Att skriva verkar verkligen vara något som hjälper dig Varafrisk, härligt! Du undrade över mitt fiske förr. Det var en av orsakerna till att jag beslöt mig för att sluta dricka. Mitt stora fiskeintresse sedan barnsben höll på att tyna bort helt den sista tiden. Jag kom endast i väg på fiske om jag kunde dricka under tiden jag fiskade. Alltså ingen bilkörning i samband med fisketurerna. Till slut åkte jag inte ens i väg på fisketurer, stannade hellre hemma och drack hela dagen i stället. Ja, du hör ju, alkoholen var viktigare än allt. Motivationen och orken försvann totalt. Detta + alla kroppsliga krämpor som berodde på alkoholen+ vetskapen om en stundande för tidig död gjorde att jag fick nog av alkoholen. Jag hade ju mina barn, min fru och mitt jobb kvar, men hur kul var mitt liv egentligen? Totalt värdelöst vill jag påstå. Jag var tvungen att dricka för att känna någon lust till någonting. ?

Jag är otroligt tacksam för att jag lyckades sluta, jag mår så himla bra nu.?
Tack för grattis i min tråd!

Kram

Vilken tur eller kanske inte tur för du har ju gjort ett fantastiskt ”nykterhetsarbete”..men iaf så himla gott att du har kunnat återuppta ditt fiskeintresse??❣️

Din berättelse är så betydelsefull för mig mer än att läsa andra böcker!

Och ja...jag tycker om att skriva.. vänner säger ibland till mig att jag ska skriva en bok. De vet förstås inte att jag har ett alkoholberoende. Tanken finns...att skriva...när jag blivit nykter..och fått lite distans. Kanske ska sikta på det när jag blir pensionär för då har jag inget arbete att ta hänsyn till???

Kanske är jag där nu?att välja bort alkoholen helt och hållet för att kunna fylla mitt liv m de saker som jag tycker om....läsa, sjunga, dansa, träna.

Var ute och gick själv idag...brukar gå med min hund annars. När jag går m hunden då stannar jag då och då men nu ville jag få upp tempot. Var ganska uppåt när jag gick. Så tänkte jag på mitt arbete.. att jag just nu har väldigt mycket att göra...att jag har inte kontroll. Och när det gäller den digitala världen så orkar jag helt enkelt inte ta in all information lika lite som allt som gäller vårt journalsystem. Brukar tänka att det viktigaste är att jag gör ett bra jobb med patienter och deras föräldrar??

Å då under promenaden kom tårarna och jag grät och grät och grät?

Alkoholen gör att jag släpper kontroll..släpper allt för en stund..för att allt ska komma tillbaka igen...ja ni alla vet ju hur det känns...men just det där med kontrollen...var ett uppvaknande...och att jag är trött och behöver vila..andas..bara vara??❣️

När jag var ute och gick så på min spellista på Spotify kom Benny Anderssons pianospel upp. Och jag kom att tänka på ...att kanske du skulle sätta dig vid pianot en stund. En tanke jag har är att ta pianolektioner när Corona är borta?

Kram❤️

Söndagmorgon solen skiner☀️ Tänker att jag tar på mig och går ut på en promenad direkt! Man vet aldrig hur länge solen stannar så man får passa på. Så skönt att ha gått på morgonen och därefter äta frukost.

Behöver nog jobba lite grann för att ha lite kontroll på läget.

Å det bästa med den här dagen är att jag behöver inte föra någon kamp??

Ha en fin söndag?☀️

Blev också sugen på en promenad i fina vädret! Flickan har ingen lust dock så nu funderar jag på att ställa fram en utestol så jag i alla fall kan sätta mig på uteplatsen. Köpte en renfäll när vi var norrut förra veckan. Omöjligt att frysa om rumpan när man sitter på den. Ha en fin dag Varafrisk!

Kram!

Jag lockar min dotter med guldstjärnor för varje 30 min lång promenad. Funkar förvånande bra. Promenaden slutar oftast med fika också, också en morot för henne.

Kram ?

Vad skönt det låter med en promenad! Så enkelt och alldeles underbart☀️

Jag är så trött på att vara sjuk, det är ledsamt och jobbigt?
Nu är det tio dagar som jag varit inne och kämpat med Coronafanskapet!! ?
Till och med ?- suget är undanröjt och det är så klart en bra effekt...men jag hade hellre varit frisk och tampats med eventuellt a-sug.
Men nu är det över en månad sedan jag drack alkohol så den kampen hade jag vunnit ändå..?

Hoppas, hoppas på en bättre kommande vecka för oss båda Varafrisk ?!???

Kram???

Tack Charlie70 och Andrahalvlek:)

Det finns inget bättre än att först ta en promenad och efter promenaden dricka kaffe och idag blev de hembakta frallorna från igår. Smakade så gott!!

När man dricker alkohol...jag menar den stunden då man sitter där med glaset...det är just då så himla enkelt att bestämma sig för att nästa dag kommer jag att vara nykter...det är i och för sig lätt att bestämma andra saker som tex imorgon kommer jag träna direkt efter jobbet. Det finns nog ingen sämre tidpunkt för att bestämma sig för saker som när man har alkohol i kroppen men just då känns det möjligt. Och hur kan man gå på det gång efter gång...att det blir lättare imorgon eller nästa dag att sluta dricka alkohol??? Hur kan man lura sig själv så infernaliskt att man gör det gång på gång?? Det är det som jag tycker är det läskigaste...likaså att det jag tänker på morgonen kan ändras så mycket under en dag. Då har man liksom tappat kommandot i sitt egna liv...och jag vill inte det!

Jag vill inte bli styrd av alkoholen lika lite som om jag vill bli styrd av Jante...eller Luther. Och jag vill stå upp för vad jag känner och tycker både hemma och på jobbet. Pratade med min son för en stund sedan. Han var inte riktigt på topp...vet inte om han är riktigt nöjd med sitt liv. Fast han pratar inte så gärna om det. Så hans känsla for genom min kropp direkt och sitter kvar lite grann. Han kan både få mig att känna mig som världens bästa människa och ibland inte så bra....och det gör mig lite ledsen.

Så just nu känner jag mig lite låg....orolig för hur jag ska klara veckan som kommer...vill verkligen klara av att samla dagar...att komma förbi de här första dagarna som är så svåra. Då det är så lätt att efter två, tre dagar dricka igen för man har ju inte haft en längre nykterhet...jag hoppas att det ska vara så att för varje dag som man är nykter att det blir svårare att ta det där glaset igen. Och om jag samlar nyktra dagar kan oron för min hälsa kanske släppa lite grann för den är tärande..

Fastän solen skiner idag så är det lite nedstämt...inte så uppåt...behöver er idag:)

Kram:)

Brukar ha svårt att somna på söndagar och nu har det blivit nästan psykiskt?Ska iaf läsa en stund så får jag se om jag blir sömnigare.

Känner mig även lite stressad inför kommande arbetsvecka. Fast denna vecka som kommer jobbar jag alla dagar. Har gått upp t 90% istället för 80%.

Tänker på de där demonstranterna i Sthlm....alltså man förstår inte hur folk tänker. Så respektlöst!!!

Håller tummarna för en bra vecka✊?

Kram och Godnatt ??

.....som jag skrivit att jag inte ska skriva här på forumet likväl så skriver jag?

Känner att jag blir för beroende... fast bättre att vara beroende av forumet än alkohol men...?

Man söker ju ofta tillhörighet ..eller likhet med andra här på forumet...och jag vet faktiskt inte om det är så att det finns många som befinner sig där jag är...möjligtvis om man inte skriver men läser?

Idag hade jag absolut ingen lust att köpa alkohol men gjorde det ändå...inte direkt lust att skriva här för faktiskt...det känns som om jag inte alltid passar in? Kanske jag verkligen snart druckit färdigt!!!

Och jo...jag tänker att ni som lyckas vara nyktra har en stark vilja och starkt psyke❤️

Min dotter har en psykiatrisk sjukdom...men jag har aldrig någonsin mött en människa som har så starkt psyke som hon...❤️

Det känns som om jag skulle behövt fler nyktra dagar för att lyckas med mina fröer. Man skulle väl enkelt kunna säga att jag behöver kraft och mina ledsna fröer mer kärlek men jag har inte gett upp❤️

Tänker att allt vad jag vill göra kräver nykterhet. Tänker på dig Torn och fisket.

Ok vi ses??❣️

Hej!
Alla passar nog in här på sitt eget sätt. Jag tänker att du kanske känner dig lite utanför helt enkelt, eftersom "alla andra" härinne är nyktra. Du hinner liksom aldrig komma in i igenkänningarna, insikterna etc etc eftersom du inte kommer igenom den första veckan och kan dela upplevelserna.
Jag levde ju som du, klarade 2-3 dagar, drack sedan igen. Vissa månader inte en enda vit dag. Jag satte ett datum, 1 jan, långt innan. Förberedde mig mentalt. Sedan kändes det som att så mycket negativa konsekvenser verkligen ackumulerades i höstas. Det fanns ingen återvändo, jsg MÅSTE bli nykter. Willpower...jo såklart man måste vilja. Men så mycket skrämde mig med framtiden som jag såg den om jag fortsatte dricka...
Är du inte orolig för din hälsa? Om jag förstått det rätt har du högt blodtryck, är överviktig, dricker för mycket. Det måste väl räcka som motivator? För utom att du mår dåligt psykiskt.
Sätt ett datum, Vara Frisk, häng med oss i 2021-gänget! Räkna dagar, veckor o månader med oss! Berätta om alla insikter som nykter, alla fördelar, dela kampen med oss istället för att stå bredvid och önska få "vara med". Ingen stänger dig ute, men glappet blir större ju längre du väntar! För du vill väl? Samla dagar, samla så många att det känns så himla onödigt att missa dagar! Jag tror på dig!

Nja, om du ska ”passa in” så betyder det ju att det finns en mall och jag vill ju hävda att vi är olika. Olika orsaker, olika strategier, olika bakgrund och familjeliv.
Du är här, styrkan i det här forumet är ju att alla olika personligheter kan vara välkomna här. Man kan känna igen sig i olika delar hos olika personer.
Plantorna ska vara lagom fuktiga, ha varmt, men de bör ha syre så det kan inte vara för tätt (om du har plast eller lock) och när du vattnar kan du göra det med en stänkflaska så att du inte ”tippar” dina små plantor. Sen finns det säkert mycket mer att lära och säkert olika lösningar för olika fröer, men men. När jag har misslyckats har jag oftast vattnat för mycket.
Jag tror inte att de (vi) som lyckas har starkare psyke. Bättre självkänsla och självförtroende möjligtvis, men just självkänslan o självförtroende hamnar ju i botten när man får problem med alkohol. Och när man slutar så blir det ju bättre eftersom man åtminstone kan vara nöjd över nykterhet. Tänker att du verkligen, verkligen skulle behöva se dina goda sidor och dina framgångar. Det är en fin egenskap att hjälpa andra så mycket som du gör, men det är inte ok att bli sur när du inte kan. Det är inte ditt fel. Du hjälper till med det du kan men du kanske behöver säga stopp. Usch jag känner såväl igen tendensen att hjälpa till med allt, för om alla hjälps åt så blir allt enklare. Men när balansen inte blir rimlig, när du är en givare och kanske inte orkar allt. Inte har tid med dig själv, då kanske det är dags att fundera.
”Take care of no 1”... och vet du vad VaraFrisk ... nu har det gått upp för mig att det är sig själv man menar då ?. Lite svårt, men om man tränar går det sakta framåt. Du är värd lite omtanke.

SOM jag funderar på varför jag har det beteende som jag har...vet mycket ...kan mycket ...men det landar inte fullt ut...och varför funkar det inte för mig??? Jag vet inte ...men jag tänker...att bli nykter... i synnerhet från där jag befinner mig krävs ett totalfokus på mig själv. Det handlar inte endast om att avstå från alkohol utan faktiskt att fokusera aktivt på att bli nykter! Det handlar till syvende och sist om att prioritera mig själv!!

Jag har för SÅ länge sedan berättat för läkare på vårdcentralen om mina alkoholproblem, berättat för olika professionella samt sökt hjälp lite här och där. Med tanke på att jag inte har kommit så långt...kan man undra hur det verkligen står till med mig?? Hur är det egentligen med Varafrisk vet hon sitt bästa? Och ja...jag vet mycket och kan mycket...men att göra verklighet av det är något helt annat! Jag tänker att många professionella som jag möter i olika sammanhang fast utifrån min privata roll tänker att "det där verkar vara en klok kvinna". De personer som arbetar på Systembolaget i min stad tänker nog också "vilken klok kvinna som inser att hon har problem"!

Problemet är dock att jag inte gör så mycket aktivt i mina val...och inte prioriterar mig själv. Jag har skrivit flera gånger att jag behöver göra det...men jag vet inte hur?!?!? Jag faller hela tiden på det...och jag blir så ledsen och blir så otroligt trött på mig själv. Känns som om jag låter som ett litet litet barn...men det är SÅ himla svårt! Jag har SÅ invanda mönster inom mig själv....och ...kanske är det så att den stora rädslan att prioritera sig själv vilket innebär att man ibland måste säga nej till någon annan ..är rädslan av att förlora någon...någon betydelsefull person..och vad jag har jobbat med i många år är att jag sällan eller aldrig har trott att jag kan vara så betydelsefull för någon...inte ens för mina barn..jag kan förstå det i teorin men inte i praktiken/känslan.

Sattva...jag vill inte låta som en person som försvarar sitt beroende för det gör jag verkligen inte..men det är klart att jag är orolig för min hälsa..otroligt orolig...den oron släpper ju liksom inte...kanske den oron är en del av att jag dricker. Och jag tänker att vi alla som dricker/har druckit vet väl att det inte är bra för vår hälsa likväl gör vi det...precis som de som röker...eller snusar...eller äter för mycket. Visst borde det vara en motivator men likväl har vi detta beroende och det beror inte på att vi inte förstår utan jag tänker att det beror på att vi är beroende...har fel livsstil.

Och att hänga på 2021-gänget vore ju fantastiskt för jag missade 2020-gänget och jag hoppas innerligt att jag inte ska vara med 2022-gänget!

Så...kram..till er Alla:)

För att berätta hur det kan vara..

Ikväll ringde vår dotter t sin pappa/min man...pga att hon inte hade redovisat ngt t sin fotbollsklubb. Det var under den tiden hon var manisk pga sin bipolära sjukdom. Pga sin sjukdom som har förorsakat ett spelberoende har hon dragit på sig stora skulder. Skulder till kronofogden/inkassoföretag. Halva hennes lön går t skulder. Pga att det är nästa 20% ränta har min man och jag tagit ett lån för att hjälpa henne med dessa skulder.. så att hon kan betala av t oss istället.

Ibland är det inte möjligt att ta lån för sin egen hälsa pga att man vill hjälpa sitt barn pga sjukdom...rätt eller fel....ja..det kan vi ha åsikter om...men om sjukvården hade talat om att de hade satt diagnos för tre år sedan och vår dotter hade fått behandling...ja...kanske hon inte haft skulder nu...

Så ...jag vill bli nykter men kan inte ta lån för att bekosta behandling el ngt annat för egen del just nu.

???

Det är möjligt att ta olika vägar. Du skriver här, reflekterar, analyserar. Det går inte helt bra, men du har ändå kommit till dag två ett antal gånger. Jag tror att det går framåt.
När man har levt som du med fokus på andra, dricker, oro, trötthet. Det är inte helt lätt. Du hade ju en terapeut, vad tycker denne att du ska jobba med? Ibland när man läser det du skriver känns det som om du har så många olika saker i huvudet. En trött hjärna är dålig på impulskontroll tror jag. Kan du testa mindfulness eller nåt så att du kanske kan träna dig i att ha fokus.
Sen tycker jag att du ska anamma Soffis mantra: jag duger som jag är, jag gör så gott jag kan.
Det räcker så! Du ger inte upp! Små små steg framåt räcker långt.

Du kämpar så bra. Du tar steg framåt hela tiden på din väg, samlar erfarenheter, tänker och reflekterar. Det är din förberedelse som du behöver för att kunna ta steget fullt ut. Det är bra!!

Din rädsla: "kanske är det så att den stora rädslan att prioritera sig själv vilket innebär att man ibland måste säga nej till någon annan ..är rädslan av att förlora någon...någon betydelsefull person..och vad jag har jobbat med i många år är att jag sällan eller aldrig har trott att jag kan vara så betydelsefull för någon...inte ens för mina barn..jag kan förstå det i teorin men inte i praktiken/känslan."
Din rädsla är så stor och så begriplig! Vill bara hålla om dig!
Men, kan du försöka vända på tanken bara lite? Att du behöver ta hand om dig så att du kan finnas där för dina nära och kära när det verkligen behövs. Att ta hand om sig själv är att säga JA till andra, JA till att finnas där även klockan 20 på kvällen.
Det ÄR inte lätt att ändra vanor. Det är inte lätt att komma ur beroenden. Din hjärna tror på riktigt att den behöver alkohol för att överleva. Du har lärt den det, att den ska "larma" när den inte får vad den tror att den behöver. Men det går att lära om. DU KAN lära om. Det är det du förbereder dig för nu i din vånda.
Var snäll mot dig själv.
Och, inte missade vi väl 2020-gänget? Vi var ju där båda två!
Nu är vi med i 2021-gänget.
Vad säger du, ska vi ställa upp som nyktra mentorer i 2022-gänget och hjälpa dem?

Sisyfos har rätt. Mina affirmationer/mitt mantra har hjälpt mig mycket i att bli snällare och mer omtänksam mot mig själv. Därmed hjälper de mig i nykterheten.

Varafrisk är okej som hon är.
Varafrisk gör så gott hon kan - det räcker bra!

Kram!

Tar med mig era ord in i onsdagen då de är värmande för mig??

Jobbar 90% from mars månad så idag blir det jobb. Så mycket att göra...?

Nyss tittade solen fram hoppas att den hittar fram igen☀️

Önskar er alla en fin onsdag❤️

Jag har läst o vet du Vara Frisk, det är svårt att släppa dig. Vill hjälpa, men ser inte hur. Kanske inte kan hjälpa dig helt enkelt. Dina problem med drickandet är bortom vad mina kunskaper och erfarenheter räcker till för?
I min jobbvärld handlar det mycket om att använda kunskaper för att lösa problem. Människor söker för ett visst problem som jag har yrkeskunskap kring. Grundförutsättningarna är att personen har ett problem, det är därför de kommer. Jag ger förslag på lösning. Personen går hem och jobbar med lösningen för att hjälpa sig själv. Ibland ser jag att min lösning inte räcker till, och skickar då vidare personen till någon med mer specialiserad kunskap.
Troligtvis är det därför jag blir så engagerad, och frustrerad, maktlös etc etc gällande din problematik. Du söker hjälp om o om igen hos oss, vi ger hjälp så gott vi kan....
Kan steg 1 vara att bli såpass bra i dina levervärden att du kan ta antabus? Så KAN du inte dricka, oavsett?
Vet inte riktigt hur hjälpa vidare, men antar att jag får släppa. Du har din resa och jag respekterar det!

Bästa Sattva..nu vet jag inte vad du arbetar med men när du skriver att mitt drickande är bortom dina kunskaper och erfarenheter så känner jag mig verkligen som ett hopplöst fall. Jag förstår att du är lösningsfokuserad och då blir det ju jättejobbigt när du stöter på mig här inne som inte gör vad någon säger till mig. Du skriver att jag söker hjälp om och om igen här på forumet och ni ger hjälp så gott ni kan...och är det så som jag upplevs då blir det jättejobbigt, tänker jag. Jag jobbar också i ett människorelaterat yrke...som kurator...där allt går inte att lösas..utan det går upp och det går ner.

Vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig men...jag tycker att det är skönt att skriva här om mina tankar. Ibland skriver jag här när jag är ledsen, frustrerad och undrar vad fasen jag håller på med...varför slutar jag inte helt enkelt att bara dricka?!?!? Läser man då mitt inlägg och är lösningsfokuserad då vill man ju hjälpa ...och har man själv lyckats vara nykter och vet hur bra det är då vill man ju att personen ska få känna samma sak som en själv eftersom man vet hur jäkligt det är att befinna sig i denna sörja.

Även om jag inte har många nyktra dagar i följd och inte gjort många förändringar så känner jag att när personer här inne berättar sin berättelse som tex när Vinäger berättade att hon drack handsprit eller som Torn som berättade att han kunde inte fortsätta att utöva sitt fiskeintresse pga alkoholen eller som Sisyfos som berättar att hon har varit den som alltid har ställt upp för andra...som undrar om Mindfulness kan det vara något för mig....så även om jag inte har slutat dricka så tänker jag mycket på dessa inlägg...

Och jag vet egentligen att mitt första steg är....att promenera...kanske meditera...kanske yoga....men även dansa och sjunga högt....både att känna in mig själv...samt att få ut massor av energi....

Jag vill helst kunna ha nyktra dagar utan Antabus...men eftersom jag inte kan det så har jag frågat efter Antabus...men eftersom jag har inte tillräckliga bra levervärden pga fettlever...så får jag inte Antabus...det innebär att jag behöver ha många nyktra dagar i rad för att kunna få bättre levervärden och på sikt kunna ta Antabus...men om jag då har klarat flera dagar, veckor utan Antabus men fått bättre levervärden...då kanske jag kan fixa ytterligare nyktra dagar utan Antabus...så vi får se.

Men...bli inte frustrerad över att du inte kan hjälpa mig på det sättet som du vill...känn bara att jag blir oerhört glad när du skriver!

Kram :)

Inlägget jag skrev handlar om mina känslor och reaktioner, ingen värdering av dig. Och jag hade INTE som avsikt att du ska känna dig som ett hopplöst fall!
Ja jag arbetar med människor, men är varken psykolog eller har specifika kunskaper i beroendeproblematik. Arbetar med rehabilitering och träffar människor både med fysiska begränsningar och stress/utmattningsproblematik.

Varför jag skrev till dig är för att jag känner att jag inte blir klok på grundproblematiken, och att det är svårt att förhålla sig till vad du har för önskan och förväntningar på hjälp härinne. Jag behöver ta några steg tillbaka och bara låta dig vara, jag tänker så mycket på dig o hur jag kan hjälpa dig men just nu har jag kört fast. Jag ville bara vara ärlig.

Visst är det väl så att man skriver här till andra för att man hoppas hjälpa dem på något sätt. Men som du säger finns det ju många olika sätt att hjälpa. Ibland kan man kanske ge direkta råd, ibland visa omtanke och i andra kanske inspirera med någon egen erfarenhet. Då kan det ju kanske känns frustrerande att inte kunna nå fram och se någon kämpa med något man önskade att de kunde komma till rätta med.

Men vägen är ju aldrig spikrak framåt. Jag tycker att det är olyckligt att det har blivit ett sådan moment 22 med antabusen. Känns också lite olustigt med dina förhöjda levervärden. Får man fråga hur du vet att det är just fettlever som orsakar värdena?