Torn

@Jerri För egen del har jag en riktigt hemsk bild av alkoholdjävulen.😅 Det hänger samman med att jag såg syner en av mina första nyktra nätter.( snudd på dilerium) Jag hallucinerade att en djävul stod i mitt sovrum och skulle slå ihjäl mig med kedjor. Han såg precis ut som på omslagsbilden på Dios Lp-skiva ”Holy diver”. 😂 Men det var på ett sätt bra att jag fick uppleva det där tror jag. Nykterheten betyder på så sätt skillnaden mellan liv och död för mig. Fanns inte en chans att han skulle lura mig till att ta det första glaset! Det hade jag bestämt. Och det gäller såklart fortfarande, men nu var det väldigt länge sedan han gjorde något väsen av sig överhuvudtaget. 😃

Ha det bra!

vår2022

@Andrahalvlek Kul att du gillade hundliknelsen😁. Funderar just nu på om hunden har en ”matdjävul” i sin hjärna? Sug väcks direkt hos den när andra äter och skulle den få välja själv skulle den äta allt den kom över😂 Hunden kan bara äta måttligt om vi ser till att den inte får mer. Vår tidigare hund lyckades komma åt hundfodersäcken en gång och den kunde äta hur mycket som helst ifred. Den slutade dock efter att magen bokstavligen stod ut i fyra hörn! Efter det så är säcken bakom lykta dörrar.

Jerri

Åh jag vill så gärna svara på allt ovan. Det ska jag också. Fast inte nu i kväll. Har varit en riktigt lååååång dag med stora känslosvängningar men jag är nykter och tacksam över det. Är precis lika trött som nykter men vill hålla principen att checka in. Ses imorgon =)

Jerri

Morgon, trött. Låg och snurrade i sängen innan jag kom till ro trots att tröttheten var riktigt stor. Jag är fortfarande aptrött.
Det var riktigt roligt att läsa era inlägg ovan @vår2022, @Andra halvlek och @Torn.
Precis som du skriver @vår2022 så min alkoholdjävul har jag skapat själv. Det går ju inte att o-skapa någonting skapat så det är lika bra att jag tar reda på så mycket som möjligt om den lilla fula jäkeln så jag kan hålla den kort.
@Andra halvlek att du fick en lättöl istället för alkoholfri... snyggt med bytet till cola. Och tack för varningen. Just nu håller jag mig från allt som kan påminna på något vis för jag är rädd för den, alkoholen, men framöver så kanske jag vill kunna ta någonting alkoholfritt och vet då att jag måste ha koll.
@Torn FY vilken obehaglig upplevelse!!!! Det omslaget är verkligen talande ( i alla fall för mig) om hur det känns när man är mitt i det.
Såklart @Natalia, kaffet drucket.
Måste rusa, blir snart sen till jobbet!

Jerri

Nu så….
Är på väg till jobbet och provar mobilen.
I går var som jag skrev en riktig berg och dalbanan. Det var situationer (ett möte) som var jättejobbigt och det riktigt skar i hjärtat. På väg hem från det lyssnade jag på musik vilket var dumt för känslan blev starkare. Jag hade 1000 känslor kring att sätta i mig alkohol. Efter det ett väldigt bra möte men tangerade stress på grund av tidsbrist. Ytterligare 1 möte till (alla på olika ställen runt omkring) och en stund funderade jag att hoppa över det sista för att dricka istället, ge mig en ”paus” från allt.
Den delen som inte ville det var så liten men strategien att låta tiden gå tills det var dags att bege sig till sista mötet fungerade.
Kom hem sent så då fanns inte möjligheten kvar längre. Hjärnan helt slut efter alla känslor. Satte på tv.n som inte kräver. Såg på sverigematchen i handboll. Kändes som jag skulle kunna somna stående men så fort lampan släcks så nejdå. Idag är en lång och tuff arbetsdag och har redan huvudvärk. Kan inte sätta fingret på det/varför men känns skört just nu.

Torn

@Jerri Det låter väldigt farligt det du håller på med nu. Stress är en stor riskfaktor för ett återfall. Du måste tänka på det viktigaste först, vara nykter. Det går före allt annat, även jobb. Det gäller att fokusera på att göra saker som du mår bra av. Om du inte mår bra av stress, så måste det lösas. Tex genom att ta ut en semestervecka. Själv hatar jag stress, men har löst detta genom att aldrig bli stressad. Jag har sett jättemånga här på forumet som faller tillbaka i sitt beroende just pga stress. Där ska inte jag hamna, och inte du heller. 💪

Jerri

@Torn. Du har rätt. Stjärnorna föll sig så att jag får 1/2 dag ledigt redan i morgon. Att försöka minimera stress kommer bli någonting jag ska prioritera. Tack för kloka ord. Hoppas du haft en bra kväll!

vår2022

@Jerri Tänker som @Torn stress är inte bra och det är lätt hänt att man vill släcka huvudet med alkohol. Även om man är helt slut kan tankarna fortsätta att snurra när man ska sova. Jag lyssnade mycket på mindfulness i början när jag hade svårt att slappna av och sova. Gjorde det till en rutin. Det som var riktigt givande var kroppscanning. Man går igenom hela kroppen så att den slappnar av. Jag laddade ner appen ”mindfulness” och det finns massor att välja på. Man kan även göra 5 min meditation på jobbet om man känner sig stressad. Tänker att din hjärna går på högtryck samtidigt som den försöker återhämta sig från alkoholen.

Att börja dricka för att varva ned kommer inte att båda gott, det hjälper inte ett dugg för att lösa stressen. Tvärtom kommer den att öka stressen i hjärnan och ge massor av negativa konsekvenser. Kanske kan du sjukskriva dig eller ta ledigt för att få återhämta dig. Få tid som nykter, just tiden som nykter ger positiva effekter då hjärnan får återhämtning från alkoholpåverkan och inverkan. Själva nykterhetsprocessen är ett stort jobb men det kommer att ge belöning i mängder längre fram i tiden.

En annan sak kan vara att ha en samtalskontakt som du kan bolla med. Jag gick till en psykolog i början av min nykterhet och det var guld värt i nykterhetsprocessen. Som nykter får man kontakt med sin äkta känslor och det kan finnas en hel del att hantera när man inte längre bedövar sina tankar och känslor med alkohol. Du nämner att det känns skört nu och att du inte riktigt kan sätta fingret på det. Kanske ska du undersöka vad det står för, om det är en knut du behöver lösa upp och hantera?

Hoppas din dag gick bra och att du kunde mota alkoholdjävulen i grinden. Kram❤️

Jerri

Sen kväll redan. Som jag skrev till @Torn här nyss så blir jag ledig första halvan av dagen i morgon. Det ska bli så skönt. Ska försöka sova ut lite. Jag vet att jag ofta blir tröttare mot slutet av en arbetsvecka. Det är som att jag är glad och normal och har ork i början av veckan. I mitten av den börjar energi och humör dala. Torsdagar och fredagar tar jag mig igenom av ren viljekraft. Jag förstår att alkoholen så klart har hjälpt till i den rundgången, funderar också på, då jag för 3,5 år sedan gick in i den berömda väggen kan ha en bidragande orsak. Jag har inte varit mig själv sedan dess. Orken har varit mycket sämre och aldrig återhämtat sig. Kanske har det varit en rundgång av att vara utmattad och dricka en massa alkohol, en cirkel. Jo jag drack väldigt mycket innan också som så klart tillsammans med andra saker gjorde att jag slog näsan i väggen men att jag fortsatte.... äsch jag letar efter hönan och ägget i det här. Och vad som är vad spelar för framtiden inte egentligen någon roll. För oavsett så lär allt bli bättre om jag fortsätter hålla mig nykter. En bruten cirkel.
I går var jag väldigt trött och tänkte/ville dricka. I dag har varit lika dan. Ska se om känslan är lite annorlunda i morgon med tanke på ledigheten. Vilket som så ska det bli väldigt skönt med ett par dagar av sovmorgon. Börjar bli trött bara av att skriva mitt eget klagande om dålig sömn men framför allt att få sova lite längre och att tiden under ledigheten känns annorlunda som att vara hemma tryggt. I morse vaknade jag med huvudvärk vilken följt mig genom dagen. Tog 2 alvedon för lite mindre än 1 timma sedan. Vid nästa gång ska jag ta direkt.
1 sak är spikad under 1/2 dagen och det är kaffefikaklubben. Det känns som en fin rutin vilken jag mer och mer uppskattar och nästan ser som självklars så jag hoppas vi ses där 😊🌻
Sov gott!

vår2022

@Jerri Har redan skrivit ett inlägg till dig men tänkte på det där med huvudvärken. Jag hade det symptomet av och till under den första tiden som nykter, men till slut släppte det när hjärnan hade fått mer återhämtning.

Sov gott! Ska tänka på dig när jag dricker mitt goa morgonkaffe💕

prinsessa

@Jerri Skönt med lite ledighet! och visst är det trevligt med kaffeklubben, vi borde nästan starta en egen tråd för kaffeklubben där man kan gå in och skriva godmorgon och skål i kaffe!

Jerri

@prinsessa Det är en jättebra idé! Nu hamnar ju dom lite "här och där" och mitt i annat, så varför inte? Jag är på. (Den varma mjölken du nämnde, visst är det gott! Jag kör alpro.)

Jerri

God morgon @vår2022, hoppas ditt kaffe har smakat riktigt gott om du redan hunnit dit dvs.
Jag har min kopp bredvid nu ☕️😋. Jag ska prova kroppsscanning. Som barn gjorden man ju den i vissa sammanhang i skolan eller någon annan aktivitet så den borde vara lite lättare att aktivera/göra till en rutin. Tack för tipset! Jag ska också försöka reda ut hur jag kan få till en mer jämn fördelning av energi under veckan. För det är som du skriver det vill säga att alkoholen ökar stressen. Tidigare tyckte jag alltid att tiden inte räckte till alls men nu tycker jag (visst, räcker till gör den inte men) att den och dagarna är lite längre fast på ett positivt vis.
Valde du att gå till en alkohol/missbruksterapeut? Önskar dig en jättefin fredag! Kram 🌻

vår2022

@Jerri God morgon! Jo, är inne på min andra kopp😁. Den lille söta valpen är morgonpigg och kör järnet med den äldre. Tänker de får hålla på så de sover när jag ska in på digitaltmöte kl 9. Jag gick inte till någon alkoholterapeut, en ”vanlig” psykolog. Jag hade bokat tid innan alkoholavslut för saker som skavde inom mig. Tänkte att om jag fick bukt med det skulle allt bli bra. Jag tog upp mitt alkoholberoende först den tredje gången och hade endast varit nykter i två dagar. Insåg att vi inte skulle komma någonstans om jag hade denna skamliga hemlighet för mig själv, samt att jag inte riktigt kunde komma åt mina äkta känslor. Psykologen sade att hen inte riktigt kunde nå mig och det var ju alkoholen som var i vägen. Nu kunde processen starta på riktigt och det var en sådan befrielse att berätta och få vara helt sann. Jag kan också se tydligt hur mycket alkoholen påverkade mig psykiskt med ångest, skuld och skam. När den togs bort försvann även det psykiska måendet som alkoholen medförde. Det är en spännande resa att undersöka sig själv och man behöver inte vara rädd för det är bara sig själv man möter.

Ha en fin fredag!❤️

Jerri

Morgon och början av dag 27.
Har sovit lite bättre i natt. Tror det beror på jag undermedvetet la mig med vetskap om senare start på arbetet. Huvudvärken valde att hänga på så den är med mig. Då den inte vill motas med alvedon är beslutet att acceptera den så slipper jag störa mig. Just hur jag ska få energin att fördelas mer jämt över arbetsveckan har jag förstått inte tillhör den kategorin som kommer lösa sig själv med tiden så ska ta mig en riktig funderare. Både i förrgår och igår så var det väldigt väldigt väldigt nära att jag hade valt alkoholen. Det har varit dom 2 svåraste dagarna hittills i det avseendet. Det som gjorde att det inte blev så är att jag 1 vill vakna nykter och ha en nykter dag. 2 att jag skriver här. 3 även tanken på att behöva börja om igen med svettningar, russinansiktet mm och behöva släcka bränder av en eventuell social katastrof av att kanske gjort någonting olämpligt finns också med. Men det är nr 1 och 2 som jag tror har spelat en avgörande roll.

Bara tanken på att det strax är helg gör att sinnesstämningen är lite mer positiv trots den förbenade huvudvärken. Att sinnesstämningen är bättre för alla inför ledighet är ju allmänt. För mig ger det en liten extra knuff av glädje vilket jag tror minskar risken för ett lika kraftigt sug som dom senaste 2 dagarna. Vetskapen om att jag kan vara ledig och fri. Ligger en hel del "måsten" även under helgen som tvättstuga, dammsuga, svabba, damma, och bla bla bla. Tittade på föregående mening och tog en paus. Har fått en idé! Jag ska prioritera att göra någonting roligt (vad vet jag inte) och av tiden som eventuellt blir över göra något av det ovan, när och om jag känner för det. För egentligen så vad spelar det för roll om tvätten inte blir ren, jag har så jag klarar mig. Dammet?, våttorka? Det är ju mitt hem så det kan få vara lite så för nu. Och om jag är helt ärlig så är jag långt ifrån en städexpert och mitt hem har sett både sämre och bättre tider. Så spela roll! Mitt mål för helgen: En rolig aktivitet och att vara nykter. Ingenting annat. Punkt på det.

Efter jobbet i eftermiddag AW. Det är lite som ett måste. Min plan är att gå en kort stund. Dryck blir någon typ av läsk eller juice. Vet att det finns ex alkoholfri öl men jag vågar ännu inte tangera någonting som liknar alkohol. Jag tror det var @Andra halvlek (förlåt om jag har fel) som skrev något om att folk oftast inte bryr sig om vad andra dricker. Jag tror på det så är inte orolig över frågor. Kommer frågan ändå så ska jag svara att det varit en tung vecka och att jag behöver min skönhetssömn.
Nu dags för kaffekopp nr 2 och vill gärna läsa runt lite här inne 😊
Hoppas alla har det bra!

Jerri

@vår2022 Så härligt det låter med valparna 😊. Modigt att ta upp det med psykologen redan dag 2 i nykterheten. Jag ska verkligen överväga saken.

Andrahalvlek

@Jerri På lördagar gör jag bara vad jag vill göra, och på söndagar gör jag mer nytta. Vila först, jobba sen är min devis. Och dansa, pausa, dansa, pausa 💃⏸️

Stress i alla former är en glasklar orsak till att vi har druckit. Vi måste göra något åt grundorsakerna, drickandet är bara ett symtom.

Och huvudvärken är abstinens, jag hade lite huvudvärk i flera veckor efter alkoholstoppet.

Kram 🐘

Jerri

@Andrahalvlek. Go kväll, och där sa du något. Dansa 😀, jag älskar att dansa. Nu förstod jag att du menade annat med uttrycket men du gav mig vad jag ska leta efter för hobby/fritidsaktivitet.
Hoppas du har en bra fredagskväll 🌻

Jerri

Nu på väg hem. Att vara helt nykter bland onyktra gick jättebra. Fast stanna längre än vad det blev hade inte varit så roligt tror jag. Några anspelningar på att fylla glaset som en självklarhet kom. Exempel ”Nu så Jerri är det dags att fylla glaset”. Svarade med ett yepp, med alkoholfritt för mig i kväll 😊. Först fanns inget sådant framdukat så fick fråga. När det väl kommit till borden var det fler än jag som valde det alternativet så ensam var jag inte alls.
Visst känns det lite tråkigt att inte vara kvar och dansa, skratta med dom andra så som tidigare fast som sagt sett på alltihopa lite från sidan av/som nykter så är det egentligen inte så roligt. Varken samtalen eller all den andra interaktionen som sker när folk är onyktra. Jag förstår jag behöver öva öva öva på att kunna skratta, dansa (i sådana situationer) som nykter. En sak i taget.
Trevlig fredag allesammans!