Vill inte - kan inte

Vill inte - kan inte

Profile picture for user ewazebra

Hej alla goa människor!
Nu har jag varit på detta forum omkring ett år. Det här är första tråden jag startar själv. Kanske låter rubriken negativ, men det är den inte. Snarare tänkte jag att den kanske lockar till mer läsning:-)
Så här tänker jag: jag vill inte dricka mer - och jag kan inte för att jag just nu i alla fall äter antabus.
Under det år som gått har jag lärt mig väldigt mkt, om mig själv och av alla er andra som brottas med samma problem. När jag blickar bakåt ser jag också på min utveckling att jag druckit mindre, att jag kommit fram till en hel del kloka saker, och att jag tyvärr fallit i samma gropar som så många gånger förr.
Det är nu drygt 20 år sedan som jag första gången tog mig till en AA-lokal. Det resulterade i att jag var nykter omkring 1,5 år. Men sedan dess har det som mest blivit ett halvår, och för det mesta brukar mina nyktra perioder vara 2-5 veckor.
Här har jag stött på många som jag vill följa. För att nämna några är det Pia, Berra och Adde som har uppnått en stabil och vad jag förstår givande nykterhet. Dit vill jag också.
Jag känner just nu ett stort hopp, och krävs antabus får det ta den tid det tar. För min del måste jag nog ta mina små drinkar, för att undvika mina plötsliga infall att dricka en helg eller så. Det slutar ALLTID i flera månader. Men som sagt, förra året blev bättre, och det här året ska bli ännu bättre. Det har varit mkt givande och inte minst roligt, att träffa på så många här som man byter tankar med och även kan skoja till det ibland.
Vi är en rejäl hög kämpar här, och 2010 är vårt år!
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Hej Fenix!

Ja, vi utnämner 2010 till ett nykterhetens år! Och hoppas på att många hänger på, de som redan är nyktra, de som vill bli nyktra och de som vill ta en break.

Jag känner en man från sjukvården, samma ålder som jag, varit inlagd på medicinen många ggr, alltid efter att ha supit ner sig så totalt att han inte kan gå på flera dagar, inte kan klara toabesök, har förfärliga blodvärde, blodsprängda ögon, rister som ett asplöv. Det är så sjukt sorgligt... han är genomgo och snäll, men ack så fast. Desperationen lyser i ögonen, han trappar själv ner hemineurinet för att snabbare komma hem... till nästa runda.

Han har i två perioder fått antabus inopererat och då varit nykter, ville ha det igen, men läkaren som gjorde det hade tagit tjänstledigt.

Man vill så gärna hjälpa men står maktlös. Det gör ont att se en människovrak. Ett vrak pga detta djävulska gift. Varför i helskotta är vi människor så puckade????

Men nu är vi här och vare sig vi är nynyktra, på väg att bli nyktra eller varit det en tid så är vi på rätt väg och på väg till ett underbart liv. Jag känner mig så oerhört stolt, så lugn, en nöjdhet med det jag har, med tillvaron runt om. Känner mig hel som människa för första gången i mitt liv tror jag. Har kraft att sålla bort det som inte är bra för mig, se bortom alla måsten. Kan acceptera att jag inte orkar med att vara den högpresterande mamma, yrkesarbetande, fru, sällskapsmänniska... ja you name it. Förr bet jag ihop och kämpade på... o drack vin för att få andrum, det gick ju finfint i början, till slut bet jag bara ihop och drack vin för att jag var tvungen. Beroende!

Men utan denna tid med allt kämpande, den långa resan till insikt och detta sista 1,5 åren med nykterhet och eftertanke och ett mycket öppet sinne för att lära mig så mycket som möjligt om mig själv och hur jag vill handskas med livet, så hade jag aldrig varit där jag nu är. Är faktiskt tacksam.

Kram Pia

Profile picture for user ewazebra

Ja, så är snart denna dag till ända. Känns lite märkvärdigt att ha startat en tråd. Här får jag skapa ett litet utrymme i cyber-rymden för tankar om främst vad alkoholen har för inverkan på mitt liv. En sak som får bli veckans stora övningsuppgift är att i varje situation faktiskt noga tänka igenom vilket val jag gör. Jag har alltid ett val. Jag kan välja att inte stoppa i mig onyttiga saker. Ett aktivt val. Ge mig själv ansvaret för att hur jag väljer, även i minsta ting. Oerhört nyttigt att tänka så. Ska jag bli irriterad över bilisternas beteende, eller ska jag välja att inte bli det. Välja att lägga min energi på andra tankar?
Sluta reagera med ryggmärgen, och tänka i stället, hur ska jag välja nu?
Nu väljer jag i alla fall att gå och lägga mig, i stället för att sitta och söla framför datorn halva natten. Känns som rätt val just nu.
Tack Pia för respons. Kram alla!
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Mie, kanske är det så enkelt att det är svårt just därför? Jag menar, vi är ju människor med möjligheten att kunna välja. Aktiva val, som alla får konsekvenser av något slag är det vi gör dagligen. I stort som smått. Positivt/negativt - men val gör vi egentligen varje ögonblick vi är vakna. Huga, detta är svårt! Håller med. Men samtidigt, visst är det härligt att vi Får välja? Att vi (oftast) Kan välja?
Som detta med att sluta dricka.
Det får konsekvenser att leva nykter också. I början tänkte jag att allt blir jättebra när jag slutar dricka. Och visst har många saker blivit bra. Men. Ett stor Men. Det påverkar hela familjen, inte bara positivt! Låt mig förklara hur jag menar: Tidigare var min problemlösning och flykt - alkohol. Så fort man var stressad, irriterad, less, deppig, orolig eller upplevde något jobbigt så var det alkoholen som var lösningen.
Men bara för att jag inte dricker längre betyder det inte att jag inte blir stressad, irriterad, less o s v. Nu måste jag möta och hantera dessa känslor - utan alkohol! Måste ärligt möta det jobbiga som vi alla drabbas av emellanåt. Det som kallas livet.
Maken får en surkärring, barnen har en morsa som inte är "klok-i-huvet", vänner o bekanta hör inte av en ibland på ganska länge... Ja, ni förstår säkert.
Nykterheten blir en omställning för hela familjen. En besvikelse ibland att det inte löste alla problem bara för att man slutade dricka.
Det är då detta med val blir så tydligt tycker jag. I förlängningen blir det i alla fall till det bättre. Konsekvenserna av detta stora, viktiga val att sluta dricka, kan bli en besvikelse i början. Till slut kommer insikten att allt jobbigt inte bara försvinner. Men man väljer att hantera saker o ting ur ett annat - nyktert - perspektiv. Kan bara bli vinster i slutändan.
Vad långt detta blev då. Men det är sådana här tankar som far runt i min hjärna just nu. Speciellt efter denna händelse med min granne (skrev om detta i min tråd godmorgon allihopa) - blev det så himla tydligt! Min misstänksamhet och mitt tvivel (mot maken) , min irritation att behöva smyga med att jag inte dricker o s v. Insikt till insikt. Det känns bra! Jobbigt, men bra! //Maija

Profile picture for user ewazebra

Hej Maija. Ja, eftersom veckan ska ägnas åt det här med val så tänker jag en del precis som du skriver. Bara för att man väljer rätt är det inte säkert att det blir det bekvämaste. Det är väl därför alkoholen är så frestande, alltid den lättaste utvägen på kort sikt. Inte bara att dricka, utan också att man slipper tänka på alternativ, man har bestämt sig och konflikten i huvet lägger sig tillfälligt. Men den finns ju hela tiden under ytan, och skapar en otillfredsställelse med sig själv. Det är nog därför väldigt bra att konstatera vilka val man har hela tiden, och gör det tydligt. Inte bara låta autopiloten gå igång klockan 17 och ta den fysiska kroppen till systembolaget.
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Jag skrev som om jag druckit bara då jag haft jobbigt på något sätt. Det finns ju den andra sidan också.
Jag drack även för att koppla av, före - under - efter fester, "dela" på en flaska vin till middagen, middagar hemma, mysigt i hammocken o s v.
Alla dessa positiva, lustfyllda tillfällen har också varit alkoholrelaterade. Eller, alkohol har varit en viktig ingrediens för att förstärka det positiva, roliga, mysiga. Nu ska man ju lära om även där. Inte helt lätt det heller.
Det är en total "makeover". Även det kräver att man lär om, lär nytt. GÅR det verkligen att ha roligt och mysigt utan alkohol? Visst gör det det. Men är det LIKA roligt? Inte på samma sätt kanske, men roligt och mysigt. Visst är det det. Kan bara konstatera och reflektera.
//Maija

Profile picture for user ewazebra

Exakt! I december hade jag ett par bra nyktra veckor. Bland annat ordnade vi en glöggfest med mat och dryck av alla sorter. Var lite skakis för den innan, men det är ju bara att återkalla den i minnet. Det gick alldeles utmärkt. Jag hade julmust i glaset och ingen brydde sig ens om det. Sjöng och hade skoj. En påminnelse om att jag är så fast i tänket att det måste drickas, och helst mycket när man har fest. Då insåg jag att det var rätt sant det jag också tänkt innan, nämligen låt andra dra lasset och skapa feststämning så hakar jag på. Bra att skriva ned det nu, så att jag vet nästa gång jag tänker fel:-) Då har jag ju ett val!
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Jobbat färdigt och dags för en summering av dagen. Idag har jag valt bra flera gånger, faktiskt två gånger valt frukt i stället för choklad och godis. Inte för att var präktig, utan för att jag tillät mig att tänka efter och inte gå på autopilot. Valde att gå och göra min ärenden idag trots kylan, i stället för att ta bussen. Fick därmed en promenad på minst en halvtimme. Vad små grejer kan göra en stolt över sig själv. Har också börjat inse hur viktiga dessa små förändringar är. Hjälper ju inte att äta bra om jag plötsligt bara ger efter och vräker i mig godis. Den här veckan ska jag verkligen träna på att välja. Och kanske väljer jag en dag att vräka i mig en chokladkaka, men då vill jag göra det valet medvetet. Osch, snurrigt och flummigt börjar det bli. Nu väljer jag att lägga mig:-)
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Ibland är valen svåra för man ser inte hur ett val egentligen skulle påverka framtiden.Hur stora ät riskerna,gör jag rätt?
Men det är ändå lättare att välja med ett klart sinne,dvs opåverkad av droger.Jjag står inför ett stort val.Mitt hus ska bli bostadsrätt och jag älskar mitt hem men vill hyra inte äga.Jättemånga vill ha min blivande bostadsrätt o byta sin hyresrätt mot min.Men hur ska jag göra?
Ska jag bo kvar som hyresgäst i föreningen?Kan bli svårt att byta när sonen flyttar ut,till 2 mindre.
Har ett byte med en större lägenhet på G.Ska jag,fast den måste fixas till,den blir ett bra bytesobjekt till två mindre,det är största skälet.
Har dessutom en handfull lägenheter i samma storlek att väja byte med,som är attraktivare i sin inredning.
Och jag måste snart bestämma mej för sen är det låsta dörrar för byten.
Jag försöker fundera nyktert fast jag är nykter men det är inte lätt.JO att vara nykter är lätt men att veta precis att jag gör rätt det kan jag inte.Det ser jag först i efterhand när jag har facit.
Jag gick in på detta forum 20 juli samma dag som jag bestämde mej för att bli nykter o kände jag behövde en back-up,vilket jag åxå känner att jag får här.
Innan den 20 juli ville jag sluta dricka efter varje gång jag hade druckit,säkert i ett-två år.Men det var hopplöst svårt.
Men så sa det bara klick i somras.
6 månader är ½ år vart tog tiden vägen?
Jag hann bryta benet,vinna en fototävling,hälsa på mamma o bröder i norr,och jag har vilat o varvat ner oerhört mycket.Snart börjar jag jobba 25% o det känns åxå bra.
Stolt är jag i alla fall att jag under min 3 månader långa konvalecens VALDE nyktra dagar varje dag!!!

Profile picture for user ewazebra

Underbart att läsa om alla dina kloka medvetna val. Om lägenheterna har jag ingen åsikt alls, låter invecklat. Gilla du att renovera kan det ju vara ett skäl att ta den större. Ja, ett halvår är ett fantastiskt facit. Bra att stanna upp och summera allt positivt som hänt. Det kan man göra varje dag och varje vecka så tror jag att de nyktra dagarna rullar in som vågor på den alkoholfria stranden. (Poetvarning=).
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Flumvarning :)

Välkommen till klubben. Men jag tror att vårt ljusare och nyktra sinne är så tacksamt och nöjt över att slippa giftet att det bubblar över av flummig lycka.

Vi ska kanske bilda de nyktra poeternas sällskap?

:)

Profile picture for user ewazebra

Javisst, lysande idé!

Nyktra poeters sällskap,
nu tar dom sig ton
utan rim och reson
kanske är dom dumma
som bara flumma
eller så är dom kloka
som bara dricker Loka
jag tror att jag vet
hur det ska gå
dom går ner sig i nykterhet
och kommer aldrig mer en sup att få.

/Skalden Fenix

Profile picture for user ewazebra

He, he.
Nja, poeter går alltid ner sig, i det här fallet i nykterhetsträsket. Där vadar dom lyckliga omkring som små glada grisar i leran. Dom har hittat knorren i tillvaron helt enkelt. I alkoholträsket däremot, är det inga glada miner. Där stinker det av finkel i gyttjan och tungsinta galtar och suggor hasar sig fram utan hopp. Nej, nu börjar den här poeten bli svintrött. Natti:-)
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Dags att summera dagen. Ett par bra val igen, promenader i stället för buss. Ett mindre bra val, godis i stället för frukt. Påminner starkt om alkoholistbeteendet. Men dock medveten om att det var ett dåligt val, och jag låter det mesta vara till i morgon kväll, då fredagar väl få anses kunna vara choklad-dag.
I morgon kväll blir jag ensam fram till lördag em. Utan min antabus hade jag garanterat proviantern på bolaget. En anledning till att jag tar min medicin. Ser fram emot en nykter fredag med mig själv. Ska bli spännande att se vem det är jag umgås med och vilket humör han ska ha.
Får väl höra av mig här om han blir för tråkig:-)
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

hej vänner
hihi,fenix,,lite rim,var det va!
välkommen,,men faktum är att orden måste få komma ut
de bubblar ur en ibland,säkert som Pia säger
nyktra en längre tid,själen öppnar sig
ut kommer tankar ,ord,flum flum,ALLT
reflektioner,minnen,dåliga,bra
upp med de till ytan
skriv ner dom,,det känns lättare
alla val vi styr över,,blir lättare att leva i en svår värld
är så tacksam att upptäcka att min värld inte är så svår längre
om jag väljer att följa mitt hjärta
leva som jag mår bra av
o så mycket man fått på nykterhetsvägen
äter bättre
motionerar
sover ,vilar
o dricker inte
o aktar mig noga för stresskarusellen
varvar ner
orkar inte stressa mer
i tanke o själ
vill bara må väl
o leva sant o ärligt
o att få andas,känna in
o upptäcka allt härligt
som finns i detta alltet
förr var mitt liv ett "kallt ett"
grävde min egen grop
där ingen hörde mina rop
i beroendets dimma
i ångestens avskyvärda timma
Ett ljus uppenbarade sig
något odefinierbart hjälpte mig
att ta mig upp på linjen igen
förde mig framåt och sen
kan jag änligen se livet
leva det o inte ta något för givet
carpe diem Måne

My favouritechocolate,mörk choklad med ingefära o citron,såå gott till en kopp hett kaffe,
förr om fredan drog man en flaska vin
sen va man,enligt sig själv,så fin
men nu tar vi en chokladbit
o dan efter mår vi inte skit
utan kan njuta av vår lediga dag
du o jag

Profile picture for user ewazebra

Måne, du borde tonsätta en del av dina alster, eller bli rappare!
Härligt att du lever ditt liv i harmoni, blir påmind av dig hur viktigt det är att göra det som känns sant mot en själv. Det betyder ju också att det finns en inom mig som vet hur det mesta ska vara - egentligen! I går fick jag bra tips om att yoga bör vara ngt för mig. Spännande att börja planera för att börja med det.
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Haha, nej inge baksmälla av det, man blir bara lugn och harmonisk, inga dåliga biverkningar inte :-)

Ladda på ordentligt, det klarar ni, en dag i taget, om de behövs timmar eller minuter. så länge ni inte släpper er för alkoholrösten så har ni redan vunnit, även om de går långsamt framåt, så går det iaf. framåt.

Profile picture for user ewazebra

Tack alla.

Känner mig så himla stolt och ska unna verkligen mig något. Ikväll kommer mina barn hem oxå- det blir toppen. Men det är svårt att hitta på vad man ska unna sig- det kräver liksom nya idéer. Inte de gamla= champagne. Lutar åt mörk choklad....Mmm.
Självklart Fenix! Vi laddar för vecka 2. Som man säger- delad glädje är dubbel glädje.
// Inger

Profile picture for user ewazebra

grattis ,ni är såå duktiga
hinner inte skriva så mycket,ska jobba
yoga,Fenix,,vill jag också börja med
vet inte om tiden finns
kvällar
jag jobbar kväll ibland
ungarna har aktiviteter
men kan man inte lära sig yoga hemma
i ensamhet,,?
men yoga verkar så rätt
men jag vill inte ha en för fysisk yoga
har läst om yinyoga,som är en mer andlig yoga
säkert jättebra
bara att börja planera Fenix!
keep in touch
kram Måne
hoppas din kväll gick fint Inger

Profile picture for user ewazebra

Hej vänner, Yinyoga eller Hatayoga (som båda är långsammare än ashtangayogan och går djupare in i positionerna) är toppen för kropp och knopp!
Finns ju dvd-skivor med yogapass att köra hemma framför tv:n om man vill. En träningsform som är helt underbar! Själv har jag nu svår yoga-abstinens då min kurs inte börjar förrän v4 efter juluppehållet. Hör tyvärr inte till de som är disciplinerade nog att köra ensam hemma.

Profile picture for user ewazebra

drömde i natt att jag var med på yogapass,,så jag är redo
men svårt att få till det på kvällar
jag tror nog att det kan funka med yoga pass hemma
känner mig så motiverad för det
förslag på bra yogavideo,det finns väl en mängd olika
ska höra på min favvo,wellbeeingaffär,solkristallen
yoga abstinens,,denna abstinens,altid kommer den i nån form,hihi
hur känns den?
kram Måne

Profile picture for user ewazebra

Hej alla!
En dålig nyhet och en bra. Min gamla mamma ligger på sjukhus och är riktigt dålig och jag måste åka dit, nästan hela Sverige med flyg. Tog det som intäkt att dricka några öl i kväll och ska upp äckligt tidigt i morgon. Bara skit i vad jag gör just exakt nu.
I går, däremot jättebra. Jag och min fru gick å yoga, häftigt. Min stela kropp protesterade och jag trodde jag skulle ha jätteont idag. Men icke. Bara små smärtor, och det här ska vi fortsätta med, är säkert mkt bra för att hålla kroppen i trim för framtiden.
Hatar och älskar mig själv just nu...
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Den här killen tycker jag säger mkt kloka saker. Prenumerera gärna på hans gratis veckobrev.
/Fenix

Medan jag sitter där och tittar ut genom fönstret märker jag plötsligt dramatiken som utspelar sig bara decimetrar ifrån mig. En fluga med förtvivlat surrande vingar försöker desperat att ta sig ut i friheten. Om och om igen dunsar den in i fönsterglaset utan att förstå vad det är som stoppar den. Genom att konstant göra nya förvirrade försök bränner den ut all den livsenergi som återstår och allt den gör för att ändra på sin icke fungerande strategi är att anstränga sig ännu mer. Dess allt desperatare försök har ingen chans att lyckas, då det inte finns någon möjlighet för flugan att anstränga sig tillräckligt mycket för att forcera glaset. Trots detta så har den lilla insekten satsat sitt liv på att nå sitt mål genom målmedvetenhet och vilja. Den här flugan är dömd. Den kommer att dö där på fönsterbrädet.

Vid sidan om fönstret, kanske två meter bort, står balkongdörren öppen. Ett par sekunders flygtid i sidled och flugan skulle komma i ut i det fria. Med endast en bråkdel av den energi som den nu slösar bort sitt liv med skulle den kunna vara fri från sin egenkonstruerade fälla. Möjligheten finns där – så nära och ändå så långt bort – det skulle vara så enkelt!

Varför försöker inte flugan på ett annat sätt, något radikalt annorlunda, vad som helst? Hur blev den så enkelspårigt fast i idén att mer ansträngning erbjuder den största möjligheten till att lyckas? Var ligger logiken i att försöka med mer av samma sak tills man dör?

Utan tvivel verkar den här strategin vettig för flugan. Olyckligtvis så kommer den att leda till döden. Att anstränga sig ännu mer är inte nödvändigtvis lösningen till att lyckas bättre. Det är inte alls säkert att det leder till att du får ut mer av vad du vill av livet. Ibland kan det till och med vara en stor del av problemet.

Var smart och hitta nya vägar.
Sluta stånga huvudet i väggen bara för att det är så det alltid har gjorts.
När något görs på rätt sätt ser det alltid lätt ut!

Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" www.lifevision.se .

Profile picture for user ewazebra

En sak till, det går inte bra med min mamma, som nog är på väg till den andra sidan, men det är svårt att vet när. Hon verkar dock ha försonats med tanken på att ett långt liv är på väg att ta slut. Man hoppas bara att det ska fort och utan för mkt lidande.
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Tillståndet för min mor är ngt lite bättre, men ingen verkar veta vad som är fel och hur hon ska botas. Blir lite förvånad över hur den svenska sjukvården är så dålig, och att ingen verkar ta ngt som helst ansvar för helheten för en patient.
Nåväl, ngn som läst fler av Anders brev? Gör det, tror att många, inte minst de som vill ha ett bättre liv än flaskan, hittar goa saker där. Veckobreven finns sedan flera år tillbaka.
Nattkram
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Hej Fenix,

Tack för omtanke. Just nu går det BRA. Men varit lite sådär fram och tillbaka. Inga totala genomklappningar alls men ett par glas då o då. Och eftersom jag druckit som jag gjort så länge är det enda raka för mig att vara helvit läääänge. Ska verkligen kämpa denna gång och ge mig sjutton på att fixa detta.
Och du- det kommer att bli bra för oss. För att vi vill det och jobbar mot det målet.
// Inger

Profile picture for user ewazebra

Hej i snökaoset!
Vad bättre är, så är det inte kaos vad gäller drickandet. Där är det inte ens fuktigt. Javisst är Anders veckobrev en källa till inspiration och klokhet. Här kommer ett litet utdrag från veckans brev som stämmer så bra på mig (och fler tror jag).

"En del har regler som säger att det inte är något att yvas över om det kändes för lätt, vilket gör att de går omkring och hittar jobbiga sätt att lösa det mesta på. Allt för att få känna sig lite mer tillfredsställda när de lyckas.

Så vilka är dina regler för hur lycklig man får vara? Framgångsrik? Hälsosam? Kär? Hur lätt får framgång vara för att kännas bra? Har du funderat seriöst över de här frågorna så har du fått fram en del fascinerande svar om dig själv och din omgivning. Då blir nästa fråga: Vem är det egentligen som bestämmer vilka regler du har?

Hoppas att du inte behöver alltför mycket betänketid på den frågan och att ditt svar är ’jag själv, så klart!’. Om så är fallet så har du alldeles rätt. Vänta då inte en minut till med att skriva ner de regler du kan komma på när du tänker till lite på ovanstående.

Om du då är som de flesta av oss och en hel del av det du får fram inte verkar vettigt, dvs, är onödigt svårt att uppnå eller är beroende på faktorer utanför din kontroll (hade bl.a. en klient som mådde dåligt om inte alla i hans familj var på bra humör jämt, vilket begränsade hans möjligheter till lycka en smula;-) så byt ut de reglerna mot något bättre.

Du kan kanske redan ana vilken fullkomlig transformation av livet lite arbete med det här har möjlighet att ge dig… "

Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" www.lifevision.se

Det tål för mig att fundera ordentligt på. Jag har nog flera regler som säger att det är jättesvårt att sluta dricka, och då blir det ju det. Nu vill jag byta den regeln omgående!
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Vana, du var antagligen inte alkoholist? För nog har det väl sugit i tarmen de första veckorna? Sen blir det lättare och man glömmer snabbt. Jag tänker fortfarande ibland på hur skönt det är att dricka sig full! för det är dagens sanning för mig. Jag måste däremot tänka på dem konsekvenser det ger. :-)

Profile picture for user ewazebra

Jag vet faktiskt inte om jag själv är eller var "missbrukare" eller "beroende"=alkis. Vissa saker kan man känna igen sig i och vissa inte. Frågan är om man kan kallas alkis om man i princip bara har druckit på helger? Men jag förmodar att så är fallet.

Profile picture for user ewazebra

Underbart med veckobrevet och reglerna!

Så mkt onödiga och konstiga regler marknadskrafterna, samhället, uppväxten, våra medmänniskor prackar på oss och vi är dumma nog att tro att det är rätt!!!

Det gäller ju inte bara om det är svårt eller lätt att sluta dricka, det gäller ju hela vårt liv. Vad är egentligen viktigt och sant? Vem är det som bestämmer att vi ska vara duktiga, snygga, ha fina saker, följa modet, ha full almenacka med massa umgänge, gå på gym, äta hälsosamt, ha skinande rent hus och trädgård, göra karriär, ha ett perfekt äktenskap, lyckliga barn, ha kommersiella jular, semestrar, alla hjärtans dag, meningsfull fritid osv osv. Att vi måste lyckas för att vara lyckliga????

Även om vi intellektuellt vet att allt detta är påverkan utifrån och att vi kan hålla distans så tror jag det påverkar oss mer än vi tror.

Släppa taget och se det som är viktigt för mig för att må bra. Tid är nr 1 för mig. Tid att vila efter jobbet, tid för ensamtid, tid att läsa böcker och filosofera. Tid att ägna mig åt mina djur som är min hobby, kreativt, spännande och ger massor av frisk luft och motion.

Att leva i nuet, inte låta tankar och känslor styra mig och få mig att bli stressad, få ångest och pocka på åtgärder. Måste hinna, måste bli duktigare, stressar på eller öppnar en flaska vin... Bota symtomet för stunden men inte grundproblemet.

Leva i nuet och känna tacksamhet, ödmjukhet och sinnesro är numera mina enkla levnadsregler.
Det krävs övning och arbete för att lära sig detta och sen blir man aldrig fulllärd utan det är en spännande resa som varar hela livet.

Läste massor om mindfulness bl.a av Ola Schenker. Om acceptans av Anna Kåver. Buddhism.
Känslans intelligens är oxå en jättebra bok. Tog emot tips och deviser från AA, tex sinnesrobönen och Gör det enkelt, ta det lugnt, genom att göra en sak i taget...
Skrev dagbok och tacksamhetslistor. Gjorde de flesta av AA-s tolv steg. Fick tänka till om det där med livets mening, religion osv... och kom fram till att jag tror på evolutionen och dess enorma kraft, mitt liv som en pytteliten del av detta har i sig själv ingen mening, förutom i relation till mina närmsta. Universum, världen, kosmos eller vad man nu kallar den allomfattande, ständigt föränderliga energi som finns runt om oss är samma som finns i oss, och jag behövde bara inse detta för att förstå att det finns något större än jag själv. Leva och låta leva, är oxå ett bra motto för en sån som jag, som trott att jag var ovärderlig stöttning till medmänniskor som mådde dåligt... istället var jag ofta medberoende. Nu är mitt motto, hjälp till självhjälp. :) Mina barn tycker att deras nyktra mamma är väldigt sträng ibland.. :)

Ja, livet är en konst och den ska gå på lätta fötter, nyktra och lyckliga.

Kram
/ Pia

Profile picture for user ewazebra

fenix! Din tråd försvinner här nästan (min oxå för alla del. :) )

Har precis köpt boken "Äntligen full kontroll, lär dig behärska ditt alkoholintag" av Allen Carr.

Han vänder upp och ner på alla "sanningar" och det är dödskönt att läsa hans teorier. Jag är obotligt intresserad av både människors och djurs beteende, och inte minst beroendeproblematik nu sedan jag tog tag i mitt eget. Jag har inte hunnit så långt i boken än men den verkar väldigt lovande. Är den bra så kanske jag läser sluta röka boken oxå och gör mig kvitt det destruktiva tvånget oxå.

Hur går det för dig Fenix?

kram Pia

Profile picture for user ewazebra

Läget just nu: Ska i kväll genomföra ritualen för att sedan få gå genom resten av mitt liv som en fd alkoholist. Känner mig så trygg i att jag hittat svaren på alla möjliga och omöjliga infallsvinklar när det gäller mitt missbruk av alkohol. Och slutsatsen är den här - alkohol ger mig absolut inget positivt i något som helst avseende längre.
Så jag ska göra som han föreslår det sista jag gör innan jag ska somna, blanda en riktig skitdryck av sprit jag inte tycker om och skåla för mitt nya liv och kunna återkalla smaken när jag ngn gång får tanken om hur gott det är med alkohol.
(För sju år sedan gjorde jag på samma sätt en dag, och drog mitt sista äckliga bloss på en röd Prince. Har aldrig sedan dess haft minst lust att röka, trots 20-25 cig om dagen i 35 år.)
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Tyvärr om jag ska gå handlingen i förväg, har du kommit så långt att du vill läsa en sådan bok, så har du som flugan i den köttätande växten hamnat så långt ned att flykt är enda utvägen. Jag köper hans resonemang - har man börjat dricka alkohol, vilket ca 90 procent av befolkningen håller på med - så har man tappat kontrollen. Frågan är bara vilken dag man tycker att det blivit ett problem. För min del, insåg det för nästan 30 år sedan första gången. Nu kanske jag har chansen att spola det problemet i vad som återstår av mitt liv. Men Mickey, köp boken och läs den, jag lovar att den är spännande och rolig vad man än tror innan!
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Hej Inger, kul att höra av dig!!
Finns ingen som kan reda ut drogproblem som Allen Carr. Det riktigt intressanta med hans resonemang är att man aldrig haft ngn kontroll egentligen. Den dag man upptäcker det har man i stället ett problem. Kan inte nog rekommendera hans bok till alla oss som känner att nervgiftet alkohol förstör i våra liv. Vi är nästan alla riktiga kämpande och drivande människor, som en gång i tiden tog oss igenom mödan att spy, kräkas och må skit för att kunna tolerera alkohol i våra kroppar. Vi är alla GRUNDLURADE från början till slut:-)
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Igen...
Igår läste jag något som var intressant. "Belöning utan någon form av ansträngning, anspänning eller mänsklig kontakt är biologiskt destruktivt och går emot människans natur"
Det enda ansträngande med alkohol är väl måhända att öppna flaskan och bara ljudet av det brukar ju dra igång en reflex.
Jag är för tillfället glad och nöjd över att vara nykter. Men också medveten om att jag troligen inte kommer att gå omkring varje dag och vara lycklig över det. Så ska skaffa mig andra substitut som späder på lustcentrat. Träning och kör till att börja med.
Kanske är i god fysik lagom till sommaren?

Profile picture for user ewazebra

träning triggar verkligen lustcentra....jag simmar nu varannan dag ca 1000 meter o är alltid lycklig efteråt.
Igår hände ngt konstigt däremot.
Min granne o väninna har träffat en ny man igen.
När jag gick från henne ville jag dricka.När jag tänkte på att dricka blev det väldigt destruktivt.
Jag ville dricka för att göra mej själv illa på ngt sätt,kanske för att jag är ensam o inte tror jag är värd kärlek o förmodligen längtar jag fast jag tränger det tillbaka.
Det var skönt i alla fall,eftersom tanken kom att den kunde bearbetas på direkten.
Lycklig o nykter sedan 7 månader.

Profile picture for user ewazebra

Inger, läs boken. Du är nog egentligen redan i hamn. Nej, du ska inte skaffa andra substitut. Du och jag är självklart fullständiga och bra människor innan vi började utsättas för den massiva hjärntvätten att alkohol skulle göra oss bättre. Vi ska bara tvätta av oss denna påverkan.
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

...starkt gjort av dig Vana. Att dricka är att förstöra för sig själv- att inte tillåta sig att må bra. Kränka sig själv och inte visa självrespekt.
Bra att du avstod! Är säker på att livet för oss dit vi vill- när vi är redo!

Nu läggdags för mig. Nykter- det är nästan dagens bästa nuförtiden. Tänk att man kan bli nöjd för så lite? att få gå och lägga sig i sängen nykter.

Profile picture for user ewazebra

GOD MORGON LIVET!
Vaknar lite efter klockan 6 på morgonen. Brukar vackla upp och hata det mesta efter toabesöket och störta i säng igen. I dag känns det verkligen annorlunda. Tömde den bittra kalken i går kväll. Hade blandat ihop det mesta av skiten som min fru har i sitt barskåp. Tyvärr fanns väl där ngn likör med chokladsmak, så det blev inte så illa som jag tänkt:-) Känner mig så glad fast klockan är så tidig. Tittar ut och ser ett snöigt landskap, människor som knatar iväg till sina jobb och ett liv som pågår. Städar bort tomma burkar och flaskor, drar i mig ett glas iskallt vatten och bara njuter fast jag borde känna mig bakis och olycklig.
När jag slog upp mina bakfulla ögon kände jag bara direkt en lyckokänsla, DET ÄR ÖVER!
Kommer nu ihåg känslan för sju år sedan när jag nervöst skulle inse att mitt rökande liv var slut, att jag skulle slippa dra i mig gaser från bränt gräs en gång i timmen. Nu ska jag slippa hälla i mig ett farligt nervgift som bryter ner min kropp. Och sluta lura mig själv att det är ngt njutbart och ngt jag vill ha och behöver i mitt liv.
I snart 30 år har jag insett att jag har ett problem, att ngt ont tagit mig i besittning som kräver att jag står på bolaget fem minuter i 18 fast jag inte vill. Nu är det slut. ALDRIG ska jag förhandla igen, tvivla på mitt beslut.
Bara ett glas till, en gång till, en öl till... Nope, nu ska jag leva mitt liv fullt ut.
Faan vad jag tycker bra om mig själv just nu! Tror jag ska koka mig en kopp kaffe och steka ett ägg och lite skinka och kanske sedan gå och lägga mig och sova en liten stund. Ledig i dag och kan göra precis vad jag vill utom att dricka GIFT!
ha en riktigt bra dag allihop där ute
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

VILKEN härlig morgonhälsning fenix!!!

Blev genast på gott humör. Har en massa tråkiga samtal att ringa, men det är faktiskt i-landsproblem! Oxå ledig hela dagen, ska hinna läsa ut boken. Han är så grymt sanningsenlig när det gäller människan och det är gott att läsa att det är fler än jag som tycker att vi är idioter.. :)

Önskar alla här en riktigt bra dag!

Kram

Profile picture for user ewazebra

Hej alla!

Idag ledig. Och fått bok! Bra tajming, eller hur? Nu på sida 90 och ska precis börja på kapitlet
"Blir du modig av alkohol". Han är lättsam, självklar och intressant. Kapitlen bara flyger fram.

Hoppas allt går bra för alla idag!
/ Inger

Profile picture for user ewazebra

Japp, för varje såld bok får jag en flaska Guinness och en ask Prince. Från förlaget alltså, Allen lämnade denna världen 2006. Ska just hälla upp ett glas och tända en cig, fast klockan inte är 8 ännu på morgonen. En riktigt hälsofrukost om jag har tolkat boken rätt:-)
/Fenix

Profile picture for user ewazebra

Du verkar så stark Fenix! Jag blir impad trots att jag har klarat att sluta själv. Det känns nästan overkligt att ha klarat att vara nykter så länge. Det är nästan så att jag blir avundsjuk på att du kan sluta. :-) Jag vet att det låter lite skumt. Men man har ju alkispersonligheten som en del av sig själv.

Profile picture for user ewazebra

Hej Pia, du har en kuslig förmåga att leta upp mig när jag inte vill det:-)
Min mamma dog i dag, så jag trillade dit ikväll på den grejen, precis vad Carr skrev att man inte ska göra. Men det var ju löjligt, en sådan riktig trigger händer precis nu. Men jag har full förtröstan, även om jag tillät mig ett fall bakåt, så har jag bara skjutit upp slutdatumet tills i morgon.
/Fenix, sorgsen men ändå glad att det gick snabbt och smärtfritt på slutet

Profile picture for user ewazebra

Faktum är att de flesta alkoholister, av ännu okända själ har förlorat sin valfrihet när det gäller alkohol. Vår så kallade viljestyrka är praktiskt taget obefintlig. Vi är, vid vissa tidpunkter oförmögna att med tillräcklig kraft medvetandegöra för oss själva minnet av det lidande och den förödmjukelse som vi upplevde så sent som för en vecka eller månad sedan. Vi är försvarslösa mot det första glaset.

När jag läser det tänker jag på det hopplösa i alkoholismen. Jag minns att jag drack utan att ville. Alltså när jag varit med om något fruktansvärt som varit alkoholrelaterat. Lovat mig själv att aldrig mera dricka,, förstått att jag kommer dö om jag fortsätter. Att det kommer att sluta i katastrof. Ändå någon vecka, månad senare så var jag full igen. Inte tänkte jag på det fruktansvärda som hände för ett tag sedan. Det förklaras som mentala blinda fläckar, visst har jag druckit för att berusa mig många gånger. Men även lovat mig själv, nära och kära att aldrig mer dricka. Men jag drack ändå.. bara några mellan öl tänkte jag,, lidandet fanns inte kvar i min minnesbank. Plötsligt var jag full igen. Och vaknade upp och undrade hur fan det här gick till. Den andra delen i alkoholism är den fysiska allergin... När jag börjar dricka så startar ett mer begär som gör det praktiskt taget omöjlig för mig att kontrollera mängden jag konsumerar,, jag gjorde otroliga, absurda saker på fyllan. Då är det bara att sluta om jag tappar kontrollen när jag dricker?! Nej för alkoholistens huvud problem är kopplat till sinnet. Jag kunde vakna upp i fyllecellen eller vart som helst. Kört bil på fyllan. För att efter ett par dagar gå rakt in på en bar och beställa en öl. Sen kunde jag hålla mig nykter ett tag pga rädsla. Men dagen kom då jag var full igen. När man har levt i detta ett tag så förstår man vad jag pratar om... skräck, förvirring, hopplöshet, ensamhet.

Profile picture for user ewazebra

Jag trodde ofta och skyllde på yttre omständigheter att saker blev som det blev. Att min pappa dog, men jag drack även då han levde, att jag hade det dåligt ställt, jag drack även när jag hade det bra ställt, att tjejen tjatar,, drack även då hon inte tjatar. Jobbat för mycket,, drack även då jag inte jobba. Ätit för dåligt, blev för full även om magen var mätt. Även i nyktert tillstånd befann jag mig i olika dilemman,, ska jag dricka? Ska jag inte dricka? Hjärnan rusade på högvarv. Depression. Självmordtankar. Det smygande vansinet, om det första glaset., missnöjd, rastlös, lättiriterad, Trodde jag höll på att bli galen.

Profile picture for user ewazebra

Hej Fenix
Tråkigt att höra om din mor, verkligen. Fattar jag det rätt som att du tog det som en intäkt för att kunna ta dig bläcka eller har jag missat något? Du är en av dem som jag brukar läsa om när jag mellan varven "tittar in" på forumet och... ja, jag undrar lite om din syn på nykterhet, men kanske främst om din ärlighet. Att vara medveten om sina problem och förkunna alkoholens dåliga sidor är ju en bra grund att stå på, men varför i h-e då dricka i.a.f? Det blir svårt att bli tagen på allvar då kan jag bekräfta. Och jag undrar vad du egentligen går och väntar på. Man måste ju ta ett ärligt allvarligt menat beslut någon gång. Allting blir så mycket lättare då och det finns heller inget att köpslå kring, om du (och även andra som läser detta) förstår vad jag menar. Det beslutet känns i hjärtat, JAG LOVAR. Då kan man lägga allt - ursäkta uttrycket - TJAFS åt sidan och gå vidare i livet. Med det sagt och gjort lovar jag att ingen ångrar sitt beslut. LYCKA TILL!!

Profile picture for user ewazebra

Mazza, det är väl där hela problemet ligger? Man vill, man vet vad som är rätt och fel men man orkar/kan inte stå emot.

Jag har läst denna tråd och några till och man ser hur folk kämpar. Det är så mycket vilja och beundransvärd bestämmelse att detta är det jag vill och sen ändå trots allt detta bra så blir det återfall. Jag tycker man skall vara väldigt försiktig med att bemöta återfall på det sätt som du gjorde, Mazza, för vad händer nästa gång? Jo då håller Fenix masken och vill inte skriva om vad som egentligen hände och det hjälper honom på vilket sätt då?

Fenix, kämpa på! Jag hoppas verkligen att du orkar mycket till. Själv har jag inte kommit ens i närheten av vart du är men jag jobbar med det ganska intensivt just nu. Jag är i stadiet att jag vet mitt problem och vill göra något åt det men är livrädd. Lika livrädd är jag för den väg jag vandrat de senaste åren så vad gör man...

Nu är jag här på forumet och jag skall läsa så mycket som möjligt av andras erfarenheter och förbereda mig för det slutgiltiga beslut jag måste fatta snart. Ja, jag vet, jag skjuter upp det och så måste få vara ett tag. Som någon skrev i en annan tråd eller var det denna(?).. Fritt tolkat av mig då: Livet blir inte plötsligt en dans på rosor och allt bara flyter på när man slutar dricka. Det finns fortfarande massor med jobbiga beslut och situationer och de måste man lära sig handskas med utan alkohol. Man måste vara redo. Jag är inte redo men MYCKET medveten och kämpar.

Kram på er alla som kämpar!

/Frippe

Profile picture for user ewazebra

Jag tycker mazza har en poäng med det han vill säga.
Han skriver just det som jag tänkt ett tag men nu präntar.
Visst vi ska va försiktiga men inte så försiktiga att vi blir medberoende va?
Det är lätt hänt att stryka medhårs här.
"Oj har du druckit men kom igen,nästa gång går det bättre."
Den som får återfall gång på gång kommer förmodligen ändå att sluta skriva här,tror du inte frippe.
Vi har ett eget ansvar o vi är inqa sköra orkideer!!!
Jag tror fenix tål motstånd o mazza får åxå vara ärlig.

Profile picture for user ewazebra

Hej alla och tack för fin respons.
Ja, som jag känner har alla rätt. Du ska ha stort tack Mazza, det har jag tänkt skriva tidigare. Ditt inlägg gick rakt in som en magspark, för det är sant. Vad väntar jag på? Ja, visst faan vet jag precis vad som är rätt beslut för mig. Men så förhalar jag det än en gång, och nu använder jag min mors död som förevändning. Samtidigt förstår jag frippes tankar, som är i sin kamp. Och vana, kära vana, blir så glad för att du mår så bra. Blir förstås vansinnig på mig själv, när jag läser om er som nu varit nyktra en lång tid och mår för det mesta bra i det. Kan bara säga att det stärker mitt kommande, nödvändiga och slutliga beslut ännu mer.
Härliga ändå att vi på olika sätt hjälper varandra i denna trådlösa gemenskap!
/Fenix