@Nykter2021 Godmorgon ☀️

Jag har också förstått att styrketräning är viktigt när man blir äldre. Även balansen behöver man träna regelbundet.
Precis som du tycker jag styrketräning på gym är tråkigt men kanske man ska lägga in ett sådant pass åtminstone en gång per vecka...🤔

Klokt av dig att "rensa" bland dina åtaganden, det är ett bra sätt att förebygga stress och dåligt samvete.
Lagom är ett väldigt bra ord👍🤗 man ska ha lagom mycket inplanerat i sin tillvaro. Då mår man bra.

Önskar dig en härlig helg!☀️
Kram 🌼🧡🌼

Söndag och tyst i huset, tyst på gatan och tyst i mitt huvud. En vecka semester kvar tillsammans med maken och sedan tar efterlängtad egentid över. Njuter i stora drag av sommaren. Nu går vi in i den period jag älskar mest på hela året. Sensommaren då solen går lite lägre och allt är uppvärmt. Jag kan vara ute i solen utan att vara rädd för att bränna mig och jag kan ägna mig åt min lilla trädgård (pytteliten).
Efter löparpass idag är första veckan på mitt träningsprogram avklarad och det har gått över förväntan. Träningsvärk på lite oväntade ställen efter en löptur i terräng i torsdags och idag väntar intervaller. Jag behöver ta det lite långsamt idag - köra ”snälla” intervaller. Det känns i fotlederna (dumt nog var jag med och spelade fotboll här om dagen) att jag behöver gå sakta fram för att inte gå rakt in i gamla skador.
Ligger lite i överkant på vad som är måttligt vad det gäller vin och ser fram emot 10 dagar (minst) utan alkohol.
Jag har fått en del nya insikter som får mogna fram under kommande vecka. Praktiserar begränsad tid att fundera och letar efter en terapeut som kan hjälpa mig. Fasar ut antidepressiva till 0 under kommande vecka och min mage börjar bli normal. Det blir intressant att se vad som händer med mina känslor om en månad…
Träningskläder på!

Önskar alla som kämpar en härlig söndag! Imorgon börjar en ny vecka! Låt oss fånga den!

Tiden har börjat rusa. Medvetenheten om att det är makens sista semestervecka får mig att vilja stoppa tiden. Uppe med tuppen idag. Inte av oro direkt, bara en känsla av att vilja ha ut så mycket så möjligt av dagen.

Löpning i söndags som gick över all förväntan. Jag har alltid hatat intervaller men det gick riktigt bra. Är klart starkare. Skivstång igår i 32 graders värme och det gick också bra. Tog lite mindre vikter (trots tränarens uppmaningar att öka 😊) och kände mig supernöjd när jag sakta vandrade hemåt efter passet. Efter ett långt bad gick jag till massören och fick en härlig ryggmassage. Vandrade hem i sakta mak. Vilken lyxdag!

Träffade en gammal vän på skivstången och inser hur påverkad jag är av Corona-isoleringen. Jag har inte tänkt så mycket på det mer än att vi inte har något val men inser nu att det är en stor del av min depression. Även om jag behöver mycket tid för mig själv så behöver jag mänsklig kontakt minst lika mycket.

På kvällen var jag för första gången på 15 månader på promenad längst stranden med min, kanske närmaste, väninna. Cancer i familjen har gjort att hon varit totalisolerad. Fullvaccinerade gav vi varandra en försiktig kram. Så härligt att bara släntra över sanddynerna och växelvis prata, fråga och vara tysta.

En halv tablett kvar och sedan har jag fasat ut medicinen. Samtidigt har jag fasat in mitt 7 veckors löpar-program så nu återstår att se om kroppen kan hitta en egen läkning. Det var så härligt att träffa min väninna igår som känner mig väl. Hon skrattade (med vänlighet och glädje) åt mitt löparprogram igenkännande. Vi skrattade åt amningsscheman, läggningsscheman och alla andra scheman både hon och jag gjort under alla år i Excel. Så inte konstigt att jag nu tycker om att fylla i alkoholkalendern.
Registrerar 0 enheter och 0 sug tredje dagen i rad och känner en stark vilja att se kolumnen fyllas på med fler nollor. Imorgon bär det av på minisemester i Göteborg och härliga restauranger - föreställer mig nu hur jag beställer in ColaZero eller vatten till maten…😊

Äntligen kom regnet - så uppfriskande. Igår kväll cyklade vi in till stan och tittade på fotboll. Första gången sedan våren 2020. På väg hem gick solen ner över ett spegelblankt hav. Om igen är jag hänförd över juli och Hemester. Så vackert, så skönt och så enkelt. Idag bär det av till Göteborg och vuxna sonens nya lägenhet. Superspännande!! Han firar en månad som nykter och vi har lite att prata om. Jag är full av tillförsikt.

Gick igenom programmet här igår som en påminnelse om var jag var för ett halvår sedan. Läste min egen och andras trådar från april/maj. Det är bra att minnas hur svårt det var och hur mycket alkohol kan ställa till för att inte hamna i ett riskbruk igen. Jag tror inte det ligger i människans natur att minnas det som varit riktigt jobbigt så dagboken här fyller sin funktion.

På söndag är det den 1 augusti och jag går in i en ny fas på mitt träningsprogram och det innebär även alkoholfri under hela augusti och två veckor in i september. Sedan får vi se. Vin har inte längre huvudrollen i mitt liv.

@Nykter2021 Bra kämpat på många fronter! Klokt att rensa bland åtaganden. Du verkar ha kommit igång bra med träning. Fysisk aktivitet har bevisad effekt på måttlig depression.
Spännande med en helnykter period. Där är inte jag än. Jag har funderat på att vara nykter 3 månader. Än så länge fungerar det bra att dricka måttligt tycker jag. Men jag fortsätter att vara vaksam och fylla i måttfull-appen och vara inne här på forumet emellanåt.

Tack för pepp! Jag kör vidare! Kan inte tänka mig att det blir något problem MEN ropar inte hej! Skönt att det fungerar för dig - jag ar nykter 3 månader sommaren 2020 men föll dit ändå när hösten kom. Har mycket att göra annorlunda denna hösten och det ser jag fram emot.
Hoppas höra av dig snart igen!

Måndag 2 augusti

Barn och barnbarn har åkt hem. Tvättmaskinen snurrar med lakan i och jag har varit på gymet. Solen skiner igen och jag loggar in på alkoholhjälpen. Det kommer att bli en helt vit augusti med träning och nytt arbete. Ska försöka lista ut vad som triggar min årstidsdepression…har gått av antidepressiva och först nu börjar min mage bli normal. Med en hälsosam kostplan tänker jag mig att jag kommer att bli helt bra under augusti. Huhuhu, inga mer experiment med läkemedel för min del.
Är mycket trött och lycklig. Sömnen har varit sådär med huset fullt av ungdomar och småbarn. Helt naturligt.

Registrerar 0 enheter och 0 sug i augusti så långt.

Tisdag 3 augusti

Igår byttes barn och barnbarn ut mot ”sista tonåringens” kompisar. Tjo och tjim till 01 inatt. Har trots det sovit rätt bra, i alla fall efter att huset tystnade. Känner en enorm glädje över ungdomarna och så skönt att inte ha ett vinglas att gömma undan när ungdomarna plötsligt dundrar ner för trappan…

Först nu, efter 5 månader som måttlig, kan jag se en skillnad i mitt ansikte. De ytliga blodkärlen på näsa och kinder har delvis dragit sig tillbaka och jag är aldrig sådär ”fylleblank” i huden längre…

Registrerar 0 enheter och 0 sug.

Önskar alla en fin dag!

Onsdag 4 augusti

Fotboll igår kväll och det blev streaming hemifrån = bra mat och utan vin! Registrerar 0 enheter och 0 sug.
Matchen var gastkramande så jag fick spänning så det räckte!

Tvingade mig, verkligen tvingade mig att ge mig ut och springa trots att benen kändes som betong. Värmde upp och kapade en hel minut på 3 km. Det går enligt plan men oj så tungt det är. Idag är det vilodag och kiropraktorn för en liten lyftning av kotorna.

Jag läser i min tråd och inser hur jag utvecklats under de senaste tre månaderna. I maj skrev jag att min ”batterinivå” var upp strax över knäna, minns så väl känslan av en förlamande trötthet. Nu är batterinivån uppe kring axlarna och jag kan sedan ett par dagar tillbaka ta det där djupa andetaget som ger kraft. Badade tre gånger igår (17 grader) och körde tre gånger tjugo minuter i bastun på kallbadhuset. Stegmätaren visar på 17 000 steg. Det var ett tag sedan.

Praktiserar tidsbegränsad oro och reflektion. Det verkar vara något för mig. Upplever hur jag vänder och vrider på ett problem för att sedan ägna mig åt ”tröstetankar” och planerar för lösningar. Har pratat en del med min gamla mor och ser exakt var beteendet har fått näring. Vad som är genetiskt och vad som är social inlärning är svårt att säga när det gäller en själv. Det känns dock hoppfullt när jag så tydligt ser mig själv i henne. Jag älskar min mor med fel och brister - kan jag älska mig själv på samma sätt? Då behöver jag inte köra mig själv i botten för att bevisa att jag duger. Då behöver jag inte slita för att få ett värde i andra människors ögon.

Dags att lämna grubblandet för att läsa lite här på Forum.

Önskar alla en fin dag!

@Nykter2021 Hej, det låter härligt med nästan fulladdat batteri!
Jag får energi av att vara ute i naturen. Häromdagen på min promenad såg jag en underbart vacker fjäril fladdra förbi. En sorgmantel. Jag följde den och kunde komma riktigt nära. Kanske var den lite påverkad av att ha druckit sav från en björk. Igår såg jag jag fyra sorgmantlar!
Det går framåt. Det tar tid att förstå sig själv, bitarna faller på plats eftersom. Sen kanske man tappar bort en bit igen. Fint att du kan prata med dina nära och kära.
Kram från Vitsippan

Torsdag den 5 augusti

Igår upplevde jag en märklig känsla av att något mentalt ”rann av mig” och sedan kunde jag känna min stora hopplöshet igen. Medvetet upplevde jag en kraftig svängning i mitt humör som jag inte kunde styra. Min första tanke var; där löstes någon verksam nivå av mina antidepressiva upp. Tidsmässigt stämmer det omvänt av hur jag upplevde en förbättring när jag satte in medicinen. Spooky. Om jag fick göra om mitt liv här på jorden skulle absolut bli läkare och forska på hormoner och kvinnohälsa. Det är så intressant.

Vaknar idag och batteriet är laddat upp över nacken så inget problem där. MEN mitt huvud känns så tungt. Min hjärna vill in här och skriva direkt när jag vaknar. Min tinnitus (som jag levt med i 25 år utan att jag störs allt för mycket) är värre än efter rockkonserten som satte igång bruset.

Det är så lätt att skriva här och börja välja ut det som är bra och kanske till och med förstärka det som är bra - välja bort att skriva om svårigheterna. Det är så lätt att falla in i någon slags fasad kring vem jag är och hur framgångsrik jag är nu…😔 och tappa bort ödmjukhet inför hur svårt det är att bryta livslånga mönster.

Jag var som sagt hos kiropraktorn igår och hade avsatt dagen till att låta kroppen återhämta sig. Gick en långsam promenad och gjorde övningarna jag hade fått med mig hem. Fick den här överväldigande känslan av hopplöshet i att inte göra något (har semester två veckor till) och bara vara. Ansträngde mig att inte starta något projekt - bara låta det vara. Försökte sola, försökte läsa …på eftermiddagen sträcksåg jag 5 avsnitt av Grey´s anatomi (från 2000-talet kanske?) Jag gillade det och tårarna rann för alla möjliga situationer. Lät det hända och så kom SUGET efter rött vin. Med all viljestyrka jag har försökte jag ”surfa på suget” - med all rationalitet jag kunde hitta kämpade jag säkert i en timme. Gick in här och gjorde programmet från början, läste i trådar och till slut satte jag i mig 5 dl gräddglass för att få tyst på suget. Medan jag sörplade i mig glassen började jag frysa och fick ta på mig strumpor och filt. Efter en timme var suget över och jag tvingade mig ut som planerat för att välja en tapet till vårt sovrum. Väl i affären var jag som en uppskruvad Duracellkanin - jag hade en obehaglig känsla av att vara utanför min kropp och se hela besöket i affären snett uppifrån. Undrar hur säljaren uppfattade mig - jag skulle vilja veta men jag vågar inte fråga. Fick prover med mig hem och så har projekt Sovrum startat. I affären insåg jag att vi är tillbaka ett varv i modet (typ sent 70-tal och tidigt 80-tal) och jag kommer definitivt att lägga in heltäckningsmatta. 😆😆😆

Min upplevelse är att jag håller på att integrera flera delar av mig i mitt medvetande och det låter så flummigt att jag nästan inte vill skriva ner det. Dags att boka tid hos samtalsterapeuten.

Registrerar 0 enheter och 8 i sug för gårdagen. Det var inte roligt.

@Vitsippan. Tack för ditt besök i min tråd. Jag läser om igen vad du skriver - ”Det tar tid att förstå sig själv, bitarna faller på plats eftersom.”
Det betyder något för mig - tack och stor kram!

Fredag 6 augusti

Upp med tuppen och ser att solen fortfarande går upp innan 05. Ha sovit dåligt och drömt de mest märkliga drömmarna om död, otrohet, svek och ensamhet. Hjärnan har troligen med sig Grey´s anatomy in i natten. Sträcksåg 4 avsnitt igår kväll. Det är komprimerat dravel och underhållning i snygg förpackning. Just nu passar det mig.

Träningskläderna ligger framme och jag undrar i mitt stilla sinne om det är möjligt att nå den njutning som ofta inträder på mitt morgonpass ännu en gång. Återstår att se.

Jag tog mig samman igår efter att ha skrivit här och arbetade med känd metod (tog till och med på mig en tröja med texten) ”Just do it”. Har alltid gillat den reklamen. Ut och sprang 4 km och gjorde övningarna jag fått av kiropraktorn. Ägnade en timme i solstolen och sedan 2 timmar med att klippa och binda upp hallonbuskar. Ägnade 2 timmar åt att städa och sedan 1 timme i badrummet. Vilade och gick sedan på restaurang och njöt av en sashimi - drack ColaZero. Nöjd samtidigt som jag känner något gnaga…samma gnagande jag började medicinera för i maj. Nästa vecka ska jag jaga upp en samtalsterapeut …

Kroppen är ett mirakel. Om jag sträcker ut benen och flexar med fötterna kan jag se två muskler på låren jag inte sett på minst 10 år. När jag ser dem så tänker jag att jag kan leva med alla rynkorna och skrynklorna bara jag är stark och rörlig. Idag kommer mitt 2-åriga barnbarn för att sova över två nätter. Redan nu njuter mitt inre av den kärlek jag upplever inför honom. Det finns inget vackrare.

Registrerar 0 enheter och 0 sug.

Söndag 8 augusti

Idag åker lilla barnbarnet hem och jag är så glad över att han finns i mitt liv. Att vår dotter som bor 10 mil bort har förtroende för oss och låter guldklimpen vara här en hel helg.

När vi lämnat honom ska vi passa på att ta en löptur i skogen.

@Nykter2021 Godmorgon ☀️
Hoppas din vecka startat bra!😊

Vi är redan inne i augusti och det känns lite i luften nu när värmen har dämpats. En morgon var det bara 10 grader!
Men luften känns skön nu och jag trivs med tanken på att hösten närmar sig.

Hur tar du dig till din träning? Cyklar, promenerar eller kör du bil?
Jag förstår att du gillar att löpträna och då är det ju enkelt att dra på sig skorna och bara sticka ut. Men visst tränar du inomhus på något ställe också?
Min plan till hösten är att jag ska köra ett styrkepass på gym.
Men jag måste vänta på någon som kan ge instruktioner till maskinerna. De är tillbaka först i september så jag går på mina vanliga pass så länge.

På fredag ska jag göra ett litet ingrepp så det blir ingen mer träning denna vecka.
Jag har 0 tankar på alkohol och det är väldigt skönt.

Kram 🧡
PS. Jag har inga barnbarn men förstår nog din känsla iallafall..👶😍🤗

Hej Nykter2021!
Det är intressant att läsa din tråd tycker jag. Jag tycker det är spännande med hur kropp och knopp påverkas av olika saker.
Tror att det är smart att i så stor utsträckning som möjligt låta bli alkoholen för att kunna veta lite mer vad som är vad. Jag tror att jag är mer känslig för intryck nu på gott och ont. Tänkte på det när du skrev att du grät till Greys Anatomy att det kanske var lite så för dig med. Å andra sidan är det också lättare till skratt.
Hoppas du mår bra och får fler mysiga stunder med barnbarnet!

@FinaLisa Jag har gjort ett schema utifrån en massa olika Löptips kombinerat med min kropps sätt att arbeta. Jag kan gå rakt ut och springa i en vidunderlig miljö, i förra veckan tänkte jag att jag bor i paradiset på jorden. Ibland kör jag till en skog med tuffa backar - gjorde det igår kväll och fick ett naturspel på köpet som tog andan av mig medan jag stretchade. För övrigt tränar jag på Friskis och i perioder hos sjukgymnast.
Tänker som du att jag ska boka en tid och få in regelbunden styrketräning efter att jag sprungit mitt motionslopp. Det blir för tufft att även bygga styrka (det låter dumt jag vet) samtidigt som jag gör mig redo för att springa 5 km. Det optimala hade ju varit om styrkan var på plats och att jag sedan la på löpningen MEN nu tänker jag lite långsiktigt så att det blir styrka på gym/Friskis och sköna pass under vintern och kanske 1 köptillfälle utomhus fram till att det är dags för att träna upp sig inför Vårruset.

Naturligtvis klurar jag på vad ditt lilla ingrepp kan bestå i? Hoppas det går bra och att du återhämtar dig som du ska. Det glädjer mig att du har 0 tankar på alkohol. Blir alldeles varm i hjärtat.

Stor kram

Torsdag 12 augusti

Jag har rätt bra koll på alkoholen nu men jag är definitivt inte immun. Föll dit i förgår och blev som en robot som väldigt målmedvetet drack exakt 60cl vin under 3 timmar för att sedan äntligen somna. Sedan jag gick av mina antidepressiva har hopplösheten börjat växa sig in igen och jag kan inte somna på kvällarna. Ligger och vrider mig i flera timmar. Vaknar på morgonen seg i skallen och får inte mycket gjort. Det paradoxala i detta är ju att jag kan köra mitt träningsprogram och jag kör det. Jag njuter av att springa, cykla och gympa samtidigt som det tar hela dagens energi. På tisdag börjar jag jobba efter en lååång semester och jag fattar inte hur det ska gå till.

Jag har bytt vårdcentral och fick en tid om 14 dagar. Läkarbristen är total inom Regionen men jag ska göra en plan för hur jag ska ta mig igenom dessa 14 dagar utan att ramla ner i mörkret igen. Hålla fast vid träningen får bli det primära nu och se till att sköta jobbet. Det får räcka. Jag får inte ta på mig något mer - jag har en viss förmåga att göra det i ett desperat försök att döva hopplösheten.

Inget kul inlägg det här men ärlighet vinner och jag har inte gett upp.