Hej! Jag registrerade mig på alkoholhjälpen i torsdags och har startat programmet alkoholhjälpen.

Jag har läst lite på andras trådar och förstått att det är bra att starta sin egen tråd.

Jag är inne på min sjätte alkoholfria dag, ska vara alkoholfri i tre månader.

Lite kort om varför:
När jag hade 9 dagar kvar på semestern ringer min läkare och säger att ett av proverna jag tagit visar för högt.
-Hur mycket dricker du, frågar han.
-Inte så mycket, svarar jag.
- Men när det testet visar högt beror det oftast på att man dricker förmycket, säger han.
-Jaha men det gör jag inte, svarar jag.
-Okej, säger han men jag kan inte bara släppa det här för är det så att du inte dricker förmycket så kan det vara något annat och det behöver utredas, kan du vara utan alkohol i tre månader? Det här testet visas på såpass många månader tillbaka så det är viktigt att du håller tre månader!
-Absolut! Inga problem! Men först ska jag ha semester färdigt, så jag börjar när semestern är slut, sa jag.
-Okej, säger han då bokar jag en tid den 28oktober för provtagning!
-Toppen! Tack för att du ringde! Trevlig helg! Säger jag glatt!

Jag ljög alltså, såklart! Har ju vetat i flera år att jag dricker förmycket. Men det vill jag inte ska stå i min journal!

Han väckte mig! Jag hade inte lyckats ta detta beslut, hade aldrig ens vetat att folk håller upp i tre månader istäck!
En vit månad är det jag hört och själv kört en gång per år, något år har det varit två ggr en vit månad/år.

Någon som vill följas åt under tre alkoholfria månader?

@Himmelellerhelvette Välkommen hit! Och grattis till 6 nyktra dagar! 🥳🥳🥳

Var aktiv här på forumet så kommer du att få mycket stöttning och pepp. Om du trycker på min signatur så ser du längst ner vad de två trådar som jag har startat heter. Tryck på ”Behöver all hjälp jag kan få”. Det är min tråd som skildrar min tid 0-6 min som nykter. I den finns en massa tips på poddar, böcker, Youtube-klipp.

I början hårdpluggade jag nyktra fakta flera timmar dagligen. Nu har jag uppnått 2,5 år som nykter, och det tillhör de bästa beslut som jag har tagit i mitt liv. Efter ungefär 1 år som nykter blev alkohol en ickefråga för mig. Det är inget val längre. Jag dricker inte alkohol. Punkt.

Kram 🐘

Tack!@Andrahalvlek
Jag har hårdpluggat hela veckan! Förstått så galet mycket om varför jag har alla krämpor, helt galet! Viste såklart flera risker men att det var så sjukt mycket!

Underbart för dig att veta att du föralltid är nykter!
Mitt mål är att klara tre månader och sen lära mig dricka måttligt, inte mer än 3 glas/dag och inte mer än 9/vecka.
9 på en vecka kommer det bara bli om jag har semester en vecka annars får det ju inte ens plats med 9glas, om man skulle dricka fredag och lördag.
Men först, en dag i taget tills tre månader gått, kanske tänker annorlunda då.
Vill ju inte att fredag och lördag betyder alkohol utan det ska bara vara alkohol om det är något speciellt.

Ska kolla på den senare, ska iväg här strax @Andrahalvlek
Tack, förstår det men vet att jag måste lära mig måttligt annars blir det nykterist och det vill jag inte alltså måste jag fixa måttligt så när jag är färdig med mina tre månader blir det ett nytt kapitel. Måste ju finnas ett gäng som har lärt sig det, har du hört talas om någon som klarar det?

@Himmelellerhelvette De få som klarat det har 1) inte kommit så långt ner i missbruket, 2) dricker typ ett glas varannan månad.

Jag har också försökt dricka måttligt, x antal glas/fre, lör osv. Funkar några månader, men aldrig i längden. Oftast har jag druckit ikapp och varit tillbaka på samma mängd igen efter en tid på en-tre månader. Förr eller senare har det alltid spårat ur igen.

Det är för övrigt tusen gånger lättare att avstå helt från alkohol än att försöka dricka måttligt. Tycker jag.

Kram 🐘

Halloj och välkommen hit,
Att ta beslut att inte dricka på 3 månader är stort och starkt- du behöver inte tänka längre än så. Ta en dag i taget och njut av de positiva små och stora saker som nyktra dagar för med sig. Måttlighet eller stopp diskuteras ofta här på forumet och jag uppfattar att vi som varit nyktra lång tid förespråkar det framför att dricka lagom (jag är en av de som inte skulle klara det) men alla resor ser olika ut och jag skulle fokusera på här och nu- det kan räcka gott och väl, och ta sällskap med några här- på vägen. Önskar dig en fortsatt fin helg ☀️🌸

Hej och välkommen hit! Du råkade ställa en fråga om måttligt här på forumet, det är något som debatteras ibland och många anser väldigt högt att helvitt är det enda som funkar. Det finns några andra exempel på långsiktig måttlighet även härinne, men det är komplicerat med alkohol (annars vore vi ju inte här) och inget som skrivs särskilt mycket om just för att det är ett känsligt ämne. I AndraHalvleks tråd här på forumet redovisar Magnus på Alkoholhjälpen lite siffror på hur det ser ut för de som sökt hjälp på Riddargatan 1 och velat dra ner sin alkoholkonsumtion (3 augusti).
Det viktiga är som SeKlart skriver Här och Nu till en början i alla fall. Många av de som är helt vita nu har också börjat med ambitionen tre månader, men upptäckt hur mycket bättre de mår utan alkohol och därför fortsatt. Så läs vidare här på Forumet tycker jag. Det finns mycket klokhet och fantastiska tips. Personligen tror jag att huruvida man kan hålla sig till måttligt eller inte beror på:
1. Hur långt beroendet gått.
2. Varför du druckit för mycket (effekten, medicin etc)
3. Hur omgivningen dricker omkring dig.
4. Finns säkert betydligt fler, jag ville bara göra en punktlista - det verkar så tvärsäkert.
Men för att klara tre månader nu initialt är ett hett tips att alkoholsanera hemmet. Och passa också på att notera de positiva effekter som du får av alkoholfriheten. Ofta Bättre sömn, bättre närvaro, mindre stress och det här blir gradvis bättre och bättre ju längre man är alkoholfri. Jag hör till de som dricker ett par glas (högst 2) då och då i sociala sammanhang. Det blir väldigt sällan. Jag har haft långa perioder helt utan alkohol och kan verkligen rekommendera långa uppehåll. Det är inte helt okomplicerat att återgå till vanedrickande efter en tid utan och som många har märkt härinne, kanske inte heller något man vill i slutändan.
Men Lycka till nu! Det finns faktiskt så mycket positivt med att inte dricka - så se det inte som tre månaders straff, utan som en ny möjlighet att lära känna dig själv.

Tack@Se klart
Du har helt rätt! Jag njuter av min första nyktra helg, var på fest på västkusten, vid havet med uppträdande, musik, show, fantastisk mat, massa glada och mer eller minde fulla goingar, hade inte minsta lust på alkohol, det blev 2 alkoholfria öl och lemonad. Så fantastiskt härligt och underbart var det och är det nu efter jag vaknat efter fest, på en söndag och inte har ångest!

Tack@Sisyfos
Klokt skrivet, förstår att folk fortsätter vara nyktra efter tre månader när man kanske förstår att man har lika kul eller faktiskt roligare utan alkohol, skulle kunna bli så för mig med, får se vad framtiden har åt mig.
Jag ser det verkligen som en ny möjlighet att lära känna mig själv. Jag har ju tappat mig själv en del, alla fall självkänslan och tilliten till vad jag klarar av, har förminskat mig själv mycket, både inför mig själv och andra! Pinsamt för det är inte jag! Jag har skinn på näsan egentligen, men har låtit alkoholen fräta bort det skinnet!

Förstår vad du menar @Andrahalvlek, jag har flera gånger tänkt att nu ska jag lära mig att bara dricka en flaska vin men sen efter några veckor går jag över till att bestämma mig för att jag inte vill ha en mängd som tar slut, jag vill ha en box så jag kan dricka det jag är sugen på att dricka utan att oroa mig för att det tar slut.

Det som är skillnaden den här gången är att jag har förstått hur farligt det är, jag har läst om allt farligt och jag vet hur jag vill att min framtid ska se ut och jag kan inte lura mig själv eftersom jag kommer få ta blodprover och blodet ljuger inte. Jag är inne på att erkänna för min läkare att jag faktiskt druckit förmycket och att jag vill att han fortsätter ta prover på mig var tredje månad, är nog bra att veta att någon har koll på mig, blir lättare att hålla sig till måttligt när jag inte kan lura mig själv utan vet att blodet kommer skvallra om jag ljuger!

@Sisyfos skrev:"Det finns några andra exempel på långsiktig måttlighet även härinne,"

Finns det det? Först måste vi såklart definiera måttlighet för att kunna avgöra om man faller innanför de ramarna eller ej, för annars blir det ju godtyckligt. En rimlig gräns vore ju FHMs gräns för riskbruk. Om vi definierar långsiktig måttlighet som att man över en tidsperiod om säg 2år håller sig innanför FHMs riskbruksgränser, hur många härinne skulle då räknas som måttliga? Alla uppger inte hur mycket de dricker såklart, så av dem kan man ju inte veta och då är det ju inte så klädsamt att gissa sig till hur mycket de dricker. Jag vet ju med säkerhet 1, som är tydlig med mängden hen konsumerar som ju är långt under gränsen för riskbruk.

@Sisyfos skrev:"inget som skrivs särskilt mycket om just för att det är ett känsligt ämne."
Det är inte känsligt att skriva om sina egna erfarenheter av måttlighet eller planer om det.

@Himmelellerhelvette Jag ser att du har fått till en egen tråd nu. Som jag nämnde till dig tidigare så kan det vara bra att skriva ner dina funderingar här under resans gång i förändringsarbetet. Ofta upptäcker man nya saker och gör förändringar allteftersom. Att skriva ner det tycker jag är ett bra sätt också att bena ut alla tankar för sig själv också. När man vill förklara något man tänker för någon annan, vilket man ju måste göra om man vill skriva begripligt här, så har det ofta bieffekten att man själv får en djupare förståelse för hur man tänker.

Lycka till!

Tack@TappadIgen
En sak jag tänker på just nu är hur lätt första veckan gått men vet ju att när jag haft en vit månad förut har jag känt exakt samma men bara i två veckor sen kommer jävulen smygande och säger att jag inte alls har problem, klart jag kan dricka som alla andra och sen när tredje helgen kommer är jag så jävla uttråkad och tycker allt är tråkigt, längtar som en tok på att månaden ska ta slut så jag äntligen får dricka igen.

Så låter jag kaxig nu i början kommer jag säkert behöva mer stöd senare.

@Himmelellerhelvette En sak som kan vara vanskligt med att sätta ett exakt datum är att man omedvetet räknar ner till det datumet, då minsann får man dricka igen. Då kan det gå åt bahia snabbt. Läste om en kille som hade ett helt vitt år. Han började dricka vid midnatt på sitt eget födelsedagskalas. Drack hela natten, blev apkalas. Och sen var han tillbaka i samma snurr igen. Så lite vaksamhet behövs.

Jag tänkte först en vit månad. ”Det känns bra, jag kör en månad till” osv. Jag hade ett flytande slutmål, med en månad i taget som delmål. Efter ett tag tänkte jag att ”inom överskådlig tid” var mitt mål, och så är det fortfarande. Jag har inte lovat att vara nykter en viss tid - jag väljer att vara nykter, eftersom jag mår så mycket bättre då.

Kram 🐘

Nykter, dag 7.
Nu kom gubben precis hem efter grabbresa men en 3litare vin!
Känns jobbigt att den är i hemmet precis samma känsla som en objuden gäst som man inte vill ha något att göra med!
Jag har sagt att vi ska ge bort den, han vet att jag måste vara nykter i tre månader, han ska stötta och bara dricka när det är något särskilt.
Men fast vi ska ge bort den är det jobbigt att ha den här tills tillfälle ges att ge bort den!

Hej! Grattis till dag sju! Jag känner igen mig i det där läkarsamtalet, det var så min nykterhetstester började för några år sen. Var helvit i tremånader. Gick hur bra som helst. Ville egentligen dricka och det var ju inte jag som tagit initiativet den gången. Skulle vilja säga att jag siktade på att dricka måttligt efteråt men då skulle jag ljuga. Jag firade av testet med fina blodprover och uppskattning från läkaren och drog till systemet och sedan firade jag med vin tillsammans med vänner… tillbaka i gamla (o)vanor direkt. Behöver inte bli så för dig dock. Den här gången är jag nykter på mitt eget initiativ och det känns bättre. Jag vill ha ett nyktert och friskt/rikt liv. Jag tror dock att det där påtvingade uppehållet satte igång tankarna och att det behövdes genomlevas (de tre månaderna och året med samma vanliga dryckesvisa) för att jag skulle komma ända hit. Vad jobbigt med vin tillgängligt! Kan du be honom att låsa in den nånstans? Eller rent av slänga den? Jag önskar dig lycka till! 🌸

Precis så @Inombords det påtvingade uppehållet har fått mig att tänka på alla gånger jag planerat att bli som ”vanliga” människor.
Jag har gått igenom massa gånger jag skäms över.
Innan jag gick med i forumet hade jag skrivit ner A4 efter A4 av negativiteter drickandet lett mig till, googlat och googlat på symptom av för hög alkoholkonsumtion.
Tänkt på alla tillfällen jag varit tvungen att svepa något alkoholhaltigt när jag vaknat för att kunna vara bland folk, smugglat med extra alkohol till tillfällen jag vet att folk dricker måttligt och halsat det på toa och gömt burken. Så många tillfällen. Så sjukt!
Läser och läser vad ni många andra gått igenom och tänker att jag kanske aldrig kommer kunna dricka igen, läskigt, ska folk tänka som jag gjort, att:
-Nä, vi umgås inte med dom för dom dricker inte.
Det blir ju så synligt hur mycket jag dricker om jag dricker med någon som inte dricker!
Känner mig nedstämd.

Nä, vi behöver inte kasta det, ska ge bort det imorgon! Vet precis till vem, en som aldrig dricker förmycket som skulle kunna låta det stå tills text och bild bleknat bort på boxen.