Jag startar om en ny tråd i den här gruppen, Det vidare livet.
Det var lite svårt som ny att förstå hur det här fungerar i dessa forum och trådar 😉- men jag har som tur är fått lite hjälp här i gruppen att förstå lite hur det fungerar. Min andra tråd ligger kvar i - vara alkohol fri
Den kanske går att ta bort🤔

Min ambition är att aldrig någonsin dricka alkohol igen, det har jag gjort klart. Jag brukar tänka att jag har fått min alkoholranson i livet + lite till 😅
Jag har som de flesta andra som har alkoholproblem av något slag, prövat alla metoder som finns för att lyckas att bara dricka mindre och mer sällan.
För mig blir det bara en otrolig stress, när mitt innehåll i glaset börjar ta slut. Det är nästan som tortyr att inte få något mer.
Det är så skönt att äntligen släppa tanken att det kanske går att bli måttlig i drickandet. Det kommer aldrig gå för mig - jag har försökt i ca 20 år.
Jag har nu varit nykter (ett snedsteg) på snart 5 månader.
I det stora hela har det gått fantastiskt bra, jag läser allt om alkohol och skriver dagbok varje dag.
En stor hjälp har även AA böckerna varit. Dom har fått mig att tänka på ett annat sätt , de har blivit lite som en bibel för mig.
Jag är så tacksam att jag har fått inblicken i det nyktra livet igen, en hjärna som börjar fungera och framförallt känslan av frihet. Det är jag som bestämmer över mitt liv, inte alkoholen.
Hoppas att ni får en fin helg 💕

Nu äntligen har jag fått en bra sponsor som man säger på AA. Det är det här som jag väntat på, att få börja i stegarbetet. Så det känns som om det är nu det börjar på riktigt. Jag tycker om att jobba med mig själv, även om det kan vara jobbigt. Det känns som om jag är på rätt väg iallafall. Nu kommer jag jobba tillsammans med min sponsor 1 Tim per dag i 12 stegsprogramet. Det kommer ta ca 2 månader 👍🏻💕

@Sländan Toppen! Det ska bli spännande att höra vad du kommer fram till, om du vill dela med dig förstås. Huvudsaken är att du känner dig nöjd med din sponsor och taggad att börja jobba med stegen!

Kram 🐘

@Andrahalvlek jag kommer fortsätta skriva här oxå, det känns som det här är lite av min ” hemma grupp ” 💕 här ska jag skriva vad jag tycker om 12 steg och hur det går.
Ha en bra dag på nya jobbet 🤗💕
Kram 💕sländan

Den här veckan har jag arbetat med steg 1 med min sponsor 1 Tim varje dag.
Det är när steg ett är klart som man kan bestämma sig för om man är en alkoholist eller en icke alkoholist. Det är bara man själv som kan bestämma, och det ska utgå från liknelser från stora Boken. Om man inte har sjukdomen alkoholism så kan man inte gå 12 steg programmet på AA och hjälpa en annan alkoholist.
Det blev ett stort problem för mig, jag kan inte se liknelser med mig från dom i böckerna, Och de måste man tydligen kunna göra. Det känns som om jag blir lite ifrågasatt även denna gång, om jag verkligen har sjukdomen alkoholism.
Idag gick jag hela dagen med ett stort skav i hela mig, jag gruvade mig för ett zoommöte som skulle vara på em.
Jag bröt efter ca 10 min - det kändes bara så fel. Imorgon ska jag ringa min sponsor, och tacka henne för att hon har tagit sig tid med mig. Men att jag inte kan gå vidare som det känns just nu. Jag har lärt mig massor som jag tar med mig, jag tänker plocka det som känns bra i programmet, och blanda med andra viktiga saker som jag lärt mig på annat håll.
Sedan vet man aldrig i framtiden om man ändrar sig, men just nu känns det rätt att inte fortsätta.
Nu är det sovdags 😴

@Sländan Helt rätt. Man ska alltid lita på sin magkänsla. Ibland är den inte så högljudd, men den finns nästan alltid där.

Det låter konstigt att plocka in folk i fack så där. Samma upplevelse kan ju var helt olika för olika för olika personer. Det finns ju inga rätt och fel i detta. Får drickandet negativa konsekvenser så mår man bättre av att låta bli att dricka. Och vad som är negativa konsekvenser är förvisso till en del objektivt (dvs förlora jobbet, familjen etc) men till en väldigt stor del även subjektivt. Jag kände tex väldigt starkt att alkoholen gjorde mig till en person som jag inte ville vara. Som nykter är jag mer sann mot mig själv.

Kram 🐘

Alltså jag var ju bara tvungen att googla 12-steg när du skriver som du gör för det känns som att gruppen du mött tolkar vissa saker rätt hårt. Jag tycker att det låter lite olämpligt. Behandlare kanske du inte kan bli men varför skulle du inte kunna arbeta med stegen utan att ta ställning. Hamnade i googlandet på Nämndemangården där de beskriver precis ditt dilemma. ”Vissa har svårt att identifiera sig som alkoholister så vi pratar om beroende” å då finns det olika varianter. Verkligen synd att du känner att du måste avstå för jag tror att det är nyttigt att så systematiskt arbeta med sig själv oavsett om man är alkoholist eller ej.

@Sländan skrev:"Det är när steg ett är klart som man kan bestämma sig för om man är en alkoholist eller en icke alkoholist. Det är bara man själv som kan bestämma, och det ska utgå från liknelser från stora Boken."
Hrmm...Det låter som en märklig och bokstavstrogen tolkning.
Jag jobbar ju också med 12-stegsprogrammet och har gjort steg 1, men då via mitt rehab-program. Där handlade det snarast om att inse sin maktlöshet inför alkoholen och sin kontrollförlust efter första glaset. I min AA-grupp, som jag besöker som komplement, är det också en oerhört tillåtande stämning (men har ingen sponsor där än eftersom jag ska göra steg 1-3 via rehab-behandlingen).
Så tråkigt att du fick en så dålig start @Sländan. Hoppas du hittar din väg framåt ändå. Kram!

@Andrahalvlek skrev:"@Sländan Helt rätt. Man ska alltid lita på sin magkänsla. Ibland är den inte så högljudd, men den finns nästan alltid där.
Det var väldigt skönt ändå när min magkänsla blev så stark och övertygande.
Kram 💕 sländan

@Sisyfos skrev:"Hamnade i googlandet på Nämndemangården där de beskriver precis ditt dilemma. ”Vissa har svårt att identifiera sig som alkoholister så vi pratar om beroende” å då finns det olika varianter."
Precis det jag menar, jag tog upp det med min sponsor och man får inte prata och jämföra de olika behandlingarna. Hon var väldigt tydlig med att allt ska utgå från Stora Boken. Jag sa på lite skoj att jag kanske får börja dricka mera, så jag får min övertygelse att jag är alkoholist och komma tillbaka då.
Stegarbetet ska gå ut på att hjälpa andra alkoholister, och det får jag ju inte om jag inte har sjukdomen alkoholism,som jag själv ska sätta min diagnos på, enbart genom stora Boken.
Jag kommer fortsätta jobba på stegen som jag tycker är bra, det är väldigt utvecklande.
Även det andliga tänket till en viss del.
💕kram sländan

@Blenda skrev:"men har ingen sponsor där än eftersom jag ska göra steg 1-3 via rehab-behandlingen)"
Det är nog väldigt bra att göra steg 1 på behandlingen. Där de inte är lika hårda med att allt ska vara enligt stora boken.
På vissa stora alkohol mottagningar, använder de inte ordet alkoholist längre. De delar även in sitt drickande i 3 olika faser som substansberoende.
Närmast mig finns en mottagning som det skrivs mycket om Riddargatan 1
Jag ska så småningom kontakta dom för att se hur jag bäst ska behålla min nykterhet. Jag kanske även behöver arbeta mer med min självkänsla och andra saker.
💕kram sländan

@Sländan Riddargatan har jag hört mycket gott om! Det är ju bedrövligt om man enligt AA måste ha nått ruinens botten innan man kan klättra uppåt. Vi är ju flera stycken här på forumet som snarare har backat från stupet. Vi förstod vartåt det barkade och valde att sätta stopp innan katastrofen var ett faktum. Vi måste väl också vara välkomna i den nyktra gemenskapen? Allt annat är ju puckat.

Kram 🐘

@Sländan Tycker om att bo i en liten stad men ur ett alkoholberoendes perspektiv då är nog en storstad att föredra. Min känsla är iaf att det finns fler vägar att gå för att få stöd/hjälp samt lättare att vara anonym.

Lycka till med att hitta ett bra stöd💗

@Andrahalvlek skrev:"Vi måste väl också vara välkomna i den nyktra gemenskapen? Allt annat är ju puckat."
Vi är välkomna på möten med en vilja att sluta dricka, men vi får inte göra stegen om man inte har sjukdomen alkoholism.
Kan man inte göra stegen, så känns det för mig lite meningslöst. Förutom att man kan träffa trevliga människor förstås.
Man kanske får öppna upp AR - anonyma riskgrupper 😜 det skulle nog gå väldigt bra. ”Med lite andra steg då förstås”
Kram 💕 sländan

@Varafrisk skrev:"Min känsla är iaf att det finns fler vägar att gå för att få stöd/hjälp samt lättare att vara anonym."
Visst är det så, det är en stor fördel i detta perspektiv iallafall.
Jag ska kontakta den mottagningen så fort jag har landat lite. Det här tog en enorm kraft och tid med AA så jag behöver landa lite känner jag. Och det är ingen som helst bråttom, jag vill bolla tankar och få lite stöd att fortsätta min nyktra resa. Det är ju så många som trillar dit igen, även efter lång tids nykterhet. Typiskt mig, måste alltid vara ett steg före.
Kram 💕 sländan

@Sländan Jag tycker det låter väldigt konstigt.När klassar dom en som en alkoholist då? Om man drack varje dag? Eller om man hade blivit av med jobbet eller sin partner kanske. 🤔 Åkt dit för rattfylla? Man kan väl vara alkoholist ändå. Hmm, nä mycket konstigt.

Kram

@Torn skrev:"När klassar dom en som en alkoholist då? "
Det är när man själv kan identifiera sig som en alkoholist, genom hjälp av enbart stora boken. Jag gjorde egna skattningsskalor från bla. Vården där jag hamnade under riskbruk/ beroende i mittersta graden. Det fick jag inte referera mig till enligt Henne. Allt ska enbart göras genom stora boken. Jag kunde ha sagt att visst känner jag igen mig och fortsatt. Men jag känner inte igen mig, och då går det inte.
Det här är min tolkning, men det känns som om man ska ta tag i det sista halmstrået innan man dör i sin sjukdom, sista utvägen. Sedan säger de att alla har sin egen botten, men det känns som om jag inte har gjort de, att den måste vara djupare.
Det är dessutom väldigt svårt att ställa sin egen diagnos, och veta att är det inte riktigt så kommer det inte att fungera. Jag kommer då inte kunna bli sponsor själv, som är en viktig del i programmet.
Men jag är inte emot programmet, det har hjälpt många människor. Men då måste man känna i hela sitt hjärta att man är sjuk i alkoholism. Det kan jag inte känna och säga, eftersom jag inte vet säkert.
Jag har fått flera gråa hår efter dom här veckorna 🤪😅 men nu känns det så bra, jag känner mig plötsligt fri att få tänka och göra som jag känner.
Kram 💕 sländan

@Sländan Tack, jag tror jag fattar nu.😅

@Sländan skrev: jag känner mig plötsligt fri att få tänka och göra som jag känner.
Perfekt! Då kom det ju något positivt från det hela ändå.😍 Kram

Vad bra Sländan att du lyssnar på din egen visdom, och erfarenhet.Jag har ju besökt några AA möten. Min uppfattning är att det är för strikt tänk för mig. Vi alla är absolut inte lika dana . Alla beroenden ser olika ut. Jag tyckte AAs böcker skulle skrivas om, dom var alldeles för gammalmodiga i min smak. Det var inte populärt när jag nämnde det. Men det fanns dom som hade tänkt likadant och faktiskt ändrades vissa ord redan när jag besökte möten.. Det kom lite nytänk som många som varit med länge inte gillade. Jag har ju många släktingar med A- problem plus att jag känner till flera stycken med beroenden. Vi är inte stöpta i samma mall. Jag har jättesvårt med ord som man har nått sin botten..Vad betyder det? För mig är det luddigt. Eller att man måste säga högt att man är alkoholist..Jag använder hellre alkoholberoende. Det försvinner aldrig utan är livslångt. Våra hjärnor har blivit beroende. Jag vet att AA har gjort många människor nyktra, och det ÄR bra. Men vi är alla olika, och behöver olika stöd. Hade någon sagt till mig för snart 6 år sedan att ”Miss Lyckad, du kommer att bli nykter med hjälp av ett forum”Då hade jag sagt att..Det kan inte vara möjligt..Om personen även sagt att det kommer att gå fint för dig, du kommer att älska ditt liv som nykter, du kommer att vilja vara nykter.. Då hade jag haft svårt att tro på det. Nu vet jag att det är sant..Det kommer gå bra för dig Sländan..❤️ Jättesunt att ifrågasätta och reflektera..Vi är inga JA-sägare utan olika, men a-beroende. Varm Kram. 💕💫

Vill du läsa böcker om alkohol och missbruk, så googla..Det finns mängder av bra böcker. Helst sådana om personer som själva varit missbrukare, eller som levt i familjer med missbruk. Alex Schulman har skrivit om sin mamma och pappa. Dom böckerna tycker jag är bra. Men finns många fler.. Jag ska läsa Frida Boisens 2 böcker om missbruk, och hennes uppväxt i den miljön. Andra Halvlek har också nämt många bra böcker..🍃