Efter att ha fått påhopp som ”lögnare” och ” hånfull” när jag har skrivit inlägg inne under”förändra” så har jag bestämt mig för att inte skriva något mer där. Min nykterhet är så naturlig och jag mår så bra numera så det kan nog lätt bli att mina kommentarer där kan misstolkas. Jag vill ju alltid alla väl, oavsett inriktning på sitt drickande, men kanske är lite för ” tuff” i bland. Så jag lovar att inte ” störa” där mera.😏 Men här har jag ju en del kompisar som varit med från början av min nykterhet, er lämnar jag inte i första taget.🥰

Nu är badtunnan hämtad, och vi packar för morgondagen. När jag berättade för mina kollegor på jobbet om tunnan, så var det första dom sa Åh, öl, öl, öl. Snacka om att alkoholen har dem i sitt grepp, stackare, de måste förgifta sig med alkohol för att kunna njuta.😂Nåja, alla är olika, de får gärna fortsätta för min del, huvudsaken är att jag har blivit fri från skiten för gott. 😍

Ha det bra!

@Torn Jag vet att du vill alla väl. Visst, har jag tyckt att du varit lite tuff ibland och jag har blivit irriterad och sårad men likt förbaskat har jag läst dina inlägg. Har också blivit glad när du skrivit h mig. Inte var jag så mycket bättre när jag skrev påverkad i din tråd. Så kom gärna och hälsa på h mig om du vill. Jag kommer fortsätta läsa h dig...följa ditt fiske. Å så himla mysigt med en vedeldad badtunna vem hade inte velat ha det👍🏻

Ha en go ledighet!

Kram😘

@Tofu Det gör jag mer än gärna! Vi verkar ha hamnat väldigt lika i tänket/ känslan och har säkert mycket intressant att diskutera🤗 Det här med skammen är avgörande tror jag. En del vägrar in till döden att våga erkänna att de har/ haft problem. Att någon skulle få nys om det är det värsta som kan hända tycks det som. Synd, för om de bara släpper skammen så är allt över. Ja du vet vad jag menar. 😀 Till min glädje har jag sett flera under förändra nu det sista som verkligen gör helt rätt.,Tar hjälp av vc/medicin och berättar för familj och vänner direkt. Tänk om man hade gjort det själv i början, men det är lätt att säga nu.

@Varafrisk❤️ Va go du är!😍 Du tillhör ju också mina kompisar från när jag började min resa. Önskar så mycket att du också var här under det vidare livet. Men tyvärr så måste jag hålla mig här nu, Jag vill helt enkelt för mycket att du ska få bli nykter och må bra, så då kan jag råka skriva för hårda saker, som kan uppfattas fel. Tex när du skrev om snuset i min tråd. I bland känns det som det behövs lite hårda ord för att någon ska tänka till. Om man tex bara säger till ett barn: snälla ta inget godis ur skålen framför dig. Så kanske barnet gör det ändå.då får man säga till lite skarpare att barnet inte får ta godis.
Men det är hur jag ser på saken, och då kan det uppfattas fel. Det finns ju fler under förändra som känner mig och vet hur jag funkar, tex Sisyfos. Men det är nog bäst att jag drar min gräns och inte skriver mer där pga alla nya som ständigt strömmar in. Jag vill ju absolut inte bidra till att skrämma någon att inte vilja skriva.

Det är nog bra för min egen del också, min nykterhet är så självklar nu så jag borde inte hänga så mycket på forumet mera. Men jag har gillat det, och blir så glad när någon lyckas må bättre genom att dricka mindre eller inte alls.

Nu ska jag packa det sista, solen skiner och havet väntar på mig.😍

Kram

@Torn Det där med skam igen. Jag är ju själv inte stolt över att ha haft alkoholproblem och visst ligger det en hel del skam kvar där fortfarande, men jag blickar framåt och har gjort valet att äga problemet. Jag tycker ju ändå att jag har löst det på det bästa sätt som jag kan och det är jag stolt över. Det ska väl finnas en såndär "En vuxen man ska kunna dricka måttligt utan att det spårar ur" som det är menat att jag ska skämmas för eftersom jag är helnykterist just p.g.a. jag inte klarar av det och att det ska ses som ett nederlag. Men jag gör inte det.

Ha en trevlig dag!

I övrigt tycker jag att det är tråkigt om du skulle spendera mindre tid här. Jag förstår dock hur du tänker och för mig har det handlat mycket om tid. Nu i påsk tänkte jag att jag skulle sitta här lite mer men det har varit så mycket annat med omplantering och sådant och jag har njutit av livet och inte haft något behov av att läsa och skriva här. Men det ger mig mycket ändå, även om det inte är så att jag behöver det. Att läsa dina tankar har betytt väldigt mycket för mig.

Jag minns inte var jag hörde liknelsen och jag återger den inte ordagrant här nu och jag har hört andra varianter på den, men om du har ett viktigt prov imorgon och ligger och drar dig i sängen istället för att fundera så kan en vän säga till dig "Ligg du och vila, det behöver du" och så somnar du om, men en bra vän skulle komma hem till och dra upp dig från sängen och sätta på kaffe och få igång dig att studera för provet. Vännen bryr sig om din framtid och ibland ingår det i det att vara kortsiktigt hård.

Grattis på 15-månadersdagen! 🥳🥳🥳🥳
Ta ett dopp i havet för mig också - ditt skrik hörs kanske ända hit!

Förresten rekommenderar jag att du gör tvärtom - bada dig först kokhet i badtunnan och hoppa sen i havet! Adrenalinruschen man får när man kommer upp ur det kalla är urhäftig! Lätt beroendeframkallande har jag förstått. Har bara upplevt det några gånger själv efter bastande.

Kram 🐘

@TappadIgen skrev:"Vännen bryr sig om din framtid och ibland ingår det i det att vara kortsiktigt hård."

Väldigt klokt tänk! Likadant som förälder, då skulle man göra sin barn en björntjänst om man bara strök dem medhårs.

Kram 🐘

Tack för era kommentarer!🤗 Jag har haft en underbar dag med mycket badande och umgänge med min familj. Lite fiske har också hunnits med. Jag är så enormt nöjd med hur mitt liv ser ut nu. Tänk att jag kunde få det så här bra, och det var egentligen endast en sak som krävdes. Att jag blev fri från alkoholen.😍

Gårdagens missförstånd, feltolkningar mm har jag lagt bakom mig. Det är inte konstigt att det kan bli lite tjafs, alla är ju olika, har olika mål, och olika förutsättningar mm. Och så har jag lärt mig lite mer också. Men vi har alla en gemensam fiende som ska bekämpas eller tämjas, och det är det här forumet den perfekta platsen för. ( tycker jag i alla fall) Så om någon under ” förändra” läser detta. Gör precis hur ni vill, huvudsaken är att ni mår så bra som möjligt. Det är det viktigaste i slutändan tycker jag.

p.s @Andrahalvlek, jag fegade ur att bada i havet, vattnet i badtunnan var för skönt.😀 Vi får se hur det går med den saken i morgon. Men mer än tio prillor blev det inte i dag, alltid något.

Sköt om er! /Torn

@Torn skrev:" Det finns ju fler under förändra som känner mig och vet hur jag funkar, tex Sisyfos."
Det var ju kul att bli nämnd i ett sånt sammanhang. Sanningen i det är väl att även jag tycker att du var lite kategorisk i det du skrev. Det finns och har funnits ”lyckade” exempel härinne på måttlighetsdrickande och jag tycker det kan bli lite ensidigt när man gör sig till talesperson för andra och inte har hela bilden. Men vi är olika och det är väl som i vanliga livet att när det finns många fördelar hos någon så får man ha lite överseende med en del saker. Och jag tror att du kan ha rätt ibland att man ska ifrågasätta. Det är nyttigt att behöva förklara sina val, det är då som man förstår om de är kloka eller inte.

Ibland känns det som att det finns en bild av att de som har tämjt draken är mer ”lyckade” än de som har skrämt iväg den. Du ifrågasätter den bilden och förespråkar nykterhet och vi kanske ändå tänker rätt lika vad gäller det. Nykterheten är ett val och inget du gör av rädsla. Jag skäms inte, eller ja, det var kanske inte helt sant nu när jag läser det själv, men jag har mycket integritet om allt möjligt och omöjligt. Jag vill absolut inte att andra människor ska ta sig friheten att bestämma vad som är bäst för mig. Jag har alltid fått klara mig själv i mina beslut, det har i alla fall känts så. Så jag fortsätter så. Men den här gången också med betydligt mer insikt än sist.

Du kanske ska utmana sig lite, Torn? Att välja det icke bekväma havet... ibland tänker jag så, ibland tänker jag att jag gör ett sunt val och njuter istället. Så ”fegade ur” kanske inte var det du gjorde egentligen utan valde badtunnan. Gud vad skönt det lät förresten. Själv är jag lite sugen på ett vinterdopp, men får kanske vänta till nästa år om jag velar mycket längre. Du

Hej Torn!

Jag försöker förstå...för jag som ändå följer dig dock läser jag endast få trådar men vet inte vad som har hänt? Jag förstår att du inte kanske har uttryckt dig så bra...och jag kanske inte heller behöver veta. Nog för att jag är väl en av de få som fortfarande dricker alkohol men är definitivt inte påverkad alla gånger som jag är inne här på forumet så jag tänker att jag har inte missat det pga den anledningen.
Jag tänker dock att med hårda ord når man inte framgång...tror inte att man kan få en annan person till förändring genom hårda ord. Här på forumet kan man ju bara berätta om sin egen sanning..det som funkade för en själv. Det ska bli spännande att när den dagen kommer för mig att berätta....vi får väl se.

Ha en fortsatt go ledighet!

Hej Torn..🤗..Inte lätt att göra alla till lags😉..Det som jag har märkt genom åren, men även i min omkrets, är många som vill ha råd..Sen när man ger råd om det dom ber om, så gör dom tvärtom..🙄..Här på Forumet handlar det ju om missbruk och beroende. Jag har aldrig i verkliga livet sett någon som gått från beroende till måttligt drickande, känner därför en tveksamhet till det här på Forumet också..Många som försöker, men som ändå aldrig mår riktigt bra med sin måttlighet, och sitt räknande..Det som jag kan uppleva jobbigt är några som försöker vara nyktra först en tid, sen ska försöka dricka måttligt, med typ 50 liknande återfall..Lite jobbigt att peppa dom tycker jag. Jag har alltid gillat dina inlägg och dina peppande inslag till många..Mycket fint gjort..🌟🌟🌟..Det betyder jättemycket för Forumet att det finns en värme och vänskap..❤️..Och Du är en av de finaste..Gött me badtunna, men slår aldrig en vedeldad bastu vid sjön..😅🍃🍃🪵🔥🍃🍃

@miss lyckad skrev:"Det som jag kan uppleva jobbigt är några som försöker vara nyktra först en tid, sen ska försöka dricka måttligt"

Precis så känner jag också. Jag tror inte heller på att någon som har haft ett beroende kan dricka måttligt, över tid, utan att det kräver omänsklig självkontroll. Så jag kan inte peppa någon på just den punkten. Jag peppar på de punkter som stämmer med mina övertygelser.

Kram 🐘

Hej Torn!
Jag som numera är sporadisk här vill ändå instämma med miss lyckad som jag ’känner’ sen långt tillbaka. Jag har följt dig Torn och gillar din inställning och det pepp du delar med dig av. Jag har en erfarenhet från mitt första år på forumet, trodde jag visade en omtanke och gav ett efterfrågat svar - men det uppskattades inte alls. Jag kunde stigit av då men hade hunnit få vänner här som tog hand om mitt tilltufsade jag på ett fint sätt.
Idag känner jag många nyktra alkoholister som gett upp kampen och värderar sin nykterhet högt!
Allt gott och fiskelycka🌿 / mt

La vida blanco

Hej Torn, jag är helt ny här och presterade mitt första inlägg idag. Stor respekt för ditt öppna sätt att beskriva de toppar och dalar vi går igenom. Är själv på dag 136 och ångrar inte en sekund av mitt beslut att bli nykter. Det är en tuff fråga att ta tag i och påtok för mycket skambelagt.
Jag känner igen mig i det mesta du beskrivit. Tack för alla som du som vågar visa sig mänskliga.
Än en gång, Respekt ✊

Oj, vad mycket jag har att läsa här.😅 Tusen tack för era kommentarer!🤗 Väldigt glad blir jag av att mitt skrivande här uppskattas av dig @Mulletant som har varit med här på forumet hur länge som helst! Och ni andra också såklart.😍Välkommen hit La vida blanco! Jag ska ta och läsa din tråd.

Jag skulle vilja skriva mer utförligt här, men just nu hinner jag inte riktigt. Njuter för fullt av livet utanför forumet för tillfället. Sonen vill i väg på en fisksväng igen, och badtunnan måste hållas varm till kvällen. 😂

Men jag vill skriva en sak. @misslyckad, det är likadant för mig, jag känner inte till någon i det verkliga livet som är beroende av alkohol och sedan klarar att dricka måttligt och må hur bra som helst av det. Antingen är det ett ständigt kämpande med att det inte ska bli för mycket. Eller så faller dem tillbaka till ett allt värre drickande hela tiden. De som mår riktigt bra är de som inte dricker alls. Det är vad jag har sett med egna ögon i alla fall. Så valet för mig är enkelt, för jag vill må så bra som möjligt, och därför ser jag inte en enda anledning till att dricka en droppe alkohol. Jag vill inte, behöver inte, och är enbart glad för att slippa dricka alkohol. Det som har varit avgörande till att jag är där jag är nu, är utan tvekan att jag skäms inte, och vad andra tycker och tänker om mitt ickedrickande rör mig inte i ryggen. Att jag skulle vilja dricka för att andra gör det händer bara inte. Det finns inte på kartan. Det är där skon klämmer hos många tror jag.

Och för mig tog det sin tid att komma dit, det ska gudarna veta. Från att ha varit totalt livrädd för vad andra skulle tro, till att helt naturligt och med stolthet berätta för vem som helst. Det tog tid, men var helt avgörande till att jag i dag mår som jag mår.

Jag vet att jag tjatar om detta ofta.😅 Men det är för att det var en sådan viktig sak för mig.Utan detta, så skulle garanterat ett ” skav” legat kvar hos mig än i dag.

Oj, nu skrev jag en del ändå, orden bara kom. 😂 Vi hörs senare! Kram

Jag har haft ännu en härlig dag och faktum är att de här två dagarna tillhör nog de absolut bästa jag har haft någonsin. Just för att jag och min fru har kunnat umgås med varandra och våra barn precis hela tiden och att jag mår så bra nu. Det låter ju hemskt men pga att mina tankar förr ständigt kretsade kring att dricka alkohol, har sådana här dagar knappt existerat. Alkoholen var det viktigaste då. Hemma med jobb, skola, kompisar, datorer mm blir det också så annorlunda på något sätt. Visst, i somras när vi var på semester var det också väldigt bra, men min nykterhet var inte riktigt förankrad då. Det var fortfarande så ”ovant” då.

Kollade igenom inläggen här på forumet ordentligt nu och såg att det forfarande pratas om den där fadäsen som startade med min ogenomtänkta och spontana kommentar. Tråkigt att det blev som det blev och att vissa tog det väldigt hårt.❤️ Men gjort är gjort och går inte få ogjort, Kanske en bra lärdom för alla.

För egen del så kom det faktiskt ut något positivt av det hela. För jag har känt rätt länge att jag är inne på forumet lite väl ofta för mitt eget bästa. Nästan som ett nytt beroende. Har inte kunnat hålla mig ifrån att kommentera och peppa hos nya kämpar.😅Det blir ohållbart i längden och stjäl alldeles för mycket tid. Så nu blev det ett startskott på att bryta detta. Bra!

@Sisyfos Jag har ett svar att ge dig på din fråga, jag återkommer med det.🤗

Nu ska jag sova. 🥱 Ha det bra!

@Torn Jag är så glad för er skull ❤️ Otrolig gåva att få vara närvarande i nuet fullt ut. Och en enorm befrielse att slippa tänka på alkohol i termer av när, hur, var.

Känner lite likadant med forumet. Det är dags att sluta välkomna och peppa alla nykomlingar. Alla måste få göra resan på sitt sätt - och våra trådar finns ju här och kan ge inspiration till dem som vill ta del av dem.

Jag tänker vara fortsatt aktiv ändå, men i huvudsak hålla till här under ”Det vidare livet”.

Ha det fortsatt bäst på påsklovet!

Kram 🐘

@Sisyfos, du undrade om jag kanske skulle utmana mig mer, och välja att göra ” obekväma” saker. Jag vet inte, men jag har märkt att jag drar mig för att utsätta mig för saker som jag inte mår bra av numera. Efter minst 25 år med en ständigt krånglande mage, dålig sömn, illamående på natten/morgonen, ingen aptit, ångest, panikångest och de sista 5 åren smärtor i levertrakten, gikt, nervryckningar mm så är det nog inte så konstigt. Precis allt av det försvann när jag blev nykter. Jag trodde liksom inte att det var möjligt att kunna må så här bra.😅

Så jag vill inte utsätta mig frivilligt för saker som orsakar kroppsligt och psykiskt lidande. Däremot gillar jag utmaningar i form av fiskeäventyr eller byggprojekt mm. Men att bryta ett ben, eller dra på mig Corona pga en utmaning vill jag inte. Jag har blivit mer försiktig och bekväm och vill helt enkelt bara må bra och göra saker som skänker mig glädje och harmoni. Jag hatar att må dåligt, jag har fått nog av det!

Men bada i kallt vatten ska jag nog klara😂, kände bara inte för det häromdagen.

Kram

Anonym26613

Stop stop stop... vad hör jag här @Torn och @Andrahalvlek 🧐🙅‍♀️

Menar ni att ni ska sluta peppa alla nya och nygamla? Det dummaste jag har hört. Utan er hade jag om inte misslyckad, så iaf haft det betydligt svårare. När jag skriver att man inte behöver ge vår övertygelse till alla när de öppnar dörren så betyder det inte att ni har fel. Eller att ni inte skulle behövas.
Det är sååå dött och tråkigt utan er!!

Jag är ledsen om ni tagit illa vid! Jag saknar er och hänger gärna här också om ni vill. Men det är många som kämpar med sina första månader och vi alla behövs.

Håller med dig Torn att det kan vara nyttigt att inte vara för mycket med näsan i mobilen. Jobbar med samma sak 😁😅💚

Kram🧚
❤🌸❤🌸❤