Hej!
Jag är här nu 😊!
För bara två dagar sedan hade jag inte en tanke på att flytta, inte än.
Men livet händer och ibland blir det så enkelt.
Jag vill inte dricka mer.
Jag behöver inte alkohol.
Livet är så mycket bättre utan - och jag vill leva!!

Så jag packade det viktigaste och traskade hit. Tänker bygga en rejäl, rejäl som i stadig inte stor, permanentbostad och flytta in för gott.

Adressen blir "Ljusare tider" för de är här nu, de ljusare tiderna som jag strävat mot. De kan, och kommer att, bli ännu ljusare. En dag i taget. Mörka moln kommer också att dra förbi, men så är det ju på sommaren, plötsligt kan åskan dra in. Men då kan jag vila i tilliten att strax kommer solen igen - det är inte mörkt för alltid.

Jag tänker på förra vintern (2019-2020) när jag var nykter en längre period första gången. Vilka bekymmer jag hade över att inte få sitta på min framtida altan och ta en drink i solnedgången. Ja, det var då det... Vilka bekymmer över något som inte finns!! Som fick mig att börja dricka igen...

Igår var en underbar dag!
Gubben hjälpte mig - vi har börjat bygga altanen! På kvällen var det helt stilla när solen började sjunka, utsikten helt magiskt vacker! Vi satte oss på regelverket som vi byggt under dagen, jag med en Tonic med lime, och bara njöt av att vara här och nu.
Jag ska sitta därute många sommarkvällar och bara njuta, helt närvarande utan "bedövning".
Jag vill ju inte missa en enda sekund av allt det vackra i livet!

KRAM! 💖💖💖

En bra dag???
Igår?
Jag vet inte ...
Jo, förmiddagen var bra! 😍😍😍
Sedan ... ångest i kvadrat ... tårar ... Jag kände att JAG MÅSTE UT, JAG MÅSTE RÖRA MIG!!! Men det var för varmt. Åka och bada fanns inte på kartan, risken att stöta på någon annan människa när jag mår så - nej!
Bara att stanna i ångesten alltså, tänka att det nog är bra att vara kvar i ångesten, då kommer den att klinga av.
Jag kom fram till att värmeångest faktiskt är en sund reaktion! Med tanke på vilken hög puls jag får - stillasittande - så ska kroppen/hjärnan larma för akut fara.
Men där finns mer ... inte så välordnat som lager på en lök ... mer som ett kålhuvud ...
Inte bara värme, inte bara hormonfnatt... något mer som jagar, nafsar mig i hälarna ... Något som legat under alkoholen? Troligen. Vad? Jag vet inte. JAG FATTAR INTE!!

Vad är det som händer efter 5-6 månaders nykterhet för mig?
Då föll jag fösta gången. Jag minns att jag var så in i norden trött.
Nu har jag snubblat ett par gånger, inte fallit handlöst, men snubblat. Och jag är så in i norden trött. Kan inte sova.
Jag skulle ha firat 6 månader nykter igår. Det gjorde jag inte. En gång är ingen gång, två gånger är en vana. En vana som MÅSTE brytas, förlåt, bytas till något bättre. Jag är istället oerhört glad och tacksam över att jag inte gett upp!!
För det har jag inte!
Jag är nykter!
... men jag mår skit ... idag med ...
Var det detta jag anade var på väg även första gången? Jag vet inte, det är så lätt att göra efterkonstruktioner ...

Det är naivt att tro att det räcker att sluta dricka! "Bara att leva sunt, äta bra mat, röra sig och meditera.."
I alla fall när man druckit som jag gjort ...
Jag är glad att jag varit naiv!! 🙏🙏🙏
Annars hade jag nog inte vågat börja min vandring ...

Nej, det är inte nattsvart!!
Det VAR bra att tvingas gräva lite till i ångesten!
"Man får inte mer än man klarar av." Tillit. Tillit till mig själv och livet.
Jag tror jag måste backa ... backa långt ...
Vad får en liten, liten flicka att vandra uppe på nätterna? Ofta. Sömnlös, livrädd att trampa på knarrande golvplankor, smyga för att inte väcka mamma och pappa, "ingen får veta" ...
Vad får en ung tonåring att smygsupa i matkällaren innan sängdags - "bara lite" men ... för ofta?

Vad är det jag flyr ifrån???
Vad är det som ger ångest?
Varför kan jag inte sova?

Tja ... ett (kokt) kålhuvud tänker inte så bra! 😂😂🤣🤣
Jag ska nog passa på att ta en promenad istället, det är inte så varmt än, blåser lagom -SKÖNT! 😅😍

@Sisyfos skrev:"Sällan har jag sett fram emot en ledighet mer. Jag har lite på ”att göra listan” men framförallt vila, göra roliga saker, slappna av, sitta still utan att komma på saker att göra. "
Exakt samma här! 🤩
Men, ja, det där med vilan, att dämpa/varva ned kropp och hjärna ... att det skulle bli en sådan utmaning var jag inte beredd på ...
SÅÅÅ TACKSAM att jag verkligen har semester nu!!! Det var nog i grevens tid.

@Sattva skrev:"Ja testa sömnmedicinen! Vad skada kan det göra att testa?"
Ja, jag ska ...🙄
Gjorde en felbedömning igår.. Kom i säng sent (för mig) efter en fullständigt utmattande dag. Tänkte att jag inte behövde något piller. Slocknade i princip direkt, som jag alltid gör, vaknade redan kl ett ... Då var det ju för sent att ta medicinen... Har slumrat någon timma till iaf ... Fick 4,5 timmar sömn ...
Lärdom: Testa medicinen även om jag är dödstrött!!

Jag är okej som jag är.
Jag gör så gott jag kan - det räcker bra.

Kram! 🧡🌼🦢🌼🧡

@Soffi Wow. Du är påväg nånstans, även om det just nu inte är nån rolig resa. Men jag ÄR övertygad om att du kommer hitta svar inom dig. Att det kommer bli bättre!
När du skriver att du hade en utmattande dag igår, är det ditt mående/ ångest du syftar på då? Eller en stressig dag/ för mycket aktivitet?
Tror också du bara måste ta den där sömnmedicinen som just medicin. I förebyggande syfte för att få sova. Testa iaf!

Idag är det mycket svalare här hos mig. Tveksamt om det blir båt idag, lite för småkallt för havet.

Du kommer komma ut på andra sidan!!!
Kram!!❣🥰🧚‍♀️

@Soffi Du behöver sova! Inga höneblundar, fysisk aktivitet några timmar innan läggdags. Simma i 30 min? Skapa bra sömnrutiner inklusive kvällsmeditation. Ta tabletten och sov. Man blir knäpp om man inte får sova. Sen tror jag att du måste uthärda din rastlöshet. Acceptera den. Okej, okej, okej. Lösningen är inte att springa vidare. Lösningen är att stanna upp. Du knäcker koden till slut!

Kram 🐘

@Sattva skrev:"När du skriver att du hade en utmattande dag igår, är det ditt mående/ ångest du syftar på då? Eller en stressig dag/ för mycket aktivitet?"
Mående och ångest, att inte kunna/orka göra något. Definitivt inte för mycket aktivitet, bara en kvällspromenad när det börjat bli svalare, knappt 14 000 steg på hela dagen...

@Andrahalvlek skrev:"Man blir knäpp om man inte får sova."
Ja 😵🥴
@Andrahalvlek skrev:"du måste uthärda din rastlöshet. Acceptera den. Okej, okej, okej."
Okej ... 😣🙄😣
Jag, menar ... OKEJ! Du har rätt!

Och ... ni båda har rätt, det är bara att ta en sömntablett ikväll.
Innan jag blir helt och fullkomligt galen.
Det är varmt! Igen ...
Sommarprat med kylklampar blir bra!
... för Sattvas båt vet jag inte var den ligger ... 😉😅😂

Kram och TACK!

Det var värt ett försök! 😐

Just här och nu är jag glad! 😊
Jätteglad att jag inte har provat de där sömnpillren när jag ska jobba, när jag måste köra bil.
Nu har jag provat.
Jag är helt väck! 😵😵
Jag har sovit mer i natt, nästan sex timmar, men medicinen har inte hindrat mig från att ha varit uppe tre gånger i natt - typ som vanligt alltså ... Men ... nu är jag ännu tröttare än vanligt ...
Hade tänkt rida för att det är svalare nu, riktigt skönt faktiskt!!!
Men ... rida med så här luddig skalle? Nej, det är farligt 😓. Skulle inte klara att hänga med i svängarna...
Får väl se framåt dagen ... men det är ju morgnarna som brukar vara härligast ... Nåja, det ordnar sig.

Jag kan ju gräva klart den där gropen som inte blivit klar när det varit för varmt 😁 ... och rensa ogräs kanske 😏 ... Finns massor att göra som inte kräver en klar skalle.
För idag vill jag vara ute - det ska bli jättehärligt väder!!! Sol och 22-23 grader, det kan ju inte bli mer perfekt semesterväder!!! 🙏🙏🙏😍😍😍🤸‍♀️🤸‍♀️🤸‍♀️

Jag är okej som jag är.
Jag gör så gott jag kan - det räcker bra.

Kram! 🧡🌼🦢🌼🧡

Vi har lite samma inställning till tabletter du och jag Soffi tror jag. Nu tror jag att det kan vara alldeles nödvändigt i vissa fall, men det är så svårt att veta hur man reagerar. Minns när jag tog en receptbelagd hostmedicin en gång. Kunde orsaka trötthet stod det, men jag blev oerhört speedad. Kunde inte sova! Hemskt!
Det som jag skriver nu är gissningar, funderingar, idéer. jag är en grubblare och vill hitta mönster, så ta allt med en rejäl nypa salt. Mycket baseras på mina tankar om mig.
@Soffi skrev:"Vad är det som händer efter 5-6 månaders nykterhet för mig?"
Det händer mycket i våra hjärnor tror jag. Sömnen är säkert en nyckelspelare i det här. Att det ska sorteras och läggas på plats och sover du inte så är det svårare. Du beskriver ångesten och att vilja röra dig. Du beskriver ibland att du inte är gjord för att sitta still. Tror att du gjorde rätt som var i ångesten lite igår. Jag jobbar just nu på att sitta still. Och på att djupandas. Då känner jag hur trött jag är. Jag måste vara i tröttheten tror jag. Har också sovit dåligt de senaste månaderna. Kroppen är stressad. Jag andas inte med magen. Har skrivit det förr men vad tror du om spikmatta för att komma ner i varv? Slappna av? Bindvävsmassage? melatonintabletter kanske du har provat? Eftersom du kanske inte passar med mediciner. Finns kanske andra sömntabletter som du mår bättre av. Vi är ju olika.

@Soffi skrev:"Vad får en liten, liten flicka att vandra uppe på nätterna? Ofta. Sömnlös, livrädd att trampa på knarrande golvplankor, smyga för att inte väcka mamma och pappa, "ingen får veta" ...
Vad får en ung tonåring att smygsupa i matkällaren innan sängdags - "bara lite" men ... för ofta?"
Det låter lite otryggt det du beskriver. Vet att min syster hade problem med sömnen. Det fanns en otrygghet hos henne som liten, men det kanske också fanns en svårighet att komma till ro. Tror hon har jobbat en del med avslappningsband etc. Tror hon sover nu. Hon kan koppla bort utan alkohol.
Rastlösa själar finns nog flera stycken härinne. En del är kemi tror jag. Tror att vi måste hitta våra nycklar. Är det kroppen, maten, intryck, hjärnan? Hur gör vi med kroppen, maten, intryck, hjärnan.
Frossa i våra tillgångar, inse våra behov och begränsningar. Och lära oss att leva.

@Soffi Tyvärr blir man luddig i skallen av insomningstabletter, det är min erfarenhet också. Det bästa är förstås att vara så nedvarvad att man kan somna ändå, men tabletterna är bra att ta till som en räddningsplanka när sömnen gått överstyr ett bra tag.

Jag använder Storytel som insomningshjälp. Sätter sovtimern på 30 min och försöker koncentrera mig på handlingen, somnar oftast strax innan eller efter att boken tystnat. När man lyssnar aktivt släpper man inte in andra tankar. Om jag vaknar mitt i natten och inte somnar om direkt sätter jag på boken igen. Men det ska vara en bok som man har lyssnat på förut, för man missar delar av handlingen annars.

Just nu lyssnar jag på Craig Becks bok ”I Can Stop You Drinking” för tredje eller fjärde gången. Bra daglig repetetion blir det dessutom.

Kram 🐘

Jag hade i alla fall tur med vädret!
@Andrahalvlek skrev:"tabletterna är bra att ta till som en räddningsplanka när sömnen gått överstyr ett bra tag."
Ja, jag förstår vad du menar. Men, nej!
Det är inte värt att offra en hel dag för att kanske få en timmas sömn till på natten, med samma avbrott och nattvandringar som vanligt.
Nu, idag, pendlar jag mellan att tycka det är nästan komiskt till att det bara är hemskt...
Jag blev inte bara "lite luddig" dagen efter det där pillret.
Jag hade fullt sjå med att hålla mig vaken för jag hade bestämt mig för att försöka låta bli tupplurar om de kanske skulle förstöra nästa natts sömn. Men, jag gav efter på förmiddagen, sov i nästan tre timmar. Efter det: duscha kallt, äta ordentlig lunch (stor portion nyttig men inte tung mat), korta kvickna till promenader. Huvudet "borta", problem med avståndsbedömning, fumlig, tom sega olydiga muskler... ... MASSOR av choklad, hjärnan skrek efter energi ... Ja, jag har faktiskt svårt att få ordning på mina minnen av gårdagen... Vad sa de på nyheterna? Tog jag första promenaden före eller efter lunch? Ingen aning!! ... Fram till femtiden på eftermiddagen då jag började få tillbaka mitt huvud och kropp. Men inte tillräckligt ens för att våga ge mig hemifrån och handla mat ...
Jo, det är lite komiskt! I mina försök att få ordning på mitt nyktra liv - så får jag värsta "heldagsfyllan" någonsin!🤣🤣🤣 Snedtändning helt enkelt.
@Andrahalvlek Jag ska nog prova ditt boktips istället! 😅😂

@Sattva skrev:"Vad bra, nu har du provat! "
Japp. Nu slipper jag undra 😂. Och det var tur att jag gjorde det nu på semestern när jag inte har något planerat, när det inte spelar någon roll med "någon dag hit eller dit".

@Sisyfos skrev:"Det händer mycket i våra hjärnor tror jag. Sömnen är säkert en nyckelspelare i det här. Att det ska sorteras och läggas på plats och sover du inte så är det svårare."
🤔🤔När du säger det ... du är något på spåren ... Jag ska inte lita för mycket på mitt armband, det vet jag, för att verkligen få veta vad som händer när jag sover måste jag till ett sömlabb. Men, ett tag hade jag mycket REM- och djupsömn och då mådde jag bra. Nu, de senaste en-två månaderna, har jag lite djupsömn och väldigt lite REM - och tankarna känns verkligen allt mer osorterade ... och jag mår inte bra. Varför? Jag vet inte ... och det spelar kanske ingen roll? Gäller "bara" att få ordning på det...
@Sisyfos skrev:"Har skrivit det förr men vad tror du om spikmatta för att komma ner i varv?"
Ja, du har skrivit det förr 😂! Men jag har glömt ...🙄🙄
Mitt svar blir samma som förra gången (tror jag?). JA! Självklart! På spikmattan brukade jag ju somna som en stock inom några minuter!
Nu var jag och tog fram den.
Jag undrar 🤔 är det ok att somna på den på kvällen? Har för mig att man inte bör ligga på den för länge?
@Sisyfos skrev:"Det låter lite otryggt det du beskriver."
🤔???
Jag minns min barndom som väldigt trygg!
Mina föräldrar var egenföretagare - alltid hemma, alltid tillgängliga. Jag behövde aldrig ens gå på dagis eller fritids och jag tyckte det var så skönt!
OBS! Inget ont om dagis eller fritids!! Det är jättebra för de flesta!
Men jag tyckte det var jobbigt med andra barn, korta stunder ibland med kompisar räckte innan jag fick nog. Det blev för rörigt, för högljutt, för mycket intryck ... jobbigt att sortera ... Jag förstår nu att det var för att jag är HSP.
Jag "röjde runt" fritt hemma istället, lärde mig massor ...
Nej, nu ska jag inte sväva ut i barndomsminnen, det skulle bli en roman! Med massor av roliga historier 😂🤣🤣🤣
Men det är klart ... jag såg ju även hur mina föräldrar jobbade och slet ... det var därför jag inte ville väcka dem på natten, de behövde sova! Även riktigt små barn kan känna av sådant.
@Sisyfos skrev:"Rastlösa själar finns nog flera stycken härinne. En del är kemi tror jag. Tror att vi måste hitta våra nycklar."
Ja. Och hitta vilka lås som behöver låsas upp ...

Idag ska bli ännu en skön dag!!
Jag har sovit "mina fem timmar" och känner mig fortfarande trött ... Men bara "normaltrött" och det är HELT OKEJ!!
Bra att få lite perspektiv på saker ibland 😂🤣🥴.
Jag har inga planer för dagen, ska bara pyssla hemma tror jag ... och pyssla om mig själv ... vila lite ... och fixa snygga semesternaglar kanske?!!! Gäller att passa på när jag är ledig 💅😁😎, pricken över i liksom för att känna sig fräschare.
Livet är härligt ändå! 😍😍😍

Jag är okej som jag är.
Jag gör så gott jag kan - det räcker bra.

KRAM! 🧡🌼🦢🌼🧡

@Soffi Insomningsljudbok och spikmatta ihop blir magiskt bra! Och slopade höneblundar och kanske lite kvällsmeditation sittande i sängen. Jag har en väninna som alltid somnar på sin spikmatta. När hon vaknar till lite lätt drar hon ner spikmattan på golvet och somnar om.

Jag har överanvänt insomningstabletter historiskt och jag minns tyvärr hur otroligt seg jag var dagen efter. Jag fick sluta med tabletterna till slut, de fick motsatt effekt efter ett tag. När jag inte somnade med hjälp av dem så fick jag råpanik på riktigt. Jag har haft helt galna problem med sömnen, men det var först när jag slutade tänka på den så mycket som det blev bra på riktigt.

Jag har dåliga nätter nu också ibland, och går på toa minst två gånger varje natt, men jag rycker mer på axlarna åt det. Ju mer panik man får över det, desto mer problematiskt blir det. Sömn är en icke-handling, det är inget man kan prestera.

Min räddning under sömnsvåra perioder är 30 min höneblund vid lunchtid. Inte en minut mer. 30 min påverkar inte nattsömnen, men 30 min är tillräckligt mycket för att reseta min hjärna. Jag ställer klockan på 30 min, djupandas lugnt, och slocknar oftast inom 10-15 min. Så det är inte mycket sömn jag får, men ack så effektiv. När jag väcks känns det som om jag får en spann kallt vatten över huvudet, men inom några få minuter är jag så oerhört mycket piggare. Det är verkligen som att reseta hjärnan!

Kram 🐘

@Andrahalvlek skrev:"Insomningsljudbok och spikmatta ihop blir magiskt bra! Och slopade höneblundar och kanske lite kvällsmeditation sittande i sängen. Jag har en väninna som alltid somnar på sin spikmatta. När hon vaknar till lite lätt drar hon ner spikmattan på golvet och somnar om."

Ja, fast, jag undrade mer om jag kan ligga på spikmattan hela natten? (Om den kan få mig att ligga kvar i sängen ...)
Jag har inga problem att somna på kvällen, jag är oftast så trött att jag inte ens är medveten om att jag lagt huvudet på kudden innan jag somnar. Jag dyker rakt ner i djupsömn, gubben har blivit förundrad flera gånger när han kommit in i sovrummet bara ett par minuter efter jag lagt mig för att säga/fråga något - det går inte att väcka mig! Ja, nu tror jag ju inte att han ruskat mig ordentligt förstås 😂🤣🤣🤣.
Kvällsrutinen med podd eller ljudbok och bara sitta still i soffan en timma innan sängdags och kvällsmeditation i sängen om 10-15 minuter gör jag för att kanske få bättre sömn.
För problemet börjar mellan kl 24 - 2... när jag vaknar och går upp innan jag ens hunnit tänka, jag hinner inte hindra mig själv ... eller så går jag upp och vaknar sedan ... (Ja, jag både pratar och går i sömnen 🙄🙈🙊...)
Oftast kan jag lägga mig igen efter en stund och somna om - till en jätteorolig sömn, korta stunder. Ibland är det kört. Men då kanske ljudboken kan vara bra 😊😊!
Och tupplurarna dagtid ... till mitt försvar får jag väl säga att jag tar inga tupplurar alls om jag inte verkligen måste för att jag är så trött att jag inte reder mig ... Jag kan inte begränsa dem i tid! Jag vaknar inte av väckarklockan, jag vaknar inte av telefonen, jag vaknar inte av något! I våras hade jag beställt grus, det kom när jag sov på dagen. En stor lastbil har backat upp för min branta uppfart, behövt gasa ordentligt, och stannat typ 3 meter utanför mitt sovrumsfönster och tippat flera ton grus. Fönstret var öppet. Det är på landet och inget annat trafikbuller. Jag vet ingenting! Förrän jag vaknar och bara kan konstatera att "Så bra, gruset har kommit!" 😲🥱😨

Tja, sömnproblem kan se lite olika ut 🤣. Läkaren i våras såg minst sagt förbryllad ut när vi pratade trötthet och sömn, men ville inte remittera mig vidare förrän jag testat vanliga mediciner, han skrev dessutom ut ett "snällt läkemedel", för han vet att jag överreagerar på det mesta ... och han vet om mitt alkoholproblem ... även om jag då glatt kunde meddela att jag är nykter nu!! 😁
🤔🤔 Jag undrar hur det ens är möjligt ... hur jag kan "tåla alkohol så bra" - fast det gör jag ju inte .. 😖🥴🥴.

@Soffi om du sammanfattar allt det du skrivit om här i omgångar om din sömn, o ger till din läkare, kan han ju inte göra annat än att remittera dig vidare. De vanliga knepen/ sömnhygien fungerar ju uppenbarligen inte på dig!
Jag har också en spikmatta. Tror inte den gör någon skada att ligga en hel natt på. Som sagt, testa går ju. Kan ju inte bli värre än sömnmedicinen iaf?
När du drack alkohol, höll den dig sovande hela natten då?
Undrar vad som gör att det inte går att väcka dig i viss del av sömnen, och att hela systemet är vaket andra delar av sömnen?
Här räcker ju inte vanliga primärvården/VC till känns det som?

Att stirra sig blind, att inte se det uppenbara ... och att välja att inte se/förvägra sig att se ...

Tack!@Sattva

Okej, innan jag skriver vidare ska jag nog lägga ut en TRIGGERVARNING.

@Sattva skrev:"När du drack alkohol, höll den dig sovande hela natten då?"
Ja, oftast. Men även om jag ibland inte sov hela natten så vaknade jag pigg!
Jag har tryckt bort det, ffa i början när jag kämpade för att bli nykter, jag har fokuserat på allt det dåliga med alkohol - för det är MYCKET som är dåligt med alkohol även för mig. Det var helt rätt strategi att bara se det dåliga!
Men nu, när jag är stabil i nykterheten (Hur kan jag säga att jag är stabil i nykterheten? Jag återkommer till det.) så måste jag våga titta lite på det som var - obs VAR - bra med alkohol för mig.
Alkohol har fått mig att sova, alkohol har gett mig energi och gjort mig pigg på dagen och fått mig att slappna av och kunna somna på kvällen, sova hela natten.
Jag minns vad jag skrev här påsken -20 när jag gång på gång försökte att kravla mig upp efter mitt första återfall, jag behöver inte ens gå tillbaka och läsa, för jag minns ... jag valde att dricka för att jag hade så mycket jag ville och "måste" göra ... en flaska vin på kvällen var "perfekt", jag mådde som en prinsessa dagen efter tror jag att jag skrev tom, och jag fick gjort det jag ville ...
Men det höll inte länge ...
Det var ju därför jag till slut insåg att jag måste sluta dricka, för att alkoholen inte fungerade längre. Den sista tiden när jag drack mådde jag INTE bra, jag började drabbas av bakfyllor och diverse annat obehagligt. Ökade dosen 🙄🙄🙄- och det blev bara värre ...🤢🤢🤢

Om någon - mot förmodan - skulle känna sig sugen att dricka nu efter att ha läst att "man kan må bra av alkohol" så kan jag tipsa om ett effektivt motmedel: I början av den här tråden finns en liten "film" från nyårsafton. En beskrivning av hur brutalt alkoholen sviker. Ja, alkohol är en svikare av högsta rang! Bryt med den!! Den får dig att må sjukt dåligt till slut.

Varför skriver jag då detta? Jo, för att jag tror det var viktigt för mig att titta på varför jag drack - vad som var bra. Men att det också har varit viktigt att inte titta på det så länge det kan få mig att bli sugen att dricka igen.
Nu ska jag använda det när jag söker hjälp. Nästa gång jag träffar läkaren kan jag lägga korten på bordet - så här har det sett/ser det ut - kräva hjälp och samtidigt kanske ge dem en hint om vad det är för typ av hjälp jag behöver.
Jag tycker verkligen att vi har bra vård att tillgå i Sverige! Det är min erfarenhet. Det gäller bara att orka stå på sig så att man kommer till rätt specialist ... och då måste man också oftast kunna tala om själv vad som felas ...
"NEJ, jag sover inte dåligt för att jag är stressad och/eller deprimerad!"
Möjligtvis blir jag periodvis stressad och nedstämd för att jag inte sover, för att jag är trött.
Om jag var deprimerad skulle jag inte kunna känna mig så glad, ja rent av entusiastisk(!), som jag gör när jag sovit.

Idag är jag GLAD!!! 😍💃🤸‍♀️😂😂
För igår "sket jag i allt"! 😲🤣
@Sattva skrev:"De vanliga knepen/ sömnhygien fungerar ju uppenbarligen inte på dig!"
Nej. Så igår efter lunch gick jag och la mig och sov, vaknade och funderade lite 🤔 .. och vände på mig och somnade om 😴. Lyckades få över 9 timmars sömn, totalt inkl natten!!!!!! Och jag har sovit i natt också, inte så mycket och bra - men det spelar ingen roll! Jag mår fint!
Okej, jag vet, även jag mår bra av normal, eller kanske tom förstärkt, sömnhygien. Jag ska inte kasta de rutinerna överbord. Det går ju inte att sova bort hela dagar, eller vända på dygnet fullständigt.
Men just nu måste jag INGENTING!
Jag har seeeemeeeesssster!!!!
Semester för att vila och samla kraft!
För jag har (tror jag) hittat svaret på vad som händer efter 5 månader nykter. Orken tryter helt enkelt. Kropp och hjärna säger upp sig efter 5 månader av dålig sömn - och så dyker det upp ytterligare ett "måste orka det och det också" från chefen 🙄🙄😣😣 och då finns det bara en lösning ...
Nej! Det finns en bättre lösning! Det är att vila, sova närhelst det är möjligt, för att samla kraft - till att söka hjälp!

Fast ... på semestern ska jag också göra precis vad som faller mig in, vad jag får lust med! När jag orkar. För det ger också energi.

Så idag när jag känner mig så här utvilad (nåja, nästan iaf) och glad 😊.
Jag vill till västkusten!! Träffa familjen. Bada i havet, äta makrill, se solnedgången där solen går ner på rätt ställe - i havet... 😍😍😍😍
Nåja, jag kanske inte hinner med allt. Familjen är viktigast. Och jag måste ingenting.

Det är en bra bit att köra ... tänk om tröttheten kommer igen ...men don't worry! Jag kan stanna när och var som helst för att fika/äta, bada eller bara vila. Jag måste inte ens köra hela vägen idag - jag måste ju ingenting!!

Så, om jag blir borta ett par dar - jag har inte brutit ihop, jag är på semester! 😁😎😍
Och - jag kommer inte att dricka. Nykterheten känns stabil, alkohol är en ickefråga som jag sällan tänker på (förutom här) - så länge jag inte kommer till den punkten att jag känner ren förtvivlan över att jag "måste orka" fast jag egentligen inte gör det...

Jag är okej som jag är.
Jag gör så gott jag kan - det räcker bra.

KRAM! 🧡🤸‍♀️💃🤸‍♀️🧡

EDIT. Berättelsen om nyårsafton finns i början av tråden "Mot ljusare tider".

Ta av dig ditt sömnarmband är mitt råd. Eller ännu bättre - ha det på dig men kolla inte dagligen. Sömnen fixar sig inte förrän du slutar vara så fokuserad vid den. Fokus på att vila när kroppen signalerar att den behöver vila är bättre, dvs sova dagtid om kroppen vill det. I alla fall nu under semestern. Jag tror att du verkligen behöver visa din kropp att du lyssnar på signalerna - då är det liksom lönt för den att skicka signaler.

Igår tog jag en höneblund kl 18.30-20.00 eftersom jag var helt slut efter utflykten med äldsta dottern. Somnade för natten kring midnatt ändå. Inte optimalt alls att ta en höneblund så sent, men jag har slutat vara så fokuserad vid min sömn. Det blir som det blir. Över tid kan jag dock se att den blivit lite bättre.

På mitt MiFit-armband får man ”sömnpoäng”. I natt har jag fått 75 p. Igår natt 63 p. I lördags 49 p. Det varierar minst sagt. Jag kan se på historiken att i maj 2020 snittade jag på 5 tim. I maj 2021 snittade jag på 6:49 tim. Så över tid blir min sömn bättre.

Hälsa Bästkusten från mig!

Kram 🐘

@Soffi Jag tror det är jättebra att du är tydlig med vilken (viktig) funktion alkoholen fyllde. Sömnen värderar vi ju alla hög(s)t. Undrar jag vad den gjorde med din hjärna? Det är ju sånt specialister kan hjälpa till med. För att kanske kunna kompensera nåt. För något kemiskt tror jag att det är.
Klokt att bara ha seeeemeeeester!! Välkommen hit till västkusten! Finns inget härligare än havsbad.
Njut nu Soffi, det kommer bli bra allt!!🥰🧚‍♀️🤗

Jag tycker att det är SÅ intressant vad vi dricker på och som Sattva skriver vadalkoholen har gjort med just din hjärna. Jag har ju problem med smärta och om man googlar runt på det kan man hamna på reumatism och också få veta att alkohol då kan lindra. Det är egentligen det extra läskiga med alkohol för det påverkar både knopp och kropp så mycket och som Soffi skriver, det hjälper inte i längden. Där är jag väldigt enig. Just sömnen är ju än mer speciell, eftersom hjärnan då sorterar så även om du sov bra och vaknade utvilad så vet man ju inte om allt hamnade på rätt plats där i sorteringen. Så det gäller att hitta sin anledning till drickandet. Många dricker på ”kicken”, men vi som inte gör det behöver kanske i än högre grad analysera vad vi dricker på och ersätta det med annat. Sömnbrist tror jag gör att det är lättare att de primitiva delarna av hjärnan tar över. Svårare att stå emot, lätt att välja Quick fix, så att vara beredd, att jobba förebyggande precis som du tänker nu Soffi det tror jag är precis det du behöver göra. Och du har ju rätt. Inget är egentligen
Jättebråttom, du kan välja att stanna och sova. Tänk att man har varit så stressad över att hinna med sina egna planer och mål att man kanske inte ens noterat när man uppnått dem.

Hemma är bäst!
Blir man någonsin av med det dubbla hemmabegreppet?
Jag har ju bott på andra orter i betydligt fler år än vad jag bodde på min barndomsort...
Tja, det spelar ingen roll!
Jag har två bäst! Jag har haft fantastiska dagar!!! 😍😍😍

@Blenda Tack!

@Andrahalvlek skrev:"Ta av dig ditt sömnarmband är mitt råd."
Tack för omtanken! Jag förstår vad du menar, det är lätt att bli slav under armbandet. Men jag tror faktiskt att jag har det som assistent och inte chef.
Jag behöver veta hur mycket sömn jag behöver för att må bra - för jag har ju faktiskt ingen aning eftersom jag reglerat både dygnsrytm och mängd sömn med alkohol förut... Jag förstår det nu.
Och nu har jag chansen att ta reda på mitt sömnbehov genom att sova när jag är trött - oavsett när på dygnet - jag hoppas det stämmer, det jag läst, att det är dygnsvilan och inte just sömnen på natten som är viktig. Sedan kan man försöka "knuffa lite försiktigt" så att vilan hamnar en tid på dygnet som funkar med det liv man har. Men då måste det ju också finnas tid för den!
Utan att veta kan jag inte se över min "vardagsplanering", vad som är rimligt för mig att orka. Kan jag ha både heltidsjobb och häst? Om jag går ner i arbetstid och/eller byter jobb, kan jag då styra mina arbetstider till något bättre? Måste jag kanske sälja guldklimpen och kanske dra ner på ridning till bara några dagar i veckan, slippa dagligt tungt arbete och ansvar? Osv...
Att må bra är ju ändå det viktigaste.
Och, ja, jag får också sömnpoäng från appen. Enligt min bedömning stämmer de inte alls! Jag känner efter hur jag mår istället och loggar det. Sömntiderna däremot stämmer bra överens med vad jag själv antecknat, då litar jag på dem och slipper hålla koll på klockan själv.
Kanske blir det bättre "av sig själv" över tid. Men jag kan helt enkelt inte må som jag har mått det sista så länge till... Och ingen av de förändringar jag eventuellt måste göra är ju gjort i en handvändning - det kan ta både månader och år... Även mina tankeprocesser kring stora förändringar tar tid. Jag startar dem "lite i bakgrunden" nu, samlar erfarenheter och "data"...
För just nu måste jag fortfarande ingenting!!! Jag har semester! Njuter av livet!

@Sattva skrev:" Undrar jag vad den gjorde med din hjärna? Det är ju sånt specialister kan hjälpa till med. För att kanske kunna kompensera nåt. För något kemiskt tror jag att det är."
Precis så tänker jag!
@Sattva skrev:"Finns inget härligare än havsbad."
Nej, det finns det inte! Speciellt inte när det var som igår! Perfekt väder med 23 grader, sol, lätt bris, och vattnet svalkande, "kristallklart" och inte en enda manet så långt jag kunde se - och det var ju långt! Att kunna simma utan att kryssa mellan maneter, vända sig och flyta på rygg, slappna av, ligga och låta sig vaggas av små små vågor och bara njuta! Gå upp på stranden och få varm sand mellan tårna, torka sakta i solen... Balsam för själen!😍😍😍

@Sisyfos skrev:"Så det gäller att hitta sin anledning till drickandet. Många dricker på ”kicken”, men vi som inte gör det behöver kanske i än högre grad analysera vad vi dricker på och ersätta det med annat. Sömnbrist tror jag gör att det är lättare att de primitiva delarna av hjärnan tar över. Svårare att stå emot, lätt att välja Quick fix, så att vara beredd, att jobba förebyggande "
Ja, vi tänker lika. Det där med att "sätta ord på suget", det gjorde jag ju tidigt ... men att närma sig "roten" ... det kan ta tid. Och sömnbristen som, för mig, bara byggts på och till slut gör att jag inte kan tänka - den behöver "åtgärdas" - på ett snällt sätt!
@Sisyfos skrev:" Tänk att man har varit så stressad över att hinna med sina egna planer och mål att man kanske inte ens noterat när man uppnått dem."
Sant. Hur många är det inte som ständigt stressar för att hinna, jagar mål, jagar "lyckan"? Vad som är lycka må vara väldigt olika för olika personer ... men 🤔 det som kanske är lika för alla är att lyckan aldrig går att finna i "det yttre" ...?

Jag är okej som jag är.
Jag gör så gott jag kan - det räcker bra.

KRAM! 🧡🌼🦢🌼🧡

Så skönt det låter med din avkoppling, Soffi. Och en sak som jag har insett i år är att jag faktiskt inte MÅSTE särskilt mycket. Jag jobbar på att inte vara den som tar oss vidare hela tiden och det händer saker ändå. Det gör det!
Jag tror i och för sig att de där processerna i hjärnan tar tid och energi också. Det var väl i nån tråd jag läste att man kan begränsa tiden för grubblerier också. Och det är nog smart. Men inte alltid helt lätt.
Så slappa, njut! Vi grejar det här!

@Soffi Så härlig läsning Soffi! Ja, att må bra är det viktigaste. Alla de där valen. Äta kakan o ändå ha den kvar, det går ju inte. Att behöva kompromissa o välja bort sånt man eg vill ha i sitt liv, men där priset blir för högt i slutändan. Har dessa funderingar för fullt...
🥰🧚‍♀️🤗