@Andrahalvlek Kom på en sak till, hur lätt det är att glömma en vana när man kommer ur sin vanliga kontext. Så är det för mig, vissa ( små men goda) morgonvanor sitter som berget på vardagen, men är den rutinen bruten tex sovmorgon på lördagen, så tappar jag det o kan komma på det flera timmar senare! Vanan är kopplad till en viss rutin liksom. Skriver han nåt om det?

@Sattva Absolut! Han skriver att man ska stapla vanor på varandra för att lättare komma ihåg dem. Som att jag tex går mina promenader innan frukost, innan lunch och direkt efter jobbet. Och på helgen får jag gå extra långt innan lunchen! Han skriver också att man ska fokusera på att tillföra bra vanor, och försvåra dåliga vanor genom att dölja det som triggar. Tex förvara tv-spelet i en garderob, som han ger som exempel. Inte ha alkohol hemma tänker jag!

Kram 🐘

Vill man tex läsa böcker mer har han som exempel att man kan lägga en bok på kudden när man bäddar på morgonen. Som en del i bäddningsrutinen. Göra de goda vanorna synliga och enkla att utföra.

Kram 🐘

Hej där,
Då flikar jag in att packa badväskan, lägga fram baddräkten och vantarna i hallen så det bara är att kliva i! Eller packa träningsväskan på kvällen. 💪🏻
Har tänkt komma igång med streaken denna vecka men det är sjuuukt halt. Jag vågar inte trots icebug-löparskor.
Ja, det finns helt klart vanor att addera i mitt liv. Tack för tips! Kram 🤗

Anonym26613

Godkväll @Andrahalvlek 💚 Underbart att du vill öppna dörren till kärlek. Jag är värdelös på relationer, så kommer att läsa med nyfikenhet och göra anteckningar 😅👍💚

Det är jobbigt med nedstämdhet. Själv har jag oförklarlig ångest. Jag pratade med en vän om det och han påminde om att det goda måendet är lika tillfälligt som det dåliga. Inget varar för evigt. Vågorna hör till 🙏❤💚 Hoppas vågen snart vänder för dig!

Kram ❤

@Miss Mary Poppins Jag mår redan bättre. Att bara acceptera är viktigt. Att fundera över tänkbara orsaker likaså. Sannolikt är det nya jobbet som stressar mig en hel del, så mycket ovisshet som jag inte kan påverka. Jag kan bara jobba med det jag får liksom. Det som andra levererar. Den stora fördelen nu är att när jag stänger av datorn är jag klar.

Jag jobbar vidare på bred front: Promenader, kost (lite kolhydrater), tillskott (magnesium, d-vitamin, b-vitamin, rosenrot) och att boka in roliga saker. Nu har jag bokat in tre dejter med tre olika kompisar den här och nästa vecka - och bara att boka in det gav mig energi 😍 Två jobbdagar kvar (ons, fre) sen är jag leeeeedig en hel vecka.

Och jag är noga med att uttrycka att det handlar om nedstämdhet, låååångt ifrån depression. Där har jag också varit många gånger och då är allt nattsvart. Stor skillnad. Där vill jag aldrig hamna igen, och just därför är det så viktigt att jobba förebyggande.

Kram 🐘

Har också läst den boken och tyckte att den var jättebra! Älskar böcker om vanor och hur de påverkar livet. Helst vill man ju bara automatisera saker så att t ex träning bara händer, precis som tandborstning.

@Andrahalvlek Det där med påminnelse är bra. Och det räcker ofta med en ledtråd har jag märkt. Ha ha, mitt liv består av kom-ihåg-ledtrådar. Annars är det puts väck från skalken.
Komma ihåg göra smoothie fast det är lördag fm - sätta fram mixerkannan så jag ser den ska jag börja med. Har alltid grön smoothie med till jobbet o gör kvällen innan. Lördag o söndag- glömmer helt!
Sedan tror jag att det är viktigt att ha mål o mening med det man gör. Införa en vana för sin egen skull o för att utvecklas på ett eller annat sätt. Och kanske sätta upp en tidsgräns att testa en ny vana o då verkligen gå all in. Vad säger han om tidsperspektivet? Utöver att det gäller att GÖRA såklart. Tänker att minst 3 mån borde vara minimum?
Egenmakt är så viktigt! Och vi kan ju påverka massor, men man måste också vara beredd att satsa. I nån ände kostar det tid o energi, tex träning eller matlagning eller vad det kan vara. O då är målet viktigt, så man vet varför man satsar.

Satta jag läste skalken och tyckte det var lite innovativt. Det finns väl en skalk där inne…
Autocorrect hos mig ville ha springrunda till springrunka och det är nog det sista i min katalog av aktiviteter…
Önskar er en bra dag! Kram 🥰

@Sattva Han pratar mer om att frekvensen är viktigare än tidsaspekten. Att det krävs många tiotal gånger, kanske till och med hundratals gånger, innan vanan blir automatiserad. Jag har ju börjat nytt jobb i höst och det är en oerhörd skillnad nu jämfört med tidigare i höst. Då krävdes full koncentration för ALLT. Nu har jag halvautomatiserat jättemycket och kan lägga krutet där det behövs.

I andra sammanhang har jag hört att det krävs tre veckor för att etablera en vana. Och då krävs daglig utövning, och det blir 21 gg i sträck. Så det beror absolut på frekvensen.

Mina dagliga promenader sitter rejält nu efter 156 dagar i sträck. Vardag som helg. Faktum är att jag tidigare på helgerna tänkt att jag kan äta frukost först och promenera sen, men de sista helgerna har jag promenerat innan frukost ändå. För att det känns mest naturligt, eftersom jag gör det på vardagarna.

Kram 🐘

Har tänkt så mkt på det här med goda vanor. Jag har ju i perioder- långa sådana - tränat så gott som dagligen. På gym (klasser) eller löpturer (många och långa). När man/jag är inne i det känns det liks naturligt som att tex vara nykter. Sen när jag ”halkar ur” så är det så jäkla segt att komma igen. De senaste 4 åren har varit jättesvårt- delvis beroende på covid men också pga tidigare flytt (från ”mitt” hemmagym)
Att dricka är ju en dålig vana (eller ännu värre) men är ändå en aktivitet man ska sluta med.
Träningen är ju tvärtom en aktivitet som SKA göras. Övergår mitt lilla förstånd hur något som får en att må så bra- är så svårt att få till. Läst mycket om detta, motivation och motstånd. Men jag verkar inte fatta riktigt ändå. Intressant diskussion att ta del av! Kram 🐘💕

@Se klart Ja, det är otroligt lätt att balla ur. Just därför känns min promenadstreak så bra för mig, den har inga luckor. Varje dag gäller. Tills vanan verkligen sitter. Börjar man förhandla är det kört. ”Jag är så trött, svider det inte lite i halsen?” Promenera kan jag göra med feber om det krävs. Väldigt sakta. Och nya dubbskorna funkade perfekt i halkan.

Sen tror jag på att lägga ribban väldigt lågt. I boken pratar författaren om 2 min. Att man ska börja med 2 min i början, bara för att sätta vanan. I princip bara snöra på sig löparskorna, inget mer, tills vanan sitter. Att alltid sätta på sig träningskläder när man kommer hem från jobbet är ett annat tips han ger i boken. Det kan funka som startskottet för resten av vanan. ”Varför har jag träningskläder på mig? Javisst ja!”

Jag gillar att gå på gym och olika klasser. Men det är svårt att passa tider i och med mitt nya jobb, och jag jobbar ju hemifrån på heltid pga covid dessutom. Jobbvardagen är sig inte lik riktigt. Just därför passar promenad innan frukost, innan lunch och direkt efter jobbet mig perfekt. Då får jag frisk luft och dagsljus också. Näst på tur är att få till två pass kettlebell varje onsdag och lördag. Klurar på bästa tidpunkten, vill knyta den till en annan vana jag redan har. Har hittat ett roligt pass på youtube, så det känns nog nästan som att vara på klass på gymmet. Behöver komplettera med styrka känner jag.

Kram 🐘