Det är nu

Profile picture for user Geggan

Tack för tipset @vår2022! tar det i ganska lugn takt så det är inte så tokigt. Några dagar kvar. Värre i höstas när vi fyra syskon i sjuttioårsåldern skulle tömma mammas lägenhet. Det var en pärs! Då hade jag boxar o flaskor undanstuckna lite här och där. Nu kan man t.o.m. reflektera lite, kasta, välja. Men det blir nog en slutspurt framåt tisdag: då skall jag tänka stänga av.

Profile picture for user Geggan

Ja, jag är ju rejält stressad av flyttandet , det kan ju inte hjälpas. Två dar kvar. Sen allt uppackande. Men det brukar ju vara roligare. Tog blodtryck på sambons nya fina mätare och det var alarmerande högt. Dricka finns inte på kartan men bra mår jag inte. Det blir doktor o lite blodprov nästa vecka. Regn.

Profile picture for user Geggan

Såklart skulle detta hemska flyttande gå lättare med vindunk. I stunden. Kanske inte lättare hela dagar men just nu. Nu är det vidrigt. Saker slutar aldrig välla upp ur vrårna. Jag vill dricka så jävla gärna just nu. Men Nu måste jag koppla in hjärnan. Jag dricker inte. Jag har bestämt mig. Inget kan ändra på det. Jag har varit nykter i över tre månader och tänker fortsätta trots problem. Imorgon är det värsta över.

Profile picture for user Geggan

@majken_r , @vår2022 , @Vinägermamman tack alla tre för push! Det ska gå! Lägenheten ganska ödslig nu och kartongtorn överallt. Mycket kvar i källaren men vi har bestämt att ta en ny transport nästa vecka. Också känslor av sorgsenhet över att tiden i detta fina hem är slut. Det har ju varit mitt liv. Det som kommer vet jag ju ingenting om, liksom på riktigt. Tänk om jag inte trivs? Äh , alla möjliga tankar bubblar och får bubbla. Jag orkar ju inte köra på hela tiden utan det blir långa pauser. Man är inte 60 mera, det känns!

Profile picture for user Geggan

Nu är första kvällen i nya lägenheten. Hade glömt att ta med kaffebryggaren så fick gå ut och köpa en tratt. Lampor sätts upp, saker börjar hitta platser- spännande. Det är en ny tillvaro som skapas. Genom alla nya små handlingar som jag gör här. Skönt med natt, värker i hel av kroppen. Åt ute, dyr mat, inget vin.

Profile picture for user Geggan

Tack! Nu ska jag snart sluta tjata om flytten. En hel del kvar, källarkontor mm. Men det finns en dryg vecka tid. Allt känns jättebra och spännande. Att såhär sätta bo tillsammans efter att ha bott ensam i många många år. Och större! Smack bang mitt i stan! Igår på trevlig helnykter middag hos kär väninna som bor nära och inte heller dricker. Hon konstaterade hur trevligt det är när ingen dricker. Vi bestämde däremot att nu börja lite kompisbanta mot blodtryck mm, samt ta upp simning igen, som vi haft paus med. Hall bara trehundra meter bort. Ännu idag heter motionen packa upp kartonger. Så- sluttjatat! Mot nya mål!

Profile picture for user Geggan

Igår gick jag på aa- möte . Påminnelse om att det ofta är det som kommer före drickandet som är problemet- ältande, harm, negativa känslor, oro. Och att en stor del av jobbet är att handskas med dessa känslor och inte döva. Överlämna. Söka sinnesro och acceptans. Möten ger en riktig sjukdomsinsikt och påminner om allvaret i alltihop.

Profile picture for user vår2022

@Geggan Ja, att tänka positivt om sin nykterhet är oerhört effektfullt för att motverka att ta till flaskan. Tankens kraft är enorm. Att istället söka inom sig och våga vara kvar i de negativa känslorna och utforska dem hur de påverkar och varför, kan lösa mycket ångest och oro. Det kan leda till sinnesro och acceptans. Viktigt att påminna sig om🌷💕

Profile picture for user Geggan

Måendet går upp och ner. Igår dödstrött o less på allt, idag på bra humör. Solen hjälper till förstås. Kånkat mängder m kassar till sopstation, en hel bil full. Tänk att lägenheten hyst allt detta skräp! Igen- precis så är ju människan. Mycket dammiga rester med oklar användning som man inte längre behöver. Bort med det!

Profile picture for user Geggan

Idag hos doktor. Tycker att jag varit onormalt trött. Vill kolla lite värden. Men nu var blodtrycket helt ok. Få se med blodprover. Förmodligen beror allt bara på långvarig flyttstress. Plus att jag börjar bli gammal. Och långvarigt missbruk. Alla ni som har många år kvar- var rädda om nykterheten! Ni kan fortfarande bli ganska återställda. Det kan nog inte jag.

Profile picture for user vår2022

@Geggan Vad bra att blodtrycket var bra! Antar att som du säger att andra värde skulle kunna vara sämre pga långvarig stress. Men snart, när allt är över kan du återhämta dig och då blir säkert också värdena bättre😁.

Ha en fin påsk och passa på att ta det lugnt mellan varven🐥🌷💕

Profile picture for user Geggan

Nu är jag över det värsta med källaren. Ca 50 kassar till sopstation, mest olika slags papper som jag av outgrundlig anledning sparat. Jag har varit så trött så det är helt otroligt. Som ett riktigt Påskmysterium med golgatavandring, korsfästelse och idag uppståndelse! Tvungen att avstå påsk på landet hos dotter o barnbarn- det var mitt offer. Ikväll skall jag bjuda sambon på italiensk restaurang som tack för hjälpen . Han har hjälpt o kört trots kraftig förkylning. Rejält vinsug nu, men jag suger på alkoholfritt som belöning.

Profile picture for user Geggan

@vår2022 , @majken_r tack! Nu ska jag sussa o sen imorgon blir det sista rycket. Kvällspromenad i solen efter jättegod mat, blänk över vatten- fint. Börjar långsamt känna en sorts ro i sinnet. Sen handlar det om att komma i ordning i lägenheten o bara börja njuta i fulla drag av allt som vi nu har alldeles utanför tröskeln.

Profile picture for user Geggan

Först idag är det sista, sista ute ur källarförrådet. Så segt att få ut allt. Ena foten kollapsade mitt i- stressfraktur. Dotter kom och hjälpte. Så nu blir det tyvärr lite sitta stilla. Ser att folk går i shorts på gatorna o uteserveringarna är fulla. Kan sakna det- hur solen gnistrar i ett fullt glas vitt vin! Men - solen kan ju gnistra också i andra drycker. Jag är nog nu lite på gränsen till utmattad. Ändå bra att ha varit nykter. Nå, nu är det foten som får all uppmärksamhet ett tag. Hittade en gammal kompis i röjet- boken Dagliga reflektioner. Tror aa:s bok. Läst under tidigare nyktra perioder. Minns den som väldigt bra, ska försöka minnas nu vilken låda den hamnade i. Bra med lite hjälp att vidga den andliga sfären.

Profile picture for user vår2022

@Geggan Hoppas du bli bra i foten snabbt och att du får vila. Försök att se alkoholdjävulen som ligger och badar i det gnistrande vinet i solen, hur han gnuggar sina händer och väntar på att få hoppa in i hjärnan hos sin drickare och skrika efter påfyllning och senare ojja sig i ångest😂. Det är rätt bild när du tittar ut mot uteserveringarna och då kan du känna dig stolt och glad över att du förstår vad det gnistrande glaset egentligen innebär.

Ha en fin dag!🌷💕

Profile picture for user Geggan

Glad så länge solen skiner! Fick helt okej a-fritt rödvin igår på bokklubbsmiddag- kändes omtänksamt. Rolig kväll- ja man kan ha lite roligt och t.o.m. vara lite rolig utan vin. Särskilt när vi är ett par stycken som är nyktra. Annars är det vila, med dålig fot och ont i halsen. Simmade igår- ljuvligt. Lunch på uteservering. Testade bilden med alkoholdjävulen i glasen vid borden runt omkring- blev full i skratt! Börjar klä in den nya balkongen i alla möjliga blommor. Njuter.

Profile picture for user Geggan

Dagarna går. Igår minnesstund för nära vän som gått bort. Varmt. Samtal med många gamla vänner, med varierande krämpor och besvär. Livet som äldre är en skör historia. Idag hoppas jag att barnbarn kommer men förkylning grasserar så oklart. Hoppas snart ha kommit i ännu bättre ordning här hemma. Lite vårdeppig. Borde ta itu med övervikt. Nykterheten lunkar på i nu ganska invanda hjulspår. Läser lite runt på forumet och inser igen- alkohol är en farlig fiende: listig falsk och stark. Numera är det iofs ny översättning: mäktig gåtfull och ?? Tycker den gamla var bättre.

Profile picture for user Geggan

Ny dag. Känner en massiv tomhetskänsla, vet inte riktigt varför. Kvardröjande förkylning spelar säkert in. Ännu mycket att ordna efter flytten. Ja, det är bara att nöta på och absolut inte dricka fast det känns mycket frestande.

Profile picture for user vår2022

@Geggan Jag börjar bli bra för min förkylning och jag upplevde att jag blev deppig när jag var förkyld. Mest för att jag inte kunde träna som vanligt, mitt lyckopiller, och för att orken var slut. En flytt är oerhört ansträngande också och tar kraft. Jag försökte tänka framåt och att jag snart skulle bli piggare, och det blev jag till slut😁💕

Profile picture for user Geggan

Ja @vår2022 , jag tror det hängde ihop. Idag känns allt mycket roligare,piggare efter förkylning, stort familjegäng kommer på middag. Bra motivation att lite plocka iordning och då känns det ännu bättre. Skall nog bli bra det här! Tänker på dig därute på snövidderna! Alltid tyckt att det verkar härligt. Kanske jag nån gång ännu får uppleva det.

Profile picture for user Natalia

Hej!
Hur har du mått idag?

Tomhetskänsla är en jobbig känsla att bära inom. Känslan är så subjektiv och behöver ju heller vara förknippad med ensamhet. Bara upplevelsen av att något fattas eller inte känns tillfredsställande. Vissa perioder i livet, som vid utmattning, brister ju också den egna orken eller måendet så pass att man heller inte mäktar med att jobba på att fylla det där upplevda tomrummet. Eller så genererar ofta utmattningen som sådan en känsla av just tomhet.

Hoppas att du snart kan återfå mer ork till livet och till glädje.
Glöm inte att vara sann mot din ork och pressa dig inte genom med tvång.

Kram och sov så gott ❤

Profile picture for user Geggan

Hej @Natalia ! Jodå, det går upp och ibland går det ner. Liksom förkylningen. Tror att det hänger ihop. Börjar bo in mig i det nya men sååå mkt saker fortfarande i källare ouppackade. Att man samlar på sig så. Idag ska barn o barnbarn äntligen komma. Sen tror jag livet börjar på nytt. Vi kämpar på!

Profile picture for user Natalia

Halloj!

Hoppas du ska trivas i nya hemmet!
Och det uppackade försvinner iaf inte nånstans. Ta det med ro. Fokusera inte på det som är ogjort, det kan du fokusera på när du har ork och lust att ta itu med det ❤

Profile picture for user Geggan

Varit extremt trött- men det har varit mycket i veckan. Alla barn o barnbarn i flera omgångar, mfl. Tänker ibland på postakut abstinens, kan också spela in i att jag inte mår riktigt bra. Nu är det bara 1 1/2 månad kvar till 6 månader då risken för ppa väl börjar klinga av. Bestämt mig för att inte läsa trådar som inte har ett absolut ”vara nykter”- perspektiv. Det blir oroande och fungerar inte bra för mig. För mig är perioden testa olika saker helt förbi. Jag dricker inte. Önskar alla glad Valborg och första maj!

Profile picture for user vår2022

@Geggan Förstår att du är trött, det har varit intensivt en tid för dig nu. Vi har haft vanan att ta till alkohol i dessa lägen och domnat av, inte upplevt tröttheten på samma sätt då. Sedan går det upp och ned med måendet, det dippar emellanåt och då har vi också haft vanan att ta till alkohol för att domna av. Tror det är bra att i detta läge att inte läsa trådar som kan störa dig och din process. Försök att vila och återhämta dig, bara vara och låta det vara som det är, det blir bättre.

Grattis till 4,5 månader!🥳. Du kämpar på så bra! Och du gör det så bra! Och du kommer att må så bra!
Trevlig valborg och första maj!🌷💕

Profile picture for user Geggan

Idag hämtat cykel i gamla bostaden. Nu ska det cyklas! Tog en tur i simhallen när jag ändå höll på. Så ja, en bättre dag idag. Lunch i solen på balkongen. Glitter i det alkoholfria vinglaset. Köpt en clematis som ska klättra därute. Bit för bit.

Profile picture for user Geggan

Idag är mitt i allt en lyckodag efter mycket trötthet. Nästan misströstat. Men nu känns allt rätt, flytten o alltihop. Livet hänger ihop o jag har kontakt med de olika delarna. Cyklar runt i solen i mina gamla hemkvarter. Det är väl så, en flytt är som en tsunami, allt rycks upp och är huller om buller. Men sen en vacker dag är vattenytan lugn igen. Ganska stolt att jag gått igenom allt detta nykter. Träffade väninna igår, som också flyttat o också kämpar med alkohol. Visste att hon varit nykter 4 veckor,men när jag kom till uteserveringen stod ett glittrande glas rosé på bordet och hon drack raskt ännu ett. Jag sög på min goda fanta. ”Det är som att jag har två spår i huvet ” sa hon - ”det ena är att vinet är gott, det andra att det är helt åt skogen. ” Jag förstår precis, men är jätteglad att jag nu bara har ett spår i huvet och det blir ett allt stadigare spår för varje dag. Hon borde verkligen sluta , hon blir gapig och dum när hon dricker. Men hon är i det där fördömda förhandlandets våld:” kanske det ändå går. Kanske jag kan kontrollera. ” Jag för min del är bergsäker på att jag inte kan kontrollera.

Profile picture for user Geggan

Soliga dagar fortsätter. Nu förestår nästa steg, att börja gå på möten. Börjar imorgon kl 12. Man brukar alltid få lite nya perspektiv. Och det är intressant och stärkande att höra om andra människors kamp. Jag är nu på god väg mot fem månader! Det känns jättebra. Idag satt sambon o jag i soffa i solen på uteservering efter söndagspromenaden med en tonic o alkoholfri öl. Ljuvligt.

Profile picture for user Geggan

Idag möte. Andra steget: det finns en högre makt. Jag råkar i lite grubbleri- ja, ofta känner jag mig som om jag liksom halkar runt på livets yta, avverkar dagar och göromål. Det är en orsak att dricka, att liksom längta efter att intensifiera upplevelsen av närvaro. Sen blir det ju inte så utan alltsammans blir bara dränkt och medvetslöst. Men nu inser jag: jag måste göra ngt annat. Fick rådet på mötet att be tre gånger om dagen. Ja, jag ska prova.

Profile picture for user Geggan

Ganska ok dagar. Små förbättringar hemma. Simmat. Framöver mycket gäster. Försökt planera upp allt så att det inte blir stressigt. Ja, och vin kommer inte att serveras. Utom på bokklubb- men då med alkoholfritt alternativ. Det börjar bli vardag.

Profile picture for user vår2022

@Geggan Skönt med att du börjar få ordning i ditt nya hem. Jag har idag satt igång med renovering i nya sovrummet. Allt förarbete tar sån tid och är rätt tråkigt men då blir det också ett bra slutresultat. Nu ska spacklet torka tills imorgon. Sedan slipa och måla allt. Ska passa på att rensa ur garderoberna och har även tvingat min man till att göra det, så att det blir fräscht även där.

Bar att du planerar allt i tid för att minska stressen, simma lugnt😁🌷💕

Profile picture for user Geggan

Soliga dagar med fortsatt mkt gäster och visiter. Nyktra. Vet att jag, genom att vara här på forumet, läsa lite, skriva dessa enkla rader, håller mig borta från tanken att ta ett glas, bara sådär.

Profile picture for user Geggan

Sommar! Nu är äntligen racet med sociala tillställningar över! Trevligt men lite trött blir man. Så nu blir det väl tillbaka till kartongerna😇. Inte kommit nånstans med vikten. Känns ännu tyngre när det blir varmt. Så nu- game on! Har jag klarat att inte dricka så skall jag väl klara detta! Jag har bestämt mig. Imorgon 5 månader nykter!

Profile picture for user Argbiggan

@Geggan Vad bra du är! 5 månader imorgon. Grattis till det 🥰🥳
Om du känner att du nu har kraften att gå vidare och ta tag i vikten är väl det jättebra. Jag tror du kommer klara der galant!

Profile picture for user Geggan

Tack @vår2022 och@Argbiggan! Viktplanen börjar klarna. 10 kg räknar jag med att tar ca 20 veckor. Det är fem månader. Till mitten av oktober. 15 min gympa. Halv timme rask stavgång. Ja, det är nya vanor att arbeta in. Men har jag klarat nykter 5 månader så skall detta gå. Kanske också ett sätt att bli lite klarare i huvet. Hela vitsen med flytten var att förbättra livet o detta är en viktig del. Gårdagens högsommar var underbar- blommor o blad, båttur, lunch på museirestaurang. På kvällen bara satt vi på servering bland mycket folk o drack vatten.

Profile picture for user Geggan

Tack @vår2022 och@Argbiggan! Viktplanen börjar klarna. 10 kg räknar jag med att tar ca 20 veckor. Det är fem månader. Till mitten av oktober. 15 min gympa. Halv timme rask stavgång. Ja, det är nya vanor att arbeta in. Men har jag klarat nykter 5 månader så skall detta gå. Kanske också ett sätt att bli lite klarare i huvet. Hela vitsen med flytten var att förbättra livet o detta är en viktig del. Gårdagens högsommar var underbar- blommor o blad, båttur, lunch på museirestaurang. På kvällen bara satt vi på servering bland mycket folk o drack vatten.

Profile picture for user Argbiggan

@Geggan låter härligt att sitta på en uteservering med vatten 🥤. Då njuter man av stunden, inte alkoholen.

Jag tror att när du arbetat in vanorna kommer du att känna och se skillnad på vikten. Du kommer klara det så bra 💪

Profile picture for user Geggan

Check. Check. Nu har jag gjort dagens ”nya vanor”. Funderar över vad som hindrar oss från att göra vad vi vill och har bestämt oss för. Är allt bara vanor? Är beslutet inte tillräckligt starkt? Hur kan det bli ännu starkare. Tror det handlar om att hitta in i mig själv. Den kraft som finns där.

Profile picture for user vår2022

@Geggan Intressanta tankar! Ibland är det lättare att göra nya vanor och ibland svårare. I mitt fall med att sluta dricka, tror jag att jag helt enkelt inte stod ut längre, jag orkade inte med mer. Sen att jag lyckades sluta tror jag hade att göra med att jag tyckte att det var värt det, att det var så pass värt att jag skulle få ut något annat av det. Att värdet av att fortsätta var så pass mindre värt än att sluta. Värdet jag ville få ut var att ha mindre ångest, skuld och skam. Bättre självförtroende och självkänsla. Fräschare hy, kropp och knopp. Förebygga sjukdomar. Att jag skulle komma igång med träning och med bättre matvanor och få ut effekter av det som att bli starkare fysiskt/psykiskt och att bli av med överflödskilon och gå ner i vikt. Att genom terapi med psykolog närma mig min innersta kärna och lära känna mig själv och ta itu med mina ”inre demoner”, med effekten bättre självkännedom.

Allt detta sammantaget var en dröm jag ville uppfylla och det gav mig motivation till att sluta dricka. Att få ut effekter/resultat gav mig styrka att fortsätta vara nykter och träna/äta bra. Effekterna var/är så pass starkt värda att jag hela tiden får mer motivation till att upprätthålla dessa nya vanor. För att en vana ska bli en ny vana behöver den utövas några månader tills den ”satt sig” och blir mer automatiskt beteende, som att inte ta första glaset. Vad gäller träning har det blivit ett naturligt inslag i mitt liv och utför jag den inte skaver det inom mig hela tiden, men jag gör det gärna för jag mår så bra av det. Vad gäller mat blir det också en vana och går hand i hand med träningen, det känns naturligt för mig att utesluta vitt mjöl, pasta, ris, potatis och sött. Det finns så många goda bättre alternativ för mig. Sedan kan jag någon gång göra ett undantag och äta ”förbjuden” mat, nu när vanan sitter och det har inte varit problem att göra det. Sen kan det vara så att jag måste sätta hårt mot sug på sött som kommer ibland och det går över. Terapin har gett mig mer självkännedom och jag kan på bättre sätt handskas med livet.

Det blev lite långt inlägg, men dina tankar satte igång mig😁. Ha en fin lördag!🌷💕

Profile picture for user Geggan

Tack @vår2022 . Jodå, i den bästa av världar är det förstås så. Den rationella. Men i verkligheten kommer ju allt möjligt lätt emellan- trött, hungrig, bråttom, sysslolös, mycket folk, ensam, osv osv. Och så skjuter man upp allt till en annan dag. Det tar ju ett bra tag innan resultat och innan vanor sitter. Då är det bara beslut som gäller. Och stöd från andra.

Profile picture for user vår2022

@Geggan För mig är det inte riktigt det rationella som fick mig att sluta. Det rationella har jag testat många gånger, typ nu måste jag sluta/dra ned på mitt drickande för det är för mycket, och det har inte hållit länge. Vad som hände denna gång var att jag var tvungen att få något tillbaka för att sluta, att det var värt det. Och det blev något som var värt mer än att dricka. Det gav motivationen. Förut när jag försökt sluta har jag inte hittat någon som är värt mer än att dricka, det har varit värt att dricka, med all skit det innebär, bara jag fått dricka. Jag har då skjutit upp det och tänkt ta itu med det en annan gång.

Visst tror jag absolut att man måste besluta sig och för mig kom beslutet i och med att jag tyckte det jag fick i gengäld var så mycket mer värt, denna gång. Och stöd är superviktigt.

Men det är väl som med så mycket annat, det är så individuellt hur man tar sig an det🌷💕

Profile picture for user Geggan

Check check. Cyklat en timme, stretchat 10 min. Ska bli intressant att se hur detta går. Enligt min erfarenhet biter sig kilona fast allt hårdare ju äldre man blir. Men- skam den som ger sig! Kroppen är ju en motor - lite grundlagar skall väl ändå gälla. Om inte annat så blir jag lite rörligare.

Profile picture for user Se klart

Hej geggan, har läst igenom din tråd såhär sent om sider och vill bara kika in och heja. Vilket otroligt jobb du gör. På kort tid. Så starkt. Jag tänkte på det där du skrev om att känslo-intensifiera livet med vin. Känner igen. Mitt första- åtminstone halvår- ramlade jag in i någon stor vördnad för livet, liksom ett andligt, inte uppvaknande men en stark närvaro av ”något mer”. Jag tänker att det här ”något mer” är den oförblommmerade njutningen i att leva. Att få finnas. Att vörda, vårda sitt liv. Ett enda. Det var omvälvande för mig och gjorde att jag upplevde känslor väldigt starkt. Gör fortfarande. 868 dagar senare.
Finns inte en nykter dag att ångra. Och allt som är kämpigt och motigt- det blir bättre! kram 🤗