Nu är det sommar, för jag har fått mitt första kliutslag. Jag får kliutslag vid årstidsväxling. Ofta får jag utslagen strax innan det blir rejält varmt, ungefär som om jag spår vädret 😂 Otroligt jobbigt är det i alla fall eftersom det påverkar nattsömnen. Jag får små vattenfyllda blåsor som jag inte kan låta bli att klia på. Jag kan inte låta bli, jag bara måste klia tills blåsorna spricker och lite till. Ibland får det till följd att ett stort område blir sårigt och skorpigt.

Allra värst var det den våren vi åkte till Cypern. Vi åkte från 14 grader till 27 grader på bara några timmar. Min kropp reagerade med att explodera. Jag fick 10-15 utslag på varje ben och sömn var uteslutet under hela veckan. Jag kliade så blodet rann, det sved i såren när jag badade, bla bla bla. Sen dess är det uteslutet för mig att ens tänka ordet utlandsresa på våren. Min nästa utlandsresa blir i sep-okt något år. Kanske. Jag trivs bra på hemmaplan, det är 8 år sedan jag var utomlands senast.

Jag märker att jag reagerar kraftigare om mitt immunförsvar är nedsatt av en förkylning tex. Det normala är att jag får totalt 6-7 utslag under en veckas tid. Ofta har jag tid att klia på 1-2 utslag i taget. Jag har också märkt att anti-histamintabletter hjälper för att både lindra klådan och hindra fler utslag från att uppstå.

Jag kan reagera när det växlar från sommar till höst också, så det är just årstidsväxlingarna jag reagerar på. Första gången jag fick det var samma höst som yngsta dottern var nyfödd, en överjävligt jobbig höst på många sätt, så lite stresstriggat är det nog också.

Så nu är det officiellt sommar. Jag tar en för laget 😉

Kram 🐘

Det är säkert 5 år sedan jag först började fundera på det där med Kombucha, men jag har aldrig vågat ta steget. Det har funnits möjligheter att köpa det bland annat på en lokal REKO-ring men sen har jag läst på om det en del och man måste vara försiktig med det så att inte fel bakterier tar sig in. Jag känner heller ingen som tillverkar själv heller men jag blir ju ännu nyfiknare på att prova att göra nu när du skriver om det. Jag dricker ju i princip alltid vatten, eller kaffe då, men tillsätter då och då en skvätt nypressad citron eller äppelcidervinäger för lite syrlighet. Jag köper ju äppelcidervinäger med moder, som ska vara prebiotisk som väl är den hälsofördel man vill ha ut från kombucha också.

@TappadIgen Det är superlätt, prova! Följer du mitt exempel ovan så klarar du det galant. Det är verkligen perfekt att smaksätta sitt vatten med. Googla på Scooby+kombucha så får du tag på en färdig kombuchasvamp med startvätska och sen är det bara att börja mata den med sockersött te.

Kram 🐘

PS. Scoby stavas det visst. ”SCOBY är den vanligt förekommande akronymen för ’symbiotisk odling av bakterier och jäst’ och bildas efter att en unik fermenteringsprocess av mjölksyrabakterier, ättiksyrabakterier och jäst har slutförts för att bilda flera sura livsmedel och drycker såsom kombucha och kimchi.”

@Andrahalvlek Jag vet, jag har tydligen blivit en riktig chicken när det gäller bad i kallt vatten.😂 Men jag tänkte typ, ska jag bada för att jag verkligen känner för det, är jag jättevarm? Nä, det var mer att jag kände att jag skulle bada bara för att ha badat i Maj månad. Är det verkligen viktigt? Lite för att impa på andra, att jag har minsann redan badat. Nä, det är skit samma tänkte jag, så blev det inget bad.😂

Har du köpt någon SUP förresten? Jag är ytterst tveksam till att du får plats med den i bilen, de är ganska långa, men det går ju bra på takräcket som sagt. Det där med din ”sommarklåda” låter som en helt vanlig solbränna tycker jag. Eller får du utslagen på icke exponerade ytor?

Kram

Nej, det är inte soleksem. Det får jag också ibland, men det får man alltid där man solat sig. Jag får enstaka utslag, som små plitor, på ställen som ofta är utsatta för lite skav. I byxlinningen, knävecken etc. Just det här utslaget har jag fått på ovansidan av foten, där en av remmarna på sandalerna klämmer lite. Kallas också böjveckseksem tror jag av den anledningen. Plitorna är helt omöjliga att låta bli att klia på. Jag kliar tills de vätskar sig och spricker. Men anti-histamintabletter, samma som hjälper mot svåra myggbett, hjälper som sagt.

Det är en märklig företeelse bara. Allra helst som jag ofta får utslagen precis innan det blir jättevarmt. Så idag blir det nog kanonvarmt! Jag ska nog köpa med mig något gott att äta och åka till havet och äta kvällsmat, och bada i havet. Kolla tempen.

Jag ska köpa en SUP lagom till semestern i början av juli. Och jag får köpa takräcke också. Såg en SUP på nära håll, som de sålde på Maxi för 2.500 kr, och de är verkligen stora. För stora för min Skoda Fabia kombi.

Kram 🐘

Sommaren kom av sig lite här ikväll, så det blev varken dopp eller kvällsmat på en brygga. Men det blir fler fina kvällar framöver. Fortsätter med att varva mitt vanliga jobb och hjälpa-till-jobb fram till torsdag. Fördelen är att jag måste prioritera väldigt noga och då är det lätt att direkt svara ”nej, det hinner jag inte”. Nöjd med båda jobben idag, så jag känner mig tillfreds.

Stickar vidare på en pullover till yngsta dottern i regnbågens färger. Hon fixar inte en poncho som hänger och slänger, hon vill ha mer traditionella plagg som sitter som de ska sitta. Men hon är inte traditionell vad det gäller färgval och mönster, hon kommer att älska tröjan 😍 Den är lika färgstark som hennes personlighet. Mina båda döttrar är som natt och dag vad det gäller klädsmak. Jag ser direkt vilka plagg som passar dem, bara genom att kasta ett öga.

Börjar ladda lite mentalt inför helgens resa till Gbg, men ändå inte. En dag i taget passar bäst i vardagen också. När det väl är helg ska jag njuta av varenda timme tillsammans med mina barn på äventyr. Deras pappa och äldsta dotterns kille är också med förstås, men dem får jag ta på köpet 😉 Det är okej, de får hänga med oss.

Ett riktigt praktgräl hade jag med en koncernkollega idag också. Han talade till mig som om jag var 3 år. Så jag svarade med mycket skärpa i rösten. Jag tar fan ingen skit för att jag inte har fått rätt info från början. Skjut inte budbäraren liksom. Vi lugnade ner oss efter ett tag och han bad faktiskt om ursäkt, det kände jag mig väldigt nöjd med. Vi kom fram till att felet egentligen låg hos en tredje part, så till slut kunde vi ha samsyn om det åtminstone.

Jag funderade över min reaktion. Just då och efteråt. Jag reagerade snabbare, och kunde svara med skärpa i rösten direkt. Mindre konflikträdd alltså, jag tog konflikten direkt. När han bad om ursäkt lugnade jag mig nästan direkt och blev mycket lugnare i både röstläge och ordval. När vi hade lagt på släppte jag det nästan direkt. Fortsatte lugnt att jobba där jag blev avbruten. Stor skillnad jämfört med för ett år sedan! Även gamla hundar kan tydligen lära sig sitta.

Kram 🐘

Mitt i natten...!???😂🤣

Jag läser ikapp lite såhär på morgonen, eller ja mitt i natten om du så vill 😉, jag brukar ju kliva upp vid 3-4 tiden...
Här inne har varit full fart - som vanligt. Men dina vardagsberättelser/-betraktelser ger mig ett så skönt lugn. Tack för det!
@Andrahalvlek skrev:"Stor skillnad jämfört med för ett år sedan! Även gamla hundar kan tydligen lära sig sitta."
Jag är väl typ ett år efter dig? Med fortsatt övning så kommer kanske även jag dit...😅

Önskar dig en riktigt bra dag!
Kram!💖

@Tofu Ja, det är bästa taktiken. Även om vissa säkert kallar mig bitch bakom ryggen. Kunde inte bry mig mindre. Och börjar man prata om det öppet förstår man rätt snabbt att andra har samma bekymmer med vissa personer. Som jag uttryckte det idag till någon: ”Hans attityd har förändringspotential”. Men jag vägrar huka bakom skärmen och ta skit, har jobbat för länge för det.

Men det är skönt att slippa härbärgera ilskan så länge. Ut med den bara, och sen falla tillbaka i chill mood 😎

Kram 🐘

@Soffi Japp - du kommer hit också! Varje nykter månad ger sidovinster, en del mer fantastiska än andra. Att slippa härbärgera ilskan under lång tid är verkligen en enorm vinst för mig. Tack för det nykterheten 🙏🏻

Kram 🐘

Idag har gjort ett besök i min jobbstad. Utemöte och utelunch. Jösses vad det alltid blåser i den stan 😫 Känner mig helt mosig i skallen fortfarande. För lite kläder hade jag på mig också i blåsten, fryser typ fortfarande.

Mellan klockan 16 och 19 är jag typ alltid dödens trött. En höneblund då resulterar nästan alltid i att jag knappt kommer upp igen. Och sen blir nattsömnen lidande.

Så jag sitter här i min tv-fåtölj och klipper med ögonlocken och väntar på att klockan ska passera 19. Sen kvicknar jag till, helt utan att göra något speciellt.

Den här trötthetssvackan var också en känsla jag brukade dricka vin på, kom jag just på.

Har ni också sådana tröttsvackor på dygnet? En del är ju dödens trötta kl 21, det hade varit himla mycket mer praktiskt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Respect! 👊🏼💪🏼✌🏼Precis så där ska det gå till. Skärpa. Stone face. Staring contest. När männskan som klampat över gränsen fattar galoppen kan man vara vänlig igen. Rather Queen Bitch than Your Bitch, får man tänka 😂 Kram

Kära @andrahalvlek så trösterikt att komma in här på kvällskvisten och hälsa på. Om du var min granne hade jag tvingat dig att sitta en stund på min balkong och babbla en stund.
Jag har också haft kämpigt (eller vad man nu ska säga) med konflikthantering eller snarare ett stort problem där överstående chef inte tar beslut vilket leder till att det landar outrett på mitt bord. Eller snarare under huden.
Efter jobbet idag gick jag ut och röjde trädgården. Som ett gympass. Det lugnade sig. Sen landade jag här och blev lugnad av att vissa saker är lika bra som alltid, forumet.
Jag har inga speciella trött-stunder. Om jag får chansen kan jag lägga mig vid 17 och slumra, en sån där nästan- medvetslös-slummer. Problemet är att jag får så svårt att sova på natten.
Ha en bra kväll, kram 🪴

@Andrahalvlek Just igår gjorde jag också ett besök i min jobbstad, i och med att jag jobbade på plats för en gångs skull. Gick förbi det där caféet som du nämnt på min lunchpromenad och tänkte på dig men du var ju inte ens i samma stad då :) Kommer det blir klart med alla gräv och bygg-projekt någon gång?

Visst är det härligt med blåsten? Tycker det är en del av charmen, så länge det inte blir för mycket. Den där trötthetssvackan på kvällen har jag haft två dagar i rad nu så jag försökte lägga mig lite extra tidigt igår för att förhoppningsvis inte få den idag. Känner du av det mindre om du sover mer på natten? Jag har ju jobbat mycket på min sömn sen jag blev nykter men nu har jag ju sovit annorstädes i en vecka och märker att jag har blivit gammal nog att jag behöver en bra säng, som jag har hemma, för att det ska bli någon sömnkvalitét.

@TappadIgen Det blir nog väldigt fint med parken de håller på och anlägger. En amfiteater ska det bli bland annat. Vore mysigt med lite anspråkslös underhållning som brygghäng, som de har på en annan ort några mil bort. Just scenkonst är jag så svältfödd på nu, liksom museumbesök.

Jag är kluven inför blåsten. Är visserligen väldigt van efter uppväxten i Gbg, men det är lite tröttsamt för skallen. Det tar väldigt mycket energi att hantera intensivt väder har jag märkt. Sol, kyla och blåst i stora mängder slukar mycket energi.

Det blåser mer generellt på senare år tycker jag. Jag bodde ju i skogen i 24 år och där blåste det knappt alls de första 15 åren i alla fall. Det var så otroligt tyst. Nu blåser det mycket där också för jämnan. Skumt. Min mamma säger samma sak. Vi är ju båda inflyttade från Gbg och vi uppskattade verkligen att det nästan alltid var vindstilla här, så därför märker vi att det generellt blåser mer nu för tiden.

Kram 🐘

@TappadIgen Jag sover nog inte tillräckligt på natten någonsin. Somnar aldrig före midnatt. Har väldigt svårt att bli trött och komma i säng kvällstid, därav min förkärlek för höneblundar 😴

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Jag vill bara säga tack för allt bra du tipsar om som finns att läsa och lyssna på. Jag håller just på och läser Tänka klart. Vilken bok!😊.
Tack!!💖

@Andrahalvlek Det kanske fungerar bra för dig som det gör så jag vet inte om du ska lägga om din sömn, alla fungerar ju olika. Jag brukade dock också vara uppe på tok försent och när jag var trött kunde jag dricka mig pigg igen. Jag känner i alla fall för mig att det känns mycket lättare när jag har fått in bra sömnrutiner. Ibland är jag uppe lite senare än jag borde och känner av det men sen hittar jag tillbaka igen och det känns mycket bättre då. Det blir ju en vanesak på något sätt också. Jag har lyckligtvis oftast inte så svårt för att somna men innan jag fick in rutinen kändes det nästan omöjligt.

Sen är det lite konstigt att vi tycks vara uppväxta i samma län också. :o Det är ju där jag tillbringat hela förra veckan.