Det här försöket ska lyckas. Nu har jag testat flera gånger och bestämt att jag ska dricka högst två gånger per vecka och inte mer än tre glas, helst två! Och det har inte lyckats så bra men mitt drickande har minskat avsevärt. Jag vill få kontroll över alkoholintaget. Nu är det en ny period och jag har tänkt mig att dricka en gång i veckan och inte mer än tre glas och att aldrig bli berusad.
Har varit full alldeles för många gånger, gjort bort mig och gjort mina barn ledsna. Och varit på väg att falla igenom helt.
Senast jag drack öl och vin var påskafton och då klarade jag att hålla gränsen vid fyra glas. Jag är så nöjd med det!
Nu har jag varit alkoholfri i 19 dagar och innan dess i 15 dagar. Jag kommer välja att vara alkoholfri så länge som jag känner att det behövs.
Och det kan ju bli skönt! Kommer att skriva om mina tankar och hur jag gör för att klara det här, jag gör ju tvärtemot er andra i vissa avseenden.
Och ja, jag har insett att jag är beroende men måste lära mig att tackla det.

träningstanten52

Fortsätter som förut med att träna och läsa, lära mig mer. KBT och helhetsmetoden känns bra och hoppas det blir en hjälp för att hitta mitt bästa jag.

träningstanten52

Det har blivit alltmer viktigt för mig att bottna i det jag säger och det jag gör. Och det är både skönt och en lättnad att lära sig att tala om sig själv vilket jag gjort dom sista åren. Men allt delar jag inte med mig av! Och jag vill vara människa inte en diagnos eller en kategori av människor.
Fortsätter min träningsveckavecka och fyller loggan med nollor.

träningstanten52

Ha, en jätteskön helg och tänk så skönt det är att vakna nykter på lördag morgon när du nu lämnat fredagsvinet på systemet. Följer din tråd och några till.

träningstanten52

Vägen ut, loggbok om alkoholism och medberoende så många tankar och reflektioner. Alkohol handlar också om det positiva sidorna av att dricka, välbefinnandet, de trevliga middagarna med vin och långa spännande samtal om livet.
Och jag håller med Kjell Olof, god mat ett glas vin och trevlig samvaro är en krydda i tillvaron, livet och nykterheten kan inte bara handla om att avstå för att det ska bli rätt.
För mig är det inte mainstream och åsiktskorridoren som gäller och därför var det en skön känsla att läsa vägen ut, en bok utan skam och skuld. Långt från AA och Minnesota och närmare Nacka.

bok, jag håller också på att läsa den och har hunnit halvvägs ungefär. Jag gör nu ett försök att kontrollera alkoholen, går på beroendeenheten och min terapeut är väl så där entusiastiskt. Jag har också läst Bengt Bedrups bok Drick och må bra. Han har satt en gräns på 15 standardglas i veckan, och det har nu gått bra att vara nykter i veckorna och tillåta sig dricka på helgen. Jag har också börjat lägga mig i tid på kvällarna, och sluta sitta uppe och dricka i min ensamhet efter hustrun lagt sig. Allt detta kanske kan leda till att styra upp mitt drickande till acceptabel nivå. Jag ger det en vecka i taget och får helt enkelt se hur det går. Älskar att vakna nykter på vardagarna, men jag mår ju också bättre på lördag och söndag morgon eftersom jag lagt mig i tid. Jag följer din resa nu med större intresset, eftersom det här att försöka få kontroll på mitt drickande inte varit ett alternativ tidigare, det har varit allt eller inget. Spännande är det. Går det inte så vet jag, och då är det noll som får gälla.

träningstanten52

Tack för dina rader! Jo, det som är och har varit mainstream inom beroendevården är att man måste avstå. Så din terapeut är nog måttligt förtjust, hon hade säkert tänkt att det skulle bli annorlunda.
I bästa fall kanske hon säger att det är du som bestämmer hur målet ska formuleras. I annat fall så kan du säga det till henne. Skulle vara intressant att se och höra argumenten och reaktionen.
Jag tror att det är ganska många som kan lära sig att begränsa intaget även om man varit beroende men jag tror att det kan behövas flera försök. Ja, att klara helnykteristens liv är kanske enklare men inget som jag vill välja.
Hoppas du hittar rätt hjälpmedel på vägen.

Ja, det är intressant och bra tycker jag med de här andra vägarna än att avhålla sig helt. Har ju hållit på med det i snart 1,5 år och har under den tiden haft ett "riktigt" återfall och det gick förvånansvärt fort att hamna i ett mycket osunt drickande när jag väl öppnade dörren. Det gick också rätt snabbt att komma tillbaka på rätt väg eftersom jag inte dricker officiellt hemma. För mig verkar Kjell- Olof ligga på en fortsatt alltför hög konsumtion och vara rätt fixerad vid a. Frun med för den delen. Jag är uppriktigt rädd för vad alkoholen gör med omdömet, men jag är inte heller beredd att avstå helt. Har kommit till en punkt där det känns som att jag har lämnat beroendet bakom mig, men jag vet att det inte riktigt är så. Jag hör till de som har jobbat mig till ett beroende med en dåres envishet och mycket träning. Det finns ju de här som har problem att drickandet går överstyr de gånger de dricker, men det har inte varit mitt problem. Dock så är det så att det ibland, nu när jag dricker så sällan, har funnits såna tillfällen, när jag verkligen vill fortsätta och säkert skulle göra det om jag kunde obemärkt. Det är ett beteende som jag inte hade förut. Tror faktiskt att jag kommer att behöva ägna mig åt livslång begränsning och reflektion. Å andra sidan så hade jag aldrig hamnat här om jag förstått hur farligt a är och reflekterat över drickandet i tid. I min värld var ju a inte en drog, men nu har jag en jäkla respekt för hur beroendet växer fram och vad alkoholen gör med oss. Tänker att jag inte vill ägna mig åt att räkna glas för att få i mig min veckoranson och "tillåta" mig. Vill inte ha a som belöning och medicin, utan som den där sociala drogen du beskriver. Men lätt är det inte. Det finns en längtan ibland särskilt när livet känns stressigt och när jag inte tränat.

träningstanten52

Livslånga reflektioner över mitt drickande kan det bli för mig med. Och att begränsa mina glas kommer jag fortsätta med tills jag bestämmer mig förr något annat. Men jag tror inte att det blir så.
Jo, Kjell Olof har druckit väldigt stora mängder under några år och han har alltid druckit mer än andra enligt frugan. Men nu har han dragit ner och försöker komma ner i antal skadliga glas.
Min stora lust, sug att dricka försvann när jag bestämde mig för att inte bli nykter alkoholist utan att försöka begränsa mig och att ändra mina vanor.
Kjell Olof är ju inte heller säker på att hans projekt kommer fungera vilket han skriver och som han också sa i debatt på svt.
Jag tror inte att det finns en modell som fungerar för alla och jag tror att beroendet varierar från individ till individ och lösningarna är som livet - ibland helt oförutsägbara men lyckade!
Resultatet är viktigare än teorin.

träningstanten52

Att misslyckas är vägen att lyckas! Om du har misslyckats ett antal gånger med att nå ditt mål så är du på god väg . Det kan ta några återfall men återfallen spelar en viktig roll i processen. Du kan lära dig mer om dig själv. Ditt misslyckande är inget annat än en karta till ditt nya liv. Återfall är när du tappar kontrollen och känner hjälplöshet över ditt beteende inte när du tar ett planerat intag.
Tänk efter vad du behöver, support, en kurs, inspiration eller en belöning. I dag har du en ny chans till ditt nya liv!
Skapa en positiv målbild, byt ordet måste mot kan eller vill.

Ja nu har jag sammanfattat lektion ett i KBT och det behöver sjunka in!

träningstanten52

Släng din gamla ryggsäck, ja det har jag gjort. Jag har lämnat skammen och skulden bakom mig och känner mig inte längre i underläge. Det känns stort och är stort och en del av förklaringen till att jag mår så mycket bättre i dag.
Misslyckandena, ja att resignera och ge upp därför att jag tappat tron på mig själv. Ja det hade jag nog gjort lite grann. Kallas inlärd hjälplöshet i KBT.
Återfall, ja det har haft ett par stycken och visst har jag reflekterat över det här på forumet. Det behöver jag fortsätta med.
Att tänka över vad jag behöver och mår bra av har jag gjort, jag ska börja en kurs och har varit på en och fått inspiration. Belöningar har jag unnat mig hela tiden men support skulle jag nog behöva skaffa mig. Det saknas!
Positiv målbild har jag, jag ska omskola mig till fotomodell och vinkännare!
Tja ganska nöjd med lektion nummer ett.

Levande

Gillar ditt sätt att se på detta, mycket uppfriskande.
Väl kämpat och hoppas du haft en fin lördag

träningstanten52

Lektion nummer två kommer i veckan. Jag fortsätter kämpa och det går ju väldigt bra för dig 7 månader. Tror att våra problem och lusten klingar av rejält efter år.

träningstanten52

Återfall är när du tappar kontrollen och känner hjälplöshet inte när du tar ett planerat intag. Nej så enkelt var det inte riktigt, försöker jag lura mig själv?
Början på återfall är när du tappar kontrollen och dricker fler glas än du hade tänkt dig även om det är två glas för mycket!
Ja i kväll var fösta lektionen på kursen och det var så roligt och stimulerande. Kunnig kursledare, skratt och småprat.

träningstanten52

Fortsätter veckan med träning och läser en del. Lektion två i KBT måste jag nog läsa två gånger. Och så fortsätter jag att reflektera över vad beroende egentligen är. Jag har inte riktigt förstått varken kemin eller teorin men har beställt en trave böcker som jag kommer läsa framöver. Hösten har äntligen kommit och jag är bjuden på middag i morgon. Ska bli njutningsfyllt, gott och jag tänker inte glömma att begränsa mina glas.

Vi brottas med samma frågor du och jag. Du kan väl summera vad du kommer fram till i ditt teoretiska underlag. Jag kör lite praktisk erfarenhet, trial and error ungefär. Allt går så bra, så bra, så bra, tills... ja, tills vad. Tänker just nu att det är tills stressen blir för hög och jag blir för trött. Men liksom du är jag inte beredd att avstå helt. Kanske vore det en lättare väg. Jobbar vidare, tränar, ska jobba på avkoppling. Det handlar nog om att ha harmoni i sig själv och i livet flr mig.

träningstanten52

Jag tror samma sak som du, att det delvis handlar om må bra och trivas i livet! En del dricker för att livet är en tristess och man känner sig ensam. En del för att fly livet och döva sina känslor eller sin ångest, andra använder alkoholen som sömntabletter osv.
Ja det finns tusen skäl till att dricka som leder till beroende problem!
Men sen handlar det också om att de flesta av oss känner ett välbefinnande när vi dricker alkohol. Eller hur?
Tja, "ge mig 18 bägare med vin jag älskar att vara full" Jag konstaterar att redan de gamla grekerna kunde tillverka vin med viss alkoholstyrka och att den som skrev raderna,"jag älskar att vara full" hade gått över gränsen med sitt vindrickande.

träningstanten52

Nu försöker jag sammanfatta vad jag ska göra när lusten att fortsätta dricka blir för stor. Jag ska försöka distrahera mig och avleda mig med att dricka ett glas vatten, en kopp kaffe eller te. Kroppen har lärt sig att en obehaglig känsla lättare försvinner eller blir lättare att hantera om man får något i munnen!
Lusten eller suget kommer ur en känsla eller ett tillstånd. Medvetenheten är första steget till en beteende förändring.
Är det en vana, ovana? Dricker jag för fort och trubbar av hjärnans signalsystem? Är det en njutning? Reflektera mer över de signaler kroppen ger mig.
Just det, är jag påverkad, salongsberusad eller berusad. Hur känns det i morgon när jag vaknar efter dom här glasen?
Nu stoppar jag och fortsätter med att försöka göra övningarna i boken.

träningstanten52

Ja, nu har jag kanske hittat nånting riktigt kul och samtidigt stimulerande. Så det skulle vara i linje med vad KBT kursen flaggar för. Och jag begränsade mig till ett glas vin och resonerade med mig själv. Hur känns det i morgon efter dom här glasen och hur kommer det gå att träna om jag dricker två glas?
Jag vet ju att det inte blir så lyckat med två glas vin och träning dagen därpå. Allt väl denna vecka med kloka val!

träningstanten52

Lusten eller suget kom i dag på jobbet och jag tänkte, jag vill flexa ut tidigt redan klockan 14. Sen kom resonerandet när jag insåg att det var vinet som kändes lockande.
Det funkade att avleda och distrahera mig med två extra arbetsuppgifter och sen var arbetsdagen slut.
Och det blev shopping och en kort stund på puben som jag lämnade efter ett glas och inte två. Jag fortsatte att resonera med mig själv hur känns det i kväll när du ska bjuda på middag.
Ja, nu känns det helt okey.