivitet är toppen och meditation också, det har jag slarvat med det senaste och kan vara en stor del i hur negativiteten och stressande tankar tagit över en hel del det senaste. Jag har blivit bättre på att prata med min man om hur mina tankar far omkring i huvudet på mig men terapeut har jag inte träffat. Det kanske får bli ett framtida mål?
Jag är så tacksam över er och få bolla här❣️

Kram❤️

Profile picture for user Amanda L

@Himmelellerhelvette Jag har nog alltid funderat på andras välmående, hur samhället fungerar (mest inte). Alltifrån hur bin mår till krig i andra länder. Jag tycker det är bra med enpati, att bry sig och försöka förändra. Men samtidigt måste jag inse mina begränsningar.
Även saker som rör min familj och uppväxt går inte alltid att råda över.
Innan jag slutade dricka hade detta tänkande eskalerat till ett ältande. Jag började bli mer bitter och negativ till det mesta.
Jag tror att nykterheten gjorde att jag kunde se verkligheten i ett mer realistiskt ljus. Lite ljusare och i varje fall se vad som jag INTE ska lägga energi på. Exempelvis sånt jag ändå inte kan förändra.
Jag har också tränat på att släppa sådana tankar. Man kan ju också fråga sig själv: ” förändras något av att jag ältar detta?” Om inte, så släpp det.
Det går faktiskt bättre om man gör det och tränar på det. I början återföll jag i ältandet oftare än nu. Jag tror att man kan skapa nya banor i hjärnan genom att träna helt enkelt.
Men det kan också delvis vara ett resultat av nykterheten.
Nu mår jag mycket bättre även vad gäller det psykiska.
Jag ser ju fortfarande massor av problem i världen och omkring mig, men lägger energi på det jag KAN göra och förändra, vilket är mycket mer tillfredsställande 😀

Profile picture for user Amanda L

PS jag tycker såklart att människor ska engagera sig, annars är man ju bara en liten lort som Astrid Lindgren sa… man måste bara göra det på ett hållbart sätt…❤️🙏🏻

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Läser i @vår2022 tråd att det har skrivits en del om samtalsstöd. Jag håller med om att först måste du själv vilja annars leder det inte framåt. På min vårdcentral kan jag träffa en läkare som kan skriva remiss t psykisk hälsa där teamet avgör vem som är mest lämpad att träffa mig/dig. Om inte läkaren vill skriva en remiss kan man skriva en egenremiss. Det var så min dotter gjorde för att komma t vuxenpsykiatrin dvs skrev en egenremiss. Jag tänker att sedan gäller vårdgarantin men tyvärr så hålls ju inte alltid den. När det gäller företagshälsovård ska väl samtalsstödet vara relaterat till arbetsplatsen? Jag vet inte. En kollega fick ett antal samtal h psykolog inom företagshälsovården när hen mådde mycket dåligt vid sin skilsmässa. Så det kan ju se olika. Jag tror dock att företagshälsovården är kostnadsfri.

Hoppas att du finner en väg som passar dig🙏🏻

Kramar 🥰

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Amanda L Ja man behöver träna mer på att inte engagera sig mer än man orkar i andras olyckor för att inte dränera sig själv på energi. Jag tror också att man måste träna på att tänka på att det man inte kan förändra behöver man släppa.

Kram❤️

@Varafrisk Ja det är nog mycket riktigt, att jag inte riktigt är där än, att vilja söka mig till psykolog. Jag gillar att jobba med mig själv, läsa på och lära mig förstå mig själv och så har jag ju forumet som hjälper mig att inte känna mig ensam❤️

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag ser så mycket fram emot semester! Den första sommarsemestern utan alkohol på 14 år!
Detta ska bli helt underbart! Allt jag ska uppleva med klart huvud och klar blick, se och uppleva, ta in, njuta!

Friheten att kunna planera precis hur mycket som helst utan att behöva lägga planerna efter hur jag ska dricka, vara bakis och ha ångest! Jag kommer få somna gott varje kväll och vakna pigg, fräsch och utvilad!

Nykterheten var svår att fånga och hålla i men när jag väl greppade tag i den, gått igenom alla de värsta processerna man måste ta sig igenom, då är livet helt magiskt! Jag kan välja vad jag vill göra med mitt liv, jag kan utvecklas, testa nya saker! Dörren till det riktiga livet har öppnats och jag vill leva det så bra jag kan, ge mig själv de bästa förutsättningarna för att leva hälsosamt och lyckligt! Förändra det jag kan förändra och acceptera det jag inte kan göra något åt. Det är en jädra träning det med! Först låg träningen i att ändra barnorna från alkoholen och sen är det bara att fortsätta träna andra barnor. Alla nya barnor tar lång tid av träning, när jag ska förändra gamla mönster men träning ger färdighet❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Ja, fatta vad nice semester du ska ha! Jag var nykter förra sommaren och det var guld värt! Detta blir min andra nyktra semester. Låter så underbart och lockande när du berättar om att dörren har öppnats till det riktiga livet och att kunna välja att göra det man vill, utvecklas och testa saker. Och det finns en tjusning i att fortsätta träna, fortsätta utvecklas och fortsätt upptäcka sig själv och livet. Att nyfiket utforska och förundras, det blir liksom aldrig tråkigt då. Fy fan vad tråkigt det kunde vara att sitta där med sin bakfylla med ångest, men den tiden är förbi! Full fart framåt och omfamna livet!❤️.

Ha den bästa semestern ever!🌞😎❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Håller med! Livet är magiskt ❤️ Jag är så glad över att du har tagit dig igenom alla tvivel och svårigheter - och blivit så mycket starkare och gladare ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @vår2022 ❤️ Visst är det konstigt hur vi valt att ha semester med massa bakfylla, ångest och pluffighet! Vi har varit förblindade av alkoholromantiken och alkoholdjävulen men nu är vi fria att leva våra liv som vi önskar med glädje och framgång❤️

Tack@Andrahalvlek❤️ Ja resan att bli nykter är knagglig och jobbig men trots det har jag förstått att den inte blir lättare om jag dricker och tron på att det kommer bli bättre har ni nyktra som gått före mig fått mig att tro på. Målet har varit att må bra, det viste jag att jag inte gjorde av alkohol så då var det bara att kravla sig vidare genom med och motgång för att under hela tiden finna nytt positivt med nykterheten.

Kram till er❤️

Profile picture for user Daemon

@Himmelellerhelvette ” Jag ser så mycket fram emot semester! Den första sommarsemestern utan alkohol på 14 år!”
Vilken sommar det kommer bli! ☀️🌻⛱️ Supernajs med fokus på bra och roliga saker, som du kommer ha hur mycket tid som helst över för! 😎

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat HH. Läste dina inlägg om tankar och tänkte att jag återigen ska slå ett slag för både Närvaropodden (en samlande kraft mot tankarnas terrorism) och Echart Tolle som har skrivit en del böcker och finns som youtube-klipp med olika tekniker om att hålla sig kvar i nuet. För jag tror att återfall kan komma (tas) i samband med såna där perioder när tankarna har varit på högvarv ett tag och hjärnan vill stänga av. Därför är det så viktigt att kväva det i sin linda. Att jobba förebyggande med (mot) stress, kost och motion. Att ta det på allvar när tankarna börjar fara lite okontrollerat och fastna och älta. Alkohol löser problemet enbart kortsiktigt, spär på det bara några timmar efteråt (och det vet ju alla här egentligen). Nu låter du inte så nära ett återfall och du har fått användbara tips redan. Samtalsstöd borde nog många ta chansen att få. Tänk på USA där åtminstone de rika har haft sina psykologer. Jag gick hos en kurator en period och det var galet ovant att prata om sig själv en hel timme eller haha, eftersom jag är som jag är fick ja ta del av kuratorns problem också. Men att faktiskt ha fokus på sig själv och någon som hjälper en vidare i tankarna var oerhört värdefullt.
Jag tror att semester kommer att göra gott. Stress bidrar till de där malande tankarna och jag tror att tröttheten som vi bekämpar är en del i återfallen.
Lycka till nu med allt!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @Daemon ❤️

Tack @Sisyfos ❤️ Jag förstår fullständigt vad du menar och min hjärna går fortfarande på högvarv alldeles för ofta. Jag ska titta på dina tips på podd och youtube och jag önskar jag kan ta tag i psykologhjälp snart!
Jag faller in i negativa tankemönster allt för lätt och blir den som gnäller på jobbet och jag hatar när jag hamnar där men jag är oerhört trött just nu med och tröttheten är den som får in mig i det gnälliga.

Jag är dock inte ett dugg rädd för återfall men behöver skärpa till min kost, jag har slarvat en hel del med den och tror den är en stor bidragande faktor till min trötthet.

Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Så bra tips! Nu börjar jag förstå att jag dämpat min hjärna och mina känslor sedan jag var barn. Först genom ätande, sedan ätstörningar och därefter grej efter grej tills jag tillslut använde alkohol utan att ha förstått vad jag gjort!

Jag har aldrig tagit i tu med känslorna, inte vetat hur utan hittat lindring. Det måste vara därför min hjärna går på högvarv nu?

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag kan tänka mig att din hjärna går på högvarv om du aldrig tagit itu med dina känslor. Man trycker undan, dämpar på olika sätt och till slut kokar det över. Man kanaliserar trycket på annat, gnäller ur sig på andra saker, blir irriterad och man blir trött. Man projicerar, lägger över sina egna känslor på andra. Om man inte fått lära sig att uttrycka sina känslor och behov, så är det svårare att göra det som vuxen, man har inte fått träna på det. Det är därför det är så bra att samtala med någon, för att få hjälpa att synliggöra känslor, behov och sätt ord på dessa. Det är svårt att få syn på dessa själv då man är lite ”fast” i sig själv. Det är svårt att göra terapi på sig själv😁. Verkar som att det skulle vara ett bra steg för dig nu i processen och då du inte dämpar med alkohol eller annat. Det undertryckta är uppe på ytan och behöver hanteras och synliggöras. Som jag sagt tidigare har jag fått mycket stöd och hjälp från psykolog och har blivit så mycket mer medveten om mig själv, fått självkännedom om hur jag fungerar och vilka behov jag har. Det har hjälpt mig vidare i min process❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Första nyktra midsommaren samt första semesterveckan med husvagnen avklarat. Campingar är 100% förknippat med alkohol så det har varit nytt för mig i år.

Jag har njutit och varit tacksam över att jag slipper dricka❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

De senaste dagarna har det stört mig att det står alkohol i kylen och skåpet. När jag öppnar blir det ett sug och jag kan bara inte förstå varför. Jag har känt mig uttråkad de senaste, speciellt idag! Känns trist och känner mig nere, måste vara det som skapar suget. Vill ha en kick. Ett lugn och lyckorus på samma gång. Sådär när jag kunde gå runt och fixa hemma och samtidigt dricka A och känna den där mysiga känslan i hela kroppen och huvudet.
Snart har jag varit nykter i 11månader, jag kan inte dricka A för det ger hemska konsekvenser som jag inte kan leva med och jag är helt säker på att det skulle gå rätt ner i helvettet fort som fan ändå finns suget efter att få försvinna iväg känslomässigt! Bara få stilla hjärnan och få ett lyckorus, så lätt att bara få bli glad och känna lugn. Det är en jävla tur att jag vet konsekvenserna av den vägen. Jag får genomlida kvällen. Skulle vilja gråta hämningslöst! Känslostormar! Känslodöd. Riktigt irriterande. Det jag vet är att det är övergående, man mår dåligt ibland, det gör alla och det är säkert väldigt bra att känna såhär och genomlida känslorna emellanåt. Imorgon kanske jag mår hur bra som helst igen. Vet att jag överarbetat hjärnan denna veckan och är förvirrad i allt!

Kram till alla❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Förstår att det känns jobbigt med alkohol i kylen och i skåpen. Man vill liksom inte se skiten och är man dessutom låg och dann blir det ännu värre. Tror att suget kommer av det känns trist och du är nere. Hjärnan minns vad som kunde hjälpa mot det och nu när det dessutom är semester med folk som dricker omkring en. Hjärnan minns hur man brukade fira sin semester, koppla av med alkohol. Denna vecka har jag känt mig så otroligt trött och lite grinig på det. Lite tristess och lite allt möjligt😂. Sover lite dåligt. Vi har sådana perioder emellanåt. På jobbet snackas och planeras det om AW och dricka massa drinkar och jag är inte med i det snacket, blir lite less, känner mig tråkig och kan minnas hur det var att vara med och snacka drinkar. Men nu kan jag inte det, orkar inte det. Jag vill inte dricka dessa drinkar, känner inget sug direkt, men jag vet också att jag är trött och allt blir lite jobbigare då, lite mer motstånd i allt. Ibland är det bara så, men det går över efter ett tag och blir bättre. Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack snälla @vår2022❤️ Ja jag vet ju att man blir lite låg ibland och även om man intalat sig att det är okej att vara utanför när alla andra snackar drinkar och är så uppspelta blir det svårt ibland och tröttheten gör som du säger, att hjärnan vill ha det den brukade få. Jag funderar också på om detta är så ovanligt att gå igenom eftersom jag alltid dämpat med A så jag vet inte riktigt hur vanligt folk gör? Jag vet ju att alla känner såhär ibland och dom tänker inte att dom måste dämpa det utan det bara är.
Jag har alltid druckit när jag haft tråkigt. Just nu känns det som om jag aldrig under dessa månader mått såhär innan. Förtränger hjärnan? Jag måste ju kännts såhär förut under dessa 11månader? Jag vet att jag skrev med dig under en hemsk helg med mycket ångest i höstas, då slutade det med att jag tog en atarax, jag har fått ta en atarax ett annat tillfälle med när jag inte kunde hantera känslorna, har funderat några timmar på om jag ska göra det ikväll igen. Vet ju att den tabletten är helt ofarlig, bara ångest/orodämpande och inte beroendeframkallande men jag tror någonstans att jag behöver genomlida detta för att lära mig ta hand om det själv inte bara ta den lätta vägen och lägga plåster på. Det är svårt att avgöra om jag ska må så här dåligt för att lära mig handskas med det eller inte. Är rädd att jag kommer få en panikångestattack och den rädslan gör det inte bättre. När jag lägger plåster på känslan så går jag inte till botten med den och tar itu med den och då kommer den upp igen sen, en annan gång. Vet inte om du minns när jag skrivit om min trasiga familj, mamma-pappa-och syster? Allt är så trasigt där och jag har brutit med dom men saknar ändå dom och önskar att det inte var så trasigt. Jag tror det är den känslan som är den som jag trycker bort och som ligger och gror för jag vet inte hur jag ska göra. Är det alltid rätt att ta avstånd från dem som gör en illa eller kan jag lösa det på ett sätt som funkar. Öppnar jag relationerna igen så känns det som om dom människorna äter upp mig men när jag inte har kontakt äts jag upp av det ändå. Önskar relationer kunde vara lättare, önskar att det inte var så mycket lidande i dessa familjemedlemmar. Försöker lägga focus på min egen familj. Den är underbar och vi har det så bra ihop. Önskar jag kunde vara nöjd med det och inte undra hur familjen jag växte upp med har det.

Kram och tack för att du finns❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette När jag känner så är det nästan alltid något annat jag har slarvat med. Jobbat för mycket, pausat för lite, sovit för dåligt osv. När jag väl har hittat orsaken så okejar jag måendet, nu känns det så här. Allt är övergående.

Fast jag har varit nykter så pass länge nu att jag inte längtar efter just alkohol. Däremot kan jag bli galet sugen på choklad och kakor. Galet sugen. Och mitt badkar längtar jag också efter 🥰 Bada varje kväll är viktig daglig avkoppling för mig. Choklad, glass och kakor tröstar jag mig med om det känns överjävligt.

En god natts sömn kommer att göra underverk för ditt mående ❤️ Och du kanske på allvar ska testa yoga och/eller meditation?

Sen tycker jag att din man kan vara hänsynsfull och inte fresta dig.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Och din trasiga relation till dina föräldrar och syster är förstås en stor sorg, och sorg kommer och går. Då och då störtdyker man ner i en dypöl, men med tiden blir man allt skickligare på att kravla upp på vägen framåt igen. Sorgen består över tid, men den bleknar som ett solblekt tyg.

Jag tror inte att det är en bra lösning att återuppta relationen. Däremot kan jag tipsa om Mindler, som är en app där man kan få kontakt med en psykolog. Kostar som ett vanligt vårdbesök. Jag har inte provat själv, men jag har hört gott om det.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Tänker att nu när du har semester så får du mer tid för dina tankar och känslor. De som inte tar till alkohol när de får tunga känslor, tar till andra metoder. Kanske äter många ångestdämpande mediciner, tröstar sig med godis, på annat sätt eller tränar. Jag minns att du berättat om din trasiga familj och jag förstår att det påverkar dig mycket. Det är det ursprunget man kommer ifrån och som format en del av din personlighet. Det tuffa och slitsamma är att ta sig ur formen och skapa en ny form. I den processen kommer mycket upp på ytan som man ska hantera och många gånger vet man inte hur man på vilket sätt man ska ta sig an det eller hantera det. Allt förstår man inte heller, men känslorna som kommer upp är ångestfyllda och sorgliga. Som du skriver, man sätter på ett plåster men det vill inte riktigt läka, det varar och behöver rengöras ordentligt för att det ska läka fint. Istället sätter man på ett nytt plåster rengör lite lätt, det håller en stund, men sen börjar det vara igen för rengöringen är inte tillräckligt djupt gjord.

Jag har också en knepig relation med min mamma som jag gått i terapi med. Det har hjälpt mig så mycket till att förstå bättre och se mig utifrån. Det har varit svårt att se det utifrån då jag varit mitt i det, men genom terapin kunde psykologen spegla mina känslor. Jag har lärt mig att hitta min gräns mot henne. Vi har en viss kontakt men jag håller mig på min kant och jag håller min gräns. Det är sorgligt. Jag skulle önska att relationen såg ut på ett annat sätt, men inser att jag inte kan ändra på henne. Jag har inte fått det jag behöver som barn, hon har tillräckligt med egna behov som inte blivit tillgodosedda som barn som hon tampas med och det har gått ut över mig. Jag har inte fått uttrycka mina känslor helt och fullt och hon är mycket av ett offer och beter sig som en martyr om jag tar upp det. Jag jobbar på att leva mitt liv, utan henne på ett sätt. Att inte låta henne påverka mina känslor för mycket, hon har valt sitt liv och jag väljer mitt.

Jag tror att du skulle vara hjälpt av terapi för att djupare rengöra såret som varar. Det som hjälper mig mest i alla mina svåra och jobbiga stunder är att sätta ord på mina känslor. Få prata av mig. När jag gör det får jag oftast till slut tag på vad det är som skaver hos mig. Det kan vara något som triggar fram en känsla långt där inne, något som någon säger till mig. Eller hur någon beter sig mot mig. Min kollega som jag berätta mycket om, har triggat fram mycket känslor hos mig från förr. Det gäller att få koll på detta så att det blandas med det som händer på jobbet. Jag gör typ likadant med kollegan som min mamma, sätter en gräns, avskärmar mig från att triggas genom att inte haka på vissa ”krokar” som hon sätter ut. Ger mig tid att känna efter vad som händer inom mig innan jag agerar. Detta har terapin hjälpt mig med att göra.

Att ta en atarax kan väl vara ok om det händer ibland och om den inte är beroendeframkallande. Med tiden, ju mer du förstår och kan hantera din ångest och oro, så kanske det inte finns behov av det mer. Sköt om dig, kram❤️

Profile picture for user vår2022

Vill också tillägga att det är positivt det som sker hos dig nu. Du reflekterar och gläntar på vad som sker inom dig och lägger inte locket på genom alkohol. Det blir naket och man är tunnhudad när man processar detta, men det tar dig framåt mot att må bättre. Det är ingen quickfix och livet är ingen quickfix. Det behöver processas, mycket känslor som rör upp. Jag kan se en utveckling hos dig efter 11 månader, du säger att du inte mått så här, men det är för att du öppnar allt fler dörrar mot det som tynger dig, det är en bra men jobbig process, du går framåt. Man kan inte gå runt livet, man måste gå igenom det och genomleva det. Det är det som för dig framåt och du kommer att få känna frid. Du är på väg mot försoning med dig själv, medkänsla med dig själv. Sen kan du även känna det med andra. Så undersök och var nyfiken på själv, på din väg, i din process. Hitta den lilla du och ta henne i handen, visa den nya vägen för tillsammans är ni starka❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack så mycket @vår2022 och @Andrahalvlek❤️ Ni är så otroligt underbara, stöttande och viktiga❤️

Jag tog mig igenom ångesttoppen igår utan atarax, när jag skrev av mig här kom jag åt mig själv och förstod att jag triggats av relationerna av min trasiga familj mest samt att jag hoppat över meditation och träning för det har varit fullt upp med annat i veckan nu.

Jag kände så starkt att jag behövde ta mig igenom detta för att läsa upp knutarna, så de mjuknar och tillslut kommer kunna lösas upp helt. Jag gjorde som jag lärt mig att stanna i känslan, att den inte är farlig och att sätta ord på den i text, prata med någon (för min del forumet, mitt AA)

Innan jag gick till sängs igår var ångesten borta och när jag vaknade kände jag verkligen att jag kommit längre med mig själv och min utveckling. Jag är så oerhört stolt över att jag inte la plåster på känslan🙏
Jag läker och det känns❤️

Tusen tack igen för att ni finns❤️Hoppas det går bra med din arm @vår och med din hund @AH❤️

Kram

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Bra jobbat av dig! När man möter sin ångest och rädsla så avtar kraften på den. Genom att våga möta den så kommer den att mildras allt mer. Ett bra verktyg som för dig framåt. Jag brukar tänka att den jag möter är mig själv och att ångesten vill säga att något skaver eller inte stämmer, att jag ska lyssna på det. Träning är verkligen viktigt och hjälper till att hålla balansen liksom meditation och att sätta ord på sina känslor. Jag märker direkt på min inre balans om jag tummar på min träning.

En vecka kvar med gips, är så less på det, men som tur är kan jag ändå göra löpturer och anpassad styrketräning ändå😁. Ha det gott och kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Skönt att du lyckades vända ångesten. Den är vidrig, men den går alltid över.

Dock förvärras den om man undviker så att stanna kvar i obehaget var helt rätt taktik. Djupandas, räkna andetagen in och ut, försöka göra varje andetag längre och längre är en taktik. Meditation genom andning.

En gång på ett yogapass skulle vi andas in och räkna till 16, andas ut och räkna till 16. Jag kommer till 8-9 i bästa fall. De som är riktigt hardcore andas in i en hel minut och sen ut lika länge. Då måste man fokusera inåt! Räkna in på 6, hålla andan 4, andas ut på 6, hålla andan 4 osv ett tiotal gånger är bra nog. Quick fix för att stilla nervsystemet.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @Amanda L ❣️Ja jag är övertygad om att det hjälper att jobba med sig själv på det viset❤️

Ja @vår2022, jag jobbar mycket på att känna inåt och det hjälper mig framåt. Jag tänker på att jag hela livet blockerat jobbiga känslor så det finns många som mitt undermedvetna nu vill att jag tar itu med. Jag har aldrig ens låtit mig vara sjuk för även då har jag maskerat det med A, i alla fall de senaste 10åren. Tänk så ofantligt mycket undantryckt det finns i mig.
Varenda gång jag mår sämre har jag svarvat med träning och meditation, det är så tydligt!
Så underbart för dig att du kunnat springa trots armen och så skönt att bli kvitt gipset nästa vecka❤️

Du har så rätt @Andrahalvlek❤️, ångesten blir värre om man inte tar tag i den och granskar vad den kommer ifrån. Andningsteknik funkar otroligt bra. Jag har testat det när jag blivit jätte orolig vid ett annat tillfälle, efter jag djupandas långsamt i tre minuter la sig attacken och jag kunde tänka klart! Det är tankarna som far i väg och kopplar på det sympatiska nervsystemet som man sedan kan dämpa genom att koppla på det parasympatiska istället.

Stor kram till er alla tre❤️

Profile picture for user Daemon

@Himmelellerhelvette Enormt starkt av dig! 😍 Jobbiga känslor på många sätt…

Det är ju i ’alkoholfri mode’ man inser hur mycket det är som kretsar kring alkohol. När man tittar på tv-serier till exempel, så landar ju storyn ofta i drinkar och vinglas stup i kvarten. Man blir nästan förbannad ibland… Sätter man på radion så diskuteras det hur man bäst blandar en drink baserad på gin och bubbel, aldrig goda alkoholfria alternativ. Om man ska ska träffa någon så säger man alltid ”ska vi ta en öl” (nämner man alkoholfri i samma andetag får man en konstig blick 😂), och grannar frågar ju aldrig om man vill komma över och snacka lite utan de undrar om man ”vill komma över på ett glas vin”, osv.

Jag har själv blivit hyperkänslig för allt det där. Inte för att det alltid 100% påverkar mig i negativ riktning, men jag har märkt att jag numera reagerar direkt när alkohol kopplas in - oavsett sammanhang. Det är trist att alkohol ofta används som ett kvitto på framgång och lycka, och anges som bästa sättet att varva ner på. Och det kostar att bevisa motsatsen…

Du ska vara grymt stolt över att ha tagit ytterligare ett steg i att navigera genom djungeln av alkoholpåminnelser! 💪😃 Vi får fortsätta hjälpas åt här på AH att generera positiv energi, för att bryta ny alkoholfri mark!