Nykter höst

Hej,
Har en liten tråd under Vara måttfull. Det funkar nog inte för mig att ”dra ner”, har jag insett. Vågar inte tänka ”aldrig mer alkohol”, men vill vara helt utan i 3 månader som start. Någon som vill följas åt?
Jag kommer skriva lite dagbok här. Min största oro är hur jag ska hantera ångest och stress. Har förstått att A skapar oro och ångest, men har inte riktigt smält det än. Svåraste tiden är 17-19. Har en känsla av att livet blir tråkigt utan A, men vet nånstans att det inte stämmer. Känner mig nervös!

Jag kommer lyssna på podcasts (finns många på engelska om man söker på ”sober”), läsa på om hur A påverkar kroppen, stretcha/träna efter middagen och unna mig en sak (nya kläder eller så) per avklarad månad. Låter lite fånigt när jag skriver det, men så tänker jag.

Om tre månader hoppas jag att jag:
- är piggare & gladare
-mindre ont i kroppen
-lugnare
- jämnare humör
-mindre svullen
- ingen panik/hemska tankar på natten

Är förväntansfull! Någon som vill testa detta med mig? Kram Mollie

Profile picture for user Kattskit

@Mollie87 hej! Jag har planen att vara nykter längre än så men 3 är definitivt ett jättebra delmål som jag delar med dig! Det är läskigt - vad innebär detta socialt, vad ska jag göra istället? Osv. Men samtidigt har man ju faktiskt en möjlighet utan A att faktiskt utveckla sina relationer, sin vardag mycket mer. Jag upplever att A ger en falsk känsla av att det händer saker men egentligen skapar stagnation. Man slutar utvecklas och fastnar i samma mönster.

Jag förväntar mig en tid till att börja med som kommer att vara svår att fylla upp och vissa sociala sammanhang kommer att gå bort i alla fall en tid. Frestelsen blir för stor och min förhoppning är att nykter kunna delta när vänner går ut. Kommer definitivt inte orka med dem när de själva blir fulla som ägg men då är det ju bara att gå hem lite innan dem om så är fallet, tänker jag. :) Men för nu måste jag fokusera på nykterhetsarbetet som jag sett andra här kalla det. Inget blir bättre av att jag fortsätter dricka A. Varken mina relationer eller mitt eget liv.

Profile picture for user Lina. 2.0

@Mollie87 jag är på för 3 månaders nykterhet. Jag tycker du tänker på ett bra sätt och inte att det låter fånigt. Det är viktigt att belöna sig och att se de vinster man gör längs vägen.
En nykter höst är en fin start på vad som kan bli ett nyktert liv.

Profile picture for user less12

@Bebbiii ett tips är att starta din egen tråd också, det blir ett stöd i både framgång och motgång. Finns otroligt fina människor härinne att ta hjälp av.

Profile picture for user less12

@Bebbiii det är du verkligen inte! Finns även möjligheten att vara med på AA möten online, du behöver varken ha mikrofon eller video på om du inte är bekväm med det. Jag brukar bara sitta med och lyssna.

Profile picture for user Kebne1

Heja er! Min första nynyktra tid såg jag till att ha saker att göra hela tiden. Målade om ett rum, sydde, fiskade, sprang miltals, gymmade, spelade Word feud och vilade. Sen unnade jag mig "lyx" för pengarna som gått till alkoholen tidigare. Lite massage, pedikyr, hårföning hos frissan. Sen var jag in här på forumet dagligen och lärde mig massor. Också jättesmart att ta rygg på någon. Jag och @Tikka hjälpte varandra oerhört mycket. Det har varit ovärderligt. Sen gäller det bara att aldrig lyfta alkoholglaset igen! Varmt lycka till till er alla!

Profile picture for user Mollie87

Dag1:
Tänker att jag ska skriva dagbok här. Ledsen, trött och arg idag. Jobbig helg med mycket dramatik och tuffa känslor. Enligt mig då. Är nog rätt överkänslig även om jag inte vill inse det själv. Vill skriva ärligt här, inte ärlig med mina känslor i verkliga livet. Har mått dåligt i många år, blandat med mycket lycka och även tacksamhet. Blir frustrerad, varför kan jag inte ha bearbetat klart saker? Många minnen och känslor som dyker upp. Ångest på nätter. Så besviken på mig själv. Försatt mig i så många farliga och onödiga situationer, impulsiv och destruktiv. Hoppat in i främmande bilar, gått på efterfester med personer jag ”känt” en kväll etc etc etc… Försöker reda i dessa känslor. Alltid varit för ”öppen” och gränslös med främlingar. Vad beror det på? Ett bekräftelsebehov? Blev sexuellt utnyttjad som litet barn. Även våldtagen som ung vuxen. Sedan alla dessa tillfällen när jag haft sex frivilligt eller vad man ska säga men varit full och hög och ångrat mig hemskt efteråt. Även exponerat mig på ett sätt jag ångrar. Jobbat i modebranschen och inte värnat om mitt privatliv etc. Har delat med mig av mig själv på ett sätt jag ångrar.
Allt detta är längesen nu och allt i mitt liv är bra.

Har druckit sedan jag var 13 år så i mer än 20 år. Känns hemskt! Alkohol fanns alltid med i bilden hemma, men upplevde inte det som ett problem, inga stupfulla vuxna etc.

Har svårt för tanken på ett liv helt utan A. Jular, drinkar på verandan, vinprovning med vänner etc etc.

Lyssnar på podcasts, finns många bra och inspirerande.

Ursäkta rörigt inlägg. Ska försöka skriva varje dag. Velar hela tiden, men mitt löfte till mig själv är TRE MÅNADER utan A. Sedan utvärdera. Känner nånstans att jag nog aldrig kommer lära mig att dricka normalt. Mitt mål är ett lyckligt och lugnt liv med min underbara familj som jag älskar mer än allt annat.

Tack.
Mollie

Profile picture for user Lina. 2.0

@Mollie87
Hej! Jag är på dag 10 och det känns bra. Jag brukar falla efter 10-14 dagar men den här helgen ska jag bestämt klara av så jag på måndag kan säga att det är dag 15. Det är mitt största mål idag. Eller delmål kanske.

Jag tycker det är bra att du bestämt dig för 90 dagar. Något slutgiltigt beslut behöver du inte ta just nu. Vem vet, om 90 dagar kanske det faller sig naturligt för dig att fortsätta vara nykter.

Tack för att du vågar dela din historia. Det är så många där ute som delar den med dig. Fler än man vill tro. Ja kanske inte modejobb då men resten.
Det är modigt av dig att skriva orden.

Att använda forumet som dagbok och som en plats att vara helt ärlig på är en bra strategi och en bra träning som man senare kan lämpa över i verkliga livet.

Önskar dig lycka till på din väg 🍀💕

Profile picture for user Mollie87

Tack snälla för ditt fina svar! @Lina. 2.0 Idag känns allt bättre. Känner mig glad att ha en plan! Vad duktig du är som ”stålsätter” dig och längtar till känslan av att ha klarat dag 15. Du klarar det! Jag har läst att det är väldigt vanligt att man faller efter just 2 veckor för då ”slappnar man av” eftersom man klarat sig så länge, men kroppen har samtidigt ett sug kvar. Kämpa på! Jag vill också komma till dag 15 och sen 90! Ha en fin dag och tack snälla för ditt svar och de fina orden. Kram
Mollie

Profile picture for user Mollie87

Dag 2: Allt känns bra! Har lyssnat på ”I can stop you drinking” av Craig Beck. Rekommenderas! Han skriver att de två första veckorna är tuffast, att det är lätt att falla tillbaka, men att det sen blir lättare. Jag har absolut haft veckor när jag inte druckit, men då med vetskapen att jag ”får” dricka igen nästa helg etc. Känns konstigt, men spännande att tänka att jag inte ska dricka på 3 månader (kanske längre). Känner mig också lite fånig som gör så stor grej av allt. Det är det kanske inte. Dricker mig aldrig plakat. Men för mycket och för ofta. Framförallt i hemlighet och ensam. Det är ju inte normalt. Vill känna mig lugnare och slippa stressen av att planera vininköp etc.
Idag känns allt bra!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Mollie87 Craig Beck tillhör mina husgudar. Jag kan rekommendera hans Youtube-klipp: ”StopDrinkingExpert”. Annie Graces bok ”This Naked Mind” (”Tänka klart” på svenska) rekommenderar jag också. Kämpa på! En dag i taget.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Hej där och välkommen hit,
Det du skriver som ”fånigt” är allt annat än det, tvärtom är det på riktigt och varningsklockor på att dricka för ofta, i smyg och ensam. Så var det för mig och för många här. Alla är inte på alkis-botten utan tvärtom kan man leva på ett bra tag vid kanten av stupet.
Alkoholism är progressiv. Vi som börjar överträda gränser, fortsätter ofta.
Det som är det bästa med allt- är att det går att sluta. För mig hjälpte det att tänka på begränsad tidsperiod- (3 månader) och en dag i taget.
Nu njuter jag av min tredje nyktra sommar och vet att jag aldrig mer kommer att dricka, och jag har inte mått bättre på många år.
Läs och skriv här! Var rädd om det du har. Kram 🌸

Profile picture for user Mollie87

Tack @Se klart ! Det låter som om du har ordnat ett mycket härligare liv nu utan alkohol. Jag fortsätter att läsa mycket här och lyssna på böcker… utbilda mig lite. Vill verkligen må bättre och inte smussla med något. Trevlig kväll och tack för svar!

Profile picture for user Mollie87

Dag 3: Känner mig helt ok. Tänker mycket. Börjar inse att jag förknippar någon form av A med så mycket ”mys”. Brasa på hösten=rött vin eller whisky,
laga mat= krispigt vitt vin, umgås i trädgården=öl, skaldjurskväll=bubbel,
mexikansk mat (som vi ÄLSKAR)= stark fördrink + öl, svenska högtider=nubbe och öl etc etc etc
Vill jag leva helt utan A? Min man njuter av 1-3 glas dessa tillfällen, men blir väl max 1-2 glas en normal vecka. Känns tråkigt att sluta helt, ska han dricka nubbe ensam på julen? Känner mig förvirrad och lite irriterad. Barnsligt, ja! Har hursomhelst bestämt att jag inte behöver fatta något beslut ännu. Bara klara 3 månader och se hur jag mår. Har jag färre mardrömmar och mindre ”nattskräck” blir det nog svårt att snacka bort alkoholens negativa påverkan på mig. Trevlig kväll önskar en suris som ätit en halv skål godis och nu ska ta en kopp te.

Profile picture for user Mollie87

Dag 4:
Vaknar som vanligt kl 06. Känner mig pigg trots hackig sömn. Hade jag inte bestämt mig för mina 3 månader hade jag garanterat druckit 2 glas vitt igår. Det var ju fredag :) Känner mig nöjd med mig själv! Vi har en fullbokad helg med både jobb och vänner på besök. Dricker kaffe och ser fram emot helgen. Alkoholfri öl finns i kylen. En påminnelse till mig själv: det är väldigt härligt att vakna upp efter en helt alkoholfri kväll.

Spännande tider!
Glada hälsningar Mollie

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Hej!@Mollie87
Jag ska också köra nykter höst, började i måndags så dag 6 idag!
Precis som du hade jag också druckit vin igår om jag inte hade bestämt mig för tre månader.
Åkte till affären istället för bolaget efter jobbet och letade goda alkoholfria alternativ, kunde inte bestämma mig för vad jag var sugen på så det blev 9 olika alternativ 😂
Drack halva av fyra alternativ sen blev jag gör trött, somnade runt nio.
Vaknade tidigt och sån härlig känsla, pigg och glad!

Profile picture for user less12

@Mollie87 snyggt med 4 dagar! Är själv på dag 10 idag, känns superbra. Hur tycker du det fungerar med alkoholfri öl, triggar det dig någonting? Kan du dricka det i normal takt eller hetsdricker du? Har inte vågat köpa alkoholfri öl denna gång, vet inte om jag kommer sitta och halsa i mig dem i ett försök att lura hjärnan eller om jag skulle kunna dricka dem och njuta. Vet inte ens om jag gillar öl om jag inte får berusningen på köpet.

Profile picture for user cthd

@Mollie87 Bra jobbat!
Jag har aldrig kunnat tänka längre fram, säga 'aldrig mer'. Jag började med a-programmet och det varade 10 veckor, jag la på några extra dagar och satte mitt sikte på 100 dagar utan alkohol. Jag klarade 98/100 efter 2 medvetna val av att dricka. Sen efter det har jag haft en period med måttlighet. Nu kör jag utan igen, en dag i taget.
Kämpa på!

Profile picture for user Mollie87

Hej! @less12 Bra jobbat! För mig funkar alkoholfri öl toppen. Dricker en/kväll nu (om jag vill). Förknippar inte smaken/känslan med A utan mer med graviditet så det känns mest mysigt :) Köper sorten som är 0,0 % för säkerhets skull. Dricker max 2 öl i vanliga fall ändå. Inte som med vin där det tydligen inte finns ett normalt stopp-tänk…

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Absolut! @Mollie87
Så skönt att kunna följas åt, har inte många i min närhet som dricker förmycket så är rätt ensam i det här, det är mest jag i soffan framför tv:n och det skulle jag aldrig erkänna för någon i min omgivning!

Min man vet att jag dricker förmycket men inte hur illa det varit i olika perioder men han är på tåget med nyktra 3 månader förutom vid speciella tillfällen som han säger. Han vet att jag ska lämna blodprov så jag får inga speciella tillfällen.

Profile picture for user Utmaning2022

@Mollie87 Hej 👋, så hög igenkänning när jag läser din tråd. Så mycket jag utsatt mig för, destruktivt och också alltid upplevt mig ”för öppen” och gränslös, impulsstyrd. Och har nog ett enormt bekräftelsebehov.
TACK för att du delar!

Jag är på dag 8. Hade ett snedsteg i helgen när det blev 1 öl och ett glas vin. I normala fall hade jag inte kunnat stanna utan det hade blivit 1-2 flaskor vin. Så
Trots att jag blev besviken på mig själv är jag ändå stolt att jag inte fortsatte trots att min man och vår bästa vän fortsatte.

Jag kör 10-veckors programmet här och har det som mitt första mål. Klara det utan alkohol. Så jag är gärna med på en alkoholfri höst!! 🙌✨

Hoppas du och ni andra får en fin start på veckan!

Profile picture for user Mollie87

Hej! @Utmaning2022

Vad strongt av dig att inte ”falla igenom” och dricka fler glas! Hur går det nu?

Tack för vänliga ord! Känns skönt att skriva av sig lite. Försöka förstå varför man gör vissa saker. Inte kul att tänka på allt dumt man har gjort. Vi får kanske försöka tänka att vi iaf försöker skaffa oss nya vanor? Känner att jag blir mer stärkt i mig själv ju äldre jag blir. Hoppas att allt går bra för dig och att du har en fin kväll! Kram Mollie

Profile picture for user Mollie87

Hej! @Himmelellerhelvette Det går helt ok! En vecka nu. Hur mår du? Hur går det för dig? Jag äter enorma mängder godis och kakor, men det struntar jag i. Iaf nu första veckorna :)

Profile picture for user Mollie87

Dag 8:
Känslosam! Äter godis och kakor varje dag. Sockersug! Gråter varje dag, en gång minst.
Tänker mycket på min uppväxt som utåt sett var priviligerad och bra. Tänker på hemligheter, något jag alltid haft för mig. Ätit i hemlighet, svultit i hemlighet, senare druckit och tagit droger i hemlighet. Har starka minnen av när jag som barn (5-6 år?) ”stal” kakor och godis hemma och åt i mängder på någon avskild plats. Detta är säkert vanligt, något barn gör för att testa gränser, men jag känner att detta är ett beteende jag har tagit med mig upp i vuxen ålder. Senast idag hade jag köpt fika till 4 personer jag hade haft ett möte med. 3 bullar blev över och dessa äter jag upp snabbt, på 2 min, i hallen. Samma med vin. Får nog någon rush av att få i mig mer än någon vet. Om jag häller upp 3 glas från en flaska, kanske i köket hos en vän, sveper jag ett och fyller det snabbt igen så att jag kan gå ut i trädgården med ”varsitt glas vin” till oss. Det är ju inte normalt! Varför gör jag så?

Tänker på sex och relationer.
Tycker att det är plågsamt att minnas saker jag utsatt mig själv för, helt galna grejer som jag tar med mig i graven. Försöker vara förlåtande och på något vis acceptera att jag nog tyvärr blivit präglad av saker som hände i min barndom. Jag försöker trösta mig själv med att jag (vad jag vet/tror) inte varit elak/mobbat någon annan. Har nog iofs sårat gamla pojkvänner med att bara dra och göra slut huxflux.

Kan känna mig ensam/oälskad/övergiven när jag tänker på saker som hänt i min barndom/ungdom. Min syster fanns dock där! Även mamma till viss del. Mina föräldrar är av den gamla skolan och tänkte nog att det bästa var att gå vidare, att dra ett streck. Hade behövt att min pappa vågat ta tag i de problem som uppdagades. Hade velat ha någon som rörde upp himmel och jord för mig, som försvarade mig. Är nu gift med en fantastisk man. Känner mig så trygg med honom och vet att han om någon så mycket som skulle titta på mig på fel sätt skulle han ta det direkt. Känner att tankar och minnen sköljer över mig. Är det vanligt när man slutar dricka? Jag har haft många veckor när jag inte druckit, men denna gång vet jag att jag inte ska dricka på iaf 3 mån. Känner mig bräcklig, men samtidigt gladare och absolut mindre ångest. Fortfarande många mardrömmar. Kämpar på. Hoppas att det går bra för alla som läser detta! Kram från Mollie

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Skönt att höra att det går framåt för dig @Mollie87.
Ät det du är sugen på och ta en sak i taget❣️

Det går bra för mig änsålänge. Dag 10idag.
Jag har lyckats låta bli gosaker, äter istället regelbundet (var tredje timma). Men i helgen var det godsaker och sockriga drycker, försöka hålla det till helgerna så jag har mer att se fram emot då. Jag har ju som allra mest hållit mitt alkoholdrickande till helger och ledigheter (har fallit i mellan många gånger och druckit vardagar också såklart) men det är framförallt helger och ledigheter så mitt tänk är att snart är det äntligen helg då blir det äntligen gotta och goda alkoholfria drycker! Istället för att som jag brukar tänka att snart är det helg och då får jag äntligen alkohol😳🔫

😁Kram på dig💕

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Mollie87 Det är säkert vanligt att man någon gång i livet kommer till en punkt där man går igenom sin barndom. Jag kom till det stadiet förra sommaren och har nu processat det under mer än ett år, känner mig rätt klar i det nu. Hoppas det inte behöver ta så lång tid för dig💕

Profile picture for user vår2022

@Mollie87 Hej! Jag kände mig lite svajig i känslorna de första månaderna som nykter, har nu varit nykter i 9,5 månader. Sov rätt dåligt också. Kände precis som du mig bräckligare, med gladare och med mindre ångest. Det är hjärna som återhämtar sig och söker balans, det tar 3-6 månader. Man får kontakt med sina äkta och djupa känslor när man är nykter och det är nog det som gör en bräckligare, då de inte bedövas med alkohol.

Jag började hos en psykolog och bollade mina tankar och känslor jag hade. Jag ville reda ut mitt bagage och det som skavde, för att kunna komma vidare och må bättre. Det gav resultat och jag har fått en mycket större självinsikt och även acceptans för mig själv och mina känslor. Det blev en lättnad att få denna förståelse om mig själv och det har för mig vidare. Det känns inte längre lika tungt med det som hänt och jag har kunnat både försonas och förlåta mig själv och även med andra. Den jag mötte var mig själv och det är inte längre farligt.

Det kan vara en lättnad att få gråta ut då och då, livet är jobbigt många gånger. Det går upp och ned. Att vara nykter gör det ändå lättare att möta sig själv och livet. Kämpa på!❤️

Profile picture for user Utmaning2022

@Mollie87 God morgon! Oj oj oj jag fortsätter känna igen mig! Har haft det exakt likadant med kakor, onyttigt osv som barn och senare även med alkohol.
Och har även jag får mycket tankar/känslor senaste tiden. Framförallt kring mitt destruktiva beteende och även min uppväxt som utåt sett också var stabil och fin.
Just nu skapar det mycket smärta - min pappa gick bort i vintras utan att vi på riktigt hann prata/fråga/bearbeta.

Så - igår brast det - två glas vin blev det. Sjukt onödigt och jag är superbesviken på mig själv.
Har inte ens haft nåt sug de senaste dagarna/kvällarna. 😔

Hoppas det går bra för dig och alla ni andra som kämpar ✨

Profile picture for user Mollie87

Dag 18: Oförutsedd kris/stress inom närmsta släkten. Har inte hunnit tänka/göra något annat än ta hand om familj och företag. Ändå stolt att jag INTE druckit en droppe. Gör det annars på automatik vid stress. Har sovit dåligt och för lite, men känts jätteskönt att jag iaf inte varit trött efter att ha druckit vin. Har ju inte druckit mer än några (ok, kanske 4 ibland) glas vin per dag jag druckit, men ändå kanske 4-5 dagar i veckan under många många år. Det är klart det påverkar. Kommer att köra mina 3 månader. Hoppas att det går bra för alla där ute. Kram Mollie

Profile picture for user Mattan

Heja dig@Mollie87 !Jag var här och skrev i din tråd i början under ett annat nic. Men gick tillbaka till min gamla profil och raderade därför Momma. Vill bara att jag snart går in i den fjärde nyktra veckan. Mår idag väldigt bra i det men det har gått lite upp och ner. Kram

Profile picture for user Mattan

Heja dig@Mollie87 !Jag var här och skrev i din tråd i början under ett annat nic. Men gick tillbaka till min gamla profil och raderade därför Momma. Vill bara att jag snart går in i den fjärde nyktra veckan. Mår idag väldigt bra i det men det har gått lite upp och ner. Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Det går bra @Mollie87. Jag är så fokuserad på tre månader och gläds åt allt som går i nykterhetens tecken😁
Förra veckan var jag sjuk så det var trist men nu är jag på banan igen, sprungit och badat i sjön och ikväll blir det yoga🥰

Profile picture for user Mollie87

Dag 29: Känner knappt någon skillnad. Fortfarande mycket mardrömmar, inte piggare, äter lassvis med socker. Ska testa att ta bort socker också. Det enda positiva är att jag vaknar lite stolt varje morgon.

Har tappat stingen lite! Men kör på med mina 3 månader.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Hej @Mollie87❣️
Jag var superpigg och nästan euforisk de första två veckorna, älskade den känslan.
Tredje veckan var jag sjuk så väldigt trött, fjärde veckan fortfarande trött, hade mestadels bara energi de första timmarna efter jag vaknat.
Denna femte veckan börjar jag bli piggare igen, alla fall fler timmar på dagarna men orkar inte mycket efter jobbet.

Jag hoppas och önskar att jag får mer och mer energi, det är tråkigt att inte ha den orken jag hoppades på att ha.

Jag tränar alla fall och det är otroligt skönt så det kommer jag hålla tag i och tänker att kroppen och knoppen fortfarande håller på att läka sig.

Jag sover väldigt bra så bra att jag längtar efter att det ska bli kväll så jag får lägga mig för att sedan vakna och känna lyckan över den goda nattsömnen.

Så fruktansvärt jobbigt för dig med mardrömmarna, jag har ingen aning om vad de kan komma ifrån, kanske hjärnan läker eller ångesten över hur du druckit som visar sig som mardrömmar? Eller ett obearbetat trauma som du behöver jobba med, jobba sånna fall med det nykter då tror jag det är lättast att bearbeta det färdigt, även om det gör ont❤️

Sockersuget kan ge sig lite om du äter regelbundet enligt min erfarenhet, frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmat. Då håller man en jämn blodsockernivå som brukar underlätta.

Tappa inte hoppet, jag hejar på dig❣️Vi gör detta tillsammans❣️

Profile picture for user Mattan

Det har gått bra@Mollie87 . Har nu haft 5 nyktra veckor och har inga planer på att dricka igen som det känns nu. Jag mår bra men är väldigt trött mellan varven.?Har också en del att förhålla mig till på hemmaplan som tär lite på krafterna. Är nyfiken på hur det går för dig. Har du hittat något som kan fylla upp i livet när alkoholen flyttar ut? Är lite dålig på att vara inne här men ska läsa din tråd. Heja oss kram