Hej, efter ett långt liv med alkohol har jag hamnat här. Har läst i en massa trådar och det verkar som många dricker/har druckit flera dagar i veckan. För mig är det inte så. Jag kanske dricker 1-2 ggr i veckan. Mitt problem är att jag inte kan sluta. Ibland går det bra, men ibland dricker jag allt som finns, det går liksom inte att stoppa mig. Jag får minnesluckor och väldigt mycket ångest 1-2 dagar efteråt. Det kan hända på en middag med vänner eller grannar. Inte alltid, men nu har det hänt mer och mer ofta. Har försökt att dricka måttligt, vara helt utan alkohol på vissa tillställningar, men så trillar jag dit igen. Det konstiga är att jag kan vara utan alkohol 7, ibland tio dagar utan sug. Så jag undrar om jag är ovanlig eller är det fler som har det så? Fredag och lördag kväll är svårast. Så fint om någon vill höra av sig. :)

Hej Amanda,
Så bra att du börjat skriva i en egen tråd. Det du beskriver är inte ovanligt. Det är många som har samma problem. Kontrollförlust tror jag det kallas, och räknas också som en form av alkoholmissbruk. Och som du skriver är det vanligt att det händer oftare och oftare, även om man kan vara nykter en vecka utan problem. Jag skulle rekommendera dig att göra programmet här på Alkoholhjälpen. Utifrån sin konsumtion får man en rekommendation på hur man kan gå vidare. Jag fick rekommendationen att börja med tre nyktra månader. Så glad att jag testade det, det blev början på ett mycket bättre mående. Läs på mycket och testa dig fram. Men ta din oro på allvar, det är definitivt alkoholproblem du beskriver.

@Kennie Tack för ditt svar. Och att du säger att det är alkoholproblem. Det är så lätt att tänka att det inte är så stort problem” jag kan ju vara nykter en hel vecka”. Har startat programmet och försöker mig på 3 månaders uppehåll. Men bra med pepp!

Hej och välkommen @amandaL
Så som @kennie skriver så är det fler än du som beskriver missbruk på samma sätt som du. Det som gjorde mig uppmärksam på mig själv var ju framförallt att det eskalerade och att jag kände att jag kunde tappa kontrollen fast jag bestämt mig för att behålla den. Alkoholberoende kan se olika ut men att ta sig själv på allvar är ett så himla bra första steg. Läs och skriv mycket här också- det är hjälpsamt för de allra flesta. Kram 🤗

@Amanda L alkoholberoende är vad jag fått lära mig en progressiv sjukdom, har du besattheten efter alkohol och upplever att det blir värre och värre så tycker jag att det är väldigt observant av dig att se dem varningslamporna i tid 💪💪
Av det jag kan läsa av i din text är att du har samma besatthet efter alkohol som jag och alla andra här på forumet
Beroendetsförlopp ser ju så himla olika ut
Och är i olika faser
Lycka till Amanda 🙏🙏💪

Ja den där ångesten och minnesluckorna är inte att leka med. Jösses vad kasst man kan må efter något sådant. Det värsta jag vet från onykterheten var att vakna upp och inse att jag gjort eller sagt saker som jag inte skulle kunna stå för nykter liksom. Vidrig känsla!

För min del började det lite så som du beskriver, jag drack bara då och då, men när jag drack så var det All In ihop med vänner osv. Sedan "ärvde" jag det där lite till att sitta hemma och tycka att ett glas med något att dricka en fredagskväll kunde vara nice. Det var bara det att jag ganska snabbt utvecklade samma beteende hemma. Sedan eskalerade det bara, men det tog ändå många år innan jag hamnade i sitsen att jag drack varje dag.

Det är ju så olika varför vi dricker och vad som händer med oss, men för min del så det som har lockat har varit den där fasen där jag blir sprallig/glad/lullig/mysig. Det har liksom inte räckt med bara lite att dricka, utan det har behövts lite mer att dricka för att komma i den fasen. Kruxet är att i den fasen tappar jag också självkontrollen och steget därifrån till att "ramla över" till lite för berusad har för mig varit så litet. Typ när jag har kommit i den där "myslulliga" sinnesstämningen, så har det liksom redan varit försent.

Tycker det är fint att du har reflekterat över det "redan nu" så att säga än att som flera av oss andra låta det gå väldigt långt innan insikten kommer.

@Frihetsjakten Tack för ditt inlägg. Känns ju rött likt, förutom att jag inte dricker varje dag. Men tydligen kan jag inte dricka ett enda glas och vara säker på att det stannar där. Gå All in var en bra beskrivning:) Nu har det gått fyra dagar, tre sedan jag hittade Alkoholhjälpen och Forumet. Tackochlov! Jag tror aldrig att jag klarat detta utan alla kloka råd och erfarenheter! Nu känns det som att jag har en chans i alla fall. Vet att jag måste förbereda mig på suget. För det kommer att komma. Men oerhört bra att ni finns. 🥰

Dag 5. Fortsätter läsa och följa programmet. svårt att vänta en hel vecka på nästa del i programmet, men det kanske måste vara en vecka emellan? Läste också någonstans att det finns AA på nätet, men undrar vad skillnaden är mellan det och detta forum? Någon som provat? Försöker bygga upp en mur mot A, så stark som möjligt då jag inte orkar börja om igen känns det som. tar kraft att bygga upp den vilja och beslutsamhet som krävs.

Idag dag 6.
Har beställt ngn bok på nätet som rekommenderats här. Är sjuk, kanske covid, så den här veckan har hittills gått bra. Inte så mkt sug när man är sjuk. Läser på Forumet och lär mig nåt varje dag, både om mig själv och andra. Börjar förstå vissa mekanismer hos mig själv. Som ung och ända upp i fyrtioårsåldern var ja fruktansvärt blyg. Lösningen blev A i många sammanhang. Nu bättre med det sociala, men A har etablerat sig i mitt liv. Och ibland är det en kvarvarande blyghet som gör att jag vill dricka. Bara ett glas, (eller två, tre, fyra osv….)

@Amanda L Bra jobbat Amanda! Finns AA online kan vara ett bra komplement
Ladda isf ner appen Zoom och så hittar du online möten på AAs hemsida inte dumt att ha många säkerhetslinor, så jag byggt upp min nykterhet på 💪
HejaHeja!

@Amanda L jag har precis som du problem med att dricka måttligt! Blir oftast åt skogen för mycket.. å så tänker jag men den här gången går det bra å så är skiten i gång med ångest delux.. har blivit grymt peppad av alla fina människor här som känner samma gör samma osv så skönt ändå med likasinnade.. Nu kämpar vi och försöker må så gott det går🥰👊

@Amanda L
Hej.
Det är inte alls ovanligt. Det var så mitt missbruk började. Drack bara på helger men väldigt mycket, senare ökade det på successivt till så gott som varje dag tills det inte gick längre. Jag provade att dricka bara på helger när jag fick återfallet för 2 månade sedan men det fungerade inte..
Ta hand om dig

@Amanda L Hej och välkommen hit! Bra jobbat, 7 dagar idag!🥳. Jag känner ingen mig i att jag som ung var blyg, men när jag drack försvann alla hämningar. Minns än idag att jag pratade med snyggaste killen i klassen, kramade om honom, minns inte riktigt vad jag sade, men hade sådan ångest och skam efteråt och vågade absolut inte prata med honom som nykter. Det fortsatte så, blev övermodig, frispråkig och festprisse när jag drack. Fick igång dansen på festen. Men så mycket ångest och ofta minnesluckor efteråt. Länge bara på helger och inte alla helger. Idag är jag 55+ och drickandet har under åren ändrat karaktär och till slut drack jag varje dag. Blev så fast i beroendet och såg det inte riktigt hända, eller jag förnekade att det hände. Att dricka vin blev normalitet, så stora problem hade jag ju inte. Livet skulle bli tråkigt utan att mysa till det med vin. Skötte jobb, fint hem, familj - utåt sett en skötsam välfungerande person. Vaknade varje morgon med ångest, skuld, skam, ofta minnesluckor, ingen livsglädje och till slut orkade jag inte med detta liv längre.

Bland det bästa jag gjort i mitt liv var när jag beslöt mig för att sluta dricka, bli nykter, för drygt 16 månader sedan. Jag har fått en ny chans med mitt liv och att återta kontrollen över mitt liv. Jag mår så mycket bättre och kan hantera livets upp och nedgångar på ett helt annat sätt. Jag behöver inte dricka för att hantera det längre. Ångesten, skulden och skammen som alkoholen framkallade är borta. Jag känner livsglädje och uppskattar vardagliga händelser. Jag har fått bättre kontakt med mig själv och blivit mer vidsynt. Jag är mer tillgänglig för mig själv, min man, min familj och min omvärld. Det bästa är att vakna nykter varje morgon, med en kopp kaffe och planera hur min dag ska se ut.

Välkommen igen❤️

@Amanda L Och vad gäller blygheten så har jag blivit så mycket mer chill som person, som nykter. Både självkänslan och självförtroendet har ökat vilket gjort mig mindre blyg. Jag trodde jag behövde ta ett glas för att bli mindre blyg, men det stämmer inte. Tryggheten i att vara spiknykter gör mig modigare, då jag har kontroll på mig själv. Så alkoholen tog inte bort blygheten, den maskerade bara den lite. Det som tagit bort blygheten är mina nya tankar om mig själv om vem jag är. Att jag duger som jag är och är som bäst när jag är mig själv. Jag har bollat detta mycket med en psykolog och det har varit oerhört givande att få en ny bild och tankar om sig själv. Genom nykterheten har jag kommit åt och fått kontakt med mina innersta känslor❤️

Dag 7. Lördag och vårvinter ute. En gnutta sol. Fortfarande förkyld/covid? . Ingen alkohol hemma, skidor på TV och ja, denna dag borde gå i nykterhetens tecken. Känner mig marinerad i nykterhetstänk efter en vecka på det här fina forumet. Hoppas ni andra kan hålla er både nyktra och friska hela dagen och helgen.🙏🏻🥰😌

@vår2022 Du har nog rätt i det du skriver. Att jag blivit mindre blyg har mer handlat om att jag mognat och stärkt min självkänsla genom arbetet och annat. Dock har jag inte kunnat släppa A förrän nu. Och nu hoppas jag att jag ska klara mig helt utan. Blygheten är nog inte det stora problemet idag, men jag har förstått att det kan vara en av orsakerna till att jag dricker för mycket/ blivit beroende. Psykolog vore kanske bra, men har inte så bra erfarenheter av det. Men gissar att det kan vara bra om det är bra. Får se…😌