@inombords jag har också gått in! det finns ju ett skäl till siesta-rutinen, värmen gör oss trötta. Och förutom det- så gör du som du vill. Du bestämmer.
När man varit nykter ett tag inser man det, men under lång tid när livet innehåller att fjärrstyras av glas och flaskor, tappar man bort det där.
Men att göra slut med vinet (ölen, spriten) är att få sin frihet tillbaka. Till exempel.
Jag stannar inne i svalkan och tystnaden i eftermiddag. Kram 🤗

@Se klart Ja det har du rätt i, jag får öva på att göra som jag vill helt enkelt. Idag var jag på uteservering och beställde juice! Också för att nöta in nya vanor. Tack för att du skrev och för den underbara snigeldiskussionen i din tråd som nu gjort att jag ”ser en snigel i glaset” när andra dricker 😂.

Väldigt varm dag idag. Har varit ute en sväng och ska ta en långpromenad med vovven snart när det blivit lite svalare. Sitter i TV-soffan nu men har börjat på ett litet 1000-bitarspussel som jag ska lägga. Brukar vara hjälpsamt när jag är ängslig. Och så ljudbok så klart. Om jag inte tagit det här beslutet att bli nykter hade jag garanterat BiBat mig genom dagen. Nu är jag trött men inte pga alkohol iaf, blir nog bättre med tröttheten längre fram. Hade traumatiska drömmar inatt med det har jag ju lärt mig leva med sen jag var 11. Verkar vara oberoende av mat, sömntider, platser, menscykeln, temperaturen och tyngdtäcken. Har utretts flera gånger men inget vet vad som är fel. Har bara fått veta att jag har onormalt mycket REM-sömn och extremt lite djupsömn. Tror inte detta blir bättre utan alkohol men vem vet? Hoppet lever. Min morgonångest beror iaf inte på alkoholintag dagen innan och det är ju skönt. Offerkoftan på här nu men önskar verkligen att jag kunde få en, bara en natt i veckan eller månaden utan fruktansvärda mardrömmar. Jaja. Det är som det är men ibland blir jag bitter. Nykter iaf. Bra det.

@Inombords det måste vara riktigt jobbig för dig med traumatiska drömmar och sedan 11 års ålder. Har aldrig hört talas om detta. Det jag läst om är nattskräck, men det du har verkar vara något annat. Vet du hur mycket REM-sömn har du per natt?

@vår2022 Tack för pepp! Det värmer! Ja det verkar som att jag har något ovanligt mardrömsproblem, vården vet varken ut eller in. Det som ligger närmast är patienter med PTSD från trauman, krigsveteraner mm men har inte fått tillgång till sådan behandling eftersom jag inte har något trauma i mitt liv. Trygg uppväxt osv. Jag har utskrifter om procentsats nånstans men en typisk natt har jag 5-30 min djupsömn, normalt med lätt sömn och resten REM-sömn, kan vakna av mardrömmar Kl 23.00 Kl 14.00 och Kl 04 och Kl 06 så det verkar vara lite hela tiden.

@vår2022 Det enda jag kommit på är kortisonet i min astmamedicin, som jag började med ungefär då. Det har mardrömmar som biverkan. Har bytt mellan olika sorter men ingen skillnad i mardrömmarna. Jag äter SSRI sen ca 15 år men det verkar inte göra nån skillnad. Jag har laborerat med en massa parametrar genom åren men inget hjälper. Har inte svårt att somna så sömntabletter hjälper inte, mardrömmarna är där ändå. Och där har jag knaprar mig igenom halva FASS. Psykologterapi har varit trevligt (synd om psykologerna som får höra så mycket sjuka mörka drömmar bara) men inte hjälpt alls. Har börjat acceptera att det är så här nu och ibland är det lättare men som i natt vaknade jag livrädd efter en dröm om att min sambo blivit massakrerad framför mina ögon. Då är mornarna lite extra jobbiga. Jag har inte gett upp hoppet men ibland känns det extra mörkt. Tack för din omtanke. 🌸💕

Åh vad negativt det blev nu. Men det är ganska skönt att prata/skriva om eftersom det utgör en ganska stor del av mitt dagliga(nattliga) liv. Tack och lov har A inte heller funkat, förutom när jag blivit riktigt packad och däckat, då drömmer jag inte, men har aldrig druckit så för att slippa drömma, det skulle ju bli sjuka mängder och sjuka bakfyllor så det är inget alternativ. Jag har absolut däckat på det viset efter fester (eller under) men då har jag druckit för att det var roligt (eller hur, åh så kul).

Kom precis hem från en hundpromenad i stan. Vi stannade till och tog ett glas på en uteservering, jag tog alkoholfritt och det kändes bra. Dock med en mystisk ananassmak på ölen. Jag passar på att beställa A-fritt för att nöta in nya vanor. Ska byta till Cola Light snart men tillåter mig lite A-fri öl och cider så här i början. Hemma blir det Ramlösa och kvällste. Känner mig lugn i mitt beslut. Det här kommer bli så bra! Underbart forum detta! Så tacksam att ni finns här! 🌸

@Inombords Det är bra och skönt att få skriva av sig sådant som är kämpigt. Förstår att det måste tufft att drömma så tunga mardrömmar som du gjorde om din sambo, som en skräckfilm. Vad bra att du ändå kan hantera det så bra och att du inte tappat hoppet. Nej, alkohol är verkligen ingen lösning, förhoppningsvis kanske det blir bättre utan? Borde ändå vara ett intressant ämne för någon forskare att rota i och hitta någon orsak och lösning. Kanske ska du skriva till Anders Hansén om det? Han forskar ju mycket om hjärnans funktion och bla om drömmar.

@vår2022 Ja jag får nog ta tag i det och anmäla mig som försöksperson till nån studie. Tack för tipset, ska läsa på om honom! Men jag väntar nog tills jag varit nykter i några månader så att inte dom behöver ha med alkoholen i bedömningarna. Hoppas du får en bättre natt inatt! 🌸

@Inombords Du har så bra tänk kring dina dryckesvanor. Ska försöka ta efter dem.

Jobbigt med dina drömmar…vet inte riktigt var du kan söka hjälp men det borde ju finnas någonstans.

Tack för att du stöttar mig❤️

Tjoho! Firar två nyktra veckor idag! Det betyder att jag ska öppna nästa flik på alkoholprogrammet här och se vad jag ska jobba med denna vecka! Kanske ska unna mig nåt fint, ett nagellack eller nåt, dom går ju knappast åt eftersom jag bitit på naglarna hela mitt liv men kul att måla stumparna ändå. Fast jag borde köpa strumpor… vi får se vad det blir. När jag lyckats med den här förändringen så kanske jag har verktygen att använda på andra ovanor också. Har nog en del att ändra på. Men viktigast först, inget får störa mitt nykterhetsarbete! Nu blir det jobb och bisarra mängder te. Kram till alla som kämpar på era resor. 🌸💕