Peter på landet

Har senaste året börjat få minnesluckor när jag dricker mer än ca 1 flaska vin och några öl. Det är uppenbart att jag tål mindre mängder alkohol. Får svår ångest när jag dagen efter vaknar upp och inte minns vad jag sagt eller gjort för dumma saker. Det är ohållbart och måste få ett slut

Javelin

Minnesluckor är vidrigt och så ångestframkallande. Min erfarenhet är att det hjärnspökena kokar ihop i efterhand sällan stämmer överens med det som faktiskt skedde. Misstänker att det ligger i alkoholens natur att framkalla de överdrivna tankarna/rädslorna för att man ska sträcka sig efter nästa drink...

Sen kan de vara en god idé att dra ner på drickandet för att slippa dessa minnesluckor. Finns massor av tips här på forumet och det är jättebra att sätta ord på det man upplever. Gör en förändring och var inte för hård på dig själv för det som varit, fokusera på det du vill bli istället! ?

Femina

Jag får numera minnesluckor varje gång jag druckit. Vaknar dessutom upp med panikkänsla och ångest efteråt. Det hände inte på samma sätt förr. Jag kan inte dra ner - jag måste sluta.
Kram till dig! ?

Peter på landet

Tack för uppmuntrande ord! Jag har förstått att man tål alkoholen sämre med åldern, ångesten blir hemsk. Jag tenderar att bli väldigt hård och lider svårt av vad jag tror att jag har gjort och inte gjort. Gömmer mig dagen efter och sen går det bra 5-6 veckor till nästa gång jag gör bort mig med dumma ord och kommentarer till fru eller bekantskapskrets
Jag är i ett limbo, all vetenskap säger eg att jag inte är alkoholist men när jag återfaller i ett visst mönster som är: Varje chans jag får till att vara utan familjen så dricker jag alldeles för mkt. Söndag var ett sånt tillfälle, mellan 17-22 satte jag i mig 1 flaska vin och 5 långburk starköl. Minnesluckor, svår ångest, en känsla av att jag skrivit dumma sms till nära släkt... givetvis ser jag till i fyllan att radera allt, det kommer jag ihåg!!
Stämmer scenariot som det har varit sista året så håller jag mig jävligt lugn, är ju så rädd för ångesten o att bete mig illa....kan bli 2-3 glas vin eller 2-3 öl ett par kvällar i veckan. Sen dyker nåt tillfälle upp... resa iväg utan familj, eller ensam hemma.

Förstår precis hur du känner dig. Enorm igenkänning. Till slut blev ångesten så jobbig att jag bestämde mig för att sluta dricka alkohol helt.

Dag 10 idag, och det känns helt otroligt bra hittills ?

Jag tror processen är så här:

1) Inse och acceptera att man inte tål alkohol.
2) Bestämma sig för att sluta dricka alkohol.
3) Inse och acceptera att man aldrig kan dricka alkohol igen.

Jag är på steg 2, på väg till steg 3. Men processen tar olika lång tid för alla.

Peter på landet

Processen och vägen dit ser lite annorlunda ut, man måste hitta sin väg! Min grej är ju att jag 90% av tiden kan sköta alkoholen alldeles utmärkt, det ligger på en nivå där jag vill ha det, i den omfattningen gillar jag alkohol. Det är dom sista 10% som ruinerar alldeles för mkt, det är den lilla biten som överskuggar helheten. Nu är jag vid ett vägskäl, jag måste hitta min väg i det hela!

Jag känner igen mig i mycket av det du skriver. Har haft ett riskbruk i många år. Ångesten blev bara värre och värre när jag drack. Nu har jag hängt här på forumet ett bra tag och det har hjälpt mig mycket. Har långa helt nyktra perioder blandat med måttlighets drickande i bagaget. Jag tar mer och mer avstånd från alkohol för jag tycker det inte tillför något i mitt liv. Jag mår som bäst när jag är nykter. En dag i taget ?
/Mrx

Peter på landet

Ja, jag tänker inte sätta upp mål jag inte kan hålla. Just nu vill jag bara dricka på en sån nivå att jag slipper ångest o minnesluckor. Sen vill jag ha längre perioder av nykterhet än 1 vecka som nu!

För mig har det fungerat bra med realistiska mål. I början handlade det om att sluta dricka helt en period. Jag drack ons, fre och lör varje vecka. Mådde otroligt bra av min nykterheten. Började sedan dricka lite mindre mängd fre-lör. Fungerar rätt bra men det blev lätt lite för mycket och då kom ångesten tillbaka. Drog ner konsumtionen till typ 0 igen. Visst kan jag uppskatta lite alkohol ibland om jag kan undvika praktfyllorna. Jag har enormt många fler vita dagar i ryggsäcken tack vare forumet. Jag loggar alla alkohol jag dricker här på forumet. För mig är det en del av kontrollen över mitt drickande. Jag bokar oxå gympass tidigt på helgerna som jag inte dricker. Har insett att det är otroligt skönt att börja lördagen med en timmes spinnig kl 09. För två år sedan skulle troligtvis sovit bort hela lördagen och vaknat med prakt ångest. En dag i taget ?
/Mrx

Peter på landet

Jag tror det är en bra väg du valt, ska själv logga allt här. Ha som mål att ha så många vita dar som möjligt och när jag dricker hålla gränserna! Träna mkt

Åh vad jag kände igen mig i det du skrev. Jag har insett att sluta med allt helt plötsligt inte kommer att fungera för mig, så nu har jag satt upp som mål att denna vecka och nästa får jag dricka en liten vin ons- fre och lörd. Veckan därpå tar jag bort onsdagen kommande två veckor för att sen övergå till endast en dag på helgen. Med det är tanken att vänja mig vid färre dagar och mindre mängd för att sen kunna lägga in längre vita perioder.

Peter på landet

Hellre sätta upp realistiska mål och finna styrka i att nå målen än att misslyckas med tuffa mål och känna sig helt värdelös med risk att ramla än längre ner

Du har kommit så långt att du kan se ett problem med alkohol.
Det är en väldigt bra start.
Det som har fungerat för mig är, att ta en dag i taget, ta det lungnt, och var försiktig.
Det är de bästa råd jag kan ge dig, funkat över 15 år för mig.
Lycka till
Mvh Bo

Peter på landet

Ja, det känns som en bra utgångspunkt. ?

Peter på landet

Blev 8 öl igår, hade kontroll men balanserade på en knivsegg på sluttampen. Inga minnesluckor för att jag drack sakta och utdraget. Därav ingen ångest idag heller.
Nu blir det nyktert resten av helgen, sen börjar ny vecka. En dag i sänder mot normalt drickande.

Peter på landet

Nu är vi framme i April, mönstret är tydligt. Varje gång det blir för mkt så tappar jag det, dricker okontrollerat är dum mot människor nära o kära. Bestämt mig för att det får vara 0 nu. Hur gör ni för att motstå frestelsen när vädret är fint o helgen kryper på? Alla på jobbet är väldigt mkt inne på dricka o sprit...

Jag förstår ditt dilemma att motstå frestelsen när det är fint väder och lediga dagar. Jag tar hjälp av forumet och min logg här inne. Dessutom pratar jag och frun öppet med varandra om alkoholens vara eller icke vara. Förbud har aldrig funkat för mig. Självklart får jag supa skallen av mig om jag vill. Men är det vad jag vill? Svar nej. Jag försöker hitta balansen mellan jobb, träning, fritid som gör att jag mår bra. Jag mår bra av att dricka nån bira när jag grillar. Röd vin är också gott. Ibland tar jag en cigg oxå även fast jag slutade röka 1993. För mig handlar det alltid om att hålla balansen. Märker jag att balansen går åt helvete gör jag en omstart.

Peter på landet

Jag eftersträvar nån sorts balans, men just nu krävs en rejäl omstart, diskuterar med frun jag med. Problemet för mig är att jag inte kan ta 1-2 öl, jag måste fortsätta. Enda alternativet är om jag tar 1-2 öl sent på kvällen så att jag blir avbruten för att jag måste lägga mig

Jag har också dålig broms när jag börjar dricka. Det gäller att se upp med alla fall gropar. Jag köper endast den mängd jag anser är lagom för mig att dricka. Är det slut så är det bara att gilla läget. Jag har haft långa helt vita perioder sedan jag började skriva och läsa här på forumet. Jag vet innerst inne att jag mår absolut bästa av att inte dricka alkohol överhuvudtaget. Ändå gör jag det ibland. Jag har som mål att kunna ta kontroll över min konsumtion. Har aldrig haft fysiskt sug eller problem att avstå alkohol.

Så klokt att dela upp processen i 3 delar.Först inse att man inte tål alkohol.Sedan ta ett beslut om att sluta och inse att man inte kan dricka något mer.Jag pendlar själv mellan 2 och 3.Förstår att man inte ska va sp hård mot sig själv och inse att det tar lite tid att få ordning på sig själv