Mitt i prick @prinsessa. Jag såg till att alltid ha en stor väska, vågade inte ens ha det i en påse av okänt märke om någon varesig känd eller okänd skulle se konturerna.

Dagen har faktiskt varit bra. Arbetet har varit same same men ändå bättre. Kan inte säga att det gör att jag älskar mitt jobb men det underlättar. Det var till och med så jag hann med en fikapaus på eftermiddagen. Så klart undrar jag om det bara råkade vara en lättare dag på arbetet eller om det handlar om min status. Enda sättet att ta reda på det är att fortsätta på vägen och låta tiden utvisa.
Nu slår det mig även att jag inte känt något sug på alkohol. Inte en enda gång. Jag vet att faran är långt ifrån över men det är skönt att få uppleva en sådan stund, det känns stort.
Märkte att jag kände mig avslappnad på vägen hem. Annars brukar hjärtat sitta i halsgropen. Även fast jag behövde förbi affären blev händerna inte klibbiga och huvudet i snurr. Kom på den perfekta lösningen. Handlade, så gick jag förbi pizzerian/kebabstället för hämtmat. På så vis minimerade jag risk för att känna den stressen jag brukar känna över att både handla och laga mat. Försöker tänka bort onyttigheten med att det ändå är bättre än alkoholen. Dessutom så var det väldigt gott med pommes. Belöningssystemet glimmade till där för en liten stund 😉. Absolut inte hållbart i längden men nu blev det så.

Noterade idag att hjärnan inte hunnit bli så skärpt som jag trott. (Tror inte att den hunnit bli så speciellt skärpt men hittar inte något bättre ord just nu.) Under arbetsdagen kom jag på mig med att tro jag gjort en sak men egentligen gjort en annan. Hände vid ett par tillfällen. Ok bra då vet jag att det är så och får vara mer noggrann och både dubbel och trippelkolla mig lite extra. Så tricky det kan vara, lite obehagligt. Tänk att jag kan tycka någonting är lite obehagligt och ändå känna mig helt ok/inte få panik över det. Wow!!!!!!!

Nej, trötter är jag också. Får bli en tidigare kväll. Tänder och sängen. Ytterligare ett steg till i processen att förvandlas till en sådan där mystisk, oåtkomlig, nykter person. Sådana gör sådant, borstar tänder och kryper ner i sängen precis när dom vill och säkert många fler och konstigare saker än så. Jag lär bli varse 😅 😂

Tror du ringar in nyktert liv bra med orden ”same same men ändå bättre” - låter nästan lite tråkigt men det är - bättre.
Sen kommer inte nykterheten att plantera tomater, sticka ut och springa, eller för den delen äta upp alla tomater. Allt behöver göras/ men många många saker blir så mycket bättre och roligare- att göra- om man slipper tampas med kemisk ångest, oro för demens och cancer, dålig andedräkt, högt blodtryck och tomt på kontot.
Ja du hör ju 💪🏻☕️

@Jerri Jättebra att du sätter ord på dina tankar och känslor. Det hjälper dig att identifiera både ros och ris. Vissa saker skaver, går det att göra annorlunda på något sätt? Tex dubbelkolla eller trippelkolla. Din hjärna är under tillfrisknande, ha tålamod.

När vi drack hann vi inte tänka på hur vi kunde förbättra någonting, det enda vi tänkte på var när, hur, hur mycket vi skulle handla och sen dricka. Hela livet var en transportsträcka till nästa fylla.

Jag minns hur jag kände den första nyktra tiden. Livet som nykter är inte happyhappy, men jag var mer grundglad, grundnöjd. Och jag kunde rätt snabbt verkligen njuta i nuet, i det lilla. Som morgonkaffestunden 🥰

Kram 🐘

@Jerri Det som händer när hjärnan återhämtar sig, är att den fortfarande är i lite obalans och då kan man bli lite glömsk, virrig och trött i början. Att du känner dig mer avslappnad, inte sätter hjärtat i halsgropen och är mer chill är de positiva effekterna av hjärnans återhämtning. Efter en tids nykterhet kommer det att bli balans i hjärnan och det är härligt när det sker. Som när man blivit frisk från en tids sjukdom. En befrielse och lättnad. Man kan kliva upp ur sjukhussängen och gå utan stöd, helt själv😂. Man är med i världen och i matchen igen.

Sov gott och ha en go fikastund imorgon❤️

Härligt du var med på morgonkaffet @prinsessa 😊
Jodå tack, den har i det stora varit bra. Hoppas det samma för dig. Jag kör nyktert och kommer vara fit för morgonfika även imorgon bitti!

Alkoholdjävulen... jag börjar förstå varför den benämningen används ibland. Eller såklart jag har fattat innebörden men den har fått en nyans ytterligare. På väg hem från arbetet idag. Satt och tänkte på lite vad som och så helt plötsligt kom tanken att: nu har det gått så bra så nu skulle jag kunna ta ett glas. Nästa tanke var: STOP vänta här nu...jag är inte ens sugen på alkohol och jag satt inte just och tänkte på hur bra dom tidigare dagarna som nykter har gått/att jag varit duktig. Det var helt enkelt bara tomma ord som poppade upp i huvudet. Skrattretande. Såg framför mig en liten utomstående svart krabat som helt random viskade orden i mitt öra. Och tji fick den. Hela skådespelet var över på ett par sekunder. Satte in lurar i öronen och tog en slumpmässig spellista med relax musik och 7 minuter senare när färden var över och jag mötte kylan kände jag att jag andades med båda mina näsborrar. Det kanske låter lustigt men en utav dom brukar alltid vara stängd. Kände doften av kyla. Kände mig som 4-5 år igen. Som när man var ute och lekte i mörkret och tiden var oändlig. Ett litet stygn av glädje.
Sedan jag slutade med alkoholen har det kommit sådana stunder ibland. Då jag inte känner mig lika jagad/stressad, som att tiden faktiskt räcker till. Jo jag vet att jag har massor att göra men kan ändå känna ett "ja ja", ta det mer med ro.
Det börjar bli en massa saker jag kan lägga på listan över +.
Så klart kommer det stunder, som nu när jag skriver, som jag kan tycka att det känns tråkigt att inte få känna det där ruset igen. Jag vill ändå inte välja det framför allt jag fått och alla +.
Att jag pinpointar 7 minuter ovan är för att jag aldrig stått ut med sådan musik i mer än typ 3. Ytterligare ett +. Jag ska öva på det för många skulle ju inte rekommendera det om det inte hade någon effekt. Jisses vad jag bubblar 🤣
Dags att laga middag. Hoppas er smakar!

@Andrahalvlek. Jo, dubbel, trippel och kvadrippelkollar nu. Och stunderna du talar om, dom att njuta i nuet har kommit lite då och då. Jag hade alltid jättestora planer på hur jag skulle förbättra mitt liv när jag var berusad. Dom stannade där i teorin. Nu känner jag mer att jag inte har planer utan istället gör, och det känns gott.
Kram 🌻

En liten tanke som kanske inte fångar upp något men vill ändå skriva att när vi håller på med plus och minus (mkt bra metod för övrigt) så tänker vi ofta - ah jag väljer nykter, men glömmer lätt att alkoholberoende, missbruk, alkoholism mycket ofta leder till ett läge när valet inte finns.
Då spelar plus och minus ingen roll- det enda som ligger på plus är att man dör av att supa ner sig. Inte så kul men man kan dra upp det kortet och minus-känslan tynger.
Att egentligen- oavsett hur plus och minus adderar upp- så är det ALLTID plus att inte dricka.
Sen är jag mycket medveten om att det kan kännas urtrist att tänka tanken ”aldrig mer” och så. Men dels behöver du inte tänka på det nu, utan kan njuta som bara den av de där NU- stunderna som börjar uppenbara sig, av att känna livet i sig som Ronja sa.
Det är ett fett och tungt plus!
Heja ☕️

Ja i alla fall den här gången @Torn. Kanske fler ju längre tiden går. Just nu, då jag är i startgroparna av resan kanske det vara var tur? Fast den har för evigt fått en bild av mig. Tyvärr en ganska söt sådan. Först tänkte jag att jag måste sett för mycket tecknat som barn men det fanns ju nästan inget när man var i den åldern. Aja den har en bild i alla fall. Har även du gjort en bild?
Det känns skönt att den har det för det känns som att det hjälper lite också. Jag vet ju att det är JAG som druckit att det valet kommit från mig alla gånger. Att nu försöka ändra på mig göra mig "ny" så är det skönt att kunna skapa ett litet glapp. Vet inte om du förstår vad jag menar? Hur som ha en trevlig dag!

Det ser jag mycket fram emot @Andrahalvlek. Har beundrat människor som är det. Troligen för att jag alltid gått med nerverna utanpå så länge jag kan minnas. Önskar dig en fin dag 🌻.

@Jerri Min bild på alkoholdjävulen är en sneaky, lismande, duperande och narcissistisk lite fan😂. Den kan förvandla sig till att bli väldigt charmant, karismatisk och övertygande, precis som psykopater kan vara. Det går inte att lita på den för fem öre. Den vill inte mig väl, den skiter i hur jag mår, den vill bara få en fylla och gör allt för att få det. Det är jag som har skapat den, min lilla alkoholdjävul, genom att dricka mig till ett beroende. Den får jag leva med hela livet i min hjärna. Nu när jag varit nykter så länge så har den tappat sin kraft och orkar inte ens stå på benen längre. Den har gått in i en dvala och sover djupt. Nu när alkoholdjävulen inte dominerar min hjärna längre och retirerat, kan andra delar i min hjärna styra. Det är min VD, som bor i pannloben som fått tillbaka sina krafter och sin position som hjälper mig att göra riskbedömningar och ta förnuftiga beslut. Det råder balans i hjärnan och den funkar som den ska.

Alkoholdjävulen kan poppa upp då och då i början, medans den fortfarande har lite krafter kvar. Den kan i en skepnad av ”tyck synd om mig” säga att det är lite grått och tråkigt som nykter, i ett försök till att få alkohol och en kick. Det enda som gäller för mig att hålla mig på min härliga nyktra bana, är att aldrig ta ett glas. För då vaknar alkoholdjävulen i ett kick från sin dvala. Som en betingad hund som på två röda sitter fint framför matskålen när den hör att maten hälls i skålen. Då sätter den onda spiralen igång igen med en alkoholdjävul som sitter och hässjar dräglandes och skriker efter mer alkohol.

Denna bild av alkoholdjävulen hjälper mig att förstå hur ett beroende fungerar och till att avstå från alkohol och till att inte vilja ha den aktiv och närvarande 24/7 i min hjärna.

Ha en fin dag!❤️

@vår2022 Liknelsen med hunden vid matskålen var svinbra! Precis det händer om vi skulle få för oss att dricka lite, bara för sällskaps skull, bara för att vi blir bjudna och det känns obekvämt att avstå. Hundens gnäll och bedjande blick är jävligt svår att motstå, så det är lika bra att den får sova vidare. Väck inte hunden!

I somras beställde jag en alkoholfri öl. Fick en lättöl av misstag. Gick tillbaka och tanten i kassan tyckte att det var same-same. Absolut inte. Jag bytte till cola. Av ren princip. Jag identifierar mig som en person som inte dricker alkohol, inte ens en öl med 2 procent. Jag skulle inte heller tacka ja till en joint, eller ens en cigg, bara för att sällskapet bjöd.

Det sista steget, att identifiera sig som en person som inte dricker alkohol, är jätteviktigt för att uppnå en hållbar nykterhet över tid. Tror jag.

Kram 🐘