@Smurfan_ 💗
Tack, det blir som ringar på vattnet detta fina forum 🤗

Nykter2021💗
Intressant med rösten som finns i olika tonlägen inom en. Jag har en som vill dricka vin titt som tätt.
Och en annan som säger till mig att det går inte idag för du har bokat upp dig på det eller det...
Så därför är det bra att ha sina återkommande aktiviteter inplanerade.
Jag kom ihåg när jag hade helvitt som mål, då var det enklare på ett sätt. För då fanns det inget förhandlingsutrymme. Men när jag klarat fyra månader så var det inget roligt längre. Då ville jag dricka men fick så dåligt samvete när jag gjorde det så då drack jag ännu mer..😒
Och så där höll jag på tills jag bestämde mig för att vara måttlig istället. Det känns mer som jag.
Men samtidigt så underhåller jag ju suget men vill verkligen vara bestämd och hålla mina gränser jag satt upp. Därför är det bra att vara härinne på forumet och skriva av sig lite och få bekräftelse på att ens tänk är hyfsat normalt och realistiskt...😉

Förövrigt så är det väldigt gott med kaffe! Har börjat med Valios havremjölk i kaffet och det är godare än vanlig mjölk. Och lite mindre socker👍
Ha det så bra!
Kram 🧡🌷🧡

@Smurfan_ Välkommen till ”att dricka måttligt”. Ser fram emot att följa er tråd! Vad jag kan läsa mig till är ni ena riktiga kämpar!

Jag kämpar på med min melankoli i min tråd och har fått fint stöd av @FinaLisa
Här finns inga krav på prestation! Välkommen när du vill.

@FinaLisa Nu blir jag väldigt nyfiken!
Har du arbetat med dina röster? Satt namn på dem eller så? Tog du upp dem i din terapi?

Jag ska prova din Havremjölk - inser att jag får i mig en del mjölk i kaffet varje dag.

Tre veckor med ett mycket måttligt intag och tre veckor på antidepressiva. Tre veckor där jag medvetet arbetat med att låta min depression läka. Tråden här/dagboken är ett viktigt instrument. Jag har läst i min gamla tråd och i denna. Upptäcker hur jag glömmer bort. Jag har redan ”glömt” hur miserabel jag var när jag loggade in här för en månad sedan och hur jag skakade när jag ringde vårdcentralen. Det är lätt att om igen släppa taget när det börjar lätta och tro att det går att gå tillbaka till samma livstil som pågått så länge.

Jag ringde vårdcentralen igår och fick prata med samma sköterska som sist. Efter samtalet insåg jag hur mycket bättre jag mår. Den största förbättringen beror på att jag är ledig från jobb och att jag fått stopp på vinet. Min egentliga depression är kvar och har en bit att värka ut. Jag hoppas kanske för mycket på min medicinering men jag jag skulle så gärna vilja få bli stabil. Bara kapa topparna och dalarna lite grann.

Idag provade jag något annat. Att sova till 07:00 och ligga kvar i sängen till 08:30. Inga planer idag mer än att jag ska spela golf ikväll. Dagen ska få komma till mig.

Jag är fortsatt fascinerad över att jag slutat gå upp och kissa på natten. Det verkar dessutom som om jag inte har snarkat inatt...(jo, jag snarkar och tror att det är en effekt av alltför mycket vin under åren)

Lyssnar inåt - känner jag något som liknar hopp? Är batteriet laddat en liten bit upp på låren? Halvvägs kanske? Jag känner tacksamhet. Tacksamhet över mannen och barnen, min gamla mor, tacksamhet över vårt lilla hem som är precis om jag önskade en gång. Tacksamhet över att jag, bortsett från anledningen till att jag skriver här, är frisk. Tacksam över dem två äkta vänner jag har.

Idag får solen hjälpa hormonerna upp!

@Nykter2021 Tacksamhet är en bra och hjälpsam känsla. Om den är genuin och kommer inifrån.
Jag har varit måttlig för det mesta i år, men efter en blecka i påskas tog jag tag i saken och anmälde mig på alkoholhjälpen och går 10 veckorsprogrammet nu. Första delarna avverkade jag snabbt, men nu låter jag det ta tid och iakttar mig själv och mitt förhållande till alkohol. Just nu är det inte så många frestande tillfällen med fester och krogen. Jag dricker inte ensam längre. Jag har bestämt mig för att som mest dricka en gång i veckan, max 3 enheter, helst bara 2 och det har gått bra. Jag känner inget sug mellan gångerna. Det svåra för mig har varit att stoppa när jag börjat dricka, då kan jag känna ett sug efter mer. Fast det blir nog så om jag dricker för fort och tappar omdömet. När jag dricker registrerar jag det i appen måttfull, det är en bra hjälp.
I morgon är det folknykterhetens dag! Det kan man väl fira med en kopp kaffe.
Trevlig helg! ( fast jag jobbar på fredag förstås...)

@Nykter2021, det låter som att du är på väg upp ur mörkret ! 💕
Så många positiva tankar som du förmedlar om hur härlig morgonen är och om din tacksamhet för så mycket !🙏
Jag är nyfiken på om golfen gick bra också 😅
Själv närmar sig mina tre månaders nykterhets slut. Jag börjar känna att jag vill pröva @Vinägers strategi att inte räkna mått utan istället aldrig smygdricka, eller dricka under en arbetsvecka. Inte heller dricka varje helg.
Den senaste veckan har nästan varit den svåraste hittills, var nära att bryta .
Du verkar kämpa på bra i alla fall!

@Vitsippan. Vad roligt att du också går programmet! Jag har som sagt just gjort avsnitt 4 och jag ska låta det ta tid, gå tillbaka, läsa igen. Måttligt tempo. Appen ska jag ladda ner 😊

Hoppas att du har en skön torsdag!

@Nykter2021 Godmorgon ☀️
Först vill jag bara nämna att det är Valios Barista, som havredrycken heter.

Min röster kallar jag rätt och slätt alkoholrösten och katastrofrösten men jag har inte nämnt alkoholen för psykologen. Den får jag brottas med själv.

Igår blev det en tur in på Systembolaget. Jag tog beslutet att köpa en liten mängd för att jag blev påverkad av det fina vädret och alla människor på uteserveringarna.
Det var helgkänsla i luften och jag bytte bort min kommande helgmängd mot den igår.
Men jag vaknade kl. 3 inatt och kunde sedan inte somna om riktigt. Låg i en slags otrevlig dvala. Kände av alkoholen och tror att det beror på att jag åt för lite mat igår.
Men nu har jag fått i mig kaffe och snart blir det frukost.
Ska ta ett jympapass med Friskis och Svettis senare idag.
Hoppas dina batterier laddas bra under denna röda dag!😊
Kram 🧡🌷🧡

Tycker att ni har en härlig diskussion här inne! Jag skulle någon gång i framtiden vilja ha ett måttligt drickande det är min önskan men jag är ytterst tveksam till om det skulle fungera för mig. Är så rädd för att jag skulle vilja åt ruset. Jag kan då ibland tänka...men ok då ..rus för en kväll..och låt det sen vara....men den tanken har jag tänkt så många gånger. Idag är jag ju inne på min 19:e dag som nykter och min hjärna, mina tankar är fortfarande så kidnappade av alkoholen. Så min resa just nu är nyktra dagar tillsammans med antabus!

Men...ibland får jag en känsla av att det helnyktra blir så präktigt...att de personer som som vill dricka måttligt inte riktigt blir respekterade för den önskan/viljan. Tycker inte heller om när det blir för mycket av det här med att läsa allt vad du kan komma åt om alkoholdjävulen, lyssna på poddar....läs hur alkoholen förstör dig...för mig blir det lite för mycket. För jag tror nog att vi alla som skriver här förstår att dricka för mycket alkohol under lång tid förstör vår hälsa, våra organ, våra celler osv...Visst har jag läst om vad alkoholen kan göra med en...likväl har jag druckit...så...stort lycka till alla ni som vill dricka måttligt!

Ha en fin dag!

Kram:)

@FinaLisa skrev (2021-04-09) ”Men nu mår jag mycket bättre
samtidigt vet jag att min största fara är att börja dricka hemma igen.
Då skulle jag falla tillbaka på ruta noll igen och det vill jag verkligen inte.

Så för mig gäller att hålla på detta beslut framöver. Men ändå kunna unna mig ett glas eller två någon gång, men aldrig någonsin hemma.
Så är det för mig.”

En liten påminnelse i all välmening, i fall du har glömt. Kram 🤗

@Torn Förstår verkligen inte hur du är funtad!?
Hur kan du bara komma på tanken att skriva till mig på det sättet?
Vem ger dig rätten att kritisera mig för vad jag sagt eller vad jag har gjort!
Hade jag velat ha din åsikt så hade jag bett om den.
Nej Torn, håll dig i din egen präktiga tråd och inse någon gång att alla tänker eller fungerar inte som du.

@Varafrisk 💗
Det är nyttigt att reflektera över sin relation med alkoholen. Du har ju verkligen vänt på varenda sten vad gäller hur du måste tänka.
Det är jättebra med antabus för dig nu, det blir ju som en kickstart och tids nog får du göra ditt val.
För egen del har jag en slags prövotid med mig själv. Ville ju inte dricka hemma själv men har ändå gjort det för det kändes ok. Har inte haft ångest över de två gånger det hänt sedan 6 februari. Men det gäller att välja sina tillfällen så man inte hamnar i något slarvdrickande igen.
Nu ska jag och min sambo bort över helgen och fira lite. Då blir det a-fritt för mig eftersom jag valde att dricka min ranson igår. Det är helt ok😊
Jag vill bara säga att jag och många här på forumet är så himla glada för din skull Varafrisk 💗
Du har kämpat så länge och nu är du på väg, jag blir så varm i hjärtat av det!!
Kram 🧡🌷🧡

@FinaLisa Men du, jag har inte kritiserat någonting. Jag ville bara vara snäll mot dig. Det är så lätt att glömma hur det var. Det var ju du själv som skrev detta för en månad sedan. Men du gör självklart som du vill. Jag ska inte bry mig om dig mera.

@Majaela Fint att du kämpar mot ditt mål! Det är spännande att följa dig och dina beslut!
Golfen gick bra - jag är nybörjare och har inte ens tagit grönt kort. Det är en stor utmaning för mig att ge mig på allt det golfen innebär med tålamod. Har du spelat länge?

@FinaLisa God morgon! Ibland vet jag inte vad som är alkohol eller bara livet. Jag vaknade 3 inatt och har sovit jättedåligt och det är utan alkohol.
Som du vet så bytte jag dryckens dagar för några veckor sedan och det funkade fint! 😀
En sak som slår mig är att jag verkligen behöver registrerar i alkoholkalendern - jag glömmer när, var och hur. På ett sätt är det skönt (inte så viktigt, inte fixerad) men på ett annat sätt är det lite farligt. Jag försöker få det till en vana att registrera varje dag.

Jag ligger en dag efter dig och ska på Friskis idag! Ha en fin fredag!!

Jag ska boka tid för terapi och jag funderar på om jag ska nämna alkoholen - jag har inte heller gjort det...

Fredag och jag tänker tillbaka på onsdagen.
Mannen kommer hem efter en stressig dag, klink, klonk...”jag köpte en flaska vin på vägen hem - jag var så sugen”, klink, klonk. Så möter han min blick och kommer på sig själv...tystnad...
Inom mig startar ett samtal MEN inte det samtalet man kanske kan vänta sig...samtalet handlar om huruvida jag har rätt att bli arg/irriterad på honom för att han har handlat på en ingivelse och tänker att det är helg och lite mysigt. Samtalet inom mig pågår ganska länge men sedan börjar jag prata om något annat eftersom jag är på väg till golfen och sonen ska iväg och träna...
När jag kommer hem så står kassen där och mannen har tagit en liten drink medan vi var borta. Maten är klar och vi fixar till oss...han tittar på mig igen som ignorerar kassen och så säger han; "det var ju onödigt" och sätter in flaskan i skåpet. Vi slår på stort och dricker cola till maten hela familjen.
Vad vill jag säga med detta? Jo, att jag kommer fram till att det är MITT beslut att dricka eller inte dricka. Om jag ska kunna fungera normalt med vårt umgänge och i de kretsar vi rör oss ibland så måste JAG VÄLJA. Jag kan inte kräva att andra ska ta hänsyn till mig och att jag inte kan dricka vid alla tillfällen som bjuds. Min man har en ytterst måttlig konsumtion, han måste kunna få välja att ta ett glas vin utan att jag ska göra det till något konstigt.
Att faktiskt skriva upp när och hur mycket jag dricker är troligen nödvändigt resten av mitt liv. Att göra medvetna val är nödvändigt resten av mitt liv för att inte hamna i den tråkiga version av mig som jag nu är på väg att göra upp med. Idag blir det arbete och gäster till kvällen! Jag får se vilka val jag gör denna helgen!

@Nykter2021 Ja-a, det här med att registrera drickandet... Det kanske är ett pris man får betala för att ha koll på att man verkligen dricker måttligt. Alternativet kan ju vara att sluta dricka helt, det verkar enklare på ett sätt. Då behöver man inte tänka på när man ska dricka och hur mycket.
För min del vill jag fortfarande dricka alkohol ibland . Jag tycker att måttfullappen är ganska kul att använda. Det passar mig. Fyller i kalendern också nu under programperioden. Jag tycker också att det är intressant att läsa om andras erfarenheter är på forumet.
Ta upp alkoholfrågan i terapin? Jag tror att det skulle vara bra. Tänk om alkoholen inte längre är en medicin för dig, utan någonting som vidmakthåller din depression.

Kommer på mig själv med att sitta och surfa och skriva på alkoholhjälpens forum i stället för att dricka vin som jag brukar göra på fredag efter arbetsveckan. Sparar mig till i morgon när jag har sällskap. Jag märker att toleransen för alkohol har minskat nu när jag dricker mera sällan. Billig fylla sa man förr. Det känns positivt.

@Vitsippan.
Det låter som om du har hittat balans. Jag ska verkligen fundera på att ta upp alkoholen i terapin. Det kan vara nästa steg. Jag är övertygad om att jag kan bli mer måttfull i allt jag företar mig och tänker som du att jag vill ha möjligheten att dricka lite alkohol ibland.

Det låter mycket bra att du satt här och surfade istället för att sippa på fredagsvinet. Att kunna spara till ett tillfälle har jag märkt hjälper mig. Valde att ta mina två enheter igår till en trevlig middag. Helt odramatiskt och bara ett litet försök från rösten som viskar mer - den fick två sega ormar så var det bra. 😝

Registrerar 36 dagar och av dessa är 30 alkoholfria 5 dagar är inom mina 3 enheter/vecka och en dag är över min önskade konsumtion. Exakt så här vill jag fortsätta utan att behöva tänka på saken. Nu är jag inte totalt naiv utan jag vet att det inte fungerar så. Jag tänker mig att jag ska fortsätta registrera för evigt. Jag har haft långa perioder, år, då jag knappt druckit alls och jag vet att det fungerar så länge jag inte sjunker ner i mina depressioner. Jag ser det så klart nu! Att jag inte kunnat se detta innan är en gåta...jag har ju också flera perioder med ett stort alkoholintag - alltid i samband med en känsla av något som är oöverstigligt...tänk att det skulle ta så lång tid att inse det. Jaha, det är väl så livet är och kanske det som är härligt med att bli äldre - att kunna se tillbaka och se mönster, förändra det som inte passar in i det fortsatta livet. Man har liksom fått verktygen. För vissa av oss tog det lite tid, andra är självklara från unga år.
Jag glömmer alltid hur jag mått när jag går ur ett skov och blotta glädjen över att få tillbaka energi gör att jag ofta springer vidare utan att ta reda på vad som egentligen hände. Den här gången ska jag ge mig lite till tåls och försöka hitta det som skaver, det som styr mig mot val som inte passar mig. Jag har fått fatt i att det handlar om prestation och att bevisa att jag kan ...det sitter djupt. Det som jag går igenom nu kan jag se har pågått under några år och om jag har rätt för mig så läker en egentlig depression ut av sig själv på ca 3 år om den blir väl omhändertagen. Jag vet inte om det egentligen finns nyare studier på detta men det låter realistiskt i mitt huvud - varje låg period i mitt liv har varat i ca 3 år. Den börjar alltid med ”jag kan inte göra detta, jag klarar inte av detta” men så försöker jag ändå. Ja, det här ingen ”depressionsapp” så jag stoppar där. Jag får hitta ett annat Forum för det 🤪.
Jag har varit på botten och igår vände det uppåt.