Den här semestern har blivit precis som jag vill ha den ??

Spontan, omväxlande mellan vila och aktivitet - och varenda aktivitet har utgått från mina intressen. (Plus viss dotteranpassning förstås.)

Den här semestern har dessutom varit helt nykter så jag har verkligen kunnat uppleva allt med nya nyktra glasögon och alla sinnen påkopplade. Under fler pigga timmar.

Mitt drickande har tidigare år alltid ökat enormt under semestern. Om man inte ska jobba så är det snudd på fritt fram att vara onykter eller bakfull nonstop typ.

Jag har inte förstått att det kan bero på abstinens att jag ofta varit missnöjd med sommar och semester tidigare. Att inget riktigt blir som jag tänkt mig. En konstant irritation mot andra som exploderar i verbalt missnöje då och då.

Skiner inte solen är det fel, skiner den varje dag är det också fel. Mitt sällskap är missnöjt och jag blir missnöjd. En enkel utflykt någonstans slutar i gråt och tandagnisslan. Gång på gång.

Tänk om den gnälliga mentaliteten som svenskar generellt är förknippade med egentligen beror på abstinens efter alkohol?

Jag är så tacksam och glad över mitt beslut att bli nykter. Så att jag fick uppleva den enorma skillnaden mellan att vara konstant på väg (till nästa fylla) och irriterad över allt och alla - och att känna ett inre lugn och tillit inför att allt blir som det blir och det blir bra.

Man kan inte läsa sig till den här insikten. Man måste uppleva den för att förstå den enorma skillnaden. Och det finns ingenting i världen som skulle få mig att äventyra det här nya sättet att förhålla mig till mig själv och omvärlden. Ingenting.

Kram ?

Upptäckte igår att ”This Naked Mind” (boken ”Tänka klart” på svenska) av och med Annie Grace finns som podd!

Så nu har jag 300 poddavsnitt att lyssna på ?? På engelska, så jag får lite träning på det också!

Jag upptäckte också att ljudboken ”Stop Drinking Expert” av och med Craig Beck finns på Storytel. Craig och Annie är mina husgudar på den här nyktra resan ??

Har redan tränat min engelska massor genom alla klipp på tuben, och nu tar jag det ett snäpp vidare med poddar och ljudböcker på engelska.

Fakta, fakta, fakta och sen fortsätta repetera, repetera, repetera. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Kram?

Åh, vad jag känner igen mig i det där! Som gift hade vi ett stort umgänge med olika par och min exmans släkt, varav de flesta försvann när vi skilde oss (en konsekvens jag inte hade förutsett). Jag har nära vänner, men de lever i kärnfamiljer och det är inte alltid jag har lust att vara i det sammanhanget (även om jag alltid är välkommen).

Jag saknar också någon att göra saker med och har tänkt att det ska vara min "pojkvän". Men, för någon vecka sen diskuterade jag det här med en bekant och vi kom fram till att det hade precis lika gärna kunnat var några singelkvinnor man "hängde med"... om det bara fanns några ?

Kram till dig starka kvinna!

Ps. Som du ser är jag på #1235... inte långt kvar nu ?

Idag har jag haft en helt underbar ledig lördag innan jobbstart ?

En kompis hörde av sig och vi sammanstrålade på en strand. Har badat sex gånger och det var 18-19 grader i vattnet. Helt perfekt temp tycker jag! Solen sken från klarblå himmel och jag är röd som en kräfta nu (inget solskydd och jag vet att det är farligt ?).

Hämtmat från Thai som jag sedan åt på min balkong fick toppa den här lördagen. Flera sådana lördagar hoppas jag på framöver förstås.

Sommaren är ju inte slut för att man börjar jobba. Den meningen behöver jag säga till mig själv några gånger per dag nu för att verkligen fatta att det är så.

Nu en höneblund ? Alla bra lediga dagar innehåller en höneblund, det är sen gammalt. Sen cykla och yoga ??

Kram ?

PS. Det finns ingen alkohol i världen som skulle göra den här lördagen mer njutbar, tvärtom.

.. tänkte just detsamma. Vilken himla tur att jag är en sån som inte dricker för då hade jag missat all njutning den här kvällen. Som att himlen höll show.
Låter som en toppendag förutom möjligen dessa vinterbad du ägnar dig åt, ⛄️ jmen du gillar ju det ?
Jag är också lite rosa om näsan efter en dag ute, dock inte pga portvin ?
Kram ?

Hittade en film på tuben av Annie Grace idag som heter ”The 3 keys to spontanius sobriety”. (Filmen är 55 min lång och jag orkade inte se hela.)

Grace är väldigt engagerad och dedikerad, men alldeles för ostrukturerad och hon använder alldeles för många ord. Fladdrar hit och dit. Hon borde ta hjälp av ett proffs och koka ner essensen lite.

Nåväl, budskapet var det inget fel på. Först förklarade hon uttrycket spontan nykterhet, vilket betyder att man har slutat dricka utan att genomgå någon form av behandling eller med stöd av till exempel AA. Man har slutat helt själv.

Tydligen är procentsiffran hög för antalet som lyckas hålla sig nyktra efter att ha slutat dricka helt på egen hand. Mycket högre än för dem som har genomgått behandling eller gått hos AA.

Jag tänker att det kan bero på två saker: 1) de har själva lagt upp strategierna och gjort hela jobbet själv (= hjärntvätt), 2) de var sannolikt inte lika svårt alkoholberoende som dem som måste genomgå en behandling.

Jag tänker också att om man genomgår en behandling och då tänker att ”någon” ska fixa så att man blir nykter, så är det inte konstigt om man tar återfall rätt så snabbt efter behandlingen.

Graces tre nycklar till spontan nykterhet var följande:

1) Du måste tro på att du har förmågan att klara av att sluta dricka. Tro på dig själv inifrån och ut. Ge ingen plats för ”kanske” och ”möjligen” alls.

2) Släpp alla känslor av skam och skuld över det som hänt och var snäll mot dig själv, även om du tar återfall. På att igen direkt bara, ge inte upp. Och lyft allt positivt - framgång föder framgång.

3) Gå all-in i din nya identitet som nykter, precis som du skulle göra om du utövade en hobby eller idrott på seriös nivå. Var stolt över din nykterhet och din resa dit.

Hon berättade att när folk frågar om hon vill ha alkohol på tillställningar så svarar hon bara ”jag dricker inte”. Inget mer.

Samma sak sa Craig Beck i sin ljudbok idag. Han sa att man inte ska komma med vita lögner om varför man inte kan dricka, som att skylla på medicin eller tidig bilkörning. ”Nej tack” räcker bra.

Han menade att det normala borde vara att inte dricka alkohol. Och att de som dricker istället borde förklara varför de dricker. Att förklara varför man inte dricker blir liksom som att be om ursäkt för att man är onormal, vilket man inte är.

Det blir lite som när jag bestämde mig för att sluta referera till ”motverka psykisk ohälsa” och istället började hänvisa till ”främja psykisk hälsa”.

Varje sak vi uttrycker visar var vi står. På vilken sida om linjen som vi hör hemma.

Kram ?

Nu har jag läst hela din tråd och det känns på ett sätt sorgligt... som när man har läst ut en riktigt bra bok. Du skriver så levande och delar så mycket av dina tankar och reflektioner- tack ?.

Läsningen har hjälpt mig mycket- önskar att jag hade "hittat dig" när jag drack som mest i våras pga av jobbstress och ångest över min "kärlek".

Önskar dig en fin dag!

Kram

Godmorgon
Denna tanke med att tro på sin egen förmåga- och att förstå att det är den egna förmågan- som är avgörande. Det är tankar som dyker upp hos mig allt oftare och ju längre jag är nykter och ju längre jag hänger här.
Det är liksom essensen av detta jobb (med den ovärderliga gemenskap som finns här).
Och det är ju ett jobb, och på sätt och vis också jobb med självkänslan; jag är kapabel till att skapa ett bra liv för mig själv.
Inte ett sorgligt, patetiskt liv, ett slarvigt liv, i värsta fall ett ovärdigt liv. Jag kan, med min egen vilja, skapa ett bra liv för mig. Härlig egoboost.
Tack för påminnelsen! ?

Det vore ju det bästa om man bara sa nej tack,jag dricker självklart inte. dricker du? Är du helt dum i huvudet eller, det är ju helt onormalt. ?Jag är dock inte där ännu utan är fortfarande så jäkla stolt att jag lyckats få ett slut på mitt beroende så jag kan inte låta bli att berätta om att jag har slutat och hur bra jag mår nu. Men vi får se om ett par år eller så.

Då får du ha en bra sista semesterdag Andrahalvlek.? Jag har drygt en veckas semester kvar. Hoppas verkligen du får bukt med myrkrypningarna. Jag tror de beror på cyklingen. Varje gång du har skrivit om det här så har du antingen cyklat hårt eller gått på ansträngande hitta ut promenader, typ bergsbestigning eller eländig terräng. Så det borde ge sig när musklerna och blodcirkulationen stärkt sig ordentligt. ? Min teori i alla fall.?

Kram

Jag tror du har rätt om cyklingen. Dag 12 i rad blir det idag. Natten har varit överjävligt jobbig ? Funderar på att ha stödstrumpor när jag cyklar kanske ?

Jag tror också att jag snart kommer in i en fas där jag vill berätta för hela världen att jag inte dricker och varför. Som vanligt med mig blir det 0 till 100 ?

Men jag tror också att jag efter ett år, eller några år, inte orkar ta den diskussionen med allt och alla alltid. Då räcker ”nej tack” alldeles utmärkt. Jag har ingen redovisningsplikt.

Yngsta dottern är född med läpp- käk- och gomspalt, ovanpå allt annat. Hon föddes med 1,5 cm glapp i överläppen och platt näsa. (Hon saknar helt brosk i sin näsa.)

Varje gång jag mötte någon började jag med att säga ”hon är född med läpp- käk- gomspalt”. Varje gång. Efter tre månader fick jag nog. Folk såg väl att det var något ”fel” med henne? Varför skulle jag vara tvungen att berätta ”hela storyn” för alla? Som en mobil föreläsare predikade jag om LKG tills jag nästan kräktes. Så då slutade jag med det.

Lite så tänker jag om nykterheten också. Jag kan hålla på och föreläsa om ”nykterhet” så länge det ger mig något (repetition). Sen slutar jag och säger bara ”nej tack”.

Kram ?

Tack för fina ord! Då var då och nu är nu. Du klarar det här, det vet jag. Nu har du mina ord i ryggen också. Och du är välkommen tillbaka när som helst för att ”repetera”.

Kram ?

Det är sannolikt också en orsak till att ”uppklarningsprocenten” är så hög bland dem som slutar dricka spontant. De är oftast så kallade ”funktionella” drickare som är vana att driva projekt och få saker gjorda.

Vana att leverera. Antingen det handlar om en stor order eller nykterhet. Och det ska vi givetvis nyttja!

Men vi måste också ha förståelse för att långt ifrån alla har den förmågan. Min pappa hade inte den förmågan. Han hade behövt att jag höll honom i handen varje dag och peppade och stöttade, boostade hans självkänsla.

Kram ?

Och jag känner både tacksamhet och ödmjukhet över att ha kunnat luska fram handlingskraft eller vad det nu är i det grumliga livet som drickandet innebar.
Men det betyder ju inte att det är enkelt. Då skulle vi inte behöva fokusera på detta, eller jag känner iaf att jag behöver göra det. Påminna mig varje dag. Kram ?

För att du har tid och ork att dammsuga nätet och bokutgivning och för att du är en källa till inspiration.
Inlägget om spontan nykterhet och Annie Grace och dina reflektioner om ämnet är verkligen mitt i prick! Precis så är det. För mig i alla fall.

Blir tvungen att skaffa This naked mind. Det är väl en mänsklig svaghet att vi gärna läser sådant som bekräftar vår uppfattning? Tror jag kommer att ha nytta av den.

”Tänka klart”, som boken heter på svenska, var verkligen en ögonöppnare för mig. Läst den tre gånger och varje gång får jag nya aha-upplevelser.

Det är högst mänskligt att man söker information som stämmer med ens egen världsbild. Men det är nyttigt att ta in även andra aspekter och utmana sina värderingar.

Och det är alltid nyttigt och viktigt att ifrågasätta typ allt. Just därför ifrågasätter jag siffrorna om ”uppklarningsprocent” för olika nykterhetsmetoder eftersom jag tycker att det är lite som att jämföra äpplen med päron.

Man måste inte köpa allt med hull och hår, och just därför skulle jag aldrig kunna bli politiker ?

Kram ?

Åh, nej det har absolut inte varit enkelt. Tvärtom har det krävt mycket hårt jobb och engagemang. För mig flera timmar per dag inledningsvis. Jag kan inte göra någonting halvdant.

Men just för att grundjobbet är gjort, och det är gediget gjort, så tror jag att det har stor chans att hålla. Det krävs lite underhållsarbete i form av repetition framöver bara.

Kram ?

”Sommaren är inte slut för att man börjar jobba.” Den meningen har jag repeterat för mig själv några gånger de senaste dagarna. Vill verkligen nöta in innebörden. Vill fortsätta njuta av varenda soltimme jag får, bada så ofta jag hinner, fortsätta göra utflykter.

I natt sov jag gott helt utan myrkrypningar! För att magnesiumet uppnått rätt depåer i kroppen? För att jag cyklade på eftermiddagen istället för på kvällen? Omöjligt att veta, men jag behövde sova gott i natt.

Jag har inte haft någon jobbångest alls inför första jobbdagen. Nada. Har bara tänkt ”nu är det dags att börja jobba igen och det blir skönt att få lite mer rutiner igen.” Och det är skönt!

Har lagt ribban väldigt lågt idag. Rensa skrivbordet (på datorn), rensa mail och komma igång litegrann med att attestera löner. Varvat med fika, tjöta, lunchpromenad, fika och tjöta lite till. Mjukstart för skallen.

I normala fall brukar jag vara sjukt sliten när jag börjar jobba efter semestern. (Gällde för övrigt varje jävla måndag.) På grund av för mycket alkohol förstås. Det förstod jag inte då, men det förstår jag nu.

Kram ?

Den manliga husguden jag har hävdar att ”uppklarningsprocenten” hos AA är 8 procent. Av alla som blir nyktra via AA lyckas 8 procent förbli nyktra. 92 procent börjar dricka igen.

Det är ju fruktansvärt dåliga siffror. Kan det verkligen stämma?

Kram ?

Ursh... det var ju deprimerande läsa, undrar också om det stämmer. Jag skulle i och för sig bli lika fundersam om ”92% som varit på AA förblir nyktra hela livet”, eftersom det är ett långt inlärt beroende det handlar om.

Finns det någon källhänvisning, eller material att kolla på? (jag snabbgooglade men hittade inget så där på rak arm, förutom en avhandling med rubriken ”det tar lika lång tid att gå ut ur skogen som att gå in i den”. Inte heller en helt igenom positiv rubrik, men ska läsa den och se om den ger någon fördjupning i någon form av nått jag har nytta av.

Men inledningen i avhandlingen säger ju en del om vad det är för nått den där livgivande drycken egentligen gör med vårt samhälle:

” Man har kommit fram till att det är mellan 10 - 30 procent av de vuxna svenska invånarna som har alkoholvanor vilka bidrar till en märkbar högre risk för påföljder kroppsligt, själsligt eller när det gäller på det sociala planet (CAN, 2019). Man har också kommit fram till att 4,2 procent av de vuxna invånarna i Sverige är beroende av alkohol (CAN, 2014).”

Min manliga husgud vurmar för hypnoterapi (hypnos). Som ett av många verktyg i verktygslådan för att bli och förbli nykter.

Hittade en bok på Storytel som heter ”Quit the alcohol habit”. Först pratar Janey Lee Grace (som jag hört på ett TED-talk tidigare) och sen blir det hypnoterapi med Glenn Harrold.

Syftet med hypnoterapi är att påverka vårt undermedvetna, allt det där vi gör av gammal vana.

Att bryta de gamla vanorna som gäller drickandet är svinsvårt. Vi känner oss som barn igen på en massa områden.

Min manliga husgud hade en bra liknelse mellan manuell och automatisk växellåda.

Om du är van vid manuell är det ett hie att inte använda vänsterfoten på en automatare. (Själv stoppar jag vänster fot under sätet för säkerhets skull.) Men efter ett tag vänjer du dig, du har omprogrammerat hjärnan. (Sen kan det vara lika jobbigt att byta tillbaka till manuell växellåda igen.)

Jag ska prova hypnoterapin. Jag gillar ju yoga och meditation, så jag gillar kanske detta också.

Kram ?