Det vidare livet.

LenaNyman

Boken, alltså. Mycket läsvärd och med en slående igenkänningsfaktor.

Kära Ebb; må fridens liljor hoppa i ditt hår! KRAM!

Ebba

Jag tänker mig sommaren 2017 (juni,juli,augusti) helt vit i detta land. Jag tänker att det inte finns tillgång till en enda droppe vin, sprit, öl, inte en droppe alkohol finns att tillgå för någon. All alkohol har gått upp i rök. Vad fan skulle hända? Jag har två år utan alkohol nu och ser allt som pågår och det intresserar mig verkligen. Den vita sommaren 2017....

Hur många äktenskap skulle spricka ty det var vin i glas som höll ihop det?
Hur många äktenskap skulle räddas ty det var öl som sabbade allt?
Hur många färre utryckningar skulle blåljusen notera?
Hur många små barnmagar skulle plötsligt sluta göra ont?
Hur många vänskapsrelationer skulle rinna ut i sanden när det inte längre går att festa och låta fyllan och berusningen föra samtal?

Vad skulle bli belöningen för en grinig trött farsa som kört bilen 40 mil i hettan påväg till sommarstället när de kalla ölen plötsligt inte finns?

Och gästerna på bröllopet som inte får ett glas champagne i sina händer för att slappna av och börja samtala innan brudparet anländer och middagen serveras, hur skulle de bete sig?

Herreguuuuud vilken prövning, vilket intressant experiment att tvinga hela landet att under en sommar vara vid sina sinnens fulla bruk...

Jag skulle verkligen vilja vara med! Och jag skulle verkligen vilja se din text i ett vidare forum.... Många, många borde möta - och helst tvingas reflektera över - dina kloka frågor. Sommarkram / mt

Håller med Mulletant! Skulle vara tanke som behövs hos fler än här på forumet. Detta vanedrickande, vad har det för konsekvenser egentligen? Jag har växt upp i ett hem där man drack sällan. Jul, högtider och semestrar var i princip utan alkohol. blir lite rädd när jag tänker på vilka värden man förmedlar till barnen är att alla helger och festliga sammanhang ska innehålla a. Egentligen räcker jul, helg och semester bra till som ser är.

Ebba

Tack för era tankar och ord.
Häftigt att ni förstod mina tankar.

Jag undrar vad jag hade tänkt om jag hade läst det jag skrev om en helvit svensk sommar för tre år sedan?

Hade jag ens orkat läsa färdigt?
Jag hade säkert suckat och tyckt att det var en präktig och tråkig människa som vill förstöra andras glädje som har skrivit texten.

Det är oerhört intressant att känna och märka att jag har ändrats. Att jag inte hade orkat läsa en sådan text för tre år sedan måste ha berott på att jag stenhårt levde i ett förnekande.

Jag läste nån gång här i forumet att någon skrev att de flesta här verkade ha större problem med alkohol än den själv har.

Jag känner att det är bra att inte jämföra sitt eget förhållande till alkohol med andras. Jag skulle kunna försöka beskriva exakt hur mitt drickande såg ut och det skulle inte låta så farligt i en dels öron. Men det skadade mig och bröt ner mig. Jag inser och känner efter två år utan att det påverkade precis allt. Jag drack inte varje dag, ingen märkte knappt ens. Ändå styrde det hela mitt liv och mig.

Det är väl därför jag nu intresserar mig för hur det styr andra och inte alls bara de som har uppenbara alkoholproblem.

Idag undrar jag varför så många vill dricka 2-3 glas vin en sommarkväll med vänner, familj och barn?

Hur kan de vilja sudda ut att vara helt medvetet närvarande genom att hälla i sig alkohol?

Otroligt häftigt att man (jag) kan gå från att tycka att det enda bra med en fest är att man får dricka till att aldrig i livet vilja ha alkohol i kroppen, då försvinner ju själva upplevelsen av att uppleva en fest. Det blir liksom som att se i en spegel med lite eller mycket imma på, tillvaron, med alkohol i kroppen.

Jag vill aldrig dricka alkohol igen.
Därför gäller det att låta bli och att inte få ett så dåligt mående att tanken på att döva allt med A blir det enda alternativet att hitta för att lösa mitt mående.

Det är inte en lösning, det är att skada sig själv. Jag har haft en jävligt jobbig sommar ska jag säga. Jag har inte druckit för det. Jag har tänkt: varför är det jobbigt nu? Jo, för att jag göra och lever som jag egentligen inte vill och då måste jag lära mig något av det. Jag måste förändra och se till att jag hittar ett sätt som jag mår bra av. Det låter kanske präktigt eller självklart och då får det göra det. För mig är det stort och häftigt. Att jag har slutat att klaga och insett att jag själv är ansvarig för mitt mående. Ord som förut gjorde mig arg. Idag när jag är lite starkare och inte lika deppig är de orden min glädje :) Det finns plötsligt möjligheter när den tjocka mörka muren runt mitt huvud luckrats upp och jag kan se längre än mitt negativa tänk kunde få mig att se och känna.

Den här sommaren har jag gjort något jag aldrig trodde skulle vara möjligt.

Trappat ned och slutat med antidepressiv medicin.

Det är så stort för mig!
Det är underbart.
Jag hade förlikat mig med tanken på att äta denna tablett varje dag för jag trodde att jag var en kroniskt deprimerad individ.

Det var jag!
Och jag är lite melankoliskt lagd.
Det är helt okej så länge jag inte fastnar i melankoli.
Det var min identitet.
Att sluta dricka, bli tråkig, ordentlig och göra det som måste göras innan jag kan lalla runt och bara vara är det härligaste som har hänt mig.

Den där lilla tabletten har verkligen hjälpt mig. Nu behöver jag den inte längre. Tack vare att jag har slutat att dricka alkohol och börjat bestämma över mitt mående själv.

Det går.
Helt otroligt, det går!
Det trodde jag inte.

just denna helg en folkomröstning i Thailand och man har förbjudit försäljning och drickande av alkohol i 3 dagar.
Det går sådär......

Ebba

Varför förbjuder de alkohol under tre dagar? För att folk ska skärpa till sig och gå och rösta? Får turister inte heller dricka? Häftigt ju! Du kanske inte vet svaren på mina frågor, men tack för att du gav mig detta att tänka på.

Hoppas du mår bra!

ha fylla och bråk under dessa dagar. Det finns helger också i Thailand där alkohol är förbjudet, som längst ca 5 dagar. Meningen är att det även ska gälla turister men tyvärr har hotellen och vissa restauranger fått tillstånd ( läs : Mutat sig till...) att servera.
Tack jag mår hyfsat...kroppen har sina krämpor :P
Tittade in på Landsmötet under helgen och fick lite propåer om 60-årsfirandet på Malmgården i slutet av månaden. Jag har mycket just då men kanske, kanske....Har du funderat på det ?

konstnären

Är du poet du skriver så vackert.
Kram tant Konstnär

Ebba

Jag googlade "poet" Konstnären, läste hur det beskrivs och kom fram till att poet är jag inte.
Men sedan jag slutade med medicin har jag märkt att jag har börjat tänka i andra ord och meningar, lite vackrare har nog omgivningen blivit när jag beskriver den för mig själv.

Det gör mig glad. För jag började ju äta medicin för några år sedan just för att allt jag såg var svart, fult och hemskt. Tack :)

Adde! Visste inte ens att det är i slutet av månaden. Tack för tipset, jag tycker att det är intressant och härligt att lyssna och möta massa olika människor och om jag kan är det mycket möjligt att jag tar mig dit.

Gud vad positiv jag låter Lena Nyman. Jag måste berätta att jag vaknar varje morgon och har dåligt morgonhumör sedan några veckor tillbaka.

Ebba

Jag såg en serie på tv och någon sade "föräldrarna var alkoholister."

Jag gillar det inte, jag tror det vore bättre om alla överallt istället sade
- Hon har alkoholism
- De led av alkoholism
- Jag har alkoholism

Jag tycker bara att det gör det mer öppet för att alla är individer och att alla är olika och har man alkoholism betyder det att man blir sjuk av alkohol, inte borde dricka och att det är något som inte säger något om hur man är som människa bakom detta och innerst inne.

Jag tänker att jag har alkoholism.
Idag mår jag bra.
Jag mår bra om jag håller denna sjukdom i styr, vilket innebär att jag inte dricker alkohol vilket innebär att jag jobbar med mig själv på olika sätt, för det är vad som krävs för att jag ska vara frisk och må bra.

Jag tänker också ofta på det här som sägs att vissa kan lära sig dricka på ett klokt vis.
Det gäller inte mig och det har inte med något beroende att göra känns det som.
Det känns mer som att jag har en inbyggd fall-lucka som när som helst kan öppnas och alkohol kan forssa in i mig, det finns inte något stopp. Det gör att jag skulle kunna dricka en gång på tjugo år och den enda gången förstöra allt. Jag tycker att många bland annat här, beskriver samma sak och jag undrar vad forskare tänker om det? Att någon som redan vid sina första fyllor blev för full och sedan har fortsatt att vara så upp i vuxen ålder, trots att man inte är styrd av ett beroende utan mer att ens kropp i kombination med alkohol liksom blir som ett galet fyrverkeri.

Hoppas någon läser och förstår känslan och hur jag menar.
Jag har verkligen varit beroende och styrd av alkohol också men det där jag menar känns inte som att det har med beroende att göra.
Eller har jag ett latent beroende, medfött, som gör att jag inte har kunnat sluta dricka trots att det "bara" handlar om en kväll, alltså som har gjort att jag har svept alkohol?

Rosen

Ja, jag tror det är snudd på omöjligt att ändra på dessa vedertagna begrepp, fast jag håller helt med dig. Man är väl så mycket mer än "alkoholist"!
Visserligen säger man "han är diabetiker" men sällan då man skall beskriva personen ifråga.
Känns inte alls bra att bli reducerad till sin sjukdom!
För övrigt kan jag känna igen mig väldigt mycket i det du skriver bl.a om "falluckan". Du verkar klara att undvika den bättre än jag. All heder åt dig för det!

napalosrot

Bra skrivet. Skapar funderingar. När jag var liten tyckte jag vin/öl smakade och luktade äckligt. Samma med tobak. Då fanns inget beroende utan ett naturligt motstånd till att öht låta öl/vin/gifter komma in i min kropp. Jag tror att det är pga att jag druckit alkohol som beroendet kommit. Jag har själv skapat den genom att om och om igen inta det beroendeframkallande berusningsmedlet. Kanske är något i hjärnan som satts ur spel. Gått sönder. Jag vet inte. Nu får jag iaf anstränga mig till max så att spärrarna är på plats. Förhoppningsvis minskar ansträningsgraden med tiden. Grattis till dina +2år.

Ebba

Jag är mest bara innerligt glad och tacksam över att jag lyckades bryta det. Väldigt väldigt glad. Det har gått två år nu och jag inser mer och mer hur styrd jag var, Hur fast jag var i alkohol och hur det påverkade hela mitt liv.

Det kommer många tankar och funderingar, det intresserar mig helt enkelt, det här med beroende/missbruk/alkoholism. Olika behandlingsmodeller, forskning och åsikter i frågan.

Men det är klurigt och ofta ett känsligt ämne, jag önskar att det inte vore så känsligt.

Jag blir glad att du tog dig tid att skriva och förstod det där med fall-luckan (stavas säkert fallucka men det såg så konstigt ut så jag delade upp det hehe)

Min tanke att jag har alkoholism hjälper mig att känna att jag faktiskt har en sjukdom som är allvarlig och att jag vill ta hjälp och stöd för att inte insjukna i den igen. Att tänka att jag är alkoholist har sån negativ klang att det känns som att jag är en ond och dålig människa som ska skämmas och smyga mig till hjälp.

Alla är vi olika, det som hjälper mig kanske inte hjälper någon annan. Önskar bara att många många fler slutade att skämmas och vågade be om hjälp och stöd.

:)

Ebba

Jag förstår, jag har också druckit mig till ett beroende och nu två år senare kan jag ta på känslan av hur det var i livet när jag var fast i det. Helt sjukt stark kraft. Ofattbart och nästan overkligt nu med distans till det hela. Att ena dagen tänka "aldrig mer" till att nästa styras på ett kusligt vis till nån affär långt bort där de som jobbar inte känner igen mig för att köpa ett sexpack. För att bli lugn. Att dricka för att bli lugn. Jag tänkte till och med att jag ville uppfinna ett piller som gjorde mig lika lugn som tre öl. Då skulle jag klara av livet. En sommar när jag var 20 år hade jag alltid alkohol gömd någonstans. Jag älskade att vara helt själv, då kunde jag dricka när jag ville och det kändes som något som hjälpte mig. Jag behövde det. Så var det och idag har jag fått det där lugnet på andra sätt och genom att sluta dricka helt :)

Så det där med fall-luckan är alltså på ett annat sätt, jag har både och liksom :)