Idag möte. Andra steget: det finns en högre makt. Jag råkar i lite grubbleri- ja, ofta känner jag mig som om jag liksom halkar runt på livets yta, avverkar dagar och göromål. Det är en orsak att dricka, att liksom längta efter att intensifiera upplevelsen av närvaro. Sen blir det ju inte så utan alltsammans blir bara dränkt och medvetslöst. Men nu inser jag: jag måste göra ngt annat. Fick rådet på mötet att be tre gånger om dagen. Ja, jag ska prova.

Ganska ok dagar. Små förbättringar hemma. Simmat. Framöver mycket gäster. Försökt planera upp allt så att det inte blir stressigt. Ja, och vin kommer inte att serveras. Utom på bokklubb- men då med alkoholfritt alternativ. Det börjar bli vardag.

@Geggan Skönt med att du börjar få ordning i ditt nya hem. Jag har idag satt igång med renovering i nya sovrummet. Allt förarbete tar sån tid och är rätt tråkigt men då blir det också ett bra slutresultat. Nu ska spacklet torka tills imorgon. Sedan slipa och måla allt. Ska passa på att rensa ur garderoberna och har även tvingat min man till att göra det, så att det blir fräscht även där.

Bar att du planerar allt i tid för att minska stressen, simma lugnt😁🌷💕

Soliga dagar med fortsatt mkt gäster och visiter. Nyktra. Vet att jag, genom att vara här på forumet, läsa lite, skriva dessa enkla rader, håller mig borta från tanken att ta ett glas, bara sådär.

Sommar! Nu är äntligen racet med sociala tillställningar över! Trevligt men lite trött blir man. Så nu blir det väl tillbaka till kartongerna😇. Inte kommit nånstans med vikten. Känns ännu tyngre när det blir varmt. Så nu- game on! Har jag klarat att inte dricka så skall jag väl klara detta! Jag har bestämt mig. Imorgon 5 månader nykter!

@Geggan Vad bra du är! 5 månader imorgon. Grattis till det 🥰🥳
Om du känner att du nu har kraften att gå vidare och ta tag i vikten är väl det jättebra. Jag tror du kommer klara der galant!

Tack @vår2022 och@Argbiggan! Viktplanen börjar klarna. 10 kg räknar jag med att tar ca 20 veckor. Det är fem månader. Till mitten av oktober. 15 min gympa. Halv timme rask stavgång. Ja, det är nya vanor att arbeta in. Men har jag klarat nykter 5 månader så skall detta gå. Kanske också ett sätt att bli lite klarare i huvet. Hela vitsen med flytten var att förbättra livet o detta är en viktig del. Gårdagens högsommar var underbar- blommor o blad, båttur, lunch på museirestaurang. På kvällen bara satt vi på servering bland mycket folk o drack vatten.

Tack @vår2022 och@Argbiggan! Viktplanen börjar klarna. 10 kg räknar jag med att tar ca 20 veckor. Det är fem månader. Till mitten av oktober. 15 min gympa. Halv timme rask stavgång. Ja, det är nya vanor att arbeta in. Men har jag klarat nykter 5 månader så skall detta gå. Kanske också ett sätt att bli lite klarare i huvet. Hela vitsen med flytten var att förbättra livet o detta är en viktig del. Gårdagens högsommar var underbar- blommor o blad, båttur, lunch på museirestaurang. På kvällen bara satt vi på servering bland mycket folk o drack vatten.

@Geggan låter härligt att sitta på en uteservering med vatten 🥤. Då njuter man av stunden, inte alkoholen.

Jag tror att när du arbetat in vanorna kommer du att känna och se skillnad på vikten. Du kommer klara det så bra 💪

Check. Check. Nu har jag gjort dagens ”nya vanor”. Funderar över vad som hindrar oss från att göra vad vi vill och har bestämt oss för. Är allt bara vanor? Är beslutet inte tillräckligt starkt? Hur kan det bli ännu starkare. Tror det handlar om att hitta in i mig själv. Den kraft som finns där.

@Geggan Intressanta tankar! Ibland är det lättare att göra nya vanor och ibland svårare. I mitt fall med att sluta dricka, tror jag att jag helt enkelt inte stod ut längre, jag orkade inte med mer. Sen att jag lyckades sluta tror jag hade att göra med att jag tyckte att det var värt det, att det var så pass värt att jag skulle få ut något annat av det. Att värdet av att fortsätta var så pass mindre värt än att sluta. Värdet jag ville få ut var att ha mindre ångest, skuld och skam. Bättre självförtroende och självkänsla. Fräschare hy, kropp och knopp. Förebygga sjukdomar. Att jag skulle komma igång med träning och med bättre matvanor och få ut effekter av det som att bli starkare fysiskt/psykiskt och att bli av med överflödskilon och gå ner i vikt. Att genom terapi med psykolog närma mig min innersta kärna och lära känna mig själv och ta itu med mina ”inre demoner”, med effekten bättre självkännedom.

Allt detta sammantaget var en dröm jag ville uppfylla och det gav mig motivation till att sluta dricka. Att få ut effekter/resultat gav mig styrka att fortsätta vara nykter och träna/äta bra. Effekterna var/är så pass starkt värda att jag hela tiden får mer motivation till att upprätthålla dessa nya vanor. För att en vana ska bli en ny vana behöver den utövas några månader tills den ”satt sig” och blir mer automatiskt beteende, som att inte ta första glaset. Vad gäller träning har det blivit ett naturligt inslag i mitt liv och utför jag den inte skaver det inom mig hela tiden, men jag gör det gärna för jag mår så bra av det. Vad gäller mat blir det också en vana och går hand i hand med träningen, det känns naturligt för mig att utesluta vitt mjöl, pasta, ris, potatis och sött. Det finns så många goda bättre alternativ för mig. Sedan kan jag någon gång göra ett undantag och äta ”förbjuden” mat, nu när vanan sitter och det har inte varit problem att göra det. Sen kan det vara så att jag måste sätta hårt mot sug på sött som kommer ibland och det går över. Terapin har gett mig mer självkännedom och jag kan på bättre sätt handskas med livet.

Det blev lite långt inlägg, men dina tankar satte igång mig😁. Ha en fin lördag!🌷💕

Tack @vår2022 . Jodå, i den bästa av världar är det förstås så. Den rationella. Men i verkligheten kommer ju allt möjligt lätt emellan- trött, hungrig, bråttom, sysslolös, mycket folk, ensam, osv osv. Och så skjuter man upp allt till en annan dag. Det tar ju ett bra tag innan resultat och innan vanor sitter. Då är det bara beslut som gäller. Och stöd från andra.

@Geggan För mig är det inte riktigt det rationella som fick mig att sluta. Det rationella har jag testat många gånger, typ nu måste jag sluta/dra ned på mitt drickande för det är för mycket, och det har inte hållit länge. Vad som hände denna gång var att jag var tvungen att få något tillbaka för att sluta, att det var värt det. Och det blev något som var värt mer än att dricka. Det gav motivationen. Förut när jag försökt sluta har jag inte hittat någon som är värt mer än att dricka, det har varit värt att dricka, med all skit det innebär, bara jag fått dricka. Jag har då skjutit upp det och tänkt ta itu med det en annan gång.

Visst tror jag absolut att man måste besluta sig och för mig kom beslutet i och med att jag tyckte det jag fick i gengäld var så mycket mer värt, denna gång. Och stöd är superviktigt.

Men det är väl som med så mycket annat, det är så individuellt hur man tar sig an det🌷💕

Check check. Cyklat en timme, stretchat 10 min. Ska bli intressant att se hur detta går. Enligt min erfarenhet biter sig kilona fast allt hårdare ju äldre man blir. Men- skam den som ger sig! Kroppen är ju en motor - lite grundlagar skall väl ändå gälla. Om inte annat så blir jag lite rörligare.

Hej geggan, har läst igenom din tråd såhär sent om sider och vill bara kika in och heja. Vilket otroligt jobb du gör. På kort tid. Så starkt. Jag tänkte på det där du skrev om att känslo-intensifiera livet med vin. Känner igen. Mitt första- åtminstone halvår- ramlade jag in i någon stor vördnad för livet, liksom ett andligt, inte uppvaknande men en stark närvaro av ”något mer”. Jag tänker att det här ”något mer” är den oförblommmerade njutningen i att leva. Att få finnas. Att vörda, vårda sitt liv. Ett enda. Det var omvälvande för mig och gjorde att jag upplevde känslor väldigt starkt. Gör fortfarande. 868 dagar senare.
Finns inte en nykter dag att ångra. Och allt som är kämpigt och motigt- det blir bättre! kram 🤗

Tack @Se klart ! Du målar upp något att hoppas på. Och ja, idag känner jag mig tacksam. Jag är på sommarstället några dagar. Jag har oroat mig för det- de senaste vindränkta somrarna har ju inte varit riktigt bra. Trött har jag släpat mig runt, förbannat bristande bekvämligheter och tillbringat mycket tid i liggstol med glas. Tänkt att livet snart är slut och hur skall jag orka med allting. Nu känns det helt annorlunda. Fast ogräsrensningen tar på! Rejält trött i kroppen somnade jag igår. Ändå är jag glad och ser nu fram emot sommaren.