Vill nykterhet

Profile picture for user Jerri

Fortfarande nyktert här och lite smått börjar det kännas mer och mer bekant 👍🏽
I kväll kom första lögnen och så bra i magen känns det inte. Skulle tas beslut om mat och dryck till helgen och fick så klart frågan om alkohol. Jag svarade att det är så mycket på jobbet just nu och att jag är helt slut så att för mig är det inte läge för alkohol. Inget utav det är en lögn men det är en modifiering av sanningen.
Vet inte vad jag hade tänkt mig egentligen. Så klart att frågorna kommer komma från dom som är närmst men det vill jag inte. Jag hade nog tänkt att jag skulle kunna komma undan på något vis. Ungefär som det bara skulle få vara. Att folk inte skulle bry sig eller fråga eller äh jag vet inte riktigt. Jag vill bara tränga undan det hela och tänka att det är en grej som kommer lösa sig med tiden och att det viktigaste för nu är att bara fokusera på att just vara nykter vilket jag kommer att göra men samtidigt så tror jag inte att jag kan hoppa bock över det här någon längre tid. En tanke jag har och som också är sann men kanske låter väldigt märklig är att jag egentligen aldrig har tyckt om smaken av alkohol. Inte så pass att jag blivit äcklad för då hade jag inte varit här utan det jag menar är att om jag skulle behöva rangordna så finns det många drycker jag tycker bättre om som både smaken av vatten eller cider med lite vatten i den är så söt annars eller citrondryck och en massa annat före själva smaken av alkoholen. Det är inte smaken jag tyckt om utan ruset. Dit jag vill komma är att jag är väldigt lockad att säga något i stil med att jag efter en period utan alkohol har kommit fram till att jag egentligen inte tycker om det och att jag hellre dricker annat. Det är helt och fullt sant ur en synvinkel. Ur en annan så är det ju tvärt om. Jag vet inte om det jag skriver går att förstå. Känner mig spretig i skallen.
Hur har ni andra valt att göra? Jag känner mig fånig nu men jag hoppas att ni inte ser ner på mig för att jag inte klarar av att bara säga som det är till dom som står mig närmast.

Profile picture for user Kennie

Jag tror din taktik är bra. Man kan vara lite luddig i början, vi har ingen redovisningsplikt. Jag sa i början att jag hade en vit vår för att jag kände att det blivit för mycket alkohol ett tag, lite så där allmänt. Och sen blev det helt sant att säga att jag upptäckt att jag trivs bättre med att vara nykter. Dessutom är det färre än man tror som noterar vad man har i glaset tycker jag. Ju längre tid jag varit nykter desto mindre laddat känns det att prata om det, nu säger jag gärna att jag skippar alkohol för jag mår så mycket bättre utan.

Profile picture for user vår2022

@Jerri Jag har också sagt att jag kör, ska upp tidigt eller annat. Sen har jag beställt alkoholfri öl vid sammankomster och faktiskt inte fått så mycket frågor på det. Grannen som vi hänger ibland med undrade om jag verkligen inte skulle ha vin och jag sade att jag har ett uppehåll, han frågade hur länge då? Sade att det får jag se. Jag sade första gången på jobbet i veckan att jag inte dricker alkohol, att jag det blivit en slag dålig vana att ta ett glas och att jag mår mycket bättre när jag inte dricker. Då har jag varit nykter i över 14 månader innan jag berättat för någon mer utomstående. Hela sanningen, om hur mycket jag drack är inget jag har behov av att dela med mig. Det är något som bara angår mig😁. Så att modifiera på sanningen kan du gott göra tills du känner dig mogen att berätta mer, om du nu vill göra det. Låt det mogna fram i lugn och ro och ta sin tid. Maken har vetat från start då jag behövde få med honom på tåget att inte köpa hem vin för att jag skulle klara av att sluta dricka.

Det som betyder något och som är det allra viktigaste är att du är ärlig och sann inför dig själv❤️

Profile picture for user Jerri

Tack @vår och @Kennie.
Då låter jag en del av min sanning vara min sanning utåt och den andra delen vara min privat.
Lite i morgonsprånget här. I kväll kommer jag inte hem till datorn. Känns konstigt att inte skriva här då som blivit en varan. Tanken är att sova hos min särbo nu under helgen.

Profile picture for user Jerri

Godmorgon @Natalia och tack det samma. Min mugg står här bredvid. Kommer inte hinna dricka allt men njuter av varje klunk. Hoppas du njuter av ditt och att du får en bra fredag 😋☕️

Profile picture for user Se klart

Spret är det nya, välkommen i klubben av vad ska man säga, vid vilken punkt, och till vem? Har inte träffat någon enda på forumet som inte funderar på, vänt och vridit… jag körde ju 3 månaders tricket både för mig själv och andra. Att jag läst att fördelarna var många med en längre tid. Ganska snabbt blev det 6, sedan ”ett år” och då pratade jag mycket mer om det. vinsterna, jag har många vänner som dricker för mycket och som varit/är nyfikna. De tycker nog idag att det är ett superstarkt beslut, men kom ihåg att du är i början på din nykterhet, en del saker tänker man sig fram till, en del saker kommer lite automatiskt och pö om på.
Det är så relevanta saker- hur sann ska man vara? Vad vill och ska man berätta?
Men glöm inte att du är viktigast här, gör det som känns enkelt, penicillin, mycket på jobbet, ska köra igång med träning, vita månader-utmaning.
Det är ju mkt kring beroende i media, ”såg Anders Hansen-programmet om dopamin och obalans i hjärnan- testa att återställa”
Ja du vet ju vad som känns rätt för dig.
Ingen ser ner på någon här- vi hjälps åt bara.
Skål (kaffe!)

Profile picture for user Kennie

Kom att tänka på en sak till angående att berätta. Vi som haft problem med alkohol tänker ofta att det är en stor grej för andra att vi inte dricker, men personer som inte själva har alkoholproblem har inget behov av att vi ska dricka med dem. Jag tror det är bra att berätta för någon som man litar på, det gör det också verkligt för en själv. Och om din sambo inte har alkoholproblem så är det ingen stor sak för hen att skippa alkoholen när ni umgås. Eller att i alla fall inte planera inköp tillsammans med dig.

Profile picture for user vår2022

Det är lite oklart för mig om du menar att din särbo inget vet. Det jag tyckte var så oerhört skönt var att vara sann mot min man. Vi har alltid druckit ihop med skillnaden att han kunnat sluta i tid. Jag har inte kunnat sluta och därför började jag gömma och smyga med mitt drickande. Jag ville inte att han skulle se hur mycket jag drack. Hade gömmor här och där och passade på att dricka mer när han var ute ur rummet och fyllde snabb på glaset när han kom tillbaka.

När jag beslutade mig för att sluta dricka, då jag höll på att gå under, berättade jag hela sanningen om mitt drickande. Allt. Jag ville att vi skulle göra detta tillsammans, det skulle inte gå annars. Han blev lite stum när jag berättade allt, men förstod också bättre hur dåligt jag mådde både psykiskt och fysiskt. Han kunde avstå vin och ville hjälpa mig till att bli nykter, att vi skulle göra detta tillsammans. Så vi har inte köpt hem alkohol sedan dess. Han kan dricka 3,5 öl om han vill ha något men väljer själv att inte varken dricka starkare eller att köpa hem.

Vad jag vill säga är att det var en otrolig befrielse att få berätta hela sanningen för honom och var sann och ärlig. Inte ha mina små hemligheter mer för mig själv. Vi är ett team med ett gemensamt liv och det skulle förändras hur vi skulle leva det i fortsättningen. Vi har fått en bättre kontakt sedan dess, mer tillit och förtroende för varandra. Och vi gör detta tillsammans i nöd och lust❤️. Han är mitt största fan och har stöttat mig så otroligt bra. Han är så stolt över mig själv och på köpet mår han själv också bättre av att avstå. Jag har även berättat för mina vuxna barn och min närmaste familj, de är så stolta över mig😁

Profile picture for user Jerri

@Se klart, hoppas du har haft och har en bra lördag.
Ja, jag har bestämt mig för att just nu sätter jag mig själv och nykterheten först. Det är stundtals kämpigt nog som det är med bara det. Vad jag ska säga i framtiden får ligga i framtiden. Det enda beslut jag tagit gällande det är att inte trassla in mig i någonting jag inte senare kan ta mig ur. Att det måste kunna vara cleant. Tror du förstår vad jag menar? Och tack för kommentaren om att man inte ser ner på någon. Jag har ju förstått det egentligen och ska öva på att bli snällare mot mig. =) 🌻

Profile picture for user Jerri

@vår2022. Tack för att du delade. Vad tufft/starkt att du berättade så snabbt. Vad fint att höra att ni är ett team och att du har ett starkt och stöttande fan och att din familj är stolta 😊. Om jag bott i hop med min respektive hade jag behövt göra samma sak men om jag vågat vet jag inte och kommer aldrig få reda på eftersom situationen inte är så. Har alltid valt att inte höra av mig eller ha väldigt korta samtal alla dom kvällar jag varit onykter så jag tror inte att den poletten har trillat ner eller så är det bara någonting jag vill inbilla mig. En sak som är säker är att det är så väldigt skönt att bara kunna ringa eller svara i telefon när som helst nu utan att behöva fundera eller anstränga mig för att verka skärpt. En sak att lägga till i min + lista. Kanske kommer dagen då jag behöver berätta. Eller så blir det inte så. Jag lägger det på framtiden för nu.
Hoppas att du har haft och fortsätter ha en fin helg!

Profile picture for user Jerri

Kväll och dag 21. Det blir 3 veckor slår det mig. Märkte när jag gick in nu och läste och svarade att det är skönt att vara här igen. Har också märkt hur mycket det betyder och att det är ett starkt stöd i att hålla mig på rätt bana. Under kvällen igår inga bekymmer med tankar kring alkohol men ju längre tid från forumet och att vara i den gamla vardagen ju mer märker jag att tankarna på alkohol kom smygande. Dom kom nu tidigare i kväll då vi var på stan och skulle få i oss en bit mat. Ytterligare en gång senare efter att vi skiljts åt. Jag förstår att det dels handlar om beroendet i sig men dels tror jag det handlar om gamla vanor som sitter i. Kanske är det två sidor av samma mynt? Ofta när vi tar oss en bit mat ute så är det med ett glas av någon alkoholhaltig dryck. Eller att vi helt enkelt går ut för att göra något trevligt det vill säga byta miljö = ta ett glas och titta på folk, lyssna på musik eller så. Här är forumet något nytt som hjälper till att bryta. Både att läsa och skriva hos andra och i mitt eget. Jag känner mig rik 😊

Profile picture for user Andrahalvlek

@Jerri Nykterhetsarbetet handlar till 80 procent om att skapa nya nyktra vanor. Vid varje situation som tidigare har varit förknippad med dricka kommer vinflashar - tills du har laddat om situationerna med nya nyktra minnen.

Därför är år 2 så magiskt - då har man upplevt de flesta situationer nykter en eller flera gånger, alla högtider tex.

Kram 🐘

Profile picture for user prinsessa

@Jerri Jag tror att det är som du skriver, både beroende och dumma gamla vanor. För mig har det varit en dum vana att hälla upp ett glas vin (och sen ett till och ett till....) och sitta framför tv:n, ibland jobbar genom att skriva och jag tycker det går såååå bra och är så mysigt, men nu har jag kommit på att det går bra att jobba och skriva saker nykter, det blir t om bättre när man inte är berusad och slipper man bakisheten nästa dag.
Ha en fin söndag! Skål i kaffe! Och vi kör en nykter söndag va?! :-)

Profile picture for user Se klart

Hej där,
Vanor, hjärnans kemi, arv och gener. Det finns många starka krafter som drar.
Forumet betydde allt för mig den första tiden. Jag hade helt säkert inte blivit- och hållit mig nykter- utan stödet här. Det är ingen enkel väg att slå in på, men den är helt klart framkomlig och öppnar sig i helt nya riktningar så småningom. Alkoholen gör cirklarna snäva, runt runt.
Ha en fin söndag!

Profile picture for user Jerri

@Andrahalvlek snygg poäng. jag måste ju lära om även i sammanhangen och skapa nya vanor. Känns lite läskigt eftersom en utmaning både är någonting man kan lyckas och misslyckas med. Det ska gå bra! Och det gjorde ju det igår 😊.
Kram

Profile picture for user Jerri

@prinsessa. Ja vanans makt är stor. Vilken upptäckt du gjort dvs att det du skriver faktiskt blir bättre utan alkohol 😊. Yes jag är på för en nykter söndag och skålar tillbaka i kaffe men klunken är lite kall i strupen 😂 (tror du förstår om du hunnit läsa hos dig).

Profile picture for user Jerri

@Se klart
Jag har nu sett avsnitt 1 av din hjärna som har rekommenderats och förstår lite mer om hur starkt beroendet är. Hur lurigt. Snävare cirka har jag smått börjat förstå. Alla de små upptäckter jag gjort nykter har vidgat mitt liv positivt.
Önskar dig det samma, en fin söndag!

Profile picture for user Jerri

Vaknade redan vid 05.00. Varför är det så? Varje morgon jag har chans att sova in/sova ut så ska det vaknas. Det där med sömnen har inte rättat till sig helt. Var lite för trött för att börja göra dag. Och ärligt så väntar tråkigt så som tvättstuga och annat. Just sådan som att diska, städa, tvätta och allt som jag ser som tråkigt skjuter jag på in till sista möjliga. Så dumt. Hade varit bra att satt igång med tvätten tidigare då hade den snart varit klar. Jaja nu är det inte så. Jag satte på 1a delen av din hjärna som några nämnt här i forumet. En lite klarare inblick i belöningssystem. Det jag tar med mig mest är hur lätt det skulle vara att åka dit igen. Att aldrig ta första glaset (tror det var @Andra halvlek som skrev) fick ytterligare lite förstärkning i både innebörd och vikt. Somnade om igen mot slutet av programmet och vaknade för en liten stund sedan. Låter lite konstigt men om det hade varit lördag idag hade det känts lättare att gå upp och börja bära ner tvätt etc. Riktigt varför vet jag inte men jag tror det har att göra med att jag njuter så väldigt mycket av att göra ingenting alls just nu. Den möjligheten försvinner eftersom det är start på ny arbetsvecka imorgon.
Fy vilket tråkigt inlägg. Vill skriva någonting positivt också. Får bli att min halva kopp kallt kaffe som jag testat lite av inte är så pjåkigt ändå. Varmt är godare men kallt är ganska ok. Ses senare!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Jerri Nykterheten gjorde mig morgonpigg och kvällstrött. Långa sovmorgnar på helgen är numer ett minne blott. Men man får mycket gjort! Och somnar lättare på söndagkvällen. Fast klockan 5 är onödigt tidigt, kl 7-8 på helgen är mer rimligt. Sömnen rättar till sig, men var lite lyhörd för sömnens behov. Det kan vara så att du vill gå och lägga dig kl 22 en lördagkväll, det ville jag igår tex. Min sömn är annars min akilleshäl, så jag försöker hålla samma sömnmönster vardag som helg.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Jerri Sömnen rättade till sig för mig efter ett tag. Hjärnan återhämtar sig och det tar lite tid innan den är helt balanserad. Jag hade tidigare svårt motstånd till att städa och tvätta, var irriterad och arg mest. Nu när jag varit nykter så länge känns det inte alls på samma sätt. Det går bra mycket lättare när sinnet inte är argt och trött, jag kan t.o.m. njuta av att städa nu😂. Det var förr ett måste, nu bara gör jag.

Jag läste på mycket om beroende och vad som sker i hjärnan, det ger en ökad insikt om varför det är så svårt att sluta och sluta tänka på alkohol. Det har motiverat mig enormt till att sluta dricka och ta hand om mig själv och min kropp. Skickar en länk till Peter Wirbing, alkoholforskare, som jag lyssnat mycket på. Det finns en hel del på nätet med honom om du vill se mer.

https://www.youtube.com/watch?v=noJwAaYcTOY

Ha en fin söndag❄️❤️

Profile picture for user Se klart

05 är ju lite för tidigt helt klart.
Aldrig ta första glaset tror jag stenhårt på, och så läste jag ett så bra inlägg i @geggans tråd där hon refererade till en väninnelunch, noterade vinglasen och konstaterade ”det är inte för alla”.
Just det tror jag är så himla bra att så småningom (inte nu!) komma till ro med. Nej, alkohol är inte för alla. Det är inte för mig. Långt hår till midjan- inte för mig. Har försonats med det. Klipper mig ofta så jag har ett snyggt hår ändå.
Lite så tänker jag med vinet och vi människor. Jag hatar inte att folk dricker, men just den lilla detaljen i tillvaron (som det kommit att bli), är inte för mig.
Njut av söndagen!

Profile picture for user Jerri

@Andrahalvlek. Jo även jag tycker att kl 5 är i tidigaste laget. På vardagarna behöver jag vakna lite innan 6 för att hinna med det nödvändigaste innan jag lämnar för arbetet. Är alltid mycket trött på kvällarna och försöker få 7-8 timmars sömn. Den trasslar lite nu men lär förhoppningsvis bli bättre med tiden. Få mycket gjort låter helt fantastiskt. Som att få tillbaka lite av sin ungdomsvitalitet 😁.
Du nämner något viktigt med mycket gjort och somna lättare... jag ska börja fundera på en fysisk aktivitet att börja med så snart att vara nykter inte kostar lika mycket energi som nu.

Profile picture for user Jerri

@vår2022. Hoppas du har en bra söndag. Tack för länken. Ser att det är en hel serie. Det är bra, jag gillar sånt 🙂.
Jo det ger sig nog med tiden nu tänker jag på tvätt och städ och allt det där. När jag tänker många år tillbaka så var det precis som du skriver. Man bara gjorde det som skulle göras. Och jag älskar när det doftar rent. Nästa gång jag får lust att dricka ska jag städa badrummet istället!

Profile picture for user Jerri

@Se klart
Alkoholen har blivit som en detalj. Ni har kommit långt. För var dag som går förstår jag vilket jättejobb som ligger bakom er. Och framför mig. Jobbet skrämmer mig men mer och mer eller i små bitar/steg är nog mer sant uttryckt tar nyfikenheten över för mig. Över hur mitt liv kommer att forma sig i den där vad var det jag kallade den?, oåtkomliga klubben av nyktra 😂 och jag är ju med som novis. Har morgonkaffeklubb och allt.
Ni är vittnen till att det går att förändra och det känns väldigt bra.
Fortsatt trevlig söndagkväll!

Profile picture for user Jerri

Sista dagen på den här helgen. Det har gått så snabbt. Tvätten har blivit tvättad och lite av det upplockat men en del ligger kvar i korgen. Varför det heter korg vet jag inte för min är inte en korg. Strunt samma.
Nyss när jag svarade @vår2022 ovan så blev jag sugen på att investera i någonting som kan få mitt hem att lukta gott. Får se om jag gör en verklighet av det.
I går köpte jag ett par kläder till mig. Det är inte ofta jag gör det då ekonomin inte är den bästa alls. Det var roligt. Jag kunde motivera det med att det annars var pengar som jag säkert lagt på alkohol och att det var en 3 veckors present.
Jag vet inte om det är en bra idé att ha sådana små mål? Är det någon annan som har erfarenhet av belöning? Jag har svårt att unna mig själv (bortsett från alkoholen då men den är ett kapitel för sig). Jag tänker att det kan vara en övning i det på samma gång?
Smygande kommer också att vilja börja träffa folk igen. Har saknat ord och gör det fortfarande men känner mig nu i startgroparna för att ha lite mer kontakt med omvärlden. Testade och ringde en vän idag som inte hade tid att prata mer än väldigt kort. Det gjorde ingenting för det var precis lagom för mig med dom 2 minutrarna men tillräckligt för att märka att det inte tog emot. Förstår att jag har en väldigt lång väg kvar men å den andra sidan vad mycket som har hänt på bara (är inte så bara för dom har ibland känts evighetslånga) 22 dagar. Om det kan hända så mycket på så kort tid vad finns då inte kvar att upptäcka. Just nu är jag förhoppningsfull. Men jag vet att det finns många fallgropar. Dom är jag rädd för. En dag i taget helt enkelt.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Jerri Det är perfekt att ge sig själv små belöningar i början! Varje nykter vecka är väl värd att fira! 🥳🥳🥳

Och även om man inte gör något speciellt så VET man. Inombords kan man hoppa runt och mallgroda sig 🐸

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Jerri Det är jättebra med små mål och belöna dig för ditt fina arbete. Jag belönade mig med nya kläder och det lite dyrare inköpet var en aktivitetsklocka, earpods samt dubbskor och springkläder för vintern. Har blivit beroende av att löpa så grejerna används väl😁. Det känns också roligt med nya kläder, man känner sig lite piggare.

Jag blev också mer social med tiden som nykter och upplevde precis som du att mycket positivt hände redan i början av nykterheten. Det är en bra start och ger motivation till att fortsätta nykterhetsresan, för det blir bara bättre och bättre😁. 22 dagar är superbra gjort!

Ha en fin söndagskväll och njut av din nytvättade tvätt❤️

Profile picture for user Jerri

Då får det bli så @vår2022 att prensent för framgångar sätts som punkt 😊.
Så roligt att du har hittat löpning. Den ger så mycket och kräver inte en bokad tid någon stans. Så får man den där lilla kicken också. Förstår känslan med nya kläder och dubbskor. Perfekt!
(och nej det är flera år sedan jag löptränade. knäna har gjort sitt så...)
Hoppas du får bra start på veckan!

Profile picture for user Jerri

Gomorrn. Här är det kaffe i koppen, gott.
I går kväll avslutade jag med att se på 2 delar även länkarna som @vår2022 skickade. Bra tycker jag.
Åter igen att få riktigt bränna in vad som händer i hjärnan och varför det är så lätt att både trilla dit och med återfall.
Lite jobbigt att höra om post abstinensen. Nu vill jag ju bara att det (i stort) ska gå framåt. Oroar mig nu för att jag helt plötsligt ska drabbas av den alltså post abstinensen och vara låg och halvt sömnlös fram till midsommar minst.
Jag fattar att en del av det är min hjärna som slår på kris och katastrof och hela faderullan så kan le åt det en aning men känslan är lite tuffare. Försöker landa i att oavsett vad komma skall så är det som det är och det kan bli bra ändå.
Nej nu blir jag snart sen. Hoppas alla får en bra start så här på måndag morgon!

Profile picture for user Se klart

Ja jag för belöningar av alla slag. Jag har uppdaterat garderoben, köpt krukväxter och fina krukor, dragit igång mina rabatter med nya blommor- börjat odla dahlior, och i år ska jag ta in en grävare för att preppa för en ny del av trädgården.
Det är inte så himla dyrt jämfört med:
Systembolaget
”Fina” restauranger
Fulrestauranger
Hämtmat
Taxi
Att belöna sig är viktigt, och kan göras på olika vis, men det blir små kommatecken i vad som stundtals kan upplevas som en väldigt lång mening. Nykterheten i början alltså.
Ha en fin dag!

Profile picture for user prinsessa

@Jerri Klart du ska köpa present till dig själv! Tänk vad man sparar in på att inte köpa alkohol. Så onödiga och tråkiga pengar. Fast mest tjänar man in till sitt välmående när man inte dricker alkohol. Vi kör en nykter måndag!

Profile picture for user vår2022

@Jerri Go kväll! Det är bra och lärorikt att få kunskap om hjärnan och hur den blir påverkad av alkohol samt hur det påverkar oss psykiskt och fysiskt. Tänk inte så mycket på det där med postakut abstinens. Det var inget jag drabbades av och jag har haft rejäl konsumtion och under lång tid. Skulle man drabbas så vet man vad det skulle kunna vara och att då orka stå ut, för det går över. Men som sagt, ta en dag i taget. På något sätt tror jag att man kanske inte råkar ut för det om man har en positiv syn på nykterheten, att det påverkar signalsubstanserna och hjärnan. Som du säger, vi kan själva framkalla kris och kravaller i hjärna, worst case!

Så inget fokus i tankarna på det, fokus på hur nice det är med gott kaffe varje nykter morgon😁.

Ha en fin kväll❤️

Profile picture for user Jerri

@Se klart. Krukor, blommor och att sätta händerna i jorden låter underbart 😊. Odlar du även ätbart? En uppdaterad garderob. Snyggt gjort!
Ja fy vad pengar det gått och framförallt på fulrestauranger! Den miljön saknar jag inte. Jag saknar inte heller stressen över att försöka att komma till något annat systembolag än det närmaste och om jag inte orkat det så i iallafall inte till samma kassör som sist. Tänka på att jag betalat för att ge mig dom upplevelserna är ju helt makalöst galet och så pass tokigt att smilbanden åker upp lite 😏. Låter kanske obskyrt men det känns lite skönt att kunna le åt eländet.
Hoppas din dag blivit minst lika bra som min.

Profile picture for user Jerri

Ja det har du rätt i @prinsessa. Hälsoskälen är så klart det viktigaste. Yes, jag är på nykter måndag och hoppas att du är med, det är roligt att hänga med dig, känner mig i gott sällskap. Jag tänkte köra nykter tisdag och hoppas du joinar?! Oavsett så fika imorgon bitti. Valfri tid och valfri böna. ☕️ Kram

Profile picture for user prinsessa

@Jerri Visst är det skönt att slippa stressen med bolaget, jag har också åkt till andra bolag för att slippa skammen och handlat på dagen så att inte grannarna ser en med en systempåse.

Profile picture for user Jerri

Go kväll @vår2022. Jag var inne lite på det du nämner. Det vill säga att vi kanske kan minimera eller i alla fall mildra post abstinensen om den nu kommer genom att försöka öka aktiviteter som ger bra påslag. Och som sagt kommer det så kommer det och då är det bra att känna till. Hur som så var länken super och jag är väldigt glad och tacksam att du delade den 😊. Önskar dig en fortsatt fin kväll!

Profile picture for user Jerri

Mitt i prick @prinsessa. Jag såg till att alltid ha en stor väska, vågade inte ens ha det i en påse av okänt märke om någon varesig känd eller okänd skulle se konturerna.

Profile picture for user Jerri

Dagen har faktiskt varit bra. Arbetet har varit same same men ändå bättre. Kan inte säga att det gör att jag älskar mitt jobb men det underlättar. Det var till och med så jag hann med en fikapaus på eftermiddagen. Så klart undrar jag om det bara råkade vara en lättare dag på arbetet eller om det handlar om min status. Enda sättet att ta reda på det är att fortsätta på vägen och låta tiden utvisa.
Nu slår det mig även att jag inte känt något sug på alkohol. Inte en enda gång. Jag vet att faran är långt ifrån över men det är skönt att få uppleva en sådan stund, det känns stort.
Märkte att jag kände mig avslappnad på vägen hem. Annars brukar hjärtat sitta i halsgropen. Även fast jag behövde förbi affären blev händerna inte klibbiga och huvudet i snurr. Kom på den perfekta lösningen. Handlade, så gick jag förbi pizzerian/kebabstället för hämtmat. På så vis minimerade jag risk för att känna den stressen jag brukar känna över att både handla och laga mat. Försöker tänka bort onyttigheten med att det ändå är bättre än alkoholen. Dessutom så var det väldigt gott med pommes. Belöningssystemet glimmade till där för en liten stund 😉. Absolut inte hållbart i längden men nu blev det så.

Noterade idag att hjärnan inte hunnit bli så skärpt som jag trott. (Tror inte att den hunnit bli så speciellt skärpt men hittar inte något bättre ord just nu.) Under arbetsdagen kom jag på mig med att tro jag gjort en sak men egentligen gjort en annan. Hände vid ett par tillfällen. Ok bra då vet jag att det är så och får vara mer noggrann och både dubbel och trippelkolla mig lite extra. Så tricky det kan vara, lite obehagligt. Tänk att jag kan tycka någonting är lite obehagligt och ändå känna mig helt ok/inte få panik över det. Wow!!!!!!!

Nej, trötter är jag också. Får bli en tidigare kväll. Tänder och sängen. Ytterligare ett steg till i processen att förvandlas till en sådan där mystisk, oåtkomlig, nykter person. Sådana gör sådant, borstar tänder och kryper ner i sängen precis när dom vill och säkert många fler och konstigare saker än så. Jag lär bli varse 😅 😂

Profile picture for user Se klart

Tror du ringar in nyktert liv bra med orden ”same same men ändå bättre” - låter nästan lite tråkigt men det är - bättre.
Sen kommer inte nykterheten att plantera tomater, sticka ut och springa, eller för den delen äta upp alla tomater. Allt behöver göras/ men många många saker blir så mycket bättre och roligare- att göra- om man slipper tampas med kemisk ångest, oro för demens och cancer, dålig andedräkt, högt blodtryck och tomt på kontot.
Ja du hör ju 💪🏻☕️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Jerri Jättebra att du sätter ord på dina tankar och känslor. Det hjälper dig att identifiera både ros och ris. Vissa saker skaver, går det att göra annorlunda på något sätt? Tex dubbelkolla eller trippelkolla. Din hjärna är under tillfrisknande, ha tålamod.

När vi drack hann vi inte tänka på hur vi kunde förbättra någonting, det enda vi tänkte på var när, hur, hur mycket vi skulle handla och sen dricka. Hela livet var en transportsträcka till nästa fylla.

Jag minns hur jag kände den första nyktra tiden. Livet som nykter är inte happyhappy, men jag var mer grundglad, grundnöjd. Och jag kunde rätt snabbt verkligen njuta i nuet, i det lilla. Som morgonkaffestunden 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Jerri Det som händer när hjärnan återhämtar sig, är att den fortfarande är i lite obalans och då kan man bli lite glömsk, virrig och trött i början. Att du känner dig mer avslappnad, inte sätter hjärtat i halsgropen och är mer chill är de positiva effekterna av hjärnans återhämtning. Efter en tids nykterhet kommer det att bli balans i hjärnan och det är härligt när det sker. Som när man blivit frisk från en tids sjukdom. En befrielse och lättnad. Man kan kliva upp ur sjukhussängen och gå utan stöd, helt själv😂. Man är med i världen och i matchen igen.

Sov gott och ha en go fikastund imorgon❤️

Profile picture for user Jerri

Härligt du var med på morgonkaffet @prinsessa 😊
Jodå tack, den har i det stora varit bra. Hoppas det samma för dig. Jag kör nyktert och kommer vara fit för morgonfika även imorgon bitti!

Profile picture for user Jerri

Alkoholdjävulen... jag börjar förstå varför den benämningen används ibland. Eller såklart jag har fattat innebörden men den har fått en nyans ytterligare. På väg hem från arbetet idag. Satt och tänkte på lite vad som och så helt plötsligt kom tanken att: nu har det gått så bra så nu skulle jag kunna ta ett glas. Nästa tanke var: STOP vänta här nu...jag är inte ens sugen på alkohol och jag satt inte just och tänkte på hur bra dom tidigare dagarna som nykter har gått/att jag varit duktig. Det var helt enkelt bara tomma ord som poppade upp i huvudet. Skrattretande. Såg framför mig en liten utomstående svart krabat som helt random viskade orden i mitt öra. Och tji fick den. Hela skådespelet var över på ett par sekunder. Satte in lurar i öronen och tog en slumpmässig spellista med relax musik och 7 minuter senare när färden var över och jag mötte kylan kände jag att jag andades med båda mina näsborrar. Det kanske låter lustigt men en utav dom brukar alltid vara stängd. Kände doften av kyla. Kände mig som 4-5 år igen. Som när man var ute och lekte i mörkret och tiden var oändlig. Ett litet stygn av glädje.
Sedan jag slutade med alkoholen har det kommit sådana stunder ibland. Då jag inte känner mig lika jagad/stressad, som att tiden faktiskt räcker till. Jo jag vet att jag har massor att göra men kan ändå känna ett "ja ja", ta det mer med ro.
Det börjar bli en massa saker jag kan lägga på listan över +.
Så klart kommer det stunder, som nu när jag skriver, som jag kan tycka att det känns tråkigt att inte få känna det där ruset igen. Jag vill ändå inte välja det framför allt jag fått och alla +.
Att jag pinpointar 7 minuter ovan är för att jag aldrig stått ut med sådan musik i mer än typ 3. Ytterligare ett +. Jag ska öva på det för många skulle ju inte rekommendera det om det inte hade någon effekt. Jisses vad jag bubblar 🤣
Dags att laga middag. Hoppas er smakar!

Profile picture for user Jerri

@Andrahalvlek. Jo, dubbel, trippel och kvadrippelkollar nu. Och stunderna du talar om, dom att njuta i nuet har kommit lite då och då. Jag hade alltid jättestora planer på hur jag skulle förbättra mitt liv när jag var berusad. Dom stannade där i teorin. Nu känner jag mer att jag inte har planer utan istället gör, och det känns gott.
Kram 🌻

Profile picture for user Se klart

En liten tanke som kanske inte fångar upp något men vill ändå skriva att när vi håller på med plus och minus (mkt bra metod för övrigt) så tänker vi ofta - ah jag väljer nykter, men glömmer lätt att alkoholberoende, missbruk, alkoholism mycket ofta leder till ett läge när valet inte finns.
Då spelar plus och minus ingen roll- det enda som ligger på plus är att man dör av att supa ner sig. Inte så kul men man kan dra upp det kortet och minus-känslan tynger.
Att egentligen- oavsett hur plus och minus adderar upp- så är det ALLTID plus att inte dricka.
Sen är jag mycket medveten om att det kan kännas urtrist att tänka tanken ”aldrig mer” och så. Men dels behöver du inte tänka på det nu, utan kan njuta som bara den av de där NU- stunderna som börjar uppenbara sig, av att känna livet i sig som Ronja sa.
Det är ett fett och tungt plus!
Heja ☕️

Profile picture for user Jerri

Ja i alla fall den här gången @Torn. Kanske fler ju längre tiden går. Just nu, då jag är i startgroparna av resan kanske det vara var tur? Fast den har för evigt fått en bild av mig. Tyvärr en ganska söt sådan. Först tänkte jag att jag måste sett för mycket tecknat som barn men det fanns ju nästan inget när man var i den åldern. Aja den har en bild i alla fall. Har även du gjort en bild?
Det känns skönt att den har det för det känns som att det hjälper lite också. Jag vet ju att det är JAG som druckit att det valet kommit från mig alla gånger. Att nu försöka ändra på mig göra mig "ny" så är det skönt att kunna skapa ett litet glapp. Vet inte om du förstår vad jag menar? Hur som ha en trevlig dag!

Profile picture for user Jerri

Det ser jag mycket fram emot @Andrahalvlek. Har beundrat människor som är det. Troligen för att jag alltid gått med nerverna utanpå så länge jag kan minnas. Önskar dig en fin dag 🌻.

Profile picture for user vår2022

@Jerri Min bild på alkoholdjävulen är en sneaky, lismande, duperande och narcissistisk lite fan😂. Den kan förvandla sig till att bli väldigt charmant, karismatisk och övertygande, precis som psykopater kan vara. Det går inte att lita på den för fem öre. Den vill inte mig väl, den skiter i hur jag mår, den vill bara få en fylla och gör allt för att få det. Det är jag som har skapat den, min lilla alkoholdjävul, genom att dricka mig till ett beroende. Den får jag leva med hela livet i min hjärna. Nu när jag varit nykter så länge så har den tappat sin kraft och orkar inte ens stå på benen längre. Den har gått in i en dvala och sover djupt. Nu när alkoholdjävulen inte dominerar min hjärna längre och retirerat, kan andra delar i min hjärna styra. Det är min VD, som bor i pannloben som fått tillbaka sina krafter och sin position som hjälper mig att göra riskbedömningar och ta förnuftiga beslut. Det råder balans i hjärnan och den funkar som den ska.

Alkoholdjävulen kan poppa upp då och då i början, medans den fortfarande har lite krafter kvar. Den kan i en skepnad av ”tyck synd om mig” säga att det är lite grått och tråkigt som nykter, i ett försök till att få alkohol och en kick. Det enda som gäller för mig att hålla mig på min härliga nyktra bana, är att aldrig ta ett glas. För då vaknar alkoholdjävulen i ett kick från sin dvala. Som en betingad hund som på två röda sitter fint framför matskålen när den hör att maten hälls i skålen. Då sätter den onda spiralen igång igen med en alkoholdjävul som sitter och hässjar dräglandes och skriker efter mer alkohol.

Denna bild av alkoholdjävulen hjälper mig att förstå hur ett beroende fungerar och till att avstå från alkohol och till att inte vilja ha den aktiv och närvarande 24/7 i min hjärna.

Ha en fin dag!❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Liknelsen med hunden vid matskålen var svinbra! Precis det händer om vi skulle få för oss att dricka lite, bara för sällskaps skull, bara för att vi blir bjudna och det känns obekvämt att avstå. Hundens gnäll och bedjande blick är jävligt svår att motstå, så det är lika bra att den får sova vidare. Väck inte hunden!

I somras beställde jag en alkoholfri öl. Fick en lättöl av misstag. Gick tillbaka och tanten i kassan tyckte att det var same-same. Absolut inte. Jag bytte till cola. Av ren princip. Jag identifierar mig som en person som inte dricker alkohol, inte ens en öl med 2 procent. Jag skulle inte heller tacka ja till en joint, eller ens en cigg, bara för att sällskapet bjöd.

Det sista steget, att identifiera sig som en person som inte dricker alkohol, är jätteviktigt för att uppnå en hållbar nykterhet över tid. Tror jag.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Jerri För egen del har jag en riktigt hemsk bild av alkoholdjävulen.😅 Det hänger samman med att jag såg syner en av mina första nyktra nätter.( snudd på dilerium) Jag hallucinerade att en djävul stod i mitt sovrum och skulle slå ihjäl mig med kedjor. Han såg precis ut som på omslagsbilden på Dios Lp-skiva ”Holy diver”. 😂 Men det var på ett sätt bra att jag fick uppleva det där tror jag. Nykterheten betyder på så sätt skillnaden mellan liv och död för mig. Fanns inte en chans att han skulle lura mig till att ta det första glaset! Det hade jag bestämt. Och det gäller såklart fortfarande, men nu var det väldigt länge sedan han gjorde något väsen av sig överhuvudtaget. 😃

Ha det bra!

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Kul att du gillade hundliknelsen😁. Funderar just nu på om hunden har en ”matdjävul” i sin hjärna? Sug väcks direkt hos den när andra äter och skulle den få välja själv skulle den äta allt den kom över😂 Hunden kan bara äta måttligt om vi ser till att den inte får mer. Vår tidigare hund lyckades komma åt hundfodersäcken en gång och den kunde äta hur mycket som helst ifred. Den slutade dock efter att magen bokstavligen stod ut i fyra hörn! Efter det så är säcken bakom lykta dörrar.

Profile picture for user Jerri

Åh jag vill så gärna svara på allt ovan. Det ska jag också. Fast inte nu i kväll. Har varit en riktigt lååååång dag med stora känslosvängningar men jag är nykter och tacksam över det. Är precis lika trött som nykter men vill hålla principen att checka in. Ses imorgon =)

Profile picture for user Jerri

Morgon, trött. Låg och snurrade i sängen innan jag kom till ro trots att tröttheten var riktigt stor. Jag är fortfarande aptrött.
Det var riktigt roligt att läsa era inlägg ovan @vår2022, @Andra halvlek och @Torn.
Precis som du skriver @vår2022 så min alkoholdjävul har jag skapat själv. Det går ju inte att o-skapa någonting skapat så det är lika bra att jag tar reda på så mycket som möjligt om den lilla fula jäkeln så jag kan hålla den kort.
@Andra halvlek att du fick en lättöl istället för alkoholfri... snyggt med bytet till cola. Och tack för varningen. Just nu håller jag mig från allt som kan påminna på något vis för jag är rädd för den, alkoholen, men framöver så kanske jag vill kunna ta någonting alkoholfritt och vet då att jag måste ha koll.
@Torn FY vilken obehaglig upplevelse!!!! Det omslaget är verkligen talande ( i alla fall för mig) om hur det känns när man är mitt i det.
Såklart @Natalia, kaffet drucket.
Måste rusa, blir snart sen till jobbet!

Profile picture for user Jerri

Nu så….
Är på väg till jobbet och provar mobilen.
I går var som jag skrev en riktig berg och dalbanan. Det var situationer (ett möte) som var jättejobbigt och det riktigt skar i hjärtat. På väg hem från det lyssnade jag på musik vilket var dumt för känslan blev starkare. Jag hade 1000 känslor kring att sätta i mig alkohol. Efter det ett väldigt bra möte men tangerade stress på grund av tidsbrist. Ytterligare 1 möte till (alla på olika ställen runt omkring) och en stund funderade jag att hoppa över det sista för att dricka istället, ge mig en ”paus” från allt.
Den delen som inte ville det var så liten men strategien att låta tiden gå tills det var dags att bege sig till sista mötet fungerade.
Kom hem sent så då fanns inte möjligheten kvar längre. Hjärnan helt slut efter alla känslor. Satte på tv.n som inte kräver. Såg på sverigematchen i handboll. Kändes som jag skulle kunna somna stående men så fort lampan släcks så nejdå. Idag är en lång och tuff arbetsdag och har redan huvudvärk. Kan inte sätta fingret på det/varför men känns skört just nu.

Profile picture for user Torn

@Jerri Det låter väldigt farligt det du håller på med nu. Stress är en stor riskfaktor för ett återfall. Du måste tänka på det viktigaste först, vara nykter. Det går före allt annat, även jobb. Det gäller att fokusera på att göra saker som du mår bra av. Om du inte mår bra av stress, så måste det lösas. Tex genom att ta ut en semestervecka. Själv hatar jag stress, men har löst detta genom att aldrig bli stressad. Jag har sett jättemånga här på forumet som faller tillbaka i sitt beroende just pga stress. Där ska inte jag hamna, och inte du heller. 💪

Profile picture for user Jerri

@Torn. Du har rätt. Stjärnorna föll sig så att jag får 1/2 dag ledigt redan i morgon. Att försöka minimera stress kommer bli någonting jag ska prioritera. Tack för kloka ord. Hoppas du haft en bra kväll!

Profile picture for user vår2022

@Jerri Tänker som @Torn stress är inte bra och det är lätt hänt att man vill släcka huvudet med alkohol. Även om man är helt slut kan tankarna fortsätta att snurra när man ska sova. Jag lyssnade mycket på mindfulness i början när jag hade svårt att slappna av och sova. Gjorde det till en rutin. Det som var riktigt givande var kroppscanning. Man går igenom hela kroppen så att den slappnar av. Jag laddade ner appen ”mindfulness” och det finns massor att välja på. Man kan även göra 5 min meditation på jobbet om man känner sig stressad. Tänker att din hjärna går på högtryck samtidigt som den försöker återhämta sig från alkoholen.

Att börja dricka för att varva ned kommer inte att båda gott, det hjälper inte ett dugg för att lösa stressen. Tvärtom kommer den att öka stressen i hjärnan och ge massor av negativa konsekvenser. Kanske kan du sjukskriva dig eller ta ledigt för att få återhämta dig. Få tid som nykter, just tiden som nykter ger positiva effekter då hjärnan får återhämtning från alkoholpåverkan och inverkan. Själva nykterhetsprocessen är ett stort jobb men det kommer att ge belöning i mängder längre fram i tiden.

En annan sak kan vara att ha en samtalskontakt som du kan bolla med. Jag gick till en psykolog i början av min nykterhet och det var guld värt i nykterhetsprocessen. Som nykter får man kontakt med sin äkta känslor och det kan finnas en hel del att hantera när man inte längre bedövar sina tankar och känslor med alkohol. Du nämner att det känns skört nu och att du inte riktigt kan sätta fingret på det. Kanske ska du undersöka vad det står för, om det är en knut du behöver lösa upp och hantera?

Hoppas din dag gick bra och att du kunde mota alkoholdjävulen i grinden. Kram❤️

Profile picture for user Jerri

Sen kväll redan. Som jag skrev till @Torn här nyss så blir jag ledig första halvan av dagen i morgon. Det ska bli så skönt. Ska försöka sova ut lite. Jag vet att jag ofta blir tröttare mot slutet av en arbetsvecka. Det är som att jag är glad och normal och har ork i början av veckan. I mitten av den börjar energi och humör dala. Torsdagar och fredagar tar jag mig igenom av ren viljekraft. Jag förstår att alkoholen så klart har hjälpt till i den rundgången, funderar också på, då jag för 3,5 år sedan gick in i den berömda väggen kan ha en bidragande orsak. Jag har inte varit mig själv sedan dess. Orken har varit mycket sämre och aldrig återhämtat sig. Kanske har det varit en rundgång av att vara utmattad och dricka en massa alkohol, en cirkel. Jo jag drack väldigt mycket innan också som så klart tillsammans med andra saker gjorde att jag slog näsan i väggen men att jag fortsatte.... äsch jag letar efter hönan och ägget i det här. Och vad som är vad spelar för framtiden inte egentligen någon roll. För oavsett så lär allt bli bättre om jag fortsätter hålla mig nykter. En bruten cirkel.
I går var jag väldigt trött och tänkte/ville dricka. I dag har varit lika dan. Ska se om känslan är lite annorlunda i morgon med tanke på ledigheten. Vilket som så ska det bli väldigt skönt med ett par dagar av sovmorgon. Börjar bli trött bara av att skriva mitt eget klagande om dålig sömn men framför allt att få sova lite längre och att tiden under ledigheten känns annorlunda som att vara hemma tryggt. I morse vaknade jag med huvudvärk vilken följt mig genom dagen. Tog 2 alvedon för lite mindre än 1 timma sedan. Vid nästa gång ska jag ta direkt.
1 sak är spikad under 1/2 dagen och det är kaffefikaklubben. Det känns som en fin rutin vilken jag mer och mer uppskattar och nästan ser som självklars så jag hoppas vi ses där 😊🌻
Sov gott!

Profile picture for user vår2022

@Jerri Har redan skrivit ett inlägg till dig men tänkte på det där med huvudvärken. Jag hade det symptomet av och till under den första tiden som nykter, men till slut släppte det när hjärnan hade fått mer återhämtning.

Sov gott! Ska tänka på dig när jag dricker mitt goa morgonkaffe💕

Profile picture for user prinsessa

@Jerri Skönt med lite ledighet! och visst är det trevligt med kaffeklubben, vi borde nästan starta en egen tråd för kaffeklubben där man kan gå in och skriva godmorgon och skål i kaffe!

Profile picture for user Jerri

@prinsessa Det är en jättebra idé! Nu hamnar ju dom lite "här och där" och mitt i annat, så varför inte? Jag är på. (Den varma mjölken du nämnde, visst är det gott! Jag kör alpro.)

Profile picture for user Jerri

God morgon @vår2022, hoppas ditt kaffe har smakat riktigt gott om du redan hunnit dit dvs.
Jag har min kopp bredvid nu ☕️😋. Jag ska prova kroppsscanning. Som barn gjorden man ju den i vissa sammanhang i skolan eller någon annan aktivitet så den borde vara lite lättare att aktivera/göra till en rutin. Tack för tipset! Jag ska också försöka reda ut hur jag kan få till en mer jämn fördelning av energi under veckan. För det är som du skriver det vill säga att alkoholen ökar stressen. Tidigare tyckte jag alltid att tiden inte räckte till alls men nu tycker jag (visst, räcker till gör den inte men) att den och dagarna är lite längre fast på ett positivt vis.
Valde du att gå till en alkohol/missbruksterapeut? Önskar dig en jättefin fredag! Kram 🌻

Profile picture for user vår2022

@Jerri God morgon! Jo, är inne på min andra kopp😁. Den lille söta valpen är morgonpigg och kör järnet med den äldre. Tänker de får hålla på så de sover när jag ska in på digitaltmöte kl 9. Jag gick inte till någon alkoholterapeut, en ”vanlig” psykolog. Jag hade bokat tid innan alkoholavslut för saker som skavde inom mig. Tänkte att om jag fick bukt med det skulle allt bli bra. Jag tog upp mitt alkoholberoende först den tredje gången och hade endast varit nykter i två dagar. Insåg att vi inte skulle komma någonstans om jag hade denna skamliga hemlighet för mig själv, samt att jag inte riktigt kunde komma åt mina äkta känslor. Psykologen sade att hen inte riktigt kunde nå mig och det var ju alkoholen som var i vägen. Nu kunde processen starta på riktigt och det var en sådan befrielse att berätta och få vara helt sann. Jag kan också se tydligt hur mycket alkoholen påverkade mig psykiskt med ångest, skuld och skam. När den togs bort försvann även det psykiska måendet som alkoholen medförde. Det är en spännande resa att undersöka sig själv och man behöver inte vara rädd för det är bara sig själv man möter.

Ha en fin fredag!❤️

Profile picture for user Jerri

Morgon och början av dag 27.
Har sovit lite bättre i natt. Tror det beror på jag undermedvetet la mig med vetskap om senare start på arbetet. Huvudvärken valde att hänga på så den är med mig. Då den inte vill motas med alvedon är beslutet att acceptera den så slipper jag störa mig. Just hur jag ska få energin att fördelas mer jämt över arbetsveckan har jag förstått inte tillhör den kategorin som kommer lösa sig själv med tiden så ska ta mig en riktig funderare. Både i förrgår och igår så var det väldigt väldigt väldigt nära att jag hade valt alkoholen. Det har varit dom 2 svåraste dagarna hittills i det avseendet. Det som gjorde att det inte blev så är att jag 1 vill vakna nykter och ha en nykter dag. 2 att jag skriver här. 3 även tanken på att behöva börja om igen med svettningar, russinansiktet mm och behöva släcka bränder av en eventuell social katastrof av att kanske gjort någonting olämpligt finns också med. Men det är nr 1 och 2 som jag tror har spelat en avgörande roll.

Bara tanken på att det strax är helg gör att sinnesstämningen är lite mer positiv trots den förbenade huvudvärken. Att sinnesstämningen är bättre för alla inför ledighet är ju allmänt. För mig ger det en liten extra knuff av glädje vilket jag tror minskar risken för ett lika kraftigt sug som dom senaste 2 dagarna. Vetskapen om att jag kan vara ledig och fri. Ligger en hel del "måsten" även under helgen som tvättstuga, dammsuga, svabba, damma, och bla bla bla. Tittade på föregående mening och tog en paus. Har fått en idé! Jag ska prioritera att göra någonting roligt (vad vet jag inte) och av tiden som eventuellt blir över göra något av det ovan, när och om jag känner för det. För egentligen så vad spelar det för roll om tvätten inte blir ren, jag har så jag klarar mig. Dammet?, våttorka? Det är ju mitt hem så det kan få vara lite så för nu. Och om jag är helt ärlig så är jag långt ifrån en städexpert och mitt hem har sett både sämre och bättre tider. Så spela roll! Mitt mål för helgen: En rolig aktivitet och att vara nykter. Ingenting annat. Punkt på det.

Efter jobbet i eftermiddag AW. Det är lite som ett måste. Min plan är att gå en kort stund. Dryck blir någon typ av läsk eller juice. Vet att det finns ex alkoholfri öl men jag vågar ännu inte tangera någonting som liknar alkohol. Jag tror det var @Andra halvlek (förlåt om jag har fel) som skrev något om att folk oftast inte bryr sig om vad andra dricker. Jag tror på det så är inte orolig över frågor. Kommer frågan ändå så ska jag svara att det varit en tung vecka och att jag behöver min skönhetssömn.
Nu dags för kaffekopp nr 2 och vill gärna läsa runt lite här inne 😊
Hoppas alla har det bra!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Jerri På lördagar gör jag bara vad jag vill göra, och på söndagar gör jag mer nytta. Vila först, jobba sen är min devis. Och dansa, pausa, dansa, pausa 💃⏸️

Stress i alla former är en glasklar orsak till att vi har druckit. Vi måste göra något åt grundorsakerna, drickandet är bara ett symtom.

Och huvudvärken är abstinens, jag hade lite huvudvärk i flera veckor efter alkoholstoppet.

Kram 🐘

Profile picture for user Jerri

@Andrahalvlek. Go kväll, och där sa du något. Dansa 😀, jag älskar att dansa. Nu förstod jag att du menade annat med uttrycket men du gav mig vad jag ska leta efter för hobby/fritidsaktivitet.
Hoppas du har en bra fredagskväll 🌻

Profile picture for user Jerri

Nu på väg hem. Att vara helt nykter bland onyktra gick jättebra. Fast stanna längre än vad det blev hade inte varit så roligt tror jag. Några anspelningar på att fylla glaset som en självklarhet kom. Exempel ”Nu så Jerri är det dags att fylla glaset”. Svarade med ett yepp, med alkoholfritt för mig i kväll 😊. Först fanns inget sådant framdukat så fick fråga. När det väl kommit till borden var det fler än jag som valde det alternativet så ensam var jag inte alls.
Visst känns det lite tråkigt att inte vara kvar och dansa, skratta med dom andra så som tidigare fast som sagt sett på alltihopa lite från sidan av/som nykter så är det egentligen inte så roligt. Varken samtalen eller all den andra interaktionen som sker när folk är onyktra. Jag förstår jag behöver öva öva öva på att kunna skratta, dansa (i sådana situationer) som nykter. En sak i taget.
Trevlig fredag allesammans!

Profile picture for user vår2022

@Jerri Precis, när man är nykter och betraktar de som är påverkade och fulla får man en annan syn på det. Är det så himla kul egentligen att vara full? Är samtalen egentligen givande? Var på en fest som enda nyktra av 12 personer och betraktade skeendet under många timmar. Det började med en lagom ljudnivå och trevligt småprat. Fräscha utseende och kontroll av kroppens rörelser. Ljudnivån stegrade allteftersom vinet flödade och till slut skrek de åt varandra över bordet😂. Det fräscha utseende började hänga i kanterna och med rullande gång. Musik och dansen kom igång, sminket började hänga, håret rufsigt och talet snubblade liksom fötterna. Samma meningar sades om ett antal gånger. Lite sentimentalitet blandat med ilska, kärlek, skratt och sorg. Någon somnade och någon mådde illa. Jag tog farväl och åkte hem och vaknade nykter, fräsch och utan ångest. Tänk att man själv har betett sig så😱. Jag hade en trevlig kväll ändå men utan reptilhjärna.

Det har tagit lite tid att känna sig avslappnad och ha trevligt bland påverkade, för det är en ny situation och man beter sig själv på ett annat sätt som nykter. Man är sig själv. Så det är nytt och man behöver som du säger öva på nykterheten, öva på hur man ska handskas och hantera situationen. Till slut blir det det nya normala, det självklara och man känner sig avslappnad, kan ha kul och skratta, men när fyllan sätter i, då är det dag att gå hem😁

Ha en fin fredagskväll💕

Profile picture for user Jerri

@Andra halvlek,
Hoppas du haft en härlig lördag med trevligheter. Sorry att jag svarade så kort på ditt förra. Har nu även lärt mig att även trevliga saker just nu tar en massa energi och får huvudet i spinn, som igår kväll. En lär så länge en lever vill jag hoppas. Ja, en stor bit av min alkoholkonsumtion har nog väldigt mycket med stress att göra. Stressen måste bort. Det kommer ta tid att arbeta in nya strategier. Omöjligt är det ju inte eftersom jag har lagt väldigt mycket tid till att arbeta in strategin av att dämpa stressen och ångesten med alkohol. Och det gick ju. Så varför skulle det inte gå att lära om igen. har du några bra tips runt det hela tar jag gärna emot dom 🙂.

Profile picture for user Jerri

@vår2022 Tack för din input igår. Fast jag varit och är riktigt skittrött idag då huvudet gick i spinn igår kväll av allt så har det ändå varit skönt att vakna nykter (fast jag har känt mig bakis nästan hela dagen 😂). När jag varit berusad ute så har jag under dom senaste åren någon gång under kvällens lopp snabbt funderat på hur jag upplevs i andras ögon precis just då. Tanken har bara varit med mig väldigt kort och kunnat bedövas med mer alkohol om den känts jobbig. Att vara nykter gjorde att jag inte funderade över det i alla fall inte på det sättet. Så skönt! För nej, så bedårande är man inte som full/onykter även om man känner sig så just då. Och man är inte direkt härlig dagen efter heller. Hoppas du har en bra lördagskväll!

Profile picture for user Jerri

Tänk att det snart gått 1 månad. Okej jag är inte där än men det känns inte jätteomöjligt att nå dit. Som jag skrev ovan nyss till Andra halvlek så gick min hjärna i spinn igår. Att även roliga saker kostar på en hel del och att hjärnan väldigt lätt blir trött och helt snurrig/stissig. Hade väldigt svårt att sova och vaknade flera gånger under natten och tidigt i morse. Nattsvettandet kom tillbaka. Hjärnan har minst sagt känts inte så bra men jag försöker tänka att det är för den positiva sakens skull. Att det hör till processen. För mindre än en månad sedan (tänker jag rätt nu?) hade jag garanterat druckit för att lugna spinnet och få bort oroskänslan i hjärnan och kroppen. Den hade kommit tillbaka med full kareta. Nu är det mer som dom större och mjukare ringarna på vattnet. Dom finns där men avståndet emellan är lite längre. Jag tror jag är lite stolt över mig 😁😉 Ska försöka med avslappningsövning så det förhoppningsvis blir fler sovtimmar till imorgon.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Jerri Det viktigaste är att lyssna på kroppen/hjärnan. I början av nykterheten var jag väldigt trött. Så trött att det kändes nästan sjukligt.

Men samtidigt hade min hjärna fullt upp med att läka alla synapser. Och när jag inte drack märkte jag hur trött jag faktiskt var. Jag hade använt alkohol både som startgas och bromskloss.

Så jag vilade och vilade och vilade. Mycket tid ägnades åt att hänga här på forumet och att plugga nyktra fakta. Naturen är läkande för mig och även meditation är bra för hjärnan.

Att vila tills lusten infinner sig att faktiskt göra saker är så oerhört viktigt. Förutom att jobba är det ytterst få saker som jag måste göra, insåg jag. När lusten väl kommer att göra saker finns det ingen bättre drivkraft.

Lyssna på kroppen/hjärnan och ha tillit för processen är nog de bästa råd jag kan ge. Allt blir lite lättare för varje nykter dag. Orken och lusten att göra saker kommer tillbaka. På ett mer hållbart och genuint sätt. Jag lovar.

Kram 🐘

Profile picture for user Jerri

@Andrahalvlek
Tack så jättemycket för ditt svar! 🙏 Det gav mig en pusselbit och en insikt och en fokusreglering.
Pusselbiten: alkoholen som startgas och bromskloss. Det är precis så jag gjort. Nu när jag står lite vid sidan av och tänker bakåt så inser jag att hur många gånger har jag inte efter hemkomst gått rakt in i köket börjat rota fram för att laga mat, varit så trött så jag samtidigt tänkt att: bara ett glas (som såklart blev hela flaskan) så att jag orkar resten också. Alkoholen har snabbt givit energi så att jag orkat och samtidigt bromsat/tystat stressen i hjärnan och alla tankar och känslor kring att inte räcka till.

Insikten: I morse efter en hyfsat god natts sömn satt igång med både dammsugning, städning av badrummet, handlingslista och plan för handling, diska mm. Disken blev klar, hällde medel i toaletten och klorindränkte duschen sedan dammsugningen. När den väl var klar med sugaren så...jag är heeeeeelt slut och kroppen pirrar av vad jag tror är stresspåslag och hjärnan är dimmig. Jag måste ta det lugnare. Jag kan inte prestera så som jag tror och jag ska bara göra det som är allra nödvändigast. Endast något litet mer om orken finns och då är det en bonus. Jo hemmet behöver grundstädas men inte på bekostnad av hälsa eller ork.
Resultat: klorinen får torka in i listen 😂 det är det ingen som har dött av.

Fokusreglering: tillit till processen!

Verkligen tack!!!! 🙏🌻

Profile picture for user vår2022

@Jerri Jag har infört veckostäd varannan vecka. Den veckan blir det dammsugning och allmän rengöring av huset. Mellan dessa veckor tar jag bort det värsta där det syns och framförallt i köket och hallen. Köket håller jag efter med disk varje dag så det är fint när man vaknar på morgonen. Jag har alltså glesat ut städningen och det håller sig fint ändå mellan veckorna. Tvätt tar jag lite då och då och jag har ju tvättmaskin i huset. Något som minskat min tvätt är att jag vädrar mina kläder efter varje gång jag haft dem, de behöver inte tvättas efter varje gång och vädringen gör dem fräscha och det luktar gott. Jag har haft så mycket högre krav på mig gällande städande, men nu räcker good enough.

Ha en skön söndag!❤️

Profile picture for user Jerri

@vår2022 Jag har haft en riktigt bra söndag. Hoppas du också?

Klokt med varannan vecka. Om jag tänker efter så har ju städningen ändå aldrig blivit optimal då jag antingen varit berusad eller bakis. Så nyktert varannan vecka lär bli så mycket bättre. Vädra kläderna låter som en smart lösning. Jag har tyvärr igen balkong eller veranda (bor litet) och tvättmaskinen delar jag med andra i källaren. Men jag har väldigt mycket av underkläder och strumpor så det skulle nog låta sig göras. Kanske till och med var 3e vem vet. Det som har blivit riktigt åsidosatt är grovrengörning. Det är den jag tänker ta i väldigt små steg. Så små att det kanske bara blir rengöring av 1 kökslucka men 1 är bättre än inget och tillslut blir jag klar. Jag är, som jag skrev till dig tidigare, väldigt sugen på att få hela hemmet att dofta gott. Blev så inspirerad. Men förstår att jag gör klokast i att lugna mig lite. Varje litet moment som gör mig stressad ökar risken för längtan efter alkohol och då har jag hellre ett skitigt hem 😂

Profile picture for user Jerri

Morgon,
Sovit hyfsat bra, skrapade ihop nästan 6 timmar 🙂
Ändå totalt opepp för att komma iväg till jobbet. Det är måndag och en hel arbetsvecka kvar innan jag får vila och nästan bara vara. Måste gå alldeles strax. Brukar bli lite bättre när jag väl kommit fram. Hoppas alla andra får en bra start på veckan.

Profile picture for user prinsessa

@Jerri Måndagar kan vara jobbiga, men när man är nykter, dvs ickebakis så går det bättre. Och våren är snart på väg, det har blivit ljusare och jag har sett blommor som kommit fram. Ha en fin måndag! Dricker gott kaffe nu!

Profile picture for user Jerri

Just nu är det riktigt jobbigt!
Vet inte anledningen men kan inte sluta tänka på alkoholen, att jag vill ha den.
Sitter i ett väntrum. Inte för egen del. Fått höra att det kan ta en timma till. Vet att det finns ett systembolag i centrum. Ett jobbigt akvarium som bubblar vart man än sitter och fiskarna är inte fina utan jättefula.

Profile picture for user Se klart

Ibland är det jobbigt @jerri inget mer med det, förutom att allt blir ÄNNU jobbigare om man dricker. Att bli nykter är inte för veklingar- nånstans måste man vara hård som granit om det så bara är en liten ärta- längst in. Den ärtan eller väggen eller det berget- det håller man i. Hårt.
Sen går det över. Det går alltid över.
Så småningom går det över så pass att man aldrig- och då menar jag aldrig- ens överväger eller funderar över systembolagens placering.
Heja dig! 💪🏻💪🏻💪🏻

Profile picture for user Andrahalvlek

@Jerri Vi har druckit alkohol på alla känslor. Glädje, oro, stress, ilska - och alla varianter däremellan. När vi är nyktra behöver vi lära oss att hantera alla dessa känslor på ett mer hållbart sätt. Och allt vi övar på blir vi bättre på.

Djupandas funkar i alla lägen. Andas in (räkna till 4), håll andan (räkna till 4), andas ut (räkna till 6) och repetera 10 gg.

Jag kan rekommendera meditations-appen ”Insight Timer”.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Jerri Det är skitjobbigt när det är jobbigt. Ibland när jag känner mig riktigt irriterad och arg så låser jag mig lite. Irriterad på allt runtomkring mig! Jag vill liksom komma ur det men det släpper inte taget. Då riktas irritationen mot mig själv och jag får dåligt samvete för att jag inte kan vara glad mot min man. Sen blir jag arg för att jag inte får känna mig arg. Ja, du hör hur snurrigt det blir. Då kan jag tänka tankar som att det är skitsamma vad jag gör, att jag inte orkar försöka bli oirriterad. Idag tänker jag inte så om alkohol, men tidigare gjorde jag det och ville få bort känslan med alkohol. Idag är mitt botemedel att göra något fysiskt aktivt, senast stack jag ut och sprang 13 intervaller i en backe. Jag brukar springa 10 men känslan var inte helt borta så det blev 3 till😂. Efter det kunde jag bättre får tag på vad som orsakade min irritation och prata om det. Få upp det på ytan och känna mig lugn. Tidigare när jag löste det med alkohol fick jag inte tag på det som skavde utan bara lade det på hög med det övriga skavet, ouppklarat.

Hoppas du orkade stå ut mot suget. Nykterhet ger möjligheter till att lösa upp känslor som ligger dolda under ytan. Motgångar och hinder kommer att dyka upp på vägen i processen men vägen leder framåt och kommer att ge dig styrka på vägen. Var envis, ha tålamod och ge nykterhetsprocessen tid. Kram❤️

Profile picture for user Jerri

Tack @Se klart och @Andrahalvlek för stöd.
Är hemma sedan några timmar och är nykter. Det var ruggit nära. Tidigare gånger har jag antingen kunnat ana lite vad som triggat eller känt av att det rört sig någonting i mig. Förutom den gången på tunnelbanan men då var jag på så gott humör så det gick bra. Nu kom det från ingenstans. Eller så klart det gjorde bottnade i någonting men vad vet jag inte. Jag tror att det kanske, men är bara en stundens gissning, kan vara en förlängning av att det är måndag och jag egentligen bara ville fortsätta en skön helg. Vara helt för mig. Ta saker i min takt och låta kroppen få vara i precis det läge den för stunden är. Det går ju inte riktigt när man jobbar och har annat som måste göras och inte bara är inbillade "måsten". På vägen hem stannade jag för matinköp. När jag kom hem hade löken fallit ur. Fick vackert gå tillbaka och handla ny. När jag gick hemåt andra gången tänkte jag att nä nu skiter jag i det här, en skitdag med högt bubblande akvarium med botoxfiskar och borttappad lök och dessutom måndag! Kunde se flaskan framför mig och hur jag skulle hälla upp. Planerade vägen till systembolaget medan benen gick hemåt. Till och med mina ben var emot mig! Hemma var jag tvärarg. Det har vänt nu och jag är tacksam för att jag är nykter. Kan nästan skratta åt hur barnslig jag låtit mig vara. Attackera några fiskar bara sådär. Mama Mia! Föll mig aldrig in att håna akvarieväxterna. Det var ju bra😏.
Nej, dags att göra natt och sova in den här dagen till historien. God natt!

Profile picture for user Jerri

Tack @vår2022
Jodå hemma och nykter. Min kropp är (tror jag) ännu lite för trött för stark fysisk aktivitet. Däremot tror jag på det konceptet. Intervallträning är tufft så starkt jobbat! Skönt att höra att det inte bara är jag som är lite snurrig i känslorna. Hoppas du haft en bra måndag/start på din vecka. Kram 🌻

Profile picture for user vår2022

@Jerri Skönt att höra, starkt jobbat!💪 Min måndag var lite stressig med mycket att göra på jobbet, men har vilat efter maten. Jodå, jag kan bli riktigt snurrig i känslorna och förvirra mig i dem. Det har dock blivit så oerhört mycket bättre sedan jag blev nykter. Jag blir inte lika tvärarg och irriterad längre. Tålamodet har ökat, ångesten och tröttheten minskat. Jag startade min fysiska aktivitet ett par månader in i nykterheten, det viktigaste i början är att ta det lugnt, vila och låta hjärnan få återhämta sig.

Sov gott och ha en skön kaffestund efter att du vaknat💕