@Tofu Visst är det märkligt. Och 65+ som har bättre fysik och kondition än jag har går före min dotter i vaccinationskön. Så att de kan åka utomlands i sommar. Också märkligt.

Min dotter kan inte isolera sig, hon måste ha personal runt sig hela tiden. Och vi föräldrar måste fortsätta köra henne mellan boende och jobb tills hon är vaccinerad, för i en transport får hon inte åka för mig. Ihop med en chaufför som träffar massor med folk dagarna i ända. Nej tack.

Kram 🐘

Hemma. Börjat dagen med en promenad. Räknat in mina 10 prillor i snusdosan. Nu jobb på hemmaplan, och sen ska jag jobba på plats hela nästa vecka. Det ska bli skönt. Ikväll blir det fredagsmys med dottern och hennes pappa och jag bestämmer maten. Det blir hämtpizza, det är vi värda.

Kram 🐘

@Andrahalvlek

Jag var deprimerad i puberteten i en tid då detta inte var en fråga värd att ta upp. Den självläkte och jag var ur den vid ungefär 16 års ålder. Far egenföretagande spelmissbrukare och mor medberoende.

Årstidsbunden depression sedan dess som jag hanterat med diverse terapier och så här i backspegeln - en hel del vin.

Blev socionom (under studierna en hel del vin) av alla tänkbara skäl men insåg snabbt att jag inte hörde hemma i människovårdande yrken så jag har gjort en helt annan karriär.

Ramlade mer i en depression vid 30 års ålder då jag skilde mig efter 10 (!) års äktenskap med en självmedicinerande bipolär man. Läkte ut den depressionen i Spanien under 1,5 år - massor av sol, träning och studier på en lagom nivå. Observera att under denna tiden drack jag nästan ingen alkohol alls och mådde superbra!

Hemma i Sverige återkommande årstidsbunden ”låghet” hanterad med diverse lampor, terapi och regelbundna besök i Spanien (v44 och v8), you name it. Herr Rioja är en sann vän under hela resan vilket jag inte har tänkt på innan.

Träffar en härlig man vid 32 som jag nu levt med i 20 år. Han kan själv dricka kontrollerat men dricker gärna ofta - men pyttelite och kan utan vidare låta bli flera veckor. Bjuder gärna på fest och då ska det vara ”fint” - alkohol är festligt och intressant. Innebär att det alltid köps hem fina viner som jag suger i mig. Och han köper nytt. (Medberoende)

I klimakteriet som inträder för min del vid 47 år så ökar jag min alkoholkonsumtion rejält, är allt mer missnöjd och kör på en karriär i affärslivet som inte passar mig alls. Det är möten med middag, konferenser och ett intresse för fina viner som inte är mig till gagn. Jag dricker aldrig i jobbsammanhang då andra är med utan jag dricker när festen är slut. Småflaskorna på hotellrummet, när jag kommer hem, ensam på kvällen. Blir trött, stillar mina tankar och somnar. Passiv, plufsig och missnöjd. Sorgsen, ensam och arg.

Så går det upp och ner. Tre månaders nykterhet så sent som förra sommaren. Tre veckor nykterhet i januari. Och när man måste mäta ut sin nykterhet då finns nog ett problem tänker jag.
Vad jag undrar är - hönan eller ägget - depression eller alkoholberoende... hand i hand. Jag vet inte vad det speglar för roll att söka förklaringar. Kanske ett sätt att rättfärdiga mina svagheter.

Hur som helst så överväger jag att ta emot behandling av serotonin-höjande medicin i kombination med samtal. Jag är rädd för tabletter, tar inte ens en alvedon utan sitter med min huvudvärk när den slår till men tänker ändå att det kanske är dags att ta den hjälpen - jag vill ju njuta av barn och barnbarn. Jag vill vara frisk och hälsosam. Jag vill gå till arbete med glädje!

Vad tänker du Andrahalvlek?

@Nykter2021 Jag tänker att du skulle må svinbra av att sluta dricka alkohol. Börja med tre månader och ta sedan ett nytt beslut. Det gjorde jag. Rätt snabbt, inom en månad tror jag, ville jag inte börja dricka igen eftersom jag mådde så bra av att inte dricka. Allt det där praktiska med middagar och bjudningar löser sig efterhand, tänk inte på det som en anledning till att inte vara nykter i tre månader. En dag i taget, allt löser sig.

Jag tänker också att jag råder dig till att inte börja med SSRI om du inte är helt under isen. Jag var tvungen eftersom jag var snudd på apatisk när jag blev sjukskriven. Sov ingenting - alltså ingenting! Panikångest, självmordstankar, kunde inte äta, minnet var helt kajko, kunde knappt svara på tilltal. Utan SSRI hade jag aldrig kommit på benen igen. Men det är svinsvårt att sluta med SSRI när man väl börjat. Under insättning och utsättning mår man dessutom REJÄLT mycket sämre oftast.

Slutligen kan jag verkligen rekommendera samtalshjälp, helst KBT. Det har gjort underverk för mitt sätt att tänka och agera i olika situationer. Jag har träffat samma psykolog regelbundet sen jag blev sjukskriven första gången i mars 2007. När jag mår dåligt träffas vi en gång i veckan och när jag mår bra träffas vi fyra gånger per år. Min arbetsgivare betalar - och det är väl investerade pengar.

Kram 🐘

Som jag har köttat idag! Jag gav mig själv fredag som deadline för en viss sak på jobbet, och klar blev jag och lite till. Det där med deadline är märkligt, jag behöver sådana hela tiden.

Snart kommer dotterns pappa och vi ska ha fredagsmys med pizza. Sen ska jag åka hem och sitta i min egen tv-fåtölj och titta på precis det jag vill. Och imorgon ska jag göra precis vad jag vill, vilket är min vanliga lördagsrutin när dottern inte är hos mig.

Vakna när jag vaknar av mig själv, ligga kvar en stund och morna mig, riktigt känna efter. Vad vill jag göra idag? Bara låta lusten styra. Och sen ligga kvar och fundera lite till - tills jag studsar ur sängen för att jag inte vill ligga kvar längre.

Eller så vill jag ligga kvar i sängen hela lördagen - och då är det helt okej också.

Chill helgkram 🐘

@Andrahalvlek Det är du verkligen värd!😍 Morgondagen kommer garanterat bli riktigt go för dig. Någon Hittaut blir det väl säkert också om jag känner dig rätt.😂

Kram

@Andrahalvlek Det låter som en härlig helg, inget bestämt bara göra som man känner. Det kan du behöva efter de här hektiska veckorna. Fint väder ser det ut att bli oxå 🌸☀️

Instämmer, vilken skön helg du har framför dig!
Nu vet jag inte riktigt var i landet du bor, men här där jag bor ska det bli härligt väder hela helgen!!
😍🌞🧘‍♀️🌼🌷

@Andrahalvlek skrev:"Det där med deadline är märkligt, jag behöver sådana hela tiden."
Haha, visste ni att om man trycker på fel citeraknapp så påstår den att det var någon annan som skrev. Har fixat det nu dock.
Jaja, deadlines är bra. Då får man också tillfredsställelsen i att bli helt klar. En liten kick! Måste ha varit en skön fredag! Jag jobbar på med egna deadlines, men hinner ibland inte klart om det blir för många andra avbrott. Då får man helt enkelt känna sig nöjd ändå. Annars jobbar man ihjäl sig.
Måste vara skönt att ni jobbar ihop så bra du och mannen (och dottern med för den delen). Tycker att du är rätt häftig och klok i ditt sätt att tänka, en sak i taget. Det räcker ju så bra just så.

Sov till 11.44. Behövde verkligen sova i egen säng efter första veckan hos dottern. Efter mina sjukskrivningar har jag som en rest att jag lätt blir nya-intrycks-trött och jag måste därför vara vaksam på det. Back to basis, tillbaka till mina goda rutiner. Och sova, vila, sova, vila.

Livet efter utmattning blir aldrig som det var innan sjukskrivningen. Man måste identifiera sina speciella triggers för stress. Se till att jobba med hjärnan istället för mot den. Man får se till att bli en riktigt bra kollega med hjärnan.

En sak som är viktig är att låta dotterns pappa köra sitt race. Han ger inga kontraorder, men han plockar upp sina bollar. Sen igår kväll har han fixat kärl för kompost, sett till att dottern lärt sig göra äggröra och bacon med en personal, och efterlyst ett kärl för injektionsnålar.

Under tiden har jag sovit gott och svarar nu bara ”toppen” på hans och dotterns meddelande. Så gör man när man växeldrar på ett bra sätt i en funkisfamilj 😍

Kram 🐘

Anonym26613

Awww.... det är så roligt att läsa på dina positiva tråd. Läser dagligen men har inte så mycket att säga.
Men så fint att ni samarbetar så bra och använder era styrkor till max.

Skönt med vila 🥰🙏

@Andrahalvlek skrev:"Livet efter utmattning blir aldrig som det var innan sjukskrivningen. Man måste identifiera sina speciella triggers för stress. Se till att jobba med hjärnan istället för mot den. Man får se till att bli en riktigt bra kollega med hjärnan."
Det där uttalandet tar jag med mig till jobbet i patientarbetet om det är ok? 😍🙏
Så skönt med tilliten dig o pappan emellan!
Njut av din helg🌞🌞🌞🌞😍🧘‍♀️🌼🌷

@Sattva Det är mer än okej! För varje person med utmattning i bagaget så är det en oerhört viktigt insikt som man måste dra, annars blir man sjukskriven igen efter ett tag. I mitt fall tog det elva år mellan gångerna, så man måste hela tiden vara vaksam. Resten av livet. Hjärnan har liksom trampat upp de stigarna, och de är allt för lätta att hitta igen jämfört med när stigarna inte var upptrampade alls.

Kram 🐘

Poddtips: #2 Varför meditera? Så heter ett poddavsnitt i Närvaropodden som jag verkligen rekommenderar.

Meditation är inget flum, och det handlar inte heller om att man okejar allt ont i världen. Det handlar om att man mitt i den tornadon som livet innebär hittar till det lugna centrumet i mitten av tornadon. Där man kan bevittna sina egna tankar och känslor - och sen agera utifrån sin visdom, sina erfarenheter.

I podden har de en bra liknelse med att lära sig spela ett instrument. De första gångerna du spelar fiol uppstår ingen ljuv musik, men med daglig träning sker efter några månaders träning ren magi.

Kram 🐘

Blev lite full i skratt när Pettssons stökiga bror har flyttat in hos Se klart 😂 Pettssons stökiga kusin har nog flyttat in hos mig, och det är okej. På lördagar gör jag vad jag vill och om Pettssons stökiga kusin vill stöka ner så är det okej. Kunde inte bry mig mindre.

Idag har jag haft lust att plantera om mina små kryddplantor i jättestora lerkrukor. Hoppas att de kommer att trivas i mitt köksfönster. Jag hade också lust att duscha alla mina tappra krukväxter, som inte fått så mycket kärlek på sistone. Jag har en lång relation till de flesta av mina krukväxter, många är upp till 20-30 år gamla. Bland annat har jag ett paradisträd som jag planterade när yngsta dottern föddes. En hjärta-på-tråd fick jag i present när hon föddes och vi låg på sjukhus. Ett elefantöra har jag fått av äldsta dottern, och så vidare. Mina krukväxter är mina gröna vänner som alla är förknippade med olika minnen och personer.

Lust fick jag också att rensa och möblera om i dotterns rum. Inga stora saker, vred på sängen och flyttade en byrå, rensade ut lite gosedjur och barbiedockor, slängde skräp och dammsög överallt. Så nu har jag ett kombinerat gästrum och kontor. Jag slipper använda mitt köksbord när jag jobbar hemifrån 🙏🏻

Den stora sorgen har inte inträtt än, jag är ju van vid att hon bor hos sin pappa en vecka i taget. Fortsätter vi med gemensamt fredagsmys blir det nog bra - och jag kan ju när som helst åka till henne och även sova över om jag vill. Jag väljer att göra som jag brukar - fokusera på fördelarna. Och det är en stor fördel att jag slipper belamra mitt köksbord med stor skärm och tangentbord.

Det är så skönt att slippa passa tv-tider. Nu har jag börjat titta på Lets Dance, långt efter att det började. Michel, wow 😍 Vilken dans! Han har verkligen fått ordning på sin hållning jämfört med första programmet. Att han visar känslor så öppet är också oerhört modigt och berörande.

Kram 🐘

Så skönt att bara göra som man vill! Frihet!
Känner igen det där med krukväxter och att de betyder något. Jag vägrar slänga en krukväxt bara för att den blivit "ful". Den lever ju! Man kan inte slänga en levande växt. Dessutom förändrar alla utseende med åldern. För mig är det på oetiskt att sortera bort "defekta" växter. Hur sjutton tänker man i övrigt då?
Låter som du håller på att ordna det praktiska omkring dig och bo in dig på nytt hemma nu när dottern flyttat. Ja så skönt att ha ett kontor! Det kommer bli jättebra🤩
Kanonväder på gång, vår o värme!!😍🌞🧘‍♀️🌼🌷🧚‍♀️