Tredje gången gillt

Jag har som alkoholberoende, eller tydligare som alkoholist, tidigare haft två långa uppehåll från alkoholen. Första gången var uppehållet tre år, andra 16 år. I slutet på båda dessa uppehåll hade jag tankar kring att kunna börja dricka under ordnade former, alltså någon enstaka gång och då med rimliga mängder alkohol. Detta var förmodligen en slags längtan efter att slippa vara alkoholist, att istället få vara "normal" (vad nu det är). Bättre kanske att säga att man ville få uppleva att vara en icke-alkoholist. Självklart har detta inte fungerat annat än en kort tid i början. Sedan har det spårat ur med alldeles för mycket drickande.

Karaktären av mitt drickande är att jag är periodare. Och det beror på att jag dricker såpass våldsamt att jag inte orkar dricka hela tiden. Perioderna varar några veckor, med kvällsfyllor under vardagarna och rejäla fyllor på helgerna. Eftersom jag inte vill dricka byggs en kraftig ångest upp, som dämpas av alkoholen, men som släpps lös ungefär som när en fördämning brister när jag slutar dricka. Sedan mår man väldigt dåligt. Men man återhämtar sig långsamt, och får tillbaka självförtroende och styrka. Då kommer "suget" och längtan efter alkoholen, och man ramlar snart dit igen i en ny period.

De två långa uppehållen som jag skriver om i inledningen har båda föregåtts att ett kraftigt och negativt destruktivt drickande, som kan liknas vid ett nästan livshotande självskadebeteende med alkoholens hjälp. Ja, nästan som en längtan efter att få dö med alkoholens hjälp. Men när man överlever kommer abstinens och ångest av obeskrivlig styrka.

Nu har jag åter igen haft en period med drickande, där det till slut blev ett sånt här sjukt destruktivt drickande. Jag mår till följd av detta fruktansvärt dåligt.

Min stora önskan är nu att få kraft och styrka att för tredje gången bli fri från alkoholen. Och nu för gott.
Ja, jag vet att man inte ska sätta upp långsiktiga mål, utan ta en dag i taget.

Jag har flera gånger varit inne och läst på Alkoholhjälpen. Ett fantastiskt forum tycker jag. Så många nyttiga och tänkvärda saker är skrivna här.
Jag tar själv nu steget och börjar skriva här. Förhoppningsvis kan det vara en hjälp när suget så småningom kommer smygande.

Och en sak har jag förhoppningsvis redan bidragit med: Inte ens 16 års uppehåll kan ta bort alkoholistfasonerna ur kropp och hjärna.

Mvh
Pi31415

varit svår att hålla på en jämn nivå för mig. Oftast passerade jag det stadiet ganska snabbt, tidigare när jag var aktiv.

Nykterheten är däremot lätt att hålla på en jämn och fin nivå. Det räcker att undvika att sträcka ut handen efter det första glaset.
Då är det alltid noll promille. Nolltolerans.
Dessutom ger det högre livskvalité och mycket större frihet.

Så det fortsätter jag med.

på en härlig och efterlängtad semesterresa. En biltur till svenska norrland och norska fjällvärlden, med boenden på förbokade hotellrum och campingstugor.

Förra sommaren var jag relativt nynykter, och ägnade sommaren åt att samla kraft och preparera verktyg mot A-demonen.
Nu har jag kommit långt i friheten och känner mig trygg och säker. Därmed kan jag helt ägna mig åt att bara göra vad jag vill, när jag vill, och njuta av tillvaron.

Sköt om er, och kämpa för ett nyktert liv. Det är det som är värt att leva. I frihet!

Gunda

Hoppas du får en fin tur och att det blir lite myggfritt :-)
Ska läsa igenom din tråd igen, börjar känna att det är dags nu. Tror jag får en massa
nyttigheter därifrån och samtidigt läsa din kam.
Stor kram

Ha en underbar resa Pi. Jag älskar Norrland och har tillbringat mycket tid där. Skulle ha åkt i år också, men orkar inte nu tyvärr... Du får göra resan för mig också. Jag vill fiska i åarna, äta hjortronen direkt från myren, lägga stenen på röset på fjälltoppen, spänna ut lungorna med frisk luft och samla lugn och kraft för resten av året...

Kram på dig

Gunda, Miss Lyckad och Muränan för hälsningarna.

Jo, jag ska passa på att njuta av naturen och ledigheten.

Angående mygg, så hoppas jag att norrlandsmyggen inte gillar alkoholfritt blod.

Kramar tillbaka

god tur :D
Jag gjorde Norrland runt förra året och då var myggen lätträknade :D Ta gärna en sväng runt de enorma projekt som utfördes i början av 1900-talet och som ligger till grund för Sveriges industrialisering. Och försvar !! Tex Rödbergsfortet i Boden ! Kraftstationerna i Harsprånget och Porjus !! Ät lunch i Harads vid Tree Hotell och njut, ja faktiskt!!, njut av deras toalett :-))) ( Toaletten ligger inne på Brittas Pensionat som man kommer till först ! ) Stora Sjöfallet och Sourvadammen !! Du har en underbar resa framför dig !
Avundsjuk är jag :-))

Taskigt med täckning dock men hotellen har bra uppkoppling.

Njut !!!

tipsen om sevärdheter. Det kanske blir någon annan gång. För nu jag ska besöka andra platser, bl.a. två vackra norrlandsstäder, varav den ena jag har bott i för några år sedan.
Sedan blir det norska fjällvärlden.

för hälsningarna.
Det stämmer Dionysa att det är kallt och blåsigt. Men det ska bli lite varmare har de lovat. Till skillnad mot alkohol och nykterhet kan man dock inte påverka vädret, hur mycket vilja man än besitter.

Jo visst finns det knott. Är det vindstilla några minuter, så kommer de små elakingarna farande. Myggen håller sig dock borta. Ännu :)

har jag inte färdats under semestern, men väl över fjäll och längs fjordar, genom tunnlar och över broar, på breda europavägar, landsvägar och även små grusvägar. Jag har promenerat i städer, längs stränder och på öar, ja jag har även vandrat i fjällen.
Överallt har jag burit med mig nykterheten. Den är lätt att bära då den inte väger något. Däremot är den svår att påbörja när man kört ner sig i alkoträsket och är trasig och söndrig. Men, det går att nå nykterheten med vilja och beslutsamhet. Sedan gäller det att bevara nykterheten. Med uthållighet, tålamod och målmedvetenhet går det faktiskt att nå en trygg och hållbar nykterhet.

En liten glimt från min pågående semesterresa, som bl.a. visar på alkoholens onödiga tillgänglighet på de mest oväntade ställena:

Jag kom åkande uppe på ett fjällmassiv någonstans i Norge där jag befinner mig, när jag såg en skylt som hänvisade till ett matställe längre fram och en bit från landsvägen. Jag rådfrågade magen om det var matdags, och den knorrade hungrigt till svar. Så jag svängde in på den lilla smala och gropiga grusvägen in till det aktuella matstället. Det visade sig vara en vacker timrad byggnad, omgiven av dvärgbjörkar, några turister och myskoxar. De sistnämnda behagade dock inte visa sig.

Det fanns några snabbmatsalternativ, och några norska specialrätter. Man kunde också välja till extra tilltugg i form av en träbricka med olika sorters rökta, torkade och/eller saltade korv- och köttskivor. Det såg lovande ut. Sedan skulle det ju vara något att dricka. Sökte på menyn och fann en rad med drycker. Öl, öl och öl, av olika sorter och styrkor. Jaha, tänkte jag småleende, det passar säkert väldigt bra till det salta och rökta, men det skulle vara idiotiskt av mig att köpa en öl och ha den stående orörd bredvid maten, eftersom jag aldrig sträcker ut handen efter det första glaset.
Jag såg i ögonvrån hur den unga tjejen i kassan diskret och fundersamt betraktade mig. Hon tänkte säkert att det var en stollig gubbe, som står där och ler när han betraktar och väljer från menyn. Ja, ja, tänkte jag, må jag verka småstollig, men jag är ju åtminstone nykter och skötsam. Hade jag istället varit kraftigt berusad hade tjejen haft betydligt mer att fundera på när det gäller (o)mänskliga beteenden.
Hursomhelst, längst ner i raden med drycker fanns det åtminstone några lämpliga sådana utan alkohol för mig. Maten smakade utsökt och stillade hungern, och den alkoholfria drycken släckte törsten.

Men det som störde mig var detta att det skulle finnas en fasligt massa olika ölsorter på en restaurang långt uppe på fjället. Det finns ju ingen vettig logik i det. Låg- och normalkonsumenter av alkohol borde klara sig utmärkt utan alkoholhaltiga drycker på ett sånt ställe. Och storkonsumenter söker sig väl knappast upp i ödemarker för att dricka.
Kan det möjligen vara så att det ska vara möjligt för de som vill fota maten med ett ölglas bredvid och kunna lägga ut på facebook, "Titta, här käkar jag gott och tar en öl på en fjällrestaurang"?

Jag hade hellre fått se myskoxarna, än ölglas på borden. Det hade varit naturligare i den vackra fjällmiljön.

Min semester fortsätter ett tag till. Min nykterhet har däremot inget bortre slutdatum. Den bevaras fortlöpande. Trygg och stabil.

Sannah

Om att nykterheten är lätt att bära och att aldrig sträcka ut handen mot första glaset! Det tar jag med mig! Tack?

försiktigt Adde.

Och du Sannah får ta med dig allt du finner nyttigt och användbart för fortsatt fungerande nykterhet.

Jag har läst stora delar av din tråd nu. Tar särskilt till mej ditt inlägg #17, om den mentala kampen samt inre och yttre hjälp. Jag har börjat fundera över hur jag ska klara resten av livet utan alkohol, men tvivlar ofta på om det verkligen går. Men sen jag läst vidare i din tråd börjar jag inse att det ändå kan bli ett gott liv. Det kan fungera, med rätt redskap och mental inställning, samt med inre och yttre hjälp.
Roligt att läsa om dina upplevelser och betraktelser under din semesterresa också.
Ha en fin fortsatt semester! ?

Jo visst går det utmärkt att leva utan alkohol. Man lever då ett mycket gott liv.

Trevligt att du uppskattar min tråd och mina erfarenheter, jag önskar att du kommer att få uppleva alla positiva fördelar utan alkohol också.

om några dagar, och min nykterhet är mycket stabil och trygg.

Det är härligt att som nykter alkoholist kunna leva utan oro eller bekymmer för alkohol.

Wow så häftigt. Stort grattis till dig Pi31415. Och tack för inspirerande och stärkande läsning