Flyttar över här under några månader - i alla fall fram till midsommar.
Igår drack vi vin till maten så nu är det inte möjligt att dricka mer denna veckan. Det var ett beslut jag tog igår och jag tar konsekvensen av huvudvärk idag. Det jag önskar att jag ska kunna dricka 1-2 glas och inte vilja ha mer sedan. Mannen är med på att gemensamt styra ner vår konsumtion och vi kom överens om att nästa gång vi ska dricka vin till maten köper vi en liten flaska och delar. Det blir spännande.
Känner att jag är på väg upp ur min depression. Igår kunde jag glädja mig åt en golfboll som gick åt rätt håll på ett sätt som jag inte gjort på länge. Det låter kanske konstigt för någon som aldrig varit så nedstämd att man kan ha total avsaknad av att uppskatta enkla saker, eller bara skrattat till över banaliteter. Jag var riktigt upprymd över detta när jag kom hem igår. Att de andra 99 slagen gick på fel håll spelade ingen roll. Det känns hoppfullt och jag har hela helgen att vila ut med familjen innan jag börjar arbeta igen.

@Nykter2021 🧡

Hej där!
Det kanske är här jag ska vara istället för i Det vidare livet...🤔
Jag har också tänkt att testa att dricka måttligt någon gång då och då.
Det har funkat hyfsat bra i snart tre månader och jag tänker att jag gärna fortsätter såhär.
Tidigare har jag strävat efter att vara helvit och det har gått bra i både två och fyra månader i vissa perioder de senaste tre åren. Men så händer det något som ger mig oro och ångest och då blir det vin igen... deppig och missnöjd är det lätt att fortsätta att slarvdricka efter ett återfall...
Men det är ångesten och oron jag vill jobba med att klara utan att dricka alkohol. Däremot vill jag kunna ta ett par glas vin vid speciella tillfällen och också nöja mig med två glas...inte mer. Och det har funkat när jag inte är hemma utan besöker familj eller vänner.
Är jag hemma vill jag alltid dricka hela vinflaskan. Så meningslöst och tråkigt att dricka ensam. Min man dricker inte alls på grund av sjukdom så det är ju bra på ett vis.
Jag blir inte speciellt berusad av en flaska vin och det vill jag inte heller bli. Lite lugnt rus räcker. Men inte för ofta, jag vill ha kontroll och bestämma själv. Alkoholen får inte bestämma.

Nykter 2021, hoppas din glädje håller i sig och växer allteftersom.
Ha en fin Valborg och 1:a maj! ❤️

Kram 🧡🌷🧡

Så gott kaffet smakar!
Jag tycker jag ser bättre idag. Längre, klarare, skarpare konturer. Lite som när jag första gången fick på mig ett par glasögon mot min närsynthet.
Träningsvärk i hela kroppen efter en annorlunda vecka. Styrketräning, spinning, golf, cykeltur och storstädning. Mina normalt långa promenader har fått pausa och min gamla mor har fått pausa. Veckan har varit som en virvel av ovanliga inslag. Har gått och tänkte en del på spanska - böjer verb och funderar på glosor - så många ord jag inte kan om jag tänker på vad jag gjort denna veckan. Jag ska göra en ordlista med ord som beskriver mina veckor. Kanske köpa ett snyggt block att skriva i...
Våra barn är förkylda och har testat sig för Covid igår så vi inväntar provsvar innan vi ses. Jag hade sett fram emot att dem kom idag men det är inget att göra åt...hoppas på negativa svar så kan dem komma imorgon. Ska bestämt gå ut en promenad med mannen ikväll efter maten. Vi är överens om att inte ha någon alkohol idag.

@FinaLisa Inte lätt att veta var man ska vara! Jag har en önskan om att kunna dricka 1 glas vin till maten. Jag har alltid varit intresserad av viner och det är väl det också som har gjort att jag blivit så biten av rött vin.
När jag är helvit så blir det som ett tvång på andra hållet och jag blir helt fixerad vid att undvika alkohol. För mig blir det jättekonstigt. Jag kan dricka måttligt och jag tänker komma tillrätta med min nedstämdhet. Likadant med maten - om jag sätter förbud blir det en fixering.
Jag sitter här i all min litenhet nu och söker efter min vilja. Det är min innersta vilja som får styra. Inte lätt med alla måsten runt omkring. Så här långt är mitt bästa beslut att medicinera min måttliga depression. Placebo eller inte - jag upplever en effekt som är mycket bra för mig. Att kunna känna glädje är fantastiskt - det har jag inte gjort på hela vintern.

Tack för hälsningen och det samma - Fin Valborg och Första Maj!

@Nykter2021 🧡

Gårdagens höjdpunkt för mig var Valborgsmässoaftonens konsert på SVT från Älvsborgs fästning som går att se i efterhand på SVT play. Fantastiskt vackert och stämningsfullt 👏👍
Jag har ju bestämt att inte dricka hemma ensam men jag valde att ta lite öl och cider för en gång skull. Det var gott till våra räksmörgåsar.

Precis som du tycker jag det ibland är så tråkigt att aldrig kunna dricka.
Det är inget sug efter berusning som det handlar om utan jag vill bara ha det lite festligare ibland.😁
Och igår var det en sådan dag...
Men att dricka alkohol som medicin vill jag absolut inte göra mer...😒

Önskar dig en fin fortsättning på helgen☀️

Kram 🧡🌷🧡

@Vitsippan Jag har självmedicinerat med rött vin under 30 år. Jag är en stor skeptiker mot läkemedelsindustrin och tar knapp en alvedon om jag har ont i huvudet. Jag hör själv hur dumt det låter. MEN jag har resignerat nu och har börjat ta SSRI sedan två veckor tillbaka. När jag bröt alkoholspiralen denna gången var jag så låg och så nedstämd, trots att ljuset återvänt och jag vanliga år börjar pigga till mig efter vintern, att jag liksom satt i klister. Jag kunde inte hitta någon mening med att anstränga mig t ex på jobb. Det har såklart flera orsaker men så som jag mått det senaste 1,5 året är något annat än tidigare. Jag kommer inte upp i den energinivå som jag behöver och önskar.
Så ett helhetsgrepp nu, nytt jobb, odla intresse och medicinera. Jag sover som en gudinna sedan jag tog första tabletten - placebo eller inte - jag har inte sovit ordentligt på 1,5 år...om något kommer att hjälpa mig så är det ordentlig sömn.

@FinaLisa Det låter riktigt mysigt! En dag hoppas jag kunna dricka den där cidern, ölen eller glaset vin och inte behöva tänka på det. Bara så som du beskriver det. Gott och festligt.

Hoppas lördagen var lika mysig!

@Nykter2021
Lördagen var lugn och det blev godis och Coca-Cola framför TVn.
Grannarna hade fest så det blev att stoppa in öronproppar när det var dags att lägga sig.
Ikväll blir det partiledardebatt och en kopp te.
Ha en fin kväll! 🤗
Kram 🧡🌷🧡

Registrerat 25 dagar varav 22 utan alkohol. Tre enheter åt gången på de tre dagar jag druckit alkohol. Alltså inom gränsen jag satt upp. Sänker gränsen till 2 enheter/vecka.

Igår ägnade jag en hel dag åt att sitta i soffan. Reste mig endast för att gå på ett pass skivstång och sedan tillbaka till soffan igen. Har läst massor här på Forum. Bläddrat fram och tillbaka. Läst om alkohol på 1177 och alla andra upptänkliga ställen. Jag har kommit till en slutsats som säkert är uppenbar för alla som hänger kvar här men som jag tidigare inte reflekterat över. Att förändra sitt beteende kring alkohol är ett arbete. Ett arbete som tar tid. Det kräver att man är motiverad och att man har en vilja någonstans långt inom sig själv. Det kräver insikt. Så det får ta tid. Så har jag aldrig tänkt förut.

Min depression är ett faktum och den har jag levt med i hela mitt liv. Fjorton dagar in på behandlingen med SSRI känns allt ganska som vanligt igen. Jag är oerhört låg och nu när jag gått av alkoholen finns inte den klara dag-för-dag förbättringen att glädjas över. Den första kampen har tagit mycket energi men också gett mig sysselsättning och belöning varje dag i form av god sömn, bra mage, ork att träna. Allt smakar så gott.

Jag är i kontakt med min hopplöshet - samma hopplöshet jag kände vid 15, vid 25, vid 35. Jag känner verkligen igen mig själv som den person jag alltid varit. Det går i skov. Hur som helst så sägs det ju att medicinen inte verkar förrän efter 3-4 veckor så jag ser fram emot att konstatera att så är fallet. En vecka i att vara låg matchar den kalla, gråa våren väl. Dags att göra ett arbete och låta det vara jobbigt, låta det värka, låta det ta tid.

Nu skulle normalt Herr Rioja göra sig påmind. Maken åker bort tisdag-torsdag och kvar är jag med min ensamhet. Just nu känner jag inget sug men jag kan tänka mig att det kommer. Risken är stor att jag överäter och kompenserar med godis. Jag ska se till att ha bra mat och något riktigt gott till efterrätt som är planerat och av god kvalitet. Jag ska kanske baka...hålla bort det äckliga lösgodiset och chokladen som bara får mig ännu mer sugen. Där ifrån är steget till vin inte så långt. Stress som leder till godis (eller korvkiosken) leder mig ofta vidare till vin. Det hänger samman. Dagen efter vin finns alltid ett sug efter fett och socker, har alltid gjort. Fett, socker och alkohol går hand i hand genom mitt liv. Jag behöver behandla dessa tre tillsammans. Alkoholen är inte ett isolerat problem för mig - sammanhanget är ett problem som inte är bra för min hälsa. Jag behöver reflektera vidare på detta och agera på det. Planera, handla och laga bra mat som innehåller något jag verkligen uppskattar inom hälsosamma ramar. Måttlighet.

Efter en, i mitt tillstånd, oändlig tur på stan är jag tillbaka i soffan. När jag satt i bilen kunde jag känna denna oändliga djupa hopplöshet jag drabbas av ibland. Den är rent existensiell. Jag kunde tänka mig att bara fortsätta köra utan mål och utan mening. Men så illa däran är jag inte. Jag gjorde mina ärende och fick putsat mina tänder. Inga hål, inga tecken på tandlossning eller annan sjukdom i munnen. Det känns bra. Jag ska dock erkänna att jag ställde in ett möte i förmiddags bara för att jag helt enkelt inte kunde se någon mening. Den känslan behöver jag komma vidare med. Nu drabbades ingen personligen vad jag känner till men det är ett tecken på att jag är låg på en nivå som är svår att hantera.
Jag är så in i märgen trött. Jag har sovit många timmar inatt och jag har inte varit uppe en enda gång. Bara vaknat till några gånger och vänt mig. Det är verkligen märkligt hur jag plötsligt kunde bryta den fula vanan att gå upp och kissa på natten. Jättekonstigt men så bra. Mer sådant!
Köpte en tröja på rea - råkade se i provrummet hur valken rinner över byxorna på ryggen - den ser man inte själv utan dubbelspegel. Hm, det såg inte så snyggt ut. Jag kanske ska anstränga mig att ta av den sakta men säkert. Jag har inte skött om mig i vinter. Det senaste dryga halvåret har bara gått utför med hälsan på många sätt. Både kroppen och psyket. Ta hand om mig måttligt - planera maten och träningen måttligt. För det är ju trots allt så att det måste planeras.
Ingen middagslur idag. Tänker att jag kanske bryter den vanan idag. Helt klart på väg in i en annan fas av mitt läkande.

Godmorgon Nykter2021💗

Du känns onekligen som att du är i ett skov av depression. Jag ser likheter med mig själv för ett tag sedan...
Går du hos någon psykolog och får stöd eller har du bara fått antidepressiva utskrivet av läkare?

Jag gick hos en psykolog tio tillfällen nyligen och tycker jag fick bra hjälp med att komma vidare. Livet känns nu inte sådär grått och meningslöst som jag tyckte för ett halvår sedan.
Jag kan se framåt nu och längta efter saker jag kommer kunna göra efter pandemin.

Precis som du befann jag mig i ett provrum för ett tag sedan...😨
Jag fick syn på både mage- och ryggvolanger och kände bara Näää..! Nu måste jag ta tag i dessa och de måste bort!!
Egentligen är det inte så många kilo det handlar om men hullet blir ju mjukare och lösare med åldern och då blir det ju mer häng... Undrar om man någonsin kommer acceptera sin kropp med alla åldersförändringar...🤔

Hoppas det ska vända snart för dig och att du kommer in i ett annat ljusare tillstånd. Vet inte var du bor men i min del utlovas det värme i nästa vecka. Det är på tiden!
Ta hand om dig och följ dina bra insikter om träning och bra mat!🤗

Kram 🧡🌷🧡

@Nykter2021 PS.😁
Nu hittade jag din första tråd i ett annat rum här på forumet!!
Har läst hela nu och fått lite mer "kläm"på vem du är och svar på mina frågor..🤗👍
Själv har jag varit på forumet sedan februari 2018 då jag startade min tråd "Otroligt" och hade då målet att bli helvit. Så efter flera vita månader så startade jag en ny tråd "Att odla nytt" i Det vidare livet.
Men efter många vita perioder har jag kommit fram till att jag är en person som hellre vill vara måttlig.
Så nu skriver jag inte så mycket i min gamla tråd i det vidare livet utan följer mest de som är kvar och som jag lärt känna under denna tid.
Men i detta rum kan jag faktiskt känna mig lite mer hemma i att skriva🤗 men ingen egen tråd i nuläget.
Ha det så bra idag!🧡

Godmorgon @FinaLisa

Jag gick i 20 samtal under förra året och det var verkligen hjälpsamt. Jag kom till många insikter och beslut som jag sedan av någon anledning bara släppte i oktober. Vilket ju är vansinne eftersom oktober/november är mina kritiska månader. Normalt åker vi till Spanien vecka 44 vilket varit mycket hjälpsamt för mig under många år. Nu blev det inte så i år och istället för att hitta en annan ljusterapi gick jag in i jobbet vilket senare ledde till vinet...vilket ledde till att jag fuskade med träningen...vilket spädde på depressionen och så var spiralen i rörelse...så kom ett par-tre kilon också på köpet...(vilket i sig är det minsta problemet)

Att acceptera kroppen är stort och jag jobbar varje dag med att älska min kropp! Jag ser stora hälsofördelar med att förbli normalviktig och hålla hullet i schack. Så när det rinner över vill jag ta tag i det. Det är ett symptom på att kosten behöver justeras. Jag vill gärna också behålla musklerna så att jag orkar både lyfta och bära barnbarn både nu och framtiden. Att sedan huden är rynkig och mjuk det får man nog jobba hårt för att acceptera med det skönhetsideal vi pumpas med hela tiden.

Hoppas du har det bra - är du ur din svacka? Hur tänker du framöver - gör du något för att förebygga att hamna i det låga läget?

Idag fortsätter jag i soffan. När jag vaknade längtade jag hit för att skriva, som en dagbok. Någonstans att placera tankarna. Jag har sovit djupt inatt utan klockan på armen. Över 8 timmar. Är så tacksam för att jag är ledig idag. Blev glad över att ett meddelande från FinaLisa i min tråd. Att någon känner igen sig. Att jag inte är alldeles ensam i att ibland falla ner i tomhet. Jag har stor empati och kan var mycket stöttande för andra människor i alla möjliga situationer men när det kommer till mig själv är jag hård. Det jobbar jag med och det ska jag fortsätta med.

Jag har inget sug efter alkohol just nu och jag kände inget igår. Jag tror faktiskt att mina tankar inte ens rörde vid vin igår kväll. Osäker där och det är ett gott tecken. Jag behöver göra om mina eftermiddagar/kvällar helt för att inte hamna med glaset i handen igen. Och nu när utemöblerna kommer fram behöver jag/vi hitta något som inte för tankarna till ett glas i handen. Vi behöver ha en annan struktur här i veckorna och jag måste driva den förändringen sakta men säkert. Jag behöver genomföra i handling utan att prata så mycket om det. Små förändringar ...

Jag kan inte göra allt på en gång utan träna på att vara måttlig i allt; mat och dryck, träning, arbete.

Idag lyssnar jag på kroppen - vi kanske ska gå en långpromenad idag...

Lyssnade på min kropp och tillät mig en middagslur på 1,5 timme. Gick in och ur drömmarna. Pratade med mig själv och mitt inre. Har en förhoppning om att medicinen ska verka snart och att jag ska bli kvitt den molande känslan bakom bröstbenet. Samtidigt känner jag att det här är rätt väg och jag under höst/vinter tog ett sidospår av någon underlig anledning.

Skalar och skivar upp ett äpple och sätter mig till rätta för att göra Avsnitt 3 i programmet.

Exakt 16.20 sätter suget in! Som en tidsinställd bomb!
Jag noterar, andas djupt och försöker rida på vågen. Tar till en näve jordnötter och gräver i en påse lösgodis som blivit över i helgen. 5-6 bitar. Andas djupt. Noterar att regnet öser ner utanför mitt fönster. Tappar upp ett bad. Ett varmt och skönt bad. Fortsätter andas djupt. Bestämmer mig för att stanna hemma ikväll och fortsätta min dag i soffan. Med vatten, te och så småningom en hälsosam middag. Imorgon är jag uppbokad och kan inte ställa in så jag tänker att jag vilar ut ordentligt och ser fram emot en dag imorgon då jag är social och har trevligt. Jag har gjort Avsnitt 3 i programmet och ringat in det kritiska klockslaget som infaller mellan 16 och 18. Det är då jag ska hitta något som delar av min dag från arbete till fritid utan alkohol. So far, so good.

@Nykter2021 🧡
Hoppas kvällen blev som du ville...
Vad och var äter du på kvällen? Framför TVn eller i köket? Gör du mat eller smörgås?
Själv försöker jag äta så lite som möjligt efter 18. Det blir oftast ett liten knäckebröd med ost och ett päron.
Te oftast eller en a-fri öl men då brukar jag också bli sugen på jordnötter. Ikväll har jag varit ovanligt hungrig så då fick det bli en stor morot också😊

Min svacka kom jag ut ur tack och lov. Psykologen gav mig ingångar till nya tankebanor och de har hjälpt mig att komma vidare. Jag nämnde aldrig mina alkoholvanor för henne.
Hon hade fullt upp med att ta in allt annat från mitt liv. När jag hör mig berätta om mig själv låter det i mina öron som det handlar om någon annan..🤔
Men nu har jag fokus precis som du, på att ta hand om min kropp och själ på bästa sätt.
Träning, bra mat, bra sömn och måttligt med alkohol de få tillfällen jag väljer att dricka. Jag vill ju inte dricka hemma så det blir bara när jag är borta som det kan bli aktuellt. Fast det beror på, jag är ju inte tvungen!
Nu ska jag läsa lite i min bok innan jag ska sova.
Godnatt 😴🤗