Dag 1 igen,
efter nästan 4 månader utan a så hade en snäll nära packat ned en flaska rött i väskan. I väskan låg ett påskägg i form av en låda. Där i låg massa gott och flaska vin. Var då i stugan själv och korkade upp flaskan på kvällen. Inte så farligt. Efter det blev det lite öl eller vin då&då. Nu blir det öl eller vin nästan varje dag. Larmklockan har ringt i några veckor. Fotboll/middagar/eller bara för att det är sol. Känner mig för passiv och lat. Tar hellre en öl på kvällen/helgen än gör något vettigt. Detta blir tredjegången sedan hösten 2014 jag ska ändra på vanorna. Målet är att minska mitt alkoholintag. Sen kanske sluta helt. Tidigare sluta försök har det varit noll alkohol. Ska på semsterresa snart så efter den ta ny ställning. Denna gång mår jag mycket bättre än tidigare gånger. Ingen ångest. Jobb fungerar. Har flickvän. Tränat ok. Så det finns inget djupt hål att krypa upp ifrån som förra gången. Det känns bra. Vill gå ned några kilon också. Skriver av mig här och om hur det går. Typ dagbok. Blir peppad av att läsa er andra. Kämpa på.

du är på rätt väg. Ja, man kan bli lite ivrig och snabbt nå ett tryggare och nyktert liv.
Du gör rätt där som dämpar med de förnuftiga tankarna.
Men du kommer att upptäcka att man blir säkrare och tryggare med tiden.
En av flera vinster med nykterheten.

Ha en bra söndag och njut av den nyktra tillvaron

napalosrot

Pi31415, ibland undrar jag när man kan tänka klart igen. Så man vet att man tar bra beslut. Ha en trevlig nykter söndag du med.

napalosrot

Ser att det är bra att skriva ned vad jag tänker på för att ibland blir svaret på en fråga så självklar. Tex när vet jag att jag tänker klart igen. Så jag vet att jag tar rätt beslut. Jag vet det när jag tänker rationellt, tänker jag. När jag vet konsekvenserna på förhand. Resultatet. Svaret.

kan inte ges några exakta svar på.
Men det krävs helt klart en lång nykterhet innan tankar och beslut är vettiga och hållbara.
När man nyss gått ur en fylla, och har ångest, är det lätt att tänka att man aldrig ska dricka igen.
Efter att den alkoholrelaterade ångesten gått över, vilket tidsmässigt är väldigt individuellt (som man kan läsa i många trådar här), gäller det att skaffa bra verktyg för att kunna leva nyktert.
Här finns många bra tips och erfarenheter i trådarna på forumet. Det är därför som det är så bra att läsa mycket här.

Själv tycker jag att det krävs flera månaders nykterhet innan tankarna känns klara ut och besluten verkar hållbara.
Sedan fortsätter sugen att dyka upp under lång tid. Men samtidigt blir man säkrare för varje sug man bemästrar och avvärjer.
Efter mycket lång tid infinner sig ett rofyllt lugn gentemot alkoholen. Men då gäller år istället för veckor eller månader.

Frisk blir man bara så tillvida att man inte dricker alkohol mer. Har man en gång druckit sig till ett beroende och varit slav under alkoholen, bör man inte experimentera och försöka bli måttlighetsdrickare. Det är dömt att misslyckas för de flesta. Att börja reta beroendecentrat och utmana självkontrollen gång på gång, blir som att spela rysk roulett med herr Finkelmann.

Det tråkiga är att det verkar som många måste upptäcka det här själva. Många måste uppfinna hjulet på nytt. Flera här på forumet skriver ju om att de haft långa nyktra perioder, och sedan börjat vänslas med A igen, för att efter ett tag hamna i träsket på nytt. Och för varje gång man ska upp ur träsket, krävs en hårdare kamp och mer beslutsamhet.

Oj, ursäkta, här svävade jag iväg långt. Men det blev så, kände för att skriva av mig lite.

napalosrot

Pi31415, det verkar vara mänskligt att många måste lära sig av sina egna erfarenheter istället för att lära sig av andra. Dvs att uppfinna hjulet igen. Jag är visst en sådan har jag märkt eftersom jag provade på att måttlighetsdricka när jag är beroende av alkohol. Fast egentligen förstod jag nog innerst där inne att det var fel. Ett verktyg kan vara att då&då påminna sig om sin resa mot ett nyktert liv.

det också. Två gånger dessutom. Det kanske också beror på nyfikenhet och att man tycker att man är lite unik,
"jag vill gärna prova och se om det fungerar, och jag är ju inte som alla andra". Som leder till att man blir en
erfaren träskbesökare.

Ha en bra måndag

napalosrot

Dag 23 måndag, tänker på att helgen var bra. Jag njöt av nuet och hade inga sug efter a. Ibland kom funderingar om att fatta rätt beslut. Tänker på jobbet att det är mycket nu. Att göra en sak i taget. Att förändra eller lämna. Mål att träna lite varje dag denna vecka. Sen att äta nyttigt och ha koll på kalorierna. Sen ska jag läsa här varje dag och nästa måndag skriva dag 30. Just nu känns resan mot ett liv utan alkohol väldigt behaglig.

napalosrot

Dag 25 onsdag, tänker på två saker. Det ena är jobbet där jag inte hinner med att avsluta. Får ingen/tar ingen tid eller ro till att göra en sak i taget. Orkar inte eftersom det är för mycket. Känns som jag petar här och där. Tvingad att hela tiden göra det viktigaste. Reaktivt. Obra. Detta måste få ett slut. Förändra eller lämna är strategin. Ta fighten. Sen är det kärleken. Vi ska all in så att säga. Ger energi. Det är bara resan hur det ska gå till som känns oklar just nu. När jag vaknade upp imorse så sa den inre rösten att göra klart alla förberedelser, det praktiska och låt alla beslut mogna. Något sånt. Nu ska jag äta en stor kanelbulle och ta en kopp svart kaffe. Mår bra. Inga sug.

napalosrot

Dag 26 torsdag, tänker på att jag var avslappnad och glad igår. Så får det fortsätta. Tänker även på att komma ihåg varför jag ska avstå alkohol. Komma ihåg när tankarna svävar iväg. Påminna mig varje dag och tex läsa/skriva här även när livet leker.

napalosrot

Vaknavaknavakna säger min inre röst. Sätt upp mål för vikt och träning för att ha något vettigt att göra när jag är ledig. Så mycket ny tid nu när alkoholen är borta. Sen börja även med koffeinfritt liv. Hitta metoder för att hitta ett inre lugn. Avslappning. Låg stress. Ta paus från data/tv&mobiler när jag är ledig. Skriv att göra listor. Osv.

napalosrot

Dag 27 fredag, tänker på att minska/sluta med koffein och äta mkt grönt. Inget socker. Det för att få ned stress påslaget och stärka immunförsvaret. Tänker även på att motionera varje dag. Är dock inte där än men viljan finns. Sen är det helg igen. När det blåste som mest på jobbet i veckan så kom alkoholdjävulen fram och viskade. Nu tar vi en öl eller lite vin. Och lägg ned ah tramset. Ingen som vet och bara för att jag kan. Viftade bort spyflugan.

Det låter klokt att satsa på sig själv och sin hälsa. Var dock lite försiktig med att sluta med för mycket på en gång. Ibland drar det igång karusellen... i vart fall för egen del.

"Viftade bort spyflugan" - mycket bra liknelse. Den ska jag bära med mig!

Ha en fin dag

napalosrot

Känner mig tom. Poffig. Vad nu det nu betyder. Fredag och är ensam ikväll. Tror jag kryper ner i sängen och sover. Imorgon har jag sällskap. Och på söndag. På måndag blir det dag 30. Det är ju bra.

napalosrot

Dag 28, och nu ändra fokus från att avstå alkohol till att räkna minus kilon. Så detta får bli dag 1 för att gå ned i vikt. Det är lätt att mäta. Bara att ställa sig på vågen. Samtidigt ska jag träna när jag kan och då efter mitt gamla program. En nyckel här är att avstå tv/dator/mobil när jag är ledig. Avstå stillasittade. Alkoholdjävulen viskar att jag kan köpa hem lite städöl idag. Då blir städningen så mycket roligare. Viskar och viskar att du kan och ingen ser. Och så kommer det hålla på så länge jag lyssnar.