Hej,
Har en liten tråd under Vara måttfull. Det funkar nog inte för mig att ”dra ner”, har jag insett. Vågar inte tänka ”aldrig mer alkohol”, men vill vara helt utan i 3 månader som start. Någon som vill följas åt?
Jag kommer skriva lite dagbok här. Min största oro är hur jag ska hantera ångest och stress. Har förstått att A skapar oro och ångest, men har inte riktigt smält det än. Svåraste tiden är 17-19. Har en känsla av att livet blir tråkigt utan A, men vet nånstans att det inte stämmer. Känner mig nervös!

Jag kommer lyssna på podcasts (finns många på engelska om man söker på ”sober”), läsa på om hur A påverkar kroppen, stretcha/träna efter middagen och unna mig en sak (nya kläder eller så) per avklarad månad. Låter lite fånigt när jag skriver det, men så tänker jag.

Om tre månader hoppas jag att jag:
- är piggare & gladare
-mindre ont i kroppen
-lugnare
- jämnare humör
-mindre svullen
- ingen panik/hemska tankar på natten

Är förväntansfull! Någon som vill testa detta med mig? Kram Mollie

Dag 68: Inte druckit en droppe på mer än två månader. Känner mig lite stolt, men annars ingen jätteskillnad på trötthet, ont i kroppen och mardrömmar. Man kanske inte kan förvänta sig att känna någon större skillnad om man inte har hällt i sig sprit. För mig har det varit max 2-3 flaskor vin i veckan. Ibland bara några glas/vecka. Är ju ändå en hel del. Har blivit lite mindre svullen, men annars ingen större skillnad. Något jag funderar på är om jag nu har flyttat över ”besattheten” av vin till socker. Har länge druckit i smyg (inga mängder, men ett snabbt extraglas från flaskan som är tänkt till såser etc). Gör nu samma med socker/godis. Känns så otroligt barnsligt och konstigt, något jag vill sluta med! Tänkte i början att jag fick äta allt jag ville så länge jag inte drack vin, men vill nu lära mig att tänka om. Sluta smussla överlag. Hör väl inte till alkohol egentligen, men nu skriver jag ju ändå här :)

Har för övrigt ett starkt vinsug just nu. Är irriterad på allt och alla och vill bara låsa in mig och dricka rödvin. Känner mig sur och trött. Min plan är: ta bort socker (får panik av bara tanken) och träna mer. Och sluta sura :)

Hej @Mollie87. Har inte druckit på över ett halvår nu. Drack nog lite mängdmässigt som du innan. Känner inte heller nån stor skillnad i kropp, pigghet, vikt etc. Men att vakna varje dag och känns mig stolt över att inte dricka, att aldrig mer spåra ur, göra bort mig eller vara för lullig för att ha full koll på barnen. Det gör mig så glad i själen. Nu ska jag med ta tag i socker och framförallt träning! Det blir nästa steg som kan göra skillnad tänker jag. Ersätter den guldkant som jag tidigare förknippade med alkohol (och även ff om ska vara ärlig) med ”wellness-aktiviteter”.

Kram och kör på!
🍃🍄🍂

Åh va kul att höra från dig @Mollie87 ❤️
Jag var så orolig att du ramlat tillbaka!

Jag mår väldigt bra psykiskt, det viktigaste för mig förutom riktigt bra sömn och ingen ångest!

Jag har gjort en hel del roliga grejer och njuter av att inte behöva tänka på hur jag dricker eller hur jag ska må dagen efter. Jag dricker inte helt enkelt så kan planera hur jag vill utan att anpassa mig efter den helvettesdrycken!

Jag är trött vissa veckor men det är nog för att jag haft oturen att åka på feber (förhoppningsvis virus) vid tre tillfällen under dessa 70dagar. Det är segt men jag har landat i ett lugn med mig själv och vilar när jag känner att jag behöver det. Accepterar hur mycket eller lite ork jag har.

Jag har noll sug för jag tänker flera gånger om dagen på hur dåligt jag mått! Och hur bra jag nu mår!

Jobbigt att du känner sug för rödvinet! Försök att lyssna på kroppen och knoppen och acceptera om du är trött, försök inte bli mindre trött genom att ge dig på alkohol för det hjälper dig aldrig i längden!

Jag tänker att jag får dricka om jag vill men det vill jag inte för jag vill vara klar i huvudet och är livrädd för att få tillbaka all ångest, sömnlöshet och självhat!

Minns inte hur din plan var? Hur tänker du om framtiden? Hur vill du göra med alkoholintag? Vad vinner du på att inte dricka och vad vinner du på att dricka?

Kram🥰

Hej! @Himmelellerhelvette

Vad duktig du är! Underbart att du inte känner något sug! Idag känner jag mig gladare och njuter av att dricka kaffe. Jag tycker att stunden precis innan middagen är värst, då slår suget till, men faktiskt inte varje dag. Jag har tagit bort socker nu i fem dagar och känner faktiskt att jag mår lite bättre/mindre sug. Haha, vilken hemul jag blivit!

Tack för tips och stöd! Min plan var/är att inte dricka på 3 mån och sen testa att dricka vid sociala tillfällen. Men det är kanske dumt. Har läst här och förstått att det sällan funkar. Vi får se…

Stor kram och bra kämpat!

@Mollie87 Veckan som varit har varit tuff psykiskt med mycket skit runtomkring som jag inte vill gå in på men jag har inte haft sug på att dricka.
Försöker tänka att det är bra att må psykiskt dåligt för att se att jag även fixar det utan A.

Jag har en plan om att gå igenom så mycket som möjligt i livet utan A innan jag tar ett beslut om att våga smaka A igen.
Jag vill veta att jag kan gå igenom allt mellan himmel och helvette utan att A ska få tro att den kan lura mig till att tro att den skulle kunna vara någon lösning. Den ska aldrig få lura mig igen.

Kanske ska jag kunna ta något glas vid sociala tillställningar framöver, kanske inte. Jag har inte stängt dörren men det lockar mig inte att gå ner i källaren och ta den bakdörren när altandörren på övervåningen ut i solen och glädjen ser så mycket mer lockande ut?

Kanske kan det vara så att du känner suget fortfarande för att du omedvetet räknar ner till att tre månader ska ta slut? När jag hade 1månad kvar till tre månader kände jag en viss stress för att det skulle hända så jag satte ett nytt mål på 6månader. Hur skulle du känna för att hänga med på det?❤️

Hej! @Himmelellerhelvette Bra kämpat, speciellt om du har haft en tuff vecka! Jag kör mina 3 månader, sen får jag se. Blir bara stressad om jag lovar 6 månader nu… Känner mig faktiskt ganska nöjd med tillvaron! Tror att set kommer gå bra att dra ner till bara något glas här och där. Om inte får det bli alkoholfritt. Nu vet jag att jag klarar det :) Ha en fin dag! Kram Mollie

Dag 85: Vill dricka vin. Hemsk dag på jobbet med stor konflikt och jobbiga samtal och beslut. Min man är bortrest i 2 dagar. Ledig imorn. För några månader sen hade jag ”unnat mig” en halv (kanske mer…) flaska rött. För att varva ner/som tröst. Känner mig så arg och frustrerad. Men jag ska inte vika ner mig. Ska gosa med barnen och unna mig… hmm nånting. Eller bara skriva av denna dag som en skräpdag. Hur gör ni när frestelsen slår till? Vill bara zona ut.

Hej @Mollie87❣️
Hur gick det? Lyckades du hålla dig från A trots din kämpiga dag?

När frestelsen slår till, jag har inte upplevt det och det tror jag beror på att jag inte sagt till mig själv att jag ska dricka efter mina tre månader. Du har sagt till dig själv att du ska dricka lite efter dina månader därför tror jag du blir slagen av suget för det är inte långt borta tills du är färdig. Jag vill inte dricka därför tror jag att suget inte infinner sig. För jag får om jag vill, tre månader har passerat men jag vill inte för jag är rätt säker på att jag bara skulle klara måttligt i några månader om ens det sedan hade jag varit tillbaka på ruta 1 och där vill jag verkligen inte hamna igen.

Stor kram och dela gärna hur det går för dig, jag finns här om du behöver mig❤️

Hej! @Himmelellerhelvette Tack, du är så gullig! Tänker du att du aldrig mer kommer dricka? Jag vet inte riktigt hur jag tänker. Har inte druckit nu på snart tre månader och det känns ju ok… kram Mollie

Hej! @Himmelellerhelvette Tack, du är så gullig! Tänker du att du aldrig mer kommer dricka? Jag vet inte riktigt hur jag tänker. Har inte druckit nu på snart tre månader och det känns ju ok… kram Mollie

Det är en bra fråga @Mollie87, jag vet inte om jag någonsin kommer dricka igen.
För alltid känns länge, jag har bara levt halva livet än. Jag vill i alla fall ha så mycket erfarenheter som möjligt nykter, jag vill känna det som beskrivs om positiva erfarenheter mellan 3-6 månader. Sen vill jag känna de mellan 6-9månader sen har jag inte kommit längre, jag börjar fundera på sommaren och semestern, den hade varit riktigt häftig att uppleva nykter och eftersom det känns lockande så kör jag väl 9-12 månader också.

Jag tror inte det är bra för mig att tänka för långt fram i tiden. Nu vill jag inte dricka och jag är oerhört rädd för att ta första glaset. Det ligger så nära hur dåligt jag mådde och jag påminner mig om det dagligen genom att läsa här på forumet. Jag vill aldrig glömma hur det var för om jag gör det kan jag lätt övertalas av min beroende sida att det inte var så farligt.

Vad är det som lockar dig med att dricka? Jag tror det är viktigt att ta reda på varför man vill dricka.

Har du läst böckerna ”skål ta mig fan” och ”This naked mind” om inte så rekommenderar jag dig starkt att läsa dom.

Så här står det om ”skål ta mig fan”

Tro inte för ett ögonblick att alkoholproblem är något som svaga människor utvecklar! Det har visat sig att det snarare är precis tvärt om. Många som har problemet är ofta mycket driftiga, strukturerade, ambitiösa, ordningsamma och viljestarka människor. Skål, ta mig fan! är därför en bok som varken mästrar eller trycker ner läsaren i skoskaven. Den gör precis det motsatta.
På ett strukturerat sätt närmar sig boken vilka vi är som brottas med alkoholen. Den tar fasta på våra styrkor och våra tillgångar men också våra tillkortakommanden, den går på djupet av våra funderingar kring alkohol och även kring livet som stort. På ett relevant, vardagligt och lättsamt språk för den resonemang kring varför annars så karaktärsfasta personer inte lyckas styra sin konsumtion till ett ”normalt drickande”. Läsaren kommer att mötas av en slående igenkänning fylld med många skratt.
”Den borde ha varit den första boken som någonsin skrivits om alkoholproblem”, har flera läsare sagt. En annan berättar: ”Det är som om boken är skriven just för mig och att författaren sett rakt in i mitt inre”.

Och så här om ”This naked mind”

Control Alcohol, Find Freedom, Discover Happiness & Change Your Life‘Brilliant’ – Stella Duffy
Millions of people worry that drinking is affecting their health, yet are unwilling to seek change because of the misery and stigma associated with alcoholism and recovery. They fear drinking less will be boring, difficult and involve deprivation, and significant lifestyle changes.

This Naked Mind offers a new solution. Packed with surprising insight into the reasons we drink, it will open your eyes to the startling role of alcohol in our culture. Annie Grace brilliantly weaves psychological, neurological, cultural, social and industry factors with her extraordinarily candid journey resulting in a must read for anyone who drinks.

This book, without scare tactics, pain or rules, gives you freedom from alcohol. By addressing causes rather than symptoms it is a permanent solution rather than lifetime struggle. It removes the psychological dependence allowing you to easily drink less (or stop drinking). Annie’s clarity, humor and unique ability to blend original research with riveting storytelling ensures you will thoroughly enjoy the process.

In a world defined by ‘never enough’ Annie takes us on an intellectual journey through the world of alcohol and specifically the connection between alcohol and pleasure. She dispels the cultural myth that alcohol is a vital part of life and demonstrates how regaining control over alcohol is not only essential to personal happiness and fulfilment but also to ending the heartache experienced by millions as a result of second-hand drinking.

Finally, with perfect clarity, this book opens the door to the life you have been waiting for.

Kram❤️

Hej! @Himmelellerhelvette

Jag mår bra, tack, och hoppas detsamma!

En liten uppdatering följer här… Känns skönt att skriva även om jag oroar mig för att jag inte är anonym. Inte så bra på datagrejer och rädd att min e-postadress på något vis ska synas. Jaja, struntsamma! Så här har det varit:
Drack inget alls på 3 månader (aug-nov) och mådde väldigt bra! Lugn och glad, mindre svullen och kände mig stark och harmonisk. Sen var det då dags att dricka måttligt igen. Det gick inte jättedåligt, men inte heller bra. Kändes deppigt och patetiskt i vissa stunder, men också befriande ibland. Njuter ju tyvärr väldigt mycket av att ”stänga av” hjärnan och zoona ut. Men nu kommer det bästa: jag känner starkt att jag vill sluta dricka. 6 månader till att börja med, men jag vet innerst inne att alkohol är skräp. Läst jättebra bok: How to quit drinking like a woman. Ändrat mindset från ”jag får inte dricka” till ”jag vill inte dricka”. Känns än så länge (5 dagar in 😅) jättebra!

Hur går det för dig? Tack snälla du för pepp och hejarop!

Kram
Mollie

Hej! @Himmelellerhelvette

Jag mår bra, tack, och hoppas detsamma!

En liten uppdatering följer här… Känns skönt att skriva även om jag oroar mig för att jag inte är anonym. Inte så bra på datagrejer och rädd att min e-postadress på något vis ska synas. Jaja, struntsamma! Så här har det varit:
Drack inget alls på 3 månader (aug-nov) och mådde väldigt bra! Lugn och glad, mindre svullen och kände mig stark och harmonisk. Sen var det då dags att dricka måttligt igen. Det gick inte jättedåligt, men inte heller bra. Kändes deppigt och patetiskt i vissa stunder, men också befriande ibland. Njuter ju tyvärr väldigt mycket av att ”stänga av” hjärnan och zoona ut. Men nu kommer det bästa: jag känner starkt att jag vill sluta dricka. 6 månader till att börja med, men jag vet innerst inne att alkohol är skräp. Läst jättebra bok: How to quit drinking like a woman. Ändrat mindset från ”jag får inte dricka” till ”jag vill inte dricka”. Känns än så länge (5 dagar in 😅) jättebra!

Hur går det för dig? Tack snälla du för pepp och hejarop!

Kram
Mollie

Jag kommer skriva ner tankar och sånt som jag har läst eller lyssnat på här. Började dricka tidigt (14 år?) och druckit varje helg under tonåren. Sen vid 18-19 flyttade jag utomlands, drack säkert 4-7 ggr/vecka, minns ej. Även droger. Från det att jag var 22 drack jag kanske 4-5 ggr/vecka, med veckor helt utan, tror jag. Inte druckit som gravid eller när jag ammat barnen. Druckit ca 2-3 glas vin/tillfälle de senaste åren, men även gin och annan sprit. Usch, så mycket alkohol!

Är så pepp på att må bra och känna mig stark och fri!