Jo, kom på en sak till jag ville skriva.

Jag uppmärksammade att mina kompisar drack betydligt mindre och och även lite långsammare igår kväll.
I vanliga fall dricker vi alla fort och tömmer flaskor och boxar i en hiskelig fart.
Känner att jag inte bara är bra för mig själv utan även för min omgivning. Det är ju alltid positivt att dra ned på tempot.
Skulle aldrig påpeka eller döma någon annans drickande. Who am I to judge?
Men visst har jag ju förstått att andra i min omgivning också dricker för mycket, men det har jag ju dragits till och gillat eftersom jag också har det problemet.
Nu är jag lite rädd att det kommer bli jobbigt och att jag kommer att vara tråkig i andras ögon om jag inte dricker.....

Så gott att höra att helgen har gått bra! Å vad himla strongt att du inte drack när vännerna drack ! Så himla imponerande!
När jag gick på Rådgivningscentrum för flera år sedan så sa kuratorn precis som du la märke till..att om en person i sällskapet inte dricker så dricker alla mindre och det är ju bra!

Stor kram t dig och med önskan om en fin söndag?

En sådan enorm utmaning att ta hem vänner som du brukar dricka med, och själv bara dricka alkoholfritt. Det känns som överkurs i nykterhet eller nåt. En otroligt svår utmaning. Dessutom fick du berätta varför du inte kunde dricka. Och det du sa var sant, mer behöver ingen veta just nu. Vita lögner är alltid okej i sådana sammanhang.

Jag förstår att du är rädd att upplevas ”tråkig” i andras ögon, men personer som tjatar om att man är tråkig som inte dricker vill alltid bara okeja sitt eget drickande. Problemet ligger hos dem, inte hos dig. En person som på riktigt är din kompis är glad för din skull, och har inget emot att du dricker enbart alkoholfritt.

Kram ?

Blir glad när ni skriver att jag varit strong och duktig, det värmer nåt enormt. Har liksom inte den uppfattningen om mig själv just nu.
Idag har suget varit starkt igen. Det har kommit och gått i vågor under i stort sett hela dagen. Jag har liksom glorifierat alkoholen i mina tankar.
Det har inte alls varit nära att jag druckit nåt eller så, men jag blir rädd för mina tankar.
Ska lyssna på några anti-alkoholpoddar så jag kommer på bättre tankar.
Skönt att gå in här också och läsa lite.
Har skrivit det förut och skriver det igen: tuuur att Alkoholhjälpen finns!

Längtar efter att få vakna lite pigg och utan huvudvärk för en gång skull.
Det är jag ju värd nu när jag inte dricker.
Som en lite belöning liksom.
På onsdag blir det 3 veckor nykter.
Ska egentligen inte gnälla för jag kan räkna upp tusen andra positiva saker som jag upplever med min nykterhet.
Just nu känns det som jag aldrig vill dricka igen. Men det går ju upp och ner. Ibland känns livet nattsvart vid tanken att man aldrig få ta den där ölen i solen, röda vinet till grytan, bubblet på AW osv.
Men inners inne vet jag att det bara fåniga ursäkter för att få dricka och det slutar aldrig vid det där ”mysiga” första glaset utan de blir alltid fler och fler. Eller iallafall väcks suget efter fler. Kvällen blir inte trevlig när jag några få gånger lyckats hålla mig till 1 glas. Jag har då blivit stressad och liksom flackande med blicken och bara tänkt på att jag vill dricka mer. Fixerad liksom. Ibland har jag med järnvilja hållit mig till 1 glas ute men tackat tidigt för mig och gått hem och pimplat vin i min ensamhet. Med rejäl ångest som följd.
Nä, nu känner jag mig rätt nöjd med min nykterhet och tänker fortsätta kämpa för att behålla den....

Varje dag, varje vecka, varje månad är värd att fira! ????

Nu har du det värsta bakom dig. Det viktigaste nu är att du inte glömmer hur illa det var. Och att du INTE lyssnar på rösten ”så illa var det inte.” Ryt ifrån direkt: ”NEJ, jag ska inte dricka.”

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram ?

Ja, att inte glömma.... det är det som är det svåra. Än så länge är det inga problem att komma ihåg det dåliga med alkohol. Men vi vet ju alla hur minnet bleknar och plötsligt är alla problem som bortblåsta.
Tänker ibland att jag borde skriva ner allt idiotiskt jag gjort med alkohol i kroppen, men vågar inte. Har gjort så mkt dumt och sårat så många att jag är rädd att mitt självförakt ska förgöra mig.
Men varje nykter dag gör nu att jag känner mig värdigare. Det är värt mycket!

Hej!
Hoppar in här och hör om nån vet....Jag är A-fri nu 14 dagar men blir bara tröttare - ska man inte bli piggare eller hur lång tid tar det? Sen har jag rester av ett utmattningssyndrom med mycket trötthet nån som vet när jag kan förvänta mig veta vad som är vad?? Kanske nån som har nån annan sjukdom med trötthet...?

Grattis till dina två nyktra veckor, strakt jobbat! Jag tänker att du är fel ute när du tänker >ska< ("ska man inte bli piggare?") eller förväntar dig för mycket saker av nykterheten i sig. Det finns inga regler för hur någonting utvecklar sig när man slutar dricka. Inga mallar för hur lång tid saker tar. Många gånger är inte alkoholen själva roten utan en dålig lösning och flykt från andra problem och det är nog mer regel än undantag att andra problem kommer fram när alkoholen plockas bort. Det som göms i snö... Så utgå inte från att det är något fel på dig eller leta efter någon ny sjukdom som kan passa in. Intala bara dig själv att alkoholen aldrig är en lösningen igen och även om allas resor är olika så kommer din nykterhet att förändra dig och med största sannolikhet göra dig till en bättre människa.
Prova till att börja med att skapa bra rutiner i vardagen. Ta hand om din kropp. Rör på dig. Ät bra mat. T.ex.

Igår köpte jag alkoholfritt bubbel och hoppades att det skulle kännas lite som mysfredag, men det var inte ett dugg mysigt. Bara sorgligt på nåt vis. Just nu känner jag en enorm tomhet och sorg över att jag har gjort slut med min gamla kompis alkohol. Inte ens mina kära alkoholfria Carlsberg smakade gott.
Hoppas vid gud att denna känsla och sinnesstämning snart går över.
Annars vet jag inte vad som kommer att hända....

Du är ju bara i början nu och då är det fullt normalt att känna en saknad efter alkoholen. Det vore konstigt om du inte kände det. Det krävs övning och åter övning, men för varje nykter fredagskväll så blir det bättre och bättre. Ha tålamod, det tar sin tid.

Bra kämpat!

Tack för pepp! Jag antar att det är det jag behöver höra just nu. Att det går över.....
Från att allt känts tipp topp över att vara nykter så dippade det rakt neråt igår. Allt känns nu bara grått och trist.
Var nyss på gymmet dock och fick lite energi efter att ha varit där.
Lyssnade på ett tidigt avsnitt av Alkispodden där dom sade att det inte går att få ett nyktert liv utan att genomgått de 12 stegen. Man har liksom inte dom verktyg till tex lycka som man ansåg att alkoholen gav när man drack. Undrar om det är så? Att man inte klarar av att bli nykter på egen hand? Att man alltid kommer sakna något i livet.
Vill inte tro det. Vågar inte besöka ett AA-möte. Inte än iallafall...

Helt själv är nog väldigt svårt. Men när du skriver och läser här på forumet är du inte helt själv. Och vad gäller lycka, så känner jag mer och större lycka nu än under påverkan av alkohol. Saknar inte alkohol för 5 öre. Och saknar inte något annat heller för den delen. Försök att se allt positivt med dina nyktra dagar nu, och grubbla inte på hur det blir i framtiden. Om du gör så, så mår du automatiskt bättre. ? Var stolt över dina nyktra dagar! En viktig sak till, skriv och läs här ofta, det hjälper mer än vad man tror. Att lägga av att besöka forumet efter bara 50 dagar eller så, är inget jag rekommenderar. Det finns ingen vinst med att tro att man minsann klarar sig utan forumet. Det är min erfarenhet i alla fall.

Ha en go kväll, det här fixar du!

Nu har helgen i stort sett passerat och jag har inte druckit något, men däremot tänkt väldigt mkt på alkohol. Helgen har varit avkopplande men väldigt grå och tråkig. Känner mig låg hela tiden. Orkar inte uppbåda någon som helst lust eller kraft till något. Såg framför mig hur mitt nya nyktra liv skulle vara fullt med energi och ork till att göra saker och ta tag i sånt som inte tidigare blivit gjort. Vill tro och hoppas att det är en formsvacka. På onsdag är det en månad sen jag drack och det är nog ungefär så länge som jag tidigare har lyckat hålla mig vit. Vid den här tiden så börjar jag vackla och glömma. Måste hålla i nu...

Drickandet har gjort att dina signalsubstanser bivit hejkon bejkon. Nu när du inte dricker ska de omformera sina trupper och det är därför du känner dig låg. Många är otroligt trötta och energilösa i början. Efter hand blir det bättre. Lovar!

Kram!

Din hjärnkemi har fullt upp med att formera om styrkorna efter ditt alkoholstopp. Alkohol ger skyhöga nivåer, baksmälla bottennivåer. Nu får inte hjärnan sina toppar via alkohol längre och då måste hela systemet kalibreras om. Håll i och håll ut! Förr eller senare vänder det. Pulshöjande motion hjälper för då får du lite lindring i form av endorfiner.

Kram ?

Era ord är som en varm hand på min panna..
Vill verkligen lyckas den här gången.
Orkar inte falla tillbaka ner i alkoholträsket ännu en gång.
Just nu vet jag att där är det ännu värre än den känsla jag har nu. Är rädd att börja glömma bara. Ska göra som Torn skriver, hålla mig kvar här för att bli påmind..

Så bra du är, Illaute, som har klarat att vara nykter så här länge! Jag själv har inte gjort det men jag kan känna igen den känslan du beskriver...att det är liksom inte toppen...men jag tror att det kommer att bli bättre!

Heja heja dig!!