Hej,
Har en liten tråd under Vara måttfull. Det funkar nog inte för mig att ”dra ner”, har jag insett. Vågar inte tänka ”aldrig mer alkohol”, men vill vara helt utan i 3 månader som start. Någon som vill följas åt?
Jag kommer skriva lite dagbok här. Min största oro är hur jag ska hantera ångest och stress. Har förstått att A skapar oro och ångest, men har inte riktigt smält det än. Svåraste tiden är 17-19. Har en känsla av att livet blir tråkigt utan A, men vet nånstans att det inte stämmer. Känner mig nervös!

Jag kommer lyssna på podcasts (finns många på engelska om man söker på ”sober”), läsa på om hur A påverkar kroppen, stretcha/träna efter middagen och unna mig en sak (nya kläder eller så) per avklarad månad. Låter lite fånigt när jag skriver det, men så tänker jag.

Om tre månader hoppas jag att jag:
- är piggare & gladare
-mindre ont i kroppen
-lugnare
- jämnare humör
-mindre svullen
- ingen panik/hemska tankar på natten

Är förväntansfull! Någon som vill testa detta med mig? Kram Mollie

Dag1:
Tänker att jag ska skriva dagbok här. Ledsen, trött och arg idag. Jobbig helg med mycket dramatik och tuffa känslor. Enligt mig då. Är nog rätt överkänslig även om jag inte vill inse det själv. Vill skriva ärligt här, inte ärlig med mina känslor i verkliga livet. Har mått dåligt i många år, blandat med mycket lycka och även tacksamhet. Blir frustrerad, varför kan jag inte ha bearbetat klart saker? Många minnen och känslor som dyker upp. Ångest på nätter. Så besviken på mig själv. Försatt mig i så många farliga och onödiga situationer, impulsiv och destruktiv. Hoppat in i främmande bilar, gått på efterfester med personer jag ”känt” en kväll etc etc etc… Försöker reda i dessa känslor. Alltid varit för ”öppen” och gränslös med främlingar. Vad beror det på? Ett bekräftelsebehov? Blev sexuellt utnyttjad som litet barn. Även våldtagen som ung vuxen. Sedan alla dessa tillfällen när jag haft sex frivilligt eller vad man ska säga men varit full och hög och ångrat mig hemskt efteråt. Även exponerat mig på ett sätt jag ångrar. Jobbat i modebranschen och inte värnat om mitt privatliv etc. Har delat med mig av mig själv på ett sätt jag ångrar.
Allt detta är längesen nu och allt i mitt liv är bra.

Har druckit sedan jag var 13 år så i mer än 20 år. Känns hemskt! Alkohol fanns alltid med i bilden hemma, men upplevde inte det som ett problem, inga stupfulla vuxna etc.

Har svårt för tanken på ett liv helt utan A. Jular, drinkar på verandan, vinprovning med vänner etc etc.

Lyssnar på podcasts, finns många bra och inspirerande.

Ursäkta rörigt inlägg. Ska försöka skriva varje dag. Velar hela tiden, men mitt löfte till mig själv är TRE MÅNADER utan A. Sedan utvärdera. Känner nånstans att jag nog aldrig kommer lära mig att dricka normalt. Mitt mål är ett lyckligt och lugnt liv med min underbara familj som jag älskar mer än allt annat.

Tack.
Mollie

@Mollie87
Hej! Jag är på dag 10 och det känns bra. Jag brukar falla efter 10-14 dagar men den här helgen ska jag bestämt klara av så jag på måndag kan säga att det är dag 15. Det är mitt största mål idag. Eller delmål kanske.

Jag tycker det är bra att du bestämt dig för 90 dagar. Något slutgiltigt beslut behöver du inte ta just nu. Vem vet, om 90 dagar kanske det faller sig naturligt för dig att fortsätta vara nykter.

Tack för att du vågar dela din historia. Det är så många där ute som delar den med dig. Fler än man vill tro. Ja kanske inte modejobb då men resten.
Det är modigt av dig att skriva orden.

Att använda forumet som dagbok och som en plats att vara helt ärlig på är en bra strategi och en bra träning som man senare kan lämpa över i verkliga livet.

Önskar dig lycka till på din väg 🍀💕

Tack snälla för ditt fina svar! @Lina. 2.0 Idag känns allt bättre. Känner mig glad att ha en plan! Vad duktig du är som ”stålsätter” dig och längtar till känslan av att ha klarat dag 15. Du klarar det! Jag har läst att det är väldigt vanligt att man faller efter just 2 veckor för då ”slappnar man av” eftersom man klarat sig så länge, men kroppen har samtidigt ett sug kvar. Kämpa på! Jag vill också komma till dag 15 och sen 90! Ha en fin dag och tack snälla för ditt svar och de fina orden. Kram
Mollie

Dag 2: Allt känns bra! Har lyssnat på ”I can stop you drinking” av Craig Beck. Rekommenderas! Han skriver att de två första veckorna är tuffast, att det är lätt att falla tillbaka, men att det sen blir lättare. Jag har absolut haft veckor när jag inte druckit, men då med vetskapen att jag ”får” dricka igen nästa helg etc. Känns konstigt, men spännande att tänka att jag inte ska dricka på 3 månader (kanske längre). Känner mig också lite fånig som gör så stor grej av allt. Det är det kanske inte. Dricker mig aldrig plakat. Men för mycket och för ofta. Framförallt i hemlighet och ensam. Det är ju inte normalt. Vill känna mig lugnare och slippa stressen av att planera vininköp etc.
Idag känns allt bra!

@Mollie87 Craig Beck tillhör mina husgudar. Jag kan rekommendera hans Youtube-klipp: ”StopDrinkingExpert”. Annie Graces bok ”This Naked Mind” (”Tänka klart” på svenska) rekommenderar jag också. Kämpa på! En dag i taget.

Kram 🐘

Hej där och välkommen hit,
Det du skriver som ”fånigt” är allt annat än det, tvärtom är det på riktigt och varningsklockor på att dricka för ofta, i smyg och ensam. Så var det för mig och för många här. Alla är inte på alkis-botten utan tvärtom kan man leva på ett bra tag vid kanten av stupet.
Alkoholism är progressiv. Vi som börjar överträda gränser, fortsätter ofta.
Det som är det bästa med allt- är att det går att sluta. För mig hjälpte det att tänka på begränsad tidsperiod- (3 månader) och en dag i taget.
Nu njuter jag av min tredje nyktra sommar och vet att jag aldrig mer kommer att dricka, och jag har inte mått bättre på många år.
Läs och skriv här! Var rädd om det du har. Kram 🌸

Tack @Se klart ! Det låter som om du har ordnat ett mycket härligare liv nu utan alkohol. Jag fortsätter att läsa mycket här och lyssna på böcker… utbilda mig lite. Vill verkligen må bättre och inte smussla med något. Trevlig kväll och tack för svar!

Dag 3: Känner mig helt ok. Tänker mycket. Börjar inse att jag förknippar någon form av A med så mycket ”mys”. Brasa på hösten=rött vin eller whisky,
laga mat= krispigt vitt vin, umgås i trädgården=öl, skaldjurskväll=bubbel,
mexikansk mat (som vi ÄLSKAR)= stark fördrink + öl, svenska högtider=nubbe och öl etc etc etc
Vill jag leva helt utan A? Min man njuter av 1-3 glas dessa tillfällen, men blir väl max 1-2 glas en normal vecka. Känns tråkigt att sluta helt, ska han dricka nubbe ensam på julen? Känner mig förvirrad och lite irriterad. Barnsligt, ja! Har hursomhelst bestämt att jag inte behöver fatta något beslut ännu. Bara klara 3 månader och se hur jag mår. Har jag färre mardrömmar och mindre ”nattskräck” blir det nog svårt att snacka bort alkoholens negativa påverkan på mig. Trevlig kväll önskar en suris som ätit en halv skål godis och nu ska ta en kopp te.

Dag 4:
Vaknar som vanligt kl 06. Känner mig pigg trots hackig sömn. Hade jag inte bestämt mig för mina 3 månader hade jag garanterat druckit 2 glas vitt igår. Det var ju fredag :) Känner mig nöjd med mig själv! Vi har en fullbokad helg med både jobb och vänner på besök. Dricker kaffe och ser fram emot helgen. Alkoholfri öl finns i kylen. En påminnelse till mig själv: det är väldigt härligt att vakna upp efter en helt alkoholfri kväll.

Spännande tider!
Glada hälsningar Mollie

Hej!@Mollie87
Jag ska också köra nykter höst, började i måndags så dag 6 idag!
Precis som du hade jag också druckit vin igår om jag inte hade bestämt mig för tre månader.
Åkte till affären istället för bolaget efter jobbet och letade goda alkoholfria alternativ, kunde inte bestämma mig för vad jag var sugen på så det blev 9 olika alternativ 😂
Drack halva av fyra alternativ sen blev jag gör trött, somnade runt nio.
Vaknade tidigt och sån härlig känsla, pigg och glad!

@Mollie87 snyggt med 4 dagar! Är själv på dag 10 idag, känns superbra. Hur tycker du det fungerar med alkoholfri öl, triggar det dig någonting? Kan du dricka det i normal takt eller hetsdricker du? Har inte vågat köpa alkoholfri öl denna gång, vet inte om jag kommer sitta och halsa i mig dem i ett försök att lura hjärnan eller om jag skulle kunna dricka dem och njuta. Vet inte ens om jag gillar öl om jag inte får berusningen på köpet.

@Mollie87 Bra jobbat!
Jag har aldrig kunnat tänka längre fram, säga 'aldrig mer'. Jag började med a-programmet och det varade 10 veckor, jag la på några extra dagar och satte mitt sikte på 100 dagar utan alkohol. Jag klarade 98/100 efter 2 medvetna val av att dricka. Sen efter det har jag haft en period med måttlighet. Nu kör jag utan igen, en dag i taget.
Kämpa på!

Hej! @less12 Bra jobbat! För mig funkar alkoholfri öl toppen. Dricker en/kväll nu (om jag vill). Förknippar inte smaken/känslan med A utan mer med graviditet så det känns mest mysigt :) Köper sorten som är 0,0 % för säkerhets skull. Dricker max 2 öl i vanliga fall ändå. Inte som med vin där det tydligen inte finns ett normalt stopp-tänk…

Absolut! @Mollie87
Så skönt att kunna följas åt, har inte många i min närhet som dricker förmycket så är rätt ensam i det här, det är mest jag i soffan framför tv:n och det skulle jag aldrig erkänna för någon i min omgivning!

Min man vet att jag dricker förmycket men inte hur illa det varit i olika perioder men han är på tåget med nyktra 3 månader förutom vid speciella tillfällen som han säger. Han vet att jag ska lämna blodprov så jag får inga speciella tillfällen.