Ja, så här är det: mådde kanon med mitt vita liv. Men så hände det. I fredags. Jag var på jobb, ringde hem och undrade om mannen kunde påbörja maten så att jag slapp äta lunch ute. Lunchmaten är ofta dyr och onyttig. Jaa, han lät lite lullig men fullt? kapabel. Kommer hem, trött, hungrig, måste gå ut med hunden - och maten är inte ens påbörjad! Hannen sitter där skrattande framför tv:n med sitt påsvin! Jag gick hundpromenad, kom hem, fortfarande trött, hungrig, ledsen, arg. Kolkade upp den flaska vin han så lägligt köpt hem.
Min fundering är: vill han få mig att dricka? Varför?
/Dion.

Ja, om man vill ha äkta vara så kostar det säkert skjortan, men att vinet är dyrt är ingen garanti i sig. Ska kolla upp det så småningom. Ingen brådska... Är glad åt att kunna konstatera att mitt vinintresse får stå tillbaka för så mycket annat roligt numera! Kan stå och stirra på, leva mig in i min blomsterrabatt nästan hur länge som helst. Kan inte se mig mätt. Lever mig in i blommornas liv.

Vad roligt förresten att du skriver till mig Sisofys, min "grekiska" vän..! Gick tillbaka lite i din tråd och ser att du snart firar två år hos oss på forumet. Och jag ett! Hur tycker du att det utvecklats med stenrullandet? Du närmar dig toppen på krönet, eller hur? Eller så ser terrängen annorlunda ut när man kommit en bit? Och visst har vi gjort ett bra jobb här på forumet och annars, du och jag och många andra kämpar!

Denna händelse utspelade sig för ett antal år sedan ute på landsbygden, någonstans i vårt avlånga land.

En man kommer körande med sin bil på en mindre landsväg. Plötsligt springer det upp en katt på vägen. Mannen har inte en chans att hinna bromsa eller väja med bilen, så katten blir tragiskt nog ihjälkörd. Efter att mannen har kontrollerat hur det har gått med katten, ser han sig kring om det finns någon bebyggelse i närheten där katten kan tänkas höra hemma. Han ser en liten röd stuga en bit från landsvägen.
Mannen kör fram till stugan, knackar på och kliver in. Vid köksbordet där inne sitter en äldre kvinna.
- Är frun möjligen ägare till en grå-svart-spräcklig katt?
- Jo då.
- Tråkigt nog är det så att jag just kört ihjäl den katten. Det fanns ingen chans för mig att undvika då den sprang upp framför bilen.
- Men hu vad hemskt, utbrister kvinnan. Den katten som var mig så kär.
- Jag är hemskt ledsen, säger mannen. Och jag vill gärna ersätta katten. Går det bra?
- Jo då, säger kvinnan, nog går det bra. Lägg dig först ett tag på fönsterbrädan där och spinn, sedan kan du gå ut i ladan och jaga möss!

Jo Dionysa, man ska kanske fundera över de nick man väljer... likt Sisyfos har jag varit precis vid toppen, kan nästan säga att jag tog ett varv däruppe, sen slant jag till. Fångade dock upp stenen på vägen ner och nu baxar jag den sakta uppför igen, tappar greppet lite då och då. Har en vecka framför mig dock nu när jag vet att mina handskar har fint grepp och skosulorna greppar bra i gruset. Kan liksom inte med att helt stänga dörren...
Hoppas allt är bra med dig och att du får ordning på relationen.

att titta på statistik över vilka skador alkoholen åstadkommer i samhället. Nu är det här gamla siffror, från 80-talet, men jag misstänker att det inte har blivit till det bättre sedan dess.

Ca 20% av alia sjukskrivningar uppskattas vara alkoholrelaterade (Socialstyrelsen, SoS redovisar: 1987:5).
- 35-40% av utskrivningar från sluten psykiatrisk vård ar alkoholbetingade (socialstyrelsens psykiatriska enhet).

- Ca 20% av vårdfallen inom medicinsk akutsjukvård
är alkoholbetingade (Sveriges offentliga utredningar, SOU 1981:1).

- Ca 10% av besoken i oppen somatisk vård ar alkoholrelaterade (SoS redovisar 1987:5).

- Ca 100 fosterskador årligen sker beroende på alkohol (SOU 1987:11).

- Ca 25% av förtidspensioneringsfallen ar alkohol- relaterade (SoS redovisar 1987:5).

- Ca 1/3 av de trafikskadade har samband med alkohol (SoS redovisar 1987:5).

- Ca halften av sjalvmorden har samband med alko- holmissbruk (SoS redovisar 1987:5).

- I 4 av 5 våldsbrott har garningsmannen varit alko- holpåverkad (Brottsfårebyggande rådet - BRÅ 1984: l).

- 5 000-7 000 dodsfall per år med alkoholmissbruk (Romelsjo - 300000-'-500000· personer

uppskattas ha samband & Ågren 1985).

beraknas ha en halso- skadlig alkoholkonsumtion, vilket motsvarar 6% av be-folkningen (Ojesjo 1983 - SOU 1987:22).

- 35% av alkoholmissbrukare uppnår 50 års ålder
mot 92% i normalbefolkningen (Ågren 1982).

Om inte dessa skadeverkningar av alkoholen innebar ett folkhalsoproblem - vad ar då ett sådant problem?

//Claes Örtendahl

Nordic Studies on Alcohol and Drugs

Gunda

Men så otroligt viktig.
Är nog rädd att de siffrorna kanske rent av har ökat istället för minskat.
Skrämmande är det i vilket fall.
Trevligt att se dig här, Kram

Vi är alla olika, har olika förutsättningar och liv. Samtidigt är nervgiftet alkohol sig likt och dödar alla på samma sätt i slutänden. Den saken är klar. Vi reagerar olika kraftfullt och snabbt på giftet, men reagerar gör vi och skadade blir vi, –ja, dödade–, sakta men säkert. Att bli fri från giftet tar olika lång tid, sker på olika vägar, men effekten är rätt likartad. Man mår så mycket bättre efter en tid och blir sig själv, mer beslutsmässig och levande, även om det inte är någon garanti i sig för att livet ska bli en framgångssaga.
Glad är jag när jag märker hur lätt det har blivit på senare tid för mig att avstå från olika frestelser, inte bara a, utan även socker, för mycket mat och andra typer av droger. Efter en halv påse godis tröttnar jag lätt, glömmer...! hur oemotståndligt gott jag nyss tyckte det var! Noll Vita Knogar alltså, och det betyder att jag har goda chanser att kunna fortsätta så. Nu gäller det "bara" att vara rädd om den förmågan; vårda och underhålla den. Så jag fortsätter nog hänga här på forumet. Kanske även besöka AA?

vinsterna med nykterheten Dionysa.

Jag håller med om det du skriver. Det tar olika lång tid att bli fri från alkoholen, det är säkert individuellt. Men det viktiga är just detta att det går att bli fri. Är också dörren helt stängd, slipper nykterheten ske med vita knogar.

Hoppas du får en trevlig helg Dionysa. Kram!

Vi är lite olika.. som sagt. Min dörr verkar inte behöva vara definitivt stängd utan står en aning på glänt. Jag är nog en sådan person; öppenhet är grundläggande viktig för mig och jag vill gärna töja, testa gränser. Ständigt ung... på det viset?

Tigerlilja

God förmiddag! Jag läste din tråd och din resa. Idag behövde jag få se något glatt efter morgon promenaden. Dina ord gladde mig. Du beskrev i december att du fått en kick av att gå in på affären Paradiset. Den känslan, att det finns så mycket annat att fylla magen och livet med, vill jag upp nå. Har inte kommit dit ännu då jag brotta med suget och avtrubbad aptit. Men nu på dag 5 försöker jag göra mig till i alla fall och servera mig själv nya smaker. De pengar jag lagt ner på A räcker verkligen för att unna sig god och bra mat, ny mat, på de bättre affärerna. Ekologiskt t ex smakar lite mer.

Ska fortsätta på den linjen. Nykter idag. Hoppas du får en fin helg.
Kram <3

Det är sant: man kan inte bestämma över någon annan (vuxens, tillräknelig) drickande. Ändå fortsätter jag försöka, åtminstone påverka. Jag var bortrest till mitt hus i norr, han ringer och frågar om resan gått bra. Jag hör omedelbart att han är rejält dragen, så där att han har svårt att inte prata utan att sluddra, har svårt att gå. Jag ser trappen som han måste gå i för att ta sig till toa, jag ser framför mig en orolig katt som försöker rädda husse genom att springa runt hans fötter. Jag hade behövt prata just då, det hade trasslat till sig för mig, men han var inte kontaktbar, och min oro späddes på. När jag kom hem sedan, berättade jag i lugn i ro hur jag upplevt situationen (som han inget mindes av). Jag sa: "jag kan inte hindra dig från att supa ihjäl dig, ramla utför trappen och bryta nacken av dig, men jag kan kräva att du tar hand om vår lilla katt som du lovat, eller så får du skiljas från den."
Katten är hans akilleshäl, och enda han förmår älska, så det tog skruv, så mycket skruv det nu kan ta i hans kidnappade hjärna.

Våra husjur är ju familjemedlemmar. Dom märker tydligt när husse/matte är berusad. Det märkte jag när jag drack men ännu mer när sambon är full och jag är nykter. Det är som du beskriver Dionysa, dom försöker förstå den förändrade personligheten utan att lyckas. Ungefär som med barnen, den vuxna finns där men med någon annans kroppsrörelser och personlighet...

här? Var inne på en av deras sidor på Fb, eftersom två av mina "vänner" hänger där (ja, vi är barndomskompisar, – därför.) Jag får intrycket att många av dem nyttjar starka drycker, inte bara när dom skriver, men att dom aldrig skulle betrakta det som något problem, och absolut inte självförvållat. Nej, – allt är ju invandrarnas fel.

Alltså som i Sverigedemokraterna?

Min gissning är att vi inte vet folks politiska preferenser här eftersom det inte är politiken som är viktig när det gäller den personliga kampen mot alkohol.
Det skulle lätt bli fokus på politiska diskussioner som delar oss, istället för talet om alkohol som förenar oss här...

De här SD-sympatisörerna anser sig nog inte syssla med politik, nej, jag tror man föraktar politiker rakt över. Vad man där för fram är Sanningen om än det ena, än det andra.
Attityden att så till den grad stoppa huvudet i sanden, förneka verkligheten, rimmar bra med att fortsätta supa utan att ta ansvar för det heller, tänker jag. Därför behövs inte ett forum som det här i deras ögon, antar jag.

Hade problem en längre tid med att jag ofta vaknade till på nätterna med panik – och kvävningskänslor. Kände mig ofta inte utsövd och var illa till mods när jag vaknade på morgnarna. Försökte avhjälpa det hela med sömnmedel och alkohol… Trodde att det var baksmälla jag försökte bota med att dricka på morgonen…. Delvis var det väl så. Men inte enbart. Så småningom fick jag göra en sömnutredning och det visade sig att jag led av sömnapné, dvs jag hade andningsuppehåll i sömnen. Den förvärras av alkohol och sömnmedel, även om det kan verka som om det lindrar för stunden. Så nu har jag ännu en stark anledning till att avstå från olika droger! Läkaren berättade för mig att det var en och annan patient han haft som druckit sig till alkoholism på grund av sin sjukdom, ovetande om hur det hela låg till!
Så typiskt: alkohol som hjälper och samtidigt – stjälper!

Länge sen du skrev här. Och din sista mening är lite tänkvärd. Alkohol som hjälper och stjälper... ja precis så är det ju, en Quick fix, sen krackelerar lagningen.

Jodå, är här varje dag och läser! Funderar också; jag tror det här med a är en livslång process. Det gäller att inte släppa taget och låta sig förföras av den igen, – som att ha en relation med en psykopat! Sakta men säkert får jag mer kontroll och stabilitet, och forumet är där mycket "hjälpsamt".

Usch! Jag tycker inte den här sidan fungerar bra! Ibland när jag ska fortsätta på min tråd hittar jag inte dit. Fast jag är nykter... Ska kanske få svar på det när vi har vår träff på Riddargatan...