Hej!

Jag har skrivit här för cirka 3 år sedan när jag hette Holistic. Jag är en ung tjej som är bosatt i centrala Stockholm. Jag har haft ett alkoholmissbruk när jag var 20 år under cirka ett år. Jag fick hjälp av min husläkare och en psykolog att ändra på mina alkoholvanor och alkoholmissbruket övergick till ett alkoholriskbruk. Under de senaste två åren har jag haft en måttlig genomsnittlig alkoholkonsumtion. Jag har dock druckit för mycket vid ett flertal tillfällen. Den reducerade alkoholkonsumtionen möjliggjorde en lägenhetsrenovering, regelbunden styrketräning och ett körkort. I början av året hade jag en väldigt låg alkoholkonsumtion eftersom jag ägnade helgerna åt övningskörning. Under sommaren ökade min alkoholkonsumtion markant och jag fastnade i dåliga vanor.

I maj drack jag i genomsnitt 5 standardglas per vecka och all alkohol dracks vid ett och samma tillfälle. Jag övningskörde fortfarande i maj och försökte därför bibehålla en låg alkoholkonsumtion. Jag tillät mig själv att dricka alkohol eftersom vädret var fint och jag trodde att jag kunde kontrollera mitt alkoholintag på ett adekvat sätt. I juni var jag helt nykter eftersom jag gick en intensivkurs i en rolig bollsport. Det var härligt att njuta av sommarvädret och socialisera med nya individer. I juli drack jag i snitt 9 glas per vecka och större delen av alkoholen förtärdes under helgen. I augusti drack jag i snitt 11 glas per vecka. Jag hade alltså passerat riskbruksgränsen i mitten av sommaren. Jag drack vanligtvis 8-10 glas vid festliga tillfällen. Jag spydde på några hemmafester i slutet av sommaren eftersom jag hade druckit alldeles för mycket vin vid ett och samma tillfälle. Mot slutet av sommaren insåg jag att mitt drickande hade eskalerat och att jag borde återgå till en låg alkoholkonsumtion. Under hösten har jag haft en alkoholkonsumtion på i snitt 6 glas per vecka. Jag har druckit vid färre tillfällen, men vid varje tillfälle har jag druckit relativt stora mängder. När jag har druckit 2 glas vin blir jag vanligtvis sugen på mer vin. Om jag har tillgång till mer alkohol slutar det vanligtvis med att jag dricker för mycket.

Hur ska jag återgå till en låg alkoholkonsumtion? Vad är en acceptabel alkoholkonsumtion? Borde jag sikta på att vara helt nykter i stället? Tack på förhand!

Femina

Ja, om någon hade svaret på den frågan så skulle många människor bli lyckliga och mycket ångest försvinna! Jag tror att när vi passerat en viss gräns så kan vi inte gå tillbaka. Vår hjärna är redan "kidnappad". Tyvärr.
Kram

DetGårBättre

Helt nykter är nog bästa vägen. Men det är inte lätt som ung att tänka så. Jag är 42 och har svårt att tänka så. Borde ju inte vsra så förbannat svårt! Men efter några glas vin är man ju på väg upp och vill ha mer och bättre känsla. Enklast att inse att alkohol inte är bra för oss. Jag har gjort alla möjliga och konstiga knep för att kunna dricka normalt men det fungerar inte. Är livet bättre? På många punkter men det är väl en resa och 14 månader är inte så mycket jämfört med 240 månaders intensivt krökande i perioder! ? Lycka till med vilken väg du än väljer. Går ju ta nya beslut i framtiden.

Tack för era svar!

Det är en bra synpunkt Femina. Jag har läst om hur alkohol förändrar hjärnstrukturen och därigenom ger upphov till ett alkoholberoende. Jag finner detta skrämmande.

Jag instämmer med dig "DetGårBättre". Alkohol orsakar skador för individen och samhället. Hur länge har du försökt att ha en måttlig alkoholkonsumtion? Har du varit helt nykter i 14 månader? Det gläder mig att höra att ditt liv har förbättrats på många punkter! Jag skulle kunna ha som målsättning att ha tre vita månader. Jag kan därefter utvärdera hur det gick.

Femina

Det låter väldigt klokt. Själv är jag 51 och har bara varit nykter i 14 dgr som längst i ett sträck... Mitt första delmål är att få känna på en månads total avhållsamhet och få utvärdera hur det skulle kännas. En dag i taget...

Den frågan har vi nog alla ställt nån gång. Jag är ganska så säker på att det inte går om man druckit sej till ett beroende. Jag kan inte svara för dej, du är så ung och du har styrt upp ditt drickande tidigare. Men min personliga känsla är att du har ett missbruksbeteende. Annars skulle du inte skriva här eller räkna dina glas. Man kan säga så här att de människor som inte har nåt riskbruk eller beroendeproblem funderar inte på hur mycket dom dricker. Dom tar inte en vit månad, det är dom med riskbruk som gör sånt.
Om du kan tänka dej att bli "nykterist" (trist ord) skulle du ha mycket att vinna. Det går alldeles utmärkt att leva utan alkohol. Nu är jag ju mycket äldre och det är helt annat än att vara ung och gå ut. Men det är ju "inne" att dricka alkoholfritt numera så det kanske inte är så dumt.

Jag tycker att det är en utmärkt ide att ha några nyktra månader och känna efter hur det känns. Det är jättebra att du redan funderar över din alkoholkonsumtion. Missbruk är ett elände och så svårt att ta sej ur när man hamnat i det. Hjärnan blir kidnappad. Det är klokt att du tänker igenom det. Lycka till!
Själv är jag nykter sedan 6,5 år med flera tidigare försök. Önskar att jag hade haft samma insikt som du lite tidigare.

Tack Femina! Jag gick in och läste början av din tråd. Det är problematiskt att din man har osunda alkoholvanor och inte vill stötta dig. Finns det någon möjlighet att reducera mängden vin och alkohol som finns i kylskåpet och köket? När jag ville minska på mitt drickande valde jag att inte ha alkohol hemma. Detta betydde att det tar minst 15 minuter att klä på sig, gå till systemet, köpa något, gå hem och därefter hälla upp något.

Tack för dina kloka ord santorini! Jag instämmer. Jag har och har haft en beroendeproblematik. Jag är medveten om att jag behöver vara försiktig resten av livet. Grattis till din långa nykterhet! Hur gick du tillväga för att bli helt nykter?

Jag känner mig ambivalent angående mina framtida alkoholvanor. Om jag dricker 4 glas alkohol på lördag kväll är jag trött och bakis på söndagen. Men jag känner mig även trött på måndag. Jag försöker därför att utföra lättare arbetssysslor under måndagen om det är möjligt. Jag brukar även ställa in gymträningen på måndag kväll och istället träna på tisdag kväll. Festandet på helgerna går alltså ut över mitt jobb och min träning. Alkohol försämrar min sömn flera dagar efteråt och ger upphov till en enorm trötthet. Det är främsta skälet till varför jag vill minska på mitt drickande eller upphöra helt med alkohol.

När jag läser ditt senaste inlägg är det så tydligt att alkoholen styr din tillvaro. Den bestämmer vad du gör och när du tränar. Lättare sysslor på måndan och ingen träning, sämre sömn. Trött och bakis. Så här utifrån sett är valet enkelt, förstås! Fast jag vet ju att det inte enkelt.
Hur jag gjorde, ja, jag fick nog till slut. Men mycket onödigt som hände innan jag nådde botten. Jag önskar innerligt att du kunde stoppa redan nu och bespara dej lidande. Det är tydligt att alkoholen påverkar dej negativt. Testa med en vit månad och känn skillnaden.

DetGårBättre

Hej igen. Jag slutade helt den 1 oktober 2017 och har inte druckit något sen dess. Jag har försökt dricka kontrollerat i nio års tid i alla fall. Alla möjliga knep. Bara i sällskap, bara ute, bara på helg eller när det är något extra, bara dricka öl 3.5%, bara dricka öl 2.8%, dricka varannan vatten, bara köpa hem en viss mängd osv osv. Hållit upp 3-9 månader tidigare, men sen har det varit som grönbete igen. Man längtade till att få dricka igen. Ska du hålla upp i tre månader är det för att ta ett nytt beslut då, och inte fira eller börja igen - om du inte tar det beslutet, men då gäller det från dagen efter ditt beslut. När jag väl lyckades sluta var det för att jag bestämde mig för att jag fick och kunde dricka, men jag ville inte. Tröttnade på det. Om jag tar nya beslut i framtiden vet jag inte.

Jag är 60+ och har kunnat dricka ganska kontrollerat fram till för fyra år sedan.
Då eskalerade det och sedan dess har det varit en evig och fruktansvärd jobbig kamp.
Började läsa här på forumet för drygt ett år sedan och bestämde mig för att sluta dricka en period för att kunna ta tillbaka kontrollen.
Men det funkar inte. Så nu har jag bara bestämt att skita i alkoholen helt och hållet. För då blir det inga problem och allt blir så mycket enklare.
Har hållit en månad imorgon?
Kramar & lycka till?
???

instämmer helt i vad som skrivits här ovanför. Bara det att du räknar glas, lägger upp dina dagar efter om du druckit eller inte och inte minst : Letat upp detta forum för att få hjälp visar att du redan är missbrukare. Jag har ett antal gånger under min aktiva karriär försökt olika knep med att dricka kontrollerat och det har aldrig fungerat. Det har alltid eskalerat efter en tid...alltid.

Jag är otroligt glad över att jag tagit beslutet att vara utan alkohol ! Livet blir så mycket roligare och enklare !

Tack så mycket för era öppenhjärtliga svar!

Hej santorini! Jo, alkoholen styr min tillvaro i alla högsta grad. Tack för din förståelse. Det är lätt att lägga upp en planering när man mår bra och är nykter. Det är däremot svårt att följa planen när man är en aning berusad eller känner sig stressad. Jo, en vit månad borde jag klara. Jag har haft tidigare vita månader under detta år.

Hej DetGårBättre! Jag har försökt liknande strategier som dig tidigare. Alkohol är tyvärr lättillgängligt om man bor i en storstad och det finns oftast möjlighet att dricka mer även om man försöker begränsa mängden man köper. Har du bytt umgängeskrets? Vilken typ av sociala aktiviteter har du just nu?

Hej FinaLisa! Det är beklagligt att höra. Jag är glad att du har hittat forumet och ändrat på dina alkoholvanor. Grattis i förskott till din nyktra månad! Vad triggar dig att dricka alkohol? Vad använder du för strategier för att inte dricka? Tack! Kram

Hej Adde! Jag har utvecklat ett alkoholberoende. Jag skulle dock inte klassificera mitt drickande som ett missbruk med tanke på att jag befinner mig under riskbruksgränsen. Jag skulle klassificera mitt drickande som ett riskbruk. Hur länge har du varit nykter?

Hälsningar,

Holistic 2

Jag ska börja på universitetet om mindre än ett år. Jag planerar att gå på alla föreläsningar och spendera halva helgen med studierna. Under gymnasiet var jag en smart och ambitiös tjej och jag fick bra betyg. Jag kan använda mina gymnasiebetyg för att komma in på min drömutbildning. Jag kommer dock att misslyckas med min utbildning om jag fortsätter att festa under helgerna. Det är ytterst svårt att lära sig nya saker om jag känner mig trött och bakfull. Det är därför viktigt för mig att minska på min alkoholkonsumtion redan idag.

Jo, eftersom jag inte vill dricka längre behöver jag heller inga strategier. Det är det som är så himla skönt!

Tidigare triggades jag av stress, oro, ångest och för stora krav på mig själv.
Då fick jag en flykt och en stunds avkoppling från min oro.
Men det varade ju bara en stund sedan var ju oron tillbaka och sju gånger värre..

Så lösningen är ju väldigt enkel:
Att inte vilja dricka över huvud taget!!
Så mycket bättre och jag är nöjdare än någonsin???
Fast det tog ju några återfall innan poletten trillade ner. Men till slut så gick det, tack o lov?

Kramar
???

Ställer mig till kören och påstår att dra ner när man gått för långt kräver (troligen) en enorm ansträngning under lång tid.
Sätta tydliga regler som man aldrig bryter mot...någonsin. De måste också vara under ”fuck-it”-gränsen per tillfälle. Dvs då man slutar bry sig och bara öser på.
Om man klarar det så länge att det sitter i ryggraden så borde det fungera. Med fungera menar jag att det kanske bli lättare att spontant hålla sig till den mängden. Men då blir det många beslut och mycket diciplin. Eftersom jag inte klarat det på ca 20 år så gav jag upp och la ner alkoholen helt. Ett beslut, så är det lättare med disciplinen eftersom man är nykter. Men du väljer självklart själv. Kör inte på ”känn” bara. Det är lika med trubbel. Tycker inte du ska lägga energi på att klassa ditt (risk/miss)bruk. Är det ett problem eller inte, är den enda frågan du behöver svara på.

Hej FinaLisa!
Det glädjer mig att höra att du verkar glad och beslutsam. Det låter som att du har fått nog. Jag instämmer. Jag har använt alkohol för att lindra stress och oro. Vid ett stort alkoholintag blev jag dock stressad och orolig dagen efter. Det tog ett tag innan jag kom underfund med att alkohol kan ge upphov till stress och ångest.

Hej IronWill!
Det är en intressant synpunkt. Min tidigare psykolog rekommenderade mig att det är bäst att hålla sig till ett eller två glas för att undvika att tappa omdömet och bli för full. Det känns dock tråkigt att dricka så pass små mängder. Jag har tagit med mig alkohol som motsvarar 3-4 glas till en hemmafest. När jag hade druckit upp min mängd blev jag sugen på mer. Värden eller andra personer på festen bjöd på mer alkohol som jag glatt accepterade. I efterhand har jag insett att jag ej kan dricka måttliga mängder på en hemmafest. Om jag går ut och äter middag med en kompis under en vardag kan jag hålla mig till 2 glas alkohol. Det är relativt dyrt med alkohol på barer och restauranger och det blir därför lätt att hålla sig till gränsen. Det är bra att du har insett vad som fungerar bäst för dig! Tack för dina råd. Om man är nykter är det betydligt lättare att stå fast vid sin uppsatta gräns. Jo, mitt alkoholbruk är ett problem som jag vill åtgärda snarast.

Målet är att vara nykter i två månader och sedan återgå till en låg alkoholkonsumtion. Jag ska vara nykter från den 25 november till den 25 januari. Jag har en social aktivitet inplanerad i slutet av januari och jag önskar dricka lite alkohol vid det tillfället. Jag har lagt upp en strategi för att nå målet. Nedan följer ett antal regler som jag ska följa.

Ha aldrig alkohol hemma
Gå inte på hemmafester
Socialisera ej med vänner på barer
Socialisera med vänner under dagtid istället för kvällstid
Socialisera med vänner på ett fik istället för på en restaurang.
Umgås med vänner som inte dricker alkohol eller som dricker små mängder alkohol

Jag får en enda fundering i huvudet när jag läser dina regler:

Är det värt att avstå så mycket socialt umgänge under två månader för att "få" dricka lite alkohol vid några få tillfällen i framtiden? Situationer som dessutom riskerar att spåra ur, som du själv skriver om.

Helt och hållet ditt val, självklart, men det känns som att alkoholen styr ännu mera då. Eller?

Lycka till vad du än kommer fram till. ?

Jag har upptäckt att många av mina skäl till att fortsätta dricka hade stora brister i resonemanget.

Dricka för att lindra stress och oro. Att dricka leder till mer stress och oro på sikt.
Dricka för att ha kul på fest. Om festen inte är kul varför gå dit? Nu går jag bara på de frster som verkar roliga i sig själva. Bra vänner, intressanta människor, bra tillfällen. Jag dricker mig inte till roligt längre. Upptäckt att jag missar ytterst lite om ens nått med den strategin. Tiden går långsammare nykter också, så det känns ok att gå hem tidigare. Sluttampen är sällan roligast.
Dricka för att minska social fobi. Måste jag vara fullt så utåtriktad jämt? Jag missade också många tillfällen på att öva nykter och verkligen integrera det i min person i stället för att låta spriten sköta det (ofta med usla resultat i slutändan).
Dricka för den ”goda smaken”. Nej det var för mig (bara mig så jag slipper debatt) inte alls en anledning. Det är en ursäkt. Minns fortfarande hur mycket jag tränade för att gilla öl. Det tog lång tid. Vin kan jag bara känna skillnad på riktigt uselt och okej. Men jag är ingen vinperson. Men är jag ärlig mot mig själv är det väldigt många alkoholfria drycker som (så objektivt jag kan tycka) är godare. Ställ en drink eller liknande brevid ett glas med Cola. Drinken är inte bara en dryck med smak, den är också ett löfte om lindring, kul, avslappning, helg, sex etc. men vanlig Cola är just bara det. Dryck. Med smak.
Dricka för att träffa någon (nu är jag gift men har ändå märkt följande).
Nu när jag är på krogen (händer inte så ofta men då och då) så kan jag läsa av signaler och märker om någon är intresserad, som jag tidigare aldrig gjorde. Kanske tittar på en eller är kontaktsökande. (Inget jag agerar på men jag märker det).
Ingen jag träffade på fyllan träffade mig. Det hände att intresset svalnade när de träffade den betydligt mindre utåtriktade och positiva personen från kvällen före eller alkoholindränkta dejter. Kan tänka mig att om jag i framtiden behöver en ny partner så är det lättare att undvika att sälja ”grisen i säcken”. Men visst att alkoholen ger ett fejkat mod som gör det lättre att ta kontakt. Men kanske mycket är en övningssak samt att man är kapabel att läsa av hur det går utan att man måste höra det rakt ut :)

Fundera på dina skäl. Men jag förstår också att i din ålder kretsar ganska mycket kring fest och alkohol, vilket gör det svårare.
Modigt och starkt av dig att ta tag i det. Önskar jag gjort ett riktigt försök tidigare...