Hej! Jättejobbigt dag du haft! Skönt att det inte triggade igång något mer. De andra har skrivit så kloka saker, så jag ville bara skicka en kort ”pepp”. Du gör det bra, och klokt skriva av sig lite här :-)

Tack så jättemycket för feedback. Vet att detta är något att jobba på, men samtidigt så är det en del av mig. Även om det är jobbigt i stunden och precis därefter så är det sån jag är. Dessa utbrott eller mentala kollapser/låsningar händer inte särskilt ofta. Det är inte många som har fått se dem heller, och det beror på att jag inte känner mig bekväm med att faktiskt vara och känna det som jag verkligen känner inför fler än mina föräldrar i princip. Händer något sådan i annan miljö så blir jag mer passiv, tyst och försöker bara fly. För det mesta sätter jag mig inte i situationer som kan skapa detta heller, speciellt inte med andra än mina nära. Har inga problem att själv ändra planer, men när de ändras för mig på en blixtsekund, då blir det kaos. Senast var nog för ca 7 månader sen under renoveringen av min nya lägenhet när byggjobbarna hade gjort så tarvligt jobb. Den tiden var en pina. Men nu när jag tänker på det, så var det under min förra nyktra period.

WOW! Mina känslor dämpas verkligen när jag dricker. Tack för den insikten Andrahalvlek. På prick, detta ska jag fundera mer på. Men iof. så uppdagades ju alla mina bekymmer efter jag slutat med A, det var ju då jag såg allt och det var då jag sökte hjälp vilket kommer leda till sista delen av utredningen i slutet av juli. Självmedicinerat skapligt mycket då gissar jag...

Är fortfarande helt slut i huvudet, och i kroppen. Men tog mig ut på en promenad i 50 minuter iallafall, gick i skogen och lyssnade på Rättegångspodden.. läskigt värre. Sen när jag kom hem blev det popcorn till kvällsmat. Nyttigt värre.. men det var allt jag hade energi för.. ja, och en banan. Ska strax sova.

Dagen har varit... ja den har bara varit, men jag har inte druckit och inte känt något sug.

Den egenskapen eller snarare förmågan är ju, ja livsnödvändig. Att du klarade att stå ut, att skriva här, att gå promenad och sen hem och göra popcorn. Så gör bara någon som har förmågan att vara stor i relation till den där lilla människan inuti och oavsett allt annat så tänker jag att det om något är ett styrkeprov och trygghet- trots en otrygg situation. Vad fint. Sov så gott! ?

Älskade dag 20, du är så välkomnad. Och tack Se klart för lovorden, de värmer.

I dag har jag suttit och jobbat konstant i 150km/h sen klockan 08.00. Tagit lite frukost har jag hunnit men telefonen har ringt sig varm. Ska ta en liten vilostund strax tror jag. Känner mig mör.

I vanliga fall hade jag unnat mig vin, snacks och godis efter en sån här dag. I kväll blir det promenad istället. Och mamma ska komma förbi så vi kan umgås lite här, så blir det inte en sån stor grej för mig att behöva åka till dem.

Så väljer att inte dricka i dag heller, snart 3 veckor - JIPPI! Istället jobbar jag på och är duktig

Vad skönt med en bättre dag. De brukar komma som present efter de riktigt usla. Jag skrev lite i min tråd om detta att hitta alternativ till alkohol för att ”sätta punkt”. Programmerade till det ju. Sannerligen slutar inte jobbet med att hålla sig nykter, å andra sidan är det meningsfullt och utvecklande vilket inte kan sägas om fylla.
Ha en fin kväll med din mamma!

Dagen har varit full av jobb och jag har nog kört på lite för mycket. Känner fortfarande av gårdagens urladdning. Tog en powernap (som höll sig i 2,5h) men är fortfarande trött. Så det blir ingen promenad i kväll, lite chill vid datorn och sängen tidigt hoppas jag.

Min mor har varit här en stund i kväll, det var trevligt :) Borde verkligen se till att ha något inplanerat framöver som innefattar någon mer än mig själv, men känner mig samtidigt så känslig och ja, det är svårt att vara mig ibland.

Maten går bra, lite för bra... undrar när det också ska vända. Har ätit nyttigt i en vecka nu. A är inga problem alls just nu. Det är som att jag glömt bort vad som var så speciellt, det känns helt annorlunda än förra gången jag slutade. Då var jag besatt, nu känns det som att jag bara gett upp A och så är det. Men vem vet, det kan vara en annan dag i morgon. En dag i taget.

Härligt att allt känns lättare för dig idag efter gårdagens tyngd när det blev ändrade planer. ? Kul att läsa att det flyter på med maten oxå. Tänkte försöka addera det till min livsstilsförändring jag med (åt glass till middag idag ?). Jag inspireras av dig och det du skriver, vågar du ändra matvanor när du kämpar mot A, då vågar jag oxå! Tack för att du är så öppen och delar med dig av ditt liv. Ser fram emot att läsa det du skriver varje dag. Jag hejar på dig! ???

Allic, Glass till middag låter ju förträffligt.. det har hänt mig ett antag gånger ;)

I dag vaknade jag vid 08-tiden och gjorde lite ärenden, tog en kort skogspromenad och åt sedan frukost. Har jobbat på sen 09 och har haft fullt upp. Nu tar jag en paus och skriver här.

Ganska trött annars, men inget sug efter A. Blir nog en eftermiddagsnap även i dag. Kroppen har väl på allvar börjat återhämta sig nu antar jag.

Väljer att inte dricka i dag, istället vilar jag mig utan att ha dåligt samvete över det

Loppet är inte kört för att man sladdar lite. Det viktiga behöver inte vara antalet dagar i rad, utan antalet dagar nykter bara. Hoppas du inte ger upp och försvinner härifrån. Och ta all hjälp du kan, tycker mig läsa att du är redo för det.

Själv hade jag mitt första riktiga sug i eftermiddags, fy tusan. Det kändes i hela kroppen. Kroppen skrek efter party och alkohol. Men huvudet var inte lika sugen som tur var denna gång. Men suget var nytt för denna gång. Gick ut på en lång promenad och då försvann suget tillslut. Supertrött nu, tror jag inte helt återhämtat mig från i tisdags. Ibland tar det några dagar innan jag är lite mer i balans igen.

Ska sova tidigt hoppas jag i dag. I morgon är det samma sak -återigen jobb, promenad, nyttig mat och ingen alkohol. Hoppas tröttheten släpper.

Usch och fy... i dag är ingen toppendag. Har problem med magen och undrar om jag blivit magsjuk. Känner mig aningens nedstämd också och den där positiva känslan av att vara A- och sockerfri har helt försvunnit. Det finns dock ingen chans att jag faller - så långt ner är jag inte.

Det kanske också kan ha att göra med att i dag så hade jag firat ett år nykter om jag inte hade tagit ett återfall 27/28 december. Höll mig nästan ett halvår, men fick med mig så mycket. Hade trots en benvilja en tanke om att jag kanske var den där % som faktiskt kunde dricka kontrollerat. Pyttsan. Visst, i början gick det väl okej, drack ju inte så ofta, men alltid mer än vad jag tänkt - och alltid ensam. Kommer ihåg att jag inbillande sa till mig själv "Du får bara dricka öl, det har inte så mycket %" sen nästa gång jag var på systemet "du får bara dricka vin i flaska, då har du bättre koll på vad du dricker"... sen eskalerade det bara. Föll ganska djupt denna gång, speciellt på slutet, även om jag nu inte skadade någon annan så skadade jag mig själv ofantligt. På många olika sätt.

Detta kommer låta konstigt... men är nästan glad att jag inte fixade min första tid som nykter ändå. Det var ju första gången någonsin som jag provade, hade aldrig reflekterat över att jag hade ett problem innan direkt. För nu känner jag mig så mycket startare från start, även om jag nu är lite nedstämd så vet jag att jag inte kommer gå till systemet, det liksom finns inte på världskartan. Jag vill inte gå till systemet, jag vill inte dricka är väl kanske det bästa svaret, och det mest sanningsenliga. Jag kände det inte så djupt för ett år sedan, även om jag var motiverad då med.

Nu vet jag ju inte hur det går denna gång, men just nu - och jag tar bara ansvar för denna dagen, så väljer jag att vara en sån som inte dricker vad som än händer. Väljer att inte dricka, istället ska jag tvätta, vila och försöka städa lite fint inför helgen.

Denna dag har inte varit något vidare. Dålig i magen och energilös. Har lyckats jobba lite i alla fall men känner mig lite nere. Skulle vilja och behöva ta en lång promenad men magen tillåter inte det.

Kroppen skriker efter något att unna sig, A, socker, nikotin, snacks... men banne mig, det blir inget med det. Vila och mer vila blir det istället. Tyvärr blir man ju uttråkad av det och då sitter huvudet igång och fantiserar. Eller fantiserar är fel ord - huvudet ger förslag på dåliga val. Vare sig jag vill eller inte.

Ska troligen åka till andra lägenheten i morgon, om magen mår bättre. Har bestämt mig att jag ska UNNA MIG en subway-macka när jag ändå är där. Älskar subway och det är det sämsta med att ha flyttat - att jag inte kan äta det var och varannan dag. haha. Vad jag skämmer bort mig själv ;)

Om 45 minuter stänger systemet här i småstaden, det känns alltid lite bättre när systemet är stängt, även om jag vet att jag inte ska åka dit i dag. Det är som att kroppen verkligen kan slappna av.

Måste komma på någon utflykt, eller något jag kan hitta på framöver för känner att trots att jag behöver och väljer själv att vara mycket själv så måste jag nog göra något. Måste komma på något bara. Har planer på att åka en dag till stora skogen och gå en runda på lite över en mil, ta med lite fika och så, kanske någon av hundarna.. men det gör jag ju själv i så fall ändå. Kanske skulle höra med någon av mina vänner om de skulle vilja följa med, eller om vi skulle åka till något mysigt ställe och fika/äta glass. Vi får se, gillar inte att höra av mig till vänner på fredag em/kvällar för det känns så desperat, eller som att man är en sån som sitter och bara messar när helgen kommit och man börjar bli packad.. haha.. skadad much!?

Konstig man (läs jag) är!

Mådde ju inte så toppen tidigare i em, så tog ett spontanbesök hos mina päron, bara mamma som är hemma då pappa gör annat. Fick en fin stund med mamma och hundarna. Fick gråta ut en hel del och berätta om mina egenheter. Att det är svårt för mig att starta saker, att bara göra basala grejer, att orka. Pratade även om att jag inte vet om jag vill ha hus, familj, barn för att man ska ha det eller för att jag faktiskt inte vill det. Vi pratade om att låta känslorna styra en. Vi har pratat om allt detta innan, men jag tror hon fattar ju mer vi talar om det. Hon ska ju vara med under min utredning, eller hon ska bli intervjuad av psykologen själv tror jag.

Jag har aldrig berättat för mina päron om mitt drickande, jag tror de vet att jag drack under en period i mitt liv, men inte omfattningen. Kan inte ta upp detta med dem, jag vet att de skulle älska mig lika mycket ändå, men då har jag verkligen fuckat upp precis allt i mitt liv som de någonsin kanske hade förväntat sig av en dotter. Tror inte de kanske tänker så, men jag tänker så. Jag kan inte vara mer misslyckad och mindre självgående och förstörd än vad jag redan är. För då vet jag inte vad jag ska ta mig till.

Men sen vet de också att jag inte dricker speciellt nuförtiden, mamma erbjuder mig alltid alkoholfri öl om det är lite festlig stämning - så det är skönt och att det inte ens behöver diskuteras efter att jag förra sommaren sa att jag inte dricker just nu och att jag gillar A-fri öl och inte är intresserad av det där ruset.

Nu sitter jag med en A-fri öl, det är det enda jag unnar mig såhär på fredagskvällen. Det blev ingen promenad i dag då magen var kass, men den känns lite bättre nu så hoppas på att det blir promenix i morgon istället.

Så tacksam för min mamma, vet inte vad jag ska ta mig till när jag inte har henne längre, hon är mitt precis allt och den som får mitt liv att gå ihop. Hon lagar mat, stöttar, handlar, fixar och styr så att jag kan må bra och orka jobba om dagarna. Hon finns jämt där, stöttar och framförallt ger kärlek oavsett vad jag gör eller säger. Utan henne skulle jag vara sjukskriven, inte ha något jobb och må så ofantligt dåligt. Såååååå tacksam!

AmandaL

Nu har jag läst båda dina inlägg och det var väl super bra att du åkte hem till din mamma idag tycker jag! Och jag tycker inte att det är något fel i att smsa sina kompisar även om det är fredag em/kväll, huvudsaken är ju att du vet att du inte har druckit någonting när du gör det. Sen tror inte jag att någon annan tänker så som inte har alkoholproblem, och oavsett vad dom tror kan du ju själv vara stolt över att du inte druckit, så messa på till dina vänner och fråga om fika eller promenader säger jag ? och det här med att få unna sig, jag tycker att du ska unna dig precis allt du vill, förutom alkohol, vill du äta chips, gör det, vill du äta choklad, gör det! Det viktigaste är att du inte dricker och allt annat än att dricka är värt det, jag brukar tänka så. Allt jag stoppar i mig nu istället för att dricka är så jätte mycket bättre än all alkohol jag drack förut.
Dina föräldrar verkar väldigt fina, jag tror inte dom skulle dömma dig om du berättade om dina alkoholvanor eller att du vill och försöker sluta. Jag har berättat för min familj och ingen dömer mig, dom hjälper mig istället och stöttar mig. Jag har ätit middag med min mamma idag och hon hade köpt chardonnay till oss, alkoholfritt och det kändes så skönt att hon visste, ingen diskussion, hon frågade bara hur många dagar det var idag och jag svarade 29, hon säger att hon är så stolt över mig och att hon själv inspirerats sen jag slutade att dricka mindre.
Tycker du varit super duktig idag, jag hejar på dig och är glad att du varit hos din mamma idag när du har haft en känslosam dag! Alla dagar är inte perfekta leenden, ibland mår vi inte så bra, och det är okej, gör inte allt på samma gång. Njut av choklad, alkoholfri öl och av att inte ha promenerat idag! Det är helt okej för det viktigaste är att du klarat av att vara nykter ?

I dag ska jag till andra lägenhet. Åker säkert förbi 5 systembolag på vägen dit, men det blir ingenting med det. Ska försöka slipa och spackla det sista innan städning och målning. Lite mer uppåt i dag än i går men helgens planer har blivit lite förändrade från vad jag hade tänkt så det stressar mig lite.

Hade en plan för att laga mat och fixa hemma under söndagen (alltså i morgon) men nu behöver jag vara hundvakt och känner att jag inte kan säga nej. Det är ingen jättefara, men det nöter lite i mig. Huvudet blir lite som en torktumlare och det är liksom svårt att vika ihop allt och lägga det i rätt fack där uppe just nu - det blir kaos vid förändringar. Men har ingen direkt ångest eller panik över det. Det kommer fler dagar och just nu jobbar jag ju hemifrån dessutom så stressen är inte lika hög och orkar ju göra mer än bara jobba på vardagarna.

När jag jobbar som vanligt, bland människor, med människor, för människor - ja då är jag DÖD efter 8 timmars jobb, är egentligen död efter 6 timmar. När jag bara jobbat 5 timmar, då orkar jag med det där andra.. annars försvinner motivationen och jag får ta allt på helgen, vilket jag ofta inte orkar då jag tar hela helgen till att återhämta mig från jobbet. Jag vet att det är ohållbart, men jag är ju inte sjuk liksom, så kan inte sjukskriva mig och då min profession är ensam på min arbetsplats så är det bara jag som ska göra allt det, ingen annan gör det om inte jag är där, ni förstår... ohållbart. Har funderat mycket på detta, och jag skulle kunna gå ner i tid, det är inga problem för pengarnas skull, har så jag klarar mig och lite till.. men jag skulle ju få jobba 100% ändå fast på färre timmar så spela roll. Vill inte vara en sån som sjukskriver mig, vill inte vara annorlunda, vill inte sitta hemma - älskar mitt jobb. Det är väl det enda som jag vet att jag är superbra på, som folk ser upp till mig för...

Oj, detta blev ett rabblande om, jag vet inte vad... ibland glömmer jag bara bort vad jag sitter och skriver.

I dag väljer jag att inte dricka, istället blir det en trip till andra lägenheten och förhoppningsvis en subway-macka :)

En tanke som slog mig.

Varför i all sin dar är det okej att sälja BiB på systembolaget? Det måste ju vara en del i att vissa utvecklar riskfyllt drickande eller beroende. Det är ju för mycket och inte sunt. Herregud, de kan ju reglera cigarettsmaker och möjligheten att köpa enskilda cigaretter - så varför bestäms det inte att man bara får handla på flaska? Vi får ju bara handla vissa tider, varför inte reglera vad vi kan handla också, för vårt eget bästa. Ingen BEHÖVER ju en BiB, vin finns ju på flaska också.

Nu är ju inte det ett problem för mig, då jag är en sån som inte dricker nu - men seriöst. BiB har ju blivit som en kultur och folk går bara och fyller på och tar lite för att det finns där.

Total utstickare, vet inte var detta kom ifrån. Var bara tvungen att skriva i vilket fall.

Det är ingen hemlighet för någon att lådvin har ökat på konsumtionen enormt - och att kvinnor står för den högsta procentuella ökningen.

Den enkla sanningen är nog att alkoholindustrin tjänar pengar på oss alkisar - och staten får skatteintäkter dessutom. (Som inte på långa vägar räcker till de skador som alkoholen åsamkar dock.)

Man får helt nya tankar om alkohol som nykter och det känns befriande. Som om skynket ryckts undan.

Min favorit på Yotube, som jag inte får säga namnet på mer helst, brukar säga att alkohol är som ett avancerat trollerinummer.

Du ser det och fascineras, wow! Sen får du det förklarat för dig, ”fallucka där, ett rep där uppe” osv. När du ser numret nästa gång kan du inte bli lika fascinerad, du ser ju hur det går till egentligen. Det du nu vet kan du inte göra osett.

Kram ?

Stämmer ju helt det där med BiB! Har också märkt att jag har blivit mer och mer skeptiskt till
alkohol i största allmänhet. Tänk om alkohol hade kommit ut på marknaden nu som en ny drog.
Den hade blivit narkotikaklassad direkt och förbjuden. Men bara för att alkohol har funnits så länge
så är det helt lagligt att hälla i sig giftet, sjukt.

Fibblan

Jo, att ta sig förbi de 5 systembolagen - det vet jag att du klarar??! Tänkte på din jobbsituation. Klurigt när man känner att det egentligen skulle behövas en förändring. Lite mindre arbetstid, som du ju då vet också är möjligt rent ekonomiskt. Men att det, som det är på många arbetsplatser, snarare blir att man ska göra lika mycket jobb, på mindre tid och med mindre lön..?. Inte helt ovanligt, men helt uppåt väggarna!
Du kanske inte vill säga mer om vad du jobbar med och det kanske inte gör någon skillnad i att försöka vara till hjälp i detta heller iofs. Men jag tycker det låter viktigt! Det är alltför många som går omkring i en arbets-sits, som man upplever sig vara fastlåst i. Men börjar man rucka på tankarna och får lite fler infallsvinklar, finns det kanske en lösning, trots allt (?)!

Och angående BiB:en..Det var verkligen ett fördärv "vi" bjöd in när de lanserades. Och med vi menar jag förstås, den första kedjan i det hela. I första hand producenterna, men precis som du säger, de vill ju bara sälja och skiter i vilket, i hur många miljoner människor de drar med sig i fallet.. Men också staten. Jag menar i Sverige har vi ju ändå monopol, och det ska vara ordning och reda med öppettider som är begränsade. Men jag håller verkligen med er båda! Det är bara en rökridå, bakom den rullar pengarna in..önskar också att politikerna kunde se vad de skulle vinna i det långa loppet. Vad de skulle tjäna på minskade sjuk-kostnader för alla dessa som intar giftet..

För egen del har BiB;en verkligen bidragit stort till uppbyggnaden av mitt beroende. De klistrar ju inte heller ens. Tänker på hur jag också druckit en hel del öl, och att det är något annat med flaskor..tyngre att bära och låter mer..skam är ju ingen känsla jag egentligen vill att någon med alkoholproblem ska behöva känna. Men den gör sitt jobb när man går från systemet eller ska sortera alla dessa flaskor..Många gånger jag med omsorg valt att tömma soporna, när grannarna inte verkar vara hemma..?. Usch ja. Skönt att den tiden är förbi och inget man behöver bekymra sig om längre☺️. Tänker också faktiskt nu (hade "bjudning" igår), att jag ska köpa flaskor istället. Då lär mina vänner också bli mer varse hur mycket de häller i sig.. Kommer inte kännas så bekvämt för dem antagligen, men helt klart en tjänst jag gör dem ju??! Igår när jag handlade kändes det smartast rent ekonomiskt med en BiB, men nu tänker jag annorlunda även o mina vänner vägnar. Så tack för dessa funderingar, som hjälpte mig se än mer klart?! För det är ju ändå så lite för mig med nu. Att nu när jag tar mig friheten att inte dricka, så är jag samtidigt mån om att det inte ska bli obekvämt för mina drickande vänner. Varför?! Egentligen! Det är inte mitt ansvar att göra dem bekväma i sitt drickande - det är ju absurt ?! Men visst märkte jag igår, att det höjdes lite ögonbryn..Första gången jag inte levererade någon "hitte-på-ursäkt" (köra, upp tidigt etc..) inget fel med dem, men det blev något annat igår, när jag bara kort och gott sa; jag dricker faktiskt inte alkohol längre. Blev ingen vidare diskussion av det. Var inte så sugen på det. Sa bara, att jag märker att jag mår så bra utan och sämre med det. Sedan lämnade vi det. Oj, ja nu babblade jag på här..
Ha en bra dag och en skön helg ?!
Kram!
/Fibblan ?.

Vilken härligt respons jag fick av er andra på mina tankar om BiB. Det gjorde mig glad. Och Fibblan, utan att säga mitt exakta yrke så handlar det om att agera vägledare för andra, ungdomar i detta fallet. Och dessvärre är jag ensam på min arbetsplats att göra det. Man kan ju göra hur mycket som helst såklart, men vissa saker bara måste göras och det finns ingen annan som kan tas in för att fixa det dessvärre. Men ska inte tänka på det nu, det är redan så mycket annat. Inväntar utredningen och tar nästa steg utifrån den.

Nu ska jag fixa i ordning lite och åka till päronen och vara hundvakt. Det är alltid mysigt att vara med hundarna, men lite jobbigt när det inte är självvalt. Men ingen direkt fara, det fixar jag :)

Annars inget sug, åt dock popcorn till middag i går och drack 2 alkoholfria öl. Var slut efter att ha åkt i timmar i ösregn, men fick min subway-macka till lunch i vilket fall ;)

Väljer att inte dricka i dag, istället gosar jag med hundarna och vilar