Jag startar om en ny tråd i den här gruppen, Det vidare livet.
Det var lite svårt som ny att förstå hur det här fungerar i dessa forum och trådar 😉- men jag har som tur är fått lite hjälp här i gruppen att förstå lite hur det fungerar. Min andra tråd ligger kvar i - vara alkohol fri
Den kanske går att ta bort🤔

Min ambition är att aldrig någonsin dricka alkohol igen, det har jag gjort klart. Jag brukar tänka att jag har fått min alkoholranson i livet + lite till 😅
Jag har som de flesta andra som har alkoholproblem av något slag, prövat alla metoder som finns för att lyckas att bara dricka mindre och mer sällan.
För mig blir det bara en otrolig stress, när mitt innehåll i glaset börjar ta slut. Det är nästan som tortyr att inte få något mer.
Det är så skönt att äntligen släppa tanken att det kanske går att bli måttlig i drickandet. Det kommer aldrig gå för mig - jag har försökt i ca 20 år.
Jag har nu varit nykter (ett snedsteg) på snart 5 månader.
I det stora hela har det gått fantastiskt bra, jag läser allt om alkohol och skriver dagbok varje dag.
En stor hjälp har även AA böckerna varit. Dom har fått mig att tänka på ett annat sätt , de har blivit lite som en bibel för mig.
Jag är så tacksam att jag har fått inblicken i det nyktra livet igen, en hjärna som börjar fungera och framförallt känslan av frihet. Det är jag som bestämmer över mitt liv, inte alkoholen.
Hoppas att ni får en fin helg 💕

Idag känner jag mig så glad att jag lyckades att stoppa mig själv, från att dricka i torsdags. Jag hade som tur är min man och forumet som stöd. Jag kände mig så dålig som börjat fundera på alkohol igen, allt var ju bara så jobbigt och trist. Fast jag vet att det inte blir bättre av alkohol.
Nu känner jag mig stark igen av att jag kunde motstå, trots att jag bara ville fly ifrån allt jobbigt.
Sedan var restaurang/ pub besöket igår kväll oxå en jättelättnad. Det gick alldeles utmärkt utan alkohol, och jag mådde så bra av att kunna slappna av och bara ha roligt.
Min tvivlande sista vecka var som tur är inte sant, jag hade fått för mig att nu är livets roliga slut. Tack och lov 🙏🏻 är det inte de. Hjärnans tankar är inte alltid så bra, ville den lura mig att tro att det skulle bli bättre med alkohol.

Jag har nog helt enkelt bara haft jobbiga saker omkring mig sista tiden.
Idag åkte jag hem från vårat landställe och resten av familjen, för att passa yngsta sonens hund.
Då bestämde jag mig att vara hemma hela helgen, och försöka få lite lugn och ro.
Bara göra sådant jag känner för, och motionera lite.
Jag tittar på lite olika utflyktsmål som jag och mannen kan åka och titta på under semestern.

Idag är det 8 månader sedan jag började mitt nya liv utan alkohol. Det har gått relativt bra, jag drack vin en kväll i påskas men efter de har det varit helt vitt.
Jag hade en liten dipp i början av min semester, då jag började vackla lite.
Jag tror inte att jag visste hur jag skulle hantera en hel semester utan alkohol. Det hade ju nästan aldrig hänt förut.
Som tur är med stöd av make och forumet så kom jag tillbaka i mitt vanliga tänk igen.
Jag tror att de gjort mig ännu starkare att jag klarade av de, jag vann över alkoholen.
Då hade jag inget sug, men en inre stress och allt kändes så trist och tråkigt.
Nu vet jag lite mera hur jag ska hantera en semester när alkoholen finns nästan överallt.
Något som är viktigt för mig är att det ska kännas festligt, det gör det inte för mig med ett vardagsglas med läsk i.
Så jag gör super fina alkoholfria drinkar i höga stora glas med massor av is 🧊 och sugrör.
Schweppers har så goda smaker som jag blandar med bär och mynta. Jag mortlar de med lite socker. Mojito är min favorit med jordgubbar 🍓 Det ser så fräscht ut med sommarens alla färger. Betydligt mer lockande än ett glas vin eller öl.
Nu när vi kan åka iväg och äta ute så känns det roligare att göra sig lite fin. Så idag köpte jag ett par snygga/ sköna skor med lite platåklack.
☀️🍹💕 sländan

Jättebra tänkt. Fina glas och fruktiga nyttiga drinkar. 😍..Det är vanskligt innan man hittar hur man vill ha det..Vissa tar alkoholfritt vin och öl..Jag har aldrig druckit för smaken, tycker det smakar illa..Utan för att bli full. Eller onykter. Jag gillar Schweppes grape-tonic, och andra smaker med citron. Vad skönt att du har en stöttande man..Mitt ex höll på att fördärva min nykterhet, genom att köpa sånt som jag brukade dricka..Han blev också full och gick omkring med vinglaset precis brevid mig. Han hoppades ju på att jag skulle stanna kvar hos honom och börja dricka igen. Förmodligen eftersom han själv inte lyckades sluta..Hoppas du får trevligt, och att du ser fördelarna med att gå ut nykter..Man brukar ju inte vara speciellt snygg heller efter ett gäng glas. 😁..

@Sländan Grattis till 8 nyktra månader! 🥳🥳🥳

Klokt att du fixar goda festliga drinkar! Det finns mycket god alkoholfri vuxendricka. Utbudet blir bara bättre och bättre tycker jag, fast jag aldrig kollat på de hyllorna tidigare förvisso.

Kram 🐘

@Sländan skrev:"Mojito är min favorit med jordgubbar 🍓 "
Ja! Funkar så bra! Lite lättfrysta jordgubbar, sockerlag, lime och mynta.
Jag gillar alkoholfritt bubbel också. Enkelt, festligt.
Om jag tänker på hur trött och seg jag blir av alkohol så känns valet rätt lätt tycker jag.

@miss lyckad skrev:"Han hoppades ju på att jag skulle stanna kvar hos honom och börja dricka igen."
Vilken tur att du är så stark, så du lyckades ta dig ur äktenskapet. Det är inte det enklaste, jag var själv på den andra sidan för 27 år sedan. Då var jag nykter i flera år pga att min dåvarande man och pappa till mina barn, inte kunde hantera alkohol. Han blev oerhört personlighetsförändrad och obehaglig. Jag lyckades ta mig ur förhållandet, jag lämnade allt utom barnen.
Jag hade tur att jag hade sådant stöd från min familj, annars hade de varit svårt.

@Andrahalvlek skrev:"Sländan Grattis till 8 nyktra månader! 🥳🥳🥳"
Tack Andrahalvlek 😃 och tack för ditt stöd i forumet, det är ovärderligt. Du är med och stöttar överallt i de olika grupperna 💕👍🏻

@Sisyfos skrev:"Jag gillar alkoholfritt bubbel också. Enkelt, festligt."
Jag har aldrig provat alkoholfritt bubbel, De ska jag absolut prova 👍🏻😃

Min semester första nyktra semester har fortsatt bra. Jag känner inget sug efter alkohol, och jag har börjat hitta alternativ att göra när det känns lite trist.
Igår gjorde jag och mannen ett ryck i rabatten på landet. Det blev riktigt fint med stort fågelbad och lite solcell lampor.
Idag ska jag hem och passa yngsta sonens hund då han jobbar ikväll.
På vägen hem har de en jättestor och fin trädgårdsaffär. Där ska jag köpa lite olika växter, bla några som trivs i skugga.
Det gäller att hitta på lite olika saker, så allt känns lite roligare i livet. Badkläder ska med så jag kan ta ett kvällsdopp hemma oxå, kanske en liten picknick på berget vid vattnet 😊 jag tänker mycket på vad jag skulle gjort i samma situationer tidigare somrar.
Jag tror att jag hade gnällt lite till dom runt omkring, trist att åka hem och vara hundvakt ☹️ Nu vänder jag på de och hittar de positiva, vad ska jag göra för roligt hemma. Gå till en fin hundpark med lite fika eller hitta något trevligt hundcafe ☕️🐶🐕😃
Det finns så mycket man kan göra, bara man har sina sinnen öppna, de hade jag inte när jag drack alkohol. Man blir så mycket mera nyfiken på livet som nykter, nästan som ett barn.
Jag har blivit väldigt intresserad av fåglar, vi har ett koltrast par som har flyttat in under vårat tak. De är så söta och har små ungar som piper hela tiden 💕 de har fullt upp att hämta mat åt dom. De har Till och med fått namn Kenta och Stina, de har blivit nästan lite tama. Särskilt Kenta, han kan sitta och titta på mig när jag pratar med honom. Hoppas att de gillar sitt nya fågelbad.
Nu ska jag packa ihop lite saker och åka 👍🏻😊

@Sländan skrev:"Man blir så mycket mera nyfiken på livet som nykter, nästan som ett barn."

Precis så känner jag också. Varje dag finns möjligheten att hitta nya roligheter att fylla dagen med. I liten skala, bokstavligt talat på gräsrotsnivå. Skillnad som natt och dag jämfört med tidigare faktiskt. Då planerade jag bara nya tillfällen att dricka, ensam eller med sällskap.

Kram 🐘

Funderar mycket på vart alla människor är som inte dricker alkohol.
Jag vet inte en människa som inte dricker alkohol. Nu menar jag alla runt omkring- vänner, släktingar, på arbetsplatsen, grannar både hemma och på landet.
Inte en enda som inte dricker alkohol. Jo, nu kom jag på en gammal barndomskompis som inte dricker pga sin religon. Men resten då ??
Vilken tur att jag har det här forumet, Annars skulle jag känna mig helt ensam om att vara nykter.
💕sländan

Hej sländan
Håller med dig. Den här sommaren har det verkligen blivit uppenbart. Jag som brukar känna mig inkluderad känner mig plötsligen lite utanför - allt. Det är det enda ”mysiga” som visas upp. Fyllda glas och mat. Eller iaf en ansenlig del.
Vi får liksom kämpa på. Inte konstigt att det var enklast med vardagar i början av nykterheten. Kram!

Ikväll var vi bort bjudna till en bekant och några andra vänner till oss var där. Vi har alla varit glada i alkohol. Det är första kvällen som vi ses tillsammans sedan jag blev nykter för 250 dagar sedan.
Vi badade och paddlade SUP och kajak. De drack öl och rosévin och jag alkoholfria drinkar och alkoholfri öl.
Vid middagen togs det fram rött vin som var min största ”drog” sedan var det whiskey till kaffet.
Nu är vi på väg hem med våran båt och jag är så glad och stolt att det gick så bra. Det kändes inte de minsta konstigt.
Det var ett barn med i 10 års åldern som jag pratade mycket med. Vi var ute med hunden badade och hade så mysigt.
Nu vet jag att även sådana träffar går jättebra. Jag betar av situationer som kan bli jobbigt, det känns så skönt när man kan bocka av dom.

@Sländan Lovely ❤️ Det är verkligen en viktig aha-upplevelse när man inser att man kan ha lika god behållning av sådana sammankomster även som nykter. Till och med bättre ibland - och man slipper ju bakfyllan och det är en extra bonus.

Kram 🐘

@Andrahalvlek skrev:"Till och med bättre ibland "
Det blev absolut bättre, inget stress efter mera vin och mycket mera uppmärksam vad som sägs och vad som händer.
Man blir så mycket mera självcentrerad när man dricker alkohol. Nu får man mer behållning av vad som sägs och mera nyfiken på vad de andra säger.
Det kändes även lite som en seger, ingen av de som var där trodde på mig när jag sa att jag skulle sluta dricka alkohol.
Nu satt jag där 8 månader senare på en träff med alkoholfritt i glaset.
Det var bara en som sa i förbi fart ” starkt gjort ” när hen skulle bjuda på vin när vi kom och jag tackade nej.
Men det är känsligt det här att vara nykter, folk verkar inte veta riktigt vad de har en någonstans. Nu fick de se att jag är precis samma person, men kanske inte riktigt lika gapig och tar inte lika mycket plats som nykter.
Många säger att jag blir väldigt rolig när jag dricker, men det känns så skönt att vara nykter för min egen skull. Jag kan vara rolig utan alkohol oxå.
Men det viktigaste för mig är att aldrig ta det första glaset.

Ikväll var vi hos några gamla vänner och åt middag. Vi var 8 st och jag var ensam nykter. Men så jobbiga människor blir när de blir berusade. Alla pratar i munnen på varandra, ältar gamla minnen gång på gång som man hört 100 tals gånger 😴😫😴
Jag gick ut med min hund emellanåt, kl 22 orkade jag inte höra längre, då fick jag med mig min man för att åka hem.
Jösses så skönt att komma hem. Vi hade så trevligt under middagen, men sedan blev det konjak och mera vin. Det är så intressant att se hur olika människor blir av lika mängd alkohol. En märkte man inget alls på, några lite mera och 2 st väldigt mycket.
Imorgon ska vi träffa några gamla vänner på lunch, då blir det inte alkohol. Det ska bli skönt att prata med nyktra människor.

@Sländan Haha 😂 Ännu en erfarenhet rikare! Jag har inte hamnat på en sådan fest än, men min svägerska blev lite onödigt tjatig på midsommar. Skönt att du har hunden att ”skylla på”.

Kram 🐘

Nu är våran gemensamma 4 veckors semester slut.
Jag känner en slags lättnad och tacksamhet över att det har gått så väldigt bra.
Jag sa till min man igår kväll att det är den bästa semester någonsin, och han kunde bara hålla med.
Givetvis tänker man ibland, varför man inte slutade med alkohol tidigare i livet.
Men jag var väl inte mogen för de då, jag tror att det är något lättare när man är 50 år. Man har gjort sitt, suttit och gaggat på fyllan till långt in på natten. Hur kul är de?
Min tacksamhet till att få uppleva det riktiga livet är helt fantastiskt. Jag njuter av det varje dag.
Jag fick överta ett fantastiskt fint landställe för massor av år sedan. Det var mina föräldrars där jag upplevde alla mina lov och helger som liten.
De har jag mest använt som en tillflykts plats, för att dricka vin och göra så lite som möjligt.
Nu har jag äntligen förstått vilket paradis jag har fått av mina föräldrar.
Jag har börjat älska detta ställe, i sommar har vi fixat och gjort så fint där. Jag har även upptäckt efter alla år så mycket fint och roligt som finns i närområdet. Vi har åkt på utflykter varje dag den här sommaren. Jag har upptäckt att jag är intresserad av historien bakom allt, gamla byggnader, slott och kyrkor.
Jag köper även närproducerat direkt från gårdarna eller gårdsbutiker. Genom att jag blev nykter, började jag även titta på allt annat som jag vill ändra på. I januari slutade jag äta kött efter skandalerna på eko gårdar mm så fruktansvärt. Jag kallar det fabrikskött, med oerhört lidande och ångest för djuren.
Nu i sommar har jag börjat äta lite viltkött och lamm och kött från en gård nära oss på landet. De lever och slaktas på plats, ingen hemsk transport till något slakteri. Jag har fullt förtroende för paret som driver denna fantastiska gård, som man får besöka och köpa direkt ifrån dom.
De tyckte att det är jättebra med kunder som ställer krav på djurhållningen.
Jag äter bara lite av det fina köttet på helgerna. Det är dyrt men så värt de, man äter med andakt.
Det enda som jag inte är nöjd med är vikten. Det är mest för hälsan skull, så nu blir det vikt väktarna igen. Det har fungerat förut så det är bara sätta igång. Jag behöver gå ner ca 12-13 kg och träna mera.
Sedan är det som med alkohol, gå ner är en sak men sedan ska man hålla vikten.
Nu ska jag ta en stavpromenad, det tar emot men det är bara att göra.

@Sländan Riktigt härlig läsning! Jag känner igen mig grymt mycket i det du beskriver. 🤗 Även det med vikten, så jag tog tag i det efter förra semestern ( nykter 8-9 mån då). Jag ville gå ner ca 8 kg och få bättre flås. Det gick bra, och den största vinsten i sig var just det att konditionen blev snabbt så mycket bättre. Jag var helt chockad efter ett tag när jag klarade att springa 5 km utan att stanna.😂 Numera tar jag det lugnare, men viktminskningen och flåset består hyfsat och skulle det bli värre så kör jag ett race igen.

Ha det gott!

@Torn skrev:"viktminskningen och flåset består hyfsat och skulle det bli värre så kör jag ett race igen."
Underbart, bra jobbat 👍🏻 Jag måste komma ner lite i vikt innan jag börjar springa. Jag får lätt ont i knäna så när jag gått ned 7-8 kg ska jag börja jogga.
Nu blir det mest stavgång, jag tycker det är skönt att få upp farten lite.
💕sländan

Den här veckan har jag varit hemma på semestern. Det har varit jätteskönt, tagit det lugnt och varit mycket med min son som behöver en del stöttning både i sin sjukdom och diagnoser . Både han och jag behöver gå ner i vikt så vi har ätit nyttigt
Och skaffat varsin våg som läser av kroppsfett, muskelmassan mm
Helt onödig men han tycker att det är så roligt med elektronik.
Jag har börjat med Viktväktarna igen efter 2 års uppehåll och + 17 kg 🙈
Jag känner mig riktigt taggad och har redan gått ner 1,5 kg på 1 vecka, jag vet att det mesta är vatten i början som man går ner.
Nu i helgen blir det inte söta alkoholfria cider utan något mer hälsosamt i glaset.
Jag har även fått ett strutsägg på 1,5 kg
Som jag inte vet vad jag ska göra med 🙈
💕sländan