Nu har det hänt! Igen! Jag dricker mig fruktansvärt berusad i min ensamhet för jag vill inte att andra skall veta. Vem försöker jag lura? Mig själv i första hand.
Vaknar upp på morgonen och är tvungen att kolla av mobilen för att se vem jag ringt och messat. Ingen riktig koll.
Till saken hör att jag slutat förut och VET så innerligt väl att jag mår bra, så bra av att avstå från alkoholen.
Min man är borta i jobbet väldigt mycket så han har nog inte riktig koll på hur pass illa det egentligen är. Barnen vet inte heller allt. Skammen är så stor.
Kom till landet igår och då måste jag dricka ordentligt för att i morgon kommer maken hem och då kan jag inte dricka ikväll eller ha samma konsumtion som jag har när jag är ensam.
Jag är varannandagsdrickare. Dricker enorma mängder ena dagen och mår dåligt dagen efter. Både fysiskt och psykiskt.
VILL inte mer, men vet inte heller hur jag skall kunna sluta.
När maken kommer hem är det ju lite extra festligt och lite vin, men han kan säga stopp och det kan inte jag.
Alltid jag som fixar fördrinken och den går inte av för hackor. Sen är det så enkelt att ta lite mer vin från dunken när jag plockar undan efter middagen och maken sysslar med något annat.
Vad håller jag på med? Och hur tar jag mig vidare?

Så bra att du har hittat hit, välkommen! Läs och skriv här så mycket du kan och orkar.
Det är en jättebra hjälp på vägen. Mitt bästa tips nu när du insett att du verkligen vill sluta
är att ta ett beslut att hålla upp helt med alkohol ett tag. Ta en dag i taget och verkligen
ge allt för att inte dricka en droppe. Du ska absolut inte tänka att du aldrig mer ska dricka,
men kan sätta ett mål om du vill, tex tre månader. Sedan hade det underlättat enormt mycket
om du berättade för din man att du tänker göra ett uppehåll. Blir svårt annars om han börjar hälla
upp vin mm till dig. Var förberedd på att det är tufft i början. Men det är det värt, utan tvekan.

Kram

Torn, för dina stöttande ord. Det är ju bara så jäkla svårt. Just detta att fatta beslutet och sen hålla fast vid det. Har gjort det många gånger senaste året. För det är det senaste året som det har gått överstyr.
Just nu känns det bara som om jag nätt och jämt har näsan ovanför vattenytan. Vet att jag har en sömnlös natt framför mig och i morgon en massa bestyr med att städa upp efter mig innan maken kommer. Alltid detta planerande. Jag är så trött på det!
En ganska vissen kram från mig

Det har varit en väldigt lååååång dag! Mycket tankar som far i huvudet och mycket ångest. Men nu är snart den här dagen över. Tror dessvärre att jag inte kommer att kunna sova så bra inatt.
Grubblar mycket på vad och hur jag skall prata med min make om det här. Det är ju så ohyggligt mycket skam. Dessutom har vi pratat om detta med missbruk och att den eller den har tydliga problem, men inte någon av oss; jag.
Men känner bara att jag inte orkar längre. Orkar inte planera hela tiden.
Vill bara ha mitt liv tillbaka.......

Hej Sommarbarnet,
Förstår att du har det tungt... Håller med Torn om att försöka prata med din man om det går, det kanske inte behöver bli så dramatiskt. Du kan väl säga att du börjat känna att du dricker mer än du tänkt dig, och att du vill ta en paus från alkohol för att inte utveckla verkliga problem. Vilket nog också ligger nära sanningen. Tre månader klarar du, och under den tiden hinner du få nya tankar och verktyg för att dricka mindre eller avstå helt, vilket du sedan väljer. Och för mig kom det snabbt en enorm känsla av lättnad när jag började mina tre månader, det var så skönt att inte behöva kämpa för att inte bli för full eller dricka för ofta, en sån lättnad att inte ha något att dölja. Lycka till med dina val och tro på dig själv, du fixar det här!

Precis som jag visste att jag skulle så har jag sovit direkt uruselt inatt. Är alltid så efter en nykter dag. Då låg jag i sängen och läste trådar här. Så nyttigt och inspirerande.
Även om jag är trött så kan jag på något sätt känna ett visst lugn i att jag har bestämt mig.
Jag har ju bestämt mig tidigare och det har hållit några dagar, men nu känner jag ett annat lugn i mitt beslut.
Slutade dricka alkohol för ca tio år sedan och drack då ingenting under två år. Vad det var som gjorde att jag tog mitt första glas vet jag egentligen inte, men det gjorde jag. Har ändå lyckats hålla mig till en någorlunda normal konsumtion fram till för ca ett och ett halvt år sedan. Då började min man resa mer i jobbet och jag fick mer egentid som för mig gjorde att mitt drickande skenade iväg. Ett litet glas vin skadar ju inte och så fortsatte det. Känslan är ju så skön och man kan känna sig lite lyxig när man öppnar en flaska bubbel.
Det som skrämmer mig nu är att jag börjat dricka starksprit på ett helt annat sätt. Tidigare har jag ”nöjt” mig med mitt vin som jag pimplar på kvällarna, allt från tre-sex dagar/ vecka, men oftast varannan dag. Så gårdagens uppvaknande kom efter en kväll sprungen ur starksprit.
Idag är det dags att ta itu med dag 2. Maken kommer hem och jag vet att han då kommer att vilja ha lite alkohol så mitt första eldprov blir redan idag, men har tänkt på det ni skrivit, Torn och Kennie, att jag skall prata med honom. Tänker inte göra någon stor grej av det. Bara mer att jag nu skall avstå en tid.
Berättade faktiskt om mitt beslut för två av barnen i går kväll och de tycker att jag gör helt rätt. Som den ene sa ”du har ju avstått tidigare och mått bra av det” inget drama, ingen kritik, ingen skuld. Kändes bra.
Nej, dags att starta dag två!
Ha en bra dag alla ni andra kämpar!

Vad härligt att läsa om ditt lugn. Jag känner igen mig i det, att komma till ett beslut som inte är stressigt eller panikartat utan just lugnt, och i någon mån tryggt. Jag hade en sån upplevelse på nyårsdagen när all alkohol var slut. För första gången någonsin kände jag; nu får jag vila.
Det går upp och ner sedan men så jävligt som att vakna med den baksmällan du beskrivit- så blir det aldrig igen. Jag är, eller var, som du. Kände hur drickandet tog egentlig fart senaste 2-3 åren. Det verkar gå att bli alkis när som, uppenbarligen. Jag håller på dig och tror på dig! Kram.

med maken var ju faktiskt lättare än jag någonsin trott. Känner en enorm lättnad! Han stöttar mig till fullo. Det som jag var orolig för att han inte skulle göra.
Vi hade ett långt samtal om alkohol och dess effekter den haft på våra respektive familjer och vad vi kan göra för framtiden.
En alkoholfri drink före maten, tonic zero med massa is och citron. SÅ gott?
Underligt att jag känner detta lugn som lagt sig som en filt över mig. Visst kan jag emellanåt känna en oro i kroppen, men blundar och drar djupa andetag.
Snart är dag två till ända.
Tack, Se klart för pepp ? Det värmer så otroligt skönt!
Kram?

Så bra att du pratade med maken! Det kommer göra din resa så mycket enklare.? Och nu blir det inget mer planerande, inget smusslande, inga lögner. Grymt bra jobbat! Nu är det bara att kämpa på och ta en dag i taget. Ganska snart märker du av alla fördelar som nykterheten ger dig. Men tänk på en sak, ha tålamod, ge inte upp.?

Kram

bekräftelse på att jag styr mitt skepp i rätt riktning. Tack, Torn ? Dina ord blir som balsam för jag känner mig lite hudlös. Har känt på detta vis tidigare när jag slutade dricka.
Plöjer just nu en bok ”Jag som var så rolig att dricka vin med”. Mycket igenkänning.
Kram

i fredags kväll i alkoholångorna. Nu hade vi ju pratat länge om att skaffa en katt, men till hösten eller vintern, inte just nu. Nu blir det så ändå eftersom jag redan i mitt berusade tillstånd betalat handpenning och bestämt när vi skall hämta katten. Jaha, det var det.

Trodde aldrig att jag skulle kunna somna igår, men tröttheten kom och jag kunde hindra pirrandet genom att tänka aktivt att slappna av. Det funkade! Så jag har sovit bra inatt.

Idag en ny dag. Dag tre! Sysselsättning är bra. Planerar för aktiviteter under dagen. Svårt att vistas ute i regnet, men får komma på något annat att göra.

Ok, kom igen dag tre. Nu kör vi igen!

Är det någon som känner detsamma?
Jag har ett extremt kontrollbehov. Min familj påtalar det ofta och jag VET det så innerligt väl själv. Att dricka alkohol är väl ett sätt att släppa kontrollen.
Behöver kunna släppa kontrollen UTAN alkohol.
Ja, jag skriver alltid alkohol istället för bara A då det för mig blir mera "på riktigt" att se hela ordet. Att det blir för mig mer ärligt.
Ok, det var inlägg två för idag. Blir säkert fler. Klockan är ju bara 10 ännu.

Det är mycket som behöver komma ut och ventileras. Ut med trollen i ljuset så spricker dom.

Snopet med katten ? Men det var väl meningen kanske att just den katten skulle komma till er familj.

”Köp vi gjort på fyllan” skulle kunna ha en helt egen tråd här ? Den tråden skulle nog både roa och avskräcka. Persbrandt köpte hus på fyllan, hualigen ? Hans bok ”Så som jag minns det” är svinbra!

Det hedrar dig ändå att du tar konsekvensen av ditt fylleköp. En katt är ju en levande varelse. Den katten kommer alltid att påminna dig om när du slutade dricka, eller hur?

Kontrollbehov har nog alla här lite till mans. Kontrollbehov, spontanitet och allt-eller-inget verkar vara egenskaper som är gemensamma för de flesta alkisar.

Att sluta dricka är svårt som fan, men det är egentligen ”bara” att ta itu med symtomen. Det stora jobbet är att göra något åt grundorsakerna till symtomen.

Nu har du identifierat behovet av avkoppling och ditt kontrollbehov som beteenden som du behöver jobba med.

Hur tänker du att du kan jobba med de två sakerna konkret?

Kram ?

Det glömde jag ju att skriva. Här är du bland vänner. Själv firar jag nykter månad 5 på torsdag, tjoho!

Och Torn och Se klart firar sin nyktra månad 6 idag, så nu ska jag hasta vidare och gratulera dem ?

Jag får en fin bild för mitt inre. Sommarbarnet med sin sommarkatt som blev en kanonduo, som tog sig igenom det svinjobbiga alkoholstoppet sida vid sida.

Och din signaturemoji känns självklar ?

Kram ?

låter som en alldeles utmärkt idé! Läste också Persbrandts bok och berördes väldigt mycket av den. Tror nog att mitt senaste köp är det allra mest utmärkande för mig i alla fall. En liten levande varelse! Och maken fattade ingenting."Men vi skulle ju vänta till i höst?"

Nu håller jag på med "Och jag som var så rolig att dricka vin med". Just nu handlar det väldigt mycket om tro på gud och där är inte jag så den är lite tradig, men med en hel del igenkänning.

Behovet av avkoppling hoppas jag att jag kan hantera med att ta upp mina promenader, som jag älskar och testa, igen, meditation. Har funkat ok tidigare. Den stora utmaningen kommer helt klart att bli detta med kontrollbehovet! Djupt rotat och nedärvt i rakt nedstigande led från tidigare generation. Liksom svagheten för alkohol....

Hur planerar du att fira din femmånadersdag? Jag tänker fira min tredagars med Tonic Water zero med massa is och citron, igen.

Och TACK, för uppmuntran och härliga ord!

Kram (kan tyvärr inte lägga till min emoji på jag i skrivande stund knattrar på datorn:-) )

Torn för pepp och stöd! Idag på dag tre känns det lite sådär pirrigt och fjärilligt i magen. Sysselsätter mig och dricker inget kaffe på efter lunch! En påse Gott och Blandat håller mig sällskap istället.

Underbart att få skriva av sig tankar och känslor och känna att människor i samma sits VET precis vad man går genom.

Ha en fortsatt bra dag!

Kram

Har också svårt för det där med gud hos AA, även om de vill tona ner just den biten. Därför har inte AA varit mitt val på den här resan.

Jag tror på det jag kallar ”faktametoden” och att sakta men säkert påverka mitt undermedvetna i rätt riktning.

I min ösregnslånga tråd finns en massa tips på böcker, Youtube-klipp och annat som hjälpt mig på vägen.

Fakta, fakta, fakta och sen repetera, repetera, repetera. Jag tror på varje individs inneboende kraft i kombination med kunskap och vilja.

Min femmånadersdag ska jag fira med att köpa mig en ny klänning tror jag!

Kram ?

och du skriver väldigt mycket bra med hög igenkänningsfaktor ?? (tagit fram paddan nu så det kan bli emoijis?)

För mig funkar det också väldigt bra med fakta i mängder! Läser en del på nätet och skall beställa en bok jag hittat ”Tänka klart och ta kontrollen över alkoholen”. Sen är det jäkligt skönt att titta in här och läsa trådar.

Åh, vad kul att få köpa sig en ny klänning! Hoppas du hittar något riktigt snyggt om du inte redan tittat ut någon.

Kram? och där satt den?

I mitt barndomshem hade vi sommarbarn under 15 somrar...så mina tankar förs tillbaka t den tiden då jag läser ditt nickname.

Välkommen hit till forumet! När jag skriver det känns det som om man måste ha lyckats hålla sig nykter för att välkomna någon vilket jag inte har. Fast jag har varit här ett tag så jag tycker faktiskt att jag kan det.
Anledningen t att jag inte fixat det t 100% beror nog t stor del på att jag inte bestämt mig t 100% och/eller att jag inte nått botten helt och hållet. Vad jag vet till 100% är att jag behöver en förändring t 100% i mitt beteende viket innebär att jag ska bli nykter. Så det beror inte helt och hållet på okunskap. Men det är svajigt å jag behöver fortsätta med nyktra dagar. Det blir en dag, ibland två dagar och ibland tre dagar.

När det gäller katten så låter det ju gott att ni hade planerat köpa en katt t hösten för då kommer hen få stanna hos er??

Å gott att du berättade för din man??

Heja dig??

Kram?

Tack, för att du tittade in!

Har kikat lite på din tråd också och du har fått utstå en del. Samma här! Men det konstiga var att jag då när ALLT hände var jag nykter. Jag drack inte en droppe på tre år. Sen tycker man ju ett ett glas inte skadar, men sedan accelererar allt i ett rasande tempo som man inte kan styra över. Eller vill??

För mig funkar det bara att helt avstå! Tidigare har jag inte haft med min man på det spåret, han har nog inte fattat hur illa det är ställt, men nu har jag hans fulla stöd för jag tror att han förstått.

Jag säger inte att du skall avstå helt om du inte känner dig redo för det. För det är det man måste känna sig, REDO!

För mig måste det gå så långt att jag når botten eller nästan i alla fall. Och botten ser så olika ut för oss alla. Min botten liknar inte din. Låter kanske luddigt, men det är för mig enda sättet att försöka beskriva våra olikheter i likheten. Och likheter är väl en onormal alkoholkonsumtion?

Min tredje dag är snart till ända och jag sitter här med mitt glas Tonic Water zero med massa is och citron ? Älskar det! Gillar inte Cola så mycket, för sött. För mig gäller det att hitta alternativ som jag gillar. Min man däremot tar ett glas vin, men jag skall säga att det rör mig inte i ryggen. Faktiskt! För jag har bestämt mig! Det är här jag kan ta tillvara på de positiva effekterna (ja, det finns såna också?) av mitt kontrollbehov.

Så ta en dag i taget. Var inte för hård mot dig själv! Och det är bara att kämpa på?? Ny dag imorgon, nya möjligheter!

Kram