Grattis till 100 dagar! Mäktigt!
Är på dag 16-ish så en annan ligger långt efter. Men det är sån glädje att läsa att ni/du andra klarar av det!
Kan ni/du så kan jag!
Ha en fin fredag!

Vad härligt att du klarat 16 dagar! Det är egentligen den svåra perioden du är inne i nu. Jag är i den ”lätta”. För nu känns det mer vardag att inte dricka och mer konstigt om jag skulle dricka. känner inte av suget lika ofta heller. Ibland kan det komma. Speciellt om jag är stressad.

Nu på Kvällen när alla andra i familjen redan sov , passade jag på att tvätta två maskiner. Haha har aldrig fallit mig in en fredagkväll förut. Och när jag gick upp för trappan på väg till sovrummet tänkte jag ”jag kommer att komma ihåg när jag gick och la mig ikväll”. För det är många gånger jag inte kommit ihåg sista timmen innan jag gått och sovit.... och med den kom alltid morgonångesten.

Gonatt ?

Att komma ihåg att man lagt sig är en stor känsla som jag gillar;)
Jag har alltid haft ett problematiskt förhållande till alkohol och har alltid druckit för mkt. När jag var ung drack jag ju mer sällan men blev packad nästan varje gång med tråkiga följder så klart. På äldre dar så dricker (drack?) jag istället nästan varje dag, och rätt mycket dessutom på senare år. Äter sen en tid tillbaka också stark medicin för kronisk smärta i nacken. Ja, det kan ju vem som helst räkna ut hur det blir.
Ingen kontroll alls redan efter några glas. Sluddrig och minnesförlust nästan varje gång. Kommer knappt aldrig ihåg hur jag kom i säng...
Men nu, som sagt 16-17 fräscha nyktra dagar i bagaget.
Och dom ska bli fler!

Hej på er! Känns som att det blev lite väl långt avbrott från att ha gått in här.
Men jag är nykter!

Fick en flaska prosecco idag som present. Men den ger jag vidare :)

Hörde en dam prata högljutt på ett cafe om hur packad hon va när hon kom hem. Hon hade bara druckit några öl och några glas vin ”det va ju ingenting”.
Är glad att jag inte är i förnekelse längre.

Lite mörkt och dyster just nu. Men jag ”nöjeshandlade” lite julklappar till barnen idag. Vet att man inte får :/ men egen företagare som jag är lider jag med alla som drabbas. (Jättesynd om alla som blir sjuka givetvis) men ”butiksdöden” och alla andra branscher som drabbas känner jag lite extra för. ?

Sen va jag inne i mataffären och möttes av massa gamla människor som inte såg ut att bry sig. Gick nära en och trängde sig förbi osv.

Men säkert många som kommer sitta ensamma denna jul!? ?

Kom att tänka på att jag läste en Expressen idag (pappersupplaga). Och hittade totalt 12 annonser med vin. (flera helsides) och 1 artikel med tester av vin.
Det var ungefär det som tidningen bestod av, på varannan sida. Är inte det sjukt???

Och tittar man på tv dagtid, som jag gjort mycket under mina sjukskrivningar, så är det bara reklam för olika spelbolag. Fy fan vad cyniskt ?

Kram ?

Ja det är otroligt att det är tillåtet med så mycket reklam för beroendeframkallande saker och som förstör i samhället. Typ spelberoende och alkohol.
Den här helgen är man hemma isolerad då mannen fått Viruset.... jag själv ska testas på måndag. Vi får se hur det artar sig.....
Gokväll ☔️ ☔️ ☔️

För egen del kan jag tycka att jag kan ”ta en för laget”, men man vet ju inte vilka som blir riktigt sjuka. Tydligen kan det bero på hur ens immunförsvar reagerar. Men jag skulle utan problem kunna isolera mig. Hur känner du inför att du sannolikt är smittad? Någon här på forumet var riktigt dålig i flera månader. En del får ju obehagliga följdsjukdomar av olika slag.

Kram ?

Jag fick inte Covid-19 även om min man fick det. Han var positiv och hemma i 2 veckor. Jag var negativ på PCR och även på Antikroppstestet. Mycket märkligt...

Dag 117 nykter idag och en massvis med helger i bagaget nu utan alkohol! ?
Ibland känns det dock läskigt, att tänka att man kanske blir för van, o inte tycker det är så stor grej och börjar dricka igen..
Men har provat redan väldigt många gånger att dricka lagom och det går inte!
Jag gillar ruset för mycket! ??

Senast idag hade jag suget. Funderade på att bjuda över några vänner eftersom vi har barnfritt.
Men tanken på att bara sitta här utan att smutta på vin ? en kväll med ”par-häng” fick mig att tänka att det skulle va så tråkigt...
Så vi bjöd inte hit dom... kanske för att vi var trötta och inte alltför sociala heller. Och man blir ju mycket ”skönare” med alkohol, närmare till skrattet och så har man nåt att samlas runt. ?

Det är ju nåt som man alltid sett och gjort så det är himla svårt att se hur det görs utan?
Nu under pandemin har jag inte behövt (eller velat) utsätta mig.
Men vill ju inte heller bli osocial eller dra mig från att träffas och ha trevligt bara för att jag tror att jag kommer ha tråkigt.... ?

Hur har ni andra gjort på den punkten?

Så mycket av social samvaro har det ju inte blivit för min del, men ändå några gånger i somras. Min upplevelse var att jag hade precis lika trevligt som jag brukar ha. Jag pratade inte lika mycket som jag brukar - jag lyssnade på de andra mer. Ett lyft för alla parter ? Jag pratar mycket normalt, som onykter pratar jag oavbrutet.

Jag hängde med bättre i samtalen och var mer kvicktänkt med att ge svar på tal. Mer lyhörd för tonfall och stämningar. Tröttnade dock vid 23-tiden, då de andra var lite onyktra och helt ouppmärksamma typ. Och jag blev trött. Men kvällen kändes ändå längre, och mycket givande.

Man måste uppleva det för att förstå det. Se det som ett experiment! Det kanske slutar med att du upplever det just som tråkigt när alla andra blir onyktra och pratar i munnen på varandra, men de första timmarna har du nog god behållning av. Föreslå att ni ska spela sällskapsspel annars, det brukar ta udden av drickandet lite. Eller karaoke!

Jag såg på nyheterna igår att det finns personer som inte får covid-19 även om de utsätts för smitta, tex om de jobbar inom vården eller om de har anhöriga som har haft det. Just nu pågår en studie på dessa som klarar sig från smitta. Det fanns två teorier om vad de kunde bero på. Den ena hade med cellerna att göra på något sätt, och den andra teorin var att vissa har en gen som gör att man inte smittas. Vissa blir ju inte magsjuka heller pga av något genetiskt. Jag tillhör dem, smittas aldrig av kräksjuka. Kräks bara av matförgiftning, bil/sjösjuka och när jag dricker för mycket alkohol.

Kram ?

Jag har träffats ändå. En gång satt jag med en väninna en hel kväll på en pub. Hon märkte inte ens att jag drack a-fritt. Jag sa det på slutet av kvällen men flaskan hade stått framme så det var ingen hemlighet.
AW utan fungerar utmärkt, det är många som dricker sparsamt. Visst tanken på att dricka a i goda vänners lag kan vara tilltalande för att man blir avslappnad tillsammmans. Men de flesta jag umgås med tycker jag mycket om - då är det så otroligt mysigt bara att umgås. På min senaste sådana träff drack alla a-fritt. Det var ovanligt, men väldigt väldigt trevligt. Kanske för att hen som annars pratar oavbrutet var lite mer lyhörd ?. Jag har tidigare skapat en idealbild kring middagar och social samvaro med a. Men när a blev viktigare än mötet med människor, då var det rätt värdelöst.

Hej och tack för tipsen kring det sociala! Ja att se det som ett experiment låter ju som en bra grej. Se hur det går liksom. Men tänker att man ska va lite pigg iallafall. Och även kanske att man ska se det som träning. Det är ju en ovana såklart.

Ja jag har också förstått att man kan ha T-celler efter att man haft Covid, men det syns inte på provet.
Och precis som du skriver vissa som är immuna från början...
konstigt virus det här!

Jo det är nog en vanesak bara. Och som du säger så umgås man med folk man tycker om så räcker ju sällskapet! Dock får jag lite motstridiga känslor om jag skulle klara sitta på en pub i det här läget.

Idag är det 4 månader sedan jag slutade dricka. Känns mycket bra och min kropp och psyke mår bättre.
Jag har inte lika mycket ångest och min kropp är lite mer stresstålig.
Tiden som inte går åt att dricka eller ha ångest fylls med annat värdefullt istället. Finns tid och energi till det nu. Jag är pigg på helgerna (iallafall inte trött av A) och jag har mer tålamod med barnen.

Dock så kommer och går suget. Tex igår när det var lite strul på jobbet, kände jag för att lugna mig med nåt. Och idag när jag lyssna på en ljudbok där karaktärerna var på fest och drack vin och släppte loss. Lät skönt att få vaggas in i lite mer okontrollerat och avslappnat tillstånd.
Men vet ju att det tillståndet inte varar så länge utan andra sämre känslor kommer efter ett tag. Tex. trötthet, okoncentration. Och speciellt dagen efter med suddiga minnesbilder, ångest och kroppen som inte riktigt vill lyda. Ush......

Slog på ljudboken ”this naked mind” istället för att hjärntvätta mig lite mer med påminnelser om alkoholens följder och hur lätt det är att falla tillbaka till ruta 1 igen. Det lät jobbigt!

Så fortsätter min nyktra resa och äter lite glass och kollar serie istället ?

Ja Akilles, det blir annorlunda, inte tråkigt men annorlunda. Jag för min del har roligt och är alert med goda vänner ett tag, dvs tills sällskapet börjar bli lite sliriga och samtalen rör sig i banor, med upprepningar , för höga skratt, skojfriskheten ökar och klappa på axeln börjar. Då åker jag hem, brukar vara vid 23-tiden ca. Förutom en gång i somras då vissa i sällskapet var nyktra, och de andra blev så lite berusade, då kom jag inte i säng förrän 3 på natten. Så summan blir för min del, vilka människor man omger sig med och hur man själv är som person, bidrar till hur roligt det blir på tillställningen. Lycka till. Jullan

Stort grattis till fyra nyktra månader! ??????????

Jag kände så ofta pga stress i början. ”Den här känslan brukar jag dricka vin på.” Även när jag slutfört saker kunde jag känna det bekanta suget, känslan av ”det här är jag bannemej värd”. Men, och det är ett stort positivt men, jag känner inte så längre. Har inte känt så sen månad 6-7 som nykter. Håll i, håll ut.

Jag tror det är bra att konstatera att känslan finns, att sätta ord på den. Det gör jag när jag tänker ”den här känslan brukar jag dricka vin på”. Min nästa tanke är ”men jag dricker inte längre, så jag får göra något annat istället”. Då har jag hittat andra sätt att varva ner, belöna mig osv. Sakta men säkert har det tydliga sambandet mellan stress och alkohol bleknat. Nu är det i ytterst få situationer som jag känner så. Många på forumet brukar beskriva hur de gått igenom en massa olika kriser, men inte tänkt på alkohol en enda gång. Det ändrar sig med tiden.

Kram ?

Jag ligger precis en vecka efter dig. Det betyder att du kan förvarna mig om eventuella saker som kommer upp :)

Jag känner väl som du om ångest och stresstålighet. Dock är ångesten, i alla fall senaste månaden, mycket mer förbättrad än stresståligheten. Jag tror mycket av stresståligheten för mig ligger i att jag inte låter mig stressas upp lika mycket. Detta genom att jag bland annat sänkt mina egna krav på mig själv. Jag tränar också min omgivning på att jag inte kommer att säga ja till allting.

Det är nog bra som du gör att påminna dig själv om de långsiktiga konsekvenserna av att dricka när du lockas av de kortsiktiga belöningarna. Nu får jag ju inte känslan av att du på något vis skulle vara nära ett återfall och det är väl inte jag heller. Men jag misstänker att det är precis det som händer om det skulle hända att man får tunnelseende och bara ser de kortsiktiga belöningarna.

Hög igenkänning på allt du skriver! Det är verkligen värt att stå ut med ett och annat sug. Precis som du säger så vet man att den där känslan man längtar efter är typ 5% av alkohopaketet, de resterande 95% är för full, ångest, bakfylla, planering, kontroll - inte särskilt prisvärt. Ser fram emot att följa dig på vägen!

Vill bara skicka en kram och så bra kämpat. Sug kommer och går. Nu är det mer som en trött mygga som surrar förbi. Snart faller den död ner... att längta efter lite glömska kan jag känna ibland. Men det går väldigt snabbt över. Mycket snabbare än baksmällan efter en sån där glömska-kväll.?
Var stolt över allt fint du beslutat kring ditt eget liv. Det blir ännu bättre, jag lovar! ?