@vår2022 Wow, mäktigt. Tänk om de kunde veta!? En dag är du kanske redo att berätta. Eller inte. Man får outa i portioner, och precis i den utsträckning som man känner sig bekväm med. Men det blir bara lättare att prata om det för varje nykter månad man samlar på sig.

Att nu kunna säga ”i februari har jag varit nykter i 3 år” är urhäftigt 🙌🏻👍🏻💪🏻 Det kan jag säga numer med mycket stolthet i rösten, till de allra flesta faktiskt. Även på jobbet numer. För att mitt drickande så tydligt är historia numer. Och för att jag inte är ett dugg rädd för att jag ska ta ett återfall. Aldrig glömma, aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tänkte på det du skrev om att du inte är ett dugg rädd för att ta ett återfall. Jag känner likadant, jag är inte orolig och rädd för det då jag känner mig så otroligt stabil i min nykterhet och vill aldrig tillbaka till där jag var. Jag har ändå skapat en otäck bild av återfall, att komma till ett svart helvetet och brinna! Jag har sagt att jag är livrädd för ett återfall, men inser att jag inte är rädd för det. Jag menar att bilden jag har av återfall är så otäck och när jag tänker på hur läskigt det skulle vara att komma dit, blir jag så avskräckt av blotta tanken. Som att medvetet åka till en krigshärjat land men stor risk för att hamna mitt i konflikten och förlora sitt liv. Nä, då är det bättre att stanna hemma i tryggheten och leva ett gott liv😁

@vår2022 Jag är inte rädd för återfall eftersom jag så noga håller på regeln att inte ta första glaset. Häromveckan avstod jag till och med från lättöl och bytte till cola. Kvinnan bakom disken tyckte att alkoholfri öl och lättöl var same-same. Det tyckte inte jag.

Jag har dessutom för alltid gjort slut med alkoholromantiken. Jag har genomskådat hur den får folk att nästan slå knut på sig själva, och jag står bredvid och beskådar spektaklet. Noll intresse av att delta.

Alkoholen borde vara förbjuden - den kostar samhället massor i pengar och den orsakar så mycket mänsklig misär. Det är numer en grundmurad åsikt som jag har. Och som jag gärna pratar vitt och brett om - när tillfälle ges. Jag pådyvlar ingen mina åsikter, om de inte har bett om dem. Det vore att kasta pärlor till svin.

Jag har dessutom verkligen insett att jag i alla alkoholindränkta sammanhang kan delta - och att jag faktiskt har roligare än när jag drack. För då var jag så fokuserad på just drickandet. Nu kan jag släppa det och fullt ut delta i jippot istället. Jag pratar lika mycket, och jag skrattar hjärtligare. Sen har jag ingen behållning när timmen blir sen och folk börjar fyllegagga, men då går jag så gärna hem. Jag är ju kvällstrött numer. Och morgonpigg. Lite oväntat minst sagt. Det kom som en bonus med nykterheten.

Kram 🐘

@vår2022 Förstår att du berättade om Kebnekaise istället… det är ju också en bedrift även om den bleknar jämfört med resan du gjort för dig själv här! 325 dagar är fantastiskt 🙌 bra! ❤️

majken_r

@vår2022 Godmorgon, ville mest titta in och säga hej. Tänkte på dig igår, hur hjälpsamt det varit/är för mig att ha träffat dig här. Vi dök in på forumet ungefär samtidigt. Hade olika strategier. Men jag följde dig och blev intresserad. Ihop med andra ”gamlingar” här visade sig ett nytt alternativ, att man kan leva utan vin och ha det bättre! Att det inte är en förlust utan en vinst. Är så glad för det. Och det hjälper när det ibland fladdrar förbi ett glas😇 Stor kram till dig och hoppas du får en fin söndag!! 🍃☕️❤️

@majken_r Godmorgon! Vad glad jag blir av att du kikade in❤️. Det är det som är så bra med forumet att vi kan hjälpas åt med olika tankar och strategier, vrida och vända. Dina reflektioner har har fått mig att processa framåt och fundera några varv till och jag har blivit ännu mer övertygad om att nykterheten är det som gäller. Det är verkligen en vinst! Min söndag startade med kaffe i sängen, kika in här och snart dags för en löptur med maken och hunden. Ska även städa, pyssla lite och sedan slappa. Nästa vecka blir en hektisk vecka så det gäller att samla krafter.

Hoppas du får en fin söndag och stor kram🥰

@vår2022 Vad härligt och så himla strongt gjort m alla dina nyktra dagar💪🏻💕 Jag instämmer m övriga att Kebnekaise är strongt att ha bestigit men alla dina nyktra dagar ..det är det allra bästa👏🏻👏🏻👏🏻

Jag skulle gärna vilja berätta på mitt jobb om mina problem. Ibland har jag nästan varit på väg att försäga mig…varit på väg att säga ngt som min kurator har sagt. Har dock inte förtroendet för min chef. Ibland vill jag berätta för alla för jag tycker emellanåt att det är tungt att dölja men jag är inte där ännu…Jag tänker att det är en viss skillnad att berätta när man fortfarande är kvar och rör än när man klivit av den här sörjiga röran.

En person på AA berättade hur häftigt hen tyckte det var att ha varit nykter på en middag.

Ha det fint🥰

@Varafrisk Tack❤️ Ja, håller med, man måste ha ett förtroende och tillit till den som man berättar för om sitt beroende. Och om man berättar för sin chef så ska ju denne agera med ett stödpaket. Det är verkligen bra om man kan ta hjälp av sin arbetsgivare, men förtroendet måste finnas på plats. Skulle önska att det skulle vara mindre skamligt att berätta, men det är nog vi själva som skammar oss själva mest. Det är nog en skillnad i att berätta när man klivit av sörjan, men jag känner inte behov av att berätta något. Det är privat och där någonstans går min intigritetsgräns.

Håller med AA personen, det är häftigt att vara nykter på en middag😁

Ha det så gott och kämpa på❤️

Ligger i sängen på ett hotellrum efter första dagen på en konferens. Många år sedan jag sov över på ett hotell. När jag checkade in på rummet i em tänkte jag direkt på ett glas vin. Tänk vad hjärnan är programmerad till att ta till alkohol i olika situationer, betingad på gammalt beteende. Den glömmer inte i första taget. Det greppade till i kroppen om att något fattades, det urgamla minnet med sitt sug gjorde sig påmind. Jag kunde skaka av mig det, men jag förundras över att betingningen fortfarande sitter där. Förmodligen för gott. Den delen av hjärnan ligger i dvala och har inga direkta krafter, men den kan ruska på sig lite där i dvalan. Nu har jag dock skapat en ny vana på hur det ska vara när jag sover på hotell nästa gång och får se om det ruskar på sig då.

Innan middagen drack alla vin och öl och det ruskade inte på sig inom mig. Det var mer ett konstaterande för mig, att jag dricker inte alkohol som andra gör. Till maten fortsatte de med alkohol och jag tog en alkoholfri öl. Tänkte att det kommer att vara skönast för mig av alla, då jag vaknar nykter. Tänkte också att jag ska gå upp tidigt, ta en löptur, en dusch och sedan njuta av hotell frukost. Vara pigg på konferensens andra dag och inte gäspa en endaste gång😁.

Nu ska jag sova, god natt!❤️

Anonym31513

@vår2022 Så härligt att läsa om din upplevelse att vara nykter på en konferens. Jag hoppas komma dit en dag, jag också. Som det känns nu kommer jag att göra det. Jag mår så mycket bättre när jag inte dricker. Kram!

Ojoj @vår2022 ! Konferens, det är riktigt farliga grejer! Den där timmen innan middag, i lobbybaren… när man kan slappna av och klirra med glasen. Tänker på alla på bokmässan nu- med nya programpunkten by night, så att alla säkert får möjlighet att dricka. Men du kirrar ju det! Kram! 🐳

@Lavendelblomman Ja, det var en skön upplevelse att vara nykter på en konferens. Man blir så trött ändå av själva konferensen och intensiteten. Det är klar att du också kommer att komma dit en dag😁.

Ha de så fint!❤️

@Geggan Ja, det där klirret som är så bedrägligt. Har inte hört om programpunkten by night, men antar att det blir som du säger klirr i huvudet. Ja, kirrade det! Vad roligt att höra det uttrycket, det var hundra år sedan jag senast hörde det😂. Kram❤️

336 dagar - 11 månader idag. Helt otroligt fantastiskt! Tiden har verkligen gått mest fort. Att nå 1 månad kändes som en evighet i början, men nu är jag redan här. Att avstå alkohol känns så naturligt och självklart. Det känns häftigt till och med. Tänker ofta att jag är lite speciell för att jag kan tacka nej till alkohol, att det är en slags förmåga jag har. Att jag är stolt över mig själv för det. Det är ju inte heller något jag talar högt om, så ingen annan är imponerad av mig, jo mina närmaste som vet, men inte de andra. De vet inte om vilken prestation det är att jag tackar nej, så då får jag vara imponerad av mig själv för det. Och det är ju det viktigaste, att man kan vara stolt över sig själv.

Många tankar, funderingar, reflektioner och aha-upplevelser har skett under dessa 11 månader. Det är verkligen en process som sakta går framåt, ett gediget arbete som har tagit mycket tid och energi. Ungefär som när jag blir engagerad i mitt arbete, men på ett privat plan. Det kräver ett engagemang för att det ska gå framåt och för att jag ska utvecklas. Det är en intressant process och jag stimuleras av att nyfiket utforska det. Vrida och vända på mina egna resonemang och även andras resonemang här. Det är mycket givande och tillför mycket i min egna process. Idag krävs inte lika mycket energi då jag har landat och följer min värderade riktning. Det finns bara en röst som jag följer och uppstår det knepiga situationer kan jag tryggt luta mig mot mitt sunda förnuft som säger att jag ska avstå att dricka, att det är den enda rätta vägen. Och det är lätt idag.

Detta forum är verkligen enastående. Tror inte att jag skulle ha kommit så här långt utan det. Ett självhjälpsforum där vi stöttar varandra för att orka gå vidare och vi gör det bra! En ny värld där man inser att man är inte själv om att ha alkoholmissbruk, ångest, skuld, självförakt och skämmigt beteende, som man lätt tror. Vi är många och tillsammans blir vi starka. En gemensam kamp mot alkoholen, men där man måste ta ett eget ansvar för sitt liv. Ett blandat forum där vissa varit nyktra länge, nya medlemmar som tillkommer och där vi försöker stöttar varandra. Bra stämning och medkänsla. Jag är tacksam att jag hittade hit och för att vi finns till för varandra i med- och motgång.

Ha en riktigt fin söndag alla kämpar där ute❤️

Grattis @vår2022 ! Du har verkligen varit en ledstjärna för mig nu i 9 månader, en stor orsak till att jag har klarat alla med- och motgångar. Alltid där med ett ord på vägen! Önskar dig en härlig nöjd söndag och ser fram emot många många gemensamma månader!

Tack fina @Geggan❤️. Dina ord gör mig varm inombords. Det är en fin solig söndag som jag ska njuta av och jag ser också fram emot många, många gemensamma nyktra månader framöver. Ha det gott!🌞🍂

@vår2022 Grattis till 11 månader! 🥳🥳🥳 Precis som @Seklart känns som min kloka storasyster som gått före mig, så känns du som den lika kloka lillasystern som har anammat helt rätt tänk från början. Du håller på och cementerar din identitet som en person som inte dricker. Jag håller med om att det nästan känns lite coolt att var den som väljer alkoholfritt i alla lägen 😎

Kram 🐘

Tack fina @Andrahalvlek❤️. Du är en ledstjärna för mig och har stöttat mig så bra. Vi har mycket gemensamt i vårt tänk om faktametoden som en styrka och motivation till att lyckas bli hållbart nykter. Att kunna genomskåda gamla inrotade sanningar om alkohol-lyckan och hur den programmerats in i vår hjärna. Att vi fått ihop vår kognitiva dissonans, två motstridiga tankar och krafter, till en tanke och en stark kraft. Att Alkoholdjävulen inte ska kunna lura oss till att dricka, för det är ett fejkat beteende och illusion i hjärnan. Den har vi genomskådat💪. Kram💕🍁