Behöver all hjälp jag kan få

1489 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Andrahalvlek
10 dagar chokladfri

Åt sista chokladen sön 19/7. Innan dess åt jag varje kväll. För att jag var så duktig som var nykter.

Tydligen påverkas dopaminet (motivations-hormon) av både alkohol och socker, så under en övergång är ju choklad en lösning förstås.

Har inte haft något svårt sug alls. Jag åt väldigt sällan choklad innan alkoholstoppet, inte heller godis eller glass. Nöjde mig med vin.

Just nu dricker jag ofta alkoholfri öl, men planen är att endast dricka juice och te här hemma snart. Ölen får bli min ”festdricka”. Alkoholfri öl finns överallt.

Det enda jobbiga med chokladen är att stå i kön till kassan och vänta bland chokladbergen, men det är hanterbart och säkert snart övergående. ”Jag brukade äta choklad men nu gör jag inte det längre.”

Kram 🐘

AmandaL
Tack för motivation till att

Tack för motivation till att snart även också sätta ett sockerstopp på mig själv. Jag har börjat äta så mycket mer sötsaker sen jag blev nykter, men det är också det viktigaste såklart att vara. Men i takt med att det går lättare och inte är en daglig kamp vill jag även vara mer hälsosam! Tack för att du ville dela med dig av ditt chokladstopp 🙏🏻🌷

Andrahalvlek
Etablera nya vanor

Det finns två delar i alkolholberoendet - det fysiska beroendet och det psykiska beroendet.

Det fysiska beroendet ger symtom som ångest, illamående, huvudvärk, skakningar och sömnstörningar.

Efter två veckor har alkoholen lämnat kroppen helt och den fysiska abstinensen är över. Förutsatt att du inte fyller på med mer alkohol!

Det psykiska beroendet är en tuff knut att lösa upp. Den är hårt knuten med en massa olika situationer där alkohol brukar vara ”lösningen”.

I början tänkte jag nästan varje dag ”åh, den här känslan brukar jag dricka vin på”. Flera gånger varje dag har jag tänkt så när det var som värst. Men jag har i nästa stund tänkt ”men jag dricker inte längre så jag får göra något annat.”

Nu efter snart sex månader som nykter kan jag faktiskt inte minnas senaste gången jag tänkte just så. Men jag vet ju att de stunderna kommer att komma som en ryggmärgsreflex. ”Åh, den här känslan brukar jag dricka vin på!” Stanna upp, andas djupt, gör något annat.

Det handlar om att bryta dåliga vanor (dricka alkohol) med goda vanor (löpning, promenader). Så enkelt är det faktiskt. Det svåra är att man behöver göra det under en lång tid.

Om man vänjer sig vid att hantera känslan ilska med löpning, stress med yoga/meditation, ledsenhet med att prata med någon eller skriva av sig, frustration med att slå på en boxboll och så vidare så är det fullt möjligt.

Men det krävs tid och tålamod. Det påstås att det tar tre veckors daglig träning för att etablera en ny vana. Och det är i många situationer som man ska lära sig att agera annorlunda.

Eftersom inte alla känslor uppkommer dagligen (tack och lov) så är det kanske lättare att räkna antal gånger man gör något. Om du varje gång du känner ilska springer en runda eller boxar på en boxboll så har du efter 21 tillfällen etablerat en ny god vana.

Det går. Jag lovar.

Kram 🐘

PS. Jag önskar verkligen att jag bodde så stort att jag hade haft plats för en boxboll. Tänk vad skönt det vore att få puckla på den när jag är arg på min chef!

Se klart
Önskar också en boxboll

Men svabbar golv med en jäkla fart när jag är arg 😤
Nu ser jag på golvet att det var ett tag sen 😆

Emmy123
Du är så oerhört klok..

..och du ger mig en sån energi (och inte bara mig, utan många härinne är jag säker på!!) när jag läser dina kloka inlägg, både i din egna tråd men även i andras trådar..
En regnig dag i sommar ska jag sätta mig under en filt och läsa hela din tråd från början, alla 1416 st inläggen 🤗

Andrahalvlek
Tack Emmy 🌸

Vad glad jag blir för att du tycker så! Och för att du skriver det till mig 🌸

Ja, du lär ha att göra ett tag 😂 Det är ju inga korta inlägg heller precis 😳 En halv roman allihop.

Kram 🐘

Jasmine
Nu är jag på #824 och har en fråga..

Hade tänkt spara mina reflektioner tills jag läst klart (känner igen mig i så mycket!), men det här blev bara för "nära", så jag måste fråga direkt. Jag tänker på att du och dina barns pappa äter middag tillsammans när ni "lämnar över" dottern och att ni verkar fira vissa helgdagar ihop. Som jag skrivit i min tråd har jag precis förlorat en kärlek jag faktiskt trodde skulle hålla lääänge.. och en av anledningarna tror jag var konflikten med att han ville umgås med sin exfru och barn, inte bara middagar utan även flera semesterdagar, medan jag kunde sitta ensam hemma. Jag är inte alls svartsjuk, men jag kände mig så utelåst! Jag har inte alls den relationen med min exman så jag hade liksom ingen familj de dagarna.... I början när vi var tillsammans hade exfrun en relation och jag tror att det då inte var aktuellt att de skulle träffas lika ofta (då ville ju exfrun vara med sin nya man...).

Nu till min fundering (jag förväntar mig inget svar, men blir tacksam om jag får ett).. Hur tror du det skulle ha sett ut om din ex sambo hade träffat en ny kvinna? Och hur var er relation när du hade dina nya relationer? Jag tänker att jag kanske borde ha agerat annorlunda och inte berättat att jag blev ledsen när han valde att vara med sin exfru och barn istället för med mig. Det var svårt för mig att berätta det och jag sa absolut inte att han inte skulle vara med sin exfru och barn, men det var smärtsamt att han i stort sett aldrig prioriterade mig trots att han sa att han ville ha en livslång relation med mig. Samtidigt som hans exfru bortprioriterade honom när hon hade en annan.

Nu ska jag läsa vidare ;)

Andrahalvlek
Barnens pappa

Barnens pappa har inte träffat någon ny kvinna trots att det har gått snart sju år sen vi separerade. Han är lite försiktig av sig och bränd i dejtingträsket precis som jag. Det finns många golddigger där ute också.

Innan vi separerade sa han att ingen annan skulle bestämma hur vårt umgänge skulle se ut. Jag tänkte att han nog skulle tänka om den dagen han blev kär, men kanske inte ändå.

Han är väldigt bestämd med att barnen inte ska dras som en åsna mellan två hötappar utan att deras bästa är i fokus - och så resonerar jag också.

När jag träffade min ex-sambo tyckte min ex-sambo att det var helt rubbat att vi hade en så god relation. Men han blev varmt välkomnad och given gäst på gemensamma middagar och barnens kalas.

På äldsta dotterns studentfest hade min ex-sambo och en kompis till mig kökstjänst så att jag och barnens pappa kunde studentfira i lugn och ro, så gott det nu gick.

Jag har känt barnens pappa i över 30 år. Hela mitt vuxna liv. Vi har gått igenom så otroligt mycket tillsammans. Ingen känner mig så väl som han, och vice versa. Den relationen kommer alltid att bestå, även om vi bara träffas när barnen är en gemensam faktor.

Eftersom vi träffas och äter ihop varje fredag så har vi på dessa snart sju år etablerat en helt annan typ av relation, som syskon mer. Det finns mycket omtanke kvar mellan oss, men ingen passion alls. Har aldrig ens tänkt tanken att ”försöka på nytt”.

Jag hoppas att han träffar en ny kvinna. En bra kvinna, ingen golddigger. Då ska jag inkludera henne i ”vår familj”. Jag brukar säga att vi driver företaget Familjen AB ihop fortfarande, men från två adresser.

Kram 🐘

Jasmine
Tack för ditt svar 💙

Det kändes bra att få "kvinnans" syn på saken ;). Skönt att du säger att din nya sambo blev inkluderad i era "firanden". Det hjälpte mig att i alla fall förstå att om jag träffar en man som har en fin relation med sin exfru (något som är det bästa för barnen) så är jag inte helt knäpp om jag vill träffa den där exfrun och ibland vara inkluderad på vissa större högtider :)

Jag är som sagt ingen svartsjuk person och har alltid barnens bästa i fokus, så jag hade givetvis också varit kökspersonal på någon annans barns student ;). När jag bjuder mina barns pappa till födelsedagar är hans nya fru alltid välkommen. Jag har även tagit hand om deras gemensamma barn för att de ska kunna gå på fest utan barn.

Stort tack för ditt svar! Kram!

Ps. Jag är ingen golddigger- jag har ett välbetalt jobb och klarar mig alldeles utmärkt på egen hand ;)

Jasmine
Nu är jag på #904 😊

Bra att jag har mycket kvar- det är en intressant roman!

Andrahalvlek
Player och golddigger

Tänk att de värsta typerna ska hålla sig allra längst fram på alla dejtingsajter 😫

Barnens pappa har berättat helt hårresande historier, så män har det bannemej inte lätt heller att hitta guldkorn 😔

Det är helt rätt och naturligt att nya partners får ta plats i ”storfamiljen” tycker jag. Det finns ju en anledning till att man har separerat, men alla gynnas av att föräldrarna har en bra relation. Det är många beslut som ska tas när det gäller barnen.

Kram 🐘

miss lyckad
Goda relationer efter separation..

Det är ju det ultimata..Min mamma och pappa hade god relation efter skilsmässan..Det är ju oftast lättare om inte beroenden finns med i bilden. När jag var singel kollade jag alltid upp män jag funderade att dejta hurdana relationerna var till ex och barn..Var det dåligt, så tackade jag nej. Vilka fina relationer du har halvlek..Härligt..💕

Jasmine
Håller med- goda relationer efter en separation är viktigt

Jag kollar också relationen med exet innan jag dejtar, att ha en bra relation till sitt ex är på min "checklista" (där finns tre saker till). Jag är sååå avundsjuk på att du har kvar din "flock", det är något jag verkligen saknar efter min skilsmässan- min flock. Jag saknar att inte få vara med när släkten träffar mina barn 😢. Min exman är som sagt inte inkluderande i det avseendet.

Men, egentligen ville jag säga något om din fina relation med din dotter!! Jag har också en fin relation med alla mina barn, men inte med min mamma. På senaste tiden har jag tänkt att det är så konstigt att hon aldrig har prioriterat att spendera tid med mig, varken som barn eller vuxen. Jag tycker det är så fint att du uttrycker en sådan glädje över att få vara med din dotter (tänker på hur du ser fram emot semesterdagar med henne..)! Min mamma har alltid prioriterat sin nya man, en stor sorg för mig. Vill bara säga det- att du verkar vara en sådan fin mamma ❤❤

Nu är jag på 1140 😉

Kram och godnatt!

Ps. Beundrar dig också för att du har förlåtit din mamma, något jag inte (ännu) har lyckats med...

Jasmine
Håller även med om utbudet på dejtingsidor..

För oss som är naiva och godtrogna är nätdejting förödande...

Andrahalvlek
Sista semesterdagen

Den här semestern har blivit precis som jag vill ha den 🙏🏻

Spontan, omväxlande mellan vila och aktivitet - och varenda aktivitet har utgått från mina intressen. (Plus viss dotteranpassning förstås.)

Den här semestern har dessutom varit helt nykter så jag har verkligen kunnat uppleva allt med nya nyktra glasögon och alla sinnen påkopplade. Under fler pigga timmar.

Mitt drickande har tidigare år alltid ökat enormt under semestern. Om man inte ska jobba så är det snudd på fritt fram att vara onykter eller bakfull nonstop typ.

Jag har inte förstått att det kan bero på abstinens att jag ofta varit missnöjd med sommar och semester tidigare. Att inget riktigt blir som jag tänkt mig. En konstant irritation mot andra som exploderar i verbalt missnöje då och då.

Skiner inte solen är det fel, skiner den varje dag är det också fel. Mitt sällskap är missnöjt och jag blir missnöjd. En enkel utflykt någonstans slutar i gråt och tandagnisslan. Gång på gång.

Tänk om den gnälliga mentaliteten som svenskar generellt är förknippade med egentligen beror på abstinens efter alkohol?

Jag är så tacksam och glad över mitt beslut att bli nykter. Så att jag fick uppleva den enorma skillnaden mellan att vara konstant på väg (till nästa fylla) och irriterad över allt och alla - och att känna ett inre lugn och tillit inför att allt blir som det blir och det blir bra.

Man kan inte läsa sig till den här insikten. Man måste uppleva den för att förstå den enorma skillnaden. Och det finns ingenting i världen som skulle få mig att äventyra det här nya sättet att förhålla mig till mig själv och omvärlden. Ingenting.

Kram 🐘

Andrahalvlek
This Naked Mind

Upptäckte igår att ”This Naked Mind” (boken ”Tänka klart” på svenska) av och med Annie Grace finns som podd!

Så nu har jag 300 poddavsnitt att lyssna på 🙏🏻 På engelska, så jag får lite träning på det också!

Jag upptäckte också att ljudboken ”Stop Drinking Expert” av och med Craig Beck finns på Storytel. Craig och Annie är mina husgudar på den här nyktra resan 🙏🏻

Har redan tränat min engelska massor genom alla klipp på tuben, och nu tar jag det ett snäpp vidare med poddar och ljudböcker på engelska.

Fakta, fakta, fakta och sen fortsätta repetera, repetera, repetera. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Kram🐘

Jasmine
Självsamhet #1235

Åh, vad jag känner igen mig i det där! Som gift hade vi ett stort umgänge med olika par och min exmans släkt, varav de flesta försvann när vi skilde oss (en konsekvens jag inte hade förutsett). Jag har nära vänner, men de lever i kärnfamiljer och det är inte alltid jag har lust att vara i det sammanhanget (även om jag alltid är välkommen).

Jag saknar också någon att göra saker med och har tänkt att det ska vara min "pojkvän". Men, för någon vecka sen diskuterade jag det här med en bekant och vi kom fram till att det hade precis lika gärna kunnat var några singelkvinnor man "hängde med"... om det bara fanns några 🤔

Kram till dig starka kvinna!

Ps. Som du ser är jag på #1235... inte långt kvar nu 😉

Andrahalvlek
Lovely 😍

Idag har jag haft en helt underbar ledig lördag innan jobbstart 😍

En kompis hörde av sig och vi sammanstrålade på en strand. Har badat sex gånger och det var 18-19 grader i vattnet. Helt perfekt temp tycker jag! Solen sken från klarblå himmel och jag är röd som en kräfta nu (inget solskydd och jag vet att det är farligt 😔).

Hämtmat från Thai som jag sedan åt på min balkong fick toppa den här lördagen. Flera sådana lördagar hoppas jag på framöver förstås.

Sommaren är ju inte slut för att man börjar jobba. Den meningen behöver jag säga till mig själv några gånger per dag nu för att verkligen fatta att det är så.

Nu en höneblund 😴 Alla bra lediga dagar innehåller en höneblund, det är sen gammalt. Sen cykla och yoga 🙏🏻

Kram 🐘

PS. Det finns ingen alkohol i världen som skulle göra den här lördagen mer njutbar, tvärtom.

Se klart
Håller med

.. tänkte just detsamma. Vilken himla tur att jag är en sån som inte dricker för då hade jag missat all njutning den här kvällen. Som att himlen höll show.
Låter som en toppendag förutom möjligen dessa vinterbad du ägnar dig åt, ⛄️ jmen du gillar ju det 🤗
Jag är också lite rosa om näsan efter en dag ute, dock inte pga portvin 😻
Kram 🌱

Andrahalvlek
Spontan nykterhet

Hittade en film på tuben av Annie Grace idag som heter ”The 3 keys to spontanius sobriety”. (Filmen är 55 min lång och jag orkade inte se hela.)

Grace är väldigt engagerad och dedikerad, men alldeles för ostrukturerad och hon använder alldeles för många ord. Fladdrar hit och dit. Hon borde ta hjälp av ett proffs och koka ner essensen lite.

Nåväl, budskapet var det inget fel på. Först förklarade hon uttrycket spontan nykterhet, vilket betyder att man har slutat dricka utan att genomgå någon form av behandling eller med stöd av till exempel AA. Man har slutat helt själv.

Tydligen är procentsiffran hög för antalet som lyckas hålla sig nyktra efter att ha slutat dricka helt på egen hand. Mycket högre än för dem som har genomgått behandling eller gått hos AA.

Jag tänker att det kan bero på två saker: 1) de har själva lagt upp strategierna och gjort hela jobbet själv (= hjärntvätt), 2) de var sannolikt inte lika svårt alkoholberoende som dem som måste genomgå en behandling.

Jag tänker också att om man genomgår en behandling och då tänker att ”någon” ska fixa så att man blir nykter, så är det inte konstigt om man tar återfall rätt så snabbt efter behandlingen.

Graces tre nycklar till spontan nykterhet var följande:

1) Du måste tro på att du har förmågan att klara av att sluta dricka. Tro på dig själv inifrån och ut. Ge ingen plats för ”kanske” och ”möjligen” alls.

2) Släpp alla känslor av skam och skuld över det som hänt och var snäll mot dig själv, även om du tar återfall. På att igen direkt bara, ge inte upp. Och lyft allt positivt - framgång föder framgång.

3) Gå all-in i din nya identitet som nykter, precis som du skulle göra om du utövade en hobby eller idrott på seriös nivå. Var stolt över din nykterhet och din resa dit.

Hon berättade att när folk frågar om hon vill ha alkohol på tillställningar så svarar hon bara ”jag dricker inte”. Inget mer.

Samma sak sa Craig Beck i sin ljudbok idag. Han sa att man inte ska komma med vita lögner om varför man inte kan dricka, som att skylla på medicin eller tidig bilkörning. ”Nej tack” räcker bra.

Han menade att det normala borde vara att inte dricka alkohol. Och att de som dricker istället borde förklara varför de dricker. Att förklara varför man inte dricker blir liksom som att be om ursäkt för att man är onormal, vilket man inte är.

Det blir lite som när jag bestämde mig för att sluta referera till ”motverka psykisk ohälsa” och istället började hänvisa till ”främja psykisk hälsa”.

Varje sak vi uttrycker visar var vi står. På vilken sida om linjen som vi hör hemma.

Kram 🐘

Jasmine
Godmorgon AH💚

Nu har jag läst hela din tråd och det känns på ett sätt sorgligt... som när man har läst ut en riktigt bra bok. Du skriver så levande och delar så mycket av dina tankar och reflektioner- tack 🥰.

Läsningen har hjälpt mig mycket- önskar att jag hade "hittat dig" när jag drack som mest i våras pga av jobbstress och ångest över min "kärlek".

Önskar dig en fin dag!

Kram

Se klart
Förmågan

Godmorgon
Denna tanke med att tro på sin egen förmåga- och att förstå att det är den egna förmågan- som är avgörande. Det är tankar som dyker upp hos mig allt oftare och ju längre jag är nykter och ju längre jag hänger här.
Det är liksom essensen av detta jobb (med den ovärderliga gemenskap som finns här).
Och det är ju ett jobb, och på sätt och vis också jobb med självkänslan; jag är kapabel till att skapa ett bra liv för mig själv.
Inte ett sorgligt, patetiskt liv, ett slarvigt liv, i värsta fall ett ovärdigt liv. Jag kan, med min egen vilja, skapa ett bra liv för mig. Härlig egoboost.
Tack för påminnelsen! 😍

Torn
Nej tack

Det vore ju det bästa om man bara sa nej tack,jag dricker självklart inte. dricker du? Är du helt dum i huvudet eller, det är ju helt onormalt. 😂Jag är dock inte där ännu utan är fortfarande så jäkla stolt att jag lyckats få ett slut på mitt beroende så jag kan inte låta bli att berätta om att jag har slutat och hur bra jag mår nu. Men vi får se om ett par år eller så.

Då får du ha en bra sista semesterdag Andrahalvlek.😍 Jag har drygt en veckas semester kvar. Hoppas verkligen du får bukt med myrkrypningarna. Jag tror de beror på cyklingen. Varje gång du har skrivit om det här så har du antingen cyklat hårt eller gått på ansträngande hitta ut promenader, typ bergsbestigning eller eländig terräng. Så det borde ge sig när musklerna och blodcirkulationen stärkt sig ordentligt. 🤗 Min teori i alla fall.🥰

Kram

Andrahalvlek
Till Torn 🌸

Jag tror du har rätt om cyklingen. Dag 12 i rad blir det idag. Natten har varit överjävligt jobbig 😫 Funderar på att ha stödstrumpor när jag cyklar kanske 🤔

Jag tror också att jag snart kommer in i en fas där jag vill berätta för hela världen att jag inte dricker och varför. Som vanligt med mig blir det 0 till 100 😂

Men jag tror också att jag efter ett år, eller några år, inte orkar ta den diskussionen med allt och alla alltid. Då räcker ”nej tack” alldeles utmärkt. Jag har ingen redovisningsplikt.

Yngsta dottern är född med läpp- käk- och gomspalt, ovanpå allt annat. Hon föddes med 1,5 cm glapp i överläppen och platt näsa. (Hon saknar helt brosk i sin näsa.)

Varje gång jag mötte någon började jag med att säga ”hon är född med läpp- käk- gomspalt”. Varje gång. Efter tre månader fick jag nog. Folk såg väl att det var något ”fel” med henne? Varför skulle jag vara tvungen att berätta ”hela storyn” för alla? Som en mobil föreläsare predikade jag om LKG tills jag nästan kräktes. Så då slutade jag med det.

Lite så tänker jag om nykterheten också. Jag kan hålla på och föreläsa om ”nykterhet” så länge det ger mig något (repetition). Sen slutar jag och säger bara ”nej tack”.

Kram 🐘

Andrahalvlek
Till Jasmine 🌸

Tack för fina ord! Då var då och nu är nu. Du klarar det här, det vet jag. Nu har du mina ord i ryggen också. Och du är välkommen tillbaka när som helst för att ”repetera”.

Kram 🐘

Andrahalvlek
Till Se klart 🌸

Det är sannolikt också en orsak till att ”uppklarningsprocenten” är så hög bland dem som slutar dricka spontant. De är oftast så kallade ”funktionella” drickare som är vana att driva projekt och få saker gjorda.

Vana att leverera. Antingen det handlar om en stor order eller nykterhet. Och det ska vi givetvis nyttja!

Men vi måste också ha förståelse för att långt ifrån alla har den förmågan. Min pappa hade inte den förmågan. Han hade behövt att jag höll honom i handen varje dag och peppade och stöttade, boostade hans självkänsla.

Kram 🐘

Se klart
Ja så är det

Och jag känner både tacksamhet och ödmjukhet över att ha kunnat luska fram handlingskraft eller vad det nu är i det grumliga livet som drickandet innebar.
Men det betyder ju inte att det är enkelt. Då skulle vi inte behöva fokusera på detta, eller jag känner iaf att jag behöver göra det. Påminna mig varje dag. Kram 🌱

Onkel F
Tack Andrahalvlek

För att du har tid och ork att dammsuga nätet och bokutgivning och för att du är en källa till inspiration.
Inlägget om spontan nykterhet och Annie Grace och dina reflektioner om ämnet är verkligen mitt i prick! Precis så är det. För mig i alla fall.

Blir tvungen att skaffa This naked mind. Det är väl en mänsklig svaghet att vi gärna läser sådant som bekräftar vår uppfattning? Tror jag kommer att ha nytta av den.

Andrahalvlek
Till Onkel F 🌸

”Tänka klart”, som boken heter på svenska, var verkligen en ögonöppnare för mig. Läst den tre gånger och varje gång får jag nya aha-upplevelser.

Det är högst mänskligt att man söker information som stämmer med ens egen världsbild. Men det är nyttigt att ta in även andra aspekter och utmana sina värderingar.

Och det är alltid nyttigt och viktigt att ifrågasätta typ allt. Just därför ifrågasätter jag siffrorna om ”uppklarningsprocent” för olika nykterhetsmetoder eftersom jag tycker att det är lite som att jämföra äpplen med päron.

Man måste inte köpa allt med hull och hår, och just därför skulle jag aldrig kunna bli politiker 😂

Kram 🐘

Andrahalvlek
Till Se klart 🌸

Åh, nej det har absolut inte varit enkelt. Tvärtom har det krävt mycket hårt jobb och engagemang. För mig flera timmar per dag inledningsvis. Jag kan inte göra någonting halvdant.

Men just för att grundjobbet är gjort, och det är gediget gjort, så tror jag att det har stor chans att hålla. Det krävs lite underhållsarbete i form av repetition framöver bara.

Kram 🐘

Sidor