Vill inte - kan inte

Fenix

Hej Inger, jag det känns verkligen gott inombords hela tiden i dag.
Är verkligen mardrömmen över, frågar jag hela tiden. Ja, det är den, svarar jag.
Jag tror fullt ut på Mazze, Adde, Pia, Berra och alla andra som tagit sitt stora beslut och lever ett liv befriat från alkohol. Inbillar mig inte att livet blir en steppdans på rosor för det, men jag känner mig helt lugn i tanken att jag får ett bättre liv utan alkohol.
Dagens tanke från Carr är ju helt sann, vi har inget att försaka när vi lämnar drickandet. Vi vet ju båda två mer än väl vad det handlar om. Dags att börja leva!
Kram
/Fenix

Fenix

Visst Mie är det så!
Dagens instruktion är den här:
3. Försök inte att inte tänka på att dricka.
Med det menas att det inte går att undvika att tänka på alkohol och att dricka, och varför skulle man göra det. Det är hur man tänker som är viktigt. Börjar man tänka att "jag skulle gärna vilja ha ett glas" börjar man bli olycklig. Men styr man in hjärnan varje gång man tänker på alkohol på att "Heureka, jag är fri", så kan man njuta av tankarna kring alkohol i stället.
Det blir vad jag tar med mig i huvet i dag.
God tisdag till alla!
/Fenix

Fenix

Hej Janus, kul att se att du är så flitig här och att du lägger nyktra dagar till varandra. Har hyfsad koll på alla trådar:-)
Precis som sheriffer i gamla westernfilmer hade sin whiskeyplunta i nedersta skrivbordslådan, har jag nu Allen Carrs bok liggande där. Tidigare har det för det mesta legat tomma starkölburkar som jag gömt undan för att slänga vid lämpligt tillfälle. Nu ligger den giftgröna boken där i stället och jag kan inte låta bli att le när jag tänker på skillnanden i lådans innehåll.
Så här ser dagens instruktion ut:
4. Var på det klara med att det lilla monstret existerar, men oroa dig inte för honom.
Ok, då ska jag tänka på det i dag, och absolut inte oroa mig om han skulle ge sig till känna. Men just nu känns det som om han har munkavle på sig. Hör just ingenting, men jag vet förstås att han bidar sin tid.
En bra onsdag!
/Fenix

Fenix

Dags för dagens hjärngodis.
5. Oroa dig inte om du ibland glömmer att du har slutat dricka. Kom ihåg att varje litet irritationsmoment du kanske stöter på de närmaste dagarna inte beror på att du har slutat dricka, utan på att du började.
Där satt den. Nu ska jag ta min motorcykel och köra en runda i fantastiskt vårväder. Känner mig tacksam att jag åter vaknar nykter och stiger upp med förväntan om en bra dag.
Det bästa till er alla där ute!

/Fenix

PS Lillablå, se upp för alla manipulationer med stort M! DS

Kvinna-mamma46

Hej Fenix!

Hur går det för dig? Din tråd behöver lite uppdatering :)

Tack för fina ord på min tråd när vi hade det jobbigt. Stormen har lagt sig nu, hos oss, i alla fall för tillfället. Och OJ vad vi är mkt bättre på att hantera det än förr, när jag gömde mig i ruset. Ont som f-n gör det inuti när sonen mår dåligt och är utåtagerande, men när det är lugnt hittar jag tillbaka till sinnesron mkt fortare.

Var ute på en tur med makens nya MC i lördags. Så mysigt, sexigt och så attans vackert med vitsippor, skir grönska och varm sol runt omkring.

Lev och låt leva
Pia

Fenix

Hej alla och här kommer en riktigt bra nyhet till såväl beroende som medberoende.
Under tre dagar har jag långsamt läst den mest fantastiska bok hittills gällande att förstå hur det kom sig att jag i dag sitter och skriver på alkoholhjälpens forum.
Jaget och Missbrukaren av Craig Nakken berättar på ca 120 sidor om mitt och era liv. Hur en missbrukarpersonlighet uppstår och Hur ett tillfriskande kan äga rum är undertitlarna.
Ja, jösses, aldrig har jag fått en så insiktsfull och ingående förklaring till hur processen till att bli missbrukare går till. Vill ni veta varför vi upplever oss så fast i skiten så läs boken. Vill ni veta skillnad på skam och skuld, vill ni veta att det är en kärleksrelation vi har till vår drog, vill ni veta missbrukets vansinniga logik så läs boken. Jag är omskakad, men också fylld av hopp. Det finns en utväg.
Jag ska nu börja om från sidan 1 och läsa boken ännu mer ingående. Varje mening är omsorgsfullt skapad för att man på djupet ska förstås vad missbruk är.
Ha en bra dag alla kämpar!
/Fenix

Fenix

Hej Segaletta!
Berätta hemskt gärna om du vet när han kommer. Jag tror jag är beredd att offra en del slantar för att höra honom. Inte för att jag behöver ngn guru, utan för att jag så gärna vill lyssna till och se människor som tagit sig ur ett tungt missbruk, och sedan ägnat resten av livet åt att försöka hjälpa andra. Det ger en sådan energi. Och som han säger i sin bok, livet handlar om relationer. Tyvärr har jag som alkoholist skapat en relation till burkar och flaskor, som sakta men säkert blivit min trygghet och förbannelse. Men i botten handlar det om längtan efter relationer med andra och sig själv, bra relationer.
/Fenix

Kvinna-mamma46

Hittade en blogg... av Li. Hon skriver så här: (hoppas det är lagligt att kopiera och klistra in så här... :( )

"Craig Nakken är på besök i Sverige, han är drogfri amfetaminist sedan 25 år. Och han har skrivit boken "Jaget och missbrukaren". Alla som läst lite psykologi, hör på titeln att Nakken anser att droger och alkohol - missbruk leder till en osund personlighet, något som vi får kämpa med i många år efteråt. Han anser att drogmissbruk i grunden är ett relationsproblem, en oerhört engagerad relation, han drar paralleller till par som lever i störda relationer. Likadant är det i missbruk, men i det fallet är det osunda förhållandet inte till en människa utan till drogen. I början är missbruket ett sätt att förverkliga sig själv (om du är rädd, blir du modigare av sprit osv), senare utvecklas det till ett patologiskt beteende för att för att försöka uppnå detta. I detta läga utvecklas missbrukspersonligheten, vilken minskar vårt eget jag, våra moraliska aspekter och vårt etiska tänkande. Processen innebär att drogen tar mer över personligheten, och tar över jaget bit för bit. Därefter ändras livsstilen och slutligen bryter livet samman. Drogen som till början var lösningen på problem, blir till slut själva problemet. Drogen är en 'sann' vän och sinnesförändringen drogen skapar är förutsägbar, vilket är det förföriska!
För att tillfriskna behöver jaget få mer utrymme och tillfälle att återerövra sin plats (tänka rätt, inte agera kriminellt, inte ta droger, känna gemenskap med människor osv), och individen måste våga byta livsstil och vända sig till människor. Missbrukspersonligheten är känslostyrd, snarare än intellektuell, därför är samtalsterapi inte så speciellt verksamt. Det gäller att byta livsstil, och föra in det naturliga jaget i den personligheten som fram till nu varit förälskad i drogen, missbruket.

Alla påverkas av en missbrukare, alla har vi någon i vår närhet. Därför är det oerhört viktigt att definiera vad vi tycker är drogfrihet, om vi tycker att en alkoholist som har blivit sexberoende, och fortfarande har kvar sin drogpersonlighet, är en vinnare. Fastän han fortfarande agerar ut i sjukdom, och gör många andra människor i sin närhet illa. En vinnare och en ärlig person, vill förändra sin personlighet, hela. Den vill föra in det naturliga som fanns innan missbruk. Men det är smärtsamt, att konfronteras med vår historia, så många missbrukare, väljer en annan
väg. Tillfrisknande för mig är inte hur mycket du dricker, eller tar droger, eller överäter, eller sexmissbrukar, det är en omvälvande förändring av din personlighet. Och det gör ont, att släppa det förutsägbara i att vara missbrukare. "

Ja, det låter verkligen som en bok värd att läsas. Jag gick ju till botten med hela mitt liv när jag slutade dricka... förstod att jag måste ändra på mitt tänk och mitt sätt att vara om det skulle funka. Annars är man fortfarande "kick-beroende" och har ingen sann sinnesro. Jag har låååång väg kvar men vägen är rolig och det är fantastiskt när man märker hur bra de små förändringarna faktiskt är.

Fenix

Nänä Mickey, Pia har gett en bra aptitretare. Men det är sättet boken är skriven på som är det magiska. Varje sida är en guldgruva för alla som vill veta hur vi har hamnat där vi är. Och hur vi tar oss därifrån. En kanoninvestering, jag lovar.
/Fenix